Translate

сряда, 3 октомври 2018 г.

Ученици създадоха настолна игра за българската история


Предприемчиви ученици от столичното 19. СУ „Елин Пелин”, под ръководството на своя класен ръководител Калин Радулов, създадоха настолна игра, с която малки и големи ще могат да се запознаят с ключови моменти от историята на България. 
Проектът стимулира интереса към българската история, развива логическото мислене и събужда състезателния дух, но най-важното – поставя в центъра на своята мисия родолюбието и знанието, посочват издателите на играта - сдружение „Българска история“. 
Какво е мотивирало младите хора да се захванат с тази идея и как се справят с различните предизвикателства, с които се сблъскват? Вижте какво споделиха участниците в учебна компания „Цар на Историята” по програмата на „Джуниър Ачийвмънт“ пред Economy.bg:

Бихте ли ни се представили?
Ние сме учебна компания „Цар на Историята” от 19.СУ  „Елин Пелин“: Мария-Магдалена Рочкова, Цанко Цолов, Мартин Иванов, Петър Димитров, Радостина Ангелова, Иван Милянов. Нашият ръководител и учител по предприемачество се казва Калин Радулов.
От колко време работите по този проект?
Проектът започна още от есента на 2017 г. в часовете ни по “Учебна компания”, които са по
програма на Джуниър Ачийвмънт. Работата се разпростираше цяла година, но същинската част премина светкавично – може би за не повече от 4-5 месеца. 
Какво Ви вдъхнови да го започнете?
Интересът ни към настолни игри, подкрепата на нашия учител Калин Радулов и желанието да създадем нещо наше. Казват, че зад всеки успешен проект, стои един неразрешен проблем. Нашият проблем беше запомнянето на дати и години. Жалко и срамно е да не познаваш историята си, особено жалко е ако запомнянето на години е онова, заради което не я познаваш. Играта ни ти предоставя лесен и забавен начин, да промениш това.
Имало ли е момент, в който сте били на косъм да се откажете и как се справихте с тази ситуация?
Никога не сме имали намерения да се отказваме. Приехме идеята и вярвахме в нейното бъдеще. Резултатите надхвърлят и най-смелите ни очаквания, обаче. Целта ни беше да имаме завършена игра, но не сме и мечтали че ще успеем да разпространим на национално ниво.
Как финансирате проекта си до момента?
Като ученици, финансите ни бяха доста ограничени. Понякога такива ограничения отключват въображението и креативността, обаче. В началото финансирахме всичко от джобните си. Разработихме тестова версия на играта с лични средства, след което се обърнахме към „Абордаж“ и „Българска история“ за помощ с официалното издаване на играта.
С какво искате да се занимавате в бъдеще?
Ние сме много разнороден екип и всеки има собствени цели и мечти - от компютърни науки, през автомобили, икономика и дори театър. Ще продължим с образованието си и със сигурност това няма да е последният ни проект от подобен тип. Вече имаме натрупан опит и вярваме, че ако работиш здраво и вярваш в успеха, той неизбежно ще те сполети.

Economy.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар