Translate

събота, 13 май 2023 г.

За втора поредна година ТЕВА ще проведе дарителската програма „Заедно за здраве“

ТЕВА - най-голямата световна компания за генерични лекарства и най-голямата фармацевтична компания в България, организира за втора поредна година дарителска програма за отпускане на финансова подкрепа на сдружения и институции с нестопанска цел. .
 
 
Здравеопазването трябва да бъде всеобхватно и да включва съпричастност, човечност, достойнство и състрадание. Да си пациент никога не е лесно, преживяването може да бъде много трудно и понякога включва загуба на контрол, независимост и дори достойнство. Пациентите често зависят от други, които безкористно се грижат за тях и ги подкрепят в трудните моменти.
ТЕВА организира за втора година в България дарителската програма „Заедно за здраве“, за да идентифицира инициативи и работни методи, които подобряват живота на пациентите. Акцент и приоритет остават най-ценните човешки качества – емпатия, човечност, достойнство и състрадание. „Заедно за здраве“ търси  онези инициативи или програми, които влияят положително на живота на пациентите и техните семейства, създават удобна среда за възстановяване, предоставят допълнителна цялостна подкрепа, като същевременно отговарят на здравните нужди. Всички, посветени на грижата за пациентите, включително болници, благотворителни и други организации с нестопанска цел, могат да участват със своите проекти и инициативи .
След приключване на кандидатстването, журито на Тева в България ще даде своите оценки, след което служителите на компанията ще могат да гласуват за избор на 5 печеливши проекта, които ще бъдат наградени с парични награди за реализиране на регистрираната инициатива. Тази година наградите са увеличени от четири на пет. В конкурса имат право да кандидатстват вече спечелили проекти.
За да кандидатствате, трябва да посетите официалния уебсайт на конкурса https://www.teva.bg/humanizing-health/, в който можете да научите повече подробности, да попълните формуляра за кандидатстване и да го изпратите заедно с други материали, свързани с проекта на имейл адрес: Radoslava.Ganozova@teva.bg.
Крайният срок за подаване на заявления е 15 септември 2023г., заявленията се приемат изключително и само на посочения имейл адрес.
В предишното издание на „Заедно за здраве“ четири от общо 36 проекта на пациентски организации спечелиха конкурса на ТЕВА България и бяха отличени на специална церемония на 24 ноември 2022г. в Централния военен клуб в София. Това бяха:
·        Проект „Приключения в познанието“ на Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Целта е прилагане на иновативен комплексен модел за подобряване качеството на живот на деца и лица с епилепсия чрез индивидуални консултации и групови беседи.
·        Проект „Звено за подкрепа на хора с редки болести“ на Българска Хънтингтън Асоциация. Целта е да даде подкрепа на пълнолетни хора с редки болести, родители на деца с редки заболявания и членове на засегнати семейства.
·        Проект „Нефрологична помощ за децата от малките селища“ на Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания. Целта е да окаже емоционална, социална и образователна подкрепа за децата и семействата с установени бъбречни заболявания или увреждания в 8 селища в страната, за да се справят с предстоящото лечение и стрес.
·        Проект „ Слънчево колело” на Югозападен общественоинформационен център. Целта е подкрепа на хора с онкологични заболявания и близките им чрез индивидуална и групова терапевтична помощ, както и популяризиране на тяхното изкуство.
Наградите връчиха г-жа Веред Елрон – културен аташе в Посолството на Израел в България, Николай Хаджидончев – изпълнителен директор на ТЕВА, Гади Мукомолов – изпълнителен директор на завода на ТЕВА в Дупница и Стойка Янева – 36 години служител на завода. 
 

Новият епизод на „Вкусът на България“ разкрива вълшебството на рибарското селище „Ченгене скеле“

 
Новият епизод на „Вкусът на България“ – в събота от 11:00 ч. по
bTV, ще отведе зрителите на вълнуващо морско приключение в една съвсем друга, алтернативна реалност. В рибарското селище „Ченгене скеле“ всичко изглежда като декор от филм, а повечето улички носят имената на ветровете, които духат в морето от четирите посоки на света. Героите - рибари, с които Мария ще се срещне, също са повече от впечатляващи – чешити, особняци, романтици, винаги готови за сладки приказки.
В съботния морски епизод, водещата ще запознае зрителите на „Вкусът на България“ със създателя на това чудно селище – Петьо Моряка. Той ще й разкаже как и кога се е появило това необикновено място и с какви трудности се е сблъскал, за да го запази до днес.
Весел местен рибар с прякора Чикагото ще разведе Мария из невероятния музей на „Ченгене скеле“ – пълен със стари мрежи и ценни риболовни такъми. След музея, с песен на уста, към тях ще се присъедини и друг рибар, а двамата ще споделят рецептите за черноморски паламуд и салата „Ропотамо“.
„Това място, с тези хора – не мога да ви го разкажа. Тези хора разказват ли се?!“, ще възкликне радостно в края на приключението Мария Жекова.
Вдъхновена от невероятния дух на „Ченгене скеле“, водещата ще приготви „Ръчно свит родопски кускус с черноморски дарове“.

 

Изненадваща новина за бебе прекрати участието на Виктория и Георги в „Един за друг“


Четири двойки продължават във финалните изпитания на романтичната надпревара
 
 
Вълнуваща и много емоционална бе предпоследната седмица в любовното състезание „Един за друг“, в която едни от най-младите партньори в предаването научиха радостна вест. Виктория и Георги потвърдиха съмненията си, че нежната половинка в двойката е бременна след положителен тест и преглед при специалист. Неочакваната новина бе посрещната с искрено щастие от останалите участници. Деликатното състояние на Викси не позволи на бъдещите родители да продължат участието си в изпитанията, въпреки че те останаха във вилата на любовта, за да споделят емоциите и да подкрепят финалистите в надпреварата.
Четири двойки продължават към последните игри, след като тази вечер никой не напусна предаването Габриела и Десислав, Димана и Христо, Кристина и Артьом и Виктория и Явор. С помощта на любими участници от сезон 3, партньорите успяха да натрупат значителни суми, които да добавят към сметките си в генералното класиране. Последните две игри пък бяха изключително екстремни и с много адреналин.
В първото изпитание партньорите трябваше да демонстрират отлична комуникация и баланс, за да не потънат под водата заедно със залозите си. Финалистите от сезон 3 Гергана и Радослав имаха ключова роля – благодарение на успешното им представяне, времето в състезанието бе увеличено с 25 секунди.  Бонусът се оказа от особено значение за Виктория и Явор, които единствени успяха да се преборят с водното предизвикателство в указаното за целта време. Играта за дамите от други две двойки – Димана и Габриела, бе особено рискова и се наложи да бъде предварително прекратена.
Второто предизвикателство вдигна адреналина на двойките с екстремни дрифт обиколки по специално трасе с разположени по дължината му изображения от изпитанията в предаването. Целта бе те да си спомнят снимки от кои четири игри липсват. Отлична памет и изключително хладнокръвие показаха най-младите в „Един за друг“ – Габриела и Десислав, които познаха всички пропуснати състезания и спечелиха 5000 лв. Вторите – Кристина и Артьом, добавиха 3000 лв. към сметката си, а Димана и Христо станаха трети с бонус от 1000 лв.
Какви изненади очакват участниците в последните им дни в „Един за друг“? Кой ще бъде големият победител в най-романтичното предаване в българския телевизионен ефир? Не пропускайте да проследите финалните битки – в сряда и четвъртък от 21:00 ч., и в петък от 20:00 ч. Грандиозният финал, който ще определи победителите в сезон 4 на „Един за друг“, ще бъде излъчен в събота, 20 май, от 20:00 ч. по NOVA.