Translate

неделя, 7 май 2023 г.

Кампания Евромеланома 2023 е под мотото: „Използвате ли предпазни средства“

 
 
като се прави аналог с предпазването от полово-предавани инфекции, което е доста по-актуално за тийнейджърите, отколкото предпазването от слънцето.
За поредна 18 –та година Българското дерматологично дружество /БДД/ организира безплатни прегледи на кожата в рамките на националната профилактична кампания „Евромеланома", която цели да се повиши обществената информираност по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно търсене на лекарска помощ.
Статистиката показва, че с 50% нарастват случаите на рак на кожата, от които най-злокачественото е меланома, за последните години в световен мащаб. Анализът на 394 681 клинични прегледа показва, че хората, които са претърпели тежко/болезнено слънчево изгаряне, с интензивно зачервяване и/ли образуване на мехури и падане на кожата, с продължителност два или повече дни, преди 18-годишна възраст, са с 18% по-склонни да имат подозрителна лезия, установена от дерматолог в зряла възраст /след 50 гд./ и до 2025г. диагностицираните с меланом ще се увеличат значително. Като мъжете имат с 10% по-висок риск за развитие на кожен меланом и с 40% по-голяма вероятност да загинат от него.
През 2023г. кампанията акцентира върху важността от информиране на подрастващите относно вредното влияние на ултравиолетовите лъчи върху кожата – преждевременно стареене и отпускане, както и поява на доброкачествени и злокачествени кожни новообразувания. Всяко ултравиолетово облъчване е вредно, а слънчевите изгаряния в детска възраст са много по-рискови за развитие на меланом, дори и след години.
Изводът е, че ракът на кожата е епидемия и е задължително да се намали/избегне умишленото излагане на преките слънчеви лъчи.
За да се защити кожата човек трябва да носи дрехи с дълги ръкави, от меки, памучни тъкани, а при банските костюми и жените да ползват бермуди и з горнище по-дълги бюстиета.
Много хора смятат, че да имат тенът е красив, но излагането на кожата в солариум е в пъти по-опасно, отколкото на естественото слънце
А изследване, проведено в 33 европейски страни, показва, че само 1 на 10 души следи редовно кожата си с прегледи при дерматолог. Специалистите съветват човек сам да следи за новообразувания или промени във формата и големината на бенките като превърнат редовния самостоятелен преглед на кожата в обичаен навик и при наличие на промени да търси своевременно помощ от специалист-дерматолог.
Датата за безплатни прегледи само за рак на кожата е 10.05.2023г./сряда/ - скринингът за рак на кожата е отправена към всички възрастови групи.
Тук ще намерите списъка с дерматолози участващи в таз годишната кампания на Евромеланома: 
-----
-Остаряло е схващането, че пигментна лизия не се пипа-немеланомен тумор може да бъде отстранен, без това да засегне качеството на човешкия живот;
-2-3 пъти седмично ръцете от лакътя и краката от коленете надолу да не са защитени с дрехи, за да се усвоява витамин Д;
-задължителна е UV защитата през пролетта и най-вече през лятото.
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар