Translate

петък, 5 декември 2014 г.

Защо приготвяме шаран на Никулден


Люспите на рибата трябва да се отстранят внимателно, така че да не паднат на земята 


На 6 Декември християнският свят чества един от най-големите празници- Св. Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски. Свети Николай Чудотворец е живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир - през 3 век. Той е роден през трети век в Патара, село, намиращо се в Турция в днешно време. Богатите му родители, които са го отгледали, за да бъде един благочестив християнин, загинали по време на епидемия, докато Николай все още бил млад.
Подчинявайки думите на Исус "продавайте това, което притежавате и давайте парите на бедните," използва цялото си наследство, за да помогне на нуждаещите се, болните и страдащите. В житието му са разказани истории за спасени кораби и моряци. Хората вярват, че той ходи по вода, спира ветрове, има власт над бури и течения в океаните. Затова има предание, че на 6 декември лодки и кораби не излизат в открито море, съобщават от голяма компания за поръчки на храна.
На Никулден се консумира риба и най-вече шаран, защото според легендите тази риба се смята за слуга на светеца. Веднъж когато излязъл с лодката си в открито море, се извила буря и пробила лодката, а с шарана запушил пукнатина и така се спасил от гибел. Така на всеки 6 Декември, пренасяме в жертва шаран, за здраве и благоденствие на семейството си. Когато приготвяме рибата: Люспите трябва да се отстранят внимателно, така че да не паднат на земята, защото според преданията, ако люспа бъде стъпкана, ще донесе болести и страдания. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се закопават в земята или се пускат в реката или море. По този начин ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. По традиция рибата се приготвя пълнена или обвита в тесто, а останалите ястия на трапезата са постни- чушки пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.
В повечето православни страни, се провеждат фестивали и празненства по случай празника на Свети Николай. На децата се подаряват подаръци, а възрастните се събират на голяма трапеза, съобщават от foodpanda. В Чехия, Полша, Словакия, Германия, Франция, Испания и Португалия децата намират бонбони под възглавницата, в обувките или зад прозореца. В зависимост колко са слушали, получават по- големи дарове. В България, Сърбия и Румъния, този празник не е обвързан с размяна на подаръци, а по- скоро в съхранение и обединяване на семейните ценности.
На този ден, имен ден празнуват Никола, Николай, Кольо, Николина, Нено, Ненка, Нина,Никол, които трябва да приготвят богата трапеза и да съберат семейството си и близките около нея.
 



сряда, 3 декември 2014 г.

Персонализираният подход в онкологията при рака на гърдата води до по-добро, правилно и безопасно лечение на пациента



Д-р Росица Кръстева от МБАЛ "Сердика", София, отделение "Медицинска онкология" и председател на клуб "Млад онколог:

Статистиката показва, че броят на хората с ракови заболявания в света ще нарасне със 68% от 2008 до 2030 г., а броят на починалите от рак ще се увеличи със 73%. За 2014 г. В САЩ от 
223 000 жени с диагноза рак на гърдата, са умрели - 40 000. За България няма още такава статистика, но според националния раков регистър за 2011 г. новите случаи на рак на гърдата са 3885, а смъртните - 1284. Около 1% от всички случаи заболяването е диагностицирано при мъже и то предимно в късен стадий.

Ниско рисковите фактори са възрастта, на която жената е забременяла и родила, кърменето, хормоналната терапия. Храненето е от изключителна важност. Смята се, че по-пълните жени, които ядат повече мазнини, са по-рискови за развитие на рак на гърдата. Високо рисковите фактори за това заболяване са фамилната обремененост.

Когато говорим за генетични мутации, това са VRS1 и VRC2 гена. Рисков фактор да се развие рак на гърдата са някои доброкачествени заболявания на гърдата, защото всяко нещо, което се появи там, където не му е мястото, е склонно да се изроди в злокачествено. Най-големият рисков фактор е предшестващ рак на гърдата. Когато той се отстрани хирургично, в останалия паренхим може отново да се появи рак, както и в другата гърда. В някои случаи се препоръчва да се направи двустранна мастектомия, т.е. и двете гърди да бъдат отстранени.

Персонализираният подход в онкологията означава благодарение на патоанатомичните и генетични тестове при конкретния пациент да се оценят какви са рисковете да развие или да не развие рак, и ако вече го има,

какви са рисковете от метастазиране и какво може да се направи, за да се предотвратим появата на рака или за да го излекуваме.

Персонализираният подход води до по-добро, правилно, безопасно и икономически по-изгодно лечение на пациента. Защото то е съобразено с неговия стадий на заболяване, хистология и води и до по-дълга преживяемост. Един лекарствен продукт може да бъде много ефективен за даден пациент, но може да не покаже желан резултат, когато се дава на друг със същата диагноза. Ето защо качествената диагностика е изключително важна, тъй като е свързана с идентифициране и селектиране на пациенти, които ще отговорят най-добре на определен тип терапия и при които целенасоченото лечение ще даде най-ефективен резултат.

С други думи за да подобрим диагностиката, лечението и преживяемостта на нашите болни, е нужна добра колаборация между хирург, патоанатом, химиотерапевт, лъчетерапевт и рентгенолог.

Хирургичното лечение е на първо място при рака на гърдата. Таргетната терапия е съвременното лечение, което рутинно използваме. Третото средство на избор е хормоналната терапия, която има голямо приложение при рак на гърдата.

За да се установи подходящият пациент за даден вид терапия (хормонална, химиотерапия, таргетна терапия), е необходимо да се проведат специфични изследвания от патолози, специализирани в областта на морфологичната и патологоанатомична диагностика. В момента в рутинната диагностична практика за уточняване вида на терапията при пациенти с рак на гърдата се използват три тъканно-базирани биомаркера - естрогенов, прогестеронов и HER2 рецептор. Точното определяне на тези диагностични фактори е абсолютно необходимо за успешна молекулярно насочена терапия в ерата на персонализираната медицина.

Бъдещото лечение на рака са комбинации на таргетна терапия. Ние все още използваме цитостатиците, но ако действително искаме да спрем рака или да го направим дълго хронично заболяване, трябва да лекуваме специфично нашите пациенти, да знаем кой рецептор да блокираме, за да спрем туморния растеж.

Специалистите препоръчват при планиране на бременност да се извършват всички тестове, за да се предотврати рядко заболяване


Има редки болести с много високо коносителство – означава, че човек не подозира, че носи мутация за рядко заболяване.
Скринингът е основен метод за генетична профилактика, който се прилага предимно при бременни и новородени, подчертава доц. Людмила Ангелова, началник на лабораторията по медицинска и молекулярна генетика в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. Тя е категорична, че у нас биохимичният скрининг не се прилага пълноценно. През м.г. са изследвани не повече от 5 хил. бременни за носителство на генетични заболявания. Това са около 30% от жените, които са очаквали дете.
Доц. Ангелова предлага на здравните власти да се въведе биохимичен скрининг за муковисцидоза (годишно 1 на 3600 новородени е с това заболяване) и за бета-таласемия (годишно 1 на 4000 новородени).

Около 30% от онкоболните са с редки злокачествени заболявания



186 на брой са те, уточни националният консултант по клинична хематология проф.
Георги Михайлов. Той поясни, че около 70% от смъртността от злокачествени заболявания по света е в страни с ниски и средни доходи. Според статистиката на СЗО България е сред страните със средни доходи.
Той поясни, че около 70% от смъртността от злокачествени заболявания по света е в страни с ниски и средни доходи. Според статистиката на СЗО България е сред страните със средни доходи. Преживяемостта при редките злокачествени заболявания е 5 пъти по-ниска от често срещаните видове рак на дебелото черво, на гърдата или на простатата", заяви националният консултант по хематологични заболявания проф. Георги Михайлов. 20% от смъртните случаи заради заболяване в Европа се дължи именно на злокачествените тумори. Според данни на СЗО 70% от смъртните случаи вследствие на злокачествени заболявания са в държави с ниски доходи. България е в средата на тази класация.





Пациенти и пекари настояват за регистър на редките болести



Той трябва да се създадат максимално бързо, за да може всички болни да бъдат проследявани. навреме да се поставя диагнозата и да се стига до бързо лечение. В момента у нас има 14 действащи епидемиологични регистъра за редки болести, 7 от
които се поддържат от Института за редки болести. По думите на проф. Румен Стефанов, експерт по проблемите на редките болести, декан на Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в Пловдив, у нас засегнатите от редки болести са около 400 хил. души.
Засега са известни между 5 хил. и 8 хил. редки болести.
Сред проблемите, с които се сблъскват хората с редки болести, са забавената диагноза (често поставянето й отнема 8-10 години), липсата на лечение или прилагането на неподходящо, отсъствието у нас на специализирана рехабилитация и интеграция и слабата информираност за редките болести сред медицинските специалисти и обществото.
В Наредба №38 на МЗ, която определя списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК плаща напълно или частично, през 2011 г. бяха включени 28 редки заболявания. За тях НЗОК е платила над 31,6 хил. лв., което е 6,03% от перото за медикаменти. А през т.г. за лечението на 36 редки болести ще се платят 74,5 млн. лв., или 7,81% от всички разходи за лекарства.
МЗ не осигурява нужните количества фактори за кръвосъсирване, заради което през миналата година починаха трима души, сред тях и дете на 10 г. До това се стигна, защото се правели икономии, само че по този начин ние се влошаваме, което пък след време ще натовари социалното министерство, защото няма да сме трудоспособни, алармираха пациенти.

Безплатни прегледи във Виена Ин Витро Център в Токуда ще се провеждат от 8 до 23 декември 2014 г.



Безвъзмездните консултации ще бъдат извършвани от д-р Ралица Сенкова, акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина. Двойките с проблеми в зачеването могат да се запишат на тел. 02/ 420 0279 или 02/ 403 4227 или office@vienna-ivf.com
В рамките на прегледите пациентките ще имат възможността да се информират за съвременните методи в областта на асистираната репродукция и да получат индивидуален план за лечение.
„При трудности при забременяване, първата стъпка е осъзнаването на проблема. Чрез безплатните консултации ние подаваме ръка на двойките, търсещи решение.” –– казва д-р Сенкова.
“Първоначалната диагностика и индивидуалният план на лечение са важна предпоставка за преодоляване на затрудненията.” – допълва специалистът по репродуктивна медицина.
Виена Ин Витро Център е партньор на „Център за асистирана репродукция” (ЦАР). За да получат финансиране от ЦАР, пациентките трябва да подадат документи за одобрение или удостоверение за смяна клиника, което да попълнят в центъра.

Екип на МБАЛ „Доверие” извърши робот-асистирана парциална резекция на бъбрек за първи път в България



 В отделението по урология на МБАЛ „Доверие” за първи път в България се извърши робот-асистирана парциална резекция на бъбрек. Операцията бе извършена от екипа на доц. д-р Марин Георгиев чрез роботизираната система Да Винчи.
Статистиката показва, че често дори и доброкачествено изглеждащите туморни формации  в бъбреците в начален стадий за няколко години се превръщат в злокачествени. Това напредване на туморния процес налага премахване на целия бъбрек. Чрез системата Да Винчи, обаче, в зависимост от стадия на заболяването и разположението на тумора, пациентът може да не загуби целия орган. Отстранява се само туморната формация и се запазва функционираща бъбречна тъкан. Така пациентът има един здрав бъбрек и един с частично съхранена функция, което гарантира значително по-малък шанс за развиване на бъбречна недостатъчност.
„Сред основните предимства на парциалната резекция са прецизното и ефективно отстраняване на тумора при по-малко кръвозагуба и възможност за по-добро реконструиране на бъбрека. Вместо голям разрез, използван в класическата хирургия, чрез Да Винчи ние правим няколко малки разреза - подобни на традиционната лапароскопия. Роботът разполага с увеличителна 3D система за визуализация с висока разделителна способност и специални инструменти, които се огъват и въртят много повече, отколкото е възможно за човешката китка. В резултат на това настоящата операция се проведе с повишена видимост, прецизност, сръчност и контрол”, коментира успешно
извършената интервенция доц. д-р Марин Георгиев.
Чрез Да Винчи парциалната резекция предлага на пациентите потенциални ползи като прецизно отстраняване на тумора, бъбречна реконструкция и запазване на органа, където е възможно, по-малък риск от усложнения, по-бързо възстановяване. Съпоставена с традиционната лапароскопия, роботизираната интервенция отбелязва плюсове като по-кратък болничен престой, по-кратко топло исхемично време и намаляване на кръвозагубата.
МЕДИЦИНСКИ КОМПЛЕКС „ДОВЕРИE”:
-    Обединява Медицински център и Многопрофилна болница за активно лечение; функционалната връзка между двете структури осигурява комплексно обслужване на пациентите.
-       Има договор с Националната Здравноосигурителна Каса (НЗОК), както и с редица здравноосигурителни фондове.
-       Печели доверието на пациентите си благодарение на високата квалификация, отдадеността и индивидуалния подход на медицинските екипи.
-       Разполага със стационар от 104 легла и 4 операционни зали.
-     Оборудван е със съвременна апаратура, гарантираща качество и прецизност на извършваните диагностични и лечебни дейности.
Отделението по урология към МБАЛ „Доверие” има насоченост към високоспециализирана и високотехнологична, съвременна диагностика и лечение на заболявания на простатната жлеза, пикочния мехур и бъбреците; андрологични заболявания; инконтиненция; комплексно лечение и проследяване на болните с уролитиаза и нефролитиаза.

Носителите на Годишните награди на БТПП за 2014 година


В присъствието народни представители, министри, дипломати, предприемачи, български и чуждестранни журналисти  БТПП връчи годишните си награди. Тържествената церемония, която е 21-во издание,  се състоя снощи в София Хотел Балкан.
В обръщение към участниците в церемонията председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов определи изминалата година като трудна за световната икономика и за
България. Възникнаха и заплахи за някои финансови институции, и тези заплахи се усложниха заради мудността на някои компетентни органи, каза председателят на БТПП. Той отбеляза, че България в навечерието на 2015 г. има редовен парламент и ново правителство, макар и от необичайно широк кръг участващи партии.
При всички недостатъци и критики към досегашните управляващи, все пак България запази ниските данъци и благоприятни позиции в някои международни класации, отбеляза Симеонов. Той напомни, че БТПП, заедно със социалните партньори, са представили съвместен проект за приоритетите за развитието на страната. Отново ще декларирам, че БТПП винаги е била и ще бъде конструктивен партньор на всяко правителство в постигането на по-добри условия за правене на бизнес в България, заяви председателят на Палатата.
Можете да разчитате, че  и ние ще бъдем конструктивен партньор и на Палатата, и на българския предприемач, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на церемонията. Тя отбеляза, че първа стъпка в програмата на правителството е приемането на държавния бюджет за 2015 г., за да се осигури стабилна финансова политика и система. Като част от усилията на правителството е и стабилизирането на банковата система, предприемането на необходимите законодателни промени и действия в администрацията, за да бъде облекчено "бремето за бизнеса", както и електронизирането в максимална степен на услугите за бизнеса и хората.
Годишните награди на БТПП са определени въз основа на специални критерии, показващи устойчивост и постижения. Използвани са комплексни показатели от класацията на Палатата “ТОП 100” - успешно управление, реална оценка на икономическата среда и най-важното – развитие на бизнес в трудни икономически условия.
Награди получиха фирмите:
СОФИЯ КОННЕКТ ЕООД – отличено на първо място в категория “Топ 100 фирми, класирани по изменението на нетните приходи от продажби 2013/2012“.
ВИЛИ БЕТЦ ЛОГИСТИК ЕООД - първо място в категория “Топ 100 фирми, класирани по максимална величина на печалбата на 100 лв. собствен капитал през 2013 г.”
МАДАРА-СП ЕООД - първата награда в категория “Топ 100 фирми, класирани по намаление на задълженията през 2013 г. спрямо 2012 г., при реализиран положителен финансов резултат и ръст на нетните приходи от продажби през 2013 г. спрямо 2012 г.“
ЕКО БЪЛГАРИЯ ЕАД - първо място в категория “50 фирми, класирани по изменението на финансовия резултат през 2013 и 2012 г.“
БАЛДЖИЕВИ-91 ООД - първо място в категория  “ТОП 10 х 6” – фирми с максимални приходи от продажби и печалба за 2013 г. в Северен-централен  район.
СОЛВЕЙ СОДИ АД - първо място в категория  “ТОП 10 х 6” – фирми с максимални приходи от продажби и печалба за 2013 г. в Североизточен район.
САКСА ООД – отличена в категория  “ТОП 10 х 6” – фирми с максимални приходи от продажби и печалба за 2013 г. в Югозападен район.
СЕВАН ООД- първо място в категория  “ТОП 10 х 6” – фирми с максимални приходи от продажби и печалба за 2013 г. в Югоизточен район.
ЕВРО ФЕРТ АД - отличена в категория  “ТОП 10 х 6” – фирми с максимални приходи от продажби и печалба за 2013 г. в Южен-централен район.
В категория "Браншова организация" Палатата отличи Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост.
В категория "Регионална търговско-промишлена палата/камара" бе наградена Ямболската търговско-промишлена палата.
В категория "Посланик" БТПП награди с бронзова статуетка “Хермес” и Грамота Н. Пр. ГИЙЕРМО АСРАК – извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България, за изключителния му принос за развитие на двустранните икономически отношения.
В категория “Чуждестранен търговски представител” отличието получи г-н ТОМАС БРЪНС – съветник по търговските въпроси към Посолството на САЩ в Република България, за изключителен принос за активизиране на икономическото сътрудничество между България и САЩ .
В категория „Медия” наградата бе присъдена на БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ за обективно представяне ролята на БТПП като най-голяма национална работодателска организация в деловия живот на страната, за отразяване на позициите на членовете й по актуални проблеми и редовно излъчване на новини от ежедневната й дейност.
В категория  „Журналист”  за 2014 г.  БТПП награди МАРИНА ЦЕКОВА - журналист в Нова телевизия, за обективно отразяване на позициите на БТПП и на нейните членове по актуални стопански теми, с ясен сигнал за проблемите на българския бизнес и ролята на Палатата в негова защита.
Гостите на тържеството имаха възможност да разгледат изложба-дегустация на фирмите: Беса Валей Уайнъри ООД; Изба Манастира; Винарска изба „TODOROFF”; Градско село ООД;  Хлебопроизводство и сладкарство ЕООД гр. Троян; Карол Фернандес Миит-КФМ; Свинекомплекс Голямо Враново-Инвест АД; Българска Асоциация на Износителите на Вино; Винарска изба Логодаж ООД; Винарска изба вила Мелник ООД; Капатово ООД; Винарска изба Мараш.


Проблемът с поливалентните ваксини за бебетата е решен

Проблемът с поливалентните ваксини за бебетата вече е решен. Това обяви в студиото на събуди се здравният министър Петър Москов. От другата седмица петвалентните и шествалентните ваксини ще бъдат доставени на личните лекари.Само преди няколко дни стана ясно, че проблем с ваксините за най-малките няма и необходимите петвалентни такива са доставени. Въпреки това обаче десетки родители са все още на тръни, съобщи Нова телевизия. „Отидохме при личния лекар, която ни каза, че на децата след първи юни не се отпускат шествалентните ваксини и трябваше да бием четиривалентната ваксина”, обяснява Мария Арукова.„За децата които са родени преди 1 юни 2014 г. продължава да важи календара където се прилага само 5-компонентна ваксина за всички приеми - и за основна имунизация и за първи, втори и трети прием и реимунизация”, обяснява д-р Радосвета Филипова, експерт в Министерството на здравеопазването.„Досега в имунизационния календар правехме петвалентна заедно с флуорикс сега се предвижда шествалентна към която се включва и хепатит Б. Фирмите преустановиха вноса на 5 валентната, а шествалентната не е доставена и затова сега всъщност ние давахме 4-валентна ваксина, което от една страна ощетява децата, тези на които поставяме, че не им се поставя една от съставките, тоест нямат защита срещу филуенция тип Б”, обяснява педиатърът д-р Татяна Ралчева.А именно тази бактерия е основният причинител на менингит, както и на възпаленията на дихателните пътища. Това е и причината родителите да се притесняват особено в разгара на вирусните заболявания.Проблемът вече е решен, гарантираха от здравното министерство. „Така че към средата на месец декември ще бъдат имунизирани първите деца и ще трябва допълнително време да бъдат наваксани тези които са изостанали”, обясни д-р Радосвета Филипова, експерт в Министерството на здравеопазването.От ведомството обещаха, че количествата, които ще се доставят ще бъдат напълно достатъчни за всички.
Novanews.bg

Няма пари за безплатна закуска и транспорт до училищата

Близо 200 млн. лева допълнително са нужни за образование през следващата година. Изчисленията са на Синдиката на българските учители. Според организацията, през
следващата година няма да има достатъчно средства за обезпечаване на годишната издръжка за учениците, работните заплати на учителите, националните програми за развитие на педагогическите кадри, за професионалното образования, както и за стратегията за намаляване на отпадащите ученици, съобщи бТВ.Тази стратегия е важна, за изпълнението на плана за обхващане на повече деца в образователната система.Според последните данни на Националната статистика, над 17 500 ученици са напуснали училище за година, най-често заради социални и икономически причини, дори и заради нежелание за учене.Така у нас днес почти 13 от 100 ученици напускат преждевременно училищата. Страната ни и поела ангажимент да намали процента им. Мерките срещу отпадането са целодневната форма на обучение, осигуряването на безплатна закуска и транспорт.В училище „Иван Вазов” в Мездра в момента има 13 деца в риск да отпаднат. „Така че и малкото, което правим, закуската, топлия обяд, топлите помещения, това е една стъпка, която осигурява съществуването на тези деца”, казва и.д. директорът Мирослав Павлов. Топлият обяд се предлага срещу левче. Но за най-бедните храната е безплатна. „Винаги правим така, че да има допълнителни порции за децата, които не могат да си позволят да закупят храната”, обяснява Полина Йонова, която работи в стола на училището.Според Синдиката на българските учители, точно за транспорт и безплатна закуска няма да стигнат парите догодина. Трябват още 20 млн. лв. за осигуряване на целодневната организация на работа.„В проектобюджета относителния дял за образованието е намален с 0.06%, което означава, че са ни намалени средствата с 48 млн. лв. Най-бедната сфера, най-приоритетната за обществото, най-милата за всеки родител, баба и дядо е най-недофинансирана”, възмущава се синдикалният лидер Янка Такева.Сред причините за отпадане от училище е и емиграцията. В посетено от екипа ни училище обаче попадаме на обратния случай. Двете дъщери на семейство Иванови, които са се върнали от Италия ще са нови ученички тук.„Ние имахме работа там, но за нас е важно децата ни да се изучат и да растат в България”, категорична е майката Мария Иванова.Мими и Борислава започват веднага училище и им предстои много работа, защото не могат да четат и пишат на майчиния си език.От утре министерството на образованието започва поредица от срещи в цялата страна точно във връзка с изпълнението на стратегията за намаляване броя на преждевременно напускащите училище, но ако не бъдат осигурени достатъчно средства за финансиране на вече действащите мерки, не е ясно как децата ще бъдат задържани в клас.

Darik News

През 2015 г. "Българската Коледа" ще помага на деца с вродени заболявания



12-о поред, издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" ще помага на децата с вродени заболявания. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев вчера.
Той обяви старта на новата кампания в Националната кардиологична болница в София. Темата е била избрана след консултации с водещи специалисти в областта на детското здравеопазване, неправителствени организации и родители.
"Кампанията ще се фокусира върху децата с вродени заболявания, които понякога дори нямат шанс за живот
Само техните родители и близки знаят колко страшно звучат диагнози като сърдечна аномалия, дихателна недостатъчност, епилепсия и други", каза Плевнелиев.
Всяка година в България се раждат около 3500 деца с вродени заболявания, като най-често срещани са сърдечните малформации. След тях са заболяванията на нервната и на дихателната система на новородените.
Част от заболяванията водят до застрашаващи живота усложнения и при липса на навременна диагностика и на лечение се стига и до тежка инвалидност за цял живот, а понякога и до смърт, посочи президентът, като изтъкна важността на ранното и навременно откриване на заболяванията.
В България годишно се раждат между 600 и 700 деца с вродени сърдечни малформации, сочи статистиката. Около 45 % от тях се нуждаят от хирургично лечение, а в голяма част от случаите то се осъществява още при новородените или в първите 1-2 години.
"Българската Коледа" ще помогне на засегнатите от вродени заболявания деца със специализирана диагностика, медикаментозно лечение и рехабилитация", каза още държавният глава.
Новата благотворителна кампания си поставя за цел да замени остарялото оборудване с крайно необходима модерна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение в университетски и областни лечебни заведения.
Имаме остра нужда от нов съвременен ехокардиограф, каза доц. д-р Анна Кънева, началник на Клиниката по педиатрия и детска кардиология. Тя разказа на гостите за храбрия Калоян, претърпял 3 тежки сърдечни операции в болницата, който вече е здрав и успешно се учи в 4-и клас. Детето вече тича и играе наравно със съучениците си и също като тях обича да се занимава с компютри, посочи д-р Кънева.
Освен това на срещата с президента медиците посочиха, че се нуждаят от висококачествени дихателни апарати и система за наблюдение на жизненоважни параметри. Лекари се оплакаха и от недостатъчно финансиране от страна на НЗОК, както и от липсата на и звена за долекуване на малките пациенти.

В. "24 часа"

Единадесетото издание на "Българската Коледа помогна на 524 деца



2 163 004 лв. са събрани в рамките на XI издание на "Българската Коледа". С близо 950 хил. лв. от тази сума дарителите са подкрепили 524 деца, повечето от тях страдат от вродена глухота. Закупени са лекарства на стойност 220 хил. лв., 276 хил. лв. са отишли за рехабилитация. С над
1,2 млн. лв. е закупена за апаратура за над 30 болници.

Преди година решихме заедно да насочим усилията към зрението и слуха на децата. Горд съм, че резултатите, които отчитаме днес, са многообещаващи, каза преди дни президентът Росен Плевнелиев, докато отчиташе резултатите от мащабната дарителска кампания.

Държавният глава коментира, че тези заболявания се развиват в ранна детска възраст.

"Малките деца не знаят, че те не виждат, те не се оплакват. За проблемите им научаваме на по-късен етап. За зрителните проблеми се разбира, когато децата тръгнат на училище, което е фатално късно", обясни президентът.

За 2014 г. "Българската Коледа" си постави за цел да подпомогне болниците в страната за ранна диагностика и лечение на тези заболявания.

Заедно гледаме напред и ще работим следващата кампания да бъде все така полезна и да си кажем в бъдеще всички заедно, че свършихме не едно, а много добри дела, добави държавният глава.

По линия на инициативата "Българската Коледа", която тази година бе под мотото "За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух", Детско очно отделение на УМБАЛ "Александровска" получи третото поред дарение от четири апарата на обща стойност 88 416 лв.

23 апарата за отоакустични емисии са закупени от "Българската Коледа" и вече са дарени на различни болници, фирмата производител е дарила още два апарата на университетската клиника в Пловдив и на ИСУЛ в София.

От "Българската Коледа" болницата получи и микроскоп и бормашина от ново поколение, нужни при поставяне на кохлеарни импланти. Новата апаратура е при нас от месец, с нея операциите се извършват по-лесно, каза проф. Диана Попова, шеф на Катедрата по УНГ.

В. "24 часа"

НЗОК предлага мерки за оптимизиране на разходите



Без съмнение е необходимостта от провеждане на спешни реформи в системата на здравеопазването. Оптимизирането на бюджета на НЗОК може да се реализира чрез прилагане на редица мерки в областта на извънболничната, денталната и болничната медицинска помощ, предписването и отпускането на лекарствата и медицинските
изделия. За да стане възможно прилагането на тези мерки, необходими са законодателни промени в Закона за здравното осигуряване, Закона за здравето, Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина, Закона за лечебните заведения.
За лекарствените продукти
С писмо на НЗОК с изх. № 02-00-31 от 09.10.2013 г., адресирано до председателя на здравната комисия в Народно събрание, до министъра на финансите и до министъра на здравеопазването, са предложени законодателни промени, отнасящи се до лекарствените продукти, предназначени за домашно лечение, както и за лекарствените продукти за лечение на злокачествени заболявания, които се заплащат по реда на Закона за здравното осигуряване, като най-важните от тях са:
1. Създаване на Държавен фонд, който да подпомага финансирането на редките болести. Видна е тенденцията на непрекъснато нарастване на финансовите средства, необходими за терапията им. Голяма част от лекарствените продукти, прилагани като терапия за тези заболявания, са лекарствата сираци, чиято технология е скъпоструваща. Наблюдава се засилена поляризация между социалните и редките заболявания както по отношение на стойността на болен, заплащана за лекарствени продукти в извънболничната помощ, така и към броя ЗОЛ, обърнали се към системата. Ще бъде спестен ресурс в рамките на годината от порядъка на 60 000 000 лв. Това предложение изисква промяна на Наредба №38 за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели напълно или частично до края на настоящата година, и на Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Тази промяна следва да бъде направена до края на настоящата година.
2. Изключване на МКБ, код Р27.1 "Бронхопулмонална дисплазия, възникваща в перинаталния период" от Наредба № 38 и лекарствен продукт Synagis (INN Palivisumab) от Приложение 1 на ПЛС след извършване на необходимата нормативна промяна - заплащането на профилактиката да се осъществява по национална програма за профилактика на заболявания на дихателните пътища, предизвикани от респираторно-синтициален вирус (RSV) за кърмачета и деца до 2-годишна възраст, както и на недоносени с екстремно ниско тегло и на кърмачета и деца с вродени малформации. Направено е предложение от НЗОК до Министерство на здравеопазването с изх. № 04-04-185 от 16.10.2014 г. Ще бъде спестен ресурс в рамките на годината от порядъка на 5 000 000 лв. Следва да бъде направена промяна на Наредба № 38 за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели напълно или частично до края на настоящата година, и Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Тази промяна следва да бъде направена до края на настоящата година.
3. НЗОК настоява дейностите по Националната програма за рак на шийката на матката да се осъществяват от МЗ чрез извършване на нормативни промени в 330.
4. Въвеждане възможността за извършване на анализи на вече включени в ПЛС лекарствени продукти с ниво на реимбурсйране 100% и 75% на определен период от време - например 3 години, с цел оценка на ефективността. Изключително необходимо е това при лекарствени продукти под патентна защита, за които профилът на безопасност е доста динамичен, и при включването им в ПЛС клиничните данни са недостатъчни. Това изисква промяна на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Тази промяна следва да бъде направена до края на настоящата година.
5. Целесъобразно е увеличаване на срока за оценка на иновативни лекарствени продукти от 60 дни до 180 дни и включването им в ПЛС, каквито са и препоръките на Директива 89/105 на ЕС. Това ще помогне на НСЦР да се извършва по-задълбочен анализ на представената документация и ползването на допълнителна експертиза от външни медицински специалисти. Това предложение изисква промяна на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и промяна на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.
6. Създаване на ново Приложение на ПЛС или допълване на Приложение 2 на ПЛС, в което да бъдат включени всички лекарствени продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания, с допълнителна колона заболявания по международен код на заболяванията (МКБ), информация за ограниченията в начина на предписване при различни индикации и допълнителна информация. Така ще се гарантира стриктното прилагане на тези лекарствени продукти само по тесните им показания съгласно кратките им характеристики. Ще бъде упражняван по-добър контрол при назначаването на терапията и по-добра възможност за разработване на терапевтични схеми при определените онкологични заболявания. Това предложение изисква промяна на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и промяна на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.
7. Включването и заплащането на нови лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, както и всички промени в Приложение №2 на ПЛС, които водят до завишаване на финансовите средства от страна на НЗОК, да се обобщават на 12-месечен период при сформиране на проектобюджета за следващата година.
8. Включването и заплащането на нови лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, както и всички промени в Приложение №1 на ПЛС, които водят до завишаване на финансовите средства от страна на НЗОК, да се обобщават на 12-месечен период с цел сформиране на проектобюджета на НЗОК за следващата година. На тази база НЗОК предлага изменения и допълнения в Наредба №10 от 2009 г. за условията и реда за заплащане на лекарствени продукти по чл. 262, ал.6, т.1 от ЗЛПХМ, на медицинските изделия и на диетичните храни за специални медицински цели.
9. Реимбурсният процент да се определя от експерти на НЗОК в съответствие с възможностите на бюджета на институцията, а не от националните консултанти.
10. Броят на представителите на НЗОК в Националния съвет по цени и реимбурсйране да бъде по-голям. Не е редно съветът да не се съобразява с финансовите възможности на НЗОК при включването на нови лекарствени продукти и при определяне на реимбурсния процент. Може да се обсъди и възможността отново да се създаде комисия по цени и реимбурсйране, в която да участват служители на компетентните институции, тъй като те ще бъдат по-тясно ангажирани. Сега Националният съвет по цени не се съобразява с финансовите възможности на финансиращата институция. Необходимо е, когато се стигне до реимбурсйране и въвеждане на нов лекарствен продукт, медицинската експертиза да е задълбочена и въвеждането му да е съобразено с терапевтичния ефект и ползването на опита на европейските държави.
За медицинските изделия
1. Промяна на Наредба за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат (обн. ДВ, бр. 104/2011 г., поел. изм. и доп.бр. 76 от 12.09.2014 г.). Списъкът с медицинските изделия, които могат да се заплащат със средства от бюджета на НЗОК ежегодно, да се определя от министъра на здравеопазването.
2. Да се направи от ИАЛ регистър на медицинските изделия с пределни цени, заплащани с публични средства.
---------

Оперативното ръководство на НЗОК изработи пакет от краткосрочни мерки, свързани с оптимизиране на здравноосигурителните плащания и подобряване на контрола върху тяхното разпределение и разходване, още в края на 2013 г. и ги предложи на министъра на здравеопазването на 11.12.2013 г. -така както е разписано в § 8 от Проекта за Закон за бюджета на НЗОК (ЗБНЗОК) за 2014 г. Мерките включват:
1. Облекчаване на режима на достъпа на лицата, на които предстои освидетелстване или преосвидетелстване от ТЕЛК/ НЕЛК, и намаляване на разходите на НЗОК за нуждите на медицинската експертиза.
2. Нормативно регламентиране на принципа, че за болнична медицинска помощ се заплащат само случаите, когато лечебната цел не може да се постигне/не е постигната в условията на извънболничната помощ, при условие, че НЗОК контролира правилата за добра медицинска практика и утвърдените медицински стандарти.
3. Медицинската помощ извън обхвата на чл. 45 и договореното в НРД, както и случаите на клинични проучвания да не се заплащат от НЗОК.
4. Създаване на нормативни механизми за реално приложима Национална здравна карта (НЗК), гарантираща основните права на пациентите по отношение на достъпност и качество на медицинските услуги:
- НЗК би следвало да се разработва на базата на брой население, възрастова структура, заболяемост и социални характеристики на населението в съответния регион.
- Разкриването на нови лечебни заведения (ЛЗ), които осъществяват болнична дейност и разходват публични финансови средства от задължително здравно осигуряване, трябва да е съобразено с горепосочените параметри.
- НЗК да служи за критерий за разкриване на нови ЛЗ и/или дейности.
- Да се селектират ЛЗ за болнична помощ, с които НЗОК ще сключва договор.
5. Да не се увеличава досегашният брой клинични пътеки (КП), в които се допуска рехоспитализация на пациентите в период, по-малък от 30 дни след датата на дехоспитализацията. Рехабилитацията трябва да бъде изведена от активното лечение.
6. Необходимо е да бъдат разширени правомощията на лекарите контрольори в районните здравноосигурителни каси (РЗОК), като бъде включена възможността те да упражняват контрол върху правилата за добра медицинска практика и утвърдените медицински стандарти.
7. Интензифициране на съвместните проверки с Изпълнителната агенция "Медицински одит". За целта на 28.04.2014 г. между Агенцията и НЗОК е сключено Споразумение за провеждане на съвместен контрол на лечебните заведения от Изпълнителна агенция "Медицински одит" и Националната здравноосигурителна каса. С цел повишаване на ефективността от контрола още на 01.11.2013 г. е подписана Инструкция за взаимодействие и с Националната агенция за приходите.
8. Да се въведе електронна здравна карта на пациента, чрез която е възможен цялостен и пълноценен контрол върху оказаната здравна помощ и върху пътя на пациента през различните нива и структури на здравната система.
От НЗОК напомнят на настоящите управляващи своите идеи от 2013 г. и изразяват очакване предложените краткосрочни мерки, приети от тогавашния Министерски съвет, да намерят реализация чрез съответни нормативни решения.