Translate

понеделник, 9 септември 2013 г.

Само 12 държави по-нещастни от нас

Според рейтинг на щастието, изготвен от ООН , по критерии като продължителност на живота в добро здраве, както и брутен вътрешен продукт. Хората в едва 12 страни от общо 156 в света са по-нещастни от българите

Според проучването, на базата на което е изготвена и класацията, направено в периода 2010-2012 година, България се нарежда на 144-то място. На една позиция пред нас е Афганистан.
В съставянето на рейтинга са участвали специалисти в областта на икономиката, психологията, статистиката и други отрасли на научното знание. Като критерии за оценка те са избрали шест фактора, сред които реален брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота в добро здраве, възможност да разчиташ на някого от близкото си обкръжение, субективната степен на свобода при вземането на решения, липса на корупция и щедростта.
Преди нас се нареждат всички балкански държави. Сърбия е 106-та, Македония е 118-та, Албания  - 62-ра. Косово пък е на 83-та позиция.
На първите места в класацията са Дания, Норвегия, Швейцария, Холандия и Швеция. В първата десетка на щастливите страни са също Канада, Финландия, Австрия, Исландия и Австралия. Израел е на 11-о място. На 6 позиции след тях са и САЩ.
В дъното е Того. Пред нея се нареждат и други африкански страни като Гвинея, Танзания, Руанда, Бурунди, ЦАР и Бенин.

Нови правила за здравословно хранене на децата

Важни промени за децата в яслите и детските кухни са предвидени в новата Наредба 2 на МЗ, която е в сила от началото на септември.
Най-малките ще си хапват вкусни торти, пасти или реванета, но само веднъж  седмично, за да свикнат да се хранят здравословно. 
По подобни регламенти вече е уредено храненето на по-големите деца – тези в детските градини и училищата.
В менюто на децата в минимални количества ще присъстват солта, захарта и мазнините. Ежедневно обаче те ще консумират млечни продукти и пълномаслено мляко над 3%.
В киселото мляко няма да се слага захар, с изключение на случаите, когато в него са поставени овесени ядки, съобщи доц. Веселка Дулева, началник отдел „Храни и хранене” към Националния център за обществено здраве и анализи. 
Категорично е забранена консумацията на прясно мляко за деца под 1 година, а сиренето и изварата ще трябва да бъдат обезмаслени.
Относно месните продукти, децата ще ядат месо без сухожилия и тлъстини, а пилешкото ще се приготвя без кожа. Няма да се сервират храни, направени от кайма – кюфтета, кебапчета, карначета и други. В менюто на най-малките няма да присъстват и нетрайни колбаси като кренвирши, наденици, шунка, салами, филета.
Веднъж седмично задължително в менюто на малчуганите ще присъства и рибата.
Ежедневно децата ще трябва да ядат плодове. Те ще са под формата на салата или цели, но винаги в прясно състояние, а не консервирани. 
Относно напитките, децата ще трябва да имат осигурен постоянен достъп до вода. Но освен нея, най-малките ще могат да пият още чай, айрян, боза, плодови млека, като айрянът ще трябва да е приготвен само от кисело мляко и вода, без сол.

България заема 6-о място в Европа по детско затлъстяване



и едно от първите места по сърдечносъдови заболявания, заяви по БНР  доц. Светослав Ханджиев.
По думите му "истинското предпазване от болестното свръхтегло започва в пренаталната възраст. Ако една бъдеща майка не желае нейното дете да бъде дебело, после да боледува от захарен диабет, от високо кръвно налягане и други сърдечносъдови заболявания, не бива теглото й по време на бременността да се увеличи повече от 15-16, максимум 20 килограма".
Той акцентира, че българските деца не спортуват достатъчно и предпочитат нездравословната храна. Сред децата, освен затлъстяване, има и анорексия.
От изследвани над 6000 деца само 1/3 консумират мляко и млечни продукти във физиологичните норми.
През май 2014 година у нас ще се проведе световен конгрес за борба със затлъстяването, а в курорта Албена - второ по рода си училище за здраве, съобщи доц. Ханджиев, който е и ръководител на проекта.

Соковете трябва да бъдат извадени от препоръките за здравословно хранене

Рекламираните  плодови сокове и нектари съдържат прекалено много захар и предразполагат към напълняване, съобщи в. Daily Mail.
Двама американски диетолози изтъкват, че те не отстъпват по захар на газираните напитки, съдържат прекалено много фруктоза, а освен това често промишлените са обогатени и с царевичен сироп.
Бари Попкин и Джордж Брей нарекоха плодовите сокове "новата опасност" и казаха, че макар и
да ги хвалят като полезни и съдържащи еквивалента на шест портокала, ползата от тях е нищожна в сравнение с изяждането на един плод.
По тази причина проф. Попкин призова соковете да бъдат извадени от препоръките за здравословно хранене..
Миналата седмица доклад на Британската медицинска асоциация посочи, че пиещите плодови сокове са по-застрашени от диабет от хората, които ядат само плодове, заради затлъстяването.

Нова компания разработва универсален преводач на 25 езика

Една от основните трудности при пътуването в друга страна обикновено е езиковата бариера. Развитието на технологиите позволява създаването на значително по-добри универсални преводачи, които да улеснят комуникацията между хората.
Младата компания SIGMO разработва подобно решение. Малкото едноименно устройство може в реално да превежда разговори на 25 езика, като сред тях попада и българският.
SIGMO е изключително опростено, като дори не разполага с дисплей. То има два режима на работа. Първият е моментален превод на изговореното до микрофона му в избрания език. Вторият е "слушане" на чуждия език и превеждане на езика на потребителя.
Джаджата може да се използва и като handsfree устройство и дори като применик за асистента Siri на Apple. Връзката със смартфон посредством Bluetooth всъщност е задължителна.
Устройството се нуждае от неговата интернет връзка, за да превежда езиците. А от приложението за iOS и Android, може да се избират и езиците на превод.
Създателите на SIGMO допълват, че работят и по функция за офлайн превод. При нея потребителите ще изтеглят готови речници на смартфона си и ще могат да използват SIGMO и без интернет връзка. Това няма да навреди и на технологията за разпознаване на контекст и фрази, смятат от компанията.
SIGMO все още набира финансиране посредством платформата Indiegogo, откъдето може и да бъде поръчан предварително. Първите бройки се очакват през януари 2014 г., като цената им е $50.

Криворазбраната цифровизация

Крайният срок за цифровизацията на телевизионния ефир в България отново бе променен 

 По-важно е обаче, че това най-вероятно ще бъде поредната, формално проведена и отчетена, но непроменяща нищо реформа, пише “DW.de”. “Водещата новина: от 1 септември 2013 България преминава от аналогова към цифрова ефирна телевизия. Бъдещето е ясно”.
Едва ли има някой, който да не е чул това съобщение - то продължава да се лее обилно от екрана вече осми месец. Едва ли в българската медийна история има по-често повтаряна,
по-скъпа, по-досадна за публиката, а както се оказа, и по-смешна рекламна кампания - рекламодателят /в случая - държавата/ плаща луди пари /17,5 милиона на данъкоплатците/ за рекламно послание, което започва да опровергава сам още докато то се излъчва. Защото датата няма да е 1 септември и бъдещето съвсем не е ясно.
Нищо неочаквано няма
Ясно е само, че безкрайният списък от провали, съпътстващи т.нар. български преход, се попълни с още един. Преходът от аналогово към цифрово телевизионно излъчване се оказа поредният пример за вечно повтарящата се, сякаш магическа българска неспособност да се свърши една работа своевременно, методично, качествено и без скандали. Целият дългогодишен процес на цифровизацията бе съпътстван от толкова много протакания, отлагания и празни приказки, че щеше да бъде много голяма изненада, ако поредният “краен” срок за окончателно спиране на аналоговия сигнал бе спазен.
Този път причина станаха административните и организационните неразбории около снабдяването на социално слабите с цифрови декодери, платени с още 17,5 милиона лева от данъкоплатците. Че това трябва да се направи, се знаеше от години, но и тази, относително по-лека част от цялата работа, не бе свършена навреме. Сега никой не знае кога ще е следващата дата. Но това вече не е толкова важно.
Вместо конкуренция - монопол
Защото освен, че няма да стане навреме, цифровизацията е сбъркана и по същество. По също така типичния български модел, при който нехайството, некадърността и мърлявщината се оказват добре организирани, за да опорочат и обезсмислят реформите, обикновено в нечий частен интерес.  И в бъдеще зрителите на ефирната телевизия ще могат да гледат само седем, а не 60 или 70 програми.
В случая конкурсите за цифрово разпространение на сигнала бяха проведени и нагласени така, че в края на краищата лицензите да се окажат в група свързани компании. Т.е. със съдействието на държавата при така наречените мултиплекси вместо конкуренция бе създаден монопол. Зад него пък ясно прозира сянката на същата, натрупала огромна икономическа мощ групировка, заради чиито връзки с вече трето поред правителство се стигна и до днешните протести.
На всичкото отгоре тази групировка контролира едновременно и телевизии, и платформите за тяхното разпространение, което също е недопустимо. Заради опорочените процедури при лицензирането и практическия монопол при мултиплексите още преди две години Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. Точно в дните на поредното отлагане на цифровизацията, процедурата премина в съдебната си фаза в съда на ЕС в Люксембург.
Тази новина, естествено, достигна до малцина, защото почти никоя от най-масовите български медии не намери за нужно да я съобщи. Когато след време започнат всеки ден да плащат огромните глоби, наложени на държавата им от съда, повечето данъкоплатци може пак да не научат - такава е днешната българска медийна среда. И цифровизацията няма да я промени с нищо.
”Добре де, за какво ни е всичко това?”
Големият смисъл и голямата цел на цифровизацията е на повече зрители да се осигури безплатен достъп до многократно повече и по-разнообразни телевизионни програми. Но засега, а и в обозримо бъдеще, тази цел очевидно няма да бъде изпълнена и цифровизацията няма да промени нищо. Както и досега зрителите на ефирната телевизия ще могат да гледат само седем, а не 60 или 70 програми, за колкото дава възможност новата технология. Причина за това ще са голямото забавяне, отсъстващата конкуренция и монополът, заради които създателите на телевизионно съдържание нямат интерес и икономически стимули да качат програмите си на новите цифрови платформи.  
Процедурата срещу България заради мултиплексите стигна до Европейския съд в Люксембург Така, поради липса на клиентела, е твърде вероятно и онези, които с помощта на държавата завладяха тези платформи, да се окажат губещи. Но пък те сигурно се надяват да избият загубите си по други канали, като контролират и ограничават достъпа на масовия зрител и избирател до по-разнообразна информация.
”Добре де, за какво ни е всичко това?”, пита един от героите на рекламните клипове, чието излъчване продължава въпреки подвеждащата информация. И е напълно прав да се съмнява - цифровизацията на телевизионния ефир ще бъде поредната, формално проведена и отчетена, но непроменяща нищо реформа. Поредната българска работа.

Рoligraff.net