Translate

петък, 13 октомври 2023 г.

Първото издание на Bulgarian - Japanese Tech Job Fair & Forum влиза в програмата на Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг 2023 в София

 

За финал - състезание по програмиране с голяма награда – двупосочен билет до Япония

 

На 14 октомври в столичния хотел Маринела по традиция ще се проведе Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг, който тази година има специален кът на японската икономика. В него ще вземат участие 11 японски компании, които са в търсене на ИТ таланти. Повечето от компаниите в този кът са работодатели, които нямат представителство в България и не присъстват на българския пазар.

Всички фирми изложители, част от основното събитие Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг, ще се представят пред аудиторията в зала „София Гранд“.

Програма на Bulgarian - Japanese Tech Job Fair & Forum

В зала „Киото“ ще се проведе конференция, в рамките на която всички 11 японски компании ще се представят с кратки презентации. Целта на тези представяния е посетителите да могат да се запознаят с компаниите, тяхната основна дейност, фирмена култура и ценности. Посетителите ще могат да научат повече за възможностите за развитие и процесът на кандидатстване. Всички посетители ще могат да зададат своите въпроси към компаниите и на техните щандове в зала „София Гранд“ през целия ден.

Програмата предвижда и панелна дискусия за пазара на труда в Япония. Как работодателите и кандидатите се свързват е ключов аспект на пазара на труда. Конференцията ще обхване теми като „Особености на японската работна култура“ и „Как да започнеш работа за японска компания?“. Панелистите в дискусията са представители на образованието и бизнеса. Г-н Боян Жеков е преподавател в катедра Компютърни науки на УниБИТ и ръководител на магистърски програми „Софтуерно инженерство“, „Киберсигурност и цифрова криминалистика“ и „Анализ и управление на данни/Data Science”. Увлечението му по японската култура го е довела до председателство на клуб Нихон Томоно Кай - „Приятели на Япония в България“, общност на над 40 български образователни, културни и спортни организации и българи, свързани с Япония. Г-н Юлиан Баджан е Director Development Services в SEGA, пословично известната компания за разработка на игри. Адриана Бейли е Country manager за България на Hitachi Solutions Europe. Г-н Юта Араи е основател на японската компания simpleasy Inc., която ще бъде и сред изложителите в зала „София Гранд“. Работният език на конферентната част ще бъде английски.

За финал на конферентната част в рамките на 15 минути ще се проведе състезание по програмиране. Победителят ще спечели награда от JobTiger - двупосочен билет до Япония, а желаещите да се включат трябва да се регистрират тук!

Официалното откриване на Дни на кариерата: ИТ, комуникации и аутсорсинг е в 10:00 часа.  В 11:00 часа ще бъде даден официален старт и на Bulgarian - Japanese Tech Job Fair & Forum. На него ще присъстват:

·        Негово Превъзходителство г-н Нарахира Хироши, Посланик на Япония в България

·        Г-н Мицуо Токива, Заместник генерален директор на Бюрото за търговско и икономическо сътрудничество към Министерство на икономиката, търговията и индустрията на Япония.

Конферетната част на първото издание на Bulgarian - Japanese Tech Job Fair & Forum ще продължи до 14:00 часа. Победителят в състезанието ще бъде награден в 14:30 часа. Софийското издание на Дни на кариерата - ИТ, Комуникации и Аутсорсинг ще продължи до 18:00 часа.

Напомняме, че Дни на кариерата – ИТ, Комуникации и Аутсорсинг е със свободен вход за посетители, но е необходима предварителна регистрация.

За регистрация, както и за подробности за програмата, изложителите на форума и други детайли за провеждането му – посетете сайта на събитието: https://careerdays.bg/bg/it-careerdays

Събитието се организира от компанията за комплексни HR услуги JobTiger. Иновативният кът на японската икономика се организира съвместно с Mynavi Corporation и Министерство на икономиката на Япония /Japanese Ministry of Economy, Trade and Industry /METI//.

 

Пивоварница FRIK&S отваря врати в Пловдив на 13 октомври

Новото място ще се отличава с концепцията за крафт бира, крафт храна и крафт музика

 

 

Ресторантът на Пивоварница Каменица в град Пловдив отваря врати отново този
петък, 13 октомври, 2023г. Мястото започва да работи под името Пивоварница
FRIK&S с нова концепция и ще предоставя крафт преживяване – крафт бира, крафт храна, крафт музика. Новото име на бирарията е вдъхновено от едноименната марка крафт бира FRIK&S, която се произвежда в микропивоварната Пивоварница Каменица.

За мястото

Пивоварница FRIK&S ще се управлява от екипа на успешното заведение в град София, Маймунарника, което се отличава със своя автентичен стил за тематични събития, крафт фестивали, етно/поп/рок и алтернативна музика, традиционно българско меню, хубава крафт бира и приятна атмосфера насред гора. Екипът пренася опита си от „Маймунарника“, за да предостави едно истинско крафт преживяване на всички почитатели, жители и гости на града под тепетата. В Пивоварница FRIK&S ще откриете разнообразие от крафт предложения от портфолиото на марка FRIK&S, седмични бирени предложения, подбрано бирено меню за всеки вкус, акустична музика на живо и различни изненади и събития всяка седмица.

„Искаме Пивоварница FRIK&S да бъде част от културната карта и календар на Пловдив, да я превърнем в място, изпълнено с живот, събития и качествена местна бира и храна. Подходът ни е крафт бира, крафт храна и крафт музика. Всичко тръгва от идеята за качеството на съставките, педантичността към производството и детайла в правенето на крафт бира, които ще прехвърлим и към останалите два елемента – храната и музиката. Освен на бирите, които се приготвят на място, ще заложим на храна, също приготвена на място – без замразени продукти и полуфабрикати. Относно музиката - ще представим различни изпълнители на пловдивската публика в акустични вечери. Ще дадем сцена както на големи български, така и на местни музиканти. Част от големите световни имена, които идват за концерти в Маймунарника, ще дойдат и в Пловдив за акустична вечер.  Едно е сигурно – предстоят ни вълнуващи събития”, споделя Павел Крумов от екипа на Маймунарника.

Пивоварница FRIK&S е носител на наследството на първата бира на България

Каменица с нейната близо век и половина история и традиции, но и винаги с поглед към бъдещето. Имената на мястото заедно с крафт марката FRIK&S са вдъхновени от смелия предприемачески дух на основателите на Каменица. Пивоварница FRIK&S продължава да събира приятели за хубави срещи под емблематичния комин.

„За нас в Каменица бе изключително важно да намерим правилния партньор, с който да вдъхнем отново живот на ресторанта на Пивоварница. Отне ни няколко години, в които проучвахме потенциални възможности, срещахме се с различни партньори, които ни представяха своята концепция за развитие на мястото. Искахме да превърнем отново Пивоварница Каменица в притегателна точка за пловдивчани и място, в което приятели, почитатели на пивото или просто ценители на крафт преживяванията да се събират отново. В лицето на екипа на „Маймунарника“, с който работим много добре и в град София вече повече от 4 години, видяхме точно това“, споделя Владан Матич, изпълнителен директор на „Каменица“ АД.

За бирите

Микропивоварната, която се намира в общия комплекс заедно с ресторант Пивоварница FRIK&S, продължава да работи и да произвежда висококачествени занаятчийски бири с марка FRIK&S. Портфолиото на FRIK&S наброява 9 различни стилове крафт бира – FRIK&S Pils, FRIK&S NEIPA, FRIK&S Spice Weiss, FRIK&S Dark, FRIK&S Pale Ale, FRIK&S IPA, FRIK&S Summer Pils, FRIK&S Bee Ale, FRIK&S Ale с боровинки. Всички те се предлагат в наливен вариант в ресторанта, а FRIK&S IPA, FRIK&S Pale Ale и FRIK&S Spice Weiss се предлагат и във вариант от стъклена бутилка от 330 мл.

За пивоваря

Със своя изключителен опит, знания и новаторство, майстор-пивоварят Иван Карагьозов е един от първите крафт пивовари в страната, създал едни от първите занаятчийски пива в България. Негова е идеята за създаването на всеки един вид бира на Пивоварница Каменица, залагайки на добре познати световни стилове бира, пречупени през неговата призма, с добавени български билки и подправки, с нотки на традиционност и модерност. Именно тези фактори правят всяка една от бирите уникална по своя вкус и съставки.

За откриването

Пивоварница FRIK&S отваря врати на 13 октомври, петък, от 19.00 часа, бул. Източен 69. От екипа са планирали цял откриващ уикенд с акустични изпълнения на живо. В петък гости ще бъдат Ерсин от Jeremy? и Иван Велков от P.I.F., а в събота музикалната програма ще е посветена на изпълненията на живо на Иво Матеев и DESY & THE SHINY STOCKINGS и започва още от 13:00 на обяд. Повече за събитията, както и всички новини около Пивоварница FRIK&S можете да научите на Facebook

страницата: https://www.facebook.com/pivovarnitza и Instagram: https://www.instagram.com/pivovarnitza/.

Пивоварница FRIK&S – мястото за крафт бира, крафт храна и крафт музика. Да се видим под комина!

 

ББА обедини здравната гилдия за общи законодателни промени срещу „края на експертизата“


 

Трябват спешни промени в Закона за здравето, които да намерят решение на
зачестилата агресия срещу медицински специалисти и да дадат гаранции за обезпечаването на грижите за пациентите. Около тази идея се обединиха участниците във Второто издание на болничен мениджърски консилиум по формиране на политики в сектор „Здравеопазване“, организирано от Българската болнична асоциация под бранда Best Hospitals. Дискусията беше на тема за Обществената отговорност към медицинските специалисти, позиции и роли. Мнения и идеи изразиха всички участници в системата на здравеопазването у нас - мениджъри на болници, лекари, експерти, представители на законодателната и изпълнителната власт.

„Дойде краят на Експертизата!“

С тези думи председателят на ББА, адв. Свилена Димитрова откри събитието, като реферира към задълбочаващото се влияние на програмите за изкуствен интелект, които карат пациентите да се самолекуват и да не уважават труда на лекарите, и добави:

„ББА вярва, че грижата за нормалното протичане на дейността на медицинските специалисти е една от гаранциите, че ние ще можем да ги задържим и мотивираме да работят и да се развиват в България“.

По време на форума бе изнесена информация от световно проучване за прекомерната натовареност на медицинските лица, които са най-изложени на „бърн аут“, както и данни данни за агресията срещу медици в страната.

В дискусията бе подчертано, че липсата на доверие към лекарите и агресията в обществото, като цяло е проблем, който върви във възходящи темпове през последните години. А в контекста на „бърн аут“ бе акцентирано, че агресията е фактор, който надхвърля мотивационните възможности за задържане на екипите, че медицинското обслужване не е безусловно и пациентите имат не само права, но и задължения, че девалвация във вярата в правилната преценка на лекарите е проблем в общуването с пациентите и др.

За промени в законодателството апелираха участниците в събитието.

Дебатът по темата за Обществената отговорност към медицинските специалисти- Позиции и роли, беше затворен от представителите на законодателната власт – депутатите доц. Васил Пандов и проф. Андрей Чорбанов, които са членове и на Здравната комисия на НС.

„Лекарите трябва да бъдат приравнени към органите на власт, срещу които всяка агресия – вербална или физическа, по време на изпълнение на служебните им задължения, се квалифицира като хулиганство“, каза доц. Пандов, а колегата му допълни, че девалвацията на ценностите е в основата на всичките ни проблеми.

„Военна диктатура е единственият начин за справяне с агресията, защото тя е навсякъде в обществото ни. Загубихме традиционни български ценности като уважението и неприкосновеността на  попа, лекаря и даскала“, категоричен бе проф. Чорбанов.

Като организатор на събитието, Българската болнична асоциация пое ангажимент да синтезира споделените идеи и мнения на представителите на всички болнични асоциации, съсловните организации и експертите. След като бъдат съобразени и нуждите на пациентите, ще се подготви балансиращо всички интереси общо предложение за законодателни промени, които  ББА ще внесе на вниманието на народните представители в парламентарната комисия по здравеопазване.

Като резултат от събитието адв. Свилена Димитрова обеща да бъде публикувано и второто издание на болничен мениджърски консилиум по формиране на политики в сектор „Здравеопазване“. Всички участници се обединиха около факта, че когато цялото съсловие е на едно мнение, е време за промяна, още повече, че ако не се защити репутацията на експертността, ще я загубим завинаги, което крие траен риск за здравето на пациентите.

 

На 11 октомври Европа отбеляза Деня за борба с грипа

 

 

EU Flu Day е ежегодно събитие, което цели да повиши осведомеността за сериозността на грипното заболяване, усложненията и възможностите за превенция.

Грипът е едно от най-масовите инфекциозни заболявания при човека със сериозно клинично, епидемиологично и социално-икономическо значение. Той е остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от грипните вируси тип А и В.

Според данни на СЗО по време на ежегодните грипни епидемии заболяват 5-10% от възрастните и 20-30% от децата.

Здравните експерти напомнят, че при хора с отслабен имунитет, каквото е възрастното население, грипът може да протече тежко, с много усложнения и да доведе до влошаване на хроничните заболявания.

Освен възрастните, в рисковата група са децата, особено тези под 2 години, бременните жени, работещите в детски градини, старчески домове и др. социални заведения, както и всички лица от всяка възраст със съпровождащи хронични заболявания – белодробни, сърдечно-съдови, диабет, бъбречни, чернодробни и др.

Над 8 400 души годишно постъпват в болница с пневмония, причинена от грип. 25% от тях са на възраст над 65 години. Това сочат данни от първия за България анализ на въздействието на грипа върху здравната система у нас.

Затова специалистите препоръчват на хората над 65 г. да поставят при личния си лекар своята безплатна противогрипна ваксина, осигурена по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип. Ваксините са вече налични в аптеките, а разпространението им до личните лекари ще завърши до края на настоящата седмица.

Ежегодната масова ваксинация с противогрипни ваксини е въведена преди повече от 60 години. Досега ваксините са спасили безброй човешки животи и са предотвратили или ограничили разрастването на редица пандемии. Противогрипните ваксини са с доказан във времето добър профил на безопасност и могат само да ни помогнат да се справим с тежките усложнения от вирусните заболявания.