Translate

събота, 24 декември 2016 г.

Коледа - лекинко тъжни размисли...



Те са инспирирани от проведеното наскоро коледно тържество в СБАЛ по детски болести – София.
Наблюдавах децата в залата – имаше и бебета и 6 годишни и по-големи деца.
Някои от тях се забавляваха искрено, участваха в танците и се смееха звънливо на фокусите, представени от Маговете от Quick Hands Project и шегите на Бате Енчо.
Други обаче имаха не по детски сериозни личица и вглъбени в болката си явно нищо не беше в състояние да ги накара дори да се усмихнат за миг.

Гледах ги, а сълзите неконтролируемо се стичаха по лицето ми. Защото си припомних времето, когато бях на 8 години и лежах в 3-та градска болница за операция от вроден порок на сърцето.
Припомних си топлото, внимателно и отговорно отношение от страна на лекари, медицински сестри и санитарки. Припомних си, как с нетърпение очаквах вечерите, защото често ни даваха тутманик с кисело мляко. Оттогава не съм яла по-хубав тутманик, чието ухание и сега усещам...Боже, какви спомени?!
Припомних си още как настоявах на санитарката да ми донесе чехлите, за да имам с какво да ходя след операцията. Да, ама не, както беше казал някога П. Бочаров – светла му памет! И досега с чехли трудно ходя, пък да не говорим за обувки без връзки...
Не мога само да си спомня точно дали в болницата или в санаториума в Банкя, (там месеци след операцията постъпих заради усложнение – мозъчен кръвоизлив и левостранна тежка хемипареза) децата от нашата стая играехме на зловеща игра – погребение. Нарочвахме някого, покривахме го с белия чаршаф и почвахме да ревем.
Но ни разкриха. Пръснаха ни по други стаи и бяхме под сериозно наблюдение, да не би вместо да се предотврати инцидент той да се мултиплицира.
Тръгнах в първи клас с две години по-късно. Не исках да ходя на училище, но в къщи не казах никога причината, че децата ми викаха куца и не искаха да играят с мен. Тогава явно съм била по-по-горда. Сега съм по, но друга бира, както казват някои близки приятели.
Замислих се, че постигам всичко с труд и много усилия в този живот. Просто нищо не ми е дадено ей така леко и лесно с едното щракане на пръстите, както се казва.
Криво-ляво, справям се с житейските трудности и несправедливости, а те са безчет, като започнем от чиновническото бездушие, минем през високи превозни средства и стигнем до отношението от някого, защото си различен от другите.
От околните не изисквам много. Не държа да ме обичат всички, а да ме уважават като човек, който въпреки преживяното (а то съвсем не е малко) се опитва да живее и работи честно - равностойно на тях.
Непочтителното и пренебрежително отношение на някои здрави индивиди, които те приемат по други техни си критерии вече не ме разстройва така, както някога. Явно с възрастта човек малко или много поумнява. Но пак понякога се хващам, че съм готова да се боря с вятърни мелници например от рода на „Топлофикация.
Но, вече не се разстройвам, нито учудвам от нечие откровено просташко „възпитание”, за изречени думи, като – ти понеже си увредена... Странно са устроени някои – все гледат да захапят, да обидят сякаш така се чувстват нещо по-по, но не осъзнават, че са такива  „велики/значими” само в собствените си очи.
Някой все се опитва да те прегази като бърз влак уверен, че на него нищо лошо не може да му се случи никога в този живот...
Е, уморих се да се доказвам. Уморих се да се отстоявам. Уморих се да защитавам правото си да живея и работя, като всички здрави. Защото човек може да куца с краката, но важното е да не е куц в главата...
Но, да се върна към тържеството, което ми навя тези лекинко тъжни мисли. Сигурно и тогава в ония далечни години на моето детство, за децата в болниците са се правели и новогодишни тържества, но със Снежанка и Дядо Мраз, сега вече Дядо Коледа наричат белобрадия старец с червени дрехи.
Сигурно и тогава са се опитвали да зарадват децата с книжка или играчка и да направят болничния им престой поне малко по-приятен, до момента на инжекцията, катетеризацията или операцията. Навярно е било така, но мен ме оперираха в началото на лятото и нямам никакъв спомен за това.
На всичките тези радостни и тъжни дечица, които видях в болницата по детски болести, желая от цялото си оперирано сърце да имат пренебрежимо малко препъни камъни в житейския си път! Да бъдат оценявани и възприемани, не според това на кой човек са човек, а по техните личностни качества и по техния труд! Да бъдат горди и да се отстояват, без компромиси и раболепие. Да отминават обиди с вдигната глава, без гарез в сърцето, като завинаги низвергнат отмъщението. Само тогава могат да живеят като мен – в мир със себе си, защото всички сме хора на този свят, нали така се пееше в една песен. А, аз допълвам и здрави, и инвалиди, пардон, хора в неравностойно положение, както вече ни наричат може би за благозвучие или за успокоение на гузната съвест на властимащите, които подлагат инвалидите на перманентно унижение, но само тях ли?
А, в коледната нощ пак ще има деца, които се чувстват изгубени и самотни, без мама и татко, в болницата всяка година. Ще има тъжни и страхуващи се дори да заспят, за да не им се случи нещо лошо. Ще има благодарни за подарения им живот. Ще има плачещи и недоволни от марката на смарфона или модела на куклата Барби. Ще има радостни и щастливи от коледните подаръци под елхата.
Ще има, ще има, ще има...Докато свят светува ще има от всичко, както е било от време оно...
Така ми се иска да има, здраве, радост, щастие, смирение и мир за всички хора, но не само в навечерието на Рождество Христово!

петък, 23 декември 2016 г.

Лекари молят чрез Българската Коледа да се финансират лекарства за онкоболни деца



Деца, страдащи от тежки онкохематологични заболявания, са принудени да чакат с месеци скъпоструващи лекарства, което забавя лечението им, съобщи БНТ. Три центъра у нас – в
София, Пловдив и Варна, лекуват деца с онкохематологични заболявания. В пловдивското отделение на УМБАЛ „Св. Георги“ годишно с коварната болест се диагностицират по около 50 деца. При започване на терапията част от лекарствата се реимбурсират от НЗОК. За други се чака с месеци одобрение от Фонда за лечение на деца.
„Това са около пет-шест медикамента за лечение на злокачествени заболявания при децата, които не са регистрирани в България, но са задължителен елемент от лечението по международни препоръки. Да речем Oncaspar – един флакон е над 3 хил. лв. Като цяло химиотерапията е изключително скъпоструващо лечение и е трудно да бъде доставено със собствени средства на болницата в рамките на клиничната пътека“, каза доц. Мария Спасова, началник Отделение по детска онкохематология в УМБАЛ „Свети Георги"-Пловдив.
Пътят на медикамента до болното дете е труден и дълъг. То първо трябва да има епикриза с потвърдено злокачествено заболяване, след което кандидатства във Фонда, чака мнение на експерт и едва след това болницата стартира процедура за доставка по реда на Наредба 10 за нерегистрирани медикаменти, която в най-добрия случай отнема около два-три месеца.
Лекарите се обръщат за помощ чрез Българската Коледа онкоцентровете да бъдат снабдени с количества от скъпите медикаменти, за да могат да окажат бърза помощ на малките пациенти.
„Желателно е всяка една от клиниките да разполага с известно депо от тези нерегистрирани медикаменти, за да може да започне навреме лечението, а оттам-нататък пациентът да върви по индивидуалния път за доставка. Минималните количества са от порядъка на 10 флакона от всеки такъв медикамент, с които да може да покрием началния период“, допълни доц. Спасова.
Със средства, събрани от Българската Коледа през миналата година, на шест деца ще бъдат направени генетични изследвания за първични имунни дефицити в чужбина. Всяка една от тези манипулации струва до 5 хил. евро.

zdrave.net

четвъртък, 22 декември 2016 г.

Весели празници!



И тази година добра или лоша си отива...

Идва Новата 2017 година и нека вярваме, че тя ще ни донесе много здраве, щастие, топлина и доброта!


Хубави коледни и новогодишни празници!


Честити Коледа и 2017 година!


Весела Коледа!


Успешна и мирна 2017 година!




Весела Коледа и Щастлива Нова Година!

Успешна и мирна 2017 година!


Нека да я посрещнем с радост, да я изживеем в добро и да я изпратим със здраве и  успехи!
 
Здраве, късмет, усмивки и доброта в сърцата на всички!

Да отпадне ограничението общопрактикуващите лекари да работят само по един договор с НЗОК



За това настояват за пореден път от НСОПЛБ, става ясно от предложените от тях промени в
НРД 2017.
Една от тях е ОПЛ, включително и тези, които работят в лечебни заведения за болнична помощ, или членовете на групови практики за ПИМП, да могат да работят на втори договор с НЗОК.
Друга промяна, за която настояват от Сдружението, е отхвърлената и незаплатена отчетена дейност да може да бъде оспорвана по регламентиран от договорните партньори ред. 
ОПЛ искат при предписване на лекарствени продукти в несъответствие с критериите на НЗОК отговорност да носи лекарят, назначил лечението.
"Когато пациентът отиде на консултация, консултантът в специализираната помощ определя някаква терапия и ние трябва да я предпишем. Защо трябва ние да носим отговорността, че тя е сбъркана или нещо друго. Тоест този, който назначава, определя какво да се прави и той трябва да носи отговорност за това", коментира доц.Любомир Киров, председател на НСОПЛБ.
ОПЛ искат още при отсъствие на ОПЛ, за по-дълго време, на видно място в амбулаторията да се поставя съобщение за имената на заместващия лекар и телефон за контакт.

Модерна терапия срещу Хепатит С - без ограничения само в три държави от ЕС



Франция, Холандия и Португалия са единствените държави в Европейския съюз и Средиземноморския регион, които не ограничават достъпа на пациентите до най-новите и
ефективни медикаменти за лечение на Хепатит С. Това показват резултатите от проучването за политиките и проектите за борба с вирусните хепатити в Европа - Hop-CORE. Анализът, извършен от Европейската чернодробна пациентска асоциация (ELPA) сред общо 25 европейски и 2 средиземноморски държави, в които има членове, беше официално представен вчера на годишната среща на организацията в Берлин. Най-притеснителните данни от проучването са, че 52% от страните, сред които и България, изобщо не разполагат с национална стратегия за борба с вирусните хепатити. В 17 (63%) от държавите няма регистър на болните от Хепатит Б, а в 15 (56%) няма такъв за пациентите с Хепатит С. В същото време и двете заболявания могат лесно да бъдат проследявани и контролирани чрез спазването на правилните мерки за профилактика и лечение. "Намаляването на случаите на Хепатит С до нула сред определени рискови групи е напълно възможно в следващите години. Ето защо се нуждаем от сериозно проследяване на вируса на Хепатит С във всички европейски държави - работещи скринингови програми, подобрено лечение с ефективни медикаменти и добро сътрудничество между всички участници в сектора", отбелязва проф. Масимо Коломбо от Университета в Милано. Основният достъп до тестове и изследвания е жизненоважен за пациентите, особено за тези от високорисковите групи (наркомани и затворници), допълват експертите. Въпреки това, пациентските организации в 10 от държавите, участвали в проучването (37%), съобщават, че у тях гражданите не разполагат с кабинети за скрининг извън лечебните заведения. Още по-притеснителното е, че в 12 (44%) от страните подобни услуги не съществуват дори за рисковите групи. По отношение на превенцията също има сериозни пропуски, се казва още в доклада. Специални програми за насърчаване на употребата на чисти игли и спринцовки се прилагат в 22 от държавите, но не и в останалите пет. Липсват специализирани звена за гарантиране на терапията и достъп до лесни и бързи изследвания. "Съвършено неразбираемо е защо борбата срещу хепатит продължава да е толкова слабо застъпена в европейските държави. Съществуват прекрасни възможности за профилактика и лечение, чудесни стратегии и многобройни международни инициативи, особено от Световната здравна организация. Надявам се резултатите от проучването да променят политиките, адресиращи вирусните хепатити, не само в регионален, но и в глобален план", сподели и президента на ELPA Татяна Райц. По официални данни всяка година 171 000 души умират, заради състояния, свързани с хепатит. Това прави около 400 смъртни случаи на ден или около 2% от всички смъртния случаи годишно. Огромната част от тези случаи се дължат на последствията от хроничния хепатит Б и С, които през 2013 г. са отнели живота на между 56 000 и 112 500 души. 


redmedia.bg

Извеждането на икономическата целесъобразност при избор на терапия като водеща пред медицинската експертиза ще доведе до неблагоприятни последствия при лечението на пациентите



се посочва в становище на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители по повод решение на Надзорния съвет на НЗОК, което предвижда цялостно
преразглеждане на критериите за изписване на биологични лекарствени продукти и безинтерферонови терапии за лечение на хепатит С, както и ранкирането им на втора терапевтична линия на база икономическа целесъобразност.
Според решението в случаите, в които според извършеното ранкиране съгласно критериите за разходна ефективност предписаният от медицински специалист лекарствен продукт не е първи избор, се предвижда одобрението на всички нови пациенти, показани за биологична терапия, да се извършва от Надзорния съвет на НЗОК след представяне на ясна медицинска обосновка на показанията за изписване на продукт, който не е позициониран като първи избор. От асоциацията посочват, че ако финансовата стойност на терапията, а не медицинската преценка на компетентния лекар, стане водеща при избора на лечение за конкретен пациент, на заден план биха останали спецификите при лечението на отделните пациенти. Изборът на терапия по административни причини, а не на базата на медицинска експертиза, може да доведе до увеличаване на разходите на НЗОК, посочва се още в становището. Пренебрегва се и фактът, че медикаментите с различен INN от една терапевтична група не са взаимно заменяеми и изборът на лекаря не може да се вменява по административен път, което да рискува най-добрия терапевтичен изход за пациента. Допълнително се рискува здравето на пациентите, тъй като освен по терапевтичен ефект, лекарствата се различават по профилите си на безопасност и взаимодействие с други химични субстанции, както и по противопоказанията, които имат. Не на последно място Надзорният съвет на НЗОК се натоварва с отговорности, които са в компетентността на медицинските специалисти. Пред решението стоят и юридически пречки. Сред тях е създаването на предпоставки за забавяне на достъпа до най-подходящата терапия на пациентите в противоречие с действащите законови и подзаконови нормативни актове. Създават се условия за ограничаване на кокуренцията чрез създаване на фактически монопол на един лекарствен продукт/производител в съответен пазар по линия на Здравната каса за сметка на всички останали. Според индустрията това е процедура, която ще ограничи и обезсърчи предписването на лекарствени продукти, които не са от „първи избор“, като на продукта от „първи избор“ се предоставя явно предимство при ползване на публичния ресурс. Досегашният начин за изписване на продукти, реимбурсирани от НЗОК , води до ясно разделение на административните и експертните отговорности и съответно до избор на най-добрата възможна терапия според нуждите на конкретния пациент, посочва се в становището. В същото време въведените методики за договаряне на отстъпки дават достатъчно възможности за постигане на контролиран ръст на разходите на НЗОК за лекарства, за да не се налага „икономическа целесъобразност“ да замества медицинската целесъобразност при изписването на лекарствени продукти с различен INN, които не са взаимно заменяеми.

Фармацевтичните компании искат да се спре търгът за 1.4 млрд. лв.



Според тях процедурата за снабдяване на болници с медикаменти за две години ще лиши пациентите от лекарства

Трите неправителствени организации на фармацевтичната индустрия и Американската търговска камара в България - AmCham, поискаха МЗ да преразгледа условията по обществената поръчка за снабдяване на 145 болници с лекарства за две години напред. Търгът, който е на стойност 1.2 млрд. лв. без ДДС, или 1.440 млрд. лв., беше обявен на 2 декември, когато правителството вече беше в оставка.
Сега Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), която обединява иновативните компании, Българската генерична фармацевтична асоциация - БГ Фарма, в която членуват генеричните компании, работещи в България, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) и AmCham искат преразглеждането на условията на поръчката, защото според тях създават риск от дестабили-зация на сектора и ограничаване на достъпа на пациентите до нужната им терапия. МЗ пуска най-голямата си поръчка не само във време на оставка, но в нея няма да участват нито всички болници, нито всички доставчици, нито ще бъде за всички необходими лекарства. От 363 болници в процедурата са заявили участие 145 клиники, от 291 търговци ще участват само 30, като търгът ще бъде за 800 лекарства, които не покриват нуждите на болничните аптеки. Ако фармацевтичните компании откажат да участват в търга при сегашните условия, това ще го провали. Те посочват пет причини, поради които обществената поръчка трябва да бъде пренаписа-на. В отвореното им писмо до председателя на парламентарната здравна комисия, премиера, здравния министър и лекарствените регулатори - съветът по цените и лекарствената агенция се допълва, че асоциациите биха искали да се изгради по-бърза, качествена и сигурна система за снабдяване на болниците с лекарства. 
Според писмото на неправителствените организации  в поръчката липсват критерии за това как са подбрани лекарствата. В документа е посочено, че в рамките на една и съща лекарствена група медикаментите са подбирани избирателно, като по този начин се ограничава участието на определени производители, вносители и търговци на едро. Освен това няма възможност някои от болниците да си изберат по-скъп или по-евтин продукт или отделна лекарствена форма (например от 250 или 500 мг), а здравното ведомство решава, че всички ще трябва да купуват един и същ вид медикаменти от една и съща група - например най-евтиното хапче за кръвно налягане и никакво друго. В търга е предвидено да има максимални количества лекарства от всеки вид, които болниците могат да купят за две години. От Асоциациите отбелязват в писмото си, че това е изключително притеснително, и припомнят, че преди 2011 г., когато министерството правеше търгове за онколекарства и скъпоструваща терапия, практиката да се поръчват определени количества водеше до липси на определени лекарства и пациентите съдеха държавата за прекъснато лечение.
„Тази практика водеше до недостиг на определени лекарства, има антиконкурентен характер и обосновано беше прекратена. Би следвало на обществеността и на лечебните заведения да бъде ясно посочено, че определените в процедурата количества имат само препоръчителен характер и болниците при подготовка на индивидуалните си търгове ще се ръководят от потребностите на своите пациенти", се казва в писмото.
От Асоциациите допълват, че в търга е въведен изключително висок срок на годност на лекарствата, което не може да се постигне при част от тях. Самата процедура по приемане и плащане на доставките е излишно утежнена, което ще увеличи още повече задлъжнялостта в сектора. В писмото е посочено, че има сериозни пропуски при изработването на самата електронна платформа и изцяло е подценен въпросът с нейната сигурност, гарантирането на прозрачност и антикорупционна защита. Системата е платена от бюджета на здравното министерство и е на стойност 216 хил. лв. Здравният министър пусна търга с идеята да се намалят цените на лекарствата, които клиниките купуват. В същото време само държавните и общинските болници дължат на доставчиците си, основно лекарствени компании, над половин милиард лева, като над 150 млн. лв. от тях са просрочени. Болниците по правило плащат поне година след доставката и са известни като нередовни платци. Търгът едва ли би променил финансовата им дисциплина.

Капитал Daily 

Хиляди деца от страната се включиха в кампанията на KWIAT за профилактика на детското зрение



Кампанията по инициатива на българската марка очила KWIAT се провежда за четвърта поредна година и през 2016-та се реализира с подкрепата на Министерство на образованието
и науката, Министерство на младежта и спорта, Български съюз на оптометристите и в партньорство с над 150 оптики и здравни центрове в България. Националната кампания за профилактика на детското зрение имаше за цел да популяризира необходимостта от редовна профилактика на детското зрение и да даде възможност в рамките на два месеца (септември и октомври 2016 г.) на деца и младежи на възраст от 6 до 18 г. да преминат безплатен скрининг на очите в оптики и здравни центрове в цялата страна.
Фокус на тазгодишната кампания на KWIAT беше връзката между спорта и доброто зрение. Каузата подкрепиха емблематични български спортисти като Йордан Йовчев и Тереза Маринова, новият Национален ансамбъл по художествена гимнастика, както и талантливи деца, които тренират спортна гимнастика и представят страната ни на престижни международни състезания. Всички те участваха в традиционното ревю с очила KWIAT в подкрепа на кампанията, в което се включиха също редица известни личности заедно със своите деца: Юлияна Дончева, Наталия Гуркова, Глория, София Борисова, Деси Банова, Стела Йорданова, Ирина Папазова, Ева Кикерезова, Румяна Маринова, Силвия Симова, Паолина Петракиева и Капка Амзина, Алфредо Торес, Георги Енчев и Ивайло Захариев.
По време на кампанията се проведоха различни инициативи - безплатен очен скрининг на над 100 деца от спортните училища в София, безплатен очен скрининг на деца от приемни семейства, които участваха в благотворителен мач с официалния фен клуб на Манчестър Юнайтед в България и очни прегледи на още над 200 деца от приемни семейства.
За тези от деца, които имат нужда от корекция на зрението ще бъдат изработени безплатни очила.
По време на кампанията се проведе и анкетно проучване в част от оптиките, където се извършваше безплатен очен скрининг. Попълнените анкети дават информация за 574 деца в училищна възраст. Половината от тях са на възраст 6 – 9 години, останалите са по-големи. Установява се, че почти 80% от децата никога не са били на очен преглед при специалист, нито на скриниг на зрение. Друг важен извод от изследването показва, че само 12,6 % от децата имат предписани очила, като повече от половината от тях не носят очилата си редовно. Тук трябва да се има предвид, че по данни от различни научни проучвания на офталмолози средно 1/3 от децата у нас имат нужда от корекция на зрение с очила. Интересно е, обаче, че при родителите ситуацията е различна – при 42% от отговорите поне единият от родителите носи очила или контактни лещи.
Недостатъчна е също и грижата за защита на очите от UV лъчите – само 13% от децата носят защитни слънчеви очила, като детските очи са изключително уязвими от вредните лъчи. Относно натоварването на зрението резултатите не са изненадващи – 80% от децата признават, че ежедневно прекарват по повече от 1 час пред електронни устройства (компютри, смартфони, таблети и др.), а половината от тях по 2,3 и повече часове. Тревожни са и отговорите относно физическата активност на децата – 45% изобщо не се занимават с никакъв спорт и физическа активност, или го правят по-рядко от веднъж в седмицата.
„Благодаря на всички институции, партньори, медии и известни личности, които подкрепиха кампанията и допринесоха за нейното популяризиране и реализиране. Наблюденията ни от тазгодишната кампания показват, че са все повече родителите, учителите и като цяло хората, които обръщат внимание на нуждата от профилактика на детското зрение. Все повече са и локалните самоинициативи по места, а като пример за рекордна активност ще посоча районът на Силистра, където само при един от нашите партньори е направен безплатен скрининг на очите на над 400 деца! Кампанията е изключително мащабна и е трудно да се съберат данни за пълния брой на децата, преминали скрининг. По данните, с които ние разполагаме от приблизително половината от партньорите на кампанията, през безплатния скрининг са преминали над 5000 деца. Реално за страната обаче броят им е в пъти повече. С радост мога да кажа, че  надградихме постигнатото в сравнение с миналата година в посока на това повече деца с регистрирани проблеми със зрението, да получат нуждата им корекция с очила.“, споделя г-н Павел Цветков, управител на KWIAT и инициатор на кампанията.
Националната кампания за профилактика на детското зрение 2016 се превърна в традиция, с която екипът на KWIAT ще продължава да развива своята социално ангажирана дейност във връзка с очното здраве на децата в България.



Иван Яхнаджиев и деца с епилепсия рисуваха благотворително за обзавеждане за Дневен център



Големият български художник Иван Яхнаджиев, деца и младежи с епилепсия създадоха пъстри картини в навечерието на Коледа. Те ще бъдат продадени на търг с благотворителна цел, а каузата е оборудване на първия в България Детски център за деца и лица с епилепсия, който е почти готов и се очаква да отвори врати в началото на следващата година.
„Едно малко чудо е на път да се случи по Коледа“, каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). Вече повече от 15 години организацията се бори за отварянето на дневен център, в който специалисти да работят с деца и младежи с тежка форма на болестта. В момента за тях се грижат единствено родителите им в домашни условия, което лишава децата от възможности за социализация и развитие, а близките им – от шанса да работят и да водят нормален живот.
След дългогодишни усилия помещението в София, предоставено от Столична община, е ремонтирано със средства по проект от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика, както и с щедрата подкрепа на дарители от Лайънс клубовете в София.
Предстои обзавеждане и оборудване на Центъра, за да може да посрещне първите около 40 деца и младежи с епилепсия още в първите месеци на 2017 г.
Желаещите да подпомогне оборудването на Дневния център за деца и лица с епилепсия, може да го направят по всяко време на разкритата специално за целта дарителска сметка:
Банка ДСК ЕАД
Клон Иван Вазов – София
Бул. „Витоша” №176
BG80STSA93000020970244

Джо Сеонг-джин бе повишен на позицията единствен изпълнителен директор на LG



Джо Сеонг-джин, президент на дивизията LG Electronics Home Appliance и Air Solution (H&A) и един от тримата изпълнителни директори, които се отговорни за ключовите решения в цялата
организация, бе повишен на позицията единствен изпълнителен директор на LG. Отговорностите на г-н Джо Сеонг-джин ще се разширят във всички бизнес звена на LG Electronics, включително H&A Company, Mobile Communications, Home Entertainment и Vehicle Components, контролирайки над 120 операции по целия свят.
Джо Сеонг-джин се е присъединил към Goldstar през 1976 година и е бил част от екипа, разработил първата автоматична пералня на LG през 1980 година. Преди да стане президент на H&A Company през 2015, той беше ръководител на звеното за перални машини на LG Electronics H&A. През 2007 Джо Сеонг-джин получи ордена „Бронзова кула“, даващ се от корейското правителство за изключителни заслуги в индустриалния сектор – лично признание за ценния му принос към развитието на новите технологии и цялата индустрия в Корея.
Наскоро Джо Сеонг-джин изигра важна роля по пътя на LG към гамата премиум уреди за домакинството и представянето на бранда LG SIGNATURE чрез концепцията Signature Kitchen, както и разработването на фундаменталната бъдеща бизнес стратегия в областта на IoT и умните домове.
Бордът на директорите на LG промотира и Сеонг Дей-хюн, който в момента оглавява CIS региона и е президент на LG Русия, в новата му позиция на президент и CEO на дивизията Home Appliance & Air Solutions, замествайки г-н Джо Сеонг-джин. Със своята 33-годишна кариера в LG Electronics, г-н Сеонг Дей-хюн е бил част от бизнес стратегиите на почти всеки ключов продукт от H&A Company, включително климатична техника, хладилници и домакински уреди за готвене. В ролята си на оглавяващ LG Русия и региона CIS от 2012, г-н Сеонг Дей-хюн беше отговорен за успешното развитие на бизнеса на LG в региона, въпреки икономически предизвикателния период.
В допълнение към повишенията на Джо Сеонг-джин и Сеонг Дей-хюн, в компанията са повишени още 5 изпълнителни вицепрезидента, 13 човека от мениджмънта са промотирани в старши вицепрезиденти и 39 човека поеха позициите на нови вицепрезиденти. Новите роли и отговорности влизат в сила от веднага след общото събрание на акционерите на 1-и януари 2016 година.

Coca-Cola създаде уникална капачка за коледните празници



В рамките на тазгодишната коледна кампания на Coca-Cola екип на марката и рекламните агенции David и Gigigo създадоха „Съобщение в бутилка Coca-Cola“ – уникална капачка, позволяваща записването на гласови съобщения с продължителност до 30 секунди, които могат да бъдат прослушвани, докато бутилката се отваря.
Първата по рода си такава Coca-Cola бутилка ще се появи на пазара в Италия по време на тазгодишните декемврийски празници.
Кампанията включва видео, предназначено за разпространение по интернет – „Съобщение в бутилка Coca-Cola и съдържание за социалните медии, което стартира в Италия този декември. Самото видео представя куп забавни неуспешни опити за коледни изненади и приканва зрителите да зарадват близките си със съобщение в бутилка Coca-Cola. Автор на идеята е рекламна агенция DAVID, а режисурата е дело на Лукас Шанън от водещата компания за производство на клипове Landia.
Технологията за запис на звук е разработена от испанската дигитална агенция Gigigo.
„Целта ни е да зарадваме хората като им помогнем да благодарят на онези, които правят тяхната Коледа специална по креативен начин – с лично съобщение до любим човек, споделено посредством бутилка Coca-Cola. Така една неизменна част от празника – бутилката Coca-Colaсе превръща в свеж повод за запомнящо се преживяване“, сподели Палома Азулей, регионален отговорник за творческата реализация на маркетинговите кампании на Coca-Cola.
 


ИКЕА връчи наградите на финалистите в третото издание на „Вълшебния конкурс за деца и техните фантастични приятели“



Представители на ИКЕА и УНИЦЕФ в България приветстваха двайсетте финалисти в българския кръг на „Вълшебния конкурс за деца и техните фантастични приятели“ в Учебния корпус на МУЗЕЙКО, връчиха награди и пожелаха успех на произведенията в по-нататъшното им участие в световния кръг на Конкурса. За трета поредна година той ще превърне рисуваните герои на 10 деца от цял свят в истински плюшени играчки с добра кауза.
От интересните мини-интервюта, които водещият на церемонията, Ива Дойчинова проведе с талантливите артисти, присъстващите научиха повече за процеса на създаване на рисунките, идеите, вълнували техните автори, както и творческите им мечти.
„Вълшебният конкурс за деца и техните фантастични приятели“ е част от мащабната инициатива на компанията “Време е за игра, време е за добри дела!” За всяка закупена играчка в периода от 20 ноември до 24 декември ИКЕА България ще дари 1 лев за проекти на УНИЦЕФ в България под формата на мебели и оборудване, а Фондация ИКЕА ще направи дарение на стойност 1 евро, за да подпомогне правото на децата да играят и се развиват в някои от най-уязвимите общности по света. Кампанията ще подкрепи проекти в България и по целия свят, свързани с детското развитие и образование, равно участие, спорт, и разбира се, игрите.
„Радвам се, че съм тук, за да ви уверя, че добрите неща се случват – не само по Коледа и не само у нас, а по целия свят. Играта и правото на децата да играят и развиват своя потенциал са изключително важни. Рядко се замисляме, че много деца по света нямат възможност да ползват това свое право – нямат условия, средства или защитени пространства, за да играят.
Всички играчки, които продаваме в предпразничния период до 24 декември, са с добра кауза. Благодаря ви, че споделихте с нас своите мечти и рисунки и че ни допуснахте в света на своето въображение. Искам най-сърдечно да ви пожелая успех в световния кръг на конкурса“, сподели Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА България при откриването на церемонията.
„Време е за игра, време е за добри дела!“ стъпва на успеха на предишните кампании на ИКЕА в подкрепа на ранното детско развитие, акумулирали 118,8 милиона евро от 2003 г. насам. През последните три години, благодарение на инициативата у нас, бяха събрани общо 110 610 лева. Те осигуриха оборудване за новооткритите центрове за уязвими деца и семейства, подкрепени от УНИЦЕФ в България, в пет български града в страната: Център за подкрепа и развитие на деца и семейства в гр. Котел; Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона в град Сливен (включващ Център за интензивна социално-възпитателна подкрепа, Наблюдавано жилище (за младежи, навършили 18 г.) и Преходно жилище (за деца под 18 г.)); „Зона ЗаКрила“ - Детски центрове за застъпничество и подкрепа на деца-жертви или свидетели на насилие в София, Монтана и Шумен.