Translate

вторник, 9 ноември 2010 г.

„Зъболекарските Оскари” за 2010 год. отидоха в малките дентални практики от страната. Д-р Катя Славова е победител в конкурса „Мениджър на дентална практика” 2010 и носител на статуетката "Творецът, понесъл кръста на своята дарба”.Ще има стандарт "Съвременна дентална практика" и се предвижда отличителен знак за добрите дентални практики в страната

Пресконференцията на тема „Представяне на победителя в националния конкурс „Мениджър на дентална практика” 2010, бе открита от Сергей Пенов, издател на професионалното издание на българските зъболекари - в-к” Стоматологичен свят”.
Той представи и участниците в нея - д-р Венета Павлова, председател на Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ), д-р Нелия Михайлова, зам. председател на АДМБ д-р Катя Славова, победител в конкурса „Мениджър на дентална практика” 2010 и носител на статуетката "Творецът, понесъл кръста на своята дарба”, Маргарита Тотева, председател на Асоциацията на денталните дилъри в България (АДДБ) и Васил Попов, член на УС на АДДБ.
В самото начало Пенов разясни една от основните цели на събитието, а именно – запознаване на обществото с това как една жена се справя с управлението на дентална клиника в града и филиалите й по селата и кои са причините денталните практики (кабинети и клиники) у нас да стават все по-привлекателни за пациентите си.
Д-р Венета Павлова, която бе председател на журито на конкурса за 2010 г., сподели, че идеята за него е на издателя на в-к „Стомалологичен свят”, а самия конкурс „Мениджър на дентална практика” се провежда за втори път в Пловдив и е подкрепена тази година не само от АДДБ, но и от тяхната новоучредена АДМБ.
Тя сподели още, че членовете на журито с удоволствие са установили, при посещението на номинираните практики, че се открояват лекари по дентална медицина, които наред с най-добро качествено дентално лечение са създали и комфорт, въвели са и такива интериорни решения и условия за своите пациенти, които ги карат да се чувстват добре и с удоволствие и доверие да посещават кабинетите им.
-Това са личности, които безкрайно обичат своята професия, които искат да инвестират в нея, за да предлагат максимално най-добрата грижа за пациентите си, подчерта тя и продължи, че „всички добри зъболекари в името на това пациентът да е центъра на дейността ни, организират своите усилия и се стремят да създадат едни хармонични отношения в екипите си и инвестират в апаратура, в името на това той да получи най-добрата грижа в денталните ни практики”.
Д-р Катя Славова, победител в тазгодишния конкурс и управител на дентален център „Биодент” в гр. Елин Пелин, разказа чистосърдечно как в годините е успяла да изгради своята престижна практика.
От думите и стана ясно, че има 30 години трудов стаж, а от 20 години е управител на дентален център. Първоначално тя е стартирала само с един кабинет, но после те са станали два, а сега вече са 6 филиалите около общинския и кабинет в града.
-Моята идея е да стигнем до всички кътчета на страната и да отидем и на место при хората. Винаги съм предпочитала предизвикателствата. Търсела съм най-доброто стоматологично лечение и с широко сърце приех да участвам в конкурса, защото с него сверих своите критерии, сподели тя. Критериите на конкурса, са ясни и точни, за всички колеги в страната, и за това се съгласих да участвам, подчерта д-р Славова и продължи, че е много трудно да си лекар по дентална медицина в тези трудни икономически условия, защото непрекъснато трябва да се усъвършенстваш, да си в течение с всички новости, а същевременно да си добър с пациента и той да те чувства близък като член на семейството образно казано и винаги да разчита на теб. Едновременно с това трябва да ръководиш и практиката си така, че да има баланс в отношенията с колегите в екипа и с пациентите, каза тя и обясни, че всичките и кабинети са оборудвани по един и същ начин т. е. с еднаква апаратура, а всеки неин пациент има електронно дентално досие. Кабинетите са свързани с интернет връзка и така в реално време, без дори и да е в някой от тях е на ясно за всеки пациент до къде е стигнало лечението му, какви финансови задължения има и т. н.
Въпреки трудностите, с които се сблъсква в ежедневието д-р Славова в близко време предвижда да разкрие и кабинет в столицата.
В заключение изказа благодарности към организаторите на конкурса за това, че са оценили качества й и по достойнство и по работа.
Маргарита Тотева, председател на АДДБ, накратко разказа за създаването на асоциацията им и пътя, извървян от тях до момента.
И според нея инициатора е Пенов, чиято идея за конкурса се е зародила още в края на 2008 год. с цел да бъдат отличени най-добрите практики, управляващи своите екипи и процеса на работа, с оглед предоставяне най-добрата стоматологична услуга за пациентите.
-За нас в крайна сметка тези добри практики са и добрия пример за нашата работа, защото всичко това, което ние извършваме като търговска дейност е приложено в тези елитни практики, които оценяваме. Тази година още по-успешно успяхме да организираме конкурса и да предизвикаме вниманието на лекарите по дентална медицина. Искам да подчертая, че това не са практики само в София, а в цялата страна, които са толкова добре организирани, не само по отношение на процеса на управление, но и практически са екипирани с оборудване на европейско ниво и предоставят услугата, също на европейско равнище, както във всяка друга европейска държава, бе категорична Тотева.
Д-р Нелия Михайлова, победител в конкурса „Мениджър на дентална практика” за 2009 година каза, че вече като член на тазгодишното жури за нея, посещенията на зъболекарските практики в страната са били едно не само изключително удоволствие, но и ново преживяване, защото до момента не се и замисляла какъв труд полагат нейните колеги, особено в най-малките градчета и какво високо ниво е достигнала денталната помощ у нас.
По думите и всички участници са били на много високо ниво, което я и убедило, че наградите наистина достигат до своите достойни победители.
-Действително бях много впечатлена, когато посетихме практиката в с. Црънча, Пазарджишко, там ние видяхме един колега (д-р Елена Маджарова), който се опитва да прилага на практика високите достижения в денталната медицина като аромотерапия и художествена реставрация на зъби. Там тя ползва интраорална камера и други съвременни апаратури, което за мен бе удовлетворяващо да разбера, че колегите навсякъде в страната правят всичко възможно, полагат големи усилия, за да предложат на пациентите си, един дентален продукт действително на високо ниво, заяви д-р Михайлова.
Васил Попов, член на УС на АДДБ, съобщи, че по специални критерии, за първи път тази година е отличена и зъботехническа лаборатория. Носителят на наградата е от гр. Пловдив.
Той също сподели, че зъботехническите лаборатории в провинцията се развиват много успешно, че са изключително добре оборудвани - на високо технологично ниво и в тях се използват материали на световно равнище.
Според него някои от лабораториите в страната са дори по-добри от някои в столицата.
Попов изрази надежда, че в бъдеще ще бъдат отличени и още други добри лаборатории, защото „сега видяхме неща, които ги изравняват с достиженията в момента в западните стоматологични лаборатории”.
По време на пресконференцията стана ясно, че клиниката в гр. Тервел също е оборудвана с последните достижения на стоматологията в тази област, а екипа освен, че е високо квалифициран, предстои да се разраства и да обхване и околни селища. Това е пример, че дейността, освен социален ангажимент, става и ще става все по-привлекателна за пациентите ни, бяха единодушни участниците в нея.
-Зъболечението е част от общата медицина и не би трябвало да бъде пренебрегвана. Добрите постижения, не само негативните трябва да се изнасят в медийното пространство, заяви Пенов. От 2000 г. до сега се говори за здравна реформа. Лекарите по дентална медицина, по места благодарение на своята инициатива, се развиват и се справят и то добре. Собствеността е тяхна, за разлика от останалите лекари. Така, че зъболекарите трябва да благодарят на държавата, която изцяло ги неглижира и благодарение на това вече 20 год. те се развиват успешно и изцяло, пред погледа на пациентите си. Първият конкурс съвпадна с 20 годишнината от прехода, тогава излезе една статия в в. „Ню йорк таймс”, че българите 20 год. се лутат в кризата. Вътрешно опонирах на автора, защото целенасочено и последователно зъболекарите се развиваха пред погледа на цялото общество, в целия този период, продължи той. В началото зъболекарите тръгнаха със заеми от близки и приятели, после и с банкови заеми, тъй като банките ги подкрепят в това отношение, поясни Пенов. Повечето от зъболекарите са създали практиките си с много труд и поемайки големи рискове. И на фона на кризата те продължават и се самоусъвършенстват като посещават квалификационни курсове. Това е и едната от целите на конкурса – да изтъкнем тези лекари, които са направили нещо положително, нещо градивно, което не бива да остане извън периферията на общественото зрение, защото всичко това се прави с оглед предлагане на една по-добра грижа за пациентите, обясни Пенов.
Повечето награди тази година отидоха в дентални практики извън големите градове. Така например със специалните награди - „Успешна дентална практика в малкия град” са удостоени д-р Татяна и Здравко Меченски от гр. Павликени, а с „Българска дентална практика с европейски измерения” - д-р Фикрет Абил от гр. Тервел, подчерта Пенов.
С първа награда в категорията „Мениджър на дентален кабинет” бе отличена д-р Миглена Теофилова от Перник, а в категорията „Мениджър на дентална клиника” първото място бе за д-р Ивайло Рибагин от София.
В тази връзка и д-р Павлова допълни, че имат колеги, които работят с най-съвременни, последни поколения лазери, с 3D технологии и т. н. Тя също подчерта, че денталните лекари сами са поели отговорност и инвестират, обучават се, защото нещата в медицината са динамични и се променят изключително бързо.
-Трябва да сме в крак с актуалностите в денталната медицина. Ние първоначално се учехме в движение, на принципа „проба-грешка”. В движение се учехме на много неща като маркетинг и икономика. Много от нас завършиха и управление на мениджмънта. И успяхме да си създадем и асоциация, по което се различаваме от колеги в останалите медицински направления и специалности, поясни д-р Павлова.
В края на пресконференцията стана ясно, че съвместните им инициативи няма да спрат дотук.
Обмисля се идея за въвеждането, както на стандарт "Съвременна дентална практика", така и на отличителен знак, за добрата дентална практика, който ще се дава за определен срок и ще бъде сигнал за пациента, че отивайки в този кабинет там точно ще получи и най-доброто дентално обслужване.
Лекарите по дентална медицина много по малко напускат страната, защото тук имат добри възможности за развитие. В много отношения те са дори и по-добре подготвени от колегите си в другите държави т. е. по-квалифицирани.
Специалист по имплантология се е принудил да се върне в България, тъй като в държавата, където е отишъл да работил, поради организацията и законовата уредба там, е бил принуден да стартира от много по-ниско ниво т. е. да се занимава само с вадене на зъби, понякога дори без да е необходима тази интервенция.
От АДДБ признаха, че има спад в оборотите им, но те обединяват усилията си, по отношение и на разходите, за да може цената и качеството на предлаганите от тях услуги да останат същите. Те признаха и още, че Интернет търговията се разраства и се използва масово, но могат за това, което наблюдават единствено да сигнализират съответните органи. Трябва да останат добрите търговци и лаборатории, а тези, които купуват евтини материали сами да си носят рискът, бяха категорични представителите на асоциацията.
В страната 42 са лицензираните фирми за медицински изделия в денталната медицина. Съветваме зъболекарите да използват именно тези лицензирани доставчици, за да бъде гарантирано здравето и живота на пациентите им, допълни Попов.
----
*Наградите, определени като „зъболекарските Оскари” от публикация в медиите. 
На снимката е Д-р Катя Славова, победител в тазгодишния конкурс и управител на дентален център „Биодент” в гр. Елин Пелин.

– Резултатите от благотворителната кампания «Шанс за живот, шанс за нови спомени» показаха, че българите са отзивчиви и състрадателни

Благодарение на средствата събрани до момента, чрез продажбата на продукти част от портфолиото на Procter and Gamble бяха закупени 33 пулсоксиметрични апарата, а първите 27 болници в България вече получиха оборудването.
Пет от най-големите акушеро-гинекологични отделения в София – СБАЛАГ Майчин дом ЕАД; 2-ра САГБАЛ Шейново ЕАД; 1-ва САГБАЛ Света София ЕАД; 2-ра МБАЛ ЕАД София; СБАЛДБ ЕАД София и 1-ва МБАЛ ЕАД София, както и Неонатологичните отделения на МБАЛ Бургас АД, МБАЛ Д-р Стамен Илиев АД - Монтана и МБАЛ Проф.Д-р Ст. Киркович АД - Стара Загора и др. получиха дарения в рамките на кампанията «Шанс за живот, шанс за нови спомени.
Болници, включени в кампанията, са сред онези, които отчитат най-висок процент на преждевременно родени деца и където се концентрира лечението на рискови новородени. Дарените пулсоксиметри ще подобрят значително качеството на медицинската грижа при преждевременно родените деца със забавена кардио-пулмонална адаптация. Благодарение на дарените апарати екипите на неонатологичните отделения получават навременна и точна информация за жизнените показатели на преждевременно родените деца. Апаратът е част от терапевтичната стратегия която се прилага при преждевременно родени деца. Пулсоксиметърията, която се извършва посредством него позволява ранното диагностициране на дихателна недостатъчност, помага за предотвратяването на късните неврологични последствия и спомага за намаляването на ранната и късната неонатална смъртност.
Представителите на болниците, оцениха високо инициативата на Procter and Gamble и изразиха искрената си благодарност и признателност.
Благотворителната кампания „Шанс за живот, шанс за нови спомени” се организира за втора поредна година.
Една от основните идеи на кампанията е да предизвика обществено внимание към проблема и да провокира съпричастността на хората. „Бихме искали да благодарим на всички български граждани, които се присъединяват към каузата и дават своя принос за спасяването на повече детски живота. Резултатите от кампанията са окуражаващи и сме уверени, че до края на инициативата ще можем да осъществим целта си да дарим 41 пулсоксиметрични апарата”, заяви Оливия Чибутарио, мениджър външни връзки в Procter and Gamble.
До този момент даренията са достигнали до 22 града в източна, западна и централна България. Освен апаратура, до всяка от болниците достига и по един специален подарък - късче от Стената на мечтите, която беше създадена в началото на кампанията. Градовете, които предстои да получат дарения са в южната част на страната.
----
Кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени” се провежда в периода от 1-ви септември до 30-ти ноември 2010г. Нейната задача е да ангажира гражданското общество, за да помогне на 6000 недоносени деца, които се раждат всяка година в България, като осъществи дарителски и информационни дейности. Мисията на кампанията е да продължи оборудването на неонатологични звена съобразно Европейските критерии за окомплектованост на залите за първична реанимация. Цел на инициативата е да бъдат дарени 41 апарата за мониторинг на жизнено важни показатели на новороденото дете – Пулсоксиметри в 35 от най-големите родилни отделения, в 27 български града. През 2009 г. благодарение на тази кампания бяха оборудвани 40 родилни отделения в 33 града в страната с респираторни апарати= Активното участие в живота на местните общности е мисия и част от цялостната философия на компанията. Екипът вярва, че заедно с гражданите на България и други партньори подобряването на медицинската грижа за преждевременно родени деца е възможно. Представителите на Procter and Gamble са уверени, че кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени” ще допринесе значително за качественото лечение на преждевременно родените деца, и ще им даде шанс да живеят пълноценно и да осъществят детските си мечти
-----
Марките продукти на Procter and Gamble включени в кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени”са: Ariel®, H&S®, Pampers®, Bonux®, Lenor®, Always®, W&Go®, Blend-a-med®, Tide®, Mr Proper®, Pantene®. В зависимост от всеки търговската политика на отделените магазини, могат да бъдат включени допълнителни продукти. Потребителите ще ги разпознаят чрез специално поставени в близост материали с логото на кампанията.

неделя, 7 ноември 2010 г.

12-те Шуслерови соли – нежна алтернатива за подобряване на животът ни

Физическият и психически баланс в организма е най-важното условие за човешкото тяло. Общото здраве се определя от здравето на клетките. Тялото боледува, когато баланса т. е. метаболизма е нарушен на клетъчно ниво.
Това откритие е направено от немския лекар Вилхелм Хенрих Шуслер.
Той открил, че 12 минерални соли, наречени от него функционални соли, а днес известни най-вече като Шуслерови соли, са отговорни за функциите на живите клетки.
Клетъчните функции зависят от възстановяване на равновесието на някоя от 12-те неорганични соли в организма, ежедневно изчерпвана в йерархичната структура на организма (потреблението им според йерархичната зависимост на органите и системите), което е жизненоважен и първичен фактор в лечебния процес.
Казано по друг начин той е установил, че за да настъпи подобрение в болните клетки е необходимо минералните соли да достигнат директно до тях т. е. методът му се базира на обмяната на тези 12 неорганични соли, с което той на практика утвърждава основите на биохимията.
Д-р Шуслер използва основният хомеопатичен принцип-потенционирането (1 част минерална сол и 9 части лактоза) {*виж по-долу}, тъй като бил убеден, че само по този метод може да се постигне оптималното усвояване на субстанцията.
През 1874 г., през втората половина на 19 век, той създава своята „съкратена терапия”, защото успява с 12-те различни минерални соли, които са основни структурни компоненти на човешкото тяло да лекува безброй заболявания и да спаси хиляди деца от дифтерит.
Реално д-р Шуслер създава терапията за лекарите, които я възприемат твърде скептично, заради големия и успех сред пациентите.
Негова е и заслугата за разработения лицев/визуален анализ - анализ на цвета и структурата на лицето и тялото. Лицето е вегетативно най-активното в сравнение с другите кожни области. Измененията в лицето пряко показват възникващия дефицит на определена минерална сол.
Например хлътнали очи, нервност, хлътнали слепоочия говорят за изчерпване на сол № 5, възпалени клепачи или възпалена лигавица на очите, начупени капиляри по лицето за остра необходимост от сол № 4, а при мускулни болки, безсъние, тревожност е необходима сол № 7. При хипертония - сол №8, а при гной, акне сол №12.
При прием на големи количества животински протеини, при преработката им, организмът ни произвежда амоняк, който се разгражда в чернодробните клетки.
Сол № 6 е именно тази, която дава „въздухът”, която „разтоварва раницата” на чернодробните клетки, образно казано, тъй като когато чернодробната функция е увредена, амонякът остава в кръвта и атакува нервните клетки на мозъка т. е. амонякът е отрова за мозъка.
Сол № 10 извежда навън абсолютно всичко вредно от организма ни, сол № 11 спира процесите на стареене и не напразно е наричана „царицата на красотата”, а сол № 12 е изключително необходима за тези, които са отслабнали с Дюкановата (протеиновата) диета, но за сметка на това са натоварили доста черния си дроб.
За тези, които прекарват по-голямата част от времето си пред РС, за да нямат проблеми със съня, концентрацията и за да не изпадат в депресивни състояния като въздуха им е необходима сол №5.
Приемана поотделно всяка сол има специфично действие, но заедно 12-те минерални соли гарантират сила и добра форма за целия организъм.
При програмите и комбинациите от Шуслерови соли, количество таблетки и начина на прием е точно указан. Дозировката им при остри и при хронични заболявания е различна.
Според лекарите-специалисти тези соли са най-оптималното решение за бременните жени. Комбинацията от соли № 1, 8 и 2 е за предпазване на бъдещите майки от повръщане, киселини, рушене на зъбите, косопад, стрии, разширени вени и хемороиди. Приемът е по 2 таблетки от всяка, преди хранене (сутрин, обед и вечер) след 3 до 8 месец на бременността.
Комбинацията от соли № 5, 3 и 2 предпазва майката от анемия при нея и новороденото, рушене на зъбите, косопад, способства изграждането на нервната система на плода и я предпазва от следродилна депресия. Приемът е по 5 таблетки от всяка преди хранене в осмия и деветия месец постоянно до раждането. Комбинацията от соли № 5, 3, 2 и 7, пък дава сила на организма за ефективна родова дейност. По 5 таблетки от всяка сол се разтварят в 500 мл. вода и се пие през деня на части, в последните две седмици и по време на раждането.
Така наречената имунна програма включва соли № 3, 7 и 6, за отслабване комбинацията е от соли № 10, 5 и 9 а тази за красива кожа-№ 1, 8 и 11 и др.
Енергийният коктейл срещу мускулна треска пък е от соли № 5, 3, 2 и 7, по 5 табл. от всяка се разтварят в 500 мл. вода и се изпива през деня на части.
Терапевтичният метод на д-р Шуслер, с 12 минерални соли да се възстанови здравето на човека, е незаменим и той чудесно се съчетава с традиционната медицина. Солите помагат в лечението на различни остри и хронични нарушения. Те възстановяват нарушеното минерално равновесие като възстановяват способността на клетките да абсорбират минералните елементи от храната.
Таблетките нямат никакви странични ефекти. Подходящи са, както за възрастни, бременни жени и за деца. Обичайната доза е 1 или 2 таблетки от 3 до 6 пъти дневно. Те се поставят под езика или се разтварят в малко количество топла, но не гореща вода, което позволява на активните съставки напълно да се абсорбират през лигавицата на устната кухина. Приемат се три пъти дневно най-малко 20-30 мин. преди хранене.
Шуслеровите соли освен като превантивна терапия се използват още и като допълваща предписаните конвенционални или хомеопатични медикаменти за лечение на хронични заболявания. При прием на антибиотици те ускоряват процеса на лечение и намаляват натоварването на организма от тях.
Всяка таблетка, за улеснение на пациентите, в скоро време ще бъде номерирана, от следващото производство.
Те се класифицират като отиси (без лекарско предписание т. е. без рецепта) лекарствени продукти и се продават единствено и само в аптеките.
В София над 10 лекари работят с Шуслерови соли. До края на тази година в цялата страна, в тази насока, ще бъдат обучени най-малко 500 ОПЛ.

----------
* Всяка от солите, ако е в чист вид, е токсина и може приемът и да доведе до смърт.
Методът на разреждане е хомеопатичен метод. Въведена по този начин неорганичната сол е достъпна за клетката и се включва интинзивно във физикохимичните процеси – динамично поддържане на функциите. И така се дава възможност на организма да си набави тези соли, които ежедневно той изчерпва, с оглед възстановяване на баланса, за който вече споменахме в самото начало.
Шуслеровите соли стимулират клетъчния метаболизъм, подсигуряват минерални елементи за клетките и способстват равномерното им разпределение в организма, подобряват трофиката на съответните тъкани и клетъчните функции и способстват адекватната реабсорбция на минералните елементи от храната и тяхната абсорбция в клетките.


--------

В Европа над 10 са производителите на Шуслеровите соли, но най-големия е немския хомеопатичен съюз (DHU). Неговите оригинални продукти са символ на качество и доверие.
Наподобявай, но го направи точно, това е пътеводният принцип на DHU, който се спазва навсякъде по света
Повече от 80 хил. опаковки ежедневно напускат производствената сграда на DHU.

---------
Общ поглед към 12-те Шуслерови соли

No.
СОЛ
ХАРАКТЕРИСТИКА
No. 1
Calcium fluoratum
тонус/ еластичност на съединителната тъкан
No. 2
Calcium phosphoricum
кости / зъби / растеж / оздравителни процеси
No. 3
Ferrum phosphoricum
първа помощ при инфекции и грип / анемии
No. 4
Kalium chloratum
мукозни проблеми
No. 5
Kalium phosphoricum
нервна система / психика
No. 6
Kalium sulfuricum
хронични възпаления и кожни заболявания
No. 7
Magnesium phosphoricum
мускулни крампи и болка
No. 8
Natrium chloratum
регулира баланса на телесните течности
No. 9
Natrium phosphoricum
киселинно-основно равновесие / обмяна
No. 10
Natrium sulfuricum
екскреция и детоксикация
No. 11
Silicea
коса / нокти / кожа
No. 12
Calcium sulfuricum
дренира / извлича инфектирани материи