Translate

вторник, 19 юли 2011 г.

Нов магнитен резонанс, от последно поколение, заработи в МБАЛСМ „Пирогов"

В България за първи път има монтиран магнитно-резонансен апарат от толкова висок клас. Най-често засега се изследват глава и прешлени. Но апарата може да даде изображение на кръвоносни съдове, стави,органи и  на цяло тяло, за откриване на патологични лезии (тумори и разсейки). Това е много важно за онкоболните пациенти.Никъде другаде няма такава опция - с един преглед да се откриват дори далечни разсейки,без каквито и да е вредни лъчения. Освен това при този метод няма опасност и за образните диагностици, работещи с него.
Д-р Галя Гарванска,медицински управител а Медико-диагностичната лаборатория по образна диагностика  към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” обясни, че липсата на вредни лъчения дава възможност с томографа да бъдат изследвани и бременни жени в случай на падане, счупване, навяхване. „Рентгенът е абсолютно забранен за бременните жени”, припомни специалистът.

Едно от предимствата на апарата е използването на системата ТИМ (Total Imaging Matrix), която позволява събиране на информация от много елементи, което ще рече, че високото качество на изображението е възможно при 40% по-малко време за изследване в сравнение с по-старите уреди.   
-Времето за изследване с този апарат е съкратено с около 50 %, което ни дава възможност да преглеждаме пациенти с клаустрофобия, както и малки деца, допълни д-р Гарванска. При другите апарати досега за изследване на тези групи от пациенти, се е налагало поставянето на анестезия.
"Снимката" на целия гръбначен стълб пък може да се направи едноразово - апаратът сам "съшива" сегментите, съобщи тя.
С апарата може да изследва и жлъчното дърво с контраст.
При травми апаратът прави оценка до каква степен са засегнати стави, мускули и сухожилия, т. е. къде са хематомите. При прешлените  пък се търси дали е засегнат гръбначният мозък.
При урографиите, изследване на бъбреци, уретера и пикочния мехур, не се инжектира контрастно вещество. Изключително  важно е това за пациенти с болни бъбре­ци, които имат висок креатинин и не мо­гат да направят стандартните изследва­ния на тези области, съобщи  още д-р Гарванска.
При болни с множествена склероза апаратът открива активните лезии, също без контрастно вещество. НЗОК  покрива изследването с новия апарат само на една зона. Това означава, че всеки пациент, който има право на едно направление месечно, може безплатно да бъде прегледан с новия магнитно-резонансен томограф.

Няма коментари:

Публикуване на коментар