Translate

четвъртък, 6 декември 2018 г.

Лекари настояват всички шофьори да се изследват за сънна апнея


Лекари се обединиха в искането всички шофьори да бъдат изследвани за сънна апнея преди придобиване на свидетелство за управление на моторно превозно средство.
„В Америка всеки четвърти шофьор си е признавал, че поне веднъж е заспивал на пътя. Половината от нарушенията са заради недоспиване. Сънната апнея е често срещан хроничен дихателен проблем. Човек може от години да го има без да го знае, ако някой не му каже, че прави пауза в дишането, което го прави много сънлив и съответно неадекватен на пътя“, каза пулмологът д-р Петър Чипев и представител на Българското дружество по сомнология пред БНТ.
По думите му сънната апнея е често срещан хроничен дихателен проблем. Човек може от години да го има без да го знае, ако някой не му каже, че прави пауза в дишането, което го прави много сънлив, която е връзката.
„Има евродиректива от 2015 г., която прави изследването е задължително. Това обаче не се случва. На първо място такова изследване трябва да се прави за професионалните шофьори. На второ – да се помогне да всички боледуващи от сънна апнея да провеждат адекватно лечение. Апаратът, с който това заболяване е лечимо, струва 1200 -1500 лв., но не се поема от Здравната каса. Мъжете пък са по-предразположени към заболяването от жените“, каза Любка Маринова от Асоциация на пострадалите при катастрофи.
„Разходите, които се правят заради заболяването са директни – неправилно лечение, чести посещения в лекарския кабинет, неправилни и чести хоспитализации, с лечение на усложненията на тази болест, които са най-често сърдечно-съдови, с поставяне на стентове, следствие на мозъчни инсулти и индиректни – пропуснати дни работоспособност, кърпене на мантинели, оправяне на пътища. За индивида това лечение е скъпо, но за държавата – евтино, ако тя си направи правилно сметката“, каза д-р Чипев.
Той допълни, че предстои разделяне на закона за движение по пътищата на три. Законът за водачите на превозните средства има глава за физическата пригодност на шофьорите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар