Translate

събота, 20 октомври 2012 г.

Идеална комбинация от ястия за балансирано меню само с един уред от Tefal



Actifry 2в1 – Здравословният и вкусен начин да готвим!


Tefal представя на тези, които предпочитат вкуса на домашните ястия, най-новия член на семейството ActiFry - ActiFry 2в1 . С негова помощ всеки може да разгърнете въображението си в кухнята и да сътворите най-апетитните ястия, придружени от подходяща здравословна гарнитура-едновременно! Освен, че ястията се приготвят бързо и без усилия поднасяната храна е и изключително здравословна. Благодарение на иновативната мерителна лъжица 2 в 1 добавяте не само правилното количество мазнина, но и точното количество сол, базирани на изискванията на СЗО. Технологията на ActiFry 2в1 доказано запазва и по-голямо количество от хранителните вещества в хрупкавите зеленчуци.
Както и останалите уреди от серията ActiFry, новият ActiFry 2в1е изключително лесен за ползване. В зависимост от предпочитаните продукти, едното ястие се поставя в основната купа на уреда, а другото – в иновативната тавичка. По този начин двете части от менюто се приготвят по едно и също време при това без досадното стоене до котлона. 


Книжка, с апетитини рецепти, на които никой не би могъл да устои, може да откриете на - http://file.bg/c191833JOUQi

Д-р Румяна Пейновска, хипнотерапевт в Лондон: При всяко едно лечение от изключителна важност е комуникацията с пациента, то е част от лечението



Визитка на д-р Румяна Пейновска- е завършила МУ - София. Професионалният и път започва в Лондон, Великобритания и вече над 20 години вече работи там. Тя е утвърден специалист с дългогодишен преподавателски и клиничен опит в сферата на медицинската хипнотерапия.
Д-р Пейновска е завеждащ Клиника по медицинска хипноза в онкологията в Charing Cross Hospital, Imperial College, University of London. Съосновател е на Британската асоциация за медицинска хипноза. Главен редактор на научното списание European Journal of Clinical Hypnosis и е избрана за следващ председател на Секцията по психосоматична медицина и хипноза към Кралското общество по медицина.

-Д-р Пейновска, кое провокира интересът ви към клиничната хипноза?
-Първоначално интересите ми бяха насочени в сферата на клиничните невронауки, имащи отношение към психиатрията. В последствие започнах да се занимавам с хипнотерапия и психотерапия. От преди близо 13 години изцяло се насочих в тази област. Причините за това се дължат от една страна на чист професионален интерес, а от друга на факта, че видях как при пациентите много по-бързо настъпва желаният ефект, отколкото при използването на разни друг психотерапевтични методи. Възможността за приложение на клиничната хипноза в най-различни области на клиничната медицина също ме привлече. Защото според мен това е практичната терапевтична техника в съвременния ни живот.
-Какво ви мотивира, за да проведете такъв курс у нас и каква е целта му?
-Всичко започна преди близо две години, когато моя много близка приятелка от студентските ми години беше диагностицирана с аденокарцином на белия дроб и метастази в надбъбрека. Дойдох да я видя и я намерих в едно много лошо психическо състояние. И всъщност покрай нея разбрах, че не отделяме особено внимание на психиката на болния човек. Не се опитваме да го въвлечем активно и да го направим съпричастен в неговото лечение. Някак си всички тези неща остават на заден план, а те са много сериозни и важни за успешния изход на всеки лечебен процес. Целта на това обучение е да даде една базисна, основна подготовка на лекари, зъболекари и клинични психолози, в използването на хипнозата като едно комплементарно, допълнително средство в арсенала на техните инструменти за работа с пациентите при медицинското или хирургичното им лечение. Да се научат да общуват, защото хипнозата ползва определен език и когато го овладеем този език, ние в същност ставаме много по-добри комуникатори. А това повишава доверието на пациента към лекаря и съответно има ефект върху крайния резултат от лечението. Целта е да обучим медицинските професионалисти да ползват този метод. В курса основно се разглеждат основите на хипнотерапията. Освен това учим курсистите как да се справят с тревожните състояния, с болката, с пациенти, които имат проблеми при извършването на различни стоматологични или медицински манипулации като гастроскопия, колоноскопия и т. н.. От една страна главно е да се овладее тревожността, а от друга овладяване на нашите вродени човешки възможности, за постигане на целите.
-В тази връзка има ли медицински специалности, в които хипнотерапията е не приложима? И по-скоро има ли пациенти, за които клиничната хипноза е противопоказна и такива, за които тя просто е наложителна?
-Хубав въпрос..Да, общо взето навсякъде може да се прилага-в стоматологията, в хирургията. Няма медицинска специалност, в която хипнотерапията да не може да се прилага. Просто няма болестно състояние, което по някакъв начин да не засяга човешката психика. При определени състояния не е препоръчително да се използва, и то пак зависи за какво става въпрос, например при психотични пациенти напр. при депресия, при пациенти болни т шизофрения особено, когато са в криза, при хора с епилепсия. Но пак казвам, че това не е абсолютна контра индикация, зависи за какво става въпрос т. е. какъв е проблема. Всеки един човек, който има желание може да бъде хипнотизиран. Това е състояние на дълбока релаксация. Счита се, че 95% от хората могат да навлязат в така наречения лек транс, което е абсолютно достатъчно за клиничната работа. В определени случаи, когато е наложително използваме включително и регресивната хипноза. При хипнозата може да използваме когнитивно поведенчески терапии, може да използваме и анализа. Хипнозата сама по себе си просто е едно състояние. Какво правим в това състояние вече зависи от подготовката на терапевта и от конкретния случай. Имаме вече достатъчно изследвания в тази област, че когато човек е в състояние на транс, подсъзнанието, което е 90-91% от мозъка е много податливо на сугестия, на терапия и резултата от нея е много по-бърз. Обаче това не става така мигновено. Като част от терапията е изискването пациентите да изпълняват определени упражнения, за да могат да помогнат на самите себе си. С други думи те трябва да научат определени ментални техники, с които да постигнат стимулиране защитните сили на своя организъм, бързо и успешно възстановяване т. е. да се научат да използват собствения си умствен потенциал за лечебни цели. Това е красотата на хипнозата-да накара човек да стане съпричастен към своето лечение. Да стане активен, защото когато е активен, мобилизиран добрите резултати са налице. Пациентите от пасивни получатели на лекарствени медикаменти или хирургични интервенции трябва да се превърнат в отговорни, осъзнати хора за своето собствено здраве. Хипнозата е още един духовен инструмент в инструментариума на даден лекар или зъболекар, с който може да помогне на пациента. Ако при джипи дойде пациент с високо кръвно налягане. Елементарно е, ако джипито се интересува и знае от какво значение е влиянието на психиката върху соматичните функции ще му покаже, ще го научи да релаксира, което абсолютно действа енергично заедно с лекарствата за повлияване на кръвното.
-Миналата година вие бяхте лектор в летния медицински университет в Банско. Какви са впечатленията  ви?
-Да, тогава изнесох една лекция и бях приятно изненадана от интереса, който колегите проявиха. Много голям интерес проявиха някои. Моята цел бе да възбудя техния интерес и да го фокусирам върху психиката на болния човек, която не бива да загърбват. И също така да им обърна внимание на това, колко важен е начина на комуникирането с пациента. Да може да му обясниш на прост език за какво става въпрос и да го направиш съпричастен към лечението му, а не да го затрупваш и бомбардираш с непонятни и сложни медицински термини, което води до объркване, нарастване на напрежението, безпокойството, страхът в него и хаоса от мрачни мисли в главата му.
-Кога един зъболекар или лекар може да бъде сигурен, че готов да прилага клиничната хипноза в своята практика?
-Обучението, което в момента предлагаме е на модулен принцип. Общо взето даден специалист, за да започне да използва клиничната хипноза в практиката си, не говоря за психотерапия, при някои медицински процедури например при успокояване и дори обезболяване на пациент при колоноскопия трябва да има не по-малко от 60 учебни часа обучение. Това е достатъчно. Тези 60 учебни часа са базовите, които колегите ще могат напълно да използват в своите практики, за определени случаи. От там нататък, ако иска да прилага психотерапия трябва да има допълнително терапевтично обучение. Например много пациенти изпитват страх от зъболекарската бормашина. Включително и вие. Този курс ще накара например вашият стоматолог, ако го е минал естествено, как да комуникира с вас, да ви предразположи, да ви отпусне, за да седнете без страх, спокойна на стоматологичния стол, да си свърши той своята работа и след това вие да си тръгнете от кабинета му спокойна и усмихната.
-Трите модула какво застъпват?
-Много важна част в нашето обучение е езика, комуникацията с пациента, с който специалиста да влезе в емоционална връзка. Целта на първия модул е участниците в семинара да се научат да използват автохипнозата за себе си. Да видят резултатите и ползата от нея и убедени в ефективността и от там нататък да започнат да учат все повече и повече различни техники, които да прилагат на своите пациенти. Хипнозата е средство, което всеки клиницист при желание може да усвои и да използва успешно в своята практика.
-Вие сте завеждащ клиника по медицинска хипноза в онкологията в Charing Cross Hospital. Как хипнозата помага при лечението на онкоболните пациенти?
-Клиниката работи в няколко направления. Например при онкоболни с рак на главата и шията им се прави индивидуална маска, за да може при лъчетерапията да се щади здравата тъкан и прицелно да се атакуват болните клетки. Страдащите от клаустрофобия по никакъв начин не може да издържат тази маска, което намалява абсолютно шансовете им за излекуване. Тези хора са наши пациенти, както и имащите страх или непоносимост към стомашната сонда, през която се налага да се хранят. Лекуваме и пациенти имащи страх от игли, депресия, тревожност, породена от животозастрашаващо заболяване, разстройство на съня. Помагаме и при страничните ефекти на химиотерапията като гадене, повръщане, за да могат пациентите да се възстановят по-бързо. Освен това използваме и определени психоимунологични техники за засилване на имунната им система, използвайки силата на ума. Пациентите, които идват в клиниката по хипнотерапия, имат възможност за три сесии. И те са абсолютно достатъчни, в повечето случаи, за да може човек да се справи с проблемите, заради които е бил насочен към клиниката. 10-15% от пациентите ни не са онкоболни. Те идват за овладяване на болката. Голяма част от нея има психологически компонент. Когато състоянието на тревожност е повишено прагът на болката пада и човек е много по-чувствителен към нея. И колкото по-малко болки успокоителни те приемат, толкова по-добре. Това е идеалния вариант.
-Един от основателите сте на Британската асоциация за медицинска хипноза. Накратко да разкажете за целите и дейността и?
-Асоциацията съществува от 2002 година и тя обединява главно за лекари и стоматолози, които практикуват хипнотерапията в своята лечебна дейност. Целта е да се усвоява, овладява, развива и все повече хипнотерапията да навлиза в здравеопазването, което се заплаща от съответния фонд или здравна каса. В Англия има още една организация, която е пак на лекари и стоматолози, но при тях има и клинични психолози също. Освен това имаме и Кралското общество по медицина, което в същност е най-голямата организация за следдипломно обучение на лекари и стоматолози, в което има и секция по психосоматична медицина и хипноза. Целта е да
поддържаме жив научният интерес. Имаме официално 4 срещи годишно като каним лектори не само от Великобритания.
-Какви са перспективите за развитието на психотерапията в сътрудничество с нашите български специалисти?
-Нашата цел с д-р Венцислав Стоев е да обучим една група от лекари, стоматолози и клинични психолози. Ние доста повдигаме летвата, защото искаме хора, които имат образователен и професионален ценз да придобият знания и в тази област. Да създадем професионално общество в България на хората, които са професионалисти и практикуват хипноза за клинични цели и да го приобщим към Европейското общество по хипноза. Защото нашето място е там. И от там насетне може да развиваме хипнотерапията в клинична, в академична насока. Ще има колеги, които ще искат да правят научна работа. Този комплементарен метод в световно равнище тепърва се развива откъм академична гледна точка. Тепърва разбираме какво става в мозъка, когато някой е в състояние на хипноза, какво може да постигнем клинично използвайки вродените си способности и същевременно да видим с техниките за визуализация като компютърна томография, образна диагностика с ЯМР какво става в този същият момент в него (мозъкът). Така едни ще развиват научна дейност академично, други научна дейност клинично, трети ще бъдат практици.
-От какво най-много сте удовлетворена в своята работа и какво ви дава стимул да вървите напред и само напред?
-Като видя пациент с проблем, който след 2-3 терапевтични сесии казва, че е добре, като видя човек с болка, която е научил как да овладява така, че да може да живее добре и да работи, като видя как имащите проблеми със съня, как след няколко сесии започват да спят спокойно това ме удовлетворява и то страхотно. Сега се сетих за една пациентка, която имаше фобия от гущери, а и предстоеше почивка в Карибския басейн. Ами тя не можеше да спи от страх. Имахме 3 сесии за десенсибилизация и след това ми се обажда, че всичко е минало супер. Ето такива дребни неща от живота ме карат да се чувствам добре. Сещам се и за друг случай с мой 41 год. пациент с рак на гърлото, който изобщо не можеше да понася маската, за която вече говорихме. Причината за клаустрофобията му се оказа в детството, когато е бил 5-6 г. и уж на шега пощальонът го е заключил в пощенската кутия, в Англия те са високи, и го оставал известно време. Естествено той се травмира и оттогава има фобии от затворени пространства, без прозорци. След втората сесия вече му се направи проба за маската и започна лъчетерапията му. Друго, което използваме в хипнозата е „пречупване на времето”, когато час може да се приеме като 10 минути т. е. лъжем мозъка. Не ви ли се е случвало при хубав филм или книга да загубите представа за времето?. В клиничната практика това го използвам при хирургични интервенции, когато даден пациент има противопоказания за използване на анестезия или пък друг е решил, че това има много предимства.

-Д-р Пейновска, благодаря ви за този разговор, който ми се иска да оставя с отворен финал - за продължение.

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

От 100 запитани само 7лекари споделили, че са докладвали за нежелани лекарствени реакции при пациентите им



Резултатите от тази анкета бяха оповестени вчера на форум, организиран от Българската асоциация за лекарствена информация.
Проучването ще продължи до средата на следващата година. Резултатите ще бъдат публикувани в две научни списания, българско и чуждо, съобщи зам. праедседателят на фармацевтичния факултет проф. Валентина Петкова.
Евродиректива задължава всички лекари да докладват за странични реакции след употреба на лекарствата, но българските не го правят макар, че всеки лекар е получил такава карта, в която може да съобщи дали медикаментът, което е предписал, е показало очаквани или неочаквани странични реакции, както и дали те са леки, или тежки. Повечето от лекарите твърдят, че за пръв път виждат жълтата карта и не знаят за какво служи тя, поясни проф. Петкова.
За 327 нежелани лекарствени реакции има информация в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ)за миналата година. 2/3 от тях са били подадени от производител или притежател на разрешение за употреба.
Проф. Витан Влахов, който е участвал в изпитанията на над 150 нови лекарства, се позова на проучване отпреди 15 години, когато са били анкетирани 300 лекари, от които 36% са били убедени, че за употреба се пускат само безопасни лекарства, докато във Франция така мислели само 1,3%о от лекарите.


Лекарствата, с баркод срещу ментетата, ще поскъпнат





Нова система за идентификация на лекарствените продукти ще доведе до поетапното им оскъпяване в периода от 2013 до 2017 г., съобщиха на семинар за новото законодателство за лекарствената безопасност.
Става дума за специфичен идентификационен номер (баркод), който ще трябва да носи всяка отделна опаковка, разпространявана в рамките на ЕС. Уникалните номера ще съдържат 20 и няколко числа. Ще ги посочва Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това са предимно лекарства, които се купуват с рецепта, обясни доц. Илко Гетов от Медицинския университет в София.
Той подчерта, че идентификационната система представлява група от уникални кодове, които няма да се въвеждат за всички лекарствени продукти, а само за лекарствата, които са обект на най-чест риск, най-често фалшифицирани и най-продавани. Така ще става ясно къде коя опаковка е излязла от продажба и от кой пациент е закупена.
Черен триъгълник, обърнат с върха надолу, ще бъде върху листовките на новите лекарства, които са под наблюдение пет години след появата им на пазара заради непредвидени странични ефекти. Знакът ще насочва пациентите да внимават с лекарството и да знаят, че то е наблюдавано и специфично. „Той ще напомня на пациентите да бъдат по-внимателни с приема на лекарството да следят за нежелани странични ефекти и да докладват на лекаря или фармацевта, ако имат такива”, обясни проф. Гетов. Така лекарствата ще се разграничават и от фалшивите, които се разпространяват свободно в интернет пространството. Не са малко обаче случаите, при които фалшиви медикаменти са откривани не само в България, но и в целия Европейски съюз. Добрата новина е, че потребителите вече ще могат да проверяват дали онлайн търговците имат лиценз да продават лекарства на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).
Защитният знак, заедно с други мерки, се налага заради изисквания на европейски директиви за безопасност на лекарствата. Предстои да бъде въведен с европейска директива за безопасност на медикаментите и чрез промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. До края на тази година трябва да се синхронизира законодателството за лекарствената безопасност и да започне пилотното въвеждане. Всички нови правила, които имат за цел да предпазят пациентите от приема на медикаменти с изтекъл срок на годност, фалшифицирани или с множество странични ефекти, ще влязат в сила у нас в средата на следващата година. До 2015 г. пък производителите трябва да въведат изцяло системата на унифицирано кодиране, а до 2017-а е гратисния период, в който ще се провери дали система за фалшифицираните лекарства действа или не.
Системата ще струва милиарди, категорични са експертите от Българската асоциация по лекарствена информация (БАЛИ). „Производителите трябва да инвестират милиарди в новата система за проследяване и контрол на безопасността на медикаментите. Това ще ги натовари значително и те ще трябва да компенсират тези разходи”, коментира доц. Татяна Бенишева, председател на БАЛИ.
Според специалистите производителите ще осигурят тези пари, като оскъпят продуктите, които предлагат т.е като ги калкулират в цената им. Аптеките пък също трябва да инвестират минимум по 300 евро за четци на кодовете и за софтуер.
Новото европейско законодателство променя и механизма, по който пациентите ще могат да съобщават за неблагоприятни условия, които се наблюдават при тяхното лекарствено лечение. Пациентите вече ще имат възможност сами да съобщават проблемите си, да сигнализира за негодни, опасни или фалшиви лекарства, които не дават нужния ефект или пък предизвикват нежелани странични реакции. на гореща линия, както и на сайта на ИАЛ, от началото на следващата година. Освен това ще се изработи и система, която да ги стимулира да дават тази информация на лекуващия си лекар или фармацевт. От своя страна те ще я събират и отново ще я изпращат до ИАЛ. Концентрираната информация пък ще се подава към Европейската агенция по лекарствата, където ще се анализира и проверява.
Поправките в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина ще минат на второ четене през парламентарната здравна комисия в края на октомври. Като цяло имаме известно забавяне в синхронизирането на законодателството си, но се надявам до края на годината поправките да бъдат гласувани, от народните представители. В момента се обсъждат в ЕК промени на директиви за подобно унифициране и на медицинските изделия, обясни председателят на Комисията по здравеопазване към парламента Даниела Дариткова.

Донорството трябва да е национален приоритет



Броят на хората, които се нуждаят от органна, тъканна или клетъчна трансплантация, се увеличава всяка година. Близо 20% от чакащите за трансплантация на черен дроб или бъбрек, умират всяка година поради липсата на донори, съобщи проф. Никола Владов, национален консултант по трансплантология, по повод Световният ден на донорството и трансплантациите-16 октомври. 
Чакащите за черен дроб са 42, петима за бял и за бъбрек - 902-ма българи. От началото на годината досега са направени само 12 трансплантации.
Всяка година нови 20-40 души попадат в списъка на чакащите ново сърце, а 10-12 умират. В България има добри лекари, които да правят трансплантации, но държавата не изпълнява ангажиментите си към тази дейност, смятат специалистите.
В листата на чакащите за ново сърце в момента има 43-ма записани. От началото на годината донорите са само двама, а за миналата – три, допълни проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска болница „Св. Екатерина". В листата няма деца, но в последните месеци, отново заради липсата на донори, са починали две – на 8 и 13-години.
До нуждата от присаждането на сърце се стига най-вече при увреждане на сърдечния мускул т. е. при диагноза-кардиомиопатия. Единственият шанс за някои от чакащите трансплантация на сърце е да им бъде присадено изкуствено, докато се намери подходящ донор, но то струва 160 000 лева, а НЗОК плаща едва 50 000 лева.
„Това на практика означава, че не го поема, защото кой в България може да извади 110 000 лв. Тези, които имат такива пари, умират от куршум, а не от сърдечна недостатъчност", коментира проф. Начев. Между 5 и 10 са пациентите, които годишно се нуждаят от изкуствено сърце, което удължава живота с около 7 години. Проф. Начев изрази надежда, че от 1 януари догодина НЗОК ще плаща изцяло лечението на такива пациенти.
Специалистите заявиха, че искат среща със здравния министьр Десислава Атанасова, за да й предложат промени в Закона за трансплантациите, за да се улесни присаждането на органи. Очакванията са, че тогава броят на донорите и съответно на органите, които стават за трансплантация, ще се повиши рязко и чувствително. Идеята им е, както в Испания, на близките да се дават до 6 часа, в които те да съобщят дали са съгласни да дарят органите на изпадналия в мозъчна смърт техен роднина, или не. В момента у нас няма ограничение за времето на получаване на отговора, а с всеки изминал час годността за присаждане на сърцето, бъбрека или черния дроб намалява. Те се обединиха около тезата, че до забавяне на донорството у нас се стигнало поради липсата на достатъчно информация за проблема, както и на работата на Изпълнителната агенция по трансплантация.
„Донорството трябва да бъде подкрепяно от държавата, то трябва да е национален приоритет. Не е случайно, че последната европейска директива в областта на здравеопазването е насочена към подобряване на качеството на трансплантациите и поощряване на донорството”, поясни доц. Владов. По думите му страната ни има потенциала да се превърне в дестинация за трансплантация на органи.
---------
Над 56 000 европейци се нуждаят от трансплантация на органи, тъкани и клетки.
Всеки ден в ЕС умират 12 души поради липсата на донори.
В развитите страни, където донорството е добре развито, като Норвегия, Германия и др. за трансплантация се чака средно от 4 до 6 месеца. Но донорите не стигат никъде по света. Навсякъде има недостиг и затова се работи върху създаването на изкуствени тъкани, на генно инженерство, за да се избегне зависимостта от донори.
Най-честите причини за необходимостта от органна трансплантация се оказват нездравословният начин на живот и замърсяването на околната среда. В България хронологията на трансплантацията започва от 1969 година, когато е извършена първата бъбречна трансплантация. През 1986-а е направена първата сърдечна трансплантация. 
---------
Проф. Генчо Начев:
Съвместни екипи от световни учени, биоинженери и лекари са създали биологични сърца от стволови клетки. В момента те са присадени на мишки и резултатите са доста обнадеждаващи. Предполагам, че до 5-10 г. ще сме готови да заменим трансплантациите с биосърца от стволови клетки, включително и у нас. Така ще се увеличи преживяемостта на болните. Няма да се налага да пият постоянно хапчетата за потискане на имунната система, за да не отхвърлят органа. Сега 80% от трансплантираните доживяват до петата година, а 51% - до десетата.

сряда, 17 октомври 2012 г.

Пари във вид на ваучери раздава мол Galleria Burgas



4000 ваучера на стойност 20 000 лв. получават бургазлии



Ваучери с реална парична стойност ще бъдат раздавани на жителите на Бургас. Отпечатаната шопинг валута наподобява банкнота от 5 лв. и има същата покупателна стойност. Всеки, който се сдобие с такива, ще може да пазарува с тях в най-големия мол на южното Черноморие – Galleria Burgas.
Четирите хиляди ваучера вече се разпространяват сред минувачите по пешеходната зона на Бургас и в избрани комплекси в пиковите часове на деня. Шопинг валутата на Galleria важи във всички магазини на мола, предлагащи модни продукти: дрехи, артикули и аксесоари, козметика, бельо, бижута, обувки, очила и др., както и в Carrefour в Mall Galleria Burgas. Единственото условие е клиентът да е закупил продукти на стойност поне 25 лева на една касова бележка. Например, ако сумата на покупката е 30 лева, клиентът плаща 25, а останалите 5 се доплащат с ваучера. Предварително ваучерите трябва да се подпечатат на бюро “Информация” в сградата. Един ваучер може да се използва само за една касова бележка. Един клиент може да използва неограничен брой ваучери.
Кампанията стартира в Galleria Burgas преди няколко дни и ще приключи на 20 октомври. Общата инвестиция в проекта е 30 000 лева. Проектът е изцяло финансиран от бургаския мол. Чрез него търговско-развлекателният център поставя силен старт на есенния шопинг сезон, с цел да увеличи оборотите в търговските обекти, подпомагайки своите наематели. Ползата за потребителите е очевидна и дава допълнителни предимства за шопинг при атрактивни условия.
 


Д-р Андрей Кехайов, единствен представител от България, говори пред участниците на Генералната Асамблея на Световната Медицинска Асоциация



Завърши Генералната Асамблея на Световната Медицинска Асоциация (СМА), проведена в Банкок, Тайланд от 10 до 13 октомври. Делегати на форума бяха лекари от почти 50 национални медицински асоциации. На това най-значимо медицинско събитие за годината представител от България беше д-р Андрей Кехайов, председател на Сдружение „Български лекар” (СБЛ) и президент на Югоуизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ).
В рамките на събитието той проведе срещи с новоизбрания президент на СМА – д-р Сесил Уилсън от САЩ, с президентите на Израелската, Шведската, Чешката, Тайландската, Украинската, Казахстанската, Грузинската медицински асоциации, на Чешката и Сръбската лекарски камари, с представители на Германската, Австрийската и Корейската медицински асоциации, президента на Постоянната работна група на Младите европейски лекари и др., което дава големи възможности за разширяване на международното сътрудничество на СБЛ и ЮЕМФ.
Д-р Кехайов направи обръщение към присъстващите делегати и връчи декларация от името на ЮЕМФ в подкрепа на основни политически документи на СМА.
В рамките на Асамблеята бяха обсъдени актуални в световен план въпроси на медицината и медицинската политика, сред които: Декларацията на СМА от Хелзинки (основен документ на СМА третиращ етични въпроси);
Трансплантация на органи - СМА се противопостави на идеята за пазар на органи при което на донорите се плаща за даряваните органи;
Смъртно наказание – позицията на СМА е, че лекарите не трябва да участват в екзекуции и не следва да оказват помощ при даването или предписването на лекарства за екзекуции;
Колективни действия на лекари – беше обърнато внимание на етичните аспекти по време на стачка на лекарите с цел да се сведат до минимум вредите за обществото и да се гарантира непрекъснатост на медицинското обслужване и такова при спешни случаи.

Декларация на ЮЕМФ относно интегритета на националните публични здравни системи приета от Третия международен медицински конгрес на ЮЕМФ, Белград, Сърбия, септември 2012 г.

Участниците в Третия международен медицински конгрес, организиран от Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ), който обединява организации на лекарите от Албания, Беларус, България, Грузия, Гърция, Казахстан, Македония, Република Сръбска - Босна и Херцеговина, Словения, Сърбия, Украйна, Узбекистан, с представители от Русия и Румъния - регион, в който има около 500 000 практикуващи лекари, следвайки основните принципи и цели на СЗО и СMA, както и приоритетите а ЮЕМФ и на организациите на лекарите в нашите страни, декларират, че:
Препоръчват да се обединят усилията на сектор обществено здравеопазване, неправителствените организации, академичните институции, гражданите, частните фирми и държавните агенции, за да се признае, че здравето е приоритет за развитието на всяка страна, както и да се предоставят достатъчни финансови ресурси, за да се гарантира постигането на висококачествено модерно здравеопазване, както и на приоритетите и целите на Стратегия 2020 на СЗО.
Считат, че основната характеристика на едно демократично и социално отговорно правителство трябва да бъде отговорността за здравето на населението и гарантиране на равен достъп до здравни грижи за всички граждани, независимо от възможността им да плащат за здравни грижи.
Вярват, че основните принципи на функционирането на националните здравни системи са тези, които се основават на признаването на независимостта, професионалната автономия и самоуправление на медицинската професия.
Смятат, че основен проблем на здравните системи в региона са младите лекари. Кариерата и перспективите им за развитие трябва да бъдат предмет на специален анализ и ефективни управленски решения, насочени към дългосрочно подобряване на качеството на медицинската помощ.
Призовават компетентните национални органи на страните, да приемат като задължителни за работата на националните здравни системи принципите, определени в изявленията и декларациите на СMA за професионална автономия, саморегулиране и независимост на националните медицински асоциации.
Осъждат опитите и действията от страна на държавни агенции, които се намесват и ограничават дейноста както на националните независими организации на лекарите, така и на самите лекари, като по този начин причиняват вреда не само на медицинското съсловие, а също така и директно на своите граждани и изразяват подкрепа за резолюциите на Съвета на СMA относно проблемите на лекарите в различни части на света.
 

Няма любов, само пари искате!




С тези думи, отправени към кметове от цялата страна, премиерът Бойко Борисов развесели присъстващите на Осмата годишна среща на общините в Пловдив

вторник, 16 октомври 2012 г.

Българският туристически съюз стартира кампания за възстановяване на хижа „Богдан”




Български Туристически Съюз, заедно с Националният организационен комитет на движението „Опознай България - 100 НТО”, „Покорител на 10 - те планински първенци” и приятели, приканват всички българи да подадат ръка на инициативата за събиране на средства за възстановяване на хижа „Богдан, която е построена през 1938 г. от копривщенските туристи и кръстена на Богдан войвода.
Хижа „Богдан” се намира в изключително красивият Богдански масив в Средна гора. Регионът е любим на хиляди туристи, тъй като разполага с 15 защитени територии, 1 природен резерват, 8 природни забележителности, 6 защитени местности, а в близост се намират още Историческия музей в Клисура, Тракийската гробница в Старосел, както и Копривщица, Стрелча, Панагюрище и още десетки селища, съхранили възрожденския си дух и свободолюбие. Само на половин час от хижата се намира средногорският първенец връх Богдан - 1603.40 м.
С тази кампания искаме да възродим старата традиция от зората на организираното туристическо движение, когато хижите са се строили с безвъзмезден труд и дарения от самите туристи. Тяхно дело са десетките туристически хижи, заслони, къмпинги и др., които днес се ползват от всички българи и любители на планината“ сподели г-н Венцислав Удев, изпълнителен секретар на Българския Туристически Съюз.
Смятаме, че това уникално място не може, а и не бива да остава повече в това състояние”
Преди около две десетилетия целият комплекс е опожарен, като причините така и не са установени. Днес, единственото което напомня за това прекрасно място в сърцето на бунтовното Средногорие, са изгорелите останки. На мястото на изгорялата хижа и бунгалата организаторите на кампанията предвиждат да се изгради нов модерен туристически комплекс, който да бъде на разположение на туристите в Средна гора.
Очакваме всички туристи, приятели на планината, участници в националното движение „Опознай България - 100 Национални Туристически Обекти” и националното движение „Покорител на 10 - те планински първенци”, държавни и частни фирми, институции, местните власти и др., да ни подкрепят и да се включат в кампанията. „Вярваме, че заедно ще успеем да съберем необходимите средства и да поставим началото на възстановяването на прекрасната туристическа база”, допълни г-н Удев.
Дарителската кампания се осъществява с подкрепата на Фондация „Помощ за благотворителността в България” по програма „Да постигнем повече!”, финансирана от фондация „Америка за България”. Зад нея вече застанаха редица известни личности от обществения, културния и политическия живот на България. Сред тях са Елена Поптодорова - посланик на страната ни в САЩ, археологогът проф. Николай Овчаров, Тончо Токмакчиев, проф. Радослав Гайдарски - български лекар и политик, Министър на здравеопазването от 2005 г. и почетен гражданин на Видин и София., Гала, Елица Котева, проф. Божидар Димитров, Люба Пъчева и др.
--------------------------------
Изпратете SMS с текст DMS hija на единен дарителски номер 17 777 (за абонати на GLOBUL , VIVACOM и M-Tel ).За изпращането на дарителски SMS ще бъдете таксувани с 1,20 лв. с ДДС.

25-то число на всеки месец ще стане "ден за плащане към хазната"


Това предвиждат промените в данъчните закони, които са внесени от МС в НС.

До 25-то число на всеки месец фирмите ще плащат данъка върху доходите на служителите си за заплатите, които са изплатени през предходния месец. Също до 25-то число ще се плащат и дължимите осигуровки за пенсия и здраве върху доходите, изплатени през предходния месец. Досега осигуровките се внасяха в хазната заедно с даването на заплатите, а за забавените възнаграждения - до края на следващия месец, след като са били начислени. 
Данъкът върху доходите пък се плащаше до 10-то число на следващия месец. Промените се правят заради новата система всички данъци да се внасят в хазната с едно платежно нареждане. Целта е да се намалят разходите на фирмите за плащане на данъците и осигуровките. Но ако някой не може да плати всичките си данъчни задължения наведнъж ще може да посочи, че иска да погаси първо вноските си за здравната каса, гласят още промените. Така самоосигуряващите се граждани няма да губят здравните си права, ако не могат да си платят данъците.
Наказателната лихва за забавени осигуровки се намалява от основния лихвен процент плюс 20% на ОПЛ плюс 10%, гласят още промените. Така наказателните лихви за данъци и осигуровки ще бъда еднакви.

"Бърза помощ" не е социална служба


В системата на спешна помощ у нас работят 1150 лекари, от които половината са със специалност, а само 69 са със спешна медицина.

В много малко центрове спешните лекари могат да се похвалят с 18% по-високи заплати. На повечето места са взели 10-11% повече. Ниското заплащане и стресът на работното място са основните причини близо една пета от местата в спешната помощ да са вакантни. Новопостъпил лекар без специалност в София получава 530 лв., а със специалност - 690 лв. Сестрите вземат по 400 лв.
В София повикванията на спешна помощ непрекъснато се увеличават - дневната смяна обслужва около 300, а нощната - 200. Поради лошото заплащане обаче на смяна работят само 18-20 екипа, а са необходими поне 30. В същото време често ходят на адреси по фалшиви сигнали. Практиката продължава, тъй като санкции няма. Линейките у нас  са оборудвани с масивни носилки. Липсват походни, които могат да се използват в жилищните сгради. Проблемът е законодателен. Тези, които в чужбина са задължени да носят болните на носилка, са парамедици. Поради това много столичани  прибягват до частни услуги.Така понякога и спешната помощ, която у нас уж е безплатна, струва пари.От  „Токуда",срещу 75 лв., в дома ви пристига екип от лекар, сестра и шофьор. Сумата включва преглед, манипулации и откарване в болница при необходимост. Екипът обаче не е длъжен да свали болния например от 7-ия етаж до линейката. Причината е, че липсва парамедик или санитар. Частна линейка могат да извикат и абонатите на COT 161, които имат договор с „Токуда".
Големите болници също предлагат линейки. Когато такова транспортиране се налага по преценка на лекаря, в „Пирогов" пациентите не плащат нищо. Возене с линейка от клиниката до дома може да се поръча и по желание на болния. Тогава той заплаща по утвърдената тарифа. И в двата случая услугата включва само закарването на човека до адреса, не и преместването му до стаята. Във ВМА линейка на път за вкъщи се предлага само срещу заплащане. Причината е, че услугата не фигурира в никоя клинична пътека. Спешната помощ у нас не е това, което трябва да бъде, признават всички здравни министри в това правителство.


В този момент на друго място някой наистина има нужда от спешна помощ, разказва д-р Делян Георгиев, който е спешен лекар от 1 г. :

- Наскоро ги викат на адрес в "Красна поляна", състоянието на болния е описано като доста тежко. Задушавал се, едва ли не в безсъзнание. Линейката пристигнала за 4 минути. На място се оказало, че дядото сам се е обадил, измислил е някакви симптоми, а всъщност търси някого, който да му оправи телефона;
- Имали и случай, когато заварили на адрес развеселена младежка компания. Момчетата извикали линейка, защото се обзаложили за колко време ще пристигне колата;
екар се качва с две чанти на 17-ия етаж. "Пациентката" се оказва млада дама, която моли да й пуснат пералнята, защото не знаела дали не трябва да я смени;
-65-годишен мъж пък викнал линейка, за да сравни показанията на електронния си апарат за мерене на кръвно с тези на лекарския;
-Възрастни хора молели линейка да ги закара в старчески дом, защото нямало кой да свърши това и т. н..
 

неделя, 14 октомври 2012 г.

Малка част от хората с високо артериално налягане постигат прицелните му стойности

Неадекватният контрол на артериалното налягане се свързва с повишаване на риска от фатални сърдечно-съдови инциденти



Всеки трети българин е с повишено артериално налягане (АН). Въпреки това страната ни е на последно място, сред други 14 европейски държави, по лечение на хипертония. 55% от хората прекарали инфаркт или инсулт също имат проблем, но само 12% от тях имат има ефективен контрол на стойностите на артериалното налягане, докато в Италия този процент е 43. Рискът от сърдечно-съдова смърт, при неконтролируемите хипертоници,  се увеличава със 74%. Придържането към терапията се свързва със снижаване на хоспитализациите и усложненията. А контрола на артериалната хипертония драматично намалява рискът от сърдечно-съдови инциденти. Целта на лечението е максимално намаляване на дългосрочния риск от ССЗ и смъртността, съобщи проф. Нина Гочева, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница (НКБ). 
Високото кръвно налягане е основен фактор за миокарден инфаркт, инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Неадекватният контрол на АН се свързва с повишаване на риска от фатални сърдечно-съдови инциденти. Ранното въвеждане на комбинираната терапия повишава лекарствената ефективност. Безусловно това е по- резултатно  от простото увеличаване на дозата при монотерапията, защото фиксираните дозови комбинации подобряват комплайянса и придържането към лечението, съобщи още тя.
Според проучване, от последните години, 88% от лекарите смятат, че лекуват правилно, но  под 40% от тях постигат ефективност.
В световен мащаб близо 1 милиард души страдат от хипертония, която отнема годишно живота на над 7 млн. души.
Към 2025 г. се очаква броят на болните от хипертония да нарасне с около 60%. Причина за 62% от всички мозъчно-съдови инциденти е лошият контрол на кръвното налягане, допълни д-р Борислав Георгиев, кардиолог в НКБ.
Много малко от лекуваните диабетици постигат прицелните стойности на целевите показатели .Само 5% от мъжете и 12% от жените са имали прицелни стойности на HbA1c,АН и LDL едновременно. Близо половината от диабетно болните са с миокардно заболяване. Над 75% от всички хоспитализации за диабетни усложнения се дължат на коронарна артериална болест , посочи проф. Сабина Захариева, национален консултант по ендокринология. Сърдечно-съдовият риск е по-висок сред жените, болни от диабет в сравнение с мъжете, страдащи от същата болест уточни тя. По думите и на всеки пет секунди един човек се разболява от диабет, а след 20 год. диабетиците ще бъдат 500 млн.души. Осем от десет диабетици умират от сърдечно-съдов инцидент и затова специалистите са категорични, че диабетът е сърдечно-съдово заболяване и е еквивалент на исхемичната болест на сърцето, каза още проф. Захариева.
Диабетът е социално значимо заболяване с масово разпространение, дължащо се определено на заседналия начин на живот. Специалистите отново припомниха, че основните мерки за редуциране на риска и предпазващи пациентите от сърдечно-съдови заболявания са: контрол на артериалното налягане, поддържане на нормални стойности на холестерола, отказване от солта и тютюнопушенето, увеличаване на физическа активност, аеробни упражнения  (5 пъти дневно по 30 мин.) , рационален режим на  хранене.
При децата нормалната кръвна захар  на гладно трябва да е до 5-6 mmol/l, а за възрастни до 6.2 mmol/l..
Нормалното кръвно налягане трябва да е под 140/90 за здравите хора, а за диабетиците-под 130/80. По-високи от тези стойности се смятат за хипертония. Постигането на таргетно АН, липиден статус и гликемичен контрол, започва от ОПЛ и  изисква мултидисциплинарен екип от специалисти-диетолози, ендокринолози, кардиолози, които са ключови за ефективното повлияване на сърдечно-съдовите и диабетни заболявания. Но за целта е необходимо активно търсене, от страна на пациентите, на квалифицирана лекарска помощ и ранна диагностика.