Translate

неделя, 3 октомври 2010 г.

Конфедерация “ Защита на здравето” не подкрепи Проекта на Закон за бюджета на НЗОК за 2011 г.

В становището им е ясно изразено, че са абсолютно против приемането на излишък по бюджета на НЗОК за 2011 година на обща сума 544 298 хил. лева и не са съгласни резервът от 130 млн. лева за непредвидени и неотложни разходи, съгласно ЗЗО, който е в размер 5 % от здравно осигурителните приходи, отново да отиде във фискалния резерв.
Те настояват средства от излишъка да бъдат пренасочени в първичната, денталната и специализираната извънболнична помощ, както и част от парите за здраве да бъдат вложени в пакет от медицински дейности, включващи превенция, ранна профилактика, скрининги на отделните групи заболявания.
От конфедерацията са категорични, че макар средства за лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни да са с 27 млн. повече в сравнение с 2010 година все още има такива заболявания, които имат непосилни нива на доплащан, поради което ще изискват тези финансови средства да не бъдат фиксирани като обща сума, а да са разбити в отделни пера, за да има яснота относно тяхното разходване.
Рискове за изпълнението на бюджета за 2011 г. на НЗОК носят и дължимите плащания на лечебните заведения за болнична помощ от месец март до месец юли 2010 г., се подчертава в становището им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар