Translate

четвъртък, 23 септември 2010 г.

Страдащите от Алцхаймер в България са 50 000 души, а приблизително още толкова ще развият заболяването до 3-5 години

21 септември е обявен за Световен ден за борба с Алцхаймер. Тази година мотото е „Време е за действие”.
От Гражданско сдружение „Алцхаймер – България” съобщиха, че Комисията за защита от дискриминация още през юли т. г. е излязла с решение, че невключването на Алцхаймер и сродните му заболявания в Наредба 38 е пряка дискриминация по признак увреждане. Издадено е предписание на здравното министерство да ги прибави към наредбата. То обаче не само, че не е изпълнено, а напротив МЗ го обжалва.
В тази връзка от неправителствената организация поискаха диагнозата да се включи в Наредба 38, както и да се изготви национален план за действие с точни разчети, включително и финансови.
Според пациентите е дискриминация и факта, че част от лекарствата за тази диагноза НЗОК плаща на 100%, но за психиатрични заболявания. Ако те обаче са предназначени за болни от Алцхаймер не се реимбурсират от касата. Така лекарите са принудени за да помогнат на пациентите си с това заболяване да им поставят диагноза шизофрения примерно, за да осигурят реимбурсация на лекарствата им, които възлизат месечно на 150-200 лв..
В световен мащаб броят на болните от Алцхаймер и другите деменции също се очаква да се удвои през следващите 20 години от 36 милиона сега до 66 милиона през 2030 г. Така до 2050 г. болните ще достигнат 115,4 милиона души, прогнозират от Асоциацията Alzheimer's Disease International (ADI), която обединява 73 асоциации от цял свят.
Данните от доклада на Световната Алцхаймер организация показват, че тази година очакваните световни разходи, свързани с Алцхаймер и другите деменции, ще достигнат 604 милиарда щатски долара т. е., надхвърляйки 1% от разходите за здравеопазване в световен мащаб през 2010 г.
Според асоциацията правителствата трябва да направят Алцхаймер приоритет на здравната си политика като приемат следните шест принципа:
        повишаване на информираността и разбирането на болестта;
        зачитане на човешките права на хората с болестта;
        признаване на важната роля на семействата и гледачите им;
        осигуряване на достъп до здравни и социални грижи;
        подчертаване на важността от оптимално лечение след поставяне на диагноза;
        предотвратяване на заболяването чрез подобряване на общественото здраве.
Някои страни вече са приложили „планове Алцхаймер“, отбелязват авторите на доклада, давайки за пример Франция, Австралия и Великобритания.
Деменциите са едно от трите водещи социално значими заболявания, непосредствено след онкологичните и сърдечните, отбеляза проф. Лъчезар Трайков, зав. отделение по деменции в МБАЛ ”Александровска”.
За да се предотврати развитие на заболяването специалистите препоръчват мозъчни тренировки-четене, судоку, кръстословици. Висшето образование също има значение. Съчетанието на градски тип население с нисък образователен ценз също  е предпоставка за развитие на заболяването. Проучване на японски учени е установило, че компютърните игри нямат никакъв ефект за подобряване на интелекта, тъй като челният дял на мозъка „спи” в 90%. Дори при най-сложните стратегически игри челният дял се задейства само първия път, обясни проф. Трайков.
Бъдещето на терапията на болестта на Алцхаймер е свързано и с възможността за евентуалното използване на ваксина (антитела) и лекарства, наречени секретазни инхибитори, които биха ограничили развитието и отлагането на амилоидния белтък в мозъка, който води и до неговото увреждане. Това лечение не само забавя, но и спира развитието на болестта. Проучванията върху тези медикаменти са в ход и вече са влезли във фаза многоцентрови, мултинационални европейски наблюдения върху няколкостотин болни за клиничен ефект, съобщиха още от Гражданско сдружение „Алцхаймер – България”..