Translate

събота, 13 октомври 2018 г.

Мотористи подкрепиха информационна кампания на ВМА за донорството


Десетки мотористи от „Sofia Riders” се включиха в информационна кампания за донорството, организирана от ВМА

На днешната дата - 13 октомври, Съветът на Европа чества за 19-та поредна година Европейския ден на органното донорство и трансплантация и отново ще даде публичност на каузата. Целта на международното му отбелязване е насърчаване на публичния дебат и подпомагане на близките за вземане на информирано решение в изключително тежките за тях моменти, което може да бъде животоспасяващо за чакащите трансплантация.
Срещата във ВМА е по инициатива на самите мотористи и се провежда за втора поредна година. Любителите на високите скорости не са съгласни с квалификацията, която често им се дава, а именно „донори”. Статистиката показва, че за 11 години във ВМА няма нито един донор-моторист.
Данните изнесе по време на дискусията доц. Ивелин Такоров – ръководител на Клиника по коремна хирургия и част от трансплантационните екипи на ВМА.
„Вив ВМА до момента сме извършили чернодробна трансплантация на  63-ма пациенти. На
годишна база обаче това е малко, тъй като няма реализирани достатъчно донори”, коменетира трансплантологът.
Той подчерта, че идеята на отбелязването на този ден е именно, за да се покаже на обществото колко важен е този процес – и за напредъка на медицината, и за нуждаещите се пациенти.
„Защото едни органи, които са ненужни вече на пациентите с мозъчна смърт, могат да спасят едновременно няколко човешки живота. Тази идея вече се е възприела от обществото и ние имаме пълната му подкрепа”, допълни още доц. Такоров.
Д-р Сибила Маринова – началник на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение“ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и координатор по донорство за област Велико Търново, също засвидетелства подкрепата си за подобни инициативи.
„Основна идея е хората да познават значимостта от донорството, за да може всеки от нас да направи съзнателен и информиран избор, ако изпадне в ситуация, в която трябва да вземе решение за даряване на органите на свой близък”, коменитра тя.
На срещата присъства и червената легенда Джони Велинов, на когото преди 11 години е направена чернодробна трансплантация във ВМА. Той успя да трогне аудиторията с личната си история и с емоциите, които е изпитал покрай интервенцията. Не можа обаче да опише с думи благодарността си към лекарите и близките на донора:
„Това не може да оцени, няма равностойност. Благодарение на тези хора живея втори живот. Всеки си мисли, че на него няма да се случи, но никой не е застрахован. Трябва да е ясно – един умира, но дава живот на трима-четирима други”.

И количките за пазаруване в супермаркетите - „поумняват“


Американската верига Walmart е патентовала технология за "биометрична дръжка за обратна връзка" за количките в големите хранителни вериги, съобщава онлайн изданието CNET.
Посредством сензори в дръжката им ще се измерва сърдечния ритъм,телесната температура, скоростта на движение, силата, с която се стиска дръжката и местоположението на клиента. Данните ще се обработват в централен сървър, който ще преценява доколко даден клиент е доволен от престоя си в магазина, какво задържа вниманието му и др. В случай, че системата реши, че клиентът не е доволен, ще може да сигнализира на служител, който да отиде при него и да му предложи помощ. При измерване на високи нива на стрес служителите ще правят промени в  осветлението, музиката или  интериора.
За сега Walmart не коментира, кога и дали планира да използва новата технология реално на практика.

Илюзионисти омагьосаха красавици


Чаровни дами разкриха тайната на магията

Една магическа вечер събра шестата по красота в света Евгения Калканджиева, носителката на титлата Мисис Баба  – Дони Чачова, Кралицата на конкурса Мисис България, Вселена 2012 – Йордана Димитрова, създателката на „1 Метър Шоколад” и „Царъ – Шоколадъ” Биляна Тодорова. Дони Чачова и Йордана Димитрова не пропуснаха да усвоят някои от триковете на експертите в магията. Младата дизайнерка Руслана Канева също бе сред гостите на събитието.
Водеща на събитието бе ПР - експертът Ива
Екимова.
В столичния Magic Bar илюзионистите Юри Захариев, Йордан Георгиев, Деян Чилов, Христо Голбез, оставиха без дъх зрителите на Маутай Маджик шоу. Впечатляващи фокуси и комедиен спектакъл се сляха в едно на представянето на новия коктейл Маутай Меджик в сърцето на София. Коктейли с екзотичните имена Asian Mystery и Moon Drops, приготвени от миксолозите на Nomad Barman, Нели Димитрова и Жана Вълчева, омагьосаха посетителите на уютния бар, в който  всяка вечер талантливи фокусници посрещат гостите.
Маутай Меджик - най-актуалният за сезона коктейл е елегантно съчетание от бърбън, тамаринд и Маутай. Резен портокал е финалния щрих, който активира свежия цитрусов аромат на екзотичния коктейл. Огненият микс бе в перфектен синхрон с кулинарните изкушения, приготвени от Димитър Донев. Магията на традиционната българска кухня бе допълнена от екзотиката на Азия.
Маутай е символ на качество и престиж в Китай и се разпространява в над 100 страни по света, а от скоро вече и в България. Високо-градусовият алкохол се произвежда от сорго – вид житна култура, която издържа на засушавания и горещини, може да се отглежда в бедни почви и не съдържа глутен. Маутай е продукт превърнал се в национален символ за Китай и е най-известната марка байджу. Маутай е резултат от традиционно производство с вековни традиции. Специалистите откриват над 1 200 аромата в огнения еликсир. В световен мащаб китайското байджу предизвика истински пазарен бум. Призната като „напитката на дипломацията” в Китай, Маутай е свежото откритие на годината в България. Кулинарните експерти го определят като най-елегантното допълнение на азиатската кухня.

След най-голямата атака срещу "Фейсбук" - профилите на 29 милиона потребители са били засегнати


От Фейсбук съобщиха, че хакери са си осигурили достъпа до личните данни на 29 млн. потребители, след като са разбили защитата на най-голямата социална мрежа в света.
Хакерите - чиято самоличност все още е неизвестна – са получили достъп до имената, телефонните номера и имейл адресите на 15 милиона потребители. За други 14 милиона души атаката може да е потенциално по-вредна.
Хакерите са получили достъп до тези данни плюс допълнителна информация, включваща пол, религия, роден град, дата на раждане и т. н.

Уникален апарат възвръща „Усещането за жена“


По думите на доц. Румен Димитров, началник на Клиника по обща и урогинекология в СБАЛАГ „Майчин дом“ и управител на МЦ Фемина - През последните няколко години време дамите придобиват все повече увереност да говорят за интимните си проблеми и доказват, че когато става въпрос за здраве няма място за притеснение и компромиси. Жените вече могат да потърсят професионална медицинска помощ, без да изпитват притеснения от болезнено лечение или тежка операция.
МЦ Фемина е първата клиника в България, която разполага с иновативния лазерен апарат Fotona SP Dynamis, който възвръща „Усещането за жена“. Fotona е лазерна апаратура от ново поколение, действа на фототермален принцип. предлага неинвазивно безболезнено, бързо и високо ефективно лечение на едни от най-често срещаните гинекологични проблеми при жената, които освен здравни, могат да нанесат и емоционални проблеми на съвременната дама. Терапиите, които иновативният апарат предлага, лекуват проблеми като вагинална атрофия, синдром на вагинална релаксация, стрес-инконтиненция, генитален пролапс, диспареуния (болезнен полов акт). Лазерът позволява извършването и на други естетични манипулации като отстраняване на кондиломи, пигментации и други.
Неинвазивният метод предоставя възможност за отстраняване и лечение на редица интимни проблеми без разрези и болка, в повечето случаи дори без анестезия.