Translate

събота, 10 февруари 2024 г.

Празник на виното и любовта в BILLA

Винена дегустация и специални празнични оферти очакват клиентите на търговската верига

 

В периода от 8 до 14 февруари магията на виното и любовта завладява магазините на
BILLA в цялата страна. Изобилие от цветя и шоколадови изкушения, тематични торти и печива в духа на празника, богата селекция български и чуждестранни вина и разнообразни идеи за подарък на половинката очакват клиентите на веригата в дните преди Свети Валентин.

По стар български обичай, на празника на винарите и веселието Трифон Зарезан, който също честваме на 14-и февруари, всеки трябва да отпие поне глътка вино, за да бъде добра годината. В два от емблематичните обекта на BILLA в София, клиентите ще могат да се насладят на винена дегустация, подбрана специално за празника, както и да научат повече за качествата на различни сортове вина, произвеждани в България. В дните от 12 до 14 февруари дегустациите ще бъдат в магазини BILLA на бул. България 55 и в кв. Хиподрума, на ул. Софийски герой 4, между 17:00 и 20:00 ч.

Празничните оферти ще допълнят романтичната атмосфера с богат избор от предложения за подаръци за специалния ден. Пъстри букети и цветя с тематична декорация, ароматни свещи, плюшени играчки и сладки изкушения на атрактивни цени ще гарантират доброто настроение на празнуващите, без да натоварят семейния бюджет.

За лоялните клиенти на веригата има и допълнителна изненада. В дните от 9 до 11 февруари, по време на Гранде Уикенд, всички вина ще бъдат с отстъпка от 25% с BILLA Card, като клиентите ще могат да избират от богато разнообразие от вкусове и аромати от различни краища на България и света.

Тези и още много изгодни оферти в BILLA тази седмица, можете да разгледате тук: https://www.billa.bg/promocii/sedmichna-broshura.

 

 

За втора година ТЕВА - България награди пациентски проекти с дарителската си програма „Заедно за здраве“

Шест от общо 26 проекта на неправителствени и пациентски организации спечелиха конкурса на ТЕВА България Заедно за здраве и бяха отличени на специална церемония. Водещ на церемонията беше поетът и писател Гери Турийска, а наградите връчваха победителите в първото издание през 2022г.

 

 

Финансиране за продължаване на дейности по свои настоящи проекти, свързани с помощ към пациенти и техните семейства получиха:

Проект „За по-качествен живот с диагноза рак“ на Българска Асоциация на хора с онкологични и други заболявания „Живот“ с председател Минка Арабаджиева. Целта на проекта е запазване или възстановяване на психологичния и емоционален статус, физическата активност и социалната адаптация на онкоболните и семействата им в община Хасково.

Наградата връчи Веселина Джамбазова от Асоциация на деца с бъбречни заболявания. Тя сподели, че по техния проект са успели да прегледат 500 деца от градове, в които няма болница и клинична лаборатория.

От своя страна Арабаджиева – онкоболна, която създава Асоциацията преди 22 години – обясни, че с помощта на спечеления проект ще помогнат на много повече онкоболни да живеят достойно и с добро самочувствие.

Проект “Арт-терапевтична и когнитивна рекреация за подобряване на ежедневието на лицата с деменция“ на Фондация “Състрадание Алцхаймер България”. Целта на проекта е развиването на арт-терапевтична и когнитивна рекреация за подобряване на ежедневието на лицата с деменция в домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград и Казанлък.

Наградата връчи Наталия Григорова от Българската Хънтингтън Асоциация.

Тя сподели, че асоциацията им оказва психо-социална подкрепа на хора с редки болести, за които в 95% от случаите няма лечение. Благодарение на проекта на ТЕВА са осъществили над 250 консултации със психолог, социален работник и арт-терапевт и са провели 12 групи за подкрепа, както за пациенти, така и за грижещите се за тях.

Представителите на Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ изказаха благодарност към ТЕВА заради програма „Заедно за здраве“, която е много навременна и полезен, тъй като хората с деменция наистина имат нужда да бъдат подкрепени с жест, с усмивка, с докосване и с внимание, защото емоциите при тях са съхранени до последно. Те подчертаха, че е важно на тези хора да им се даде възможност да покажат какво могат, въпреки тежкото си състояние. В заниманията по арт-терапия и плетене дементноболните се чувстват добре, казаха като заключеение.

Проект "Светулка Карнобат" на Фондация "За доброто". Целта на проекта е цялостно преобразяване на детското отделение на болницата в Карнобат.

Наградата връчи председателят на сдружение „Югозападен обществен информационен център“ Красимир Кръстев. Той сподели, че са правили тренинги за онкоболни така, че да им се съхрани достойнството и да се откъснат от мрачните мисли като са използвали иновативни методи - „Слънчево колело“.

Димитрина Спирова от Фондация „За доброто“, сподели, че са се включили с удоволствие в прекрасната инициатива на ТЕВА. С парите от програмата ще закупим детски болнични легла за деткото отделение в Карнобат. Проект „Светулка“ прави нещо много по-голямо от промяната на средата в детските болнични отделения. Приятната среда помага в лечебния процес на децата, но променя и лекарите, и сестрите, носи усмивки на лицата им и ги вдъхновява. Промениха се и нагласите на обществото, което активно се включва в преобразяването на детските клиники“, заяви тя.

Проект "СколиХелп" на Фондация "Живот със сколиоза". Целта на проекта е предоставяне на психологическа помощ на деца, възрастни и техните семейства във всички етапи на заболяването.

Наградата връчи Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Тя съобщи, че децата в Центъра за деца и младежи с тежка епилепсия са нарисували картините, които сега се връчват на всеки от наградените проекти, и омесили питката за гостите на церемонията. Тези прекрасни моменти, които изживяваме всички заедно, също лекуват децата, каза тя и продължи, че чрез проект „Пътешествие в познанието“ са обиколили различни райони от България и са научили доста за билките, някои от които са събрали и хербаризирали.

Силвия Гордеева от Фондация „Живот със сколиоза“ обясни при приемането на наградата, че 5000 семейства в България имат дете със сколиоза и че това е много тежко заболяване, което поразява цялото семейство.

Тя обърна внимание, че за сколиоза не се прави мониторинг в училищата и само трима специалисти я лекуват адекватно.

Проект "Подобряване на качеството на живот и подкрепа за раково болни пациенти" на Сдружение "Интайм Ер Ем". Целта на проекта е подкрепа и образователни кампании на раково болни пациенти в област Смолян.

Наградата връчи Радослава Ганозова, асоцииран директор „Корпоративни дейности“ на ТЕВА в България, която обясни, че служителите на компанията са изключително съпричастни с дарителската програма „Заедно за здраве“, тъй като разглеждат проектите и решават кои от тях ще получат финансиране.

Емилия Пенева от Сдружение „Интайм Ер Ем“ заяви, че дарителската програма на ТЕВА им дава огромна възможност да помагат на онкологично болни хора. Съобщи, че ще проведат за тях специални семинари в постоперативния период, за да се чувстват ценени, обичани и подкрепяни, да се чувстват пълноценни хора и да продължат спокойно живота си.

Проект "Празник на приятелството" на Сдружение „Търговищко дружество за психично здраве”. Целта е подобряване на качеството на живот на хора с увреждания чрез активна подготовка и участие в „Празник на приятелството”.

Наградата връчи Георги Димчов - директор „Здраве и безопасност на работното място и опазване на околната среда“ в завода на ТЕВА в Дупница. „Щастлив съм, че имам възможност да връча наградата на един от печелившите проекти в програмата на ТЕВА „Заедно за здраве“. Щастлив съм също, че тази програма се припознава от нашите служители, които оценяват проектите и избират печелившите. В производствените мощности на ТЕВА в Дупница и Троян работят над 1200 човека, които със своята ежедневна дейност правят така, че пациентите да получават медикаменти за своята терапия. В ТЕВА всички ние сме „Заедно за по-добро здраве“, това е нашата корпоративна цел и се радвам, че към нас се присъединяват организации, които гледат и работят в същата посока“, сподели Георги Димчов.

Наградата прие д-р Маринова - председател на Търговищкото дружество за психично здраве: „Идеята на нашия проект е да съберем хора с тежки психични заболявания от няколко центъра и защитени жилища да организират и се забавляват на празника на приятелството. Вярвам, че ще продължим да обогатяваме живота на тези хора“.

Дарителската програма на ТЕВА „Заедно за здраве“ се провежда за втори път в България. Тя насърчава инициативи, които влияят положително на живота на пациентите и техните семейства – за по-хуманна среда, за по-добра грижа и

здравеопазване. Постъпилите проекти се оценяват от специална комисия, която селектира полуфиналистите. Служителите на компанията  чрез гласуване определят проектите победители. В първото издание бяха подкрепени четири проекта на пациентски организации в България.

 

Близо 36 млн. лв. е приносът на Лидл България към икономиката на община Бургас

За петте магазина в Бургас инвестициите на веригата до момента надхвърлят 41 млн. лв.

 

 

Близо 36 млн. лв. е ефектът от търговската дейност на Лидл България в община
Бургас само за година, се посочва в анализа на Института за пазарна икономика /ИПИ/ за въздействието на веригата върху икономиките на шестте най-големи общини в страната за 2022г.

Обектите на Lidl в морската община са общо пет, като инвестициите на компанията в тях до момента надхвърлят 41 млн. лв.

Преки и непреки ефекти към икономиката на Бургас

Съвкупният принос на компанията към икономиката на общината се формира чрез преките и непреките ефекти от нейната дейност. Според методологията на ИПИ преките ефекти се постигат както чрез плащанията към производители и доставчици на стоки от областта, така и чрез инвестициите, разходите за персонал и тези за външни услуги по текущата издръжка на мрежата от търговски обекти. За Бургас стойността на преките ефекти от дейността на Лидл България за 2022г. е над 21 млн. лв.

В допълнение, дейността на производителите и доставчиците, обслужващи Лидл България, увеличава търсенето на стоки, материали, услуги и труд в региона, като по този начин мултиплицира първоначалния пряк ефект. Потреблението на домакинствата на наетите в компанията, също дава последващо вторично въздействие. Общите допълнителни/вторични ефекти от дейността на Лидл България в Бургас и областта достигат близо 15 млн. лв. за 2022 година.

Така съвкупният принос към икономиката на община Бургас от дейността на Lidl само за 2022г. възлиза на близо 36 млн. лв.

Принос чрез инвестиции

Във всеки от досегашните си обект в общината, до момента Lidl в инвестирала средно 8,3 мл. лв. Само за две години /2021 и 2022г./ за обновяване и модернизация на магазините си в Бургас компанията е вложила 2 млн. лева.

Принос като работодател

През 2022г. средногодишният брой на заетите в Lidl в града е 131 души, а към декември 2022г. те са 138 души. Спрямо 2021г. повишението е със 17%. За сравнение, наетите в страната намаляват с 2% през 2022г., а тези само в сектора на търговията – с 1%. Това показва, че Лидл България продължава да създава допълнителни работни места при свиваща се заетост на регионалния пазар на труда и особено в сектора на търговията.

В сектора на търговията. средната брутна заплата на работещите в Лидл България в Бургас през 2022г. е с 65% по-висока от тази в страната и със 126% от тази в общината.

Принос през закупуване на местни стоки и услуги

Икономическото въздействието на Лидл България в Бургас включва и търсенето на стоки, които компанията поръчва на производители и доставчици от областта. През 2022г. местни компании доставят на Lidl /както за вътрешния пазар, така и за обектите на веригата в цяла Европа/ стоки за близо 16 млн. лева. Най-висока е стойността на доставките на плодове и зеленчуци – над половината от целия размер. Останалата част от доставките включва продукти от производители и доставчици на алкохолни напитки, захарни изделия, риба и рибни продукти.

Принос като данъкоплатец

Лидл България играе все по-важна роля като устойчив и значим данъкоплатец в общините, в които извършва своята дейност.  Приносът на компанията в бюджета на община Бургас за 2021 г. е над 204 хил. лева. Ежегодно Лидл България допринася са около 0,2% от собствения приход на общината. Откриването на всеки нов обект увеличава тези показатели.