Translate

понеделник, 4 октомври 2010 г.

Споразумение с премиера Борисов може да спре лекарските протести

Ако бъде записано, че  парите от вноските за здраве ще се използват само за здраве т. е. здравните осигуровки ще се харчат само по предназначение, може би няма да има лекарски протести. Едно от исканията на БЛС е  парите в НЗОК да се управляват под надзора на обществен съвет с участието на синдикатите, на съсловните  организации и банката, където са вложени парите.
В прерогативите на финансовото  министерство  да останат за управление  само парите, които държавата плаща за здравноосигуряваните от нея - децата, пенсионерите, студентите, безработните и държавните служители.
Ддруго тяхно искане е да няма резерв и ако все пак има излъшък то част от него да се инвестира  в системата (дкц-та и болници) , а друга да се влага единствено в купуването на държавни ценни книжа или инвестиции (но при лихвен процент - между 6 и 14 %).
До Нова година се очаква да приключи остойностяването на медицинските услуги и клиничните пътеки. На тази база ще се направи базов безплатен пакет за всеки българин. Оттам нататък ще се знае колко трябва да доплаща държавата за групата, която тя осигурява - 4,5 млн. пенсионери, деца, държавни служители, военни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар