Translate

сряда, 17 май 2023 г.

Модерната адаптация на вечната латино класика „Богатите също плачат“ тръгва премиерно по bTV Lady

В главните роли са звездите Клаудия Мартин и Себастиан Рули, а със специално участие се включва и българската актриса Добрина Кръстева
 
 
bTV Lady
ще зарадва почитателите на латиноамериканските теленовели с едно от най-дългоочакваните заглавия в жанра – съвременната адаптация на вечния мексикански хит „Богатите също плачат“ /Los ricos también lloran/ от 2022г. Класическата любовна история, разказана по нов и модерен начин, тръгва в ефира на семейния канал от 18 май /четвъртък/, а епизодите ще вървят всяка делнична вечер от 18:30 ч., като ще са достъпни по всяко време онлайн на видео платформата VOYO.
Сюжет:
Мариана Виляреал /Клаудия Мартин/ е смирена млада жена, израснала в бедност и лишения, чиято съдба се преобръща на 180 градуса, след като по случайност спасява живота на Алберто Салватиера /Гилермо Гарсия Канту/ – един от най-влиятелните бизнесмени в Мексико. В знак на благодарност, той решава да отвори вратите на дома си за нея, превръщайки я в равноправен член на семейство Салватиера.
В луксозното имение Мариана се запознава със сина на Алберто – Луис Алберто /Себастиан Рули/ – един от най-желаните ергени в страната, известен с бохемския си начин на живот и безбройните си авантюри. Верен на стила си, първоначално той се опитва да съблазни скромната девойка, но впоследствие намеренията му стават сериозни и между двамата се заражда красива любовна история.
Мариана и Луис Алберто обаче трябва да преминат през многобройни перипетии, а дали ще успеят да преодолеят класовите си различия и да разрушат бариерата на социалните предразсъдъци, зрителите ще разберат от 18 май в епизодите на теленовелата „Богатите също плачат“ – всеки делник по bTV Lady.
За сериала:
Поредицата е римейк на едноименния мексикански сериал от 1979г., наредил се сред най-награждаваните, продавани и превеждани латиноамерикански новели на всички времена. През 2022г. телевизионният гигант „Телевиса“ се заема със задачата да заснеме съвременна адаптация на вечния хит с Вероника Кастро и Рохелио Гера, като главните роли в новата версия са поверени на младата актриса Клаудия Мартин, добре позната на българските зрители с превъплъщението си на Марина в „Без твоя поглед“, и секссимвола на мексиканското кино и телевизия Себастиан Рули /„Руби“, „Срещу вълните на живота“, „Изпепеляваща страст“/. Автор на оригиналния сценарий е кубинската писателка Инес Родена.
60-те епизода на „Богатите също плачат“ /2022г./ задържат вниманието средно на 1 500 000 зрители пред екраните в Мексико, като химията между Клаудия Мартин и Себастиан Рули се оказва ключова за феноменалния успех на новата версия на легендарната история. Специално участие в теленовелата има и българската актриса Добрина Кръстева, позната на зрителите с ролите си в редица хитови мексикански поредици като „Италианската булка“, „Непокорните“, „В името на любовта“ и др.
 

 

„ГрафикАрт“ показва 3D графики върху саморъчно лята хартия от Румен Нечев

Неговата изложба „Избрани съчинения“ ще бъде отворена за публиката от 18 май до 18 юни и 2023 г. в единствената галерия за графично изкуство в София
 
 
3D графики върху саморъчно лята хартия на Румен Нечев ще бъдат показани в
столичната галерия „ГрафикАрт“ от 18 май до 18 юни 2023 г. Негова е авторската техника, чрез която зрителят има имено това 3D усещане за дълбочина и триизмерност в графичните листи, постигната чрез комбинация между топъл и дълбок печат и с релефна сребриста зона с различни илюзорни ефекти. В част от творбите тя е като сглобена или колажирана, а в други – вплетена в общата графична основа… и наподобява сребърния обков на икона.
Изложбата „Избрани съчинения“ на Румен Нечев надхвърля границите на познатото и ни дава нови поводи за размисъл. Идеята е в основата на света, за да се роди нещо, преди това то е било само идея, после е станало желание и накрая се е материализирало. Идеите са несигурни и непостоянни, но в търсенето им се откроява някоя, която дава началото на случването. Изразните средства за реализирането им са необятни и дори иновативни, само и само тази идея да се осъществи.
Румен Начев реализира своите идеи под формата на съчинения. Как така един график ще пише съчинение? Какво представлява съчинението? Това е авторска творба, която разказва история. Съчиненията могат да бъдат три вида: описателни, повествователни и съчинения–разсъждения. Но съчиненията на Румен Нечев не са изписани с думи, а с графични техники..
Неговите графични творби са разкази в картини. Той ни потапя в един свят на сблъсък между минало и настояще. Иновативен в изразните средства, творбите, които ще видим в изложбата „Избрани съчинения“ ще бъдат сбор от трите вида съчинения, познати в литературата. Румен Нечев споделя: „Експозицията включва графични листи, разположени в две крайни точки на диапазона, в който аз работя. Едната точка е черно-бяла графика - възможно най-аскетична като техника и изказ, тук идеята е най-важната част от изображението. Печатът е възможно най лаконичен и изчистен. Другата крайна точка е графика със сложна техника, многоцветен печат, сребърни релефи и саморъчно лята хартия. Тук търсеният от мен графичен образ се родее с живописта като цветно богатство и сребърния релеф почти като обков. Между тези две крайни посоки съм търсил въздействието на идеи и образи с различни послания.“
Румен Нечев извървява дълъг път, по който описва и разсъждава върху съпоставката на тези две крайни точки на простия, точен и ясен изказ, в който идеята е в основата на творбата - нейното раждане се осъществява чрез многопластовия изказ на сложната техника.
 

Интерактивна изложба на Zafer Aksit

На 18-ти май от 18:00ч. в пространството на водната кула на вернисаж и пърформанс на автора.Изложбата ще продължи до 17-ти юни
 
 
QUELL IS OTHER PEOPLE е оформен около плавната природа на редупликацията на „Einsamste Einsamkeit“ /„Най-самотната самота“/, която Ницше използва за развитието на идеята си за Вечното повтаряне. Думата Einsamkeit /самота/ може да се преведе както като самота, така и като уединение. Въпреки че тези думи изглеждат взаимозаменяеми, нюансът между тях създава голяма разлика в значението. QUELL IS OTHER PEOPLE е изграден върху тази разлика в значението. Той представя експериментален подход към концепцията за самотата чрез интердисциплинарната практика на Акшит. Работейки с визуализации като инсталации, видеа и интерактивност, художникът създава пространство, където зрителят може да преживее творбите му в ироничен и игрив реализъм.
Произведенията на Зафер Акшит се отнасят до привлекателността на уединението и до умората от самотата, както и до успокояващата взаимност и неизбежността на съвместното им съществуване. Представлението ни кани на детска площадка, където понятията за единичност, двойственост, множественост и мултиплициране се превръщат в едно. В QUELL IS OTHER PEOPLE се преплитат безпомощното усилие да отричаме и преобръщаме смисъла на загубата, невъзможността да изолираме връзката със себе си от „другия“, безполезността на някои от нашите действия и техните незабелязани последствия.