Translate

четвъртък, 8 май 2014 г.

Късната диагноза на хепатит С-билиони евро за страните от ЕС

Заразяването по кръвен път, при трансплантация, и чрез ползване на предмети, заразени с хепатит С, става и при секс между мъже (MSM)-особено сред лишените от свобода (15-35%).
Рискът е по-висок, когато са на лице по-голям брой партньори. Само дори един от тях да има заболяването честотата на заразяване вече е 31-42%. Ето защо съветът при MSM е да се упражнява т. нар. safe sex.
Сред рисковите фактори е и поставянето на вендузи, което е свързано с нарушаване целостта на кожата. За някои държави рисков фактор за хепатит С е акупунктурата. Счита се, че 40%  от тази инфекция в света се дължи именно на нея. И това е най-типично най-вече за страни като
Египет, Пакистан и др.
Само 3% са тези, които съобщават за заразяване с хепатит, чрез убождане на медицинския персонал с игла. Ако майката е носител на вируса  вероятността да го предаде не бебето е нищожна (4-5%), но ако има и ХИВ рискът се увеличава значително-20-25%. Цезаровото сечение не го намалява в никакъв случай.
В 75-80% хепатит С хронифицира, със стадии на натрупване на фиброза-водещи до цироза  и оздравяването от тази  хронична инфекция се счита по-скоро за изключение.Преживяемостта зависи изключително от това дали ще развият цироза или не. Болестта тече по-бързо при мъжете и във възрастовата група 40-55 години.Умерена или тежка стеатоза, редовната употреба на алкохол, цигари, злоупотребата с наркотици, затлъстяването, също ускоряват процеса на развитие на заболяването.
Ето защо скринингът е най-важния  метод предотвратяване на заболяването и неговите усложнения.Според специалисти у нас нивото на диагностициране на хепатит С е изключително ниско спрямо  другите държави и тепърва ни предстои да извървим сериозен път в тази насока.

сряда, 7 май 2014 г.

Откриха бактерии, по-опасни от СПИН


Учени откриха нови бактерии, които представляват по-сериозна и по-бързо разрастваща се опасност от епидемията от СПИН през 80-те години на миналия век.
Смъртоносни в недалечно бъдеще могат да се окажат дори лека инфекция или рана от ожулване, предупредиха от СЗО.
Причината е, че антибиотиците стават все по-безпомощни пред съвременните бактерии. "Постантибиотичната ера, в която възпаленията и дребните наранявания ще убиват, далеч не е апокалиптична фантазия, а съвсем реална опасност за ХХI век," твърди доктор  Кеиджи Фукуда, който е зам. генерален секретар на организацията. Докладът за антимикробната резистентност се фокусира върху данни от 114 държави.
Специално внимание било обърнато на 7 различни вида бактерии, които причиняват диария, пневмония, инфекции на уринарния тракт и гонорея. Проучването на информацията показало, че във всички краища на света се наблюдава устойчивост на бактериите срещу антибиотично лечение, като тази резистентност постоянно се увеличава.
Нещо повече - през последните 30 години не са създавани нови антибиотици, макар заразите да мутират. Прекомерната употреба на тези вещества също може да доведе до резистентност, тъй като организмът привиква към тях и те вече не действат при лечението.
Една от препоръките на Световната здравна организация е да се намали лечението с антибиотици. В противен случай перспективата е болести, които десетилетия наред са били бързо и напълно лечими, да станат смъртоносни.




Правят регистър на лекарските грешки

БЛС ще състави национален регистър на допуснатите от медици грешки. Това съобщиха от съсловната организация. Списъкът обаче ще е служебен и достъп до него ще имат само медиците. Ще се въведе определение за понятието лекарска грешка в етичния кодекс и ще се изготви ясна класификация на извършваните грешки у нас. Вече ще се прави разлика между
грешки, причинени от немарливост, бездействие, грешна диагноза, липса на достатъчно медицински знания или пък административно нарушение. Целта е лекарите да се запознават с различни казуси и проблеми, за да не се допускат инциденти с фатален край, обясняват от лекарския съюз. Очаква се регистърът да заработи от следващата година. Част от подготовката включва създаването на 40 експертни групи към съсловната организация. Тяхната задача ще бъде да подготвят и одобрят правила за добра медицинска практика, както и да провеждат различни обучения за лекарите. Бордовете ще бъдат формирани на две нива – национално и регионално. В тях участниците ще бъдат петима представители, избрани от районните колегии, както и петима експерти, посочени от Съюза на българските медицински специалисти. Начело на борда ще застане национален експерт на съсловната организация, който ще бъде избран отново от българските медицински специалисти. Районните експертни бордове пък ще бъдат сформирани от специалисти, посочени от самите районни колегии. От страна на Управителния съвет на Българския лекарски съюз , дейността на комисиите ще се ръководи от зам.- председателят на съсловната организация д-р Юлиан Йорданов. 


www.burgasnews.com 

Дефицитът на лекари става страшен


Монтана е сред областите, в които липсват специалисти


До 10 години, а може би и по-рано, ситуацията с липсата на специалисти ще бъде плашеща. Причините: повечето от тях или ще са на работа в чужбина, или ще са пенсионирани.

Това показват последните анализи на Българската стопанска камара и лекарският съюз. Според данните, и в момента цели области са без някои от най-важните специалисти. Крайно недостатъчни са патоанатомите, съдебните лекари, анестезиолозите, педиатрите, микробиолозите и хирурзите. Най-засегнати са областите Габрово, Смолян, Монтана, Враца, Кюстендил. 
Как при това положение хората от Монтана могат да търсят тясно специализирана помощ? 66-годишната Пепа Василева от града боледува от 2009 година. След прекаран инсулт, следват множество други заболявания. Получава 226 лева инвалидна пенсия, от която отделя около 70 лева за лекарства . Понякога й се налага престой в болница , като в повечето случаи се нуждае от грижите на невролог. С една шепа хапчета на ден и чести прегледи при лекар , засега се справя. Ако обаче й се наложи помощ от неврохирург извън областта, няма да може да си я позволи. „Не мога, нямам пари, нямам с какво да отида. Нито мога да се кача в автобус, нито мога да се кача по влакове, нито нищо", казва жената.

От адекватна специализирана медицинска помощ най-често са лишени живеещите в трудно достъпните села, но липсата на специалисти се усеща и в големите болници.
В интензивните отделения денонощно трябва да има специалист по анестезиология, но този стандарт на много места е покрит само на документи. Годишно България се разделя с 500 медици, които отиват да работят в чужбина. Като мярка за задържането на младите медици в страната, от Министерството на здравеопазването са подготвили промени в наредбата за специализации, които трябва да облекчат достъпа на лекарите до обучение и развитие в кариерата.


В."Монт-прес"


Синдикатите настояват до три години средната заплата да стане 40% от европейската


КНСБ: "Няма да печем кебапчета, не искаме 1000 лева минимална заплата, искаме реални неща"

До 2017 г. средната работна заплата да достигне 40 процента от средното равнище за 28-те страни на ЕС, настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров вчера на национална конференция, посветена на заплащането на труда. На форума присъстваха лидерите на КТ
"Подкрепа", национално представителните работодателски организации. Гости бяха премиерът Пламен Орешарски и министъра на образованието Анелия Клисарова, зам.-министри и правителствени експерти.
Сега средната заплата у нас е 25 процента от европейската, посочи Димитров. От името на КНСБ той поиска и минималната да стане поне 50% от средната за страната.
Синдикатите имат и претенции за ръста на заплатите в бюджетната сфера от догодина. Той трябва да е 15-20% спрямо сегашното равнище. Това е едно от условието в страната да се задържат младите и квалифицирани кадри, смятат те.
"Няма да печем кебапчета, няма да искаме минимална работна заплата от 1000 лева. Ще искаме само реални възможности", каза при откриването на форума Димитров, иронизирайки предизборното поведение и обещания на политици като Николай Бареков или Волен Сидеров.
Покупателната спо-собност на хората изостава от началото на прехода. Минималната работна заплата е под 90 процента от равнището преди 24 година, когато започнаха промените в страната, уточни той.
През последните години потреблението коренно се промени, но има 1.6 млн. българи, които не пресмятат доходите си в достъп до широколентов интернет и в смартфони, а в хляб, мляко и лекарства , каза Димитров. Докато пропастта в доходите не се стесни, пазарната икономика не може да работи, заяви лидерът на КНСБ. Той цитира и позицията на генералния директор на МВФ Кристин Лагард, според която колкото по-голямо е неравенството между доходите, толкова по-слаб ще е устойчивият растеж.
Всички отговорни политици трябва да знаят, че неравенството в заплащането заплашва социалния мир и прави възможни сериозни катаклизми, посочи още лидерът на КНСБ.
Ниската производителност не е единствената причина за ниските доходи. Производителността на труда у нас е 47 процента от средната за ЕС, а заплатата в секторите на производството и на услугите е само 25 процента от средната в ЕС, каза Димитров. Временната заетост у нас води до много по-ниски възнаграждения като разликата в заплатите между хората на постоянен и временен договор достига 3,8 пъти, каза още Пламен Димитров.
Минималната работна заплата у нас ще продължи да се увеличава, но умерено и съобразено, сдържано обеща премиерът Пламен Орешарски, като охлади исканията на синдикатите.
Орешарски изтъкна, че правителството изпълнява обещаната си политика за увеличаване на минималната работна заплата до 450 лева в края на мандата, като в момента тя е 340 лв. Именно в ниската заплата у нас министър-председателят намира обяснението и за най-динамичните темпове на покачването на заплащането на труд през последните десет години, за които страната ни е критикувана от МВФ и Световната банка.

В."Добруджанска трибуна"


"Рязкото увеличаване на заплащанията предизвиква засилващ инфлационен натиск, а той от своя страна обезценява валутата", предупреди още Пламен Орешарски и припомни, че все пак сме обвързани във валутен борд.



"Изминалите 16 години показаха, че често се оправдаваме с борда, без да имаме големи основания за това нещо", продължи премиерът.



"Не бива да прехвърляме всичко върху борда, той не ни пречи. Бордът само ни показва, че е един от изкуствените инструменти за смекчаване на дисбалансите и девалвацията не работи -това може би е за добре, защото каква ни е ползата при девалвацията, когато създаваме илюзията, че заплатите растат, но инфлацията също расте", каза той.



"В рамките на борда трябва да бъдем по-внимателни и да не допуснем диспропорциите, защото връщането след това е болезнен процес", каза още премиерът, като обясни, че това го виждаме в Южна Европа поради това, че не може през девалвацията да заблудим хората - трябва да прилагаме открити рестрикции", изтъкна премиерът.



По думите му "днес нашите икономически агенти са настроени на фиксиран курс и влизането в еврозоната ще промени много малко нещата", каза Орешарски.

Д-р Красимир Кулински: Сдружението на джипитата прави проверка за търговията с талони


Дори да се докаже вина, не може заради един да страда цялата гилдия, смята лидерът на организацията


Д-р Красимир Кулински, председател на Районната колегия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Каква е реакцията сред личните доктори в областта след скандала, предизвикан от изнесената от НЗОК информация, че в Пазарджик година и половина е работила схема за търговия с направления за специалисти? По темата разговаряме с д-р Красимир Кулински, председател на Районната колегия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и член на Управителния съвет на организацията.
- Д-р Кулински, в последните дни нашумя скандалът с ваши колеги, обвинени в търговия с направления. В такива случаи сдружението прави свои вътрешни проверки. Ще има ли такава и сега?
- Да, естествено, че ще има такава проверка. Вече дори започнахме. По наша информация, и 24-те направления са на един и същи колега, не на двама. Тази информация още не ни е потвърдена, но засега знаем това. Колегата е от Пазарджишки регион, а специалистът, приемал талоните му, е от Пловдив.
- Имате ли данни, че наистина става дума за договорка между двамата за продажба на направления за консултации?
- Не мога да потвърдя, нито да отрека. В момента още тече проверка на Здравната каса.
Когато тя приключи, когато инспекторите си свършат работата, ние ще направим наша официална проверка. Едва тогава ще можем да оповестим до какви изводи сме стигнали.
- Досега при вътрешни проверки на Районната колегия установявани ли са някакви нарушения а общопрактикуващи лекари от Пазарджишко? Имало ли е сведения или съмнения, че някои от колегите ви злоупотребяват с пари за здравеопазване ?
- Не, при нас такива тежки нарушения никога не са установявани. Сами преценете - на колегите не им стигат направленията за нуждаещите се пациенти, камо ли им остават за продаване! С учудване прочетох в някои медии, че на лични лекари им били плащани по 10 лева на направление. Това е абсурдно. При условие че за консултацията с направление Здравната каса отпуска по 17 лева, а специалистът даде 10 от тях на общопрактикуващия лекар , на него какво ще му остане? Дали би поел такъв риск за няколко левчета? Смятам, че това, което се раздуха из всички медии, е преиначено и преувеличено.
- А с каква позиция се очаква да излезе Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България?
- Няма да останем безучастни. В момента подготвяме официално становище, което ще бъде изпратено до медиите. Целият управителен съвет на сдружението сме запознати с текста, все още добавяме и редактираме някои неща.
- А с колегите ви на местно равнище имате ли свое мнение за случилото се с уличения лекар ?
- Нашето становище е, че докато не приключи проверката, не може да се твърдят каквито и да било обвинения, нито пък твърдения в негова защита. А дори и да се докаже нарушение, смятам, че не е редно заради един човек да се сипят обвинения върху всички семейни лекари, които са 176 в цялата Пазарджишка област.
- Случаят аналогичен ли е с масовото глобяване през 2010 година, когато касата санкционира почти всички джипита за превишени регулативни стандарти, но впоследствие в съда се доказа, че медиците нямат вина?
- Мога да кажа само, че тогава бяха санкционирани над 90 на сто от колегите в Пазарджишко. Но съдебните дела, които бяха заведени, бяха спечелени. Изключение правят само 2 или 3, които загубихме. Те обаче бяха първите и още не се бе разчуло колко е масов проблемът.
- Тогава юрист на сдружението защитаваше санкционираните лекари. Сега, ако се докаже, че колегата ви не е виновен, гилдията ще застане ли зад него?
- Ако се докаже, че е невинен - естествено, че ще го защитим. И тогава НЗОК ще си понесе доста тежки последствия, защото прибърза да изнесе сериозни обвинения, преди още да са потвърдени, преди да е доказано, че са истина.
 

В."Марица" 

Пациентите няма да заплащат лечението си, ако преждевременно напуснат болницата, независимо от причината



Решението на Върховния касационен съд от 14 декември м.г. гласи именно това и е в сила от 29.04 т.г., когато е обнародвано в "Държавен вестник".
Задължението на пациентите да попълват декларация при предсрочно напускане на лечебното заведение е въведено с промяна в наредбата за изискванията към устройството и вътрешния ред на болниците през 2011 г.от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
В нея болните или родителите им изрично посочват-"Наясно съм, че следва да заплатя всички извършени медицински действия/процедури/изследвания и други, в случай че с напускането си създавам пречка за заплащане от страна на НЗОК, МЗ и други финансиращи институции на осъществената ми до момента от болницата медицинска помощ". Едно от основанията за признаването от здравната каса на лечението по клинична пътека  е пациентът да е бил физически в болницата през цялото време на лечението.
Според съда обаче клаузата няма връзка с обществените отношения, които са регламентирани в наредбата за устройството и вътрешния ред на болниците. Правото на пациента да откаже по всяко време предложената медицинска помощ е уредена в Закона за здравето и в този случай лекарите не носят отговорност за евентуалното забавяне на лечението, смятат висшите магистрати. Според тях с декларацията не се уреждат бъдещи парични отношения, а само се документира отказът от продължаване на лечението. Според ВАС последният абзац на декларацията е издаден от министъра на здравеопазването "извън пределите на предоставената му от закона компетентност". 
По тази причина ВАС я обявява за нищожна. Въпреки че е имало правна възможност, МЗ не е оспорило решението пред по-горна инстанция и ще плати на ВАС разноските по делото в размер на 20 лв.

Цените на лекарствата, издавани без рецепта, може и да се увеличат


Според Николай Костов, председател на Асоциация на собствениците на аптеки, след изтичане на едногодишния мораториум върху цените на лекарствата в края на месец април, е вероятно да има увеличение при някои от тях, но минимално.
По думите му потребителите не бива да се плашат, защото е възможно при някои от отис медикаментите дори и да има известно поевтиняване.
За да се избегне нов ценови шок, здравният министър Таня Андреева веднага след празниците ще внесе наредба за ново „замразяване" на медикаментите без рецепта и кабинетът да я гласува на първото си заседание след Гергьовден. Забраната за поскъпване ще засегне близо 2300 препарата и ще важи до края на годината



Д-р Христо Куруджиев: Увеличават се лекарите, които правят опити за самоубийство!



Oтношението към българските пациенти е вид национално предателство


 
Д-р Христо Куруджиев е роден през 1955 г. в Ямбол. Завършил е с отличен успех първия випуск на ямболската математическа гимназия “Николай Лобачевски”. След това следва медицина в София. През 1983 г. взима специалността „Неврология”, през 2003 г. – „Психиатрия”, през 2007 г. – „Съдебна психиатрия”. Работил е по разпределение 4 години в Ямбол, след това в Първа градска болница в столицата, а от 30 години работи в „Пирогов”. 

- Д-р Куруджиев, пак една стара и отдавна изтъркана тема - кои са основните проблеми в здравеопазването днес?
- Основният проблем е, че има диспропорция на т.нар. асиметрично здравеопазване. В София има претрупване на твърде много легла и болници, докато в провинцията се оказва, че има недостиг от тях. В цели отделения няма специалисти. Закриват се болници. В същото време министърът на здравеопазването заяви, че трябва да подкрепят 51 общински болници.
- Кои са тези отделения, в които има толкова критичен недостиг на специалисти? 
- В благоевградската болница например работят 120 сестри. Има недостиг не само на лекари, но и на сестри. Лекарите напускат България, а по-възрастните доктори са пред пенсия. И какво става? Цялата здравна система потъва. Предложението за увеличаване на пенсионната възраст, с това темпо, още повече ще влоши нещата. Ще могат ли да работят лекарите качествено до 65 и 70 години? Те и сега поемат много често ангажименти над капацитета на собствените си възможности. Не може да работиш на 3 места и да си с еднакъв коефициент на полезно действие.
- Почти 80 на сто от лекарите работят така, доколкото ми е известно?
- Да, но те имат ограничени ресурси, както и всеки човек.
- Кой трябва да ги ограничи?
- Както контролират шофьорите след осем часа работа задължително да почиват, би трябвало да има такъв начин на контрол и при лекарите. Този човек влиза в операционната, работи там и средно за седмицата трябва да има определен брой отработени часове. Значи, шофьорите може да ги контролираме, докторите – не! Освен това всички доктори са учили хигиена на труда. И ако са забравили, нека си припомнят, че когато човек работи 10-12 години една и съща професия, има риск от т.нар. професионални заболявания. Затова зачестява напоследък и т.нар. синдром на изпепеляването, на прегарянето. Този лекар става рисков за себе си и за околните. Проявява се недооценъчност, некритичност и преумора, която носи след себе си сериозни последствия.
- Това означава, че 90 на сто от нашите лекари трябва да са болни от този синдром вече?
- Ако не са болни, ще се разболеят... Освен това групата на лекарите, които правят опити за самоубийство, също нараства, като не са малко процентите на успешните опити. Когато човек изпада в стрес и преумора, се прави такава методика на диагностика, наречена уъркшоп. Някой трябва да контролира у нас психичното състояние и мотивацията на лекаря. В България нямаме такава практика на уъркшоп при доктори. Нямаме контрол и на часовете, които се заработват от един специалист за месец. В същото време никой не прави дебрийфинг - методика на психотерапия при хора, които работят в стрес. Ако един лекар трябва да се пенсионира на 65 или на 70 г., с 40 години трудов стаж, той не може да работи през цялото време с едно и също темпо и качество, защото преумората е много сериозен фактор. И вече стигаме до темата за т.нар. допълнителни материални стимули и еднодневни операции. Това предполага, че трябва да се контролира този процес. По-логично е да се увеличат заплатите на докторите, а не допълнителните добавки, за да могат в рамките на работното време да бъдат в добра кондиция и същевременно да получават добри доходи, а не да работят на 3 или 5 места, и да поемат ангажименти над капацитета на възможностите си, с произтичащи от това рискове за качеството на извършваната от тях работа.
- Това ли е причината при тези еднодневни или т.нар. миниинвазивни процедури да има вече и смъртни случаи? Наскоро почина момиче при такава операция.
- Когато един човек работи повече от часовете, които му се полагат, той натрупва хронична преумора, която го прави недооценъчен и некритичен в някои ситуации с произтичащи от това рискове за качеството на услугата и съответно за здравето и живота на пациента. Това е много важен момент. Не може да се говори, че трябва да се правят много операции, при положение че ти, като човешко същество, имаш ограничен ресурс. Във физиологията има крива, където след всеки връх на максималните възможности идва и техният спад. Този спад засяга вниманието, зрението, слуха, финеса на работа и оценката за кондицията и за състоянието на болния, както и оценка на ситуацията, в която е пациентът. Тези случки се наричат „смърт по непредпазливост” в Наказателния кодекс. Което е много съществен момент. Реално ние нямаме такъв контрол. Т.нар. служби „Хигиена на труда” се приватизираха и не знам доколко могат да упражнят ефективен контрол върху часовото натоварване за седмица на един доктор, без значение каква специалност е – хирургична или нехирургична.
- Не ни е известно досега някоя служба да е правила такава проверка.
- Не ви е известно, защото няма такъв контрол. А жизненоважно както за самите лекари, така и за пациентите им, е съответният ръководител на ДКЦ или на болница да бъде информиран: „Вашият човек вместо по 160 часа на месец, работи по 500 часа…” 
- Нали всеки лекар е длъжен да изпрати в Здравната каса информация за работното си време? Не е толкова трудно натовареността на един лекар да бъде засечена... 
- Графикът и престоят в операционна не знам доколко могат да се засекат ефективно. Явно и там има някаква „гимнастика”, но реално виждам последствията от това свръхнатоварване при лекарите: колеги правят инфаркти, инсулти в млада възраст, получават отлепване на ретината... - Това масово ли е? 
- Има такава тенденция. В същото време д-р Тотко Найденов писа много пъти за високата смъртност сред лекарите. Защото проблемът е много сериозен и ще нараства лавинообразно. Тук има и нещо друго. Проблемите идват и от това, че няма приемственост. Младите колеги напускат, емигрират от България, защото сред тях има демотивация да останат тук. А ние, старите доктори, си отиваме и ще се окаже, че колегите, които остават след нас, ще трябва да поемат твърде много ангажименти над капацитета на своите възможности. Но увеличаването на пенсионната възраст не може да реши проблема. Може ли тя да расте неограничено? Как ще стане тази работа!? 
- Кой ще довери живота си на възрастен лекар, който не е в кондиция да упражнява ефективно задълженията си?
- То всичко е възможно, отнемай къде. Чувам, че имало лекари, които и на 80 години и повече работят, защото трябва да се представи график, че това отделение функционира и е окомплектовано с необходимите специалисти. Имайте предвид, че първият спад в кръвоснабдяването на мозъка е около 50-годишна възраст, вторият – около 70-годишна възраст. Значи ние след 50 години имаме спад във възможностите на мозъка. Тогава човек работи по инерция, със стари стереотипи, няма креативност, невинаги може да прояви творчество и съответно при преумора нараства рискът от грешки – дори до застрашаване живота на болния. Освен това никой не говори за здравната карта. Тя си остана задължително, но неосъществено мероприятие години наред от няколко поредни министерства. Наложително е да се уточни в даден град, община или област какво е населението по структура и заболеваемост, от какви и колко на брой легла има нужда, какви специалисти са необходими там.
- Как ще помогне тази информация за оптимизиране на системата?
- Това предполага вече гарантиран максимално бърз достъп на населението на тази община, град или област до специалисти. Сега извършваме национално предателство към населението на тези райони, области и градове, като ги лишаваме от максимално бърз достъп до съответни специалисти. Национално предателство е фактът, че детската смъртност извън София е от три до четири пъти по-висока, отколкото в столицата. Говорим за юнашка, жестока дискриминация в държава, която от седем години е в ЕС и в НАТО. Ние нямаме адекватно отношение към децата! Без значение на вероизповедание и народност. Това са български граждани. Това е национално предателство!
- Какво е отношението към психично болните в страната ни?
- Тук проблемите са много тежки. Нараства агресията и автоагресията – всеки ден се самоубива някой. Враца, Лясковец... Къде ли не? Няма пощадени места! Това означава, че държавата едва ли не е абдикирала от психиатричната помощ и на нея се гледа като на заден двор. Не се полагат адекватни грижи за пациентите с психични заболявания. А това говори, че обществото ни е паднало много ниско. Просто има деградация на обществото при такова отношение към болните с психични разстройства. Това е деградация и национално предателство. В този контекст ще кажа, че правим голямо проучване за самоубийствата. Оказа се, че атеистите се самоубиват 20 пъти по-често, християните 10 пъти по-често, а мюсюлманите много рядко. Ислямът, каквато и религия да е, оказва се, че по отношение на самоубийствата е много структуро-балансираща. Ако силиконът, колите, купоните са критериите за развитието на едно общество, много жалко...
- Увеличават ли се болните с психични разстройства?
- Разбира се! Когато дойдат колеги от различни фармацевтични фирми при мен, им казвам: „Вие сте на пазара с един качествен продукт. Но кой ще лекува болните с него? Какво ще правят пациентите, след като чувам всеки ден за колеги, които заминават в чужбина?”
- Какви ще са последствията от това?
- Това ще доведе до епидемия от шизофрении, депресии, самоубийства, алкохолизъм... И ние като държава се затриваме. Не обгрижваме децата си, неглижираме психично болните, което измъчва техните роднини. Те може да не го вербализират, да не го казват в обществото, но се измъчват. Това им товари психиката и ги прави неадекватни за обществото.
- Може ли и те да развият психично заболяване?
- Разбира се. Аз бих казал, че чувството за вина би ги смачкало и би ги направило непълноценни хора. Много е вероятно това да се случи… Трябва да има втора здравна каса „Ние нямаме и социална система. Изходът е във: втора здравна каса – нова, конкурентна, здравна карта, контрол над часовото натоварване за седмица на докторите. Темата да се печели от оборот, а не от гарантирано по-висока основна заплата, може и вече се превръща в голям проблем. По-добре е лекарите да работят в рамките на нормално работно време, да имат оптимално натоварване с минимални рискове за качеството на услугата. Принципът трябва да бъде: добро качество, справедлива цена при справедлива печалба, а не печалба с лошо качество. Аз съм в системата над 30 години и се вълнувам от този проблем, защото, живот и здраве, и аз остарявам и искам да имам някакво спокойствие. Какъв е смисълът някой да каже: еди кой си доктор направил допълнително материално стимулиране от еди колко си лева. Та той е преуморен, в един момент рухва, умирайки, не дай Боже, на работното си място или претупва болните с лошо качество, за да спечели повече пари”, коментира още д-р Куруджиев.  

www.blitz.bg

Новите лекарства ще влизат в позитивния списък на 12 месеца




, а не на 6, както е сега. Същата промяна са предвижда и за комбинирани медикаменти, които съдържат съставка, незаплащана до момента от НЗОК.

Съгласно проекта за промени в Наредба 10  компаниите ще дават отстъпки от цените си по желание.Отстъпки ще има и за медицинските изделия, което ще се прави 6 месеца след приключване на договарянето на цените им с НЗОК.

Предвижда се текстовете да влязат в сила със задна дата от 1 януари т.г.-с цел намаляване дефицитът в бюджета на здравната каса.

България заема 21 място по качество на грижи и лечение при вирусните хепатити

Това сочи проучване от 2012 г. на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA), сред 27 страни от ЕС, Швейцария, Норвегия и Хърватска, а страната ни, заедно с Румъния, продължава да генерират над 50% от случаите с хепатит А в страните от ЕС.
Част от препоръките на СЗО за глобални мерки срещу хепатита са-повишаване на информираността за здравните и икономически ефекти на хепатит В и С, превръщане на превенцията им в ключов елемент от общественото здравеопазване, осигуряване на пълен достъп до лечение, създаване на програми в общностите за подкрепа на хората с вирусен хепатит и разработка на дългосрочни програми за осигуряване на повече доброволно съветване и изследване.
Пет „А" включва европейската дефиниция за достъпност на здравните услуги: Available (наличност), Adequate (адекватно и постоянно прилагане на наличните здравни услуги), Accessible (възможност за ефективно използване на здравните услуги), Appropriate (подходящи здравни услуги в отговор на специфичните нужди на различни групи от населението, съобразени с техния материален и културен статус) и Affordable (ценова достъпност).
Цената  на стандартното досега лечение с пегилираните интерферони и медикаментът Ribavirin, в зависимост от генотипа на вируса се движи между 7500 и 22 000 евро. Сегашната терапия е достатъчно ефективна, но не за всички пациенти.
Бъдещето в лечението на хепатит С е съчетанието от протеазни инхибитори, пегилиран интерферон и Ribavirin.Съвременната хепатология възлага много надежди на свободните от интерферон терапии,  подчерта проф. Красимир Антонов, началник на отделение „Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация" в УМБАЛ „Св. Иван Рилски".
Лечението с най-новите, перорални медикаменти е около 66- 84 хил. долара на тримесечие и то ще даде шанс дори на трансплантирани пациенти. С новите терапии (без интерферон) може да се снижи заболеваемостта от хепатит С с 18-20% и да се намали смъртността с поне 10% в следващите 10 години.Така ще се спестят и огромните разходи за трансплантации и лечение на чернодробна цироза и първичен карцином на черния дроб.
При хепатитно болните пациенти тези терапии може да се окажат източник на ликвидиране на огнището на вируса.
В Европа хепатитно болните 3 пъти повече се хоспитализират и 3 пъти повече умират. Причиненият от хепатит С леталитет годишно засяга около 0,5 милиона души по света. Между 280 и 300 хиляди от тях умират поради усложнения на чернодробната цироза, а около 200 хиляди - вследствие развитието на хепатоцелуларен карцином.

В света с хепатит С се заразява един човек на всеки три минути



185 млн. души са болните до момента, а годишно умират- 350 000. 
У нас инфектирани са 1,5 % от населението или около 110-  150 000 000 души. Точна, достоверна  статистика обаче няма. Заразяването става изключително по кръвен път, чрез кръвопреливане или при други кръвни процедури, зъболекарски интервенции, татуси, пиърсинг, маникюр, педикюр и при интравенозни наркомании, използващи една и съща спринцовка, когато един от тях е вече инфектиран.Особено рискови са хората, на които е преливана кръв преди 1991 г., тъй като дотогава не са съществували достатъчно надеждни изследвания, за доказване наличието на този опасен вирус.
Хепатит С, при 80% от инфектираните, преминава обикновено без симптоми и едва, когато заболяването е вече в напреднал стадий болните могат да изпитват умора, загуба на апетит, болки в стомаха и др. 
Това заболяване е подценявано не само от нашето, а и от повечето правителства в ЕС.Страна, която няма хепатит В и С сред интравенозните наркомани, е Дания, в която още от 60-те и 70-те години на миналия век за наркозависимите на обществени места се осигуряват индивидуални прибори за инжектиране
У нас няма масов, безплатен и анонимен скрининг за хепатит, липсва цялостен подход за масово информиране на обществеността по отношение на това заболяването - нивото на информираност е изключително ниско. Освен този на лице е и друг проблем -огромният брой недиагностицирани болни и липса на достъп до нови терапии. 
Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист" , по време на форум посветен на хепатит С, съобщи, че у нас масова практика в лабораториите е да се правят т.нар. бързи скрининг изследвания, при които обаче е на лице рискът от фалшиво положителни резултати, вместо далеч по-точните лабораторно-диагностични тестове (ASAT/ALAT).
Във всички страни от ЕС тестът за чернодробните ензими се покрива от здравните фондове, само у нас – не, независимо че той е около 3 лв. Освен това за лечението на хепатит С в НЗОК се отделят около 10-12 милиона лева годишно, докато средствата за лечение на цирози и рак на черния дроб са близо 100 милиона лева. А в света вече се говори за лечението като превенция...
По думите на д-р Хасърджиев крайно време е у нас да се въведат стандарти за лабораторна диагностика,  ASAT/ALAT да влязат в пакета на НЗОК за годишните профилактични изследвания, да не се вършат нещата повече на парче,а лекарствата да бъдат достъпни.Трябва да се намери решение, което да е работещо за цяла Европа.Да се осигури универсален, равен достъп до висококачествено здравеопазване във всички държави. Европа има нужда да отвори европейския договор и здравеопазването да се включи като приоритет в него, бе категоричен той.
Според доц. Йордан Генов, завеждащ трето отделение по хепатология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” при повишени нива на ASAT/ALAT пациентът трябва да бъде насочен за допълнителни изследвания на чернодробната функция. 
Добрата новина е, че у нас започва ново иновативно лечение. До края на годината новите лекарства ще минат регистрация по съкратената, ускорена процедура на Европейската агенция по лекарствата.  Дотогава 50 пациента у нас напълно безплатно ще бъдат включени в клиничнопроучване, по строго определени критерии, а масово новите медикаменти ще са  достъпни от пролетта на следващата година, съобщи проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология в столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“.
Новите Interferon-free (свободните от интерферон) терапии имат голямата продължителност, висока ефективност- 98%, най-кратък срок на провеждане – 12 седмици, с много малко странични ефекти, траен вирусологичен отговор и не на последно място , че това са  таблетни форми т.е. перорално се приемат, а не инжекционно. Новите терапии са надежда за всички тези пациенти, които не са отговорили на другите видове терапии, тъй като те са високо ефективни в много рискови групи .
По време на форума специалистите апелираха единодушно спешно да се намери комплексен подход към лечението на това заболяване,  да бъде активизирана работата по приемането на Националния план за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в страната. Те настояха и да се създаде регистър на пациентите с хепатит и неговите усложнения, както и да се провеждат специални обучения за ОПЛ, които често неглижират състоянието на пациентите и не откриват своевременно заболяването.
И ако искаме като нация да сме здрави, трябва да се погрижим да спрем разпространението на инфекцията в общността на наркозависимите. Само така ще предпазим и децата на България.
Но ако няма система, структура за борба с това заболяване, колкото и да се наливат пари ефективност не може да има. Най-важното е да е на лице политическа воля за приемане на националния хепатитен план, да има обществен натиск, за да  започне той да действа сега. Защото след време може вече да е прекалено късно,  единодушни бяха още специалистите.