Translate

сряда, 29 април 2015 г.

LG G4 е най-амбициозният смартфон до сега



LG Electronics (LG)  показа очаквания с голям интерес LG G4 смартфон в рамкитенасъбития в шест световни града – Ню Йорк, Лондон, Париж, Сингапур, Истанбул и Сеул.Близо 1000 души бяха гости на тези събития - те се събраха, за да видят новия LG G4, наследникът на G3,който
надмина всички очаквания по отношение на продажби и награди. Сред първите потребители на LG G4 ще бъдат 4000 късметлии, които ще получат новия смартфон като част от най-голямата потребителска кампания в историята на компанията.
С G4LG поставя фокус върху комфорта и елегантността, страхотното визуално и потребителско преживяване.Камерата на LG G4има F1.8 бленда, рядко срещана при смартфони, която позволява 80% повече светлина да достигне сензора в сравнение с LG G3. Иновативният модул на камерата се допълва от новия IPS Quantum дисплей, който е още по-добър от новаторския Quad HD дисплей, представен на света с модела LG G3. LG G4 въплъщава внимание към човека, което е ясно различимо от тънкия и извит дизайн Slim Arc и графичния потребителски интерфейс.
Ние успяваме да изпълним обещанието на LG да предоставя иновации за по-добър живот чрез този моден премиум смартфон, който предлага балансирано потребителско преживяване, конкуриращо се с най-добрите на пазара. Целта ни беше да предоставим на потребителите едно устройство, което е наистина фокусирано върху човека и съчетава аналогова чувствителност с технологии, които имат страхотна производителност. От дизайна до камерата, до потребителското преживяване, това е най-амбициозният смартфон, който някога сме правили,” каза Джуно Чо, президент и изпълнителен директор на LG Electronics Mobile Communications Company.

Alcott Strand облече смелчаци на своето официално откриване

За първи път в България моден бранд стъпва с нестандартна кампания

С дръзка кампания „Съблечи се за да те облечем“ отвори врати новият магазин Alcott Strand в
търговския и развлекателен център Sofia Ring Mall. Стъпването на италианския бранд в България бе белязано с нестандартно, предизвикателно и щедро модно събитие, което накара всички модни фенове да разчупят рамките на ограниченията.
В деня на откриването повече от 50 девойки и младежи дойдоха само по бельо и предизвикаха истински фурор в търговския комплекс. Те търпеливо изчакаха над час и половина на опашка. Модните авантюристи бяха облечени с безплатни дрехи от най-новата колекция на нашумялата марка. Клиентите влезли в първите два часа след откриването на магазина получиха ексклузивна отстъпка от 50%, от цената на всеки артикул. 
Марката е популярна по цял свят с интериорни решения, които олицетворяват свободния начин на живот. Модните критици наричат магазините ‘’Revolutionary Concept Store. Когато клиентът влезе в ALCOTT, започва да усеща модата по забавен, лесен и вдъхновяващ начин. Артикулите са на достъпни цени.

---

Създател на марката ALCOTT е италианската компания Capri. Тя започва с предлагане на дрехи за младите хора. Първият представителен магазин ALCOTT е открит през 1990.  ALCOTT силно вярва, че, предлагайки модерен и достъпен продукт, ще завладее сърцата на младите хора по цял свят.

Български студенти могат да кандидатсват за участие в семинар „Machine Learning“,

Центърът за разработки на Microsoft в Сърбия и Научен център Петница канят всички заинтересовани студенти да кандидатстват за участие в международния летен семинар „Machine Learning and Pattern Recognition“, който ще се проведе от 25 юли до 2 август 2015 г. в Петница.
По време на семинара, лектори от Центъра за развитие на Microsoft в Сърбия и експерти от Научен център Петница ще споделят дългогодишния си опит и познания в областта на машинното обучение. Програмата  обхваща следните теми: Основи на машинното обучение; Случайни дървета на решенията; Математиката при подпомогнатите векторни машини; Онлайн разпознаване на математически символи; Конволюционни невронни мрежи в компютърното зрение; Обработка на естествен език и извличане на единици/отношения, както и Автоматично откриване и разпознаване на езици в текстово съдържание.
Дневните курсове ще включват теоретична и практическа работа, по време на която, участниците ще работят по задачи от проекта заедно с експерти, с цел подобряване на знанията им в посочените области.
Семинарът е отворен за заявления от всички заинтересовани студенти от техническите факултети, особено завършващите бакалавърски и магистърски програми. Заявленията трябва да бъдат подадени чрез изпращане на автобиография и мотивационно писмо на адрес psiml@petnica.rs.  
Крайният срок за изпращане на автобиография и мотивационно писмо е 8 май 2015 г.
Въз основа на изпратените автобиографии и мотивационни писма, учениците ще бъдат уведомени и поканени на следващия етап от подбора, а 18 участници ще получат покана за семинара.
Официалният език на семинара е английски.
---
Центърът за развитие на Microsoft в Сърбия (Microsoft Development Center Serbia) е основан през 2005 г. с цел разработване на алгоритми за разпознаване на ръкописен текст. Днес той е съставен от няколко екипа, занимаващи се с машинно обучение, в т.ч. изследването и класификацията на интернет съдържание, оптично разпознаване на символи, разпознаване и класификация на изображения, мониторинг и прогнозиране на данните. Освен това, в Центъра работят и екипи, разработващи продукти, като SQL Server, Azure, Office, Bing и Windows.
 

Възрастни пациенти забравиха болките в краката след лечение с нова апаратура в Болница „Тракия“



За първи път беше използван безвреден въглероден двуокис вместо йоден контраст с помощта на първия в света автоматичен инжектор Angiodroid


След лечение с новата за България апаратура,  в старозагорската Болница „Тракия“, двама мъже и една жена на над 70-годишна възраст вече чувстват краката си като нови - без нетърпими
болки, изтръпване и слабост - страдания, които са ги мъчили през последните няколко години и са им пречили да изминават дори кратки разстояния.
„Това е често срещан съдов проблем, който повечето възрастни хора смятат за нерешим и го отдават на напредналата си възраст или други причини. Когато е правилно диагностициран, подобен проблем е лесно решим и то по неоперативен път“, казва д-р Михалев. Лекарите предприемат инвазивно лечение на стеснените илиачни артерии, ползвайки предимствата на последния модел ангиографски апарат „Дженерал Електрик“, като разширяват стеснението с медикаменто излъчващ балон. Пациентът обаче страда от бъбречна недостатъчност и хипертония – заболявания, които възпрепятстват ползването на стандартно контрастно вещество на йодна основа. Затова лекарите включват в процедурата първия в света автоматичен инжектор Angiodroid, с който засега в България разполага единствено Болница „Тракия“. Angiodriod инжектира като контрастно вещество медицински обработен въглероден двуокис. Газът е много по-лесен за употреба от лекарите и напълно безвреден за пациентите, на които се „спестяват“ задължителните възстановителни процедури, когато се работи с йоден контраст.С помощта на Angiodriod в Болница „Тракия“ успешно са лекувани периферни съдови заболявания при още двама пациенти – мъж и жена на над 70 години, които вече не изпитват болки и дискомфорт при ходене.
Предимствата на автоматичния инжектор Angiodroid бяха демонстрирани от д-р Борислав
Борисов, шеф на „Инвазивна кардиология“ и доц. д-р Димитър Петков, дм, началник на „Съдова хирургия“ по време на работна среща в Парк-Хотел „Стара Загора“ с участието на утвърдени инвазивни кардиолози и съдови хирурзи от цялата страна, сред които проф. Марио Станкев - национален консултант по съдова хирургия и доц. Васил Червенков - председател на Българското дружество по съдова хирургия. В презентацията с жива видеовръзка между ангиографската и конферентната зали се включиха инж. Лука Монти - продуктов мениджър за Angiodroid, а приветствие и коментар от Италия към участниците в срещата се включи г-н Томас Билардо - търговски мениджър на компанията. Болница „Тракия“ получи като подарък от Angiodriod видеоконферентната система One View X, която позволява на консултанти от цял свят да се включват в реално време по време на процедурите.

 

„Каменица“ АД инвестира 30 милиона евро в пивоварна „Астика“ от началото на 2014 г.


От 2012 г. насам „Каменица“ АД е безапелационен пазарен първенец на българския пивоварен пазар в страната,както по обем, така и по продажби

 Като лидер в средно ценовия и премиум сегментите, „Каменица“ АД притежава 33.4% пазарен дял от целия пазар на бира в страната, показват данни на ИА Нилсен към март 2015 г.. 
Запазвайки трайни позиции на първенец в категорията, компанията реализира сериозни инвестиционни намерения за развиване на дейността си. Така от началото на 2014 г. дружеството е инвестирало 30 милиона евро в капиталови вложения по проекти в пивоварна „Астика“.
„Направените от нас инвестиции засвидетелстват желанието ни да се развиваме и да подобряваме производствените си мощности, с което да отговаряме още по-адекватно на високите очаквания на нашите клиенти и потребители. „Каменица“ АД е лидер на пазара на бира в България от 2012 г. и сме твърдо решени да продължим да бъдем избор номер 1 за клиенти и потребители, както и да насърчаваме развитието на цялата пивоварна индустрия“, каза генералният директор на „Каменица“ АД г-н Марко Ниавро.
Световният бирен производител Molson Coors от години следва устойчив модел на развитие на бизнеса си като голямата философия на гиганта е заключена в идеята за „Нашия Бирения Отпечатък“ (Our Beer Print). В основата на стратегията за корпоративна отговорност на компанията е разбирането, че всеки път, когато някой вземе бира в ръка, след нея остава бирен отпечатък под формата на мократа следа, която остава на бирената подложка. Аналогично, според философията на Molson Coors и компаниите членове на голямото семейство на бирения гигант, където и да произвеждат и продават своята бира, те оставят своя отпечатък върху обществото, околната среда и своите хората. Ето защо, на водещо място за „Каменица“ АД, като част от Molson Coors Brewing Company, са отговорното бизнес поведение към общностите, в
които компанията развива своя бизнес, и към служителите, опазването на околната среда и, не на последно място, отговорната консумация на алкохол. В ядрото на философията за „Нашия Бирен Отпечатък“ е заложен стремежът на компанията да увеличава положителния и да минимизира негативния ефект от своята дейност върху всички засегнати страни – околната среда, хората и общностите.
Начинът, по който Molson Coors планира да постигне своята цел – да минимизира негативния си „бирен“ отпечатък, е заложен в глобалната „Стратегия за устойчиво развитие 2020“ на компанията. В основата си тя залага амбициозната цел до 2020 г. компанията да не изпраща каквито и да било отпадъци към сметищата. „Вярваме, че корпоративната отговорност е умният начин за правене на бизнес. Това е възможност за изграждане на дългосрочни взаимоотношения с нашите служители, с общностите, в които развиваме бизнеса си, както и в рамките на околната среда, чийто ресурси използваме. Отдадени сме на идеята за разширяване на нашия позитивен бирен отпечатък и в минимализирането на негативния такъв“, каза главният изпълнителен директор на Molson Coors Европа, г-н Саймън Кокс.

Медицински център „Оксилайф - София“ отвори врати в София



Новооткритата клиника разполага с последно поколение 3D ултразвуков скенер Acuson S 2000 – ABVS на SIEMENS, както и с една от най-големите барокамери в страната


Д-р Румен Петков, собственик на медицинския център и домакин на събитието сподели, че в „Оксилайф – София“ще се проведат и редица социални инициативи, сред които и ежемесечни
безплатни процедури в двусекторната барокамера за деца страдащи от аутизъм и церебрална парализа.
Сред най-впечатляващите апарати от оборудването на „Оксилайф - София“ се откряват последно поколение 3D ултразвуков скенер за изследване на млечната жлеза от SIEMENS, както и 14-местната барокамера, с която клиниката разполага.

Acuson S 2000 – ABVS от SIEMENS е първият по рода си апарат, с който прегледът на гърдата е неинвазивен и напълно безболезнен, а изображенията – изключително детайлни. Сред предимствата на новата технология е нейната прецизност и възможността за точна локация на туморното образувание в 3D. Изображенията от прегледа могат да бъдат запазени и видени от повече от един лекар. Основен плюс на апарата е безвредното диагностициране, което го прави отлично средство за профилактика на най-разпространеното раково заболяване сред жените в България. Причината е, че при прегледа не се прилага рентгеново лъчение. За диагностика на млечната жлеза апаратурата ще бъде използвана от двама от най-известните специалисти в България. Това са д-р Гергов – началник на Клиниката по образна диагностика при СБАЛО София и колегата му д-р Катерински – бивш дългогодишен директор на Диагностично-консултативния блок към СБАЛО - София.


Онлайн регистър ще намали времето за одобрение на инвитро процедурите


които се финансират от държавата и да позволи на повече двойки да се възползват от възможността да имат бебе. Това предлага проф. Хайнц Щромер, един от най-изтъкнатите ин витро специалисти в Европа и основател на Виена Ин Витро център в София.
Според него може да се използва опитът на Австрия, където от 15 години за ин витро процедура се кандидатства по електронен път и одобрението отнема 20 секунди. Онлайн регистърът осигурява лесен и бърз достъп до данните на всяка ин витро клиника с договор с Австрийския фонд за асистирана репродукция. Информация за лечението на всяка двойка с репродуктивни проблеми се въвежда в реално време, а това позволява постоянен мониторинг.
Електронният регистър дава възможност за точна статистика на извършените процедури, които са платени от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), по-голяма отчетност на дейността на клиниките, а от там и на постоянен контрол на разходваните средства. Освен това ще помогнем на доста жени, които сега се налага да чакат с месеци, за да разберат дали ще бъдат одобрени за ин-витро или не. Във Виена Ин Витро център имаме пациентки, които финансират авансово процедурата докато чакат одобрение от фонда, защото понякога няколко месеца забавяне са фатални“, каза още проф. Щромер.
Според него е необходимо ЦАР да изисква и прозрачното докладване накрайния резултат от репродуктивното лечение, а не само наличието или липсата на клинична бременност. Клиничната бременност не винаги води до раждане и затова тя не може да бъде мерило за крайния успех на лечението. Именно раждането на здраво бебе е истинската цел и успех на лечението като честотата на ражданията спрямо броя на извършените ин витро процедури за даден период – т. нар. „Take Home Baby Rate‘‘ (THBR) – е най-честният критерий за успеваемост на една клиника.Пациентката, която е потърсила услугите на ин витро клиника,все пак не иска просто да забременее, а да има дете.
„В Австрия действа закон, според който двойката трябва да попълни до два месеца след раждането формуляр, за да даде обратна връзка за роденото бебе или да удостовери, ако има настъпил аборт, иначе реимбурсираната сума се връща. Така данните за броя на ражданията чрез ин витро процедури са публични. Това може да се въведе като изискване и в България. По този начин ще се знае кой център каква успеваемост постига и колко са реално родените бебета с помощ от държавата. Институциите пък ще могат да правят точни анализи за лечението чрез методите на асистираната репродукция и да контролират как се изразходват държавните средства. Виена Ин Витро Център работи в България от близо три години, две от които вече е с договор към ЦАР и всяка година ние публикуваме на сайта си своите резултати за осъществени раждания. Това ни дава основание да смятаме, че всяка една от репродуктивните клиники в България може да го прави“, каза още проф. Щромер.
За трета поредна година Виена Ин Витро център постигна изключително висока успеваемост на живородените бебета. 44% от двойките, на които е направена ин витро процедура в центъра през 2013 г., са се сдобили с дете. Постигнатите резултати на клиниката по критерий живородени бебета след извършени ин витро процедури е значително по-висок и от средните стойности в Европа от 26-30%. През 2014 г. Виена Ин Витро център постигна и 54% клинични бременности на ембрио трансфер като отбеляза покачване на успеваемостта спрямо 2013 г. с 6%. Това показва, че при наличие на нужните знания, подход и оборудване, близо половината пациенти могат да сбъднат своята мечта за дете от първия опит. Фактът, че центърът работи с ЦАР позволява на пациентите му достъп до австрийско обслужване в София на практика безплатно, и то с експертизата на проф. Щромер – собственик и ръководител на най-успешните ин витро центрове в Австрия и Румъния.

Международно проучване сред онколозите: Използването на персонализирани терапии при лечение на рака на белия дроб е недостатъчно



Ново международно проучване инициирано от Boehringer Ingelheim и Международната организация за изучаване рака на белия дроб бе представено на Европейската конференция за
рака на белия дроб в Женева. Изследването е проведено, в периода м. декември 2014 – м. януари 2015 година, сред 562-ма онколози от 10 държави (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Корея, Испания, Тайван, Великобритания и САЩ). То оценява връзката между честотата на изследване за наличие мутация на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR) и избора на терапевтичен подход за лечение на пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб.
Данните от него показват:
-при близо един от всеки четирима пациенти с рак на белия дроб, резултатите от изследването за наличие на EGFR мутации не са готови на време т.е. значителен брой от пациентите не получават персонализирано лечение в съответствие с типа рак и вида на мутацията;
-51% от онколозите участвали в проучването заявяват, че решението за избор на определена терапия не е продиктувано от вида на EGFR мутациите;
-поне един от всеки четирима пациенти с напреднала форма на недребноклетъчен рак на белия дроб е подложен на терапия от първа линия преди да са налични резултатите от изследването на EGFR мутациите. Проучването сочи и значителна разлика в получените данни спрямо различните региони(резултатите са от порядъка на 12% в Азия до 30% в Европа).
Основната причина за липсата на изследване при всички пациенти,с изключение на туморната хистология, е била недостатъчна тъканна наличност/ съмнение за достатъчна тъканна наличност, недобро общо състояние на пациентите и твърде дълъг срок за получаване на резултатите от тестовете.
Международните терапевтични ръководства дават препоръка за изследване наличието на EGFR мутация при диагностициране на напреднал стадии на недребноклетъчен белодробен карцином и също така реферират към необходимостта резултатите от теста да направляват решението за лечение, за да бъде осигурена възможността всички пациенти да получат таргетна терапия съгласно техния специфичен тип рак. Това е от изключителна важност, защото пациенти, които са в напреднал стадии на рак на белия дроб с EGFR мутации, могат да се възползват от прицелно лечение, което да подобри качеството на живот и преживяемост без прогресия в сравнение със стандартната химиотерапия.Освен това, последните данни сочат, че наличието на специфична таргетна терапия удължава общата преживяемост на пациентите с най-често срещаните мутации (екзон 19), сравнено с  химиотерапия.
„Средното равнище на изследване на EGFR мутациите е относително високо в света. Но въпреки това ние би трябвало да се стремим да изследваме всеки пациент с недребноклетъчен рак на белия дроб и всеки един да получи подходящата терапия за съответния специфичен вид белодробен рак. Това ново проучване насочва нашето внимание към факта, че все още е необходимо да се положат усилия за определяне важността на резултатите от EGFR тестовете преди започване на лечението и предназначението на тази съществена информация за избор на оптимална терапия“, заяви д-р Джеймс Спайсер от Кингс Колидж, Лондон при GuysHospital.
Д-р Матю Петерс, Председател на Глобалната коалиция срещу рака на белия дроб (Global Lung Cancer Coalition) сподели:
„Това проучване ясно посочва, че съществуват тенденции за оценка на първоначалното лечение на белодробен рак, които не винаги включват тестване на EGFR. Пациентите трябва да очакват, че онколозите и патолозите работят съвместно, за бързо установяване на фактите около диагностицирането на белодробния рак, така че да бъде приложена най-подходящата терапия за оптимални резултати“.
Д-р Матю Петерс, Председател на Глобалната коалиция срещу рака на белия дроб (Global Lung Cancer Coalition) бе категоричен: „Това проучване ясно посочва, че съществуват тенденции за оценка на първоначалното лечение на белодробен рак, които не винаги включват тестване на EGFR. Пациентите трябва да очакват, че онколозите и патолозите работят съвместно, за бързо установяване на фактите около диагностицирането на белодробния рак, така че да бъде приложена най-подходящата терапия за оптимални резултати“.
Проф. ГердЩеле, Вицепрезидент на медицинска терапевтична област „Онкология“ в Boehringer Ingelheim коментира: „Ангажиментът на Boehringer Ingelheim към проучването на рака на белия дроб не се заключава единствено и само с провеждане на клинични изпитвания. Това глобално проучване е част от нашите непрестанни усилия да разберем по-добре какво реално се случва в клиничната практика, така че да можем да използваме тези данни, за да удовлетворяваме по-добре нуждите на нашите пациенти, страдащи от рак на белия дроб и подкрепяме тези, които се грижат за тях.“
---
Недребноклетъчният белодробен карцином е най-често срещаната форма на рак на белия дроб Специфичните промени в тумора, познати като мутация на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR мутации) се срещат при 10-15% от европейците и при 40% от пациентите от Източна Азия, страдащи от недребноклетъчен белодробен рак.

Родителско сдружение: Забранете чалгата и гюбеците на абитуриентските балове!

Гражданско сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град” се обърнаха към министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев с искане - да сложи край на чалга вакханалията при изпращането на абитуриентите тази пролет.
"Проф.Танев и всички Регионални инспекторати по образованието още тази седмица следва да направят предписания към училищните директори абитуриентските балове и изпращания през месец май 2015 г. да не се трансформират за пореден път в истински парад на простотията, парвенющината, кича и вулгарната чалга", настояват от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".
Според представителите на сдружението, ако наистина държим на европейските духовни ценности, просветното ни министерство трябва да препоръча на училищните ръководства и училищни настоятелства да не се ангажират за баловете заведения с чалга, в които срещу скъпи куверти абитуриентите цяла нощ са „забавлявани” с ориенталски ритми и кючеци от силиконови поп-фолк изпълнителки, пеещи при това на пълен плейбек.
В обръщението се казва, че е крайно време в борбата с вулгарната и пошла чалга да се обединят усилията на всички институции, както и цялото гражданско общество.
"Абсурдно е, но е факт - през последните години абитуриентските балове и изпращания на практика са най-сериозният финансов донор за чалга индустрията, а много родители, уви, взимат и кредити, за да могат да платят скъпите куверти за чалготеките, в които ще се веселят децата им. Най-скандалното е, че изпращанията на абитуриентите под звуците на оглушителната чалга в училищните дворове по традиция започват именно навръх Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, когато почитаме делото на светите равноапостоли Кирил и Методий", изтъкват от Сдружението на майките срещу насилието.
Тази пролет ще честваме 1160 г. от създаването на славянската писменост и 1200 г. от рождението на първоучителя Св. Методий.
От родителската организация настояват също министър Танев "да изгони незаконната чалготека от Националния Студентски дом до паметника на Цар Освободител в сърцето на София на пл. „Народно събрание”10".
"Пълен абсурд е Министерството на образованието да стопанисва фолк-клубове и да възпитава младото поколение в любов към чалгата и кючека, категорични са в Гражданско сдружение ”Майки срещу насилието”. Превръщането на Студентския дом – културна институция с над 80-годишна история, в луксозен чалга клуб, в който нонстоп се лее алкохол и се въртят гьобеци, за съжаление е станало факт благодарение на усилията на чиновници от просветното министерство, при това – в нарушение на закона", убедени са в Сдружението на майките.

вторник, 28 април 2015 г.

Лекари от ВМА включиха кохлеарен имплантант на дете с тотална загуба на слуха на двете уши



Операцията бе извършена преди месец от доц. Венцислав Цветков, началник Клиника „Ушни, носни и гърлени болести”, а на 24 д-р Катя Асенова за първи път включи външната част, която представлява говорния процесор.
Алис, която е на 1 година и 4 месеца, вече чува с едното ухо и реагира на външни слухови стимули. Харесва й да чува, реагира спонтанно и позитивно, коментира д-р Асенова след включването на процесора.
Това е поредната успешна кохлеарна имплантация, направена в клиниката, като от 2004 г. до момента са оперирани над 150 деца.

25 младежи се обучават в безплатен курс по „Програмиране с Java” във Варна



той ще продължи два месеца и включва обучения по технически и бизнес компетенции, както и
усъвършенстване на меките умения. Курсът се организира от Технически университет – Варна и Samsung, с подкрепата JobTiger и The Business Institute, а лектори в курса са доказали се професионалисти от Musala Soft, The Business Institute и JobTiger, както и гост-специалисти от други компании.
За нас като компания лидер в технологиите, основен приоритет е не само да създаваме устройства, които подобряват живота на хората, но и да използваме своята глобална мрежа и иновации, за да създаваме положителна промяна за хората и общността, от която сме част и ние“, заяви Кристина Щерева, маркетинг мениджър, Samsung България.
Това е третият пореден курс в програмата Samsung Tech Institute, която подготвя младите хора за най-добрите възможности за работа в дигиталната ера, и чиято основна цел е да се бори с младежката безработица.
Обучението в „Програмиране с Java”, е изцяло практическо, насочено към надграждане на уменията по обектно ориентирано програмиране на студентите, използвайки Samsung технологиите. Всеки от младежите ще има възможността да създаде прототипно приложение, с което да демонстрират новите си умения. Освен че ще надградят техническите си и бизнес познания, с всеки от младежите ще се проведе и персонално кариерно консултиране.
В края на курса, участниците, успешно преминали обучението, ще получат сертификат от Технически университет – Варна и ще бъдат с преференции при записването на следващия курс, организиран от университета и Samsung на тема: „Дизайн и разработка на мобилни приложения за Android“. Освен това курсистите ще бъдат препоръчани на подбрани работодатели, търсещи специалисти в областта на програмирането с Java.


Премиерата на AudiQ7 в България е една от първите в Европа



AudiQ7 дефилира за първи път у нас съвсем скоро след световната премиера на автомобилното изложение в Детройт през януари 2015
 
Автомобилната компания ПОРШЕ БГ представи SUV моделът на Audi, който постави нови стандарти в в този пазарен сегмент.
Задвижването, ходовата част, леката конструкция, системите за асистенция и мултимедията, впечатляват със своите иновативни технологични решения.
Със своето намалено с до 325 килограма тегло, новият модел се превръща в еталон в своя клас. Моделът се отличава с около 26 процента по-нисък разход на гориво от своя предшественик и е оборудван с най-модерните електронни системи за подпомагане на водача, инфоразвлекателни технологии и комуникационни възможности. Клиентите на този модел ще могат да разчитат както на втората генерация модулна инфоразвлекателна платформа, така и на виртуалното контролно табло на Audi. Новият, изцяло конструиран за управление на функциите с докосване управляващ модул на системата MMI, с голям сензорен панел, превръща управлението на функциите в автомобила в детска игра. Сред другите привлекателни новъведения в AudiQ7 са разширеният обхват на услугите Audiconnect, таблетът на Audi за пътуващите на задния ред седалки и двете озвучителни системи с 3Daudio. Новост е и възможността за интеграция на функциите на смартфоните в автомобила с осигуряващите максимална лекота GoogleAndroidAuto и AppleCarPlay, като новият AudiQ7 е един от първите автомобили в света, който предлага тези възможности –към края на годината ще може да се поръчва по
информация към момента.
Двигателите на модела бележат колосални постижения в сегмента на големите SUV модели с двойно предаване. Версиите 3.0 TDI с максимална мощност 200 кВт (272 к.с.) и 3.0 TFSI с 245 кВт (333 к.с.) гарантират на новото AudiQ7 ускорение от 0 дo 100 км/ч в рамките на 6,1 секунди (TFSI) и съответно 6,3 секунди при TDI. Средният разход на гориво на дизеловия V6 възлиза на едва 5,7 литра на 100 километра
С най-дългия салон в класа, въпреки намалената външна дължина, новият AudiQ7 предлага повече интериорно пространство от своя предшественик. Интериорното пространство е и изключително гъвкаво, поради което пътниците ще се насладят на по-голям обем за главите, раменете и коленете. Новият автомобил  осигурява комфортна триместна седалка с настройващи се облегалки, делящи се в съотношение 35:30:35.
Цената на базовия модел с дизелов двигател 3.0 TDI е 121 597 лв. (62 171 евро) с ДДС

понеделник, 27 април 2015 г.

Разследват зъболекар от Разлог - пломбирал протези



НЗОК, полиция и прокуратура проверяват дейността на стоматолог от Разлог след куп жалби на пациенти, в които се твърди, че д-р Румен Дупаринов редовно отчита дейност и прибира
пари, без да е извършвал никаква дейност.
Местни жители разбрали, че полагащият им се пакет за дентална помощ е изчерпан, без да са посещавали зъболекарския му кабинет.
"Д-р Дупаринов отдавна е в нашето полезрение. Всичките му нарушения са за отчетена, но неизвършена дейност. Налагали сме му различни глоби - по 1000, по 2000 лева. Най-високата му санкция е 7100 лева. Той си е позволил да "пломбира" по документи зъб на пациент от разложкото село Горно Драглище, който от 20 години е с протези Ние искахме да сезираме прокуратурата за тези му действия, но държавното обвинение се е самозерило, тъй като има жалби в полицията срещу него", коментира директорът на здравната каса в Пиринския край д-р Румен Кондев.
Нарочни писма са изпратени до всички негови пациенти. Целта е те да декларират дали са били лекувани при него през първите три месеца на тази година и да се сравнят данните им с документацията на зъболекаря.