![]() |
Владимир Иванов |
Основният акцент на
есенната сесия на Националната бирена академия, инициатива на Съюза на
пивоварите в България /СПБ/ бе - „От класика към иновации“.
Темата бе представената в
арт център ,,Фотосинтезис“/под формата на увлекателен разказ за света на пивото, подкрепен с факти и визуални материали/, пред журналисти, блогъри и представители на научните среди у нас.
При старта на събитието Владимир
Иванов, председател на Съюза на пивоварите, акцентира, че пивоварната
промишленост е единственият бранш в страната, който
от самото си създаване
през 1882 г. до ден днешен има пълна информация и статистика за развитието си, събрана в два тома история. СПБ съхранява подробен архив с
данни и актуална информация за всяко
едно пивоварно предприятие - пак от далечната
1882 година досега. Съвременната бирена индустрия в България е в
крак с най-актуалните световни тенденции - от „класиката в жанра“, през
експертните решения, до иновациите и устойчивото развитие, каза той.
Присъстващите научиха конкретни
данни за оптимизацията на ресурсите, които са пряко свързани и с икономическите
резултати в пивоварния бранш. Така например, днес за производството на 1
бутилка бира се разходват близо 2 литра вода, докато преди 15 години, това
количество е било около 8 литра. Не по-малки са и усилията за пестене на
енергия. За производството на 1 литър бира, модерните пивоварни в страната употребяват
от 0,24 до 0,36 MJ, докато преди 15 години използваната ел. енергия е била от 2
до 3 пъти повече.
Методи Стоянов, инженер
технолог, майстор-пивовар и производствен директор на една от най-големите в
страната пивоварни компании, успя да завладее аудиторията с интересни факти за
традиционната пивоварна технология, в своята презенатция. Именно на тази база и
с класическите технологични процеси са развити основните принципи, на които се
основават съвременните усъвършенствани методи на производството и подобряване
качествената характеристика на произвежданото пиво. Това се дължи също и на инвестициите
в модерните технологии и иновативна база, в които компаниите у нас инвестират
ежегодно.
Често казвам, че процесът
по създаване на пиво е магия. В него има енергия, има живот и трансформация. И
точно в това е тайната – в постоянната промяна. От времето на шумерите
до 21-ви
век - бирата не спира да се развива, да комбинира нови вкусове и да се
усъвършенства, благодарение на технологиите и иновациите в сектора. Развитието
на бирената индустрия е неразривно свързано с иновациите, тъй като ние следим
отблизо потребителските нагласи и се стараем да сме модерни, актуални,
интересни и да отговорим по най-добрия начин на предпочитанията на нашите
потребители, коментира той.
![]() |
Методи Стоянов |
Именно потребителските
нагласи определят тенденциите и новите предложения, които пивоварните предлагат
на пазара. Интересно е и развитието на нови специални бири, които са
по-екзотични и нестандартни като вкус, а също така могат да имат специални
добавки като шоколад, кокос, ванилия или билки – иновативни продукти, създадени
в резултат на търсенето на съвременните потребители. Непастьоризираното,
нефилтрираното и безалкохолното пиво също са едни от интересните предложения на
пазара през последните години. Инж. Стоянов представи техните специфики и
подчерта, че този тип бири се харесват на консуматорите от различни възрастови
групи, особено на любителите на пиво със свеж вкус.
Акцент бе поставен и
върху опазването на околната среда. Общо инвестициите в зелени проекти и
инициативи в сектора за последните 3 години надхвърлят 20 мил. лева. През
миналата година, благодарение на иновациите, бирените компании у нас са
спестили близо 200 тона хартия, което ще рече, че е предотвратено изсичането на
2600 дървета, а с доброволчески си труд и целево финансиране от пивоварния бранш
са засадени нови 2 200 дръвчета.
Според изчисления на
еко-експерти, рециклираните ежегодно бирени пластмасови бутилки спестяват
електро енергия, ползвана от 1 700 български домакинства за 2 години /днес
двулитровите пластмасови бутилки са поне 25% по-леки отколкото, когато са
пуснати за пръв път през 1970г/. А рециклираното на 20 бирени кенчета, спестява
енергия, равна на тази от 1 л. бензин. Ежегодно у нас се оползотворяват около 3
400 тона бирени стъклени бутилки и по този начин се спестяват емисии от 1100
тона въглероден двуокис.
Изненада предизвика
демонстрацията на един от най-новите начини за оползотворяване на бирените трици,
представен от партньорите на СПБ - Easy 3D. Пред очите на присъстващите за
първи път у нас беше създадена триизмерна бирена чаша, „отпечатана“ на специален
3D
принтер. Материалът за
чашата е под формата на 3D нишка -
BUZZED, изработена изцяло
от отпадъчния органичен материал от пивопроизводството. Тъй като обикновено за тази цел се използва пластмаса, новият метод е
изключително екологосъобразен. Още повече, че този тип нишка служи за печат и
производство на най-различни триизмерни предмети.
![]() |
3D принтер |
Гостите на събитието
посрещнаха с любопитство най-новия филм на СПБ „Съвременният път на пивото“ и
фото експозицията, представяща производствената среда във всяка пивоварна.
Национална бирена
академия продължава и следващата година с нови предизвикателства, събития, теми
и емоции, посветени на пивото.