Translate

събота, 12 ноември 2011 г.

Американско лекарство за отказване от тютюнопушенето води до голям брой самоубийства

Това съобщи Ройтерс. Агенцията цитира две проучвания на Администрацията по храни и лекарства на САЩ. Става дума за препарата „Шантикс", който се произвежда от американската фармацевтична компания „Пфайзер". Извън САЩ, включително в България, лекарството се продава с търговско наименование „Шампикс".
В проучванията специалистите са установили, че при хората, опитвали да спрат цигарите с препарата, има 8 пъти повече случаи на самоубийства или депресивни състояния, отколкото при тези, които са употребявали други методи.
Сред алтернативните начини за отказване от тютюнопушене са други никотинови продукти или никотинови лепенки.
В доклада с изводите на Администрацията по храни и лекарства са включени 3249 случая на сериозни самонаранявания или депресивни състояния сред хората, които са приемали шантикс.
Страховита е констатацията по отношение на самоубийствата. Данните от американските изследвания показват, че от 2925 случая на самоубийства при хора, които са опитвали да спрат пушенето, 90 на сто са на такива, които са приемали именно шантикс. От Администрацията по храни и лекарства уточняват, че това са резултати от изследвания, направени само за период от 4 години, въпреки че шантикс се предлага на пазара в САЩ от 1998 г.
Специалистите смятат, че е много вероятно голяма част от случаите да са останали скрити от статистиката, защото не във всички случаи пациентите, които са получавали психически разстройства, са били хоспиталиризирани.
От своя страна „Пфайзер" обяви, че изследванията са опорочени, както и че започва свои проучвания за опасностите за психичното здраве при прием на лекарството на компанията. Те обаче щели да станат ясни през 2017 г.
„Нашите проучвания откриха, че рисковете при прием на шантикс надвишават значително ползите", обяви д-р Кърт Фурберг, американски професор по обществено здраве.
Освен това препаратът не е от евтините - тримесечен курс на лечение в САЩ с него излиза 300 долара.
В листовката, която придружава продавания и у нас „Шампикс", се казва, че приемът му може да доведе до промени в настроението, депресия, раздразнителност, обезсърчаване, тревожност, безсъние, трудно концентриране, намалена сърдечна честота и увеличен апетит или наддаване на тегло.

В-к "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар