Translate

четвъртък, 13 юни 2019 г.

Хирурзи спасиха живота на 5-годишно момченце с прерязана от стъкло ръка

Д-р Антон Елкин и  д-р Павел Атанасов

Екип от над 10 лекари от различни специалности спасиха живота на 5-годишно момченце от Казанлък с тежко порязана ръка в областта на китката и дланта. На 6 юни вечерта детето играело със сестричката си вкъщи, когато децата случайно счупили остъклената част на холната врата. Парче стъкло пронизало дясната ръка на детето, предизвиквайки разкъсвания на основни връзки в областта на дланта и пръстите и обилна кръвозагуба.
Линейка на спешна помощ веднага отвежда пострадалото дете в Спешния кабинет на болница „Тракия“ в Стара Загора, където случаят е поет от съдовите хирурзи д-р Павел Атанасов и д-р Антон Елкин. Те успяват да спрат кръвозагубата и по най-бързия начин да сформират мултидисциплинарен екип от лекари.
„Имаше опасност детето да загуби не само ръката си, но и живота си, тъй като напълно беше прерязана една от основните артерии на ръката в областта на китката и дланта – артерия улнарис, както и един от важните нерви – улнарния нерв. Прерязани бяха и сухожилията на 3-ти, 4-ти и 5-ти пръст“, обясни д-р Павел Атанасов.
Лекарите от „Тракия“ се обаждат на колегите си неврохирурзи от УМБАЛ „Проф.д-р Ст.Киркович“, откъдето пристигат д-р Божидар Петров, д-р Иван Миндов и доц.д-р Стефан Вълканов. Те успяват да възстановят прекъснатите нерви на детската ръка. „Това стана под микроскопски контрол с използване на специални увеличителни очила и друга апаратура, с каквато е оборудвана нашата операционна, тъй като нарушените структури са много миниатюрни“, посочи д-р Антон Елкин. След неврохирурзите той и д-р Павел Атанасов се залавят с възстановяването на прекъснатата артерия улнарис, а колегата им Ортопедично отделение, д-р Митко Георгиев, зашива прекъснатите сухожилия в ставния апарат на ръката на детето.
Петчасовата операция преминава под анестезиологичния контрол на началника на Операционен блок в болницата, д-р Иван Калчев с анестезиологична сестра Жулиета Андреева и консултациите на педиатъра и детски невролог д-р Гергана Сарайлиева – Карамихова плюс инструментиращите специалисти Цанка Тодорова и Станислав Папазов.
На петия ден след инцидента – 11 юни, детето е изписано от отделението по „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ на Болница „Тркия“ с възстановен 95% двигателен обем на ръката. „Малкият пациент има много добър отговор по отношение на възстановените нервни структури като флексия, екстензия и ротация на засегнатите пръсти. Те имат нормална чувствителност, единствено в палеца детето все още чувства леко изтръпване, което се очаква скоро да отшуми“, обясни д-р Павел Атанасов. Прогнозите са, че детето ще въстанови ръката си на 100%.
Щастливи сме, че успяхме не само да спасим живота на детето, но и да преодолеем опасността то да загуби ръката си, споделиха при изписването на малкия си пациент медиците, взели участие в сложната хирургическа интервенция.

Бляскава премиера на книгата „100 срещи с мен“


Проф. Любомир Стойков отбеляза публично 65-ия си рожден ден с нов уникален труд. Дизайнери и модни къщи показаха актуални предложения на Summer Fashion Party 2019   

Ники Кънчев, Максим Бехар, Юлияна Дончева и проф. Любомир Стойков
Максим Бехар, Ники Кънчев и Юлияна Дончева представиха новата книга на
проф. д.н. Любомир Стойков „100 срещи с мен“. Тримата са автори на встъпителните думи в книгата, която съдържа избрани интервюта с проф. Стойков, публикувани в едни от най-качествените и престижни печатни издания в периода 1993 – 2018 г. Премиерата на книгата се състоя по време на традиционното лятно парти на Академията за мода – Summer Fashion Party 2019 на 11 юни във „Витоша Парк Хотел“. Събитието по случай 65-ия рожден ден на популярния естет, журналист и любим професор на няколко поколения студенти по журналистика, връзки с обществеността и моден дизайн, включваше стилен ревю-спектакъл. В него участваха носители на „Златна игла на Академията за мода, известни и утвърдени модни брандове, както и студенти по мода на проф. Стойков.
При представянето на уникалния труд на професора Юлияна Дончева изтъкна, че чрез него той поставя „цветни щрихи върху черно-белия противоречив български преход“. В своето слово Максим Бехар отбеляза, че може да гарантира за три сигурни неща -  „почтеността, професионализма и ясния изказ на професор Любомир Стойков, придружен с тънко чувство за хумор“. Ники Кънчев пък бе категоричен, че „Любо Стойков е авторитет, без да е диктатор в модата...Слага жалоните, но и самият той е жалон за стил и вкус“.
Проф. Стати Статев и проф. Любомир Стойков
Специално послание към автора отправи и проф. Стати Статев, ректор на Университета за национално и световно стопанство. Той връчи на проф. Любомир Стойков статуетка на създателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев – малка реплика на статуята на Стефан Бобчев, намираща се в двора на учебното заведение, която е символ на университета и е уважавана от всички студенти и преподаватели. Проф. Статев отправи пожелание към проф. Стойков да продължи стародавната традиция да свързва теорията с практиката и подчерта неговата водеща роля в катедрата „Медии и обществени комуникации“. „Той е нашият доайен там и когато имаме успехи, ги дължим в не малка степен на него!“, подчерта проф. Статев.
Сред гостите, които уважиха премиерата на книгата и ревю-спектакъла на Академията за мода, бяха колеги на проф. Стойков от академичните среди, както и редица представители на бизнеса, културата, изкуството и медиите, сред които -  проф. Иво Петров /един от водещите инвазивни хирурзи в света/, проф. Милко Петров, проф. Здравка Константинова, проф. Ивайло Христов, доц. д-р Ефрем Ефремов, доц. д-р Луливера Кръстева, доц. д-р Милена Цветкова, доц. д-р Мария Попова,
доц. д-р Цветан Кулевски и др., както и Гергана Ташкова със сина си Димитър, Бояна Шарлопова с дъщеря си Бояна, Мирослав Печев, Мила Захариева, Аспарух Карастоянов, Есил Дюран, Марина Кискинова, Цвети Радойчева, Мария Бонева, Атанас Месечков със съпругата си Кремена, Капка Амзина, Явор Цаков, Паолина Петракиева, Росица Стойчева, Мая Цанкова, Лидия Ангелова, Ирина Белчева, Рая Белева, Дони Чачова, Мадлена Иванова, Ради Орцева, Малина Димитрова, Ана Стефанова, Яна Средкова, както и дизайнерите:  Мария Мичева, Йорданка Чернаева, Росица Рангелова, Вяра Георгиева, Веселка Крачунова, Александра Петрова, Мария Делчев и др.
Добавете надпис
Акцент в ревю-спектакъла за Summer Fashion Party 2019 беше участието на носители на „Златна игла“ на Академията за мода през годините: Жана Жекова, София Борисова, Евгения Живкова, Иван Донев, Милка Александрова-Бучи, Аксел Харди, Радослава Лазарова, Елена Златева, Теодора Спасова и Николай Божилов. Ревю-спектакълът откри с колекция „Церемония“ 2019 луксозният бранд за мъжка мода Desizo Monni, отличен с приза „Златна
Вероника Стефанова с дъщеричката си в рокля на модна къща "Блинк"
игла 2019“ за модна къща на годината. Дамските дефилета започнаха с актуални официални и булчински предложения от колекция Reflections на модна къща „Блинк“ с дизайнер Радослава Лазарова – „Най-добър млад дизайнер“ за 2019-та година. Дебютна колекция „Възраждане“, вдъхновена от
българската носия с елементи от глаголицата и куплети от стихотворения на български поети, представи младата дизайнерка Мариета Котова. Съвременна интерпретация на малката черна рокля с елементи от български шевици и специална символика представи модният бранд „Меме Мор“ с автор Венета Райкова. Антония Стоянова, дизайнер на модна къща Imane показа облекла от лятната колекция на бранда, в която са отразени най-новите модни тенденции. Свежи предложения от колекция „Островът на спокойствието“ представи Диляна Матеева, дизайнер на Art.Look. Носителката на „Златна игла 2019“ за модна иновация – Аксел Харди – показа колекция с авторски плетива – „Страстно
Младата дизайнерка Мариета Котова
лято", подготвена специално за ревю-спектакъла на Summer Fashion Party 2019. Модна къща „Бандерол“ с дизайнери Десислава и Никола Карадамянови показаха своите най-нови предложения дамска и мъжка официална мода от колекция Inspiration 2019. Булчинска колекция „Любов в Париж" представиха „Виктория Брайдал Студио“, ексклузивен представител на „Виктория Сопрано Груп“. Сред студентите на проф. д.н. Любомир Стойков от Националната художествена академия, специалност „Мода”, които представиха свои произведения са: Ирина Матов /Сърбия/, Ивана Стаменов /Сърбия/, Александра Костадиноска /Македония/, Давид Стояновски /Македония/, Тао Цинюй /Китай/, Лю Инджуин /Китай/, Рима Юнис /Израел/, Мирела Заркова, Лора Лилова, Мария Рупова, Карина Алексиева и Йоанна Шишкова.
Гери Дончева
Водеща на събитието беше чаровната Гери Дончева, облечена в шармантна черна рокля на модна къща „Блинк“. Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла са дело на Боян Караиванов. За визията на манекените и водещата се погрижиха екип гримьори на MAC Cosmetics и фризьорите Надежда Радева и Николай Тонев. На финала на събитието проф. Стойков раздаде първите автографи на най-нетърпеливите, които си взеха новата му книга, а гостите се насладиха на вината на „Мидалидаре Естейт“, кулинарните предложения на „Рай кетъринг“ и вкусните изкушения на сладкарници „Неделя“.

Бохемски дух и интересни рецепти тази седмица в „Черешката на тортата“


Николай Ишков, Йоана Захариева, Ева Пармакова, Лорина Камбурова и Зафир Раджаб с колоритни менюта всяка делнична вечер     

Лорина Камбурова
Новата кулинарна седмица на „Черешката на тортата“ продължава с разнообразни вкусови комбинации, съчетани с артистичност и много емоции.
Началото на вълнуващата надпревара постави актьорът Николай Ишков. За своя кулинарен спектакъл той бе избрал да посрещне гостите в любим ресторант. По време на подготовката в кухнята негова подкрепа бяха синът му Николай и готвач от заведението – Иво. С общи усилия и чувство за хумор те приготвиха богата трапеза – зелена салата, скариди или както ги нарича Ники - „морски череши“, агнешки език с коприва и още много изкушения. Оригиналната изненада бе отново в сферата на изкуството.
Във вторник домакин бе певицата Йоана Захариева – Йоко, която покани участниците в прекрасния си дом. На трапезата за начало сложи две салати, две предястия и диетичен домашен хляб по рецепта на д-р Емилова. Акцентът в менюто бе основното – ребра по провансалски с бейби картофи и десертът – любимата торта на нейните синове. Гостите бяха запленени от прекрасната атмосфера и вълнуващия завършек на вечерта, който Йоко бе подготвила за тях.
Трета на старта застана чаровната млада изпълнителка Ева Пармакова. Въпреки че почти няма опит в готвенето, тя показа завидни кулинарни умения. За своята вечер младата дама избра меню от различни кулинарни дестинации - тайландска салата, кралски скариди, пролетни ролца, Чили кон карне и любимият ѝ десерт по южноафриканска рецепта. Заради пропуск на домакинята по време на вечерята, Лорина се подлюти, но дали това се отрази на оценката?
В четвъртък актрисата Лорина Камбурова прави първите си сериозни опити в кухнята. В кулинарното предизвикателство се впуска с помощник – неин близък приятел. Двамата се захващат с приготвянето на необичайни брускети от хляб с активен въглен, яйца с бланширани аспержи, телешко гнездо с валериана, рукола и пoширано яйце. Вечерята преминава в сладки приказки и добро настроение, за което допринася и авторският сюрприз на Лорина.
Финала на кулинарната седмицата слага младият актьор Зафир Раджаб. Той се оказва „скритата лимонка“ в компанията. Случайно или не, Зафи заблуждава конкуренцията и учудва гостите с готварските си умения. За своето меню той залага на арабска кухня с български привкус. С доста притеснение и осем часа, прекарани в кухнята, Зафи приготвя три салати,
Зафир Раджаб
типично арабско предястие, по-леко основно и десерт – яйчен крем. В трогателната изненада, която домакинът е замислил, изненадващо се оказва, че има и роднина на един от участниците.
Кой ще бъде награден с плакета от шеф Иван Манчев и дали оценките имат толкова голямо значение за него, гледайте в новите епизоди на  „Черешката на тортата“ всяка делнична вечер от 20.00 ч по NOVA.