Translate

събота, 8 декември 2018 г.

Увеличение на цената на първичния профилактичен преглед искат от НСОПЛБ


Категорично отпадане на вторичния профилактичен преглед. Това е едно от исканията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България във връзка с готвения Анекс към НРД 2018.
От Сдружението отбелязват, че вторичният профилактичен преглед не е оправдал очакванията на творците му. „По същество информацията в него може да бъде дадена и се дава още в първичния профилактичен преглед, който най-често продължава в допълнителна комуникация между лекаря и пациента във връзка с изследванията. Не е важно какво е написано в регистър или последващи амбулаторни листове, а какво е казано на пациента за хранене, движение, изследвания, навици, бъдещи визити, предстоящи консултации. Той може никога да не се разболее, но ще знае какво да прави и да следи, което е безспорният смисъл на профилактиката“, посочват от НСОПЛБ.
От там искат още повишаване цената на първичния профилактичен преглед с 3 лв., като той бъде разширен и към него се включи изследването на АЛАТ – маркер за чернодробно увреждане. „Целта е още по-добро профилактично обхващане на населението - за заболявания на черния дроб, които са широко представени, протичат с оскъдни симптоми и биха могли да се идентифицират. Това е и много силен мотив за повишаване цената на профилактичния преглед“, смятат от Сдружението.
Сред исканията им е също така профилактичните и диспансерните прегледи да нямат определена продължителност, да могат да бъдат осъществявани и в извън работния график, както и в почивни дни, без да е необходимо общопрактикуващият лекар да информира НЗОК. Според НСОПЛБ измерването на времето в никакъв случай не гарантира качество, много често прегледите са с продължение във времето по повод изследвания и разяснения по тях.
Сдружението настоява още да бъде прието предложението на общопрактикуващите лекари за критерии за качество, сред които са обхващане на лица над 18-годишна възраст с непрекъснати здравноосигурителни права с профилактични прегледи, обхващане на лица до 18-годишна възраст със задължителни имунизации съгласно задължителния имунизационен календар на Р България, както и дял на пациенти, диспансеризирани от ОПЛ с една или повече подлежащи на диспансерно наблюдение диагнози с реализирани >50% от нормативно определените и осигурени от НЗОК диспансерни прегледи за една календарна година.
Според НСОПЛБ оценката на качество по посочените критерии не трябва да се отнася за здравноосигурени лица, направили преизбор на общопрактикуващ лекар през периода, подлежащ на оценка.
„Предлагаме да започне законодателна инициатива, която да елиминира изцяло критериите за оценка на качество като инструмент за санкции от страна на НЗОК, тъй като анализът им трябва да бъде основа за формиране на здравни политики и подобрени правила за работа и финансиране на системата на здравеопазване и контролът на качеството да е извън правомощията на здравноосигурителния фонд, чиято задача е да закупува (финансира) медицински дейности“, се казва в становището на Сдружението.
От там искат още да няма регулативен стандарт за профилактика, диспансерно наблюдение, майчино и детско здравеопазване, да се реши проблемът с т. нар. ”предхоспитализационен минимум”, както и този с груповите практики, а също така да се даде точна дефиниция на това какво е „маловажен случай”.
По-подробно с предложенията на НСОПЛБ за Анекса към НРД 2018 в частта му, засягаща първичната извънболнична помощ, можете да се запознаете тук.

Малки математици от Пловдив се върнаха със сребърни и бронзови медали от Световно отборно първенство по математика в Пекин


Ученици от СУ "Свети Патриарх Евтимий" в Пловдив се завърнаха със спечелени сребърни и бронзови медали от деветото Световно отборно първенство по математика в Пекин, Китай, съобщи за БТА техният ръководител Валя Георгиева. Тя поясни, че нейни възпитаници за втора година се явяват на това престижно състезание, като тази година училището е участвало с два отбора (5 и 6 клас и 6 и 7 клас).
"Завърнахме се от Китай щастливи, децата се представиха много добре с три сребърни и две бронзови медала", каза Валя Георгиева. Тя сподели, че България е сред страните учредителки на световния шампионат преди девет години и всяка година в него участват български ученици. Преди две години, благодарение на многото спечелени отличия на Световното математическо състезание "Математици без граници", училище "Свети Патриарх Евтимий" в Пловдив е получило квота за участие в Световния отборен шампионат в Пекин. Така тази година за Китай заминават 12 възпитаници на училището в два отбора.
"Въобще не разчитахме, че ще можем да пробием с групата на "малките" - 5 и 6 клас, а се оказа, че те отборно се наредиха на 12-то място сред 55 отбора, което не е никак малко, а учениците от групата на по-големите се класираха на 5-то място от 25 отбора", поясни учителката. "Това беше буквално мелачка, за три часа децата минаха през три тура и решиха много, много задачи", добави тя.
Индивидуални сребърни отличия в Пекин са завоювали седмокласниците Йоана Илчева и Любен Мишев и Адриан Мишев от 5 клас. Бронзови медали в индивидуалната щафета са спечелили шестокласниците Милан Миланов и Ивайло Къртев.
Следващото предизвикателство пред възпитаниците на Валя Георгиева са квалификациите за Международно азиатско състезание в Япония през февруари, в което България ще участва за първи път.

БТА


Новата Държавна агенция за пътна безопасност ще координира работата на институциите, които сега се занимават с тази тема, смята премиерът Борисов


Широкият характер на причините, които водят до произшествия на пътя, изискват мерки и политики на различни нива и от всички институции, затова координирането на усилията имат ключово значение за тяхната ефективност. Това каза премиерът Бойко Борисов във времето за парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на трима народни представители относно създаване на Държавна агенция за пътна безопасност.
През 2017 година бяха приети промени в Закона за движение по пътищата. С тях се даде възможност да се налагат глоби на място. Днес има 11 институции, които се занимават с пътната безопасност, както и Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността по пътищата, която обаче няма собствена администрация и финансов ресурс.
Анализът ни показва, че усилия и мерки за намаляване на произшествията се полагат, но няма координационен механизъм и затова правителството подготвя Държавна агенция за пътна безопасност, което се препоръчва и от неправителствения сектор. Тя изготвя общи политики за повишаване на безопасността по пътищата и ще координира и контролира нейното изпълнение. Други важни нейни функции несъществували досега са: събиране на данни и анализ на пътната безопасност; интеграция на информационните системи на ведомствата в областта на пътната безопасност; внедряване на интелигентни системи за управление на трафика и други. Функционирането на новата агенция не отменя задълженията на съществуващите в момента институции. Тя ще ги надгради и координира тяхната работа, посочи Борисов.

Източник: София

Мисията Доброволец – Възможна !


Награждаването се състоя в Централен Военен Клуб като част от светлинно-музикалната постановка – „Малкият принц“, представена от млади актьори от Музикален театър София, които предадоха посланието на всички присъстващи в залата.
Зам.- министърът на младежта и спорта Стоян Андонов, Зам.- министърът на културата Амелия Гешева, Зам.- министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, Зам.- министърът на външните работи Георг Георгиев и председателят на Държавна агенция закрила на детето д-р Елеонора Лилова връчиха специални награди на най-изявените доброволци. Те бяха номинирани от организациите, в които полагат доброволчески труд и които в рамките на няколко седмици бяха подкрепени в социалните мрежи.
Награди за цялостен принос в доброволчеството и младежките политики бяха връчени на Национално представителство на студентските съвети и Асоциация „Докосни дъгата“ лично от зам.-министъра на младежта и спорта Ваня Колева, а специално за събитието, г-жа Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката, изпрати видео обръщение към всички присъстващи.
„Да бъдеш доброволец означава да имаш голямо сърце и да си готов да помагаш на хората без да очакваш нищо в замяна. Затова искам да изкажа специални благодарности на хората, които полагат безвъзмезден труд в подкрепа на различни инициативи, включително и тези, които не са наградени днес. Вашата дейност е високо ценена и достойна за уважение и трябва да служи за пример на всички български граждани.“, заяви Ваня Колева, зам.-министър на младежта и спорта, по време на събитието.
„Доброволчеството е двупосочен процес. От една страна, освен оказаната подкрепа на хора в нужда, то подбужда проявата на човешки добродетели и те учи да даваш. От друга - самият процес помага за развитието на личностните, а дори и професионалните качества на човек. Това е и основен приоритет на Министерството на младежта и спорта,“ допълни тя.

България, Турция и Македония обраха Балканските Туристически Оскари


Връчиха 23 златни статуетки на празнична церемония в София

Общини, хотелиери, туроператори и иноватори в туризма от България, Турция и Македония обраха златните статуетки на Балканските Туристически Оскари по време на четвъртото издание на конкурса в столичния хотел Премиер Бест Уестърн. 
Вечерта започна с поздравителен адрес от председателя на комисията по Регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и депутат от управляващата коалиция Искрен Веселинов. 
Почетната награда за Голяма община с принос в развитието на туризма отличи община Пловдив, а призът бе .връчен от депутата от управляващата коалиция г-н Красимир Богданов, радетел за обединението на Балканите и зам.-председател на комисията по външна политика, член на комисията по културата и медиите. Призът получи г-н Александър Държиков - зам.-кмет Култура и Туризъм в община Пловдив. Красимир Богданов връчи и втората награда на древния град за Фестивален туризъм, както и на община Казанлък за Туристическа дестинация на Балканите.
Призове връчваха още доц. Йордан Йорданов от сдружение Туризъм, Ахмед Башев от търговския отдел на Посолството на Турция, зам.-изпълнителният директор на изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия г-н Александър Минев, председателят на Българската Асоциация на Експертите в турзима д-р Димчо Тодоров и др. Освен почетни плакети и златни статуетки, призьорите получиха и подаръци от козметичния гигант Рефан и от парфюмерийната верига Ди енд Пи. Партньори на събитието бяха лидерите в дигиталния и офсетов печат, с качествена изработка на рекламни материали – ФРЕШ ПРИНТ. Напитката на Боговете от винарска изба на бутиковата Вила Терес в Карабунар представи винения туризъм в страната ни. 
Специален гост на програмата в гала-вечерта бе дует ПИРИН, който е част от фолклорния каталог на музикална компания Ара мюзик. В програмата  пя и звездата от Мюзик Айдъл Цвети Радойчева - едно от най-ярките имена на съвременната българска музика, както и нашумялата с участието си в "Черешката на тортата" Галиана Арсова. Младите таланти от вокална група "Мюзик бокс" с музикален педагог Катина Димитрова и призьорката от международни фестивали Моника Шахин също поздравиха призьорите. 
Водещи на вечерта бяха журналистката и пи ар Патриция Кирилова, с тоалет от новата колекция на бутик InSideUs заедно с телевизионния водещ Васко Мавриков.