Translate

събота, 17 април 2021 г.

Американски поздрав за Ицо Хазарта с “Браво господине”, малък гений с глобус в ръка и екстремни трикове с тротинетка – завладяват сцената на “България търси талант”

Кукери под съпровода на “Uptown Funk” на Bruno Mars дават ударно начало

на новия епизод на шоуто - в неделя

 

 

“Чувствам се недостоен да коментирам изпълнение от такова ниво”, са думите на възхищение, изречени от Ицо Хазарта, с които ще се “окичи” един от участниците след изпълнението си в новия епизод на “България търси талант”. В неделя вечер, точно в 20:00 ч. зрителите на bTV ще се забавляват от сърце с нова доза впечатляващи таланти - с неочаквани номера и уникални изпълнения, зад които се крият повече от интересни лични истории. 

Ударно начало на епизода ще дадат кукери, които ще се вихрят на сцената под звуците на “Uptown Funk” на Bruno Mars, с което ще си “навлекат” усмивките на журито и танци от сърце в изпълнение на най-емоционалните сред тях - Славена Вътова и Катето Евро. “Фолклорният елемент” в шоуто ще присъства и при други таланти в епизода, които ще демонстрират въображение и качество от най-висока класа. Чудни рисунки върху кафе ще “оживеят” в чашите на Славена, Катето, Любо и Ицо, който определено ще се впечатли от неочакваната изненада. Амбициран кандидат-талант ще направи пореден опит да “преодолее бариерата” на журито с пародиен спектакъл - събрал “всичките таланти на света”. Дали това ще е достатъчно и каква ще бъде съдбата на участника този път – зрителите на bTV ще разберат в неделя. Малък гений ще “разтопи” с чар и изуми с възможностите си четиримата от журито, а друг талант ще ги омагьоса не само с фокусите си, но и с добрината и светлината, които носи. Всичко това ще накара Ицо Хазарта да коментира: ”Той ни показа, че да си свободен – не означава да си невъзпитан! Той е чудесен - има душа”. 

В новия епизод на “България търси талант”, именно Ицо Хазарта ще получи и неочакван американски поздрав на чист български език с фраза от песента му “Браво господине”, което определено ще повиши градусите на настроението и ще потвърди славата на рапъра далеч извън границите на България. Този

участник ще представи и други впечатляващи таланти, както и вълнуваща история за силен дух и воля.

Цял куп звездни, забавни и мотивиращи моменти очакват зрителите в новия епизод на “България търси талант” - тази неделя. А за ексклузивно и допълнително съдържание от “България търси талант” следете www.talant.btv.bg. Любопитни акценти ще намерите и в youtube канала му.

 

 

„Епохата "Милен Цветков" в „Темата на NOVA”

Спомен за журналиста година след смъртта му – тази неделя след централната емисия новини

 

 

На 19-ти април 2020-та година при ужасяващ пътен инцидент загина журналистът Милен Цветков.
Докато чака на червен светофар, в колата му с 99 км/ч се врязва друг автомобил. Така бе отнет животът на един от най-запомнящите се журналисти в българския телевизионен и радио ефир. Тази неделя в „Темата на
NOVA" авторът Василена Гръбчева и операторите Георги Георгиев и Мартин Младенов разказват за пътя на Милен Цветков.

Той е първият водещ на сутрешния блок на NOVA "Здравей, България" и първият български журналист, отворил телефонна линия за зрителите, директно в телевизионния ефир. За автора Василена Гръбчева Милен Цветков е бил и все още е учител в професията. Работи с него от 2011-та година в предаването „Часът на Милен Цветков” и тази неделя, с помощта на други колеги, ще припомни на зрителите кой всъщност е журналистът с богата професионална биография и вечно непримирим дух Милен Цветков.

В навечерието на първата годишнина от нелепата злополука, "Темата на NOVA" ще бъде посветена на моментите от живота му, които оставят завинаги следа в българската журналистика.

Гледайте „Епохата „Милен Цветков” в „Темата на NOVA“ на 18 април, веднага след централната емисия новини. 

 

Звездата от сериала „Белези” Вера Йорданова е гост в „Търси се” тази неделя по bTV

За пътешествията, досега до голямото кино, срещата с любовта и битката за майчинство актрисата споделя откровено пред Меги и Нели

 

 

Моделът и актриса в новия български сериал по bTV „Белези“ – Вера Йорданова, ще бъде специален гост в новото издание на токшоуто „Търси се“ тази неделя. През срещите с най-близките й хора, водещите Меги и Нели ще разкажат на зрителите невероятната история на нейния живот – емоционален разказ за пътешествия, допира с голямото кино, срещата с голямата любов и борбата за майчинство.

Най-вълнуващата среща за Вера ще бъде с нейната майка Лидия Йорданова, която по време на снимките на сериала се завръща в родното си село, за да помага в отглеждането на 4-годишния син на дъщеря си. Майката ще разкаже за промяната във Вера, за пътя, който тя извървява от малка, когато заминава далеч от родителите си. Най-трудният период в живота на актрисата е загубата на нейния баща, който си отива от най-коварната болест. „Тя прилича изцяло на баща си по характер, носи неговата харизма и чувство за хумор“, казва майка й. Със сълзи на очи Вера ще се върне към този тежък момент.

Кийран, синът на Вера, също ще участва за първи път в предаването и ще каже на български език, че много обича майка си. Актрисата пък ще сподели за трудния и дълъг път до появата му. След две неуспешни бременности, тя решава да промени изцяло начина си на живот и мислене. „Започнах да се храня по-здравословно, да се занимавам с йога и други духовни практики. В тази борба много ми помогна бащата на Кийран, с когато сега сме разделени, но той остава един от най-добрите ми приятели“, споделя Вера.

С една от големите си изненади Нели и Меги ще пренесат актрисата във Финландия, където тя е родена. Там е и най-добрата й приятелка Сату Кетопелто, с която се запознават по време на годините им като модели. Двете са изключително близки и минават заедно през трудни и щастливи моменти.

Как идва поканата към Вера от екипа на сериала „Белези“ и защо тя е избрана за главната роля, ще

сподели изпълнителният продуцент на сериала Габриел Георгиев. За работата си във филма с нея ще разкажат и актьорите Валентин Ганев и Пенко Господинов. Какви предизвикателства ще отправят към Вера те – ще  разберете тази неделя точно в 11ч. в „Търси се” по bTV.

 

 

За 75% от пациентите с хемофилия по света все още не е осигурена адекватна грижа

 

 

По повод Световния ден на хемофилията – 17 април първата онлайн платформа за социално значими
заболявания Портал на пациента със съдействието на Българската Асоциация по Хемофилия  създаде  подсекция Хемофилия в секция Редки болести. Един на всеки 10 хиляди човека се ражда с това заболяване в България. У нас засегнатите са 700 души, от които 120 деца.

В света за 75% от пациентите с хемофилия все още не е осигурено адекватно лечение и грижи. Двата големи проблема на пациентите с хемофилия е липсата на съсирване на кръвта за планови операции и адекватна рехабилитация. Най-често хемофилията се провокира от липсата на определени фактори на кръвосъсирването в хромозомата. Те се наследяват по майчина линия. Въпреки че мъжката популация е основно засегната, също са описани случаи на женска хемофилия. Заболяването при жените се развива рядко – при наличие на променен ген при двамата родители. В „женски проводници“ болестта се проявява само при синовете, а дъщерите са носители единствено на гена.

Хемофилиите са болести, които възникват от вроден дефицит на два от кръвосъсирващите фактори – фактор VIII или фактор IX – и според това се разделят на два типа – хемофилия А и хемофилия В. Среща се с еднаква честота във всички етнически групи и раси, като честотата на хемофилия А е приблизително 1 на 6000 мъже, а на хемофилия В – 1 на 30 000. Около 30% от случаите възникват спонтанно, без предхождаща фамилна анамнеза за хемофилия. Клинично се представят с различни по вид кръвоизливи, чиято честота и тежест зависят от степента на дефицит на коагулационния фактор.

Българските пациенти с хемофилия днес имат достъп до всички конвенционални и иновативни лекарствени продукти и броят на възрастните пациенти, които получават профилактично лечение, непрекъснато нараства. Проблемите, които остават, са свързани с недостатъчни количества коагулационни фактори на глава от население, които в сравнение с повечето европейските страни продължават да заемат последни места.

На 17 април вечерта Българска Асоциация по Хемофилия ще освети 2 знакови публични сгради в червен цвят – “Националния Дворец на Културата” в София и Параклис-мавзолей “Свети Георги Победоносец” в Плевен, като символ на съпричастност към хората с нарушения в кръвосъсирването. Отделно от това, представители на Асоциацията ще направят символичен флашмоб с хвърляне на червени балони в небето едновременно в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.

 

 

Първата книга за Ковид 19 откри дарителската кампания за българската ваксина

"През септември ще я представим на международна конференция", разкри проф. Чорбанов

 

 

Първата книга за Ковид 19 откри дарителската кампания за българската ваксина, създадена от Института по микробиология към БАН преди дни в столичната Галерия-музей "Анел".

Инициативата бе част от премиерата на книгата "КОВИД 19 ИЛИ ВОЙНАТА ЗА ДУШИТЕ НИ", чиито автори - журналистката Патриция Кирилова и изследователката Мила Салахи, преди 2 месеца направиха петиция в подкрепа на проекта на БАН, подписана от десетки организации и стотици българи от цял свят. Петицията ще бъде внесена в новоизбрания парламент в първите дни от работата му.

"Благодаря за подкрепата, която авторите на книгата дадоха за българската ваксина. България има традиции, има и възможност за създаване на ваксини. Важно е да се знае, че дори пандемията да свърши, този продукт ще бъде ефективен като основа за създаване на ваксини и за други вируси. Ще представим готовия ни проект през септември на международна конференция", каза на сцената проф. Чорбанов.

"Познавам проф. Чорбанов от години и знам, че този наш великолепен учен можеше да живее в цял свят, в Щатите и Австралия, но той избра да остане в България", подчерта водещата на вечерта - изкуствоведът д-р Райна Дамяни. Водещ на дарителската кампания бе любимецът на публиката Теди Георгиев.

На сцената говориха и рецензентите на книгата - проф. Георги Чернев, повел пръв война с масовите лекарства за кръвно, които учените в цял свят свързват с развитието на ракови заболявания, както и хирургът Ивайло Христов.

Събраните дарения по време на вечерта, бяха връчени на екипа от БАН, който бе специален гост на събитието.

Специални гости на благотворителната вечер, която се провежда с подкрепата на Фонд за изкуство и култура "АНГЕЛ СИМЕОНОВ", бе благодетелят и поет, собственик на "Анел" Ангел Симеонов, председателят на Съюза на колекционерите - проф. Валери Стефанов, учени, доктори, кметове, представители на бизнеса, културата и медиите. В дарителската кампания участваха адвокат Биляна Тончева, бизнесдамите Таня Китик, Станка Калева, Виолета Драганова, наследникът на Каравеловия род - Марек Каравелов, кметът на село Ослен Криводол, хотелиерката Милена Иванова, режисьорът Ники Станчев, дизайнерката на Киара Фешън Гергана Апостолова и други.

Учените от БАН, които създадоха българската ваксина срещу Ковид 19, бяха подкрепени от българи от цял свят, които се подписаха в петиция до управляващите, с настояване да бъде финансиран българският проект. Те са категорични, че имат доверие само на българските учени и на ваксината, която е създадена в БАН.

Линк към петицията - https://www.peticiq.com/sars_covid_19______-