Translate

петък, 8 октомври 2010 г.

Награждават победителите от Националния конкурс „Мениджър на дентална практика“ 2010 г.

Второто издание на националния конкурс „Мениджър на дентална практика“ 2010 г. е на крачка от финала. На 22 октомври т.г. от 20 ч. във Виенския павилион на Международен панаир - Пловдив ще се състои тържествената церемония по награждаването. Тази година към организаторите на конкурса - Асоциацията на денталните дилъри в България и в. „Стоматологичен свят“ - се присъедини като равностоен партньор и новоучредената Асоциация на денталните мениджъри в България.
Триадата от организатори активира потенциала на 13 дентални практики (клиники и кабинети) от цялата страна плюс 1 дигитална рентгенова лаборатория с мениджър лекар, които ще премерят силите си в надпреварата.
В новоучредената категория „Мениджър на зъботехническа лаборатория” се състезават и пет зъботехнически лаборатории.
Участниците са от цялата страна - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Пазарджик, Сандански, Гоце Делчев, Стара Загора, Перник, Павликени, Елин Пелин, с. Црънча, област Пазарджик и Тервел.

Правителството и Българският лекарски съюз подписаха съвместно споразумение за финансирането и реформирането на здравния сектор

Законопроектът за бюджет на НЗОК за 2011г. година ще предвижда разходна част не по-ниска от приходната. За това се договориха правителството и представители на Българския лекарски съюз, които подписаха съвместно Споразумение относно финансирането и реформата на системата. Размерът на здравноосигурителната вноска през следващата година ще се запази на 8%.
-С тези промени реално средствата за здраве ще бъдат увеличени с около 600 млн. лв., съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Той увери, че законодателните изменения, необходими за реализирането на договореностите ще бъдат стартирани в най-кратки срокове.

Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов съобщи, че предвидените за 15 октомври 2010г. протести в системата на здравеопазването се отменят.

Подписи под споразумението сложиха също вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, новият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов и директорът на НЗОК д-р Нели Нешева.
Пълният  текст на споразумението  гласи:
СЪВМЕСТНО СПОРАЗУМЕНИЕ
Днес, 6.10.2010 г. двете страни се споразумяха за следното:
1.  Гарантиране, изплащане на всички
суми,  дължими от НЗОК и МЗ към изпълнителите на медицинска помощ,
както следва:
-   средствата от 65 млн. лв. за м. март, април и май 2010 г. - до 6 октомври
-   средствата за м. юни и юли от 60 млн. - до м. януари 2011г.
-   средствата, дължими от МЗ след преразглеждане на ангажиментите на МЗ и НЗОК във  връзка с прехвърляне на дейности към НЗОК.
2.  Утвърждаване на трипартитния модел на управление на НЗОК след промени в ЗЗО и при спазване на квотния принцип. Изважда  се  от  състава  на Надзорния  съвет  зам.  министърът на финансите

3.  Запазва се здравноосигурителната вноска в размер на 8%.
4.  Бюджетът  на  НЗОК  се  приема  с  разходна  част,  не  по-ниска от приходната и се гарантира ползването му единствено и само за здравни осигурителни плащания от НЗОК, както и други дейности заплащани от последната.
5. Във връзка със ангажиментите от предходната точка и в резултат на осигуряването на значително нарастване на разходите за финансиране на здравната система, наличните средства към 31.12.2010 г. по сметки на НЗОК се прехвърлят по сметки на  републиканския бюджет.

6. Регулацията на медицинските дейности се изработва и приема от НЗОК и БЛС по съвместна методика, като водещ е принципът на медицинската целесъобразност.
(Примерно - въвеждане на прогнозни бюджети за ЛЗ за БП)
Предложението да се включи в НРД-2011.
7.  Да се внесе изменение и допълнение в Закона за здравното осигуряване
(ЗЗО), с цел приемане на 1-годишно действие на НРД 2011.
По-продължителен срок от 1 година на НРД да се утвърди след приемане
на мерките за реформа.

8.       До края на годината НЗОК се задължава да изплаща на изпълнителите на   медицинска   помощ   изработените   и   договорени   суми, съгласно сроковете, посочени в НРД.


9.       Приемане   на   Закона   за   правата и задълженията   на   пациентите.
Срок - края 2011 г.
10.  Регламентиране със законови норми /или Наредба/ статута на лекарите-
специализанти, с оглед създаване на нормални условия за придобиване на
специалност.
Срок - края 2011 г.
·        Текстовете, касаещи НРД се отнасят и за Български зъболекарски съюз.
ЗАМ.МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛ
И МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ
СИМЕОН ДЯНКОВ



ЗА




БЛС
Д-Р ЦВЕТАН РАЙЧИНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС






ЗА МЗ:
Д-Р СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

НЗОК - УПРАВИТЕЛ
Д-Р НЕЛИ НЕШЕВА
                       

ГАРАНТ                   
МИНИСТЪР –ПРЕДСЕДАТЕЛ
БОЙКО БОРИСОВ



Парите за здраве ще отиват за здраве, декларира премиерът

Пред лекарите от националния съвети уточни, че става въпрос както за парите от здравни вноски, така и за трансферите от държавата за осигуряваните от нея групи лица.Срещата бе на 05.10. т. г.

НЗОК ще се отдели от държавата, а зам. министърът на финансите Владислав Горанов ще бъде изваден от Надзорния й съвет. Неплащането на здравни вноски пък ще се криминализира с промени в Наказателния кодекс. Това не може да продължава. Напил се в кръчмата, три дни го лекуваме за счупен нос и накрая не плаща, поясни премиерът и продължи:
-Понеже ми омръзна да съм няколко министри едновременно, казахме: здравна каса я правя публично дружество, такова, каквото си е, . Досега здравната каса е била като пощенска кутия и финансовия министър е определял парите,. Когато обаче касата се отдели от държавата, бордътн а касата и лекарския съюз ще могат да определят кое колко струва. Аз искам държавата да я дръпна от това преразпределение, заяви министър-председателят.
Той обаче не се  съгласи с предложението на лекарския съюз да бъдат премахнати делегираните бюджети, но бе склонен те да бъдат преименувани на прогнозируеми бюджети и да се запишат санкции за неизпълнението им, защото трябва да се въведе правилото колкото печелиш – толкова харчиш. Няма друга логика в икономиката и в бизнеса, бе неговия аргумент.
Премиерът не бе съгласен още и с предложението Надзорният съвет сам да избира председателя си, както и управителя на здравната каса. Това не може да стане по простата причина, че е записано в закон, твърдо обясни той.

Министър-председателят заяви още, че не е дошъл на срещата с лекарите за да обсъжда протестите. „Ако искате протести – в Гърция всеки ден има протести. Това е ваше решение, което не ме касае. В случая искам да знаете какви са реалностите в държавата”, каза той.
-----
По време на заседанието на Тристранния съвет, проведено на 05.10. т. г. БЛС не отстъпи 2% от здравната вноска официално да отиде за пенсии, ето защо премиерът Бойко Борисов и синдикатите се обединиха около идеята за 3-процентен скок на вноските за пенсия.
Срещу нея обаче се обявиха работодателите, а председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев определи идеята като „безумна”.
Междувременно обаче социалният министър Тотю Младенов потвърди в Министерски съвет, че от 2011 г. осигурителната вноска ще се повиши с 3%. От тях 2% ще отиват за фонд „Пенсии” и 1% за фонд „Безработица”.

Съдът на ЕС отмени практика на НЗОК да не плаща лечение в чужбина


Лечението в чужбина на всеки българин трябва да се плаща от Националната НЗОК, когато той не може да го получи ефикасно и своевременно у нас.
Решението на Европейският съд в Люксембург постановено на 05.10л т. г. и е по повод казуса на Георги Елчинов, който трета година води дела, за да му бъдат възстановени 25 хил. евро за операция в Германия. В документа е записано още, че дори болният да е постъпил за лечение в чужбина, преди касата да се е съгласила с това, българският съд трябва да я задължи да възстанови средствата, платени от пациента зад граница. Компенсацията пък се изчислява по правилата на здравноосигурителната институция в държавата, в която е проведено лечението. Запитване бе пратено от Софийския административен съд, след като 58-годишният Елчинов заведе дело срещу НЗОК. Лекарите у нас установяват, че той страда от онкологично заболяване на дясното око през 2007 г. и заявяват, че единственото лечение е отстраняване на органа. Елчинов обаче разбира, че окото му може да бъде спасено чрез операция в Германия. Лекарите там спасяват окото му, но от НЗОК отказват да покрият разноските, тъй като заболяването му не попада в клиничните пътеки.

БЛС няма да организира протести на 15 октомври

Протести няма да има. За това са се разбрали премиерът Бойко Борисов, здравният министър Стефан Константинов и финансовият министър Симеон Дянков

В 16.30 часа на 06.10. т. г. в сградата на Министерски съвет бе подписано споразумение между правителството и Българския лекарски съюз, с което се гарантира, че парите от здравните вноски ще отиват само за здраве.
 Съобщението до медиите бе пуснато  в 16.18 часа, в което журналистите бяха поканени да заемат местата си в залата след 16.15 часа...
Подписаното споразумение включва 10 точки, вместо предлаганите от Националния съвет на БЛС -13.
Съгласно него здравноосигурителната вноска се запазва в размер на 8%, а бюджетът на НЗОК ще се приеме с разходна част не по-ниска от приходната. Наличните към 31 декември 2010 г. средства по сметки на здравната каса обаче ще останат във фискалния резерв.
Споразумението гарантира изплащането на всички дължими суми от НЗОК и МЗ към изпълнителите на медицинска помощ, както следва: 65 млн. лв. за март, април и май 2010 г. в срок до 6 октомври, средства за месеците юни и юли от 60 млн. лв. в срок до януари 2011 г. и средства, дължими от МЗ след преразглеждането на ангажиментите на МЗ и НЗОК, във връзка с прехвърлянето на дейности към НЗОК.
Документът гарантира още и възстановяването на трипартитния модел на управление на НЗОК. От състава на Надзорния съвет се изважда зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. В тази връзка премиерът Борисов благодари на БЛС за разбирането, че „за да не фалираме държавата и да не влезем в дефицит”, натрупаният резерв ще подкрепи фискалния резерв.
В споразумението е записано също така, че регулацията на медицинските дейности ще се изработва и приема от НЗОК и БЛС по съвместна методика, а водещ ще е принципът на медицинската целесъобразност. Ще бъдат изготвени промени в Закона за здравното осигуряване с цел приемане на едногодишно действие на НРД 2011. До края на годината НЗОК се задължава да изплаща на изпълнителите на медицинска помощ изработените и договорени суми, съгласно сроковете, посочени в НРД.
Предстои текстовете от споразумението да залегнат в промени в Закона за здравното осигуряване.
Според д-р Цветан Райчинов постигнатото е „напредък” и „голям пробив”. Ето защо на обявените дати за протест ще се проведат разяснителни кампании в цялата страна и за лекарите и за обществото, за това какво споразумение са подписали БЛС и правителството, съобщи той.

Орехите, здравословната алтернатива на бирения фъстък, спомагат човешкото тялото да се справи със стреса и високото кръвно налягане


Участниците в проучването, публикувано в Journal of the American College of Nutrition, били подложени на различни стресови ситуации.
Тези, които обогатили диетата си с орехи, имали по-ниско кръвно налягане в сравнение с останалите.
Това е първото изследване, което доказва, че консумацията на орехи намаляват холестеролът т. е. хората с високи нива на лош холестерол имат по-ниско кръвно налягане при стресови ситуации.
Мастните киселини Омега-3, които се съдържат в орехите, способстват за намаляването на лошия холестерол, като същевременно спомагат  кръвоносните съдове да останат еластични т. е.  предотвратяват евентуалното развитие на атеросклероза и понижават рискът от сърдечни заболявания.
   Лечебният  сандвич срещу атеросклероза е -10 счукани ядки и 2 скилидки счукан чесън, подправени с 1 супена лъжица слънчогледово олио. Сместа се намазва върху филия хляб.
Според испанско проучване зехтинът и орехите намаляват възпалителните процеси и окисляването на артериите, след приемане на силно мазни храни, но орехите са тези, които предпазват самите кръвоносни съдове. Благоприятният ефект на орехите върху състоянието на кръвоносните съдове се дължи на съдържащите се в тях линолеична киселина, която прилича по действие на омега 3 мастните киселини, които се съдържат в рибата, твърди ръководителят на проучването д-р Емилио Рос. Според него  30 грама орехови ядки на ден са достатъчни, за да поддържат артериите  здрави.
Орехите съдържат витамини от групите А, Е, В, Р, С и минералните вещества- калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий, калций и йод.
Освен това те съдържат комплекс от биологично активни вещества, който влияе положително на съдовете на главния мозък, затова се препоръчват предимно на занимаващите се с умствен труд. Но и хората, чиято работа е свързана с тежки физически натоварвания (спортистите примерно) също трябва да ги консумират, тъй като орехите зареждат организмът с енергия. Сместа от орехи и стафиди пък укрепва сърдечният мускул.
Орехите възстановяват потентността и повишават сексуалната активност. Уролозите препоръчват на мъжете да изяждат най-малко 10-12 ореха дневно.
Много специалисти смятат, че орехите притежават и бактерицидни свойства, т. е. те  спомагат за  по-бързото зарастване на раните и способстват за нормализирането на дейността на червата.
60% от тяхното съдържание са мазнини, от които  по-голямата част  са ненаситени, т.е. не съдържат холестерол.
С други думи орехите са прекрасен източник на белтъчини, които успешно могат да заменят животинските.
Не бива да забравяме  и също така, че орехите са много калорични - в 100 г ядки се съдържат около 650 калории, т.е. повече отколкото в един шоколад със същия грамаж. Поради тази причина тези, които не искат да напълняват, не трябва да изяждат дневно повече от шепа ядки т. е. не повече от 2-3 ореха.
Трябва да помним, че те се усвояват от организма само при старателно и бавно сдъвкване.
----
Орехите са здравословната алтернатива на бирения фъстък
Идеи за по-здравословна кухня:
  • замествайте маслото и олиото от мюслито и салатите си с орехови ядки поне веднъж седмично ;
  • яжте орехите сурови, това ще запази повече от витамините им;
  • не консумирайте повече от 50 гр. орехи в рамките на 3-4 часа, заради високата им калоричност.
Диетолозите съветват да добавите 30 гр. орехи в овесените си ядки сутрин, за  да осигурите качествени мазнини и екстра енергия, нужна за началото на деня. Кулинарите препоръчват да добавяте орехи в студените супи и салати, които консумирате. Особено подходящо е добавянето им при таратор, зелена салата, а също към обезмаслена извара или сирене .
-----
Как да ги изберем и съхраним?
Орехите се продават най-често обелени, в насипно състояние или във вакумирани пликчета.  Оглеждайте ги внимателно за бели на вид стърготини, които са сигурен знак, че са стари и зле съхранявани.
Може да ги държите в хладилника, за да не гранясват. Но най-добре е да се съхраняват  в плътно затворени сухи кутии(буркани) далече от пряка светлина, нагряване и влага.







Недостигът на нощна почивка (сън) намалява ефективността на отслабването

Хората, които искат да се освободят от излишните мазнини чрез диета, трябва да си набавят достатъчно сън, твърдят учени.
Недостигът на нощна почивка намалява ефективността на отслабването, тъй като се стимулира производството на хормон, потискащ физическата активност и изгарянето на мазнини в организма, като същевременно увеличава гладът.
Изследване е проведено с 10 здрави доброволци с наднормено тегло. През първите две седмици разрешеният им сън бил в продължение на 8.5 часа, а през вторите две до 5.5 часа. Първоначално участниците, получавали достатъчно сън, отслабнали почти с по 3 килограма през този период (половината от които били смъкнати мазнини).
Когато обаче сънят им бил ограничен, редуцирането на мастните натрупвания се понижило до една пета (600 грама). Това означава, че ако целта е загуба на мазнини, то липсата на сън действа като спирачка.
Авторите на изследването, публикувано в Annals of Internal Medicine, отбелязат, че по-високите нива на грелин (хормон) намаляват разхода на енергия, стимулират глада и приема на храна, насърчават задържането на мазнини, както и увеличаването на чернодробното производство на глюкоза с цел осигуряване на гориво за някои тъкани.
------
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ЕДИН ЧАС СЪН ПОВЕЧЕ ПОНИЖАВА С 33 ПРОЦЕНТА РИСКА ОТ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ!
Британски изследователи доказали, че нормалният режим и продължителният сън съществено понижават риска от сърдечни заболявания. В продължение на пет години те наблюдавали 495 мъже на възраст от 35 до 47 години. 12 на сто от тях към края на този период демонстрирали симптоми на втвърдяване на сърдечната артерия, а това е основна причина за инфаркта. По-подробно изследване показало, че един час допълнителен сън през нощта понижава с 33 % риска от втвърдяване на артерията.

БУДУВАНЕТО ДО КЪСНО разстройва биологичния часовник, който се контролира от участък на мозъка, отговарящ и за апетита, и за телесната температура. На следващия ден се чувствате уморени. Независимо в колко сте си легнали, не спете повече от 1 час по-късно от обичайното време за ставане. Поспете след обяд, ако имате тази възможност.
НЕДОСПИВАНЕТО специалистите го определят като сериозен риск, от медицинска гледна точка, който може да доведе до заболявания. Доказана е пряката връзка между недоспиването и наднорменото тегло, сърдечно-съдовите  заболявания и високото кръвно.
Недоспиването засилва болката, води до влошаване на настроението и дори повишава риска от диабет тип II и заболяване на венците.
При вземане на навременни мерки, повечето от тези състояния са лечими.
-----
Качественият сън е един от най-важните елементи на здравето за всеки човек, и особено за децата и подрастващите. Той осигурява почивката на организма, играе важна роля при процесите на метаболизма, възстановява имунитета, активизирайки Т-лимфоцитиите, борещи се с простудните и вирусните заболявания. Освен това, по време на сън се освобождава хормона на растежа. Сънят подобрява паметта. Многобройни изследвания доказват, че сънят е също толкова важен за здравето, колкото храненето и физическите упражнения.

Продължителността на съня обикновено е между 6 и 8 часа на денонощие, но варира в рамките на 4-10 часа. Липсата на сън е много тежко изпитание за организма. 
С други думи добрият и пълноценен сън освежава и обновява тялото и духа, зарежда със сили и енергия. А лошият, непълноценен и недостатъчен сън води до редица проблеми – раздразнителност, обща отпадналост на организма, ниска работоспособност, нарушен метаболизъм, разстройства на имунната система, депресия и др.
Доказано е, че липсата на "достатъчен" сън се отразява негативно върху:
  • заздравяване на рани, травми и контузии - забавен растеж и делене на клетките (в това число и мускулни);
  • функционирането на имунната система - намален брой функциониращи имунни клетки;
  • забавяне на метаболизма - установен е 6% по-бавен метаболизъм при хора с нарушения в съня, спящи само с 42 минути под нормалния лимит (7,5 часа).
Ето защо е  важно да си осигуряваме не само 8 часа сън, но той трябва да бъде и през правилното време, а именно между 22 и 6 часа или около този период от време.
За подрастващи и тинейджъри са нужни поне осем и половина до девет и половина часа сън. За младежи и хора на средна възраст часовете са между седем и осем.   Хората от третата възраст следва да спят осем и повече часа.
----
Според публикация в медицинското списание Sleep-безопасният и здравословен сън за възрастен човек е между 6 и 8 часа. Италианските учени са установили, че недостатъчният сън, както и неговият излишък, влошават здравословното състояние .


----

Няколко... полезни съвети за здравословен сън:

  • Използвайте спалнята си само за сън
 Желателно е стаята, в която спите, да е тъмна, тиха и хладна. Приглушената светлина и не много високата температура ще помогнат на тялото ви да се отпусне и по-лесно да се заспите.
  • Без ТВ и РС в спалнята
 Не се препоръчва да има телевизор и компютър, колкото и да ви харесва мисълта да заспивате вечер докато гледате някой филм. Нека това бъде мястото, на което се освобождавате от всички мисли и тревоги и се отдавате на пълна почивка.
  • Никога не яжте преди лягане!
 Приемането на храна късно вечер, непосредствено преди лягане, е лош навик. Но за съжаление е често срещано явление. Това не само, че ще се отрази зле на фигурата ви, но и ще затормози стомаха ви. Той също има нужда от малко почивка през нощта, а поемайки храна непосредствено преди лягане, вие му отнемате тази възможност и го принуждавате да работи и нощем.
  • Лягайте си не по-късно от 23 часа
 За пълното възстановяване силите на организма, са достатъчни между 6,5 и 7,5 часа сън в денонощието, твърдят учените. Според биологичният ни ритъм, най-полезното време за сън е от 23ч. до 5ч. сутринта, а времето от 2 до 4ч. сутринта задължително трябва да обхваща съня.
  • Спете на твърда и равна повърхност
 Не правете компромиси с матрака и възглавницата си. Не забравяйте, че излегнати на тях, прекарвате близо една трета от живота си. Макар за съвременния човек, изнежен от удобствата и лукса да е трудно приемливо, факт е, че организмът си почива най-добре на твърд матрак. При меките пружини тялото неизменно се огъва, а това се отразява зле на кръвоснабдяването на гръбначния мозък и различните органи, които се оказват притиснати.
  •  Не се излежавайте дълго в леглото
 Няколко минути след като се събудите е добре да станете. Опитайте се да се събуждате и ставате по-рано сутрин. С приятна изненада ще установите, че разполагате с повече свободно време, което от своя страна ще добави нови приятни занимания и положителни емоции, които ще внесат допълнително настроение и удоволствие в живота ви.
  • Полезно е преди сън да се изяде един банан 
Те съдържат серотонин, мелатонин и магнезий – минерал, който спомага за отпускането на мускулите. Известно и изпитано средство  е и чаят от лайка. Тя не напразно заема първо място сред успокояващите напитки, защото притежава лек сънотворен ефект и е  идеално средство за релаксация. Преди сън може да се изпие и чаша топло мляко. По принцип в млякото се съдържа триптофан – аминокиселина, която има успокояващо действие, а и съдържа доста калций, който помага на мозъка да усвои триптофана. Освен това млякото влияе и на психиката. То връща човека към усещанията от ранното детство, когато бутилката с мляко олицетворява спокойствието и уюта. В топлото мляко може да се добави билков чай с малко мед. Захарта в големи количество стимулира нервната дейност, поради което не се препоръчва, но малката доза глюкоза заставя мозъка да блокира орексина – наскоро открит неврохормон, отговорен за възбуждането на клетките.

 

сряда, 6 октомври 2010 г.

Дарителският Фонд на НПО стартира набирането на средства

Дарителският Фонд на Национална пациентска организация обяви първия пациент, за когото ще се набират средства в благотворителното шоу Bailando по Нова телевизия. Това е Велислав, на 25 години, който въпреки че е в инвалидна количка, взе участие във втория танц на председателя на НПО д-р Станимир Хасърджиев и неговата партньорка г-жа Ширин Местан. Вчера участниците изпълниха третия си танц – салса, на който журито присъди три деветки, което класира двойката на трето място.

Преди повече от година Велислав Иванов Велчев е ударен от 23 000 волта ток. Въпреки изгарянията от 80% по цялото му тяло и загубата и на двата си крака, Велислав оживява.

В момента Велислав е в инвалидна количка. Въпреки това той не е загубил борбения си дух – спортува, образова се, учи се да ходи с временни протези. Тези протези обаче не могат да се ползват постоянно и тяхната функция е да помогнат на тялото му отново да се приучи да върви. След това ще са му необходими скъпоструващи постоянни протези, които ще му позволят отново да ходи и да се върне към нормалния си начин на живот.

Дарения в подкрепа на Велислав могат да се правят на следната банкова сметка:
Societe Generale Експресбанк
BG29TTBB94001525368320
Титуляр на сметката: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ - Станимир Хасърджиев


Дарителски Фонд на НПО
Мечтата, заради сбъдването на която председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев влезе в шоуто Bailando, е създаването на Дарителски Фонд. Дарителският Фонд на НПО ще събира средства за нуждаещи се пациенти, както и за различни благотворителни каузи на пациентски организации.

Средствата във Фонда ще се набират чрез специални дарителски сметки и чрез други видове финансови и нефинансови дарения.

Прозрачността и целесъобразността на изразходването на средствата ще се контролира от Обществен съвет, в който ще участват политици, общественици, представители на медии, пациенти. Те ще са гарант за оптималното оползотворяване на набраните суми в Дарителския Фонд.

Всяка седмица в шоуто Bailando Национална пациентска организация ще дава старт на дарителски кампании за различни нуждаещи се пациенти.

Едно към едно: Д-р Стефан Константинов пред Народното събрание

Уважаеми народни представители,
За мен е голяма чест да застана пред вас в качеството си на номинация за здравен министър. Абсолютно споделям мнението на преждеговорившите, че вие наистина трябва да знаете аз какво мисля да правя в здравеопазването, преди да гласувате моята номинация.
Честно да ви кажа, аз дойдох тук със свито сърце от важността на форума, който е, но случилото се в началото на заседанието ме успокои напълно. Бил съм на много заседания на БЛС и трябва да ви кажа, че те протичат в малко по-емоционален дух и там представителите са малко повече от народните. Така че това ми подейства релаксиращо. Министър Дянков, моля ви само да коригирате – аз имам само едно дете. Поставяте ме в неудобна позиция спрямо жена ми да обяснявам къде са двете.
Сега да минем на сериозната част. Няма да е мяу и бау, а едно 15-20 минутно изказване, с което ще направя кратък анализ на това, какво е състоянието на здравеопазването днес и какво министърът да прави. Това не е стратегия, това не е концепция. За 4-5 дена, които имах на разположение ще е крайно несериозно да кажа, че мога да представя такъв документ. Такъв документ трябва да бъде наистина обвързан със срокове, финанси и всичко останало. Но поне ще придобиете представа за начина ми на мислене и за това какво мисля да правя и за какво ме е подкрепил премиера.
Няколко думи за
Здравеопазването днес
България е с една от най-недружелюбните здравни системи в Европа според индекса на европейския здравен потребител за 2009 година. По удовлетвореност се нареждаме на последно място в Европа, изоставяйки зад страни като Албания и Македония. У нас действа здравноосигурителен модел на принципа на солидарността, осъществяван от един задължителен фонд – НЗОК. В основата на системата е разположена първичната извънболнична медицинска помощ, осъществявана от общопрактикуващи лекари, които би трябвало да изпълняват ролята на пазители на входа. Или, с други думи казано, те трябва да решават по-леките диагностични случаи, като така не се стига до използване на скъпо болнично лечение. Достъпът до тесни специалисти на здравноосигурените е ограничен и става само след насочване от общопрактикуващ. Броят на консултациите се лимитира от бюджетната рамка на НЗОК, като лекарите биват санкционирани финансово при превишаването му. Обичайна практика е в края на всяко тримесечие направленията за консултации и изследвания да бъдат изчерпани и се стига до изразяване на недоволство, най-вече с помощта на медиите. Болничната медицинска помощ по линията на здравната каса за 2009 година е осъществявана от 348 лечебни заведения с различен обем на дейност и форма на собственост. Достъпът до болнична помощ в България е изключително лесен на национално ниво и не съществуват на това ниво познатите от редица европейски страни феномени – листа на чакащите, с изключение на някои специфични процедури. Освен чрез направление от общопрактикуващи специалисти, пациентите могат да бъдат приети директно през болничното спешно отделение като на практика липсват механизми, при които да се ограничи достъпа и се отсеят истинските спешни състояния от останалите. Така се заобикаля цялата система на ПИМП, включително се явява възможността здравно неосигурени да получават специализирани консултации и изследвания.  През последното десетилетие се наблюдава трайна тенденция за увеличаване на броя на хоспитализациите. За 2008 година те са стигнали 1 825 000 или близо 24% от населението. Естествено, растат и разходите за болнично лечение, които са стигнали от 62 милиона лева на месец за 2006 на 96 милиона през 2009. А 2010 имахме месеци, когато минаха и 100. В същото време, въпреки общоприетото мнение, че болничния сектор е недофинансиран, а цените на клинични пътеки покриват само част от стойността им, броят на болниците расте, като всяка новопоявила се структура желае да работи по договор с НЗОК. Самият феномен на растящите хоспитализации в страна с намаляващо население е мултифакторен, като по-важните причини са недостатъчно ефективната доболнична помощ, несправедлив и изкривен начин на финансиране по клинични пътеки, липса на контрол от страна на пациентите, обвързване доходите на работещите в болници с броя преминали болни, лесен директен достъп до болнично лечение и огромен брой болници, работещи с НЗОК. Натискът за все повече средства за болничната помощ в комбинация с бюджетни ограничения, налагани от икономическото състояние на държавата е източник на напрежение сред работещите в системата, прерастващо в периодични заплахи за протести. Лошото управление на държавните болници, сведени до търговски дружества е причина за повишаване на дълговете им, особено в комбинация с нестабилното тяхно финансиране. Противно на очакванията за пациентите, лесният и свободен достъп до болнично лечение се оказва, че не е синоним на качествено такова. Болниците са заинтересовани да приемат повече и в по-леко състояние пациенти, а престоят им да се ограничава до изискването на клиничната пътека. Опитът да се гарантира качество чрез задължителен минимален престой и задължителен набор от диагностично-лечебни процедури има само частичен успех. Обратната му страна е свързана с извършването на ненужни изследвания и процедури, които или се изпълняват и водят до ятрогенизация, тоест може дори до увреждане здравето на пациента и неоправдани разходи, или се отчитат фиктивно, което не действа добре за дисциплината на системата.
Получават се парадокси от типа най-бедната държава в ЕС да има над средния брой компютърни томографи на глава от населението – 2,2 на 100 000 спрямо 1,9 за ЕС. Забраната за доплащане в болниците се заобикаля с процедурите по избор на екип, като в някои случаи цената на този избор е по-висока от цената на клиничната пътека, заплащана от касата.
За пациентите всичко това води до неяснота и несигурност по пътя им през различните заведения, големи диспропорции в предлаганото качество и ниска удовлетвореност. Не по-висока обаче е удовлетвореността на работещите в здравеопазването.
Всичко това предполагам вие вече го знаете. За тези въпроси са ви искали вотове на недоверие, въпросът е какво правим.
Минавам на някои мерки, които са подходящи и приложими в момент на икономическа криза в България. Ще ги подредя не толкова по тяхната важност, колкото по логичния път, който би следвало според сегашната ни система да следва пациента – първична, специализирана, болница, лекарства.
Първична извънболнична медицинска помощ
Предвиждам запазване ролята на ОПЛ като институция, гарантираща базовото медицинско обслужване на населението. Заплащането чрез капитация и допълнително за дейности остава. Нереалистичното изискване за 24-часово разположение на ОПЛ, представено под странната форма на еднолични търговци, в повечето случа и е имитация на осигурено обслужване на населението. Обслужването най-често се поема от спешните центрове и спешното отделение в болницата, откъдето изкушението за хоспитализация е голямо. Това изисква решаване на въпроса с работния ден на ОПЛ в духа на европейските директиви. Механизмите ще бъдат приети след консултации със заинтересованите страни и биха включвали създаване на центрове или кабинети за лекарска консултация в нощните часове и почивните дни, групови практики и други форми. Създаването на групови практики ще бъде насърчавано по всякакъв начин, особено с финансовите средства в ЕС, като наличната в момента оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността в българската икономика”. Това между другото съвпада и с програмата на ГЕРБ. Някой тук попита как ще се вържат нещата. Връзват се, някъде се развиват. В крайна сметка предизборната програма е едно, реалният живот е друго и не виждам нищо лошо да се появяват нови идеи и те да бъдат подкрепяни.
От началото на 2011 г. се предвижда изравняване на потребителската такса до ниво 1% от минималната работна заплата за всички категории лица, които не са освободени от нея. Тази мярка има цел да намали немотивираната консумация на медицинска помощ.
Специализирана извънболнична помощ
Предвижданите действия ще бъдат в посока освобождаване достъпа до тесни специалисти. В момента няма никакви други основания, освен икономически, за използване на ограничаващата роля на ОПЛ. Между другото, трябва да ви кажа, че има проучвания в здравната литература в чужбина,  където дори се поставя под въпрос дали има ефект въвеждането на гейт-кийпърите върху икономиката и разходите в здравеопазването. И тъй като в близката година не се предвижда значително увеличаване на финансовия ресурс, става ясно че с наличните механизми на регулативни стандарти няма как да се подобри достъпа, а оттам и удовлетвореността. Поради тази причина трябва да се търсят други механизми на регулация, които биха се въвели – подчертавам, за да не бъда разбран погрешно, това е едно предложение и откриване на дебат – само след получаване на обществено одобрение. Възможен вариант, за който аз ще инициирам дебат и за който досега се е мълчало, е въвеждане на доплащането. Чрез него пациентите ще имат директен достъп до специалист, като доплащат част от цената на преглеза. Реално в момента подобно доплащане съществува, ако включим две потребителски такси, плащани първо при общопрактикуващия, след това при специалиста, без достъпа да е свободен. Разбира се, говорейки за това нещо, искам да подскажа, че достъпът до специалист на диспансеризираните пациенти – това са хората с тежките състояния, бременните, децата – ще остане както досега, по-свободен в рамките на обема, предвиден в наредба 39.
Болничната помощ -
Горещият картоф, който е в момента актуален. Належаща е спешна актуализация на болничната мрежа. Показателят, по който се различаваме в пъти от останалите страни, не е броят на леглата, а този на болниците. По данни на НСИ за 2009 г., те са 352 и са получили заплащане за 1 769 632 хоспитализации през НЗОК. Около половината – 66 болници – са малки, с хоспитализации между 1000 и 2000 души. За 2008 г. тази група болници е получила от НЗОК около 200 млн. лв., за 410 000 хоспитализации.
На другия полюс са големите болници – заведения с над 10 000 хоспитализации годишно. За 2008 г. са 51 и са получили от НЗОК 615 млн. лв. за 918 000 хоспитализации.
И двете групи практически не се отличават по ръст на хоспитализациите си за периода 2008-2009. Средната цена на  клинична пътека в големите болници е по-висока от тази в малките, но и разходите пък са по-ввисоки. Университетските болници превишават с 1,60 реимбурсните нива,  които се заплащат от касата, а за областните те са 0,80, за общинските – 0,60-0,65.
Повишаващите се хоспитализации и ограничените финансови ресурси в момент на криза правят неизбежно използването на бюджети на ниво болници. Бюджетът е доказано ефективно средство за контрол на разходите и практика в прилагането му има в много страни,  като Чешка Република, Дания, Германия, Словения и др. При сега действащото законодателство разпределението на бюджета може да става на исторически принцип с еднакъв коефициент за всички лечебни заведения. Това по никакъв начин не стимулира преструктурирането на лечебните заведения и води до разпиляване на ограничения ресурс към прекалено много субекти. Поради тази причина би било удачно законодателството да регламентира структуроопределящи болници – или както го наречете, от национално значение или каквото и да е, няма значение името – които да са от национално значение и да им се осигури финансиране, даващо възможност да гарантират качествено лечение на всички български граждани. Броят и разположението на тези болници трябва да отговаря на броя на населението и да обхваща цялата страна, гарантиращо на всеки пациент безпроблемен достъп до болнично лечение. Определянето на дадена болница за структуроопределяща за даден регион ще се прави на базата на обем преминали пациенти, възможности за диагностика и лечение, наличието на квалифициран персонал. Собствеността на лечебното заведение няма да бъде критерий. Структуроопределящите болници ще имат по-висок коефициент на определяне на бюджета си, но в замяна лечението на здравноосигурените ще бъде безплатно, т.е. – доплащането забранено!
Това пак го казвам като една идея за прокарване на дебат, в никой случай аз не казвам, че това е нещо, на което държа 100%, ако чуя доводи „за” и доводи „против”, конструктивни предложения – това всичко ще бъде доразвито.
На останалите болници, работещи в здравната каса извън тази категория, би могло да се позволи при строг регламент ограничение на размера и използване на доплащане от пациента. Така по естествен начин структурите с реални пациенти ще се развиват, а тези без ще бъдат трансформирани в други лечебни заведения или ще преустановят съществуването си. Въвеждането на коригиращи коефициенти за глобалния бюджет на структуроопределящите болници ще е далеч по-справедлив механизъм от диференциацията на цените на клиничните пътеки в зависимост от вида болница, тъй като не нарушават принципа за една и съща работа да се плаща еднакво.
Предлаганите промени са съвместими с всичко, извършено досега относно въвеждането на Националната здравна карта, регламентираща националния брой легла, трансформирането на легла за остри случаи в такива за продължително лечение… Между другото думата „долекуване” я намирам за нонсенс, съжалявам, че фигурира в закон, ако някой може да ми каже какво е долекуването, ще съм много благодарен.
Чрез подобен подход би се ускорил процесът на оптимизация на болничната помощ в един изключително резистентен на промени сектор.
Относно
Методи на финансиране
През 2011 г. въпреки несъвършенствата си като метод на заплащане, остават клиничните пътеки. Предстои финализиране на процедурата по остойностяването им, с което се очаква да бъдат смекчени големите диспропорции при някои от тях. От 2012 г. трябва да започне постепенното въвеждане на диагностично свързаните групи, като за целта подготовката трябва да бъде извършена през идващата година.
Няколко думи за
Болниците с държавно участие
Моля народните представители от левицата, не само колегите лекари, да слушат внимателно, защото мисля, че това е тема, на която ще намерим общ език. Свеждането на болниците до търговски дружества с делегиране правото им на управление на група лица – съвет на директорите, е форма на оттегляне на държавата от един изключително важен сектор. Това е записано и в програмата на ГЕРБ, както виждате, вървим по нея. Казусът с двете болници в Стара Загора, на които принципал е държавата, е емблематичен за степента на безпомощност, до която може да се достигне. Необходимо е значително по-ясно да се подчертае функцията на държавата, която към момента е доста размита и се състои в назначаване и отстраняване на членовете на Съвета на директорите. Липсата на сериозен контрол нерядко води до необосновани, съмнителни разходи, увеличаващи болничните задължения. Сериозно трябва да се помисли за формата на управление на държавните болници. По отношение на работещите в тях посоката, в която трябва да се върви, е гарантиране на по-високи и твърди заплати, които да не зависят от броя на хоспитализациите. Оптимизиране на броя на персонала трябва да се извърши на базата на ясни нормативни критерии. По същия начин драстичните различия в заплащането на отделните специалисти трябва да бъдат редуцирани.
Няколко думи за
Университетските болници
26 университетски болници за страна с нашите размери поражда въпрос дали не са много. Броят им подлежи на оптимизация след обсъждане и консултации. Актуална тема за обществото, за пациентите – избора на екип. Тъй наречения избор на екип всъщност е маскирана форма на доплащане на болничното лечение, което се е утвърдило от години. При сегашната финансова ситуация не е удачна обикновената забрана на подобна практика, защото това ще засили плащанията под масата. Но тя трябва да бъде регламентирана като условия, извършване и пределните цени, които да са процент от заплащаната от НЗОК цена. Болници, където за избор на екип се изискват суми, надхвърлящи стойностите на клиничната пътека, очевидно нямат потребност да работят по договор с касата, тъй като са намерили по-добро финансиране.
Лекарствена политика
Бих желал да се въведат европейските практики, при които се дължи сметка за цената на терапията спрямо нейната ефективност или постигнат резултат. Стремежът ще бъде избягване на дисбалансите по отношение на разходите за лечение на различните заболявания. Предвижда се преминаване към НЗОК на лекарствените продукти, осигурявани за лечение на заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.
Знаете, напоследък се говореше много за
Електронната здравна карта
Ето и моето мнение. Очакванията за някакво значително дисциплиниране на системата, изразяващо се в намаляване на броя на хоспитализациите или отчитане прегледи, са до известна степен преувеличени. Защото електронната карта може да гарантира присъствието на пациента, но не и целесъобразността на извършваната медицинска услуга. Въпреки това идеята за електронна здравна карта трябва да бъде развита. Съществуват два подхода. При единия картата ще се използва само за идентификация на лицето, идентификация на неговото присъствие. В този случай ще бъде достатъчна познатата ви лична карта, която се притежава. Въпросът е дали това е икономически оправдано. Вторият подход, който е по-съвременния, е използването на здравната карта и като средство за съхранение на медицинска информация, т.е. вид електронно досие. Необходима е дискусия кой от двата подхода да бъде избран, а осъществяването му може да стане само след осигуряване на финансови средства – и поглеждам финансовия министър. Усвояване на средства по европрограми – изключително важно. Румъния прави такава електронна здравна карта с европейски пари. Работата на министерството трябва да бъде изключително много интензифицирана в това отношение.
Човешки ресурс -
Тревожното състояние с броя на лекарите по определени специалности и бедственото състояние с броя на медицинските сестри, акушерки и лаборанти тепърва предстои да бъде усетено от българското общество. Единственият начин да се спре изтичането на млади кадри от страната е да се увеличи заплащането и подобрят условията на работа. Проблемите на специализиращите се предвижда да намерят трайно решение, като времето на специализация трябва да се смята за осигурителен стаж.
Няколко думи –
Кризата ще свърши, какво следва след нея
Увеличаване на процента на БВП, който държавата заделя за здравеопазване до нива, надхвърлящи най-добрите предкризисни години, без което – подчертавам – е нереалистично да очакваме значителни промени в сектора по отношение на качеството. Не може да се заблуждаваме, че ние ще напишем стандарта и ще осигурим на населението по-добро здравеопазване, без да дадем пари. Отделяне на бюджета на здравната каса от консолидирания бюджет на държавата и намаляване на държавната намеса в управлението. По последната тема вече започнаха да се водят дебати. Въвеждане на допълнителното здравно осигуряване.
Уважаеми народни представители, в това, което ви представих, има дясна политика. Говоря за доплащане – откривам един дебат на тази тема. Но има и идеи, които би трябвало да се харесат на левицата – връщане на ролята на държавата в собствените й болници. И това не е случайно. Здравеопазването е надпартийна сфера и решенията в него не трябва да робуват на политически догми. В случай, че ме удостоите с високия и трънлив пост на здравен министър, в мое лице вие ще срещнете човек, готов да изслуша всяка конструктивна идея и чуе справедлива критика.
Благодаря ви!
06.10.2010, zdrave.net

Д-р Стефан Константинов е новият министър на здравеопазването


Това решиха депутатите, като 123 от тях гласуваха за него, 58 бяха „против”, а 12 се въздържаха. Гласуването стана в отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов. „Ще има промени в екипа на Министерство на здравеопазването. Някои хора ще си отидат, други ще дойдат“, каза д-р Стефан Константинов от парламентарната трибуна във връзка със съдбата на заместник-министрите на здравеопазването.
„Виждам, че средната продължителност на този пост е няколко месеца. Разбира се, ако не се справя, ще си тръгна“, добави той. „Познавам програмата на ГЕРБ. За мен е важно ПГ на ГЕРБ и всички политически сили да застанат зад мен. Ако предложенията са разумни, ще действаме. Инициирам дебат за доплащането. Ще чуем мнението на обществото. Не е лошо да се говори“, каза още новоизбраният здравен министър.

Скандал в парламента за избора на нов министър

Вместо с дебати по вота, депутатите ще започнат работа с избора на нов здравен министър. Това обаче предизвика огромен скандал в парламентарната зала.
Предложението първо да се гледа кандидатурата на д-р Стефан Константинов за нов здравен министър бе направено от съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, съобщи БТА. Тя се аргументира, че гласуването й трябва да бъде преди разискванията по вота, още повече, че темата му е здравеопазване.

Мая Манолова от Коалиция за България обаче заяви, че предложението противоречи на парламентарния правилник и правото на опозицията да определя дневния ред в първата сряда от месеца.
"Това е част от политическата игра на управляващите да обезличат внесения вот на недоверие", коментира тя.

Председателят на парламента Цецка Цачева се позова на практиката от предишни парламенти, подложи предложението на гласуване и то беше подкрепено от народните представители.

Лютви Местан от ДПС поиска да се отмени гласуването или предложението за разместване на дневния ред да бъде подложено на прегласуване. Той посочи, че с позоваването на прецеденти от предишни Народни събрания сегашните управляващи признават, че не се различават от предишните. Той припомни, че от ГЕРБ обещали да не повтарят грешките на предшествениците си.
По думите на Местан представителите на правителството не присъстват в пленарната зала, защото знаят, че вотът на недоверие ще се отложи, тъй като Министерският съвет вече е разпоредил така.

Преди това Коалиция за България отново поиска изборът на министър на здравеопазването да бъде отложен и да се премине към разискванията по вота на недоверие.
Ангел Найденов от левицата поиска думата от името на парламентарната си група и попита какво се е случило от председателския съвет днес сутринта до началото на пленарното заседание, че мнозинството се отмята от собствената си проектопрограма. Според проекта разискванията по вота са първа точка. Цецка Цачева го прекъсна с мотива, че нарушава парламентарния правилник. Според него в декларация от името на група не трябва да се засяга тема, която в момента се обсъжда в пленарна зала.

Цачева даде думата на вицепремиера Симеон Дянков да представи кандидатурата за нов министър. Докато той говореше, депутатите от левицата удряха с ръце по банките си в знак на протест срещу отнемането на думата на Найденов.

Георги Пирински от левицата, който е бивш председател на НС, се възмути, че поведението на Цачева е безпрецедентно.
"Това, което правите, не го е правил който и да е председател на НС", ядоса се той и призова Цачева да преотстъпи председателското място на заместника си Анастас Анастасов, пише "Фокус".

Цачева поиска лично обяснение и възрази, че няма да се запише в историята с поведението си, защото други председатели на парламенти вече са я изпреварвали. Тя добави, обръщайки се Пирински: „Нямам никакво намерение да се записвам в историята и не мога, защото вие вече сте го направили”.

Съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев също поиска думата и призова за сериозно отношение от левицата. "Поведението ви е несериозно, както и цялото ви присъствие и управление досега. Покажете най-после на всички, че можете и да работите и не забравяйте, че в момента заседанието не се предава по телевизията", каза той. Цачева прекъсна и него по същата причина - изказването му от името на група е свързано със случващото се в пленарна зала.

Михаил Миков от БСП пък отбеляза, че премиерът Бойко Борисов го няма и предложи да бъде повикан, след което депутатите излязоха в 15-минутна почивка.

В крайна сметка след повече от час препирни, дебатите за избора на д-р Константинов започнаха.

Депутатите приеха дебатите по искането за недоверие да се излъчват по БНТ и БНР, но отхвърлиха предложението да се предават пряко и обсъжданията на персоналните промени в кабинета.

понеделник, 4 октомври 2010 г.

Варненската колегия на БЛС няма да участва в НС на 05. 10., в който предстои да участва и самия премиер

Не трябва да се влиза в спроразумения по новите предложения на правителството, предвид решението на 50-тия извънреден Събор на БЛС. Това е становището на управителния съвет на регионалната лекарска колегия във Варна. Затова от там отказват да участват в заседанието на Националния съвет утре, на което се очаква да се обсъди писмено споразумение с премиера Бойко Борисов.
„Имаме ясни искания и се очакват ясни действия от страна на правителството, а не обсъждане на  нови предложения”, се казва в писмо на варненската колегия, изпратено до председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов и председателите на районни колегии.

ДСБ и Синята коалиция нямат нищо общо с номинацията на новия здравен министър

Бъдещият здравен министър д-р Стефан Константинов е бил член на ДСБ преди 5 години, но е подал оставка при избирането му за зам.-председател на лекарската колегия в Кюстендил. Каза на пресконференция в ДСБ д-р Петър Москов и подчерта, че д-р Стефан Константинов безспорно  е много качествен човек, изявен в своята сфера професионалист и човек, разбиращ от здравеопазване, но това е номинация на ГЕРБ.
Тя не е консултирана с нас предварително, нито визиите на д-р Константинов предварително са съчетавани и консултирани с идеите на ДСБ и Синята коалиция в сферата на здравеопазването, продължи той.

Утре, в късния следобет, кандитатът за здравен министър ще бъде изслушан от тяхната парламентарна група, след което ще бъде взето и решение относно предстоящето  гласуване на кандидатурата му в НС.
Това което мога да кажа предварително е, че ние категорично няма да дадем за трети път доверие в аванс. Тоест това, което ще е важно за нас е да има ясна програма, по-скоро не като програма, дългосрочна, в която всички са щастливи в бъдеще, а ясен екшън план с финансова и времева рамка”, каза Москов.
Той  заяви, че ДСБ няма да подкрепи вота на недоверие внесен в парламента от БСП и ДПС по две основни причини:
Първата е, че е най-малкото цинично от политическите сили, които стоят в основата на днешното състояние на здравеопазването да искат вот на недоверие.
Втората е, че за тях е безкрайно важно да продължат спрените форми в  сферата на здравеопазването, през 2001 година, тъй като това е единствения възможен изход и за българските граждани като пациенти и за българските лекари като хора, които си изкарват хляба с тази професия.

Самотата на премиера - 2


Изкусително е да се самоцитирам и да напомня "Аз нали ви казах". Но повече смисъл има да се запитаме защо това, което е очевидно, не е разбрано от управляващите ни политици.
Само преди две седмици под горното заглавие написах в тази рубрика:
"Все по-изнервен ми се струва напоследък премиерът Борисов. Избухва без сериозен повод, изказва се прибързано, прегърби си стойката, гледа мрачно, видимо остаря. Всичко се дължи на факта, че премиерът е все по-самотен. Той сам изповяда, че откакто е премиер е останал без приятели, но истината е по-страшна - той е и без помощници, без опори, без съмишленици. Захванал се е сам да оправя всичко, превърнал се е в някакво многоръко божество, което само разрешава всички конфликти и проблеми. Това изисква огромно напрежение и очевидно е причината за неговата изнервеност".
И ето, че преди няколко дни железният, непобедимият, самоувереният мачо Борисов се оплака пред Сашо Диков: "За мен съм вече един истински преуморен човек, вследствие на изключително много ангажименти и работа". И допълва: "Давам всичко от себе си - от сутрин до вечер, дадох си здравето и нервите. Щом не ни харесвате - викате Станишев, Доган и ще ви доуправляват. Толкова! Полагам огромни усилия, повече от това не мога. Толкоз мога!"
На това самопризнание може да се погледне и по-снизходително. Оплаква се човекът, търси съчувствие и разбиране от хората. И това е Пиар. Да, но никой не подмина неговите толкова необичайни реплики. Иван Костов го посъветва да говори по-малко пред медиите. Президентът Георги Първанов направо му се подигра, като му препоръча да се държи по-мъжки. Сергей Станишев пък привидя в това признание, че ГЕРБ си отива от властта. По-важното от язвителните забележки е неоспоримият факт, че влиянието на управляващата партия ГЕРБ се дължи преди всичко на излъчваните от нейния лидер Бойко Борисов енергия, решимост и мъжество. Ако той започне да хленчи, какво става наистина с ГЕРБ?
Впрочем видяхме пак тези дни познатия Бойко Борисов, когато светкавично и без компромиси уволни здравния министър проф. Борисова. Същата, която самият той бе намерил на един разклон преди пет месеца. Кадровите неблагополучия в здравната сфера вероятно са наследство на "капацитета" Лъчезар Иванов, който до скоро отговаряше за този сектор в управляващата партия. Но вече законно възникват съмнения в критериите на самия премиер, когато решава кадрови въпроси. Впрочем тези съмнения възникнаха още при случая "Румяна Желева". Що се отнася до проф. Борисова, веднага след като бе представена на журналистите, се обърнах към нея със следното: "Не ни убеждават аргументите на премиера, че тъй като сте недиалогична и с тежък характер, следователно сте честна и подходяща за министър. Трябва нещо повече от честност, за да поемеш толкова ключово министерство. Вашите махленски шегички и самореклами не ни убеждават да вярваме, че ще бъдете нещо повече от инвентаризатор на болничното имущество".
Е, то се видя, че министър от Борисова не става. Премиерът все така решително и бързо назова новия министър. Дали се е поучил от грешките си? Дали този министър ще направи така бленуваната реформа?
Пак в "Самотата на премиера" бях написал: "На първо място премиерът е изнервен от своите министри. Почти никой от тях не води самостоятелна политика, а само гледат да налучкат какво ще се хареса на шефа. При първия по-сериозен конфликт застават безсилни и го чакат да долети и да каже своите благи думи на протестиращите. Той го прави. В интерес на личния си имидж, но невинаги в интерес на държавата. Идва началото на новия политически сезон. Идеално време за ремонт на кабинета. Не е рано, защото това бе година на кризата и си пролича кой какво може. Борисов показа, че не се притеснява да сменя сгрешилите или несправящите се. Това го прави далеч по-силен като премиер от неговия предшественик. Не знам дали Борисов ще се възползва от този шанс, но, ако реши да го направи, е много важно в името на какво го прави. За да има успех и той, и кабинетът му, трябва да остави министрите сами да правят политика, сами да се справят с трудностите, а за себе си да запази по-глобалните теми на нашето развитие. Ако не го направи утре, хората ще винят него."
Е, до ремонт засега не се е стигнало. А жалко, защото смяната на министри под натиска на обстоятелствата води до нови грешки. Новият министър очевидно бе избран, за да разколебае готвещите се за протест лекари, тъй като бе техен водач до вчера. Това означава, че се решава един временен проблем с цената на министерския пост. Но дали новият министър ще направи реформата? Това никой не знае. Опасявам се, че никой не очаква това от него.
Иван Гарелов

Споразумение с премиера Борисов може да спре лекарските протести

Ако бъде записано, че  парите от вноските за здраве ще се използват само за здраве т. е. здравните осигуровки ще се харчат само по предназначение, може би няма да има лекарски протести. Едно от исканията на БЛС е  парите в НЗОК да се управляват под надзора на обществен съвет с участието на синдикатите, на съсловните  организации и банката, където са вложени парите.
В прерогативите на финансовото  министерство  да останат за управление  само парите, които държавата плаща за здравноосигуряваните от нея - децата, пенсионерите, студентите, безработните и държавните служители.
Ддруго тяхно искане е да няма резерв и ако все пак има излъшък то част от него да се инвестира  в системата (дкц-та и болници) , а друга да се влага единствено в купуването на държавни ценни книжа или инвестиции (но при лихвен процент - между 6 и 14 %).
До Нова година се очаква да приключи остойностяването на медицинските услуги и клиничните пътеки. На тази база ще се направи базов безплатен пакет за всеки българин. Оттам нататък ще се знае колко трябва да доплаща държавата за групата, която тя осигурява - 4,5 млн. пенсионери, деца, държавни служители, военни.

Борисов: Имаме поне 5 печеливши кандидати за президент


"Благодаря на Георги Първанов за съветите, които ми дава непрекъснато. Добре е обаче, че не го послушах преди няколко месеца, когато ме съветваше да бутна по-висок дефицит, защото сега страната ни щеше да търпи санкции от Брюксел.
Иначе много му благодаря за съветите,
но аз винаги съм бил честен с хората и искам да знаят какво правя - магистрали, метро, възли, спортни зали и в същото време да пазим строга фискална дисциплина, такава, каквато иска Брюксел", коментира
премиерът по повод становището на Първанов, че трябва да внимава в изказванията си за предсрочни избори.
В отговор на анонсираните две кандидатури на БСП на Ивайло Калфин и Стефан Данаилов за президент, Борисов заяви , че ГЕРБ има поне петима кандидати, кои-
то могат да спечелят.
Още в сряда новият здравен министър, ще представи пред народното събрание своята краткосрочна и дългосрочна стратегия за реформите в здравеопазването обяви още премиерът.
Той припомни, че в края на седмицата на здравеопазването са преведени 65 милиона лева, което е два пъти повече от парите, които са похарчени за строежа на новооткритата магистрала.
Премиерът определи като несериозен исканият вот на недоверие от БСП и ДПС заради провалената политика в сферата на здравеопазването . По думите на Борисов здравеопазването винаги е било причина за искане на вот на недоверие на всяко едно българско правителство досега.
----

В ГЕРБ винаги сме готови за избори, тъй като хората ще избират между тези, които са направили нещо реално, и онези, които само обещават. Имаме поне 5 кандидати за президент, които могат да спечелят изборите.
С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира изявленията на соцлидера Сергей Станишев, че възможните кандидати на Столетницата за държавен глава са Стефан Данаилов или Ивайло Калфин. „Аз от БСП никога не съм се интересувал и не са ми били интересни. Те половината са следствени, не забравяйте", Допълни министър-председателят.
-----


 
Станишев разказа виц за Борисов

 
Лидерът на БСП Сергей Станишев избра нестандартен начин да разкритикува кадровата политика на ГЕРБ. По повод предложението за нов здравен министър соцлидерът разказа следния виц: „Защо Бойко Борисов постави за здравен министър акушер-гинеколог? Отговорът е – защото цялата държава в момента е с краката нагоре”.
Все пак Станишев отчете напредък - докато Анна-Мария Борисова била намерена на разклон, то наследникът й Стефан Константинов бил намерен в Кюстендилската болница.
Основната задача на БСП е да спре похода на ГЕРБ да завладее всички институции, изтъкна партийният лидер. Затова и се обмисляла силна кандидатура за президент.

Лекарите настояват за писмено споразумение с премиера Бойко Борисов за финансиране на здравеопазването и за реформите в сектора

Досега толкова пъти ни лъгаха, че вече не вярваме. Премиерът нека  подпише договор с нас, коментира д-р Динчо Генев, председател на Националната асоциация на лекарите в болничната помощ и припомни, че исканите от тях финансови средства възлизат на 205 млн. лв.  до края на годината. Той каза още, че по предварителна информация над 50% от болниците в България са завели съдебни искове срещу НЗОК за неизплатените им суми. Сред тях има различен тип лечебни заведения, но най-активни са общинските и частни болници.  
Съдебните искове не са просто финансова претенция, това е и форма на протест срещу финансовата политика в областта на здравеопазването, твърдят лекарите.
Лекарите заявиха, че ще продължат да се борят НЗОК да излезе от обсега на финансовото министерство. Те са категорични, че нямат доверие на финансовия министър, когото нарекоха „другаря Дянков”.
Лекарите обаче все още вярват на премиера Борисов и смятат, че ако се постигне писмена договореност по исканията им има шанс да се споразумеят.Засега не е изпълнено нито едно условие от решенията на събора и протестите остават в сила. Ако утре ни изненадат нещо, това вече е друг въпрос, категорични са лекарите от болничната помощ.
------
Според д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз(БЛС), лекарите  ако получат  190 млн. лв. т. е. е с 15 милиона по-малко от първоначално поисканите финансовите им претенции ще се изпълнят  над 90%. За останалите искания и той също изрази  надежда да се подпише писмено споразумение с министър-председателя,  което да гарантира изпълнението им.

Д-р Райчинов съобщи, че в сряда вечерта миналата седмица, часове след като министър Анна-Мария Борисова подаде оставка, е бил на неофициална среща по искане на премиера Бойко Борисов. На нея присъствали председателят на Надзорния съвет на НЗОК Владислав Горанов, вътрешният министърЦветан  Цветанов, началникът на ВМА ген. Стоян Тонев и  председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването  д-р Димитър Димитров.Финансовият министър Симеон Дянков обаче така и не се е появил. Премиерът искал да разбере  какво би успокоило лекарите, които готвят национален протест в средата на октомври, както и какво е виждането им за здравната реформа. Председателят на  БЛС обяснил, че атмосферата може да бъде успокоена единствено, ако се изплатят дължимите 125 млн. лв. от март насам. Така още на следващия ден Симеон Дянков обяви, че ще отпусне допълнително 65 млн. лв. на здравната каса. Засега съсловната организация не отлага планираните лекарски протести, но се очаква  на 05 10 т. г. по време на НС на БЛС ,участие в него вече е потвърдил и премиерът Борисовда се подпише на въпросното споразумение. Ако това се случи, Националният съвет ще се произнесе дали да бъде свикан събор и как да се процедира с протестите, каза още д-р Райчинов. .

----
Изненадващо и силовият вицепремиер Цветан Цветанов се ангажира със здравната реформа. 
-След 4-5 години ще има здравеопазване, което ще съответства на европейското, обяви той вчера, цитиран от агенция "Фокус". 
В сферата на здравеопазването не е по-различно от всичко, което наследихме, продължи той. Проблемите са трудни за решаване, особено в тежка икономическа криза. Надявам се с действията, които предприема правителствотои с активния диалог със здравното съсловие и лекарския съюз да се намери правилната формула, "за да успокоим обществото и съсловната организация" .Паралелно с това обаче трябва  да се планират вече ясни мерки и срокове за реална реформа, която да бъде обвързана с един период в рамките на 4 г. И всички да знаят, че след 4-5 години ще има европейско здравеопазване, обясни Цветанов. 
Според него и до момента има "частично реализиране на конкретни реформи, които обаче по никакъв начин не бяха разяснени на гражданите".
-
Бях много изненадана, когато комисарят по здравеопазване Джон Дали, също толкова изненадан, ме запита защо нашият министър на финансите дава заявки в Брюксел, че в следващите две години няма никакво намерение да направи каквито и да било реформи и ще предприеме рестриктивна политика в областта на здравеопазването за ограничаване на разходите без каквито и да било съществени промени". Това пък заяви пред Дарик радио българският евродепутат д-р Антония Първанова.