Translate

събота, 28 септември 2019 г.

Кардиолози от ВМА преглеждат безплатно за Деня на сърцето


Във връзка със Световния ден на сърцето /29 септември/ специалисти от Военномедицинска академия /ВМА/ ще преглеждат безплатно пациенти с проблеми с кръвното налягане.
Консултациите ще се проведат на 30 септември 2019 г., от 8.00 до 13.00 часа, в кабинет № 218, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 682. Не се изисква направление от личния лекар.
Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите, свързани с повишеното кръвно налягане, което е една от най-честите причини за смърт от сърдечни заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност. Глобалният сърдечно-съдов риск нараства драматично, когато артериалната хипертония е съчетана с рискови фактори, свързани с храненето и начина на живот, повишен холестерол, наднормено тегло, повишена консумация на сол и захар, обездвижване, тютюнопушене.
„Смисълът на Световния ден на сърцето е да се вдигне достатъчно шум, за да спечелим вниманието не само вече болните, но и на здравите хора. Нека всички си дадат сметка, че можеш да спасиш сърцето си дори без да си герой. И малките жестове, които му правиш стигат. Например – редуцирането на теглото, здравословното хранене, умереното движение, избягването на стреса и вредните навици, контролът на кръвното налягане и захар”, коментира полковник проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиника по кардиология.

Безплатни прегледи за бъбречни и сърдечни заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по повод Световния ден на сърцето


Информационна кампания „Сърце&Бъбрек. Направи връзка“ започва в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от 30 септември 2019 г по повод Световния ден на сърцето, който отбелязваме в неделя. Целта е да се повиши информираността за т.нар. кардиоренален синдром /КРС/, който е една от най-честите причини за фатални усложнения при болни с бъбречни или сърдечни заболявания.
Между сърцето и бъбреците съществува специална обвързаност. При здрави това помага да се поддържа хармонията в организма, но при заболяване на единия орган може да се предаде вредно влияние и на другия. Кардиореналният синдром представлява  състояние при което сърцето и бъбреците влизат в порочен кръг на взаимни увреди с рязко влошаване на прогнозата.
По този повод УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ обявява безплатни нефрологични и кардиологични прегледи:
Безплатните нефрологични прегледи ще се провеждат от 30 септември до 4 октомври
вкл. между 14:00 и 16:00 в Клиниката по нефрология, ет. 4. Необходимо е предварително записване на тел. 02/952 38 33.
Безплатните кардиологични прегледи ще са от 7 до 11 октомври
вкл., между 14:00 и 16:00 часа в кабинет N27, ет. 2. Записванията ще стават на тел. 0887 412 629.
Пациентите трябва да носят със себе си резултати от изследвания, имащи отношение към заболяване на сърцето или на бъбреците, които са им правени до момента. Не се изисква направление.
Установено е, че с възрастта, на всеки 10 години бъбречната функция отпада с около 10%. Този процес започва около 40-годишна възраст като над 75 г. само 10% от хората имат напълно нормално функциониращи бъбреци. Проблемът е, че голяма част от тези пациенти нямат никакви симптоми и дори не подозират, че са изложени на повишен риск за развитие и на сърдечна недостатъчност. „КРС е усложняващо обстоятелство при лечението на единия или другия орган. Например при сърдечна недостатъчност е много по-трудно тя да се компенсира, когато има и бъбречна недостатъчност. За съжаление досега съвременната медицина не обръщаше сериозно внимание на връзката между тези две състояния“, обяснява доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, който е един от най-големите специалисти в България в областта на кардиореналния синдром.  При хора с установен КРС, особено ако са възрастни, някои диагностични процедури като компютърната томография, част от ангиографските изследвания, поставянето на стентове, кардиохирургичните операции, дори най-обикновен грип, който протича с повръщане и разстройство, могат да влошат състоянието им. „Затова е важно те да бъдат диагностицирани навреме и да се има предвид едно такова усложнение, пояснява доц. Кундурджиев, който освен специалност по нефрология, има такива по кардиология и вътрешни болести.

ГлаксоСмитКлайн отбеляза половин век наследство в разработването на иновативни решения за лечение и контрол на респираторните заболявания


Иновациите в медицината помагат на пациентите да изживеят всеки дъх

Н.Пр.Ема Хопкинс
На 19.09.2019 г. в Резиденцията на британското посолство в София се проведе събитие по повод 50-годишното наследство в респираторната област на фармацевтична компания ГлаксоСмитКлайн. Инициативата се организира с подкрепата на Нейно Превъзходителство г-жа Ема Хопкинс, посланик на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия в Република България, която подчерта, че ГлаксоСмитКлайн подпомага пациентите да постигат повече, да се чувстват по-добре и да живеят по-дълго.
Лиза Бонадона, генералент мениджър на ГлаксоСмитКлайн България, каза:
-От изключителна важност е да бъде осигурен достъп на хората, живеещи с хронични респираторни заболявания, до иновативни терапии. Това е възможно само благодарение на доброто партньорство между пациентите, медицинските специалисти, институциите и индустрията. Партньорство, каквото виждам за първи път от всички страни, в които съм работила до момента. Изключително горда съм, че нашата компания вече 50 г. продължава да изпълнява една от най-важните си мисии - да помага на пациентите с астма и ХОББ да изживеят всеки свой дъх и благодаря на всеки един от присъстващите тук днес за подкрепата през годините.
В събитието участваха д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването към 44-то НС, зам. министърът на здравеопазването Жени Начева и др. официални лица.
„Днес в лечение на астма се наблюдава сериозен прогрес благодарение на иновациите и постиженията в медицината. Наред с инхалаторните подходи, при които фокусът е върху това да се помогне на пациентите да постигнат добър контрол върху симптомите, вече се разработват следващото поколение лечение  - нови биологични средства и лекарства, които са насочени към основните причини за заболяването. Удоволствието да видиш пациент с тежка астма да върне обратно живота си е истинското удовлетворение от това да разработваш иновации. И ние няма да спрем – компанията е ориентирана към разработването на няколко иновативни продукта, които са отвъд астма и ХОББ – RSV ваксина, недребноклетъчен белодробен карцином, защото нашият ангажимент към разработка на нови решения за незадоволени медицински нужди е постоянен – в името на всеки пациент по света“, отбеляза Андре Вивиан да Силва, SEE Cluster GSK.
Доц. Мария Стаевска, член на Българското дружество по алергология, обясни, че астмата и алергиите като цяло са сериозен социален проблем. Очаква се до 2050 г. 50% от населението на света да развие някакъв вид алергия. Именно затова, доц. Стаевска благодари на ГлаксоСмитКлайн за активната социална и екологична ангажираност. Като добра практика за партньорство с компанията тя посочи проекта „Приказки без край“, в рамките на който са осигурени детски книжки за библиотека в Клиниката по алергология към Александровска болница за най-малките пациенти.
„През последните години чрез различни съвместни проекти с ГлаксоСмитКлайн България успяхме да повишим социалната значимост на хроничните респираторни заболявания“, отбеляза доц. д-р Владимир Ходжев, дм, председател на Българското дружество по белодробни болести. Той изтъкна, че благодарение на подкрепата от страна на индустрията и институциите, българските пациенти с ХОББ вече имат достъп до иновативна терапия, като най-ключовите лекарствени продукти са напълно безплатни за тях.
В подкрепа на пациентите с респираторни заболявания през годините ГлаксоСмитКлайн България е инициирала редица инициативи. Така например като част от проектите „Респираторно здраве“ се събират  епидемиологични данни за заболяемостта от ХОББ в България и се извършва скрининг на пациентите и проследяване на тяхната терапия.  Организирани са и независими медицински обучения с цел повишаване  квалификацията на лекарите и медицинските сестри по различни теми от мултидисциплинарен характер.
„Когато кажем Глаксо, аз като лекар винаги го приемам като синоним на продукти, на които може да се вярва и които ни гарантират, че нашите пациенти ще бъдат излекувани. И като председател на Българския лекарския съюз, за мен Глаксо е символ на дългогодишен партньор, който е заставал зад множество инициативи, които са насочени не само към продължаващото медицинско обучение, към подпомагане на младите лекари в България, но и към инициативи, които са от значение за цялото общество, каквато например е програмата за ваксинопрофилактика“, добави председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
Проф. Ивайло Търнев, председател на Българското дружество по невромускулни заболявания  и на фондация „Здравни проблеми на малцинствата“ отчете ролята на компанията в изграждането на партньорството между институциите и неправителствения сектор при сформирането и развитието на мрежата на здравните медиатори. „ГлаксоСмитКлайн наистина е един безпрецедентен случай в България – фармацевтична компания, която е социално ориентирана и която подкрепя най-уязвимите общности – ромската общност и която наистина даде невероятни възможности да се работи вътре в общността, да се подготвят хора от общността, да се развие една програма, която беше много рискова, а вече е устойчива държавна политика.“
Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, се спря на  иновациите в медицината като отбеляза, че благодарение на новите терапии до скоро
Лиза Бонадона и Андре Вивиан да Силва
обричащи заболявания вече са се превърнали в хронични или напълно лечими. По думите му това поставя много нови предизвикателства, с които институции, политици, лекари, пациенти и бизнес трябва да се справят – необходимостта от по-висок ресурс заради увеличаващото се застаряващо население, което ще доведе до по-голям брой хронично болни. 

Транспортният бранш отново обединен, този път с кауза


15 камиона се включват в кампанията „Капачки за бъдеще“

Над 80 тона капачки се очаква да бъдат събрани и транспортирани тази неделя от София до Казанлък. Поводът е кампанията „Капачки за бъдеще“, чрез която се събират средства за кувьози за болници в страната. За целта са нужни 15 тира, които ще бъдат предоставени безвъзмездно от транспортния бранш, който отново се обединява, но този път с благородна цел. „Транспортът на капачките се равнява на един кувьоз, така че сме изключително благодарни за подкрепата“, споделят от кампанията „Капачки за бъдеще“.
Компаниите, които застават зад кампанията и предоставят свои камиони са Trans Group Georgievi, AIT Logistics, Discordia, Eurospeed,
Quick Cargo Bulgaria , Vigo Trans, Transpress, Pro Speed Logistic, RST Trans и Svogelan.
Всеки който иска да подкрепи кампанията може да се включи тази неделя, 29-и септември между 09:00 и 17:00 ч. на паркинга на площад „Батенберг“, пред бившия Мавзолей. Желаещите могат да донесат капачки, да участват като доброволци или да направят дарение. Пълната информация за кампанията може да видите тук: https://www.facebook.com/kapachkizabudeshte/

Кои са участниците в Акселератора на ПРОМЯНАТА 2019


Социалните предприемачи ще преминат през серия обучения в следващите месец и половина, а през ноември сред тях ще бъдат избрани новите финалисти

За пета поредна година Акселераторът на ПРОМЯНАТА събира социални предприемачи с потенциала да променят живота на хиляди деца и младежи в България. Акселераторът е двумесечна интензивна обучителна програма, която предлага специализирани безплатни обучения и индивидуални консултации. Той е част от процеса на селекция в ПРОМЯНАТА и дава възможност на участниците да подобрят своите решения и своя бизнес план преди да продължат напред в конкурса.
12-те участници в Акселератора тази година бяха избрани сред общо 136 и преминаха през четири етапа на селекция до този момент. Ето кои са те:
Мариела Станулова от „Академия за родители", която предоставя на родителите актуална, обективна и експертна информация за здравето, възпитанието и образованието на техните деца. След над 35 вече проведени събития на живо, Академията ще разработи и платформа с онлайн курсове, достъпни по всяко време за всички родители, които имат нужда от конкретна информация.
Камелия Митева от Био игри и Елица Стоилова от Umni.co, които развиват детски образователен чатбот - интерактивно софтуерно решение, което дигитализира и игровизира образователния процес. Чатботът използва видео, звук и илюстрации, за да предостави информацията по интересен начин, имитира чата с човек в месинджър и дава възможност за създаване на тестове и викторини.
Светлана Савова и Михаил Баликов от "Тийноватор" - програма за насърчаване на предприемачеството сред българските ученици в 10. и 11. клас. Създават училищни стартъп клубове, в които учениците работят по реални бизнес проекти, генерирани от тях самите, заедно с ментори - предприемачи, които им помагат по пътя към успеха.
Десислава Алексиева от FOX book cafe – създатели на методология за ранно детско четене /6-36 месеца/, която развива езиковите и социалните умения на децата и тяхната функционална грамотност в дългосрочен план. Те организират групи по ранно детско четене в обществените библиотеки в България, в които родителите могат да общуват и развиват децата си чрез книгите.
Надежда Тодорова и Елена Чапалова от Фондация Up with Down - създават онлайн платформа с материали и обучения за спецификите на синдрома на Даун. Тя ще предоставя информация и подкрепа за родители, специалисти, учители и лекари как децата със синдром на Даун могат да се развиват и интегрират най-добре.
Невен Боянов и Ивайло Николов от "Тинузавър" - образователна платформа, насочена към преподаватели, ученици и студенти. Тя предлага хардуер, софтуер и методология за изучаването на електроника, роботика, програмиране, математика и физика по забавен и практически начин.
Николинка Димова и Кунка Великова от "Неща с душа" - създават образователни игри, материали и помагала за деца със специални образователни потребности,  адаптирани за българската образователна система. Чрез тях специалисти и родители могат да помагат на всяко дете да открие своите способности, да учи с удоволствие и да се развива в училище.
Константин-Кирил Иванов и Анна Димирова от "Разказвачът на приказки" - насърчават детското четене като среща децата със съвременни автори на българска детска литература. Писатели гостуват в класните стаи и на различни събития, разговарят с децата, четат от свои произведения и по този начин вдъхват живот на книгите, запалват любопитството на децата и развиват въображението им.
Мария Георгиева, Анна Димитрова и Катерина Иванова от "Ендометриоза и репродуктивно здраве" - разработват образователна програма за менструално и репродуктивно здраве. Тя ще осигури качествено и навременно знание на младите хора в училищата по темата с цел ранна превенция и профилактика на различни заболявания.
Ставрос Ставру и Ива Груева от "Пукльовците" - дигитални образователни игри от ново поколение, които помагат на учителя да развива социалните умения на своите ученици и да подобри климата в своя клас.
Лиляна Савова и Венета Иванова от „Академия Миротворци" - обучават ученици и студенти в основни медиаторски техники, умения за ефективна комуникация и преодоляване на бариери в общуването. В резултат учениците повишават своята емоционална интелигентност, научават се да управляват успешно конфликтни ситуации и да се справят с агресията в училище.
Методи и Росен Терзиеви от "Отвъд Спорта" – инициатива, която преоткрива културата за свободно спортуване на кварталните и училищни игрища. Методи и Росен вярват, че играта на открито е универсален начин за свързване на хората и за изграждане на характер в децата и младежите.
12-те участници ще преминат през общо девет обучения, посветени на: Анализ на социален проблем и развиване на решение, Детски права, Моделиране и измерване на социален ефект, Бизнес и финансово моделиране, Разрастване на организацията и Презентационни умения. Сред тях през ноември ще бъдат избрани петимата нови финалисти в ПРОМЯНАТА. Публиката отново ще има възможност да гласува за своя фаворит сред тях през януари 2020 г., а големият победител ще бъде избран през февруари 2020 г.  Победителят и останалите четирима финалисти ще получат финансиране, медийно внимание, менторска подкрепа, обучения и достъп до международната мрежа на ПРОМЯНАТА за период между една и пет години.