Translate

събота, 23 юли 2011 г.

Всяка трета бутилка узо е от о-в Лесбос


Фирмата "Барбаянис" съществува от 1860 година. Тя вече е в ръцете на петото поколение от семейство Барбаянис. ук се прави не само една от най-добрите анасонови напитки в Гърция, а е открит и първият музей на узото със 140-годишни дестилационни пещи, исторически бутилки и много черно-бели снимки. 
Всяка трета бутилка узо, която стига до търговската мрежа, идва от о-в Лесбос. 
За гърците към узото задължително трябва да се сервира вода, бучки лед и мезе - калмари и сардини, които са задължителни, а също както и маслините, бялото сирене и доматите. Особено важно е наличието на много зехтин, за да може човек да понася алкохола по-добре..

Истински урок по благотворителност изнесоха най-малките жители на Бургас


Малки художници твориха слънце и море за болните си връстници


Урок по благотворителност дадоха 23 деца от пет школи по изобразително изкуство в Бургас, които се събраха в Морската градина, за да нарисуват своите летни емоции и да ги дарят на детските отделения на многопрофилната болница в града. Няколко часа малките творци рисуваха „Морето на моето детство” в първия благотворителен пленер „Деца рисуват за деца”, организиран от сдружение „Слънце и деца” и единствената детската арт галерия „Де’ арт”. 
В по-късните часове на деня, всички рисунки бяха изложени в специална експозиция на открито на терасата на Морското Казино в Бургас. Така хиляди граждани имаха възможността да се полюбуват на „оживялото” море във въздействащите платна на най-младите таланти на Бургас.
На тържествено награждаване художниците Красимир Зинин, Йордан Петров и общинската съветничка и учредител на сдружението „Слънце и деца” Диана Йорданова отличиха трите най-интересни морски интерпретации. Първата награда – платно и маслени бои, получи единадесетгодишния Павел Стоев от ателието по рисуване към читалище „Просвета 1927”. На второ място се нареди осемгодишната Илияна Нейчева от школата по изобразително изкуство към ОУ „Братя Миладинови”, а на трето място- възпитаникът на школата по декоративно изкуство към НЧ „Светилник 2007” Георги Стефанов. „Желанието ми е тази инициатива да се превърне в традиция, догодина да излезем от рамките на регионалното и да превърнем пленера в национален, сподели развълнувана Диана Йорданова, която е и идейния носител и главен организатор на първия детски благотворителен пленер. Участниците бяха приветствани от заместник- областния управител Златина Дукова и заместник- кмета по култура на Община Бургас – г-жа Йорданка Ананиева.
Директорът на бургаската болница – д-р Георги Матев лично  прие дарението и благодари на малчуганите за картините, които ще радват връстниците им в болничните стаи. “Добротата и състраданието са добродетели, които приближават човек към съвършенството”, развълнува се докторът и призова малките творци да развиват тези качества, за да осмислят живота си. 
Д-р Матев покани малките творци „на гости” в МБАЛ, за да се убедят сами как техните рисунки ще внесат радост, светлина, уют и упование в сивите болнични помещения.


71,4% от хората в страната подкрепят въведената от Министерство на здравеопазването забрана за доплащане за ин витро процедури, финансирани от Център „Фонд за асистирана репродукция”


Те смятат, че държавата дава достатъчно средства за тези процедури и не трябва да се искат допълнително пари от пациентите. Това показват резултатите от приключилата анкета на сайта на МЗ. Тя се проведе от 16 юни до 22 юли. 18,9 на сто от анкетираните са против забраната за доплащане. Според тях всеки случай е индивидуален и лекарите трябва да имат възможност да искат пари от пациентите за допълнителни разходи. 9,7 % от участниците в анкетата не могат да преценят дали това е необходимо. 
Спирането на доплащането за ин витро процедури, които се финансират от “Фонд за асистирана репродукция”, бе прието от МС на 25 май. То е част от промените, които МЗ предложи в Постановлението за създаване на фонда. С тях се прекратява практиката болниците да искат доплащане от пациентите над сумата, която фондът дава – 5000 лв. Ако някое лечебно заведение иска повече пари, няма да има право да работи с фонда. Също така се регламентира провеждането поне веднъж годишно на планови проверки на дейността на лечебните заведения, които работят с фонда. Целта е да се защитят максимално правата на пациентите, да се повиши контрола над работата на клиниките и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства.

14 годишно дете спасено, след отстраняване на 11 сантиметрова киста от мозъка, в МБАЛ „Токуда Болница София”

Екипът на отделението по неврохирургия извърши уникална за България животоспасяваща операция.
 
Детето е прието на 20 юли т. г. критично състояние след няколко епилептични припадъци с неустановен произход и частична парализа на левите крайници.
Лекарите установили наличието на изключително голяма и рядко срещана паразитна киста в следствие на кучешка тения, разположена в главния мозък на 14 годишното дете.  Образуванието е с размери 11 на 5 см, което е сериозно предизвикателство за специалистите и възможностите на съвременната медицина.
 
-Такъв тип паразитни кисти са много рядко срещани в практиката и често са свързани с висок риск от смърт и инвалидизация за пациента.Операцията бе извършена с помощта на невронавигационната апаратура на Токуда болница, която е единствена по рода си в България, съобщи д-р Славомир Кондов,началник на отделението по Неврохирургия на японската болница и ръководител на екипа  оперирал детето.
Хирургичната интервенция протекла час и половина е  успешна и без усложнения, а момчето се възстановява бързо и ще остане под наблюдението на лекарите още няколко дни

Алкохолът поради факта, че ускорява сърдечната дейност, в нормални дози едва ли е проблемен



По-скоро той става проблемен, когато се прекалява с него." Каза д-р Атанас Пелтеков, член на УС на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, в интервю за в-к „Телеграф". 

------
„Когато прочетох за вредата от алкохола, се отказах от четенето." Хени Йънгмен

Facebook депресията е един от здравословните проблеми, за който тепърва ще се говори

Според резултатите от изследване, проведено от Американската академия по педиатрия, родителите трябва да обърнат особено внимание на влиянието, което социалните мрежи като Facebook оказват върху децата им, и при необходимост да се обърнат към специалист в областта на психическото здраве. Главната причина за това е, че общуването във виртуалното пространство е основният метод за социализация, на който тинейджърите почти по целия свят се доверяват, без да се замислят за негативите от него, съобщава Здраве.bg.
Специалистите са категорични, че в последните няколко години ежедневното посещение на социалните мрежи, най-значимата от които в световен мащаб е разбира се Facebook, се е превърнало в непреодолим навик за подрастващите, като някои от тях отварят въпросната страница по десетки пъти на ден, което освен ползите, съдържащи се в удовлетворената потребност от общуване, крие и редица рискове за тяхното здравословно състояние.
Най-голямо внимание родителите на децата, които са онлайн през голяма част от свободното си време, трябва да обърнат на риска от кибер тормоз, посещение на сайтове, затормозяващи детската психика, както и изпращането и получаването на съобщения със сексуални послания.
Не по-малко притеснително явление е и така наречената "Facebook депресия". Става дума за състояние, при което при подрастващите се появяват характерни за депресивното разстройство симптоми като резултат от продължителното време, прекарано в социалната мрежа.
Авторите на проучването са категорични, че както американските, така и педиатрите в цял свят, трябва да обърнат особено внимание на този проблем и да дадат на родителите нужната информация, чрез която да предпазят децата си от тази форма на психично разстройство.

Жителите на Карнобат и Сунгурларе внасят 4 млн. лв. здравни осигуровки, едва 630 000 се връщат в местната болница

„Разполагаме с изчисления на база брутно възнаграждение, които сочат, че от близо 4 млн. лева, които работещите от общините Карнобат и Сунгурларе внасят годишно за здравно осигуряване, само 630 000 лв. отиват в болницата”, заяви пред Zdrave.net кметът на Карнобат Георги Димитров. В местната Спешна помощ лекар няма, фелдшерите продължават да чакат окончателно уреждане на статута си, а рискови ситуации възникват буквално всеки ден и всяка нощ.
------
Те живеят и се трудят далеч от градската суматоха, в китните села и малки градчета на Югоизтока – там, където склоновете на планината се снишават и плавно отпускат снага преди да легнат в скутите на равнинния чернозем. Тези хора са привързани към земята, която им дава поминък и отглеждат децата си с любов, но не крият, че животът им е труден и несигурен. И една от причините да бъдат притеснени е, че не могат да разчитат на нормално болнично обслужване, защото тяхната болница оцелява, както и повечето други от този тип. Днес две големи общини в Бургаска област – Карнобат и Сунгурларе, с население от близо 40 000 жители, разчитат на стационарна медицинска помощ в здравно заведение, което десетилетия наред е изпълнявало нормално своите функции. Така е било обаче до началото на „реформата” преди година, когато първо затворили врати родилното и хирургичното отделение на общинската болница в Карнобат, останалите пък продължили да работят с намален капацитет. След което част от хората – тези, които могат да си позволят, започнали да пътуват и да търсят помощ в Бургас и близките областни градове - Ямбол, Сливен и Стара Загора, други пък предпочитали направо да отидат до София. А останалите?
„Естествено е да бъдем съпричастни към тревогата и опасенията на хората, които разчитат на помощ от своята болница”, посочва кметът на Карнобат Георги Димитров и уверява, че общината не престава да търси варианти и алтернативи, с които да подпомогне лечебното заведение. „Питам се обаче доколко това е справедливо спрямо нашите граждани”, продължава той и бърза да уточни, че по този начин се влагат средства, които реално са дошли от местните данъци и такси, внесени от същите тези хора за целите на благоустрояването и образованието. „Освен това, разполагаме с изчисления на база брутно възнаграждение, които сочат, че от близо 4 млн. лева, които работещите от двете общини внасят годишно за здравно осигуряване, само 630 000 лв. отиват в болницата”, уточнява кметът и на един дъх очертава проблемите –
лекар в „Спешна помощ” няма,
фелдшерите продължават да чакат признаване на ясен статут, за да практикуват спокойно, а рискови ситуации възникват буквално всеки ден и всяка нощ. „Разстоянието от някои села до общинския център е 40-50 км., а оттам до областния град – още толкова. Можете да си представите с какъв риск е съпроводено транспортирането на един болен с инсулт да речем, който трябва да бъде откаран до заведение със сключен договор за клинична пътека”, дава типичен пример от всекидневието кметът и в същия дух допълва картината с въпрос: „Имаме жени, които идват и търсят помощ в последния момент, когато раждането е започнало. Какво трябва да направят лекарите в нашата болница – да помогнат, защото са полагали клетва, или да „пренасочат” жената към болница с клинична пътека?” Г-н Димитров не отрича, че всеки има право на избор, не отрича и че има потребност от високотехнологични дейности в болници от друго ниво. Не всичко обаче трябва да се подчинява на тази презумпция, смята още той, защото здравеопазването трябва да бъде  организирано така, че да не лишава нито един българин от конституционно гарантираното му право на достъпна медицинска помощ.  
„При нас имаше граждански протести и тогава ясно се чу, че
хората си искат болницата.
Продължихме да я подпомагаме, като отделяме средства за закупуване на съвременна апаратура. С други думи, независимо от кризата и сега правим сериозни капиталови разходи, без да сме наясно с нейното бъдеще. Дали обаче това може да продължава до безкрай?”, разсъждава кметът и казаното от него само идва да потвърди тежката истина – държавата ни по най-лесния начин е абдикирала от задълженията си и ловко прехвърля топката с проблемите на медицинското обслужване в полето на общините. Как и докога ще продължи да се случва това, днес никой не може да каже – или по-скоро не иска да го направи, като че ли. Колкото и да не ни се иска да признаем обаче, факт е, че вече хиляди български граждани реално нямат достъп до болнична помощ и лечението им става все по-проблематично, защото е свързано с дълги пътувания, различни административни пречки и често пъти непосилни лични разходи. А докато политиците си играят на празни приказки и все отлагат намирането на решение, животът продължава и все по-често научаваме за късно пристигнала линейка, за новородено, изплакало в коридора на спешното приемно или за инфарктно болен, който така и не успял да стигне до високотехнологичната болница, плод на елитарното мислене на  кабинетните авторитети. И всичко това се е случило, защото здравните заведения на много места са били закрити или принудени да ограничат дейността си, без реално да е било необходимо. По-тревожното е, че експериментите на принципа „проба-грешка” в тази област продължават с пълна сила и никой не си задава въпроса до какви последици ще се стигне още преди края на годината.

четвъртък, 21 юли 2011 г.

Вицепремиерът, след завода на "Актавис" в Троян посети и Дупница

Вицепремиерът  Симеон Дянков посети и завода на „Актавис" в Дупница, където бе запознат от управляващия директор Иван Урумов с развитието му, инвестиционната политика и въвеждането на иновативни технологии, свързани с фармацевтичното производство у нас. 
Беше изтъкната положителната роля на правителството и законодателната власт по отношение на последните промени, касаещи фармацевтичното производство в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 
Заводът на "Актавис" в Дупница е един от най-големите фармацевтични заводи в Югоизточна Европа, специализиран в производството на твърди лекарствени форми -таблети и капсули, за сърдечносъдови, неврологични и други заболявания.
През т. г. заводът ще произведе над 4 млрд. таблети, вкл.витамини и хранителни добавки .