Translate

събота, 25 септември 2021 г.

Надежда – най-активният квартал на София

Софиянци вървят средно по 10 700 крачки на ден заедно с Нестле за Живей Активно!

 

 

За първи път в столицата се проведе надпревара, която нареди София сред физически най-активните
градове в света и определи кой е най-активният квартал на столицата. Зад значението на активен стоят броя изминати крачки за периода 4 – 12 септември от всички жители на отделните квартали, които взеха участие в състезанието. „Виновник“ за тази статистика е най-голямата инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот у нас Нестле за Живей Активно!. За 16-та поредна година Нестле България предизвиква всеки да бъде физически активен в своето ежедневие, като най-лесното, което може да направи, е да се придвижва пеша в града.

В периода на кампанията Нестле за Живей Активно! софиянци вървят средно по 10 789 средно крачки на ден - това показват данните от приложението, направено от лидерите в ГИС системите у нас ЕСРИ България. За сравнение, този резултат надвишава постиженията на гражданите на Хонг Конг, които според проучване на университета Станфорд, извървяват 6 880, средно крачки на ден в период от три месеца. Япония и Испания пък са определени като най- активните държави в среда с респективно 6 010 и 5 936 средно крачки на ден.

В предизвикателството на Нестле за Живей Активно! взеха участие всички 24 районни кметства в столицата с над 1000 участници. Победител в инициативата е район „Надежда“ с регистрирани близо 3 милиона крачки на специалната страница на ЕСРИ. Веднага след това се нарежда район „Искър“ с 1 306 000 крачки и на трето място – район „Люлин“ с 1 123 000 крачки. Така, благодарение на жителите, които взеха участие в инициативата, „Надежда“ ще се похвали с обновена спортна площадка - материалната награда от организаторите на конкурса Нестле България.

Основната мисия на Нестле за Живей Активно! е да промотира движението и балансираното хранене, доказвайки, че те подобряват качеството ни на живот. Мотото на тазгодишното градско издание на инициативата е „Подобри своя рекорд“. Идеята е всеки да се мотивира да бъде по-активен в своето ежедневие и ако днес изминем 1000 крачки, то утре можем да ги направим 2000. С цел да стимулира гражданите да продължат да бъдат активни и след състезанието между районните кметства, инициативата отправя и персонално предизвикателство към всички граждани по време на Европейската седмица на мобилността.

До 22 септември всеки гражданин може да избере един от пешеходните маршрути на Нестле за Живей Активно! в пет столични парка - Южен парк, Южен парк 2, Борисова градина, Северен парк и Западен парк през дигиталната карта на ЕСРИ и заедно със своите близки да се включи в забавното предизвикателство за търсене на знаци. Участниците могат да играят за 400 атрактивни награди като пратят снимка на един от знаците на страницата на инициативата във Фейсбук, откъдето могат да научите повече за инициативата и това как могат да се включите в активация.

 

 

Dara с онлайн концерт за практикантите на Lidl

Общо 139 младежи от цялата страна завършиха своята лятна практика във веригата

 

 

Едно от най-актуалните имена на родната поп сцена – Dara, влезе в магазин на Lidl, но не за да пазарува, а за да изнесе специален онлайн концерт за практикантите на веригата. Именно тя беше специалната изненада за всичките 139 младежи от цялата страна, които завършиха своята лятна практика в компанията.

В рамките на 2 месеца участниците в програмата видяха отблизо какво се случва зад кулисите на веригата – натрупаха практически опит, спечелиха първите си пари и разбраха какво е да работиш за водеща международна компания. Признават, че са се научили да бъдат още по-отговорни и решителни, как да работят в екип и с клиенти и са станали още по-уверени, че могат да постигат желанията и целите си.

По време на практиката младите хора преминаха през серия обучения и натрупаха практически опит, попадайки в реална работна среда. Освен възможност да учат и да създадат нови приятелства, участниците имаха възможност да спечелят и награди. Трима от успешно завършилите програмата спечелиха парични награди, с които да осъществят своя мечта. Голямата награда на стойност 1000 лв. спечели Дилек Хюсеин от Пловдив, а другите две по-малки – на стойност 400 лв., отидоха при Денис Патронов от Бургас и Иван Иванов от София.

Участниците в тазгодишното, осмо издание на практикантската програма бяха два пъти повече в сравнение с последното издание. Практикантската програма е един от начините, по които компанията дава на младите хора възможност да направят първите си професионални крачки и да постигнат успешна кариера, дори и да са без опит. Друг такъв пример е стажантската програма на Лидл България, чието

второ издание приключи в началото на месец септември. За нея кандидатстваха 120 български студенти от страната и чужбина, а осемте финалисти работиха по конкретни бизнес проекти, които след това представиха пред ръководството на компанията.

 

ВМА с топ отделение по интервенционална пулмология в България

 

 

Изцяло реновирано и оборудвано с най-съвременната апаратура, днес Отделението по интервенционална пулмология към Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Военномедицинска академия /ВМА/ бе тържествено открито.

Като ръководство на ВМА ние сме много горди, че успяхме да осигурим финансов ресурс и в тези трудни времена оборудвахме отделението с уникална за страната апаратура. За нашите пациенти новата придобивка гарантира още по-пълноценна и комплексна услуга, а за амбициозния екип на клиниката – нови възможности. Радвам се, че вече ще можете да работите пълноценно и да осъществите всичките си мечти по отношение на диагностиката и лечението на пациентите, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Структурата е с дългогодишни традиции, но до 2005г. се развива основно флексибилна бронхоскопия, с предимно диагностична цел. Впоследствие като рутинни процедури се въвеждат ригидната бронхоскопия, електрорезекцията, аргон-плазма коагулацията, а от 2006 г. екипът на отделението извършва и трахеално стентиране.

Откриваме изцяло реновирано звено – от покритието на стените до новите системи за флексибилна и ригидна бронхоскопия. Бих казала с гордост и благодарност, че това е най-модерно оборудваното отделение по интервенционална пулмология в България, коментира доц. Милена Енчева, ръководител на Клиниката по пневмология и фтизиатрия.

В отделението се извършват рутинно флексибилна и ригидна бронхоскопия, дигностични процедури – всички видове бронхоскопски биопсии (четкова, щипкова, иглена), включително криобиопсии за диагноза на интерстициални болести и терапевтични процедури – дезобструкция на дихателните пътища чрез лазер, електро и криорезекция, стентиране на трахеобронхиалното дърво при бенигнени и малигнени стенози.

От няколко дни разполагаме с нов апарат за ендобронхиален ултразвук /ЕБУС/. Стадирането на белодробен корцином чрез биопсии на всички вериги лимфни възли от около 20г. е стандарт в международните онкологични практики. До момента българските пациенти бяха лишени от този съвременен метод на диагностика. Сега имаме възможност да диагностицираме все по-ранни стадии на белодробен карцином и да прецизираме стадия чрез ЕБУС, който да комбинираме с ендоезофагеален ултразвук, с който разполага Клиниката по гастроентерология на ВМА, изтъкна още доц. Енчева.

Друга много важна възможност, с която разполагаме, е извършването на плевроскопия с полуригиден плевроскоп. Това позволява по-малко инвазивно диагностично изследване на плевралните болести, както и извършване на химическа плевродеза при метастатични плеврални изливи. Отделението е оборудвано и с модерни анестезиологични апарати, включително апарат за джет-вентилация при ригидна бронхоскопия, обобщава специалистът.

Екипът на отделението по интервенционална пулмология е изграден от висококвалифицирани специалисти. Доц. Милена Енчева е специализирала във Франция и Германия, работи и защитава дисертационен труд в областта на интервенционалната пулмология. Д-р Христо Йорданов – началник на отделението, д-р Пламен Титоренков, д-р Георги Хинков и д-р Александра Червениванова имат дългогодишен стаж като бронхолози, сертифицарани са в различни ендоскопски процедури.

Надявам се да имаме възможност да проведем вече организираните курсове на обучение с участие на Европейската и Световната асоциации по бронхология, да бъдем висококвалифицирана база за обучение на бъдещи бронхолози и да създадем работеща мрежа от бронхологични центрове в България, казва в заключение доц. Енчева.

 

Позиция на Центъра за анализ и кризисни комуникации относно липсата на информационна кампания за ваксинация

Липсата на адекватна информационна кампания за ваксинацията е тежък комуникационен и политически провал. Позиция на Центъра за анализ и кризисни комуникации

 

 

България се намира в изключително тежка епидемична ситуация в резултат на продължаващата над година и половина пандемия. Починалите от COVID-19 към момента надхвърлят 20 000 души. Нивата на позитивни тестове се върнаха на стойности от около 10% на дневна база, а хоспитализациите нарастват главоломно. Мутациите на вируса засягат все повече млади хора и деца.

На този фон нивата на напълно ваксинирани граждани в страната ни стоят на около 22%, най-ниското за Европа и съотносимо само към някои развиващи се страни. За Европа средното ниво вече е около 57%, като в Дания и други държави достига близо 90%.

Безспорен факт е, че ваксините са решение. В тяхната разработка са инвестирани знанията от предишни пандемии, професионализма на много водещи учени, стотици милиони долари на национални правителства, компании и на Европейския съюз. Това бе сторено, заради увереността, че ваксините са реалният отговор на пандемията, който ще ни даде възможност за спасяване на милиони човешки животи, за нормализация на обществения живот, за отваряне на много затворени бизнеси, спасяване на икономиката и бюджетите, връщане на усещането за сигурност в съществуването у всички хора.

Важно е да припомним, че за закупуване на ваксини, както и за обучение на лични лекари, са инвестирани средства на европейски и български данъкоплатци. Абдикацията от по-категорични и адекватни действия, за чийто генезис има факти и документи още от март 2020 г., може да доведе до заключението, че сякаш България се обособява като остров на резистентност. Това би могло да доведе до неприятни последици за движението на хора, а в най-черните сценарии – да се наложи блокада на държавата. Това може да изглежда като лошо начало на апокалиптичен филм, но може да се окаже близка реалност.

На база мониторинги и наблюдения в социалните мрежи може да се установи, че гражданите са притеснени, подхождат със сериозна доза недоверие към част от официално разпространяваната информация. В позициите си много хора изпадат в крайности – или отричат значимостта на пандемията или дават сигнали за ирационален страх.

На този фон правителствата от месец март 2020 г. насам нямат нормална повсеместна комуникационна кампания, която да отговоря на въпроси, да дава информация, да успокоява страховете и да върне доверието в /поне част от/ институциите у нас. Този комуникационен вакуум се запълва от всевъзможни конспиративни теории, фалшиви новини и откровени глупости, които заемат огромно пространство и време в публичната сфера: телевизионен ефир, социални мрежи и разговори между хората. Участията на част от авторитетните имунолози и други лекари, лекуващи COVID 19 и неговите последствия по БНТ и други национални телевизии, не са достатъчни. Нещо повече, станахме свидетели на телевизионни формати, в които срещу научното мнение на обучени експерти се „противопоставя“ мнение на антиваксъри. Като естествен резултат хората масово се страхуват, масово отказват да се ваксинират, масово стават сами проводник на фалшиви новини и безпочвени страхове. Наскоро станахме свидетели на случаи, при които антиваксъри целенасочено спират процеса по имунизация и пречат на мобилни екипи да ваксинират желаещите. Явно цивилизационният ни избор да сме част от модерната западна демокрация, основана на наука и рационално мислене, е изправен пред заплаха.

Последните действия на отговорните органи също будят притеснение. През изминалата седмица на среща в Министерството на здравеопазването е обсъдено провеждането на информационна кампания, което за пореден път се е случило без участието на комуникационни специалисти. Не се съмняваме в експертизата на присъствалите на срещата, но тя явно е в други професионални сфери. Това е все едно хор от оперни певци да бъде консултиран за методика на провеждане на мозъчни операции. Известно е съществуването на Обществен съвет към МЗ, в който участват редица експерти, но в него също липсват професионални специалисти по комуникации.

Активната позиция на ЦАКК по въпросите за професионална информационна кампания е видима от доста време насам – публикации, материали, участия и интервюта. Надявайки се, че с това ще допринесем за повишаване на информираността на обществото и работата на институциите в тази посока, ние, а и много комуникационни организации непрекъснато повдигаме тези въпроси и предоставяме предложения. В страната ни има изключително добри ПР специалисти и агенции, които работят на световно ниво, разработвали са комуникационни и информационни кампании на световно ниво, носители са редица световни награди. Институциите, а и настоящият министър на здравеопазването и неговият екип или не обръщат внимание на тези факти, или целенасочено не искат да се направи нормална информационна кампания.

В тази връзка изказваме притеснението си от методите и начините на реакция на институциите към комуникационната криза в процеса по ваксинация и настояваме за:

- Спешна промяна в комуникационната политика на Министерство на здравеопазването;

- Информационната кампания за процеса по ваксинация да получи най-висок приоритет от Министерски съвет и да се потърси координация и общуване с работодателски и бизнес асоциации за осъществяването й;

- Постигане на надпартийно съгласие за важността на ефективна и резултатна информационна кампания за процеса по ваксинация, както и осигуряване на финансиране, ясни протоколи за реакция и лечение във всички звена и аспекти на здравната система;

- По-ясна и категорична позиция по отношение на нуждата от ваксинация сред лекари и медицински персонал от страна на съсловните и професионални здравни организации;

- Създаването на Информационен борд, който професионално да поеме комуникацията;

- Полагането на усилия за спиране на фалшивите новини и конспиративните теории, поне по обществените медии;

- Министерство на здравеопазването спешно да влезе в контакт с комуникационните асоциации в страната и да поиска съдействие, за да може да се впрегне целият сектор в тази информационна кампания, важна за сигурността и здравето на българския народ.

Ако в Министерството на здравеопазването липсва функционално разбиране какво е модерна комуникация и как работи тя в 21 век, то вратите на ПР организациите са отворени за помощ. Иначе тенденцията за хлъзгане към безпросветното Средновековие ще се засилва все повече.

Липсата на нормална комуникация ражда чудовища. Пред нас е многолико чудовище, изтъкано не само от вируса SARS CoV-19, но и от невежество, фалшивите новини, липса на политическа воля, разбиране за национални приоритети и опазване на живота и здравето на пациенти и медицински специалисти, взима все повече непрежалими жертви. Само защото политиците не искат да послушат специалистите. Недопустимо е.