Translate

събота, 6 октомври 2018 г.

Национален конкурс „Добрите дела са около нас“


Конкурсът „Добрите дела са около нас“, организиран от социална мрежа за добри дела – Volontime, е на тема - есе, разказ или очерк, по която учениците от 9 – 12 клас могат да пишат. Литературните творби трябва да бъдат изпратени до 23.10.2018г. (включително) на е-поща: buditel@volontime.com
Получените творби ще бъдат публикувани на https://volontime.com/articles
Авторитетното жури включва известни български журналисти, изявени учители, експерти в сферата на образованието, литератори, а именно:
Вероника Денизова, Миролюба Бенатова, Елена Петров, Йонита Иванова (началник отдел "Образование" в Община Плевен), Лидия Косева (учител по Български език и литература от СУ "Летец Христо Топракчиев", гр.Божурище).
Еднократни литературни стипендии ще бъдат връчени награди на най-хубавите творби. Tри от тях  ще са избрани от журито, а една литературна стипендия ще получи творбата с най-много харесвания на https://volontime.com/articles Литературните стипендии ще бъдат на стойност: 500 лв., 300 лв., 200 лв. Литературната стипендия за
творбата, която има най-много харесвания в платформата, ще е на стойност 200 лв. Ще има избрана творба със специална награда от генералния спонсор на конкурса.

Премахването на корпоративния данък ще стабилизира икономиката


Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП) представи новия си икономически анализ на специална пресконференция. В него е засегната темата за корпоративния данък и неблагоприятните му ефекти върху родното стопанство. Въпреки, че не носи почти никакви ползи за бюджета, данъкът значително затруднява работата и финансовото състояние на компаниите, изкривява пазара на инвестиции и инвестиционните решения на предприемачите, стимулира фирмите да се финансират с дълг вместо със собствен капитал. Освен това крайната тежест бива прехвърлена винаги върху служителите и клиентите на фирмата, което вреди на покупателната способност на населението.
Според автора на доклада Стефан Станев „Тази малка промяна в данъчното ни облагане ще позволи на малкия бизнес да расте, а големите корпорации ще имат стимул да оставят печалбите си в България, вместо да ги изнасят в чужбина“. За анализа е ползвано сравнение с Естония, където през 2000 г. е премахнат корпоративния данък. Данните показват, че вследствие на тази реформа основните икономически показатели в страната като чуждестранни инвестиции, заетост, икономически растеж като цяло се подобряват, без това да води до спад в общите данъчни приходи.
Освен повишената икономическа активност и приходи от косвени данъци, подобна данъчна реформа би привлякла допълнителните чуждестранни инвестиции, от които икономиката ни се нуждае, смятат от ЕКИП.
Пълния доклад можете да прочетете тук: https://ekipbg.com/corporate-tax-reform/

NEXT DIFI 2018: Потребителите определят иновациите във финансовия сектор


Финансовите услуги се развиват динамично в дигиталната ера – наблюдават се много промени и един истински бум на технологичите решения

Бъдещето на финансите включва нови модели с изкуствен интелект, участие на роботи и други форми на автоматизация. Това ще улесни трансфера на активи и ще създаде обща структура, смятат експертите от българския и международния финансов, сектор, които взеха участие в събитието.
Според анализаторите банкирането ще се персонализира според потребителя, като ще се дават по-уместни предложения за услуги, базирани на неговата дейност.
България има потенциала да премине към дигитално разплащане, но за целта компаниите в различните сектори трябва да наложат неговата употреба.
В следващата година в България играчите в сектора на финтек компаниите ще се увеличат, разходите по услугите за банкиране ще намалеят и повече хора ще се ползват от електронните услуги, стана ясно от дискусиите.
Според евродепутата Ева Майдел, която също взе участие във форума, регулациите могат да стимулират създаването на иновации. По думите й създаването на Българската Финтек Асоциация наскоро ще помогне на иновативните бизнес модели да станат устойчиви и да се използва цялостна стратегия за блокчейн технологиите в тази сфера.
Партньорството между финтек и традиционните финансови услуги е ключово, тъй като на новите финансови компании им липсва доверието на клиентите. Те се нуждаят от сигурността и устойчивостта, които традиционните банки притежават. На банките пък им е нужда модернизация и по-голямо удобство, каза тя.
Форумът премина и със специалното участие на Ноеми Пап, ръководител банкиране на дребно и комуникации към Европейската банкова федерация. Според нея бизнесът се променя, както и потребителският начин на мислене.
Европейската банкова федерация цели да нареди Европа сред лидерите в дигиталната сфера и да изгради положително преживяване на клиентите на финансовите институции.
Анастас Стефанов от Агенция “Тренд” посочи национално представително прочуване, проведено специално за NEXT DIFI 2018, според което българите имат консервативно мислене спрямо дигитализацията във финансовия сектор и затова тя се случва с по-бавни темпове у нас. Компаниите, предлагащи иновативни услуги, трябва да се уверят, че обясняват на своите потребители максимално просто начина на употреба и защита, за да улеснят прехода им към дигитално банкиране, коментира Стефанов.
#NEXT DIFI 2018 е престижен форум, , организиран от b2b Media, който за трета поредна година събра водещи експерти и този път с акцент върху навлизането на блокчейн технологиите във финансите и с поглед към дигиталните иновации, които ще формират бъдещето на сектора.

Безплатни прегледи за установяване на глаукома ще се проведат в Стара Загора


От 10 до 12 октомври в Стара Загора ще се проведат безплатни профилактични прегледи за установяване на глаукома. Прегледите за предназначени за хора над 60-годишна възраст, които нямат поставена диагноза "глаукома". Кампанията се организира от Пациентска организация "Глаукома" и Институт за здравно образование, със съдействието на Очно отделение на Болница "Тракия". Те са посветени на Световния ден на зрението, който тази година се чества на 11 октомври.
Задължително е записване на час на единния номер на кампанията - 070010126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Обаждания се приемат всеки работен ден от 10 до 17 ч.
Стара Загора е един от градовете, в които процентът на болните от глаукома е по-висок от средния за страната. Благодарение на профилактичните кампании, в които Болница "Тракия" е редовен участник, ранната диагностика се е повишила значително. Това дава шанс на болните да съхранят зрението си.
По данни на НЗОК през 2016 г. новооткритите случаи на глаукома в Стара Загора са 526, през 2017 - 604. Общо 6784 са хората с диагноза "глаукома", живеещи на територията на областта.
В риск са хората, в чийто род има болни от глаукома, жените, както и страдащите от диабет. Глаукомата води до необратима слепота, затова колкото по-рано се открие, толкова по-високи са шансовете за запазване на зрението.

Излезе единадесетото издание от поредицата „Философия за всеки“ – „Шопенхауер между воля и представа“


„Шопенхауер между воля и представа“ от авторката София Петрова с логото на издателство „Милениум“ събира 44 интересни и увлекателни разказа за личността и живота на един от най-известните и най-значими немски философи Артур Шопенхауер. Сборникът е единадесетото издание в обичаната от читателите поредица Философия за всеки, която доближава ученията на големите умове на човечеството до читателите на всяка възраст.
От книгата читателите ще научат всичко за философията и етиката на немския мислител, неговите схващанията за волята, за морала, за самотата и любовта, за съществуването, за живота, приятелството, здравето, оптимизма и песимизма, славата, суетата, щастието и нещастието, жените, богатството и други негови влиятелни писания. 
Мъдри сентенции на известния немски философ Артур Шопенхауер:
Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо.
Животът може да се сравни с бродерия, от която всеки чрез първата половина на своя живот вижда лицевата страна, а през втората половина – обратната. Последната не е така красива, но пък е по-поучителна, защото позволява на човек да види как се съединяват нишките.
Истината преминава през три стадия: първо ѝ се надсмиват, след това яростно ѝ се съпротивляват, а накрая я приемат за очевидна.
Който не обича самотата, той не обича свободата, защото само в самотата е възможно да бъдеш свободен.
Не говори на приятеля си това, което не трябва да знае твоят враг.
Човешкият живот е само борба за съществуване, при която поражението е сигурно.
Представям ви една от най-известните притчи на Шопенхауер, в която той прави аналогия между хората и таралежите, за да опише разбиранията си за състоянието на човешките взаимоотношения в обществото.
Таралежите на Шопенхауер
Шопенхауер разказва кратката история за няколко таралежа, които студуват и търсят начин да се стоплят и спасят от измръзване. Ако застанат достатъчно близко един до друг, ще успеят да се сгреят взаимно, но ако прекалят дори и само с милиметър с близостта, ще се наранят и убодат един другиго. Необходимо е да се открие точното разстояние помежду им, което да им осигурява топлина, но и безопасно лично пространство. Трудността на тази задача принуждава таралежите да жертват топлината заради спасението от болката.
С тази притча Шопенхауер извежда извода, че този, който разполага с достатъчно собствена вътрешна топлина, може да избегне обществото и психологическата болка, която неминуемо следва от социалното взаимодействие с останалите членове на това общество.