Translate

четвъртък, 25 юли 2019 г.

Варна “Мези” със Сигнал, Ивана, Тита и Годжи


Фестивалът се премести на Морска гара и ще бъде с два дни повече

Популярният български фестивал “Мези” продължава своя тур и след като превзе Бургас ще зарадва публиката във Варна от 26 юли до 1 август със селекция на едни от най-обичаните родни и чужди музикални звезди. Дни преди събитието, локацията му се пренесе от Пантеона на Морска градина на Морска гара, като добрата новина е, че събитието се удължава от пет дни на седем. 
Тон за забава ще даде най-напред поп лолитката Тита. Тя ще представи на живо своите хитове, сред които и най-новата си песен “Първа среща”, която е само на месец. “Мези” ще продължи традицията си да задоволява всеки музикален вкус и на 27 юли сцената ще е за Ивана и бендът й. “Нищо хубаво не е забравено“, сподели неотдавна звездата по време на друга от изявите й на фестивала на балканската скара и хубавата музика. Тя разказва, че тези концерти са я върнали във времето на големите турнета, които преди години правеше с колегите си в “Пайнер”. “Шампанско и сълзи“, “Като на 17“, “Последна чаша“, “Дъжд от Рози“, “Ах, тези пари“ и сега успяват да събудят същите силни емоции, както във времето на своето появяване. “Явно хората и днес търсят истинската музика, хубавата мелодия и стойностния текст в песните“, категорична е певицата. Само след няколко дни за Ивана и колегите й от бенда, предстоят нови срещи на концертната сцена с феновете. 
Музикалната палитра на “Варна Мези” ще продължат Годжи на 28 юли и сръбската звезда Бобан Здравкович, който ще завладее сцената на 29 юли. На 30 юли фестивалът е поверен в ръцете на гръцкия изпълнител Аристос Константину, а на 31-и гвоздеят са рокаджиите от “Сигнал”. На 1 август събитието ще завърши с лайв на обичаната Нели Петкова.

Откриха нова клиника за хемодиализа


В Бургас заработи най-модерният диализен център в България


Специализиран медицински център по хемодиализа NephroLife бе открит в Бургас - к-с "Изгрев". Това е първият диализен център в България, който въвежда високотехнологични практики, прилагани в Израел. Консултант на центъра е проф. Дорон Шварц - ръководител на отделението по нефрология и диализа в Ихилов Сурас. Проф. Шварц е преподавател в университета в Тел Авив и е включен в списъка на "Най-добрите израелски лекари" на списание "Форбс". На чело на клиниката в Бургас, като медицински директор, застава д-р Николай Тодоров, който има над 40 години професионален опит.
Екипът на клиниката ще осигурява на пациентите цялостен скрининг, включително периодични кръвни, биохимични и хормонални изследвания за проследяване на ефективността на лечението. Ако е необходима корекция на терапията, специалистите в диализния център ще назначават такава. На място ще се осъществяват и консултации с диетолог, както и с квалифициран психолог. Клиниката разполага с 18 модерни апарата, а от лечението могат да се възползват над 100 пациенти. Пациентите ще могат да се възползват и от безплатен транспорт от и до здравното заведение в диализните дни.
Собствениците на клиниката оповестиха, че ще работят с водещи израелски професори, за да са полезни на хората от Бургас и региона.
-Основната ни цел е пациентите да се чувстват добре, защото те ни вярват. С висококачественото оборудване, което им предлагаме, те ще имат по-добро качество на живот, заявиха те.
„Всеизвестен е фактът, че в Израел работят изключително добри и компетентни лекари. Това е възможност чрез тях ние да ползваме добри практики и идеи. Някои от тези преподаватели могат да обучават и наши студенти в Медицинския факултет. Така ще имаме възможност да разкрием обучение на английски език. По този начин ще можем да приемаме студенти от цяла Европа, които да се обучават на чуждия език”, каза кметът Димитър Николов по време на официалното 
откриване на клиниката.
Сред гостите бяха посланикът на Израел Н.Пр. Ирит Лилиан, която също изрази задоволството си от инвестицията, почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов, началникът на РЗИ д-р Георги Паздеров, лекари, специалисти и медии.


Приемът на аспирин като превенция срещу инфаркт не е препоръчителен


Ново американско проучване съветва хората, които приемат аспирин като превенция срещу инфаркт, да прекратят тази практика, предаде Асошиейтед прес.
Досега лекарите препоръчваха на пациентите, прекарали инфаркт, да взимат редовно ниски дози аспирин, за да предотвратят втори сърдечен удар. Но ако хората не са прекарвали инфаркт, не им се препоръчва редовния прием на аспирин като превенция срещу заболяването. От него няма полза, а аспиринът не е съвсем безвреден.
Учени от Харвардския университет установиха, че е масово разпространено взимането на този медикамент. Те изчислиха техния точен брой в САЩ - 29 милиона. Тази група е на възраст над 40 години, като 6,6 милиона го правят по свое усмотрение, без лекарско предписание.
Харвардските учени от екипа на д-р Колин О'Брайън препоръчват да се проведат консултации с джипита дали да се прибягва редовно до аспирина. Около половината от хората на възраст над 70 години, които не са претърпели инфаркт, а това прави 10 милиона души, взимат аспирин, съобщи  dariknews.bg...

НЗОК ще плаща вече пълния обем на сърдечните операциите за деца до 1 год. възраст в НКБ




НС на НЗОК реши болницата в Кърджали да работи по някои неонатологични и хирургични пътеки.Вече  кардиологичните хирургични пътеки  за деца ще са отделно от тези за възрастните. По отношение на неонатологичните пътеки там те ще могат да бъдат работени от лекари от други населени места на втори трудов договор.
Така  вече в Националната кардиологична болница /НКБ/ могат да се извършват тези високоспециализиране кардиологични операции, които изискват по-дълго време на лечение, без да се налага да сключват договори с други клиники.
Припомняме, че болницата и кадиологичните хирургични пътеки са пропуснати при разделянето за възрастни и деца и в увеличението на цените на неонатологичните и педиатричните пътеки в Анекса към НРД 2018, подписан между БЛС и НЗОК.
Д-р Стоян Лазаров, началник на отделението по хирургия на деца с вродените сърдечни малформации в НКБ, коментира:
-Повечето от възрастни още същия ден след операцията започват да дишат самостоятелно, като на втория, най-късно на третия ден се извеждат от реанимация, а на 5-7 ден, след хирургичната интервенция, са си вкъщи или на рехабилитация в центрове. Половината от нашите пациенти се оперират до едногодишна възраст, една четвърт – в първите две седмици след раждането. В първите седем дни след операцията стоят с отворен гръден кош, което е част от оперативната методика, т.е. те не могат да минат на собствено дишане. Първите седмици те са на хемодиализа, която се прави по специален начин при децата. Те не могат да си отидат вкъщи. Целият престой на нашите малки пациенти е между 25 и 30 дни, а тези, които са оперирани в първата седмица след раждането – между 50 и 60 дни. Имаме и такива, които стоят дори 90 дни. НЗОК плащаше досега това, което плаща за една „проста“ операция при възрастните.
С решение на Надзорния съвет на касата сърдечните операции за деца вече ще бъдат заплащани на НКБ в пълен обем на извършена дейност.