Translate

петък, 24 април 2020 г.

24Kitchen - Джейми: Готви и продължи напред, сезон 1


Понеделник от 13:00ч
Премиера на 27 април 2020г

В новото си предаване „Джейми: Готви и продължи напред“ чаровният кулинар споделя лесни за изпълнение рецепти и съвети, специално пригодени за безпрецедентните и предизвикателни времена, в които живеем.
Джейми ще демонстрира как да извлечем най-доброто от хранителните си запаси и ще покаже на зрителите как да бъдат изобретателни със съставките, налични в кухнята, независимо от бюджета. От хитри идеи със замразени храни до рецепти с продукти от шкафа, той ще сподели с домашните готвачи как с обикновени съставки могат да приготвят питателна и вкусна храна за цялото семейство.

Благодарен пациент дари 20 000 лв. на Инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас


Дарението е постъпило по сметката на болницата, създадена по повод епидемията от COVID-19. На платежното, с което постъпва сумата, е изписан следния текст: "С благодарност към д-р Кънчева, за инфекциозно отделение". Д-р Елена Кънчева е един от инфекционистите, които работят в отделението. Парите са преведени от юридическо лице, никой предварително не е потърсил болницата за контакт, няма оставено име на дарител. Д-р Кънчева обаче предполага кой може да мистериозният благодетел - пациент, когото е лекувала продължително преди повече от година /не от коронавирус!/ и наистина се оказва той.
"Изключително сме трогнати от този жест. Сумата не е никак малка, благодарим много, че в този труден за отделението момент той се е сетил за нас. Излекуван е преди много месеци, но не ни е забравил!", сподели д-р Кънчева. Мъжът, направил дарението, не желае да се афишира. Споделя, че не е търсил публичност и не го е направил с тази цел, а просто е искал да помогне. Лично се е убедил в професионализма на медиците в Инфекциозно отделение. "Сега всички ние разчитаме на тях", каза той.
През седмицата от 16 април до днес в дарителската сметка и на място в УМБАЛ Бургас са постъпили следните дарения:
Снежана КП ЕООД - лични предпазни средства на стойност 200 лв. за МЦ "Св. Николай Чудотворец"
ИТР България - 20 000 лв. за инфекциозно отделение
Елена Христова Майсторова - 500 лв.
Цветан Каменов Минев - 100 лв.
Константин Бачийски - 3 респиратора, 1 пациентски монитор
Томи Здравков Андронов - 100 лв.
Ема Николова - 150 лв.
Жана Николова Овчарова - 50 лв.
Милен Ненчев - директор на РДНСК Бургас - 71 стерилни постелъчни комплекти за операционна
Фондация "Благотворителност и милосърдие" - предпазни кремове за ръце на стойност 714 лв.
Пристигнали са и четири пациентски монитора, закупени със средствата от дарението на Университет проф. д-р Асен Златаров. Те вече са монтирани в една от залите на Отделението по реанимация, съобщават от болницата.
Пълният списък на всички дарители, както и дарителските сметки, може да се види тук - http://www.mbalburgas.com/bg/news/view/6/163


Оставаме си вкъщи: Колко важно е качеството на въздуха у дома?


Средно прекарваме между 85 и 90% от времето си в затворено пространство. А за тези от нас, които работят от вкъщи този процент в момента е още по-висок. Затова в идните седмици ще е особено важно въздухът у дома да е чист. Не случайно, повечето съвети за профилактика на вируси подчертават значението на редовното и обстойно проветрение. От друга страна, външният въздух също е силно замърсен, което води до допълнителни рискове. Ето защо съвременните климатици и пречистватели идват на помощ

Средно европейските граждани прекарват 85-90% от времето си на закрито - у дома, в училище, на работното си място или дори в свободното си време - и тази пропорция е станала още по-висока при сегашната епидемиологична ситуация. Тъй като вирусите се разпространяват бързо на закрито, си струва да помислим какво можем да направим, за да поддържаме въздуха в дома си чист.
Въздухът у дома може да е два пъти по-мръсен от този навън
На пръв поглед това може да звучи изненадващо, но някои вредни замърсители на въздуха могат да присъстват в по-висока концентрация на закрито, отколкото на открито, което означава, че въздухът в градска улица със среден трафик може да бъде дори по-чист от въздуха, вдишван в хола ни. В допълнение към повечето замърсители на открито, които влизат в домовете ни, вредните химикали, излъчвани при пушене, готвене, използване на свещи или тамян, почистващи агенти, строителни материали, мебели, домашен текстил, компютри, акари и прахови акари, влошават качеството на въздуха, а също и бактериите и вируси. Поради тези фактори Съвместният изследователски център на ЕС /JRC/ установи, че въздухът в закрити помещения може да бъде до два пъти по-замърсен от външния.
Рискови групи
Според Европейската агенция по околната среда, лошото качество на въздуха в закрити помещения може да бъде особено вредно за рискови групи като деца, възрастни хора или такива със сърдечно-съдови и хронични респираторни заболявания като астмата. Според данни, публикувани от Европейската фондация за белите дробове /ELF/, замърсяването на въздуха в затворени помещения е осмият най-важен рисков фактор за развитието на болести.
Кога и как проветряваме е от значение
Респираторните вируси се разпространяват бързо на закрито чрез кашлица, кихане или в някои случаи дори само с издишване. В по-малки пространства, като средностатистически апартамент, въздухът се замърсява бързо, така че си струва да се проветрява, колкото е възможно по-често и старателно. Ако времето навън го позволява, е добре прозорецът да е отворен на места, където няколко души са в едно и също въздушно пространство. Въпреки това, външният въздух също е доста замърсен. Отоплителният сезон все още не е приключил напълно, а трафикът на превозните средства не е спаднал навсякъде дотолкова, че да говорим за чист въздух. В допълнение към неблагоприятното въздействие на замърсения въздух върху здравето и устойчивостта, патогените могат да се придържат към повърхността на малки частици от въздуха от нагряване, трафик и други източници. Следователно, за да може вентилацията наистина да подобри качеството на въздуха в дома, освен правилния избор на времето за вентилация, може да е необходима и помощта на съвременните пречистватели на въздух и климатици.
Ето как да подобрим въздуха у дома
Неслучайно Европейската белодробна фондация препоръчва използването на пречистватели за подобряване на качеството на въздуха в помещението, в допълнение към качествено проветрение, използването на по-малко замърсяващи нагреватели и смяната на печките печките на дърва. Проветряването е трудно през алергичния и отоплителния сезон, но пречиствателите могат значително да подобрят ефективността му, тъй като премахват фините, малки прахови частици и цветен прашец от въздуха, а някои устройства, като пречиствателите за въздух LG PuriCare ™, ви помагат дори се отървете от вредните газове в домашната среда /напр. формалдехид, отделен от домашното оборудване/.
Подобна функция може да изпълнява климатик, оборудван с антибактериален филтър, който също премахва прашеца и силно алергенните прахови акари от въздуха в помещението. Добре е за здравето ни да изберем климатик, оборудван с плазмен йонизатор, тъй като йони, излъчвани от устройството, се свързват с вредните частици, като по този начин ги неутрализират с висока ефективност и същевременно елиминират неприятните миризми.

Компютърните игри ни помагат да се социализираме по време на пандемия


LG показва как видео игрите могат да ви помогнат да се чувствате част от общност по време на социалната изолация

В момента прекарваме повече време вкъщи от когато и да било: работим, учим или си почиваме между едни и същи 4 стени всеки ден. Това да сме затворени у дома може да има редица негативни ефекти върху човешката психология и Световната здравна организация отбелязва важността да се грижим не само за физическото, но и за психическото си здраве. Видео игрите могат да ни помогнат да се чувстваме част от общност и според експертите могат да са инструмент в борбата с изолацията, както и да помогнат за психическото ни здраве. Експертите от LG събраха няколко позитива от видео игрите, които могат да са полезни по време на изолация, както и някои устройства, които да подобрят гейминг изживяването у дома.
Как помагат видео игрите?
Видеоигрите осигуряват бърз, удобен и лесно достъпен начин да се свържем с други хора, да се състезаваме и да вкараме мозъка си в действие. Те предлагат интерактивно преживяване, което ни пренася от физическата ни среда, изпращайки мозъците ни „умствена ваканция“. Чрез онлайн игрите можем да поддържаме връзка с приятели, близки и дори да правим нови познанства, тъй като срещаме много хора в киберпространството - в League of Legends, например, всеки месец има над 110 милиона играчи. В геймърските общности човек може да намери компания, без да излиза от дома си. Интересен факт за онези, които смятат, че видео игрите са само за деца е, че средната възраст на играчите е 35 години - никога не е късно да се потопите в този свят.
Съществуват редица форми на поведение пренесени от реалния живот в игрите, такива са състраданието, работата в екип или споделеното стратегическо мислене. Ако искате да се възползвате упражненията за мозъка ви, които предлагат игрите, можете да избирате от редица видове игри. Дори игрите, подобни на пъзели като Tetris, могат да намалят депресията и стреса. В бавно развиващите се т. нар. Ролеви игри /RPG/ като The Sims или Monument Valley, ние можем да се идентифицираме с нашия игрален характер, давайки ни усещане за контрол, който липсва в ежедневието ни. В игрите със стреляне - официално наричани „Стрелба от първо лице“, FPS - има цикличност: играчът се учи, докато постигне резултати, и тези резултати могат да дадат чувство на удовлетворение. Тайната се крие в опитите: може да не сме успешни в началото, но работата, инвестирана в играта, дава плод, което е подобно на процеса на поведенческа терапия.
Според проучване на ирландския изследователски институт Lero, видео игрите могат да развият широк спектър от когнитивни умения, включително учене, запомняне, мислене и концентрация. Това е особено вярно за игри, които попадат в екшън категорията, като Call of Duty, League of Legends или Fortnite. В проучването бяха сравнени концентрацията, паметта, обработката на информация и способността за превключване между задачите на редовни играчи с хора, които не играят и геймърите получиха невероятни резултати. Университетът в Женева също показа, че тези, които не са играли преди това, могат да подобрят когнитивното си представяне чрез екшън игри. На участници във възрастовата група от 60 до 77 години например когнитивните умения като памет, се подобряват след две седмици редовна игра. Така че играта може да задържи хората активни, независимо от възрастта им.
Рекордни бройки от началото на пандемията
През последните седмици много компании предоставиха игри си за безплатно ползване. Нищо не доказва ентусиазма на новите геймъри по-добре от факта, че безплатната игра Call of Duty Warzone, обявена на 10 март, вече има повече от 50 милиона регистрирани играчи. Според доклад от Verizon от 17 март, използването на видеоигри в САЩ се е увеличило със 75 процента след пускането на препоръките за ограничаване, а до 9 април този процент вече е 115.
Как да започнем?
Ако искате да се потопите в играта, виждайки положителните ефекти, струва си да знаете, че не се нуждаете от специални умения, за да станете играч и има нива на трудност в почти всяка игра, така че можете да се състезавате с хора с равни на вашите способности.
Като за начало дори не е нужно да мислите за голяма инвестиция по отношение на техниката. „За да усетите света на игрите, всичко, от което се нуждаете, е среден клас компютър, подложка за мишка, удобна клавиатура, обикновени слушалки или слушалки с микрофон и стабилна интернет връзка. Като начинаещ си струва да изберете монитор с минимум 27 инча и поне FullHD разделителна способност, за предпочитане IPS монитор, за да можете наистина да се потопите в играта “, казват експертите на LG. "Разбира се, като започнете да се развивате, може би ще имате нужда от по-сериозно оборудване." Според експертите на LG възможностите са почти неограничени по отношение на игралните продукти, тъй като производителят предлага разнообразие от по-обикновените FullHD дисплеи до професионалните извити дисплеи, специално проектирани за геймъри с до 38 инча - т.е. почти един метър в диаметър. Предлагат се телевизори като LG OLED с поддръжка на G-Sync, които са идеални за още по-сериозни конзолни или компютърни игри чрез точно проследяване на бързите движения и са в състояние да комбинират качество на картината, разполагат с перфектни черни и интензивни цветове с безпроблемна игра. Има дори и мобилни устройства, които са особено изгодни за игри, като такива с двоен екран, където един дисплей на телефона може да се използва като подходящ контролер за дадена игра, докато на другия можем да следим играта без прекъсване.