Translate

събота, 23 ноември 2013 г.

Промяната в начина на живот държи триглицеридите под контрол



Високата концентрация на триглицериди е рисков фактор за развитие на сърдечно-съдово заболяване
Здравословният начин на живот е задължителен за хората с фамилна обремененост

Всеизвестна истина е, че белтъците, въглехидратите и мазнините т. е. т. нар. липиди са основни градивни единици в човешкия организъм, които чрез комбиниране помежду си и превръщане от една в друга форма активно участват в изграждането на клетките и спомагат за осъществяването на всички функции в него.
Мазнините биват няколко основни вида, които сложно си взаимодействат помежду си като холестерол, триглицериди, фосфолипиди и др.
От тях триглицеридите са изключително важен източник на енергия за тялото. Холестеролът и триглицеридите са неразтворими в кръвната плазма. И техните
молекули се пренасят се в кръвта с помощта на определени белтъчни молекули - липопротенини, които биват 4 основни вида: Хиломикрони;Липопротеини с многонискаплътност (VLDL); Липопротеини с ниска плътност (LDL) - „лош холестерол” и Липопротеини с високаплътност (HDL) - „добър холестерол” , за да могат да бъдат транспортирани до тъканите и органите.
Биологичната роля на липопротеините с ниска (т.нар. „лош“ - LDL) и висока плътност („добър“ - HDL) е свързана най-вече с пренасянето на холестерола - мастна субстанция, която се произвежда от черния дроб и в по-малки количества се приема с храната. И то само от храните от животински произход като тлъсти меса, кожата на пилето, животинските вътрешности /мозък, шкембе, черен дроб, бъбреци /, яйчен жълтък, скариди, високомаслени млечни продукти.
LDL пренася холестерол от черния дроб към тъканите и се счита за „опасен“, тъй като улеснява натрупването на холестеролови плаки по стените на кръвоносните съдове и е предпоставка за атеросклероза. Обратно, HDL извлича излишъците от холестерол от тъканите и стените на кръвоносните съдове и ги пренася до черния дроб, поради което се нарича „добър” холестерол.
Когато човек се храни, организмът му превръща калориите в триглицериди т.е. те се “поемат” от мастните клетки и се натрупват в тях, за да бъдат ползвани тогава, когато тялото изпитва дефицит от „гориво”. Следователно дори и да не се храним редовно благодарение на триглицеридите ние притежаваме постоянни запаси на енергия за време, когато ще му потрябва.
След хранене обикновено нивото на триглицеридите в кръвта се повишава. При правилна обработка на мазнините обаче нивото им, така необходимо на човешкия организъм за правилното му функциониране, постепенно спада. Но ако се приемат повече калории, отколкото се изразходват, особено когато това са така наречените "лесни" калории като въглехидрати и мазнини, в този случай нивото на триглицеридите се покачва и е на лице излишък на тях, което се нарича хипертриглицеридемия.
Казано по друг начин поетото количество храна оказва веднага влияние на нивата на триглицеридите, а нивата на холестерола, който се използва за изграждане на клетките и на някои хормони, се формират в много по-дълъг период от време (седмици, месеци, години).
Повишените холестерол и триглицериди са сериозен рисков фактор за метаболитен синдром, атеросклероза, инфаркт, инсулт и панкреатит.
Рискът значително се увеличава при високи стойности на триглицериди в кръвта в комбинация с висок общ и лош(LDL) холестерол и нисък добър (HDL), особено при наличие на диабет.
Триглицеридите се покачват до вредни нива, най-вече поради днешното нездравословно хранене. Плазмените им нива се повишават и организма натрупва повече триглицериди, отколкото може да използва понякога, както при повишен прием на високо калорични храни и някои медикаменти (оралните контрацептиви, естроген заместителната терапия, някои стероиди, диуретици, бета блокери и др.), така и при някои патологични състояния.
Най-честите причини за повишаване на серумните нива на тригллицеридите са:
-наднорменото тегло, водещо след себе си затлъстяването, което увеличава триглицеридите, намалява HDL и увеличава нивото на VLDL Трябва да се знае обаче, че не всички хора с наднормено тегло са с високи нива на триглицеридите. В случая рискът е покачен, но като цяло процесът е строго индивидуален. Триглицеридите имат по-силна корелация с обиколката на талията, отколкото с теглото като цяло. Това значи, че хората с по- широка талия са по-застрашени от покачване на нивата на триглицеридите;
-стресът;
-някои заболявания, свързани с нарушения в липидния метаболизъм; бъбречни заболявания – в това число и хроничната бъбречна недостатъчност, чернодробни заболявания, хипотиреоидизъм, високо кръвно налягане, лошо контролиран диабет, фамилна хипертриглицеридемия и бременност;
-намалената физическа активност;
-ежедневната консумация на алкохол и на тютюнопушенето – счита се, че цигареният дим уврежда кръвоносните съдове, увеличавайки склоността за натрупване на мастни плаки. Тютюнопушенето може да намали нивото на „добрия” холестерол в организма на човек в напреднала възраст и др.
Да не забравяме, че алкохола е силно калорична напитка и с него се внасят допълнително количество калории, които се преобразуват в мазнини. Освен това алкохолът забавя метаболизма т. е. разграждането и на мазнините в организма. Тъй като увеличената консумация на алкохол уврежда чернодробните клетки това води и до засягане на синтеза на ензимите, отговорни за разграждането на триглицеридите в човешкото тяло. Ако алкохолната напитка съдържа плодов сироп или други такива добавки, това увеличава количеството на приетите въглехидрати и покачва допълнително триглицеридите.
Единственият начин, да се предотврати повишаване нивото на триглицеридите, а и
общото им намаляване, е промяна в стила на живот - изграждане на здравословен хранителен режим и редуциране на излишното тегло.
Лечението на хипертриглицеридемията е свързано също така и с повишаване на физическата активност.
Препоръчително е да се избягват полуфабрикати, въглехидратни, пържени, панирани храни. Желателно е да се намали консумацията на наситените мастни киселини, които се съдържат в най-големи количества в храните от животински произход: тлъсти меса - свинско, говеждо, агнешко, пълномаслени млечни продукти и пълномаслени млека, а така също и в растителните палмово и кокосово масло и съответно в храните, в които се влагат или ако се използват и като мазнини за пържене, храни богати на прости захари и захарта изобщо. Важно е да се знае, че всички храни с висок гликемичен индекс, т.е. такива, които рязко увеличават кръвната захар, водят до натрупване на лош холестерол. Такива са всички преработени и рафинирани храни, медът и всички видове хляб.
В храненето, поне пет пъти дневно, трябва да се наблегне на бобовите и пълнозърнести храни, продукти, богати на фибри и пектин (пълнозърнест хляб и макарони, кафяв (небелен) ориз, ябълки), бяло пилешко месо и риба - скумрия, пъстърва, херинга, сардини, риба тон и сьомга, които са най-богатите на омега-3, на месо с ниско съдържание на наситени мазнини, пресни плодове и зеленчуци, сложни въглехидрати, маслини, нискомаслени млечни продукти, допълнени с умерена употреба на ядки и животински продукти. Необходимо е да се намали до минимум или преустанови напълно употребата на алкохол, както и тютюнопушенето.
Това ще доведе не само до намаляване нивото на триглицеридите, подобряване на холестерола и общото здравословно състояние, но и до редуциране рискът от сърдечно-съдови заболявания, тъй като всяко намаляване на общият холестерол с 1% води до снижаване на риска от сърдечно-съдови инциденти с 2%.
А това са и първите стъпки в профилактиката на всички лица, особено при тези, които са с фамилна обремененост.
В случаите, когато профилактичните мерки не оказват необходимия ефект или стойностите на триглицеридите и холестерола остават високи, се прилага и медикаментозно лечение. Приемът на медикаменти за понижаване на триглицеридите по преценка на лекаря се назначава при определени пациенти, когато го налага здравословното състояние и според наличните заболявания.
Европейската кардиологична асоциация препоръчва нивата на триглицеридите в кръвта на гладно да не надвишават 1,7 mmol/L, като подчертава, че оптималното ниво може да намали риска от сърдечно-съдово заболяване.
Статистиките обаче показват, че все по-млади хора страдат от сърдечно-съдови заболявания и една от причините за това са проблеми в нивата на липидите в организма. Ето защо медицинските специалисти препоръчват редовни профилактични изследвания на липидния статус, след навършване на 40 години за мъжете и 50 години за жените. Профилактичните измервания са много важни, защото няма външни симптоми, по които може да се разбере, че човек има висок холестерол.
Липопротеиновият (липидният) анализ на кръвта включва изследване на нивата на общия холестерол, LDL-холестерола, HDL-холестерола, VDRL-холестерол и триглицеридите.
Нормалните стойности на общия холестерол трябва да са – до 5,2 mmol/l, HDL над 1,4 mmol/l, LDL до 3 mmol/l, триглицериди – до 1,7 mmol/l.
За да са реални стойностите, в липидния тест, тъй като триглицеридите са най-променливият показател от всички масти в кръвта, който силно се влияе от
храненето, лекарите съветват поне 12 часа преди кръвната проба сутрин на гладно да се пие само вода, поне 3 дни да не е имало прием на яйца, месо, пържена храна, алкохол и половин час преди изследването покой.
Изследването на холестерол и триглицериди може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:
-при прием на диуретици, кортикостероиди, андрогени, естрогени, витами В3, транквиланти, противозачатъчни, някои антибиотици;
-физически стрес, инфекции, операции, инфаркт, сърдечни заболявания;
-прием на храна през последните 9 – 12 часа преди провеждане на изследването;
-----------------------------

Информацията, която се съдържа в този материал, се предоставя единствено с образователна цел и не е предназначена да замести обсъждане и консултация с медицински специалист. Всякакви решения относно диагностика, профилактика или лечението на дадено заболяване трябва да бъдат направени от медицински специалист, съобразно състоянието на конкретния пациент.

четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Безплатни прегледи и консултации в кабинета по гинекологична ендокринология на Първа САГБАЛ „Св. София“



Специалистите в Кабинета по гинекологична ендокринология на
 Първа САГБАЛ „Св. София“ ще дават безплатни прегледи и консултации всяка сряда в рамките на месец.  Първият приемен ден бе на 13 ноември, а последният на 4 декември.
Всеки желаещ да получи високопрофесионална консултация напълно безплатно е необходимо единствено да си запази час на тел. 02/4 47 02 63.
Гинекологичната ендокринология е интердисциплинарна наука, третираща множеството причини от ендокринно-хормонален харектер, водещи до нарушения в яйчниковата и репродуктивната функция при жената. Тя обхваща периода от детството, през пубертета, зрялата репродуктивна възраст, климактериума, менопаузата до постменопаузата. Голяма част от причините за стерилитет се дължат на недиагностицирана ендокринна (хормонална) патология. Гинекологичната патология в детско-юношеската възраст също трябва да бъде един от сериозните приоритети на съвременната медицина у нас.

От края на април 2015 г. се забранява захарта в соковете



Производителите няма да имат право да добавят захар в плодовите сокове след 28 април 2015 г. От тази дата захарта просто се заличава от списъка на разрешените
съставки за сокове от плодове, но остава допустима в минимални количества за нектарите. Това е записано в промените на Наредбата за изисквания към напитките от плодове, които правителството одобри. С промяната страната ни въвежда европейските правила, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Директива 2012/12/ЕС относно соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека се отнася само до соковете и нектарите от плодове. За останалите напитки, съдържащи плодов сок или екстракти от растения, тя не е приложима. В тази връзка с постановлението събирателното понятие "напитки от плодове" се заменя със "сокове от плодове и нектари от плодове".
В наредбата остава текстът, който разграничава сок от изстискани плодове и такъв от концентрат. Надписът „сок" ще означава, че напитката е чиста и не съдържа оцветители, емулгатори и други добавки. Единственото, което ще е разрешено, са витамините и минералите.
За първи път доматите също се включват в списъка на плодовете, използвани за производство на натурални сокове. Намалява се и допустимото захарно съдържание на използваните плодове на единица воден разтвор в напитките. Разписва се и изискване към наименованията на продуктите, които ще трябва да отразяват влаганите в тях плодове и аромати.
В сока не трябва да има и изкуствени подсладители като нутрасуит или аспартам. Производителите трябва да указват на опаковката какво точно се съдържа в готовия продукт и колко е чистият сок - 75% или 20%.
Ще бъде създадена и нова категория сокове от екстрахирани плодове като сушени сини сливи например.
При цитрусите ще се преработва само ядивната част, а не и кората. Сокът от зелени лимони обаче може да бъде получен и от цели плодове.
Смесването на плодови и концентрирани сокове с пюрета е разрешено.

Според пациентски организации-Промяната на модела на управление на НЗОК цели пълното одържавяване на касата



С внесен в Народното събрание законопроект за промяна в Закона за здравното осигуряване се подготвя подмяна на модела на управление на НЗОК, с която се цели пълното одържавяване на НЗОК и изцяло елиминиране на участието на обществените организации в управлението и. Това заявиха председателите на четирите национално представени пациентски организации - Федерация "Български пациентски форум" (БПФ),
Националната пациентска организация (НПО), Конфедерация "Защита на здравето" (КЗК) и Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП).
Според председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев законопроектът е внесен в последния момент, преди заседанието на парламентарната здравна комисия, и цели с орязания бюджет (дефицит от 300 млн. лв.) да се прикриват бъдещи безобразия като спиране на скъпоструващо лечение, поради липса на достатъчно средства, орязване на договори и неподписване на протоколи.
Подозренията му са продиктувани от предлаганата промяна в модела на управление на касата от дву- на тристепенен - със създаване на събрание на представителите, състоящо се от 25 членове-13 представители на държавата и 12 на квотен принцип.
“Тези 12, които уж са гласът на обществото, само ще легитимират с присъствието си решенията на властта. В законопроекта се предлага още Управителен съвет (УС) на НЗОК, в който от четирима представителите на държавата да станат петима за сметка на обществените представители, които да бъдат с един по-малко -общо четирима. Идеята е и в събранието, и в УС държавата да има мнозинство и на практика всички решения да се случват така, както нареди съответната политическа клика”, заяви д-р Хасърджиев.
„Тревожното е, че ако в миналото събранието вземаше решенията си с мнозинство от 2/3, в поправките е заложено обикновено мнозинство т.е. още
по-лесно държавата ще прави каквото си иска", допълни го Асен Георгиев от БПФ.
Петко Кенанов, председател на КЗЗ, бе категоричен, че с този законопроект се прави опит НЗОК да се управлява пряко от партията, която е на власт и се създават условия за подмяна на всички управители на РЗОК. Така на практика МЗ ще управлява пряко 3-4 млрд. лв. обществени пари от здравни вноски.
Пламен Таушанов, председател на БАЗП, отново припомни, че всеки законопроект трябва да бъде подлаган на обществен дебат, но въпросният не е обсъждан в Обществения съвет към здравния министър.
По думите на Иван Димитров, представител на пациентите в надзора на НЗОК и председател на БПФ, се подготвя „пълна подмяна на модела точно докато България ври и кипи, за да мине незабелязано". Той добави, че властта постъпателно отстранява пациентите от здравните органи като фонда за лечение на деца в чужбина.
Пациентските организации заявиха че ще сезират всички парламентарни и извънпарламентарни партии че се готви приемането на "напълно непрозрачен" законопроект, а ако бъде приет се надяват президентът да упражни правото си на вето.
Вносителят на поправките д-р Емил Райнов коментира, че ако пациентите са удовлетворени от модела сега, той може и да остане.

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Обмислят въвеждане на здравна карта по лечебни дейности



Да се изготви здравна карта по лечебни дейности и да не е задължително НЗОК да сключва договори с всички частни клиники, предложи премиерът Пламен Орешарски на среща с граждански организации, посветена на проблемите на здравеопазването и образованието.
Подобна идея бе лансирана и от финансовия министър Петър Чобанов.
„Обрат в здравеопазването ще настане тогава, когато навлезе и частният сектор, тогава
ще имаме модерни клиники, каквито гледаме по филмите и не пожелавам на никого да ги вижда навън", допълни Орешарски.
По думите му обаче това трябва да се регулира и направлява от държавата и не трябва да се струпват модерните клиники в 2-3 населени места, а да се разположат оптимално в цялата страна.
„Затова са необходими много дейности - на първо място изграждане на здравна карта - знам, че има 5-6 такива, по дейности - т.е. ако в един регион има 20 броя клиники, които се занимават с един и същи профил и едни и същи дейности, очевидно касата трябва да сключва договори с част от тях, а не с всички. Големият проблем в момента е, че цялото законодателство е направено така, че и 100 болници да има в малко населено място, договорите ще са 100", обясни премиерът.
По думите на д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването, до края на март 2014 т. здравната карта ще бъде готова. Амбицията й е картата да има задължителен характер, за да бъде коригиран дискомфортът на пазара в здравния сектор, като се изгради система от лечебни заведения, които осигуряват комплексно качество на медицинската услуга.

Няма да има лекарски протести засега



Това решиха от БЛС след като направиха допитване до регионалните колегии на съсловната организация. Двадесет и три от тях т. е.82% от лекарите в страната са заявили, че приемат предложените от правителството мерки за справяне с липсата на финанси в здравеопазването, сред които са и още тази година болниците да получат изработените си средства за септември в пълен размер, а за месеците октомври и ноември да им бъде заплатено 80% от изработеното, като се гарантира, че останалите
20% ще бъдат покрити до 20-ти януари 2014 година, приемане и публикуване в "Държавен вестник" на Правилата за добра медицинска практика, предложени от БЛС в МЗ до 31 декември и др..
Лекарите остават в готовност за провеждане на ефективни протестни действия, дори и при неизпълнение само на една точка от поетите ангажименти.
Единствено лекарите от Видин, Смолян, Шумен и Ямбол са настояли за незабавни ефективни протестни действия като се осигурява само спешна помощ. Само лекарите от Търговище обаче не са си казали мнението - дали са склонни да изчакат, или ще протестират веднага, съобщи председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов.
„Няма забрана колегите да протестират. Твърде вероятно е да има такива през декември, с оглед на реда следващата година. Ако там параметрите не се окажат с подобрение или ако управлението на НЗОК се промени в посока изцяло одържавяване, не изключвам лекарски протести", бе категоричен той.
Първата възможна дата за протест е 10 декември, защото дотогава държавата трябва да преведе 27 милиона лева на болниците, с които да заплати напълно дейността им за септември. Стачка може да избухне и на 20 януари, ако дотогава правителството не плати всички разходи на здравните заведения, направени до края на годината.
От БЛС настояват НЗОК да сключва анекси с лечебните заведения най-късно до 10 декември 2013 г.
Настояват още финансирането и осигуряването на ваксините за задължителни имунизации и реимунизации да мине от НЗОК към МЗ от 1 януари 2014 г., МЗ всеки месец да плаща на лекарите разликата в потребителската такса за пенсионери до 2.90 лв., да се увеличат с 10 млн. лв. средствата за стоматологична дейност, както и да се създаде работна група с всички заинтересовани страни за обсъждане на дългосрочни мерки за оптимизиране на функционирането и подобряването на контрола на здравната система до 20.11.2013 г..


Увеличава се броят на медикаментите, които фармацевтичните компании изтеглят от нашия пазар



През 2013 г. до момента от позитивния лекарствен списък на НЗОК са излезли 235 медикамента, докато през цялата 2012 г. те са били 177. Очаква се около 200 други позиции също да излязат от реимбурсния списък догодина.
Основната причина е, че те са на много ниски цени и падат под себестойността си, поради което производителите нямат интерес да ги търгуват през здравноосигурителната система, съобщи проф. Татяна Бенишева, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.
Сред другите причините за изтеглянето им са малкият фармацевтичен пазар, у нас, ниските разходи за медикаменти на глава от населението, паралелният износ и др.
В областта на онкологията има 12 основни вида медикаменти, чиято цена е толкова ниска, че фирмите могат да преустановят продажбата им у нас, допълни д-р Кунчо Трифонов, управител за България на международната анализаторска компания на фармацевтичния пазар IMS Health.
Той съобщи, че у нас 73% от опаковките на генеричните лекарства се плащат с 41% от публичните средства за лекарства, докато останалите 27% от опаковките на оригиналните лекарства се заплащат с близо 60% от публичните средства.
Управителят на здравната каса д-р Румяна Тодорова обясни, че за 4 г. разходите за лекарства са се увеличили 2,5 пъти и от 300 млн. са станали 800 млн. лв..

Генеричните и биоподбни препарати увеличават достъпът до лечение и снижават средната цена на медикаментите в страните от ЕС



В резултат използването на генерични препарати, за периода 2001-2013 г., с 60% се е понижила средната цена за лекарствена терапия в страните от ЕС и с 200% е увеличен достъпът до благодарение употребата на генеричните лекарства. Това съобщи д-р Нигяр Джафер, председател на здравната комисия в 42 НС, на кръгла маса на тема: „Рационалната лекарствена политика – гаранция за подобряване на достъпа на
пациентите до медикаменти”.
Събитието се проведе в НС, по инициатива на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) и под патронажа на Комисията по здравеопазване към 42-то НС и МЗ.
Статистиката показва, че пазарния дял на генеричните лекарства в опаковки в ЕС е 54%, а процента от публичните разходи за лекарства, използван за тях е 21%. За разширения достъп на пациентите до лекарствена терапия сочат данните по отношение на лечението на конкретни заболявания. Така например от общо 36 млн. души с диабет в Европа, 20 млн. се лекуват с генерични лекарства, а от 82 млн. страдащи от хипертония в Европа, 48 млн. се лекуват с генерични медикаменти.
Данните дават основание в доклад за европейската икономика да бъде отбелязано, че политиките за насърчаване на използването на генерични лекарства са най-използваната мярка при опитите за увеличаване на ефективността на разходите за лекарствени продукти. В същото време в доклад на СЗО е отбелязано, че насърчаването на по-широкото използване на генерични лекарства ще доведе до ограничаване на разходите за медикаменти.
Здравните експерти са единодушни, че прогенеричната политика дава възможност повече средства да се насочват към други области на общественото здравеопазване – подобряване на спешната помощ, закупуване на техника, профилактика и др.
Според Владимир Афенлиев, член на Европейската генерична ассоциация, България е една от страните в ЕС, където не е постигнати баланс на употребата на генерици и оригинални лекарства. Но не бива увеличенияна достъп до единия вид лекарства да е за сметка на намаления достъп до другия. У нас в момента много пациенти биха могли спокойно да се лекуват с генерици или биоподобни, но са принудени да доплащат огромни суми за оригинални лекарства и ако в случая се използват по-евтините молекули, това ще освободи финансов ресурс, който спокойно може да бъде насочен за лечение с по-скъпите оригинални медикаменти при пациенти, които имат нужда от тях. Председателят на БГФармА Николай Хаджидончев подчерта че недостига на средства за здравеопазване в световен мащаб кара много по-богати страни от нашата да търсят механизми за намаляване на разходите и посочи като такъв евтините генерици и биоподобни медикаменти. Той бе категоричен, че е необходимо управляващите в България да намерят по-балансиран подход към употребата на такива лекарства и оригиналните медикаменти.
Навлизането на биоподобни лекарства увеличава достъпа до лечение и води до икономии в следните 10 държави: Австрия, Италия, Белгия, Румъния, Франция, Испания, Германия, Швеция, Гърция, Великобритания. Спестяванията са средно 120 млн. евро годишно за всяка държава, а за първото тримесечие на 2013 г. кумулативните спестявания възлизат на 400 млн. евро. Очакванията към биоподобните лекарства са те да осигурят спестявания между 11.4 млрд. евро и 33.4 млрд. евро за периода 2007-2020 г. за 8 страни от ЕС.
Участниците в кръглата маса се обединиха около тезата, че всички препятствия или забавяния в ценообразуването и реимбурсирането на генерични и биоподобни лекарства трябва да бъдат премахнати, тъй като те генерират икономии, разширяват достъпа на пациентите до съвременни и ефикасни терапии на лечение и стимулират развитието на местните икономики като създават работни места и водят до икономически растеж.
От генеричната индустрия се обявиха за цялостна промяна на системата за реимбурсиране, за подобряване на информацията за разходите на НЗОК за лекарства, чрез въвеждане на електронна система на отчитане и електронна рецепта, за преосмисляне политиката на ценови контрол, която в определени случаи води до опасност от изчезване на някои лекарства от българския фармацевтичен пазар, за включване на информация за ролята, ефективността и безопасността на тези лекарства в продължаващото обучение на лекарите и за приемането на подходяща политика, която да осигури стимули за лекарите и фармацевтите, изписващи генерици и биоподобни лекарства.

Извадиха 7-килограмов тумор от от корема на млада жена



Образуванието е било толкова голямо, че преди да се оперира, пациентката изглеждала като бременна в деветия месец.31-годишната Анна забелязала, че коремът й започва да
нараства в началото на месец май и отишла на гинеколог, предаде Нова телевизия.
Предполагала, че е бременна, защото и симптомите били такива. Оказало се, че има кисти и на двата яйчника. Жената се изплашила и пренебрегнала съвета на лекаря за операция. Шест месеца по-късно състоянието й рязко се влошило и постъпила в болницата.
Жената дишала трудно и имала силни болки. Това, което открили лекарите, било огромна двустранна туморна формация на двата яйчника, която засягала и корема, като достигала до черния дроб и диафрагмата.7-килограмовият тумор бе изваден в болницата в Монтана.

Извадиха 200 камъка от жлъчка

 
Хирургът д-р Димитър Димитров от Благоевград извади 200 камъка от  жлъчката на 69-година жена от Симитли.  А дъщерята на оперираната, която е медицинска сестра, лично преброила камъните. Интервенцията е извършена, чрез лапароскопски метод и е продължила около час и половина. Извадените камъни пък са личен рекорд в лекарската практика на Димитров, пише struma.bg.
„Беше тежка операция, но не е нито първата, нито последната, която правя. От жлъчка съм вадил и камък, голям колкото яйце”, разказа хирургът.

Министър Андреева:Управлявам система с половин милиард дълг



Здравеопазването е катастрофирала система, заяви здравният министър Таня Андреева по време на дебатите по бюджет 2014 г. Според нея противоречията в
законодателството и липсата на реални реформи в сектора през последните 4 години са довели до крайното изтощаване на системата. „Здравеопазването е катастрофирало. В момента работим във фалирала система - с повече от половин милиард задължения, с липса на над 1 000 800 000 лева от Здравната каса, които както щем да ги наречем - пренасочени, откраднати, употребени може би за нещо друго, не зная, но тези пари не са в здравната система и никога няма да се върнат отново там", каза Таня Андреева. По думите й през последните 4 години държавата е абдикирала от всичките си задължения: „Репродуктивният фонд „Инвитро" беше преместен в НЗОК при тежкия демографския срив в държавата - около 5,7 на 200 раждания по-малко. Там се прехвърли цялата имунопрофилактика в противоречие със Закона за здравето, където пише, че това е ясен ангажимент на държавата. В НЗОК се прехвърлиха диализата, интензивните грижи и куп други дейности, които бяха задължение на държавата".

В."Земя"

Във ВМА присадиха черен дроб на седмокласник



14-годишно момче претърпя успешна операция по трансплантиране на черен дроб във Военномедицинска академия в София, съобщиха от болницата. Присаждането на черен дроб е пето поред за 2013 г. .Седмокласникът, който бил с последен стадий на чернодробна цироза с вродено заболяване на жлъчните пътища, бил опериран по спешност от екипа на проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия.
Донорът е 49-годишна жена в мозъчна смърт, пациентка на болница „Токуда”. Трансплантацията е протекла с минимална кръвозагуба за около 5-6 часа, пациентът е екстубиран веднага на операционната маса. В момента е преведен в реанимацията, контактен е и диша самостоятелно.

В."Телеграф"

Бургаски лекари спасиха дете с аневризма колкото ябълка



В страната няма аналогичен случай

Момиченце на година и половина с аневризма на ръката е било спасено от съдови хирурзи от МБАЛ-Бургас. Разширението на кръвоносния съд е било с размер на ябълка, съобщиха от лечебното заведение.
Няколко седмици по-рано от ръката на детето медици от друго лечебно заведение са
взели кръв. Именно тогава се е получило разтягането на артерията на дясната ръка на момиченцето.
След като виждат, че в ръката на детето се появява бързо нарастващ пулсиращ отток, родителите се обръщат за помощ към отделението по съдова хирургия, ръководено от д-р Валентин Василев. Размерите на аневризмата са впечатляващи - 3 сантиметра в диаметър или колкото малка ябълка.
Случаят на малката пациентка е достоен за учебниците по медицина, защото аналогичен не е срещан в страната, обясняват от болницата.
Аневризмите не са типични заболявания в ранна възраст и досега никой не е предполагал, че могат да се причинят от обикновена венепункция, заявиха медици от лечебното заведение, цитирани от Peter.bg.
"Оперирахме детето по спешност поради риска от разкъсване на аневризмата, което почти сигурно би довело до смърт. Извършихме операцията успешно и възстановихме артерията на ръката. Сега момиченцето е в отлично състояние - със запазен крайник и без никакви оплаквания. Аз съм лекар с 30 години практика, но такъв случай не е обсъждан и не е виждан до момента. Това е изключително рядко усложнение", каза д-р Огнян Матков, който е извършил интервенцията.

В."Телеграф"

От МВФ притеснени за здравната ни система



От думите на Мишел Шанън, ръководител на мисията на МВФ за България стана ясно, че имат притеснения относно здравната система у нас. Причините са големите задължения на болниците. Според нея и пенсионната ни система също е в риск в по-дългосрочен план, ако не се предприемат реформи особено на фона на забавеното повишение на пенсионната възраст и въвеждането на индексацията по швейцарското правило.

Взеха ли ни здравето прочутите магистрали?



Напоследък като че ли стана модерно да си задаваме помежду си въпроса „Кой?”. Той витае като призрак дори в здравеопазването. Така дори и обикновеният българин разбра, че някой е прибрал едни 1,5 милиарда лева от вноски. На хората дори им беше непонятно, когато чуваха, че най-сетне парите за здраве трябва да отиват наистина за здраве. Едва ли някой си е помислял, че тези осигуровки може да се ползват и за друго.
Само че сигурно малцина са се впечатлили от изказването на бившия министър Симеон Дянков, който точно преди година заяви, че не вижда нищо нередно пари от здравни вноски да остават неизползвани и да отиват във фискалния резерв. Разбира се, вместо да са предназначени за лечението на хората, от чийто джоб са платени. Най-сетне сега започна да се говори, че някой трябва да потърси сметка на Дянков и той да обясни наистина къде са онези 1,5 милиарда лева. И се питаме дали всъщност с парите от здравните ни вноски не сме построили прочутите магистрали, с които ГЕРБ не пропуска случай да се похвали. В същото време непрекъснато ни се втълпяваше, че се налага да затягаме коланите. Пари за увеличение на пенсии нямаше. Отговорът беше, че е заради кризата. Пак заради кризата Дянков ни изтъкваше, че няма как да се вдигнат заплатите. Обезщетението за майчинство също остана замразено. Нищо че майки с колички протестираха пред парламента. Тогава стана ясно само едно, че кризата не лови само чиновниците на бившия финансов министър. Явно бяха с имунитет, тъй като във ведомството бяха раздадени тлъсти бонуси. Та затова може би наистина е важно парите за здраве да отиват за здраве.
В тази връзка вчера бе предложено и да се криминализира умишленото укриване на осигуровки. Идеята е на червения депутат Петър Кънев. Това би помогнало да се реши проблемът със събираемостта на парите. А той не е никак за подценяване, като се има предвид броят на несъвестните платци. По последни данни около 1 милион българи не плащат здравни вноски, а други 1 милион са извън страната. Така че положението не е никак розово, като се има предвид качеството на услугите в сектора. А 250 000 души могат, но не искат да внасят осигуровките си. Вярно е, че една част от тях го правят, защото не вярват в родното здравеопазване. Но при други пък си е чист тарикатлък.
Почти революционна обаче звучи една друга идея - вместо да се отработват почивните празнични дни, те да се приспаднат от отпуската. Такава била практиката във Франция. Много от българите сигурно веднага ще затрият с лека ръка едно такова предложение. Само че ако погледнем статистиката, ще видим, че сме лидери по почивни дни сред европейските държави. Дори преди време списание „Икономист” разби на пух и прах мита за работливия българин. А и опитът сочи, че т.нар. работни съботи не са особено ефективни и голяма част от сънародниците ни ги сливат с почивните дни, за да си пътуват в провинцията. Естествено, по прочутите магистрали, за които обаче трябва да попитаме дали не ни взеха здравето.


Лично мнение на Яна Йорданова
В."Монитор" 

Министър Таня Андреева: Магистралите построени със здравните ни вноски



Не господин Борисов построи магистралите, а всички ние със здравните си вноски. Това
заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на дебатите при първото гласуване в парламента на проектозакона за държавния  бюджет за 2014 г. В МЗ за последните 4 години има смяна на 4-ма министри и 10 заместник-министри. Около 40% от администрацията е подменена, посочи тя. Министър Андреева каза, че за този период дълговете на лечебните заведения надхвърлят половин милиард лева и са закрити повече от 17 болници.
Тя бе категорична, че здравеопазването към момента е „една катастрофирала система”. Според нея противоречията в законодателството и липсата на реални реформи в сектора през последните четири години са довели до това.  Д-р Таня Андреева уточни, че в момента системата е фалирала, като от НЗОК липсват 1 000 800 000 лева.
300 млн. лв. дефицит ще се очертаят в здравната каса през 2014 г., заяви междувременно председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. По думите му трипартидното управление на касата, което се подготвя с промяна в Закона за здравното осигуряване, ще направи управлението непрозрачно.
Според Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, национално представените пациентски организации у нас не се финансират от държавата, както е в ЕС.



Фани Серафимова
 В."Монитор"

Герберската щедрост за 1.4 млрд. - глупост или наглост?



При управлението на Борисов тези пари бяха взети от НЗОК, за да крепят бюджета, сега тежката артилерия Атанасова настоява да бъдат върнати


След няколко месеца в опозиция депутатът от ГЕРБ, бивш шеф на здравната комисия, а след това и здравен министър Десислава Атанасова прозря, че парите за здраве трябва да се харчат за здраве, а не за магистрали. И угрижено обяви, че между първо и второ
четене на бюджетните закони нейната партия, която национализира 1.4 млрд. лв. от здравни вноски, ще предложи те да бъдат върнати на касата.
Аргументът - наскоро в здравната комисия разбрали, че парите не били харчени, стояли си във фискалния резерв. Само че това не може да е новина за Десислава Атанасова. И тя, и Симеон Дянков са твърдели точно това при всяка атака на опозицията, че здравните вноски се отклоняват за покриване на други дефицити. Нещо повече, в никой момент Атанасова не се е противила на това решение като управляващ.
Истината е, че парите за здраве са само на хартия във фискалния резерв, а в действителност с тях през годината се плащат други разходи. Затова и сегашните управляващи няма да върнат парите на касата.
Но и те като Дянков и Атанасова ще твърдят до последно, че парите са във фискалния резерв. А финансовият министър Петър Чобанов се държи като добър ученик на предшественика си. Направи бюджет на здравното министерство с 20 млн. лв. по-малко, но пък с щедри обещания за вдигане на заплати в някои сектори, инвестиции в реформа в спешната помощ, подпомагане на болници, че дори и връщане на дейности от касата в МЗ. Естествено, всичко това ще се окаже силно недофинансирано, но да му мислят следващите. В бюджета на НЗОК са заложени 200 млн. лв. дефицит.
Здравният министър Таня Андреева твърди, че недостигът в системата може да се компенсира с по-ефективен контрол на харчовете. На това разчитаха и от ГЕРБ, когато приеха закон за бюджета на НЗОК с нулеви бюджети за последните два месеца. Но контролът се оказаха серия лимити - на направления, по клинични пътеки, по бюджети и т.н. Срещу тях от БСП и ДПС бурно възразяваха, докато бяха в опозиция. Отначало и Андреева гръмко твърдеше, че лимити в здравеопазването не може да има
Но преди няколко дни се разбра, че двете управляващи партии въвеждат още по-драстични лимити - по легла и специалности. Иначе казано, ако човек случайно попадне в болница, с която касата няма договор, понеже има лимит, ще трябва да си плати, дори да е най-редовният данъкоплатец и да се осигурява върху максималните 2400 лв.
Така било навсякъде по света, оправдава се Андреева. Само че по света за повечето заболявания не е голяма разликата дали човек ще се лекува в Смолян или в София, а у нас това може да бъде разлика на живот и смърт. Затова вероятно и тези идеи за лимитирано здравеопазване ще останат да висят само на сайта на здравното министерство след сериозен отпор на пациенти, лекари и болнични мениджъри, както се случи и с предишните на ГЕРБ.
Като са тръгнали хората на Бойко Борисов да преосмислят собствените си решения, могат да попитат БСП и къде са онези 108 млн. лв., останали в края на 2012 г. по сметките на НЗОК, които касата цяла година не може да получи. На питане на "Сега" финансовият министър Петър Чобанов само предположи, че вероятно също са влезли в общия бюджет. Доста несериозно звучи финансист №1 на България да предполага, вместо да знае къде са над 100 млн. лв. от бюджета му, при това в толкова
взривоопасна сфера като здравеопазването.
Не че БСП и ДПС правят нещо друго в здравеопазването, освен да обвиняват предишните управляващи за хаоса в системата. От юни досега парламентът не може да приеме на първо четене дори безобидни законодателни промени, с които българите ще могат да се лекуват в чужбина по силата на евродиректива. А това трябваше да стане до 25 октомври. Но пък за два дни БСП и ДПС успяха да внесат в парламента и да прекарат през комисия изключително спорен законопроект, който напълно променя управлението на здравната каса - управителят става директор и ще се избира с конкурс, а НЗОК ще се управлява от съвет на представителите, контролен съвет и управителен съвет. Квотите са разписани така, че държавата си запазва пълния контрол върху управлението на парите от здраве, макар че плаща най-малко осигуровки.
На критиките, че този законопроект трябва да мине задължително за обсъждане през социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както е по новия правилник на парламента, шефката на здравната комисия Нигяр Джафер само попита: "А при ГЕРБ колко законопроекта минаха през социалните партньори?" Странен въпрос от управление, което в опозиция се кълнеше, че няма да е като старото. Политиците, разбира се, са най-ларж, като са в опозиция. На ГЕРБ им е за първи път да са в опозиция, досега Борисов беше само управляващ - от див каратист стигна до премиер, а Десислава Атанасова - от юрисконсулт в русенската болница бе произведена в тежката артилерия на здравеопазването. В случая с милиарда, за който сега именно Атанасова се застъпва, отново възниква въпросът, неизменно съпътстващ ГЕРБ от появата им, та до днес- толкова ли са глупави, или са просто нагли? Като едното не изключва другото. Жалко, че абсурдът няма да стигне съвършенството. Липсва му Дянков, който сега можеше да бъде пламенен опозиционен оратор, мутирал от чичо Скрудж в Робин Худ.



Дина Христова
|В."Сега"