Translate

петък, 10 май 2013 г.

Сдружение на българските зъболекари: Крайно време е да се разделим с монополите в здравеопазването



Парите за дентални услуги от НЗОК да се ползват само за деца, пенсионери  и социално слаби
Да се създаде зъболекарска камара

Парите, които се отделят за стоматологичното здраве на българите са крайно недостатъчни. Ето защо 106-те милиона лева, които НЗОК отделя за дентална помощ през 2013 г., да бъдат предназначени само и единствено за децата, бременни, майки с малки деца, пенсионери и социално слаби хора, предлагат от Сдружението на българските зъболекари (СБЗ).
Експертите припомниха, че в последните няколко години безплатният пакет не е променян и когато тези средства са разпределени за цялото население, за всеки здравноосигурен се получават около 12 лева от НЗОК годишно т.е. толкова, колкото получават и политическите партии за всеки един свой глас. Тези пари по безплатния пакет за всеки здравноосигурен, не стигат за нищо и във всеки случай се налага пациентите да доплащат за зъболекарските услуги, твърдят денталните специалисти. Държавата обаче от години игнорира проблемите на хората в частта зъболекарска помощ. Насърчава се единствено ваденето на зъби и поставянето на отдавна отречената амалгамна пломба. В същото време един зъболекарски преглед годишно по здравна каса струва 6 лева, а един ветеринарен - 20 лева, поясни заместник-председателят на сдружението д-р Георги Цалов.
От сдружението са убедени, че за да се поддържа стоматологичното здраве на всички българи са нужни не 106, а минимум 550 млн. лева годишно т.е. 5 пъти повече.
Според д-р Венцислав Стоев, председател на СБЗ, има монополи в българското здравеопазване, създадени със закони и те са-НЗОК, БЛС и БЗС и др.съсловни организации (припомням последните две са и със задължително членство). 
Именно монополите са причина за състоянието на здравето на българите и тяхното дентално здраве, смята той.
Ето защо от СБЗ държат да бъдат променени законите за здравното осигуряване, за лечебните заведения и съсловните организации.
Според тях е необходимо да бъде създаден фонд за профилактика към МЗ, да се приеме  Закон за денталното здраве и за създаването на зъболекарска камара. От Сдружението посочиха за пример Дания, където от 1972 г. има Закон за денталното здраве и само за 10 години заболеваемостта е спаднала с 60%. По изчисления на СБЗ за добрата профилактика на зъбите са необходими 3-4 прегледа годишно, за които всеки трябва да заделя около 300 лв.
По думите на д-р Стоев системата на здравеопазване е изградена върху пясък . И трябва основата  да бъде променена. А солидарният модел, който е прочетен така "както дяволът чете евангелието" крайно наложително е да се прочете вярно  .
Когато се поставят основите на здравното осигуряване в България - частта, която е за тяхната зъболекарска професия е твърде малка, няма ясно определени приоритети като целеви групи - деца, бременни, а малкото средства са просто катастрофални. Монополите обаче влияят много сериозно върху квалификацията и развитието на специалистите по дентална медицина, тъй като ангажиментът на държавата по отношение на развитието на квалификацията на лекарите е прекратен. 
"Ние го казахме още през 2000 г. Не може още при старта на здравното осигуряване да имаме официално недофинансиране. Иска ни се да бъдат поставени нови основи на здравното осигуряване в България, като се направи не редакция, а радикална реформа в системата за здравеопазване. Трябва да се стъпи на точна и ясна постановка, която да означава - здравноосигурителен модел с точно и ясно финансиране. За мен лично е много тъжно да виждам как се вадят постоянни зъби на 8-годишни деца и още по-тъжно е да се поставят мостове на 17-годишни. Защо се достига до това нещо? Ами, именно заради липсата на профилактика и липсата на денталната помощ на национално равнище", категоричен бе председателят на сдружението.
Д-р Иван Антикаджиев, зам.-председател на СБЗ, също бе категоричен, че не може да се усъвършенства нещо, "което не работи добре  и е тръгнало в грешна, неправилна посока". 
Чуха се  гласове като мантри, продължи той-"да рестартираме" здравната система, но как? Нужна е огромна политическа воля, да да има една истинска осигурителна система, но независима, обществена", подчерта той
По отношение на БЗС  единодушното становището на сдружението бе:  „БЗС се е превърнал в казионна организация, в чието ръководство има кръг от хора, които си преживяват като експерти, но на практика вече 8-9 години при преговорите за НРД не постигат нищо повече от козметични промени като накрая преговарящите си разпределят хонорари за свършеното. БЗС не може да бъде лицето на съсловието, нито да играе роля като фактор за положителни промени. Ние не сме против задължителното членство, категорично обаче сме против монополите в здравеопазването. Ние сме за създаването на Зъболекарска камара, в която да членуват всички дентални лекари, но по предпочитания в отделните области на денталната медицина - ендодонти, пародонтолози, имплантолози и т.н. Такава структура ще работи по-пълноценно, денталните лекари ще бъдат по-заинтересовани и съответно ще постигат по-добра защита.”
Предлагаме задължително членство на колегите си организация по избор и създаване на зъболекарска камара, акцентираха те.
От СБЗ са и притеснени, че сега цялата власт и всички решения на БЗС са съсредоточени в ръцете на „една клика от 70-80 души, които са платени” и определят участията в конгреси, получаването на проценти от големи поръчки и други подобни практики. „Има цензура дори в печатното издание на БЗС, в което могат да изразяват гледна точка само определени хора. Ние обаче не сме сред тях и не сме отразявани там”, заявиха сдружението.
Според тях  притеснителен също така е и факта, че сега действащата система за професионална квалификация на денталните лекари, предлагана от БЗС на практика не предоставя големи възможности. Малко съвременни знания и евтини курсове, които не покриват потребността на денталните лекари от нова информация нито като обем, нито като качество. А липсата на изградена система за квалификация на зъболекарите налага те да се само квалифицират срещу сериозни парични суми извън страната . 
"Младото поколение дентални специалисти няма къде да специализира, защото курсовете към БЗС са на студентско ниво", каза в заключение д-р Анатолий Кънев - „Зъболекар на годината” 2012,
У нас сега има над 8500 зъболекари.В момента се падат под 1000 души на един зъболекар. А в градовете София, Пловдив и Варна работят над 60% от всички зъболекари. В същото време от 2007-а до 2011-а са излезли над 700 зъболекари от България, а може би те вече са над 1000.
„Нашият труд трябва да се използва пълноценно, а не да се разпиляват излишни усилия. Необходими сме на хората, а и смело можем да твърдим, че познаваме и прилагаме най-съвременните видове лечение, не по-различно от това, което работят колегите ни в развитите западни страни. Доказателство за това е, че българите не търсят зъболечение в чужбина, обратното – вече има дентален туризъм на чужденци у нас”, посочи д-р Стоев, който отново наблегна на необходимостта от промени, които да направя денталната помощ достъпна в по-широк обем за българските граждани.

Срамно сравнение : Безработният в София - двойно "по-богат"

Пропастта между регионите в България разделя и безработните на "бедни" и "богати"

Това показват данните на НОИ за 2012 г.. При средно месечно обезщетение от 369 лв. в София, в най-бедните региони Видин и Търговище то пада до малко над 203 лв. и 204 лв. съответно.
В тези региони дори е отчетено намаление спрямо 2011 г., когато обезщетенията са били 222 лв. във Видин и 217 лв. в Търговище.

Повече от половината безработни с право на обезщетение получават до 200 лв. от НОИ, а над 1/3 от тях вземат до 150 лв. - на практика минималните 7.20 лв. на ден, показват данните за цялата страна.
Данните не се различават съществено от 2011 г., но тенденцията за увеличение на дела на хората с минимални обезщетения е обезпокоителна. Това означава, че все повече хора работят за минимални надници, т.нар. работещи бедни.
Едната причина за ръста на минималните обезщетения е принуждаването на работниците да
напускат по взаимно съгласие, за да се избегнат тежките процедури за съкращения. При взаимно съгласие се вземат минималните 7.20 лв. на ден за 4 месеца.
През м.г. право на обезщетение за безработица  са имали 117 688 души средно за годината от 364 536 регистрирани в бюрото по труда. 41 999 от тях, или 35.69% са получавали до 150 лв.
За сравнение през 2011 г. от 332 601 регистрирани в бюрата по труда право на обезщетение са имали 106 580 души. До 150 лв. от тях са получавали 35 909, което е било 33.69% от общия дял на безработните с плащания от НОИ.
Още 22 709 души, или 19.30% от всички през м.г. са получавали от НОИ обезщетения от 150 до 200 лв.
Синдикатите настояваха тези над 64 700 души (55%) от всички безработни с обезщетения до 200 лв. да получат по 50 лв. еднократна помощ в рамките на първия социален пакет на правителството, но парите не стигнаха до тях. През 2011 г. от 150 до 200 лв. са вземали 22 919 безработни, или 21.50%.
В същото време между 600 и 1200 лв. е бил размерът на обезщетението през 2012 г. на 6625 души, или 5.63% от всички. Докато през 2011 г. хората с високи обезщетения са били 6105, или 5.72%.
Статистиката показва още една притеснителна тенденция - увеличава се делът на сравнително младите хора с опит, които губят работа. През 2012 г. обезщетение са получавали 28 782 души със стаж от 5 до 15 г., или 24.4% от всички. През 2011 г. те са били 24 722, което е 23.2% от всички.

Българин да се наричам-срам и унижение е днес за мене!



И преди и сега, ако нямаш „Чичо Владика” няма да станеш поп….това е истината… 



На 8 год. възраст съм оперирана от сърце. Била съм 16 кг. и лекарите не са очаквали да оцелея, та и затова не ми е даван хепарин. В резултат на което на третия ден след наистина успешна операция получих мозъчен инсулти и парализа на лява ръка и крак. Години рехабилитация, години обидно отношение, „защото не съм като другите” и т. н., но бях благодарна, че съм жива и не търсех виновни за нищо и в нищо. След години обаче останах неприятно изненадана от липсващата документация за моята операция в болницата и от записания един ред, в който не се споменава за каквото и да е увреждане, в една тетрадка…
Завърших не едно, а две висши образования. Ходех на бригади като ученичка и студентка и работех наравно със здравите връстници. Работех и не помислях дори за ТЕЛК, защото знаех, че има по-по-нуждаещи се от мен. Работих 18 години, а имах сили за още толкова. За някои може и да съм глупачка, но това е, такава е моята ценностна система и верую. И от край време явно си е така у нас-болен, здрав носи, защото здравите се пишеха болни камо и само да изкръшкат от работа …
После непосредствено преди „демокрацията” реших да потърся все пак правата си още повече, че преминах и през други оперативни интервенции и житейски изпитания и не можех да работя активно повече. Бе ми отговорено нагличко, че щом досега не съм имала нужда от ТЕЛК, да се явя… като остана без работа…Логика неоспорима, да се смееш или да плачеш… Но ако не си от сой, ако нямаш "мая" може да се оплачеш , но ...на арменския поп…
Писах възражения, но все едно наливах вода в пясък…И докато се „борех” за това, което е мое право, преживях и безполезността на борсовите агенции, липсата на работа и безпаричието, унижението (дори в магазин за хляб да ти искат няколко езика, опит, стаж и възраст като на току що завършил гимназист) да искаш да работиш и да не можеш, да не ти се дава право да бъдеш полезен.
След година, две вече, но вече като безработна, пак се явих на ТЕЛК и ми дадоха от раз 88 или 89% вече не помня и то без връзки, без пари, без ходатайства… С годините здравословните ми проблеми обаче се задълбочаваха, а с тях и право пропорционално растеше и унижението, на което съм подлагана, през две-на третата година, с нелепото изискване да се явявам непрекъснато на ТЕЛК до 61 год. възраст като, че ли ще оздравея, напротив...
Пълно безумие и ужасно унижение не само за мен, а и за всички тези хора, които са с необратими увреждания, със заболявания неподлежащи на възстановяване.
А не дай си боже пък да забравиш случайно кога ти изтича телковото решение и ако сам не отидеш навреме да си вземеш изискуемите изследвания, често от самата болница, където си разпределен на комисия, срокът за явяване на ТЕЛК се променя, но единствено и само в твой ущърб.
След това започва пък безумното чакане пред кабинетите на личните лекари, за да се получат заветните талони-направления, които в повечето случаи резонно са изчерпани, но не по тяхна вина. А ОПЛ правят чудеса от храбрости за да ги осигурят знаейки, че могат да бъдат санкционирани от НЗОК, заради превишаването им. Но и те и пациентите се въртят на един шиш, на бавен огън, от необмислените или нарочни разпоредби на властимащите. Оттам насетне следва ходенето по мъките, докато събереш всичките документи, докато ги снимаш, вече с пари назаем или със заделени предварително от „голямата” пенсия, която стриктно е спряна още в същия ден на изтичане на решението. Явяваш се чинно на уречената дата, с целия набор документи, който в повечето случаи в ТЕЛК никой не поглежда и не взима предвид, ама изобщо. Може да си там в болницата още от ранни зори, на определената ти дата, но по стара традиция първо се приемат мой-твой-свой и чак тогава си ти-обикновения и ничий човек, който ако възнегодува гласно може дори да си тръгне с намален процент от предишната определена инвалидност. После, още същия ден ти връчват решението, но те задължават да чакаш две седмици, за да го завериш, а това автоматично означава още един месец чакане от страна на НОИ да пусне спряната ти пенсия. Така си отиват два, три, а знам случаи и за повече месеци, в които „кофтия материал” сиреч ти си без пенсия, без социална защита, без нищо…ти за тая държава просто не съществуваш щом си ничий човек…
Ти обаче същевременно си и оная една електорална единица, нужна на властимащите и за която се сещат единствено и само по изборите.
Ти си едно ЕГН, което чинно си е плащало и плаща данъците, ти си едно-абсолютно нищо, което обаче има задължения и ако не ги покрива му се налагат лихви и санкции…Кръгла нула си ти за държавата. Ти си за нея zero, защото си ничий човек. Ти си смачкан отвсякъде, от една страна най-вече от заболяванията, а от друга от униженията, от безпаричието на което си обречен, ако нямаш роднини или други близки от които да вземеш заеми, ако нямаш някакви други странични или заделени доходи, с които да изкараш тези месеци и от трета, защото съзнаваш, че си обикновен човек, като много други, без властимащи роднини и близки с „корени и потекло”, както се казва и за когото държавата е мащеха.
Ти си от пенсионерите „виснали” на врата на работещите. Да, ама от тези пенсионери повечето са дали също своя труд, своя дан към тази държава и сега кретат с по и под 200 лв. пенсии…
Не ме интересува, ама хич, дали ще ме наричат „инвалид” или уж по-хуманното, но лицемерно-„човек с увреждане”, като реалното отношение на държавата към мен е унизително, унищожително направо-геноцидно.
А уж всички мечтаехме, искахме и лелеехме тази прословута промяна за по-добър живот…

ГЕРБ излъга! А НОИ унизи пенсионерите- предизборно

Спуканият балон увеличение на пенсиите


В Закона за държавния бюджет за 2013 г., в публикувания вариант накратко с много илюстрации и обяснния,  един от акцентите е „борба с бедността и защита на най-уязвимите групи от населението”, а като новост в социалния сектор е записано: "индексация на пенсиите от 1 април 2013 г. със среден процент на увеличение 9,3%, а съгласно § 3 от ПЗР на Закона за бюджета на ДОО за 2013 г., индексирането на пенсиите е в зависимост от годината на
отпускане на всяка една пенсия, като пенсиите, отпуснати до края на 2009 г. се увеличават с 9,8%". 
Няма диференциация, няма разграничение на пенсията- трудова, нетрудова-инвалидна и т.н.
Едва в сайта на НОИ лъсва тази диференциация: „Съгласно § 3, ал. 1 от ПЗР на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г. пенсиите, с изключение на пенсиите, несвързани с трудова дейност, се осъвременяват от 1 април 2013 г., както следва”…и т.н.
Явно всичко записано  на книга си е гол, чист популизъм и огромна лъжа! 
В НОИ  обаче днес разбрах, че ощетени са не само хората с малки, разбирай под од 200 лв., инвалидни пенсии, но и тези хора с малки пенсии за  осигурителен стаж и възраст, при някои от които стажът (прослуженото време) е над 40 години...Работа на ползу роду....И това ако също не е парадокс, здраве му кажи!
Начинът на прилагане на решението на НОИ обаче също е парадоксално - малките пенсии се осъвременяват единствено. За тях законът и разпоредбите се спазват стриктно! Но тези инвалидни пенсии, които са над 260 и дори над 300 лв.(сега няма да питам по кой закон, параграф, член и т.н. и за кои заболявания  могат да се получават тези суми) при тях също стриктно е спазен закона и те са увеличени с 9,8%. Така както са увеличени и всички останал пенсиите, но забележете пак  тези, които са  над 200 лв. и нагоре. Хората с малки пенсии-кучета ги яли! Не че и ония пенсии  над 300 лв. са достатъчни за живеене, при тая инфлация и мизерия. .Не, те просто служат за да едно обидно, жалко съществувание...
Но поредния  парадокс по закон: "Осъвременяването се извършва върху действителния или запазен размер на пенсията към датата на осъвременяване" т.е.към 31.03.2013 (визирам конкретен случай, който не е единичен). А от 01.04.т. г. трябва да последва и увеличение. Да ама не както би казал Петко Бочаров. Пари няма, да не говорим как  хората се разиграват като маймуни през 2 на 3-та година да ходят на ТЕЛК с необратими увреждания и заболявания и как по 2-3, че и повече месеци остават без мизерните пари по ТЕЛК, но това е друга тема.
Осъвременяване и увеличаване са различни понятия и имат различно съдържание и приложение, но явно за някои извършеното осъвременяване т.е. привеждане към законовия изискуем минимум е напълно достатъчно действие. 
Ясно е, че дяволът  чете евангелието както си иска, но питам защо най-бедните, най-болните пак са ощетени? Може би защото те са  имали нещастието да се родят в България? Може би защото не са със синя кръв,  златна лъжичка в устата, червено-сини-оранжеви корени или властимеющи роднини? Може би защото са доведеното сираче, а не Братко и Батко? Ясно е, че и тук важи  -"правилните наши " и "ничиите" хора. Тук важи и правилото, едни яли зеле, други яли кокошка и статистиката сочи, че болшинството е яло кокошка със зеле...
Някак много удобно осъвременяването съвпадна с увеличението, от което ощетени са отново и само инвалидите и хората с малки пенсии т.е. тези, които най-вече са засегнати от нищетата и бедността у нас .
Управляващите, визирам ГЕРБ, не само излъгаха пенсионерите, но нещо повече-те постъпиха изключително непочтено с тях. Това за увеличението на пенсиите (за замразяването им няма и да говоря през тези 4 години) бе една лъжа, предизборен прах в очите на хората. Една голяма манипулация. А НОИ пък се погрижи тези хора да бъдат допълнително още повече унизени... 
Стига с тоя двойствен аршин в тази държава, която е за едни любяща майка, а за други истинска мащеха.
Повечето от хората нямат ни най-малка виновна, че са се родили в тази държава, в която се мисли единствено за добруването на определени хора, в която всички средствата от бюджет вкл. и от ЕС, потъват в „правилните “джобове и живеят добре само “нашите си” хора…
Ако някои от власт имащите поживее само месец с пенсия под 200 и малко дори над 200 лв. няма да издържи и сам ще драснете клечката на тая прогнила държава, на тия лобистки закони, обслужващи винаги нечии интереси, естествено на богатите. Истината е, че сит на гладен не вярва… Е, как да вярвам, че държавата мисли за хората, за инвалидите? За тях наистина мислят но не у нас, а в другите държави.
И за тази абсурдистания, в която днес живеят по-голямата част от българите ще кажа само, че много точни са думите-„нема такава държава”... Е, наистина няма…









вторник, 7 май 2013 г.

Бизнесът недоволен от икономическите програми на партиите



Всяка втора фирма смята, че в предизборните програми на партиите липсват ясни механизми за насърчаване на заетостта, която е поставена като приоритет от повечето политически сили. Това става ясно от анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), проведена сред членовете й в периода 25-26 април.
От изследването става ясно, че по-голямата част от бизнеса не вижда в предизборните програми конкретни мерки за изпълнение на поетите обещания от партиите.
Бизнесът предупреждава, че при увеличаване на преките данъци и ДДС ефектите преди всичко ще са свързани с нарастване на сивата икономика (според 73%) и ръст на безработицата (според 48%).
Едва 5% считат, че увеличаването на данъчната тежест ще доведе до повече приходи в бюджета.
Основната част от бизнеса е на мнение, че в предизборните програми на партиите липсват ясни предложения за решаване на проблемите с монополите, в здравеопазването, в образованието и в пенсионната система.
Като вредни в програмите на партиите бизнесът счита идеите за национализация, бърз растеж на доходите и диференциран подоходен данък за физическите лица и увеличение на данъците.

Принудени сме да работим незаконно в сектора на сивата икономика



"След реформите, които разделиха здравеопазването на болнична и извънболнична помощ,
ние сме принудени да работим на ръба на закона в сектора на сивата икономика",
заявиха представителите на сдружението на фелдшерите у нас на кръгла маса. Фелдшерите да станат лекарски асистенти, както е в повечето евространи и приоритетно да работят в училищата, е  само едно от техните искания.
Проблемите на това съсловие у нас, които неведнъж са поставяни пред МЗ, все още обаче остават неуредени, затова и фелдшерите са застрашени от изчезване като професия.
Нерегламентираният им статут и законовата рамка, която ги поставя от страната на здравните грижи, а не на лекарската помощ, пречи на фелдшерите спокойно да упражняват своята професия.
Като алтернатива фелдшерите предложиха още при старта на служебния кабинет пред здравния министър Николай Петров въвеждането на новата длъжност "лекарски асистент", която в другите страни е висококвалифицирана и уважавана и ще позволи на фелдшерите у нас свободно и достойно да упражняват професията си.
Министър Петров обаче "интерпретирал странно" тази идея, като я "плагиатствал", и дал като предложение медицинските сестри да могат да се преквалифицират като асистенти,
обясни Александър Александров, председател на Сдружението на медицинските фелдшери у нас.
Фелдшерите ще настояват в бъдеще лекарските асистенти да бъдат обучавани в медицинските факултети в продължение на 4 години, като последната да бъде за профилирана подготовка в отделните медицински специалности. Според тях това е и начин да бъде преодолян нарастващият недостиг на кадри в здравеопазването.
От съсловието са категорични, че ако до 10 май не получат ясно становище по тези проблеми, ще призоват колегите си от страната на протестни действия от 13 май.
Необходими са законови промени, за да бъдат точно регламентирани правомощията на фелдшерите и да им бъде дадена възможност да работят при ясен статут и да се развиват професионално.
Необходим е отделен Закон за спешната помощ, в който да бъдат точно разписани структурата и функциите на отделните спешни звена, както и правата и задълженията на различните медицински специалисти, осъществяващи спешна помощ, убедени са специалистите.


Всеки българин годишно генерира по пет килограма електронен боклук

-общото количество събрани електронни отпадъци в страната за една година е едва 30 тона.
От един милион мобилни телефони се извличат общо 16 тона мед, 350 кг сребро, 34 кг злато и 15 кг паладий.
Специалисти от ООН са изчислили, че в близко бъдеще ежегодния световен обем на електронния боклук - стари компютри, телефони и други битови уреди - ще надхвърли 40 млн. тона.
Европейска природозащитна организация изчислила, че размерът на електронния боклук расте средно три пъти по-бързо от размера на всички други градски отпадъци.
За решението на този проблем ООН, заедно с компании като "Дел", "Ериксон", "Хюлет-Пакард" и "Майкрософт", възнамерява да приеме единни стандарти за преработката на излязла от строя електроника, да увеличи срока на годност на тези стоки и да разшири пазара на техниката втора употреба.
Да бъде просто изхвърлена електрониката е опасно за обкръжаващата среда и здравето на хората, защото в земята и водата могат да попаднат токсични материали.
У нас  всеки предал електронно устройство ще получи електронен протокол и сертификат,  удостоверяващи, че е предоставена съответната техника.
Електронните отпадъци ще бъдат разглобени и разделени на фракции.
Част от фракциите като пластмаса, стъкло и метал ще останат в страната, а други - като мед, алуминий, злато и сребро, ще бъдат изпратени в най-големия за Централна Европа преработващ завод в Германия.
Причината ценните метали да "напускат" пределите на България е, че у нас няма законна инсталация, която да разполага с разрешително за химическата им обработка.

Би Би Си сбъркаха българското и румънското знаме

Британската медия Би Би Си допусна пореден гаф по „проблема“ с предполагаемия брой имигранти от България и Румъния, след като по време на дебат за имиграцията след отварянето на границите през 2014 г. в предаването си „Дейли политикс“, румънското и българското знаме бяха поставени от грешните страни, предава БГНЕС.
Преди това медии на Острова бълваха преувеличени данни за 30 милиона българи и румънци, които се готвят да залеят Великобритания след отпадането на ограниченията за пазара на труда през 2014 г., въпреки че общото население на двете страни е по-малко.
Гафът става в чувствителен момент за източноевропейските страни, чиито граждани бяха обвинени, че планират да пристигнат във Великобритания „само, за да претендират за социални помощи“, коментира британският „Хъфингтън пост“.
Коментарите, публикувани под видеото в YouTube от дебата, показват нарастващия гняв на източноевропейците. „Престанах да гледам в момент, в който видях, че те дори не познават знамената ни. Моля те, Великобритания, не се излагай. Харесвам те, но... това е просто обидно“, пише Константин Коларов.
„Нормално ли е това? Имам предвид, изобщо не разбирам как някой може да има самочувствието за говори за икономиката и да изразява компетентно мнение, когато дори не познава националните знамена. Засрами се, Западна Европа... Върнете се в основното училище“, гневи се Дария Райкова, а гафът е бил отразен и от румънския ежедневник „Гандул“.
„Полагаме всички усилия, за да гарантираме точността на всички излъчвани кадри, но понякога се случват грешки. За съжаление в откъс от вчерашното предаване „Дейли политикс“ беше използвана неправилна графика и се извиняваме на зрителите за грешката“, заяви говорител на Би Би Си.

Журналистическата професия последна по рейтинг в САЩ


Журналист във вестник е професията с най-нисък рейтинг в класацията на американския интернет портал CareerCast.com, публикувана на 23 април. Вестникарите в САЩ са подложени на огромен стрес, а получават най-ниски заплати. Те постоянно са заплашени от съкращение заради непрекъснато падащите тиражи. За справка: през 2006 г. съвкупната печалба на
вестниците в САЩ е била 49,2 млрд. долара, докато през 2011 г. вече е била почти наполовина - 23,9 млрд.В класацията на CareerCast.com са посочени 200 професии. С най-висок рейтинг са специалистите по застраховане и тези в областите биомедицина и програмиране. Професията „фотокореспондент” е класирана на 188-о място, а „редактор” - на 168-о. Според собственика на портала Тони Лий тенденцията не е от вчера.„Изискванията към журналистите традиционно са големи - и от страна на работодателите, и от страна на аудиторията. В същото време заплащането им е мизерно, а стресът, на който са подложени - огромен. Поради тази причина рейтингът на тази професия е бил винаги възможно най-нисък”, отбелязва Лий.Класацията на CareerCast.com се съставя вече 25 години, отбелязва БТА. Порталът оценява професиите въз основа на заплащането, работната среда, нивото на стрес и възможностите за напредък в кариерата. Ползват се данни на Бюрото по статистика на труда и други сродни организации в САЩ.

Жена с 3-годишно дете в ръце заплаши със самоубийство

Отчаяна от мизерията 36-годишна майка на три деца заплаши, че ще се самоубие с най-малкото си дете в ръце, скачайки от 3-я етаж на дома си в Благоевград.
Тя има общо три деца - две момчета и момиче, мъжът й живее на село с надеждата да изкара някой лев.
"Отчаяна съм, не мога да се грижа за децата си, сготвила съм останалия ми половин пакет макарони, с тях не мога да нахраня и трите, избирам кой да яде и кой не. Не мога повече, мъжът ми е безработен, гледа си само цигарите и ракията, никаква помощ отникъде. Кажете ми какво да правя, може ли така да се живее", нареждала докараната до пълно отчаяние майка.
"Народът е докаран до пълна мизерия и отчаяние, не могат да посрещнат елементарните си нужди. Снощи посещавахме адрес в Благоевград, мъж има нужда от операция на гърлото, но не може да се оперира, тъй като трябва да внесе 600 лева за неплатени здравни осигуровки. Апартаментът им е без осветление заради неплатени сметки, живеят на свещи в 21 век. Мизерията в държавата е неописуема, а надежда никаква, затова млади хора се самоубиват и палят", коментираха  дежурните в ЦСМП-Благоевград медици.

Плодовете, най-вече горските предпазват мозъка от стареене

Ягодите, боровинките и къпините съдържат съединения, наречени полифеноли, които помагат на мозъка да извършва жизнените си функции.
Полифенолите предотвратяват натрупването на токсични протеини и предпазват от по-нататъшното развитие на болестите Алцхаймер и Паркинсон. Заключението било
направено от изследователи от университета в Мериленд, които анализирали ефекта на плодовете върху мозъка на лабораторни мишки, предаде БГНЕС. Особено внимание те отделили на боровинките и ягодите, които изчистват мозъка ни от токсини.
Проучването продължило два месеца. За този период учените хранели гризачите с горски плодове и облъчвало мозъците им с цел ускорено стареене. След това разделили мишките на две групи – едната от които продължавала да бъде облъчвана в продължение на 30 дни, докато яла горски плодове. Резултатите показват, че нивата на защита срещу облъчване били много по-високи при мишките, които се хранели с горски плодове. Учените смятат, че това се дължи на съставките в тях, които предпазват от повечето мозъчни заболявания.

Българи разполагат с 400 млн. евро на депозити в европейски банки

Това показва статистика на Европейската централна банка. 300 млн. евро от сумата са натрупани в банки, намиращи се в държави – членки на еврозоната, а данните показват, че родните капитали са разпределени почти поравно в 4 страни от ЕС - Германия, Кипър, Австрия и Чехия, съобщава „Стандарт“.
Във всяка една от страните депозитите на български граждани възлизат на около 100 млн. евро.
В статистиката на ЕЦБ обаче не влизат парите на българите в Швейцария, тъй като страната не е подала информация за сумите във финансовите си институции.
Други държави също са отказали да оповестят публично третираните данни.
По непотвърдена информация сънародниците ни държат около 250-300 млн. евро в трезори в алпийската страна.
В същото време лихвите по депозитите у нас са в пъти по-високи спрямо тези в ЕС, но това се компенсира от високите лихви по кредитите в България.

Лотарията Зелена карта за САЩ ще обяви печелившите за 2014 г.



Треска цари в цял свят, защото ще бъдат обявени изтеглените на случаен принцип  за Зелена карта от лотарията за САЩ. Кандидатите този път са двойно повече заради опасения, че може би лотарията се провежда за последен път, предаде Еуропа прес.
Тази година са се регистрирали милиони кандидати, които се надяват да получат заветното разрешително за престои и работа в най-развитата икономика в света.
Всяка година 50 000 разрешителни за постоянно жителство се предоставят на жителите на страни, от които малко емигранти заминават за САЩ.
Системата за разрешителни за престои е създадена през 1995 година и цели да разнообрази местата, от които хора имигрират в САЩ.
Програмата е изключително популярна и има милиони кандидати.
На първия етап ще бъдат избрани около 100 000 имена. Не всички от избраните обаче ще успеят да получат виза. Накрая ще бъдат дадени 50 000 зелени карти.
В момента в Конгреса на САЩ се обсъжда възможността за премахването на зелените карти, заради увеличаването на безработицата в страната.
Зелената карта представлява имигрантска виза, даваща възможността притежателят й да живее, работи, учи в САЩ с почти сходни права като тези на всеки американски гражданин.
Кандидатите за визи биват избирани посредством случаен компютърен подбор на принципа на лотарията. Визите обаче се разпределят между шест географски района, като по-голям брой визи се предоставя на райони с по-нисък процент на имиграция.
Не се отделят визи за граждани на държави, които са изпратили повече от 50 000 имигранти в САЩ през последните 5 години. В пределите на даден район нито една държава не може да получи повече от седем процента от наличните визи за една година.
Селектирани биват двойно повече кандидати и не на всекиго изтеглен е гарантирано, че ще му бъде издадена виза.

60% от пътищата в България са в плачевно състояние

В интервю за Дарик Кафе шефът на агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров заяви, че 60% от пътищата на България за в плачевно състояние, за чието цялостно възстановяване за следващите седем години за необходими колко 8 милиарда лева, а страната ни разполага с 200 милиона лева.
По думите му от агенцията са дали 15 млн. само за април и за май за изкърпване.
Нашата пътна мрежа е 21 000 км и 60% от тези 21 000 км са във вид, който никоя пътна администрация няма да се гордее. Това е свързано с необходимост от средства, заяви той.
„Ние ползваме по европейските програми и имаме консултанти от Световната банка, които направиха едни разчети. Те, първо, бяха много учудени как въобще съществуват пътища в България с този бюджет и изчислиха, че следващите седем години трябва да имаме 8 млрд., а ние имаме 200 000 млн. на година, което значи, че за следващите седем години имаме 1,4 млрд., а те трябват за екзистенс минимума 8 млрд., а за да имаме добри пътища - 28 млрд. Ако смятате, че може с 200 000 млн. на година това нещо да стане факт. Аз също се движа по тези пътища, пътувам много, мене ме още повече ме боли, като виждам състоянието им. Гледам максимално рационално да бъдат използвани парите, които имаме, за да може тази пътна система все пак да има необходимата проходимост", каза Лазаров.

БДЖ пусна в движение първите 11 нови спални вагони

Новите спални вагона ще пътуват в композициите на нощните влакове, които се движат между София и Варна, и между София и Бургас.Два спални вагона ще пътуват в състава на нощния бърз влак ¹ 2627 от София за Варна, който заминава от София в 22.25 ч., а други два - ще се
движат в композицията на нощния бърз влак ¹ 8627 от София за Бургас, който тръгва от София в 22.40 ч.От 1 май спалните вагони ще пътуват от Варна и Бургас за София. Два от тях ще бъдат включени в състава на нощния бърз влак ¹ 2626 от Варна за София, който заминава от Варна в 22.00 ч., а други два - ще пътуват в композицията на нощния бърз влак ¹ 8626 от Бургас за София, който тръгва от Бургас в 22.10 ч.
Цената на еднопосочен билет за пътуване между София и Варна е 23,60 лв. за втора класа и 29,50 лв. за първа класа. За пътуване между София и Бургас в едната посока цената на билета е 20,40 лв. за втора класа и 25,50 лв. за първа класа. Процедурата за издаването на разрешение за въвеждане в експлоатация на останалите 19 вагона продължава. Те също ще преминат през пробна експлоатация, за да се докаже, че покриват всички необходими технически и функционални изисквания.
Всеки един от новите спални вагони разполага с 10 спални кабини с по три легла. Във всяка кабина има шкафче с вградена мивка с течаща топла и студена вода. Във вагоните има душ кабина, санитарен възел, сейф за съхраняване на ценности, както и помещение за предлагане на топли и студени напитки. Климатичната инсталация на вагоните позволява индивидуалното регулиране на температурата във всяка кабина. Новите спални вагони разполагат с пожаро-известителна система, информационна система и интерком система за връзка, която служи за подаване на информация между обслужващия вагоните персонал.

До 1 май работим за правителството, после за себе си

От 1 до 5 май са дните, когато данъкоплатците ще бъдат „освободени” от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от плащанията си със заеми. Това е предвиденият дефицит в бюджет 2013.
През 2013 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден. Следователно през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените близо 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. 
Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,1 млрд. лв.За средната класа обаче денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото, защото те ще понесат тежестта и на  данък върху лихвите, тъй като огромната част от депозитите принадлежат именно на средната класа.

България с все по-несвободни медии

България е на 77-о място в света по свобода на медиите в доклад на "Фрийдъм хаус" и на 87-о място според "Репортери без граници"

България е класирана на 87-о място в "Индекса за свободата на пресата", който се изготвя всяка година от организацията "Репортери без граници", по повод Световния ден на свободата на печата-03.05. Миналата година страната ни е била на 80-о място. Сега тя получава оценка 28,58.
Преди и след България непосредствено са Гвинея и Мадагаскар.
Начело на индекса с най-ниска оценка, което означава обаче най-голяма свобода на пресата е Финландия. Тя има оценка 6,38 и запазва позицията си от миналата година.
В челната десетка са и Холандия, Норвегия, Люксембург, Андора, Дания, Лихтенщайн, Нова Зеландия, Исландия, Швеция.
Класацията обхваща 179 страни и на последно място е Еритрея с оценка 84,83. В дъното са и Северна Корея, Туркменистан, Сирия, Сомалия, Иран, Китай, Виетнам, Куба и Судан.
В доклада към индекса на "Репортери без граници", в раздела за Европа се отбелязва, че в много европейски страни има статукво относно свободата на медиите. Най-порицаваните страни са Гърция, Унгария и Украйна. Унгария е паднала с 16 места и сега е на 56-а позиция. Отбелязва се, че страната плаща цената на репресивното законодателство, което има осезаем ефект върху начина, по който се практикува журналистическата професия.
Гърция бележи спад с 14 позиции и сега е на 84-о място. Във връзка с Гърция в доклада се говори и за България. Подчертава, че в Гърция журналистите работят в катастрофална социална и професионална атмосфера. Описани са народният гняв и непрестанната опасност от насилие от екстремисти от ляво и от дясно и от полицията. Гръцките репортери и фотографи трябва да се съобразяват и с неонацистката партия "Златна зора".
Всичко това приближава страната до България, където "обещанията за реформи не доведоха до нищо и където интернет престана да бъде безопасно място за журналистите на свободна практика", се посочва в документа.
Спадът на Украйна пък с 10 точки до 126-о място е посочен като най-лошото постижение на страната в областта на свободата на медиите от Оранжевата революция насам.
За Русия, която бележи спад с шест места до 148-о място, в доклада се посочва, че в страната има широкомащабна кампания за подтискане на опозиционните протести, включваща засилен контрол върху интернет, превръщането на чуждото финансиране на правозащитните организации в престъпление и повторното криминализиране на клеветата.
Като цяло ЕС е похвален, защото 16 страни членки са в Топ 30, но останалите са доста по-назад, някои под 80-а позиция, което буди безпокойство, пише в доклада.
С четири нови имена и петима напуснали - списъкът, известен като "списък на хищниците на свободата на информацията", публикуван всяка година от "Репортери без граници", тази година включва 39 имена на държавни глави, политици и религиозни фигури, милиции и престъпни организации, които цензурират, арестуват, отвличат, измъчват и понякога убиват журналисти.
"Тези хищници на свободата на информацията са отговорни за най-лошите издевателства срещу медиите и техните представители. Техните действия са все по-ефикасни. 2012 г. беше изпълнена с насилие година за онези, които работят в информационната сфера, с рекорден брой убити журналисти", посочи Кристоф Дьолоар, генерален секретар на "Репортери без граници", цитиран от Франс прес.
Новите хищници в списъка са новият китайски президент Си Цзинпин, джихадитската групировка "Фронт Джабхат ан Нусра" в Сирия, членовете и привържениците на "Мюсюлмански братя" в Египет,въоръжените групи на белуджите в Пакистан и религиозните екстремисти на Малдивите.
Четирима хищници напускат списъка - бившият сомалийски министър на информацията и телекомуникациите Абдулкадир Хусеин Мохамед, президентът на Мианма Тейн Сейн, баската сепаратистка организация ЕТА, както и силите за сигурност на ислямското палестинско движение "Хамас".
"Репортери без граници" припомнят, че един хищник просто може да замени друг, както се случва в Китай, където Си заменя Ху Цзинтао.
Включването на "Джабхат ан Нусра" илюстрира развитието на конфликта в Сирия, където опозиционни въоръжени групировки стават все по-нетолератни към медиите.
От 15 март 2011 г. до 2 май 2013 г. най-малко 23 професионални журналисти и 58 журналисти-аматьори са убити в Сирия. Седем журналисти все още се водят за изчезнали.
България бе поставена на 77-о място в света по свобода на медиите, в доклада "Свобода на медиите - 2013" на неправителствената организация "Фрийдъм хаус".
Организацията оценява състоянието на медиите в България като "частично свободно".
В класацията са включени 197 държави и територии, от които според "Фрийдъм хаус" 63 имат свободни медии, 70 имат частично свободни медии, а в 64 медиите са окачествени като несвободни.
Изследването, оценяващо свободата на медиите по света през 2012 г., показва, че има накланяне на баланса към категорията на несвободните медии в сравнение с 2011г. Анализът показва, че по-малко от 14 процента от хората по света живеят в страни със свободни медии, а по 43 процента живеят в страни с частично свободни и несвободни медии.
Тези данни са силно повлияни от държави като Китай и Индия, в които медиите са оценени съответно като несвободни и частично свободни и чието население, взето заедно, представлява над една трета от населението на света.
Според класацията на "Фрийдъм хаус" България дели 77-ото място с Монголия, нареждайки се непосредствено след Унгария, Черна гора и Сърбия и пред Антигуа и Барбуда и Индия.
Начело са Норвегия и Швеция, следвани от Белгия, Финландия и Холандия, а на дъното са Северна Корея и Туркменистан.

Новата пет еврова банкнота, с надпис и на кирилица, вече е в обращение

На банкнотата за първи път е изписано на кирилица наименованието на единната валута "евро", както и съкращението "ЕЦБ" (Европейска централна банка).
С този исторически акт кирилицата влиза в употреба в еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута от 02.05.2013 г..
Така над 200 млн. души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на ЕС, ще могат да прочетат на своя национален език думата "евро", изписана върху банкнотата.

В Германия държавата плаща на родителите 184 евро месечно за дете


За някои българи и румънци това си е цяло състояние. Не всеки чужденец, дошъл в Германия обаче, получава веднага правото на тези надбавки. За тази цел той трябва да докаже, че живее
В закона обаче има някои пролуки. А те явно вече са известни и на повечето българи и румънци. Например, ако новопристигналите се регистрират като самостоятелни предприемачи, те могат да поискат от държавата да им бъдат изплащани детски надбавки.
И от тази възможност се възползват все повече хора. Според статистиките, през 2013 г. общо 29 000 души от България и Румъния получават детски надбавки, което представлява увеличение с 29 на сто спрямо миналата година. Като цяло получаващите детски надбавки от тези две държави са само 0,3% от общия брой.
Значителен ръст се наблюдава и при българите и румънците, получаващи помощи за безработни. Ако чужденците са работили легално и по-късно останат без работа, имат право да ги получават. Същото важи и ако са били регистрирани като самостоятелни предприемачи. Финансови помощи се изплащат и ако месечният доход на работещия е под екзистенц-минимума.
и работи легално в страната. За новодошлите българи и румънци, които нямат специална квалификация и не говорят немски, не е особено лесно да си намерят работа по легален път.
Според статистическите данни, през 2012 г. броят на българите и румънците, получаващи помощи за безработни, е нараснал с 32% и те са вече 22 000 души.
В началото на тази година Сдружението на германските общини поиска от държавата и от Брюксел по-интензивно съдействие за справяне с миграцията по бедност от България и Румъния.

Светещо великденско яйце

То краси центъра на Благоевград и е главната атракцията за Великденските празници.
Голямото великденско яйце, зайчета и кошница, които са в унисон с празника, бяха изненада за благоевградчани .
За да се засили ефекта в празничната украса, бяха интегрирани стотици осветителни тела, които обагрят с тържествена светлина централния площад в областния град.

От астма страдат над 300 милиона души в целия свят



Тя е хронично белодробно заболяване характеризиращо се с алергично възпаление, предизвикващо пристъпи на задух, свирене в гърдите и кашлица. Тези симптоми варират в денонощието, през седмицата и в месеца. Често се изострят през нощта и ранните сутрешни часове.
Въпреки, че не може да бъде излекувана, астмата може да бъде ефективно контролирана. Проучвания показват, че при правилно лечение е възможно постигане и поддържане на добър контрол над заболяването, позволяващо на болните от астма да водят пълноценен и нормален начин на живот.
Контролът на астмата означава:
-без или с минимални симптоми на астма;
-без събуждания през нощта поради симптомите на астма;
-без или с минимална нужда от спасителна терапия;
-възможност за извършване на ежедневни физически дейности;
-нормални или близки до нормалните стойности от функционалното изследване на дишането;
-без или много с редки пристъпи на астма;
Целта на лечението е да постигне и поддържа контрол над болестта. За постигане на това хората с това заболяване се нуждаят от достъп до ефективни медикаменти, обучение за това как да приемат тези медикаменти, как да избегнат риска от изостряне  на заболяването и как да реагират в случай на това изостряне.
Доказано е, че причината за развитието на заболяването е предразположението на определени индивиди да реагират с хиперреактивност на бронхите и алергично възпаление в тях при контакт с алергени и други вещества от околната среда. Смята се, че редица гени имат отношение към тази предразположеност.
Диагнозата се основава на добре проучената медицинска история на пациента, проведения преглед, изследването за алергия и извършването на функционално изследване на дишането (ФИД) за обективизиране функцията на белия дроб. Измерването на дишането помага за поставяне на диагнозата, за проследяване състоянието на болния и нивото на контрол.