Translate

събота, 12 февруари 2011 г.

Провежданата в момента здравна политика обрича общинските болници на фалит

Очертава се в населени места с под 25 000 жители, където населението е застаряващо и с най-ниски доходи, да не останат болнични лечебни заведения.
На практика те са обречени на фалит, тъй като средствата, които ще получат от НЗОК, по клинични пътеки, ще са между 45% и 100% по-малко спрямо 2010 г. и защото за разлика от държавните те не разполагат с ресурс за покриването на стари задължения. Около 15 общински болници напр. в Мездра, Роман, Бяла Слатина, Павликени и Дулово просто ще „изчезнат”, прогнозират болнични директори.
Изследване на Сдружението па общинските болници показва, че средният разход за болнична помощ на жител в София-област е 69 лв. през 2008 г., а в София-град - 269 лв., което е показателно за териториалното различие в цените за лечение. Изчисленията им за 25 от общинските болници в страната, на базата на данни от миналата година, показват над 45% спад в получените от тях пари за извършено лечение.
Д-р Стойчо Кацаров, член на управителния съвет на от Центъра за защита правата в здравеопазването, бе категоричен, че връщането на бюджетно финансиране на болниците, каквото се прилага от няколко години, и особено през 2010 и 2011 г., "съчетано с необосновани от медицинска гледна точка изисквания за апаратура и специалисти", няма да доведе до по-високо качество на медицинските услуги. Точно обратното ще ги влоши, ще се ограничи достъпа на пациентите до болниците, ще се увеличи харчене на повече публични средства, ще се налага пациентите да пътуват, за да се лекуват в по-големите болници и непрекъснато ще има листи на чакащи.
Ще има фалити на общински болници, с изключение на големите в София, Пловдив, Варна, тъй като те ще останат без договор по редица основни клинични пътеки, по които досега извършват рутинни манипулации и лечение като например лечение на травма, на диабетно стъпало и др., прогнозира и той.
Според него състоянието на здравеопазването у нас е резултат от системни грешки в управлението т.е. е в грешната здравна политика и отговорността за това трябва да бъде отнесена към правителството, НЗОК, МЗ и НС.
По думите му трябва да се очакват все повече случаи като този на разкарвана 10 часа жена от болница на болница не защото лекарите не могат да я излекуват, а защото новите правила им забраняват или на хора с възпален апандисит, препращани от болница в болница, които накрая умират от перитонит и т. н..
Д-р Кацаров подчерта, че общинските болници са обречени, а заедно с тях и българските граждани. Но още не е късно да се вземат мерки, а управляващите здравеопазването да оценят, че са сгрешили, за да ограничат щетите каза в заключение той.
Председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Иван Димитров, управител на МБАЛ в Попово, припомни, че през м. г. на общинските болници от НЗОК е заплащано по 50-60 % от стойността на фактурата за извършената дейност, а на областните – 100%. Той отбеляза, че на общинските болници не се заплаща за извършения труд за консултации от специалист, за лабораторни и рентгенови изследвания за пациенти в центровете за спешна медицинска помощ, както и за интензивни легла.
Д-р Димитров риторично попита защо след като всички болници са търговски дружества има различен "аршин" при финансирането и съобщи, че сдружението е сезирало Комисията за защита на конкуренцията и въпреки отдавна изтеклите срокове отговор нямат.
В декларация сдружението посочва, че приложение 18 за клиничните пътеки в голяма част се разминава с медицинските стандарти на съответните специалности и отново
ощетени от това се оказват общинските болници. 2/3 от тях са с 1-во ниво, определено като най-ниското на компетентност. Това безспорно гарантира фалита на малките лечебни заведения, защото значителен брой от рутинно изпълняваните години наред дейности просто "изгарят”. Освен това новите правила ограничават правата на част от лекарите с по 15-20 години стаж да практикуват специалностите, които са придобили, което на практика означава, че един пациент може да бъде разкарван часове от болница в болница, а същевременно, ако лекар в малка болница реши да лекува пациент въпреки въпросните правила, той може да бъде обвинен в нарушаване на закона, поясни д-р Димитров. От друга страна пък различните нива на компетентност за различните структури в една и съща болница създава допълнително объркване и хаос, тъй като дейностите са свързани. Сред неоснователните изисквания попада и условието дадена болница да разполага с шестима специалисти, за да й бъде разрешено да лекува болестта ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест). Това е най-разпространеното хронично заболяване, а с това изискване ограничаваме броя на лечебните заведения, в които то може да се лекува, коментира той.
Председателят на сдружението подчерта, че по неясен принцип в клиничните пътеки са поставени диагностични и терапевтични процедури, които са от различна тежест и сложност, а са в една цена. Освен това, съгласно изискванията на НЗОK, в лечебните заведения трябва да има отделения по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, за да сключат договори с нея, но на практика касата не им плаща за поддръжката на леглата за интензивно лечение. А МЗ пък субсидира само тези от тях, които имат и спешни отделения с поне шестима щатни лекари, твърди той.
В декларацията са маркирани и някои въпроси от рода на „Как и защо БЛС се съгласи лекари учили 11 год. медицина и вътрешни болести да нямат право да лекуват едни от най-масовите заболявания като белодробните и сърдечните”, „Как лекари учили 10 год. медицина и детски болести да нямат право да лекуват едни от най-масовите заболявания при децата – вирусните инфекции на горните дихателни пътища и др.
В нея се посочва още, че договорният процес с НЗОК е "пропит от лобизъм и прозира", а твърденията, че в здравната система е настъпило спокойствие и ред са "несъстоятелни" и лишени от основание, защото ” зрее остър сблъсък вътре в съсловието, както и между лекари и пациенти”; че не приемат методиката на НЗОК, която засилва териториалните неравенства при достъпа на населението до медицинска помощ и обезсмисля създаваните с години и струващи стотици милиони налични ресурси в здравеопазването и че всичко това в крайна сметка води до ликвидиране на солидарния модел на здравно осигуряване в страната.
Управителите на общинските болници бяха единодушни, че ще сезират собствениците на болниците - общинските съвети, че подписването на договори с НЗОК при такива условия гарантира неминуем фалит на общинските болници. Те отбелязаха, че общинските болници ползват по-малко от 14 % от обществения ресурс за болнична помощ в НЗОК. За сравнение само МБАЛ „Свети Георги”-Пловдив разходва 7%. Редно ли е да се лишават най-уязвимите, заявявайки, че се прави реформа и се гони качество, всъщност когато интересите са съвсем други.
От сдружението заявиха, че правителството трябва да погледне на общинските болници като на "неизменна даденост", а финансистите да проумеят, че "няма по-евтин и достъпен труд" и че няма кой да поеме обществените и социални функции на този тип болнични заведения.
Представителите на общински болници поискаха институциите, от които зависи здравната система, да реагират незабавно и адекватно, да има задълбочен анализ и конструктивно решение на поставените проблеми. В противен случай ни чака разтакаване на пациенти между лечебните заведения и трагични случаи, предупредиха те.
От Сдружението на общинските болници предлагат на НЗОК в новата й методика за определяне на бюджетите на болниците да отпадне думата "задължителен", в случаите в които тази дума е в контекст на "прогнозен бюджет", за база при определянето на бюджетите за тази година да не се приема 2010 г., а 2009 г., защото миналата година бюджетите са били рестриктивни, както и да се включи текст за корекция на бюджетите в зависимост от реалностите.
Д-р Атанас Атанасов, управител на болницата в Нови хан, съобщи, че управителят на здравната каса д-р Нели Нешева e пуснала някакви указания и обявила, че с това се изчистват недоразуменията по отношение на методиката. Някои от противоречията бяха изчистени, някои - не, като се появиха и нови, обясни той. Като пример за абсурдно изискване посочи клинична пътека 178 – за оперативна интервенция при диабетно стъпало, едно от най-често срещаните поражения при диабет, при което спешната намеса е от ключово значение.. За целта се изисква хирургия или ортопедия от второ ниво на компетентност, но за хирургия са необходими шестима лекари, а за ортопедия – четирима. В действителност за операцията е необходим само един лекар и един анестезиолог, обясни още той.
И от НЗОК и от МЗ твърдят, че критериите за сключване на договори са променени и не би трябвало да има сериозни проблеми за общинските лечебни заведения.

------
Неотдавна от сдружението на общинските болници предупредиха, че новите изисквания, които НЗОК определи за подписване на договор за клинични пътеки между нея и лечебните заведения, са неоснователно завишени.
--------
Диагнози, при които трябва да се пътува до по-голяма болница са:
Възпаление на горните дихателни пътища
Възпален апендикс
• Херния
• Диария
• Вирусни инфекции
• Гинекологични операции
• Пневмония
• Комоцио
• Аборти по медицински причини

За първи път у нас новородените бебета ще бъдат настанявани в приемни семейства направо от родилните домове


Така децата, застрашени да бъдат изоставени от родителите си, изобщо няма да постъпват в социални домове, съобщи Елка Налбантова от фондацията „За нашите деца", която е ръководител на проект за създаване на Център за приемна грижа и осиновяване. Той ще бъде изграден в Дома за медико-социални грижи „Св. София" в столицата. Проектът е финансиран от "Човешки ресурси" с 249 876 лева.
По проекта до края на годината поне 12 деца от дома ще бъдат отгледани в приемни семейства.
В центъра ще работят трима социални работници, психолог, фамилен консултант, възпитатели по време на заместващата грижа.
По думите на Налбантова административни пречки и нагласата, че детето трябва да бъде настанено първо в медицинско заведение, за да се види дали се развива добре, са причините досега в България бебета да не се настаняват директно в приемни семейства, каквато е европейската практика.
В страната ни вече има над 500 приемни семейства, като желаещите да станат приемни родители са все повече. Всяко от тях има същите права като биологичното плюс
заплащане на издръжката на едно новородено, което по сега действащите наредби е малко над 200 лева. Заплатата за професионален приемен родител е 300 лв.
У нас социалните домове за деца са 140, в тях живеят 7276, като една трета от тях - 2440, са бебета, които прекарват най-важните първи три години от живота си в 32 социални институции, регламентирани като лечебни заведения.

ГЕРБ и седемте козлета

Две крави си пасат трева и си говорят. Едната е замислена и споделя:
- Сестро, в последно време до мен достигат едни информации, едни слухове. Много съм объркана! Чувам, че докато сме млади, ще ни доят яко за мляко, а като одьртеем, ще ни заколят за месо... да ни хапнат! Ужас!
- Ама, че си наивна! Стига с тая твоя световна конспирация! Ще ни чуе стадото и ще ни се... смее!
България бе засмукана от спиралата на непрестанните скандали, свързани със СРС-тата. Стигнахме до парадоксалния момент, когато Бойко Борисов си призна за изнесените в публичното пространство телефонни разговори. Заместник-шефът на митниците заяви на висок глас, че разговорите са автентични. Босът на митниците Ваньо Танов се крие и не отрича. Това обаче не попречи на 20 януари национални ежедневници да излязат на първа страница с огромни заглавия от типа: „Разговорите са манипулирани" или „Разговорите са фалшифицирани". Естествено, трябва да си абсолютно ненормален, за да повярваш на подобни твърдения.
Проблемът ни е, че живеем в страна, която се управлява от войнстващото зло. За огромно съжаление една значителна част от нашия народ няма вярно усещане за реалното зло. Това е причината все още не малко от българите да блуждаят и да допускат множество грешки. Не желаем да приемаме фактите и автентичната 100-процентова истина. Изпитваме панически страх да повярваме в нещо, което е страшно за народа ни. Все още вътрешният глас ни нашепва, че „може би всичко това не е съвсем истина". Трябва да си признаем, че с поставянето на власт на ГЕРБ повечето от нас допуснаха България да се устреми към пропастта. Агресивното зло в лицето на ГЕРБ отлично познава нашата нерешителност и всеки ден усъвършенства техниката си чрез мимикрия да се маскира. Бойко Борисов и неговото правителство ужасяващо приличат на вълка от детската приказка за седемте козлета. ГЕРБ с тъничко гласче казва: „Вашата майка е тук и ви носи млечице". А наивните козлета са готови да отворят вратата на злия вълк.
Много от нас загубиха качеството си да установяват лъжливия фалш в гласовете на сегашните министри. Лесно приемаме гербаджийската неискреност.
Като децата вярваме, че когато човек говори, това съвпада с истинските негови мисли. Ако човек обещава, той наистина желае да изпълни обещаното. Ако човек говори за своето минало, той казва цялата истина, а не скрива неудобни за него моменти. Зад думите на всеки един трябва да стоят неговите дела и постъпки в миналото. Трябва да има нравствено право да произнася хубави думи. Често човек се издава от един поглед, от една дума, от една фраза. Чуйте още веднъж СРС-тата! Чуйте още веднъж речника на главните герои! Забележете къде се поставят ударенията и ще се усетите в специфичната атмосфера на Сточна гара или пред централна баня в София. Учете се без грешка да разпознавате искрения човек от лъжеца.
Днес не живеем в правова държава, нямаме и реален и функциониращ държавен режим. Това се нарича тоталитарен режим! Срещу нас имаме плеяда робонадзиратели, които дават заповеди и лъжат денонощно. Техните разпореждания са им спуснати от чужбина. Продажбата на националните интереси в България се превърна от ГЕРБ в изключително доходен занаят. За огромно съжаление една част от поколението на външния министър Николай Младенов ще остане в Българската история като поколението на предателите (естествено, срещу добро заплащане от чужбина). Ние не живеем днес в държава, в която има граждани, закони и правителство. Съвременници сме на невиждано до този момент в историята биологическо явление. Българското общество днес е изцяло изтъкано от невероятен страх, първични инстинкти и злодейство. Далеч от България са прокудени правото, свободата, благородният човешки дух, гражданското общество и демократичната държава. В масовото съзнание в нашата страна са разкъсани логическите връзки между причините и техните следствия. Ето защо успех има само дивата и примитивна пропаганда!
Да се върна на една крилата фраза, произнесена преди броени дни от генерал-лейтенант, доктор на пожарникарските науки, бивш кмет на София, бивш главен секретар на МВР и сегашен министър-председател на Република България Бойко Борисов. Той каза, че го атакуват с „добре подбрани истини". Любезни читателю, предлагам на твоето внимание поредица от „добре подбрани истини" - това са отнетите ти от управлението на ГЕРБ социални права.
1. ЗАЕТОСТ И ПАЗАР НА ТРУДА
• Над 3 пъти са намалени средствата за активна политика на пазара на труда - от 190 млн. лв. през 2009 г. на 73 млн. лв. през 2011 г.
• Над 8 пъти са намалени средствата, предназначени за финансиране на Проект „Красива България".
• Няма нови програми, насочени към специфични целеви групи (младежи, хора с увреждания, възрастни работници, икономически неактивни лица) или разширяване обхвата на най-добре действащите програми.
• Прилага се подход на контролирано регистриране на безработните.
• Общините не получават достатъчно възможности да реализират регионални програми за заетост в отговор на техните реални нужди.
• По ОП „Развитие на човешките ресурси": До момента са усвоени едва 9 % от предвидените средства за периода 2007-2013 г.
• Най-малко са усвоените средства за адаптиране на безработните към потребностите на пазара на труда. От предвидените за това 498 млн. лв. до момента са изплатени едва 2 %.
• Със сумата, която се предвижда да се изплати за 2011 г. по ОП РЧР, реално ще се усвоят едва 22 % от общия бюджет на програмата.
• Коефициентът на безработица се е увеличил с 2,9 пункта, безработните са 324 хил., което е с 91 хил. човека повече.
• Броят на продължително безработните се е увеличил с 58 %.
• Намален е срокът за регистрация в Агенцията по заетостта на останалите без работа -от 3 месеца на 7 работни дни след прекратяване на правоотношението.
• Броят на наетите намаля с над 217 хиляди.
• Намалял е броят на осигурените - с над 240 хиляди.
• Броят на регистрираните безработни е увеличен с 53 000.
• Броят на обезкуражените, които са безработни и не търсят работа, достигна 221 500 лица (данни на НСИ за третото тримесечие).
• Намален е с 10 % размерът на обезщетенията за временна неработоспособност за първите три дни.
• Двойно се намалиха средствата за профилактика и рехабилитация на работещите.
• Спират се обезщетенията при съмнения относно болнични листа или решения на ТЕЛК и така се създават условия за налагане на административен терор върху осигурените при временна неработоспособност.
• С промяна в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител се отне правото на работещите за ползване на стари отпуски или обезщетяване при напускане на неизползвани отпуски. (След намесата на Конституционния съд правото бе възстановено).
• Въведе се погасителна давност при ползването на платения годишен отпуск, като след изтичането на две години отпускът се губи. Губи се и правото да се плати обезщетение за неизползван отпуск при прекратяване на правоотношението след изтичане на двугодишния давностен срок.
2. ДОХОДИ
• Трета поредна година минималната работна заплата остава 240 лв. (120 евро).
• Спряно е осъвременяване на пенсиите.
• Не се увеличава максималният осигурителен доход.
• Не се актуализират възнагражденията в публичния сектор.
• Плавно, но трайно обедняване на домакинствата, предвид размера на инфлацията, като натрупаната инфлация до момента за година и половина управление на ГЕРБ надхвърля 10 %.
• Очаква се обедняването по малката потребителска кошница да е над 20 %.
• Драстично и непосилно се увеличи минималният осигурителен доход за самооси-гуряващите се (от 260 лв. до 420 лв.) и на земеделските производители (от 65 лв. и 130
лв. до 240 лв.).
• Увеличен е периодът, върху който ще се изчисляват всички видове обезщетения за временна неработоспособност и трудоустрояване - от 6 на 12 месеца.
• Увеличен е периодът, върху който ще се изчислява обезщетението при безработица - от 12 на 18 месеца.
• Въвежда се „данък колиба".
3. СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ И СОЦИАЛНА ЗАКРИЛА
• Трета година средствата за социално включване и социална закрила остават непроменени.
• Административно се ограничава броят на хората, които ще получават социални помощи.
• Не са създадени критериите за почти доживотното получаване на социални помощи от здрави хора в работоспособна възраст.
• Гарантираният минимален доход остава на равнището на 2009 година и достъпът до социални помощи няма да бъде променян.
• Няма никакви реформи в областта на социалното подпомагане и социалния сектор като цяло, за да се ограничи зависимостта на хората от социални помощи и да се насърчи трудовата им реализация.
• Целевите помощи за енергийно подпомагане се изплащат на два пъти - през месеците ноември и януари, по средата на отоплителния период, което оскъпява значително
доставката най-вече на твърдо гориво. 4. ДЕЦА И СЕМЕЙСТВО
• Ощетяват се младите майки чрез увеличаване на периода, върху който ще се изчислява обезщетението при бременност и раждане - от 12 на 18 месеца.
• Увеличава се периодът, върху който се изчислява обезщетението за трудоустрояване при бременност, кърмене или лечение ин витро - от 6 на 12 месеца.
• Достъпът до материално подпомагане за семействата с деца се отнася само за семействата с най-ниски доходи.
• Остават непроменени средствата за семейни помощи, независимо от факта че през тази година е регистрирана годишна безработица от около 10 на сто и спад в доходите, с което броят на правоимащите семейства се увеличава.
• Размерът на семейните помощи е „замразен" въпреки инфлацията и повишаването на разходите за издръжка на децата.
• Със закриването на Социално-инвестиционния фонд се забави с повече от година стартирането на „Заемното споразумение"
Добре подбрани истини за успехите на властта
със Световната банка по социалното включване, предназначен за деца от 1 до 7 години.
5. ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
• Отнето е правото на хората с намалена работоспособност (увреждания) над 70 % да ползват два пъти годишно безплатен автобусен транспорт (от 9.04.2010 г.).
• Не се предвижда увеличаване на средствата за проекти за трудова интеграция, преустройство и пригаждане на работно място, стартиране на самостоятелна стопанска дейност или профилактика и рехабилитация.
• Намален е три пъти броят на личните асистенти - от 12 000 на 4000.
• Подменя се 7-степенната интеграционна добавка на хората с трайни увреждания с т.нар. целева социална помощ, с което Законът за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ) до голяма степен става излишен.
• Ликвидира се Съветът за социално подпомагане към министъра на МТСП, където на експертно ниво се решаваха проблемите, преди да влязат в Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).
6. ПЕНСИОННА СИСТЕМА
• Премахна се точковата система от 01.01.2011 година, с което над 70 хил. души няма да успеят да се пенсионират.
• Увеличава се "осигурителният стаж с по 4 месеца от 2012 година до достигане на 40 г. за мъжете и 37 г. за жените.
• Отпада обезщетението за дълготрайна безработица.
• Отменя се добавката за старост за хората над 75-годишна възраст.
• Отменя се увеличението на „вдовишките добавки".
• Отпада актуализацията на пенсиите по „швейцарското правило".
• Отпада възможността за разсрочено откупуване на трудов стаж.
• От 2012 година отпадат социалните пенсии и пенсиите за инвалидност.
• Променят се условията за пенсиониране на категорийните работници, което води до намаляване размера на новоотпуснатите пенсии.
• Увеличават се вноските за УПф от 5 % на 7 % от 2017 година, което е предпоставка за дестабилизация на финансовата система.
• С цел подмяна поради политическа целесъобразност се въвеждат целенасочени конкурси за ръководителите на регионалните структури на НОИ.
Това са „постиженията" на ГЕРБ за 18 месеца. Ако оставим гербаджиите да управляват до края на този мандат, вероятно много от вас, които четат тези редове, няма да ги има на този свят.
Боян Чуков-мнение
В-к "Земя"

В България се наблюдава значителен ръст на заболеваемостта и на смъртността от онкозаболявания

Според доц. Здравка Валерианова, директорът на Националната болница по онкология, през 2008 г. по данни на Националния раков регистър, новозаболели от злокачествени заболявания са над 34 000, oт тях 18 034 са мъжете и 16 542 – жените, а починалите - над 18000.
Тази година у нас се очаква да бъдат регистрирани близо 40000 случая на онкозболявания. Тревожната тенденция за увеличаване на заболеваемостта и смъртността се запазва. Прогнозните данни за отделните локализации – 4020 нови случая на белодробен рак, 3970 – на рак на гърдата, 4980 – на колоректален карцином, 1790 – на рак на простатата, 1230 – на рак на маточната шийка, 4690 – на злокачествени тумори на кожата и др.
Като основни причини за тази неблагоприятна тенденция посочи липсата на адекватна профилактика и висока разпространеност на вредни навици като нерационално хранене, наднорменото тегло, обездвижване, ниска здравна и сексуална култура, химикали, радиация, инфекции, наследственост, хормони, състояние на имунната система, придобити мутации и др. Не без значение е и липсата на организирани програми на национално ниво за първична и вторична профилактика, които да действат дългосрочно.
При жените най-чест е ракът на гърдата - 22,8 %, а при мъжете - на белия дроб - 18,5 %. Тези две заболявания са и най-честата причина за смърт от рак и при двата пола. А 80% от рака на белия дроб при мъжете и 50% при жените се причиняват от тютюнопушене. Пасивното пушене е не по-малко опасно, въпреки, че е неглижирано като рисков фактор. Данните от актуално проучване сочат, че над 40% от лекарите са пушачи и пушат дори пред пациентите си.
През 2008 г., съгласно данните на националния раков регистър, заболеваемостта сред мъжете е най-висока в областите Хасково, Бургас, Русе, Пловдив и Кърджали и най-ниска – във Видин, Монтана, Габрово и Ловеч, а при жените тя е най-висока в областите Русе, София-град, Бургас, Ямбол и Велико Търново и най-ниска – в Кърджали, Пазарджик и Добрич. София е сред регионите с най-високи показатели поради високите нива на замърсеност на околната среда, наличие на много стресови фактори и др.
Тези динамични данни обаче, търпят промени през отделните години и периоди, обобщиха експерти. Над 40% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени с промяна в начина на живот и адекватна профилактика, подчертаха те. Очаква се в близко бъдеще да бъде възобновена работата по проекта „Спри и се прегледай”, в рамките на който ще бъде осъществен широкообхватен скрининг за рак на гърдата и на шийката на матката при жени и на дебелото черво и при двата пола.

Предстои в България да стартира национална скринингова програма с дългосрочно действие, а амбицията на МЗ е до края на тази година да има конкретни резултати, коментира д-р Надя Димитрова, ръководител на Националния раков регистър.
По данни на СЗО всяка година в света се диагностицират около 12 милиона души със злокачествени заболявания, а всеки ден около 20 000 души умират от рак.
През 2050 година се очаква новозаболелите да са около 27 млн., а починалите - 17.5 млн.

В бр. 1 за 2011 г. на сп. „Медицински магазин”

В бр. 1 за 2011 г. сп. „Медицински магазин” прави преглед на 24-часовото разположение на ОПЛ и създаването на „дежурни кабинети” по страната. Отразена е и първата за тази година научна конференция на ДСОПЛ и др.
Научната статия в броя е посветена на нефролитиазата - едно от най-разпространените заболявания, което обхваща всички възрастови групи и струва скъпо на осигурителните системи навсякъде по света. Като акцент специално за вас сме подбрали редакционната статия на д-р Десислав Петков, главен редактор на изданието.

В страната на бедните духом

Д-р Десислав ПЕТКОВ - ОПЛ
Бедни ми колега, какво ли още трябва да изтърпиш? Не стига, че десетилетия наред те тъпка профанизирана тълпа от пролетарии, на които беше внушено, че ти си техен слуга. Не стига, че живееш мизерно, ден за ден, притеснявайки се и броейки стотинки, докато плащаш комуналното си право на живот под формата на парно, вода, храна и сметки по децата. Не стига, че отдавна вече не си лечител, а писарушка, която е притискана от безумни „правила” и „закони”. Не стига, че животът ти гасне в кавичките на отчаянието, ами и имаш нещастието да те управляват все по-некадърни правителства, с все по-продажни министри и все по-зловещо агресивни хора. Когато по централните новини непрекъснато линчуват лекари и превръщат духовната им екзекуция в зрелище за тълпите, които, мезейки с луканка, се забавляват пред телевизорите и крещят „Разпни го!”
Какво остана от душата ти, бедни ми колега? В една страна, управлявана от очевадно неинтелектуални хора, чиято доволна усмивка и дебилни мантри ни заливат заедно с пръските от разбито шампанско в багерите, които погребват последните части достойнство, последните капки вяра и последните мисли за добро. Да, колега, теб те няма, ти си отдавна в Германия, ако си що-годе по-млад, или си отдаден на компулсиите си, за да забравиш, че си тук, че те има. Когато малкото останало достойнство се сблъсква с морето на омразата, което задушава бедната ти душа. Какво ти остава, колега? Да работиш до изнемога с пиелонефрит? Да куцукаш със счупен крак на работа? Кротко да отглеждаш рака в себе си, докато другите те псуват защо не си им дал направление. Защо? Защо позволяваш да се случи всичко това, колега? Защо не вярваш на колегата си? Защо не го подкрепиш? Защото ти си следващият на арената на Колизеума, за когото тълпата ще крещи: „Да умре!” Или дребни слуги на сатаната, облечени в министерска власт, ще убиват малко по малко, започвайки от душата. Ако още е жива у теб, бедни ми колега. Спри да бъдеш лекар, колега! Отречи се от себе си и остави тълпата да живее вечно. Без теб всички ще живеят вечно и никой няма да умира. Без теб болестите ще си отидат от само себе си. Без теб няма да има болка, защото кой ще я носи в сърцето си.
Няма невинни. Които позволяват да убиват тези, които ги спасяват - те са виновни! Които са безразлични - те са виновни! Които ядат сред гладни и пият сред жадни - те са виновни! Които търпят да ги управляват низши духом - те са виновни! И които си ги избират - пак. В страната на низшите духом място за теб няма, колега. Ако не себе си, спаси поне душата си и децата си. А аз само мога да се помоля за теб...

Афродизиак за най-силния ви Свети Валентин



Стотици влюбени двойки получиха специални любовни подаръци за Свети Валентин на 12 февруари. Инициативата за най-романтичния празник се организира от Софарма АД под мотото „За най-силния ви Свети Валентин“ и ще продължи и утре на 13 февруари, когато още триста влюбени двойки ще получат своя подарък с пожелание да заредят с любов нощта на влюбените.
Подаръците са дискретни нощни лампи с благоуханни масла с нежен аромат и са подбрани с цел да стимулират и осигурят подходяща атмосфера за любов.
----
* Инициативата се провежда в аптеките в Mall of Sofia, The Mall, както и в търговската верига Kaufland в град София .

ДСОПЛ проведе, своята първа научна конференция за 2011 година в УМБАЛ "Александровска", на 29.01.т. г.

Официални гости на форума бяха единствено д-р Юлиан Йорданов, зам. председателят на БЛС, д-р Диана Чинарска, член на УС на БЛС и доц. Арман Постаджиян, консултантът по ОМ.
Независимо, че бяха официално поканени събитието не уважиха здравният министър д-р Стефан Константинов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на комисия по здравеопазване към СОС доц. Лилянда Еленкова и председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов.
В поздравителния адрес на здравният министър до представителите на ДСОПЛ бе казано „Обсъждането на проблемите ще очертае верните пътища. МЗ разчита на вашата компетентност, а аз оставам отворен за срещи и решаване на всички въпроси в оперативен порядък”.
В лекционната част интересно бяха поднесени презентациите: Новият имунизационен календар на България - доц. Пенка Переновска, н-к Клиника по детски болести – УМБАЛ ”Александровска”, Дихателни нарушения по време на сън - доц. Огнян Георгиев, зав. отделение по пулмология при Клиника по пропедевтика на вътр. болести – УМБАЛ ”Александровска”, „ Съвременно поведение и медикаментозно лечение при пациентите с ДПХ ”, ДПХ – представяне на ръководство за поведение на ОПЛ – фирма GSK, с лектори-проф. Димитър Младенов от катедра по урология към УМБАЛ Александровска болница и д-р Александър Симидчиев, директор направление в GSK), и „Профилактика, диагностика и лечение на бъбречно-каменната болест”- доц. Борис Богов – завеждащ клиника по нефрология в Александровска болница.
Бяха направени и фирмените представения на: Бьорингер – Ингелхайм - "Профилактика на мозъчен инсулт при предсърдно мъждене - Dabigatran в проучването RE-LY", с лектор проф. Димитър Раев, началник кардиологична клиника МИМВР; Сандос – Предимства на комбинираната терапия с Рамиприл, с лектор д-р Любомир Бауренски, гл. асистент в НКБ, Респираторни патогени. Резултати от BulSTAR 2009. Flexid - Levofloxacin на Сандоз, с лектор д-р Цветан Велинов от Националната Референтна Лаборатория “Kонтрол и Mониториране на Aнтибиотичната Резистентност” към НЦЗПБ; Гедеон – Рихтер – Съвременно лечение на болките в шията гърба и кръста и Съвременни иновативни средства за справянето с високорисковата комбинация: Артериална хипертония и Дислипидемия, с лектор проф. Светла Торбова, ръководител на Центъра за профилактика на хипетронията в МБАЛ “Токуда болница”и Montavit.
Дискусионната част застъпи темите: Дискриминационно ли е Постановление № 304 на МЗ, по отношение заплащането на 24-то разположение, Специализация и пилотни практики и СОС и наемните отношения.
По стара българска традиция обаче времето за нея се оказа „изядено” т. е. твърде недостатъчно.
В хода на разискванията бе подчертано, че никъде в Европа лекарите не спонсорират спешната помощ, която е приоритет и проблем на държавата и че преобразуването на собствеността на ДКЦ от общинска публична собственост в общинска частна предполага една вече реална приватизация/продажба на част от тях.
Стана ясно, че въпреки категоричното им несъгласие с наредбата за 24-то разположение и съдебното и оспорване от някои ОПЛ, в края на м. г. тя е сменена с нова, в която пак има 24-во разположение. Поради това решението на съдът е отказ да гледа делото по същество, но с„ право на обжалване”. Това означава, че докато съдът не се произнесе окончателно, което може да се проточи във времето, не може да се заведе дело в Страсбург.
ОПЛ бяха абсолютно единни, че макар тенденцията в политиката на държавата и правителството да е окрупняване и създаване на групови практики, те не желаят насила да бъдат заставяни да се обединяват.
Според тях това е пълна дискриминация, защото в правния мир никой няма право да определя на сила как ще бъде организирана работата на упражняващите свободна професия като лекарската. Освен, че се ограничава възможността им да работят като индивидуални практики, ОПЛ се поставят и в неравностойно положение. Така например особено в малките населени места, ако не сключат договор с групова практика или с друго лечебно заведение, ОПЛ остават без 11-те стотинки.
Не желаем да бъдем групирани по този начин. Нежелаем 24-то разположение. Тръгнали сме уж за Европа, но там лекарите имат работно време и никъде не работят по 24 часа. Не искаме да работим повече от 8 часа и се отказваме от прословутите 11 стотинки, заявиха те на представителя на БЛС като използваха случаят да изразят и своята неудовлетвореност от бездействието и пасивността на лекарския съюз, когото директно обвиниха, че не си е на мястото, не си е свършил работата и от два месеца изобщо не се чува никакъв.
Какво прави БЛС, защо само внася писма, които остават, без отговор? Какво предлага БЛС, за да бъдат защитени интересите ни, риторично попитаха те констатирайки, че живеят и водят борба извън съюза, който нито веднъж не ги е подкрепил.
Д-р Чинарска контрира, че БЛС, винаги е стоял зад тях и благодарение на него са имали и ще имат срещи в СОС, МЗ и др., относно техните проблеми.
В отговор на това д-р Йорданов я допълни, че дискусията би трябвало да остане в рамките на концентрираността, да не се разпилява хаотично, за да приключи с конкретни решения и предложения, които да им се предоставят, за да бъдат изпълнени от БЛС.
Веднага бе направено първото предложение - здравният министър да изучи германският модел за спешната помощ, а дотогава „да се спре това безумие”.
Други ОПЛ допълниха, че трябва да се сформира работна група, от която половината да са ДП-та, които на разноски на БЛС да се изпратят освен в Германия и в Италия, за да донесат правилният модел.
Трети предложиха, да се даде едноседмичен срок на здравния министър, за да внесе предложение в МС, за промяна в постановление 304 и наредба № 40.
Четвърти пък поискаха БЛС да даде на съд здравният министър, заради постановлението.
Националният консултант по ОМ съобщи, че има идея да се върне старата система за акредитация. Той призна чистосърдечно, че има някои неща, за чието изясняване се нуждае от помощта им, защото според личното му мнение промяната в наредба 15 и 34 ще бъде по-дългия път за извървяване. Това обаче предизвика бурната реакция на някои ОПЛ, които заявиха, че нямат време за губене, тъй като темата е важна, но явно конкретните им въпроси като зачислените за специализация как ще вземат специалност, след като няма нито една лицензирана практика до момента, а проблема няма решение от години и въобще защо трябва да има лицензирани практики, остават без отговор.
Доц. Постаджиян попита ОПЛ какво желаят, да няма в програмата за специализация по ОМ въобще практически стаж ли. В отговор на което присъстващите единодушно подчертаха, че ако държавата бърза, да променя наредбите, но за тези, които имат практики от над 10 год., но нямат специалност по ОМ да отпадне това изискване или автоматично да я придобиват специалността. Защо трябва да ходим да се обучаваме, да се доказваме някъде, след като работим повече от 10 год., риторично попитаха още те.
По отношение на наемите пък беше разяснено, че ОПЛ не дължат и не бива да плащат никакви обезщетения, защото в противен случай рискуват да попаднат в капан и след време да бъдат принудени да напуснат кабинетите си. Редовно трябва да си плащат наемите, по договора със СО, който е в сила и е безсрочен, за да не се окажат столичните ОПЛ в уязвимо положение като некоректни платци.
Стана ясно още, че всеки ОПЛ може да заведе лично дело, по отношение на 24-то разположение, че трябва твърдо да се реагира срещу обединяването в групови практики, с протестни декларации, писма включително и до комисията по дискриминация, чието решение може да принуди министър Константинов да промени наредбата.
В края на дискусията не бе подминат и факта, че от 920 столични ОПЛ присъстваха не повече от 50 човека.
Ако бяхме 400 души, не ние тях, а нас щяха да ни чакат представителите на властта още отвън на вратата, защото политиците се манипулират, чрез политически ходове, бе констатирано с умора и разочарование.

БЛС: Кой печели от войната лекар-пациент? Доверието между тях се срина

Ръководството на БЛС даде пресконференция на тема - Кой и защо определи лекарите като „Убийци в бяло”?.
Поводът за нея бе тенденциозно зачестилите внушения в публичното пространство, че лекарското съсловие е немарливо, безотговорно и бездарно, обясни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
Липсва обективна оценка, че голяма част от случаите наречени „лекарски грешки” се дължат на несъвършенствата на здравната система у нас. Същевременно, през последните няколко месеца, една от най-хуманните професии - лекарската, е обезверена, смазана, унижена и подложена на непрестанни нападки, твърди той.
-Не мога и няма да приема по никакъв начин изказването на когото и да е било, че българският лекар е „умишлен убиец" и би убил пациента си, за да предаде трупа му за 500 евро за органи, бе категоричен д-р Райчинов. Защото и най-големият специалист не е безгрешен и може да сбърка и най-опитния лекар може да допусне грешка, но за това не трябва да го убиваме, тъй като убием ли го, ще ни бъдат необходими поне 15 години, за да създадем специалист. Да не забравяме, че над 60% от лекарите ни са над 50 г. и скоро нови, добри няма да се "произведат", затова трябва да ги пазим, обясни той. Лекарят не е извънземен, не е и божество, а обикновен човек, а като човек винаги можеш да сгрешиш, но щом има грешка, има и прошка допълни д-р Райчинов.
По отношение на случая в Горна Оряховица направи паралел с Либия. Заглавията в медиите бяха „Болница на ужасите”, „Лекари убийци„ и т. н., но след като се е оказа, че лекарите не са виновни, никой не им се извини, продължи председателят на БЛС.
Д-р Райчинов подчерта, че не са сърдити на нито един журналист, но са засегнати от липсата но обективност в някои материали.
Кой печели от тази война лекарят или пациента, риторично попита той. Защото няма ли го взаимното доверие между пациент и лекар, няма да има добър изход от лечението. Той заяви, че неговото твърдо убеждение е, че се води война срещу цялата интелигенция в България – първо учените от БАН, след това университетите и лекарите, и не е ясно кой печели от цялата тази ситуация и какво следва от нея. Може би Камбоджа, където цялата интелигенция бе унищожена, прогнозира председателят на БЛС.

Гл. секретер на БЛС д-р Димитър Ленков предупреди, че резултата от медийната война срещу съсловието ще е само един - тласък за българският лекар да се ориентира по-бързо до терминал номер 2 на летище София.
За нас това е целенасочено отклоняване на вниманието от това, кой е виновен за състоянието в здравеопазването. За управляващите явно строежът на магистралите са приоритет, не здравеопазването акцентира д-р Ленков.
Той бе безапелационен, че съсловната организация няма намерение по никакъв начин да прикрива лекари, които умишлено правят грешки, когато за тях има категорично становище за виновност, но апелира представителите на медиите да проверяват всеки конкретен случай.
Д-р Райчинов увери, че в новия етичен кодекс на съюза, който ще бъде променен на извънреден събор в скоро време, ще бъде задължително дефиниран и терминът „лекарска грешка", но разделена на две – системна, която трябва да бъде сведена до нула и индивидуална грешка.
По думите му разделянето на лекарската грешка на лична, индивидуална и системна – за всичко, което не е определено от системата, т.е. негарантирането на пътя на пациента от едно лечебно заведение в друго, пътя му до лекаря и др., се налага, за да се прави разграничение кой е виновен и да не хвърля вина на фактически невинни хора.
Д-р Райчинов съобщи, че на събора ще се обсъди и идеята БЛС да води собствен регистър на допуснатите лекарски грешки. Обясни още, че е необходимо да се регламентира поведението на лекарите на всяко ниво в здравеопазването. Да се приемат медицинските стандарти по специалности и да се изготвят правила за добра лекарска практика за всички специалности. Управителният й Националният съвет на БЛС вече са гласували и създаването на комисия, която да изготви правилата за добра медицинска практика, но това изисква време и те по всяка вероятност няма да бъдат готови за по-малко от година.
В лекарския съюз знаем за още 6 случая като този с починалото 4-годишно дете в ИСУЛ, отговори той на журналистическо питане. От документацията, с която разполагаме, установихме, че грешката е 60% системна и 40% лично на опериралия я д-р Маджунов, каза д-р Райчинов.
С атаките срещу хората в бели престилки имам чувството, че искат да закрият БЛС. Така е било и през 1947 г., преди да бъде закрит съюза. Дано това предчувствие да ме лъже, заключи д-р Райчинов.
Д-р Антон Въжаров, зам. председател на Централната етична комисия на БЛС, сподели, че е изумен от това, което се разигра в българския парламент със СРС-та и е бил ужасен и склонен да повярва на министъра на вътрешните работи.
-Оправдах превитата глава на здравния министър, защото, ако на мен ми бяха казали, че това е направил мой лекар и аз щях да стоя така, поясни той по повод случая в болницата в Горна Оряховица, но поясни, че после се е усъмнил в истинността на „тази сатанинска сценка, която в никакъв случай не биваше да се разиграва”. Той апелира към журналистите, първо да проверяват фактите, а след това да се отделя на случая цяла страница във вестника. Всеки човек прави пропуски и грешки, лекарите също са хора и те могат да направят грешки и пропуски.
Според д-р Мила Дукова, председател на столичната етична комисия към лекарски съюз, в момента има голям спад в доверието на пациентите към лекарите, което е изключително тревожно.
-Ние сме до хората през целия им живот, от първия до последния им дъх, каза тя. Но ако няма взаимно доверие, болката и страданието няма да бъдат излекувани. За нас като лекари най-притеснително е подкопаването на доверието в нас. Това, което се случва, е страшно, пациенти отказват планувани операции, лекари непрекъснато напускат страната, от началото на годината 60 лекари са напуснали, а е само февруари, подчерта тя.
Смятате ли, че ако вместо тях в страната ни дойдат чужденци те ще ни лекуват с тази грижа, както българските лекари и тя също зададе риторичен въпрос.
По думите и идеята да се докладват случаите на доказана лекарска некомпетентност не е лоша и ако на събора бъде взето съответното решение, всяка година, чрез медиите обществото ще бъде информирано, заяви д-р Дукова.
------

В отворено писмо, предоставено на медиите от Управителния съвет на БЛС заявяват, че в общественото пространство е станала ежедневна практика да се цитират недоказани твърдения за тежка лекарска некомпетентност и преднамерени лекарски престъпления. Това е довело до сериозен срив в доверието на пациентите към лекарското съсловие.
Българските лекари в голямата си част са достойни хора и изключителни професионалисти, се посочва още в писмото.
…….

Диагноза: Лекарска грешка

- Пено, знаеш ли, че Марчето умря?
- Умря, ама я лекуваха професори.

Ден на отворените врати за консултации на влюбените

Организират Община Триадица София и Софарма АД в Клиниката по дерматология и венерология – УМБАЛ „Александровска“ на 14.02.2010 г. от 8 до 12 ч.,по повод празникът Свети Валентин.
Приемът е свободен,без предварително записване.
Денят на отворени врати за консултации на влюбените се провежда под патронажа на Община Триадица София. Целта на инициатива е да насърчи хората да се погрижат за своето здраве.
Осигурени са консултации за мъже и жени при двама от водещите специалисти по дерматология и венерология – д-р Георги Пехливанов и д-р Елена Петрова.
При необходимост заинтересуваните ще могат да се тестват за HIV, хепатит В и други полово предавани болести (хламидии, гонорея, сифилис, трипер, гъбични инфекции и др.). Конфиденциалността на прегледа и изследванията е напълно гарантирана.
Денят на отворени врати за консултации за влюбените се провежда вече 5 години.За 2011 г. мотото на събитието е „За безопасен полет на крилете на любовта“.
Благодарим на Община Триадица и Клиниката по дерматология и венерология на Александровска болница за подкрепата на тази хуманна инициатива“, сподели Денис Пехливанов, старши продуктов мениджър на Софарма АД.

четвъртък, 10 февруари 2011 г.

СБЗ

http://www.ekipnews.com/news/bulgaria/obshtestvo/blizo_polovinata_ot_zybolekarite_v_stranata_ne_rabotqt_s_nacionalnata_zdravnoosiguritelna_kasa/99461/

Зъболекарите са категорични: Не искаме да лъжем пациентите си, затова не работим с НЗОК

У нас над 3000 от близо 7500 зъболекари не работят с НЗОК съобщи председателят на Сдружението на българските зъболекари (СБЗ) д-р Мария Джорова.
Наблюдава се трайна тенденция за увеличаване броят на лекарите по дентална медицина, които не работят със здравната каса, поради изключително малкият основен пакет "Дентални дейности", заплащани от нея. Не искаме да лъжем пациентите си, че държавата покрива някаква част от лечението им, поясни тя.
Д-р Джорова коментира, че през последните 10-11 години, независимо, че бюджетът им е увеличен, с инфлационния индекс и сега надхвърля 70 млн. лв., основният пакет за възрастни остава непроменен. Изключение прави единствено пакетът за детско дентално здраве.
-Годишният пакет за зъболечение е твърде малък, незадоволителен и на практика това, което получава един здравноосигурен пациент, е крайно незадоволително, подчерта председателят на СБЗ. Проблем е, че над 2 млн. пенсионери няма нужда от него, а от протезиране. Друг проблем, с който се сблъскват пациентите, е че не е регламентирана спешната помощ, която е грижа на държавата, но по всичко личи, че тя е абдикирала от задълженията си. Абдикирала е тотално от грижата за денталното здраве на нацията, заяви д-р Джорова.
-Внедрили сме и вече работим по европейски и световни критерии. Но искаме регламентите за работа у нас да бъдат синхронизирани с европейските, продължи тя и призова обществото да бъде по-активно и да изисква информация от държавата, какво става със здравните вноски, които са обществен ресурс, как се разходват, за какво точно и какъв е ефектът от тях. Няма статистика, какво е свършено с парите за дентално здраве, колко са излекуваните, за какъв период от време те нямат нужда от зъболекар, как тече националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 г. и т. н. За момента не съм видяла обществото да е заинтересовано какво получава от денталното здраве, заяви още д-р Джорова.
Според нея малко странно звучи казаното в публичното пространство от ръководството на българския зъболекарски съюз (БЗС), който е призван да защитава интересите им, че понеже е икономическа криза и финансовите средства са малко няма да иска увеличение на средствата за дентална помощ.
Представителите на сдружението обявиха, че е необходима воля за реформи и за повишаване на качеството на денталните услуги, както и да се работи в областта за урегулиране на нормативната ни уредба т. е. изравняване на законодателството ни с европейските стандарти за денталната медицина.
И според тях проблемът със спешността при денталните заболявания остава нерешен.
-В този много скромен пакет няма нищо предвидено за спешността. Макар че целта на зъболекарите е да съхраняват, а не да вадят зъбите на пациентите, ако зъбът ви заболи през нощта и искате касата да плати за това, решението е - екстракция. С този пакет, който се предлага от НЗОК никой не може да бъде излекуван, единствено може да бъде обеззъбен. Държавата се грижи само за обеззъбяването на хората, а не за зъболечението им, макар че не живеем в 15-и, а в 21-ви век. Редно е да се отпускат повече пари за профилактика, бе повече от категорична д-р Светлана Спасова – Мурат, член на УС на СБЗ.
Като други важни проблеми бяха очертани още липсата на профилактика и малкият брой зъболекарски сестри.
В тази връзка те констатираха, че може би вече е време у нас да се появят т.нар. дентални асистенти, чието образование е по-кратко от това на сестрите, които да им помагат в ежедневната им дейност.
Основният пакет "Дентални дейности" трябва да бъде променен в посока на профилактиката, за да не се достига до патологични случаи. Може би това трябва да е акцента, при желание за договаряне на пакета за дентално здраве с НЗОК, допълни д-р Георги Конов, член на УС на сдружението като поясни, че те са готови да съдействат, за промените в тази насока.
По традиция и тази година на 09.02, за 12-и пореден път в деня на св. Аполония, бяха връчени наградите "Зъболекар на годината".
Тазгодишният носител на приза, за своя професионализъм, за усъвършенстване и принос към дейността на сдружението, е д-р Ивайло Симеонов, който има самостоятелна практика по естетична ортопедия и козметична стоматология в София и е член и на Сдружението по орална имплантология.
На второ място в класацията е д-р Елена Василева от гр. Девин, а третото си поделят д-р Пламен Бързашки от Смолян и д-р Светлана Василева - Мурат от София.
Д-р Симеонов, чиято специалност е имплантологията, не скри задоволството си от получаването на наградата. Обяви, че основният принцип, който следва в практиката си, е да не прави компромиси с доверието на пациентите и именно поради това и не работи с НЗОК.
-Никога не съм работил с касата, не смятам да работя, докато не се променят нещата, и да лъжа пациентите си, че получават нещо от нея. Нашите родители тотално остават извън този пакет и не получават нищо. Ако нещата продължават така, в много скоро имплантологията ще бъде достъпна единствено за финансово заможните хора, а пенсионерите, които имат най-голяма нужда от протези и импланти, са обречени на страдания обясни той.
В Германия има специални програми за възрастните хора, по които се слагат протези и импланти безплатно. В Украйна има инициатива "Достойна грижа за нашите родители", при която ветерани от войните се лекуват и консултират безплатно, каза д-р Симеонов и анонсира идеята, че подобна инициатива може да бъде реализирана и у нас, но подчерта красноречиво, че засега това е само идея.
Той съобщи, че напоследък се засилва тенденцията в България да идват чужденци, които не търсят само по-ниската цена на зъболечението, но най-вече високият професионализъм на денталните ни лекари.
----
За Сдружението на българските зъболекари
Сдружението на българските зъболекари е доброволна организация създадена през 1997 г. Обединява зъболекари със сходен начин на мислене по проблемите на съвременната дентална медицина.

казано-речено

Проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия към БЛС, пред в. "Труд":10% от българските доктори се уълчиха.

казано-речено

Д-р Димитър Ленков, гл. секретар на Българския лекарски съюз, пред в. "Дума":
Само оставката на вътрешния министър може да подобри имиджа на колегите.

сряда, 9 февруари 2011 г.

Доц. Димитър Евстатиев оглави новата Клиника по пластична и естетична хирургия на МБАЛ „Токуда Болница София

Новата клиника ще извършва всички пластични, възстановителни и естетични процедури по световно утвърдени стандарти. За справки и записвания е разкрит телефон: 02/403 4911 и 02/403 4000.
Клиниката ще покрива цялата гама от хирургични интервенции – пластични и възстановителни процедури след онкологични заболявания, изгаряния и вродени малформации при деца и възрастни, както и естетични хирургически интервенции след комплексна оценка на здравословното състояние на пациентите,съобщи доц. Евстатиев,национален консултант по пластична хирургия.
Модерната апаратура и мултидисциплинарният подход при лечението, което означава възможност за консултиране на пациента с всички необходими специалисти в рамките на престоя и мигновенно реагиране в случай на усложнение – ни дават увереност за нормалния ход на хирургичната интервенция и бързото възстановяване на пациента, уточни той.
В отделенията на Клиниката „Пластична, възстановителна и естетична хирургия” и „Лицево-челюстна хирургия” работят висококвалифицирани хирурзи и медицински екипи, които прилагат най-модерните и изпитани световни практики.
-----
Доц. Димитър Евстатиев има три специалности - обща хирургия, лицево-челюстна хирургия и пластична хирургия с над 40 години опит в сферата на пластичната хирургия. Специализирал е в Русия, Чехословакия, Австрия, Германия, Испания. 20 години е ръководил Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия към Университетската Александровска болница. Той представлява България в Международната асоциация по пластична хирургия и е председател на Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия.

вторник, 8 февруари 2011 г.

Пациентитe атакуват новата Национална здравна карта в съда

МЗ провежда непоследователна политика на парче. Няма консенсус,но и при изготвянето на националната здравна карта здравният министър е забравил, че БЛС си направи отвод и не участва,при изработването на регионалните здравни карти , заявиха представители на пациентски асоциации.
На практика няма консенсус по тази карта, В София винаги сме знаели, че има наднормени болнични легла, Не знам защо политиката на министерството е да концентрира легла в големите градове, коментира Теодора Захариева, председател на Българския пациентски форум.
Според нея трябва да се обърне внимание на стандартите на здравно министерство, „Когато има едни сврьхкритерии и здравните заведения не могат да ги покрият, тогава проследяването на хронично болните ще става в София. Това показва и методиката на НЗОК. Ако всички болници трябва да отговарят на стандартите, тогава трябва да закрием и областни болници", обясни Захариева и подчерта, че не може такъв правен здравен абсурд да цари в сектора.
По думите и преди дни е проведена среща със секретаря на Върховен административен съд и представители на асоциацията, тъй като съдът се опитва да бойкотира някои техни обжалвания.
-От октомври месец това обжалване стои на петчленен състав и няма решение, Ние проведохме среща с главния секретар на ВАС и го информирахме за всички нередности, които се случват, Ние го запознахме, че това не е наш каприз, а това е нещо, касае много хора в страната", допълни още Захариева и заяви още, че ще обжалват Националната здравна карта.
Здравната карта беше заложена така, че да не реши нищо от проблемите,
коментира и Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за защита на пациентите. Той обясни, че за София е решено, че ако една болница има 500 легла, а по карта трябва да има 450, тогава на нея й се разрешават 450 легла и те ще бъдат финансирани от НЗОК, Същевременно останалите легла може да се финансират по други фондове.
Според него най-важният фактор, който не се коментира нито от здравния министър, нито от пациентите, е "удовлетвореност на пациентите", което е и най-важният въпрос за пациентите.
Според Таушанов крайно време е МЗ и НЗОК да започнат да отчитат крайния резултат от лечението, а не просто че през болниците са минали 1,8 млн. или 2 млн. българи.
-Миналата година се доказа, че има 540 хил. фалшиви клинични пътеки от 1,7 млн., минали през болниците. Някой да е казал, че те сега са намалели, има ли гаранция за това, има ли гаранция, че се е повишило качеството? Решаването на въпроса за качеството на услугата започва от акредитацията на лечебните заведения, а тя е направена прибързано, за да има основания касата да сключва договори, обясни той.
по думите му стандартите, които се въвеждат, са общо организационни. Те не са протоколи и правила на поведение.