Translate

събота, 14 януари 2012 г.

Прозявката е заразителна


Човек се прозява над 240 хил. пъти в живота си

Въпросът защо се прозяват хората е задаван още от времето на Хипократ(V век пр.н.е.). Според него прозяването маха лошия въздух от дробовете и ускорява кръвта в мозъка. Невропатолози от Нюйоркския медицински център твърдят, че прозявката премахва умората, психическото натоварване и стреса, защото при нея максимално се разширяват дихателните пътища, мускулите се отпускат, белите дробове се насищат с кислород, след което се получава нещо като кратка, но пълна релаксация. Прозявката възстановява кислородният баланс в организма и се изхвърлят насъбраните количества от въглероден диоксид, което способства освен за доброто функциониране на слъзните жлези - причината след прозявка да ви се насълзяват очите, така също и за ускоряване притокът на кръв в мозъка и подобрява неговата функция, твърдят още те.
Казано по друг начин прозяването отпуска мускулите на слепоочията, челюстите, главата, лицето, шията, раменете и дори корема, подобрява настроението и повишава общия тонус. При него обаче най-много се напрягат челюстните мускули, които оказват пряко въздействие на зрението. Прозяването обаче е полезно най-вече за тези, които страдат от бруксизъм т.е. скърцат със зъби, когато спят. Ето защо те ежедневно трябва многократно да се прозяват, правейки дълбоки вдишвания и шумни издишвания, за да премахнат мускулното напрежение в челюстта. Някои учени обаче смятат, че прозявката идва, когато е намалена работоспособността на нервните клетки – при физическа умора, преяждане, преди или след сън. Смята се, че усещането за скука действа на организма като сънотворно.
Американски учени от университета в Бинхемптън доказват, че сред основните причини за прозявката е „прегряването на мозъка”, който достигайки определена критична температура започва да работи по-зле. Именно прозявката, която представлява дълбоко вдишване и бързо издишване, осигурява прохладен въздух, който охлажда кръвта и чрез нея мозъка. Проучването им обхваща 160 души, а резултатите показват, че хората се прозяват два пъти по-често през зимата, когато телесната температура е по-висока от въздуха. Когато навън времето е топло, прозявките носят по-малки ползи, защото въздухът, който вдишаме, е топъл като тялото. Освен това те допускат, че прозявката може да насочва и към заболявания, които са свързани с нарушена терморегулация на мозъка. Затова ако сте се наспали добре, а честото и безпричинно се прозявате това може да е сигнал за мигрена, епилепсия или за множествена склероза.. Ето защо в тези случаи консултацията с лекар-специалист – невролог е повече от задължителна.
Проведени експерименти доказват също така, че прозявката е заразителна и от нея могат да "прихванат" 55-60% от околните, като най-склонни към този вид подражание са съпреживяващите хора. Някои от тях дори са способни да се прозеят само от вида на снимка с прозяващ се човек. При здравите хора прозяването в 75% е сутрин, 50% в края на деня и 30% след нахранване. Всеки човек се прозява поне по 240 хил. пъти в живота си.
След мащабно проучване, сред 109 доброволци от всички краища на света, италиански учените доказват пък, че най-заразителни са прозявките на членовете от семейството. Следват тези на приятелите и познатите. Резултатите показват още, че между непознати „заразяването“ ставало по-бавно, отколкото при хора, които се познават.
Според шотландския проф. Джим Андерсон и много други учени прозяването не е просто имитация, а важна поведенческа реакция. Прозявайки се в компания, индивидът сигнализира, че е приобщен към нея.
Специалистите твърдят, че в ситуации, свързани със силно емоционална напрежение или опасност, самопроизволно се включва защитният механизъм: - инстинктивно замиране и затаено дишан, при което отново се включва другият механизъм – прозяването.

-------

Прозяването, е наследен в хода на еволюцията древен рефлекс, и е разпространено и сред животните, но само при гръбначните като се започне от рибите и се свърши с кучетата и котките. 
То е част от заплашителното поведение на лъвовете. Понякога то ги подканва да си играят. Друг път - да се ухажват или успокояват своите врагове. Африканските тесноносни маймуни докато се прозяват, обръщат очи нагоре, бавно отварят уста и закриват зъбите си. Така намаляват напрежението при останалите маймуни.

Кестените – лек за много болежки


С печените кестени да се стоплим през зимата

 
През хилядолетията за много народи кестенът е “дървото на мъдрост. Смята се, че до 5 век пр. н. е. е отглеждан само в Мала Азия и Гърция, откъдето се е разпространил по цялото Средиземноморие и Южна и Централна Европа. В Европа съществуват около 500 сорта питомни кестени. Кестените от векове са популярно и често използвано средство за лечение и разкрасяване в народната медицина. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното.
Пресните очистени кестенови плодове съдържат 49.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза. От въглехидратите 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза). Те съдържат още ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин (355 мг%).
Кестените са много хранителни, защото са богати на въглехидрати и витамини в голямо количество. Освен това съдържат два пъти повече нишесте от картофите, което го превръща в една от най-важните хранителни култури в Япония, Китай и Южна Европа.  
Кестените съдържат витамин В6 и фибри. В чаша сварени или изпечени кестени има 0.71 мг от този важен витамин. Високото съдържание на витамин C, почти колкото в лимона, само в един единствен малък кестен, както и витамините B2, B1, A, правят кестените незаменими, особено когато имунната ни система е отслабнала. Те съдържат още и куп минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиции. В тях се съдържа също така сериозно количество лецитин, който е важен за паметта, предпазва от сърдечносъдови болести, улеснява метаболизма и действа антистресово.
Ползи за човешкото здраве има както от дивия, така и от ядливия кестен.
Суровите ядливи плодове са твърди, съдържат сапонини и имат тръпчив вкус и не могат да се консумират сурови, но сварени или опечени, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат. Освен за пюрета, пълнеж на птици, гарнитура към печено месо, торти и за плънка на бонбони, те се използват също така и за хляб при диетичното хранене.
Варените или печени ядливите кестени са особено подходящи са за всички, които спортуват активно. Те имат и антидиарично действие. Това се дължи на танина и пектина в тях. Консумацията на кестени е препоръчителна при болни от анемия, при бъбречни и стомашно- чревни заболявания. Кумаринът в кестените предпазват от склероза на съдовете. Активната съставка в кестена - аексин може да се пребори успешно и с излишните килограми. Корейски учени откриха че аексинът пречи на усвояването на мазнините от храната, задържайки отделянето на ензима който ги разгражда в стомаха.
Печените кестени се отразяват добре на нервната система, гонят умората и се борят с есенната депресия. Най-полезни са на пара, тъй като запазват в най-голяма степен здравословните си качества.
Дивите кестени, известни още като конски не се ядат, защото са отровни, действат противовъзпалително и обезболяващо. От тях се правят мехлеми, запарки, тинктура, които помагат при лечението на рани и изгаряния, при разширени вени, хемороиди и атеросклероза. Отварата от кестеновите листа, както и кората на дървото успокоява болките и лекува ревматизма. Сварената кора от дървото помага при храносмилателни смущения. Употребяват се и във вид на запарка при кашлица и хрема.
Кестеновото брашно, разбъркано с вода, е чудесен пластир при подагра и ревматизъм. Екстрактите от конски кестени помагат при разширени или възпалени вени, трудно зарастващи рани, нарушения в кръвообращението и тромбофлебит, но също и при навяхване, контузии и подкожни кръвоизливи. Кестените са фаворит при овладяването на болезнени менструални болки, а също така и при кървящи хемороиди.
-----
Рецепта при евматизъм и ставни болки - счукват се няколко диви кестена на едро заедно с корите. Поставят се в стъклена бутилка и се заливат със спирт. Съдът се оставя 1 седмица на слънце. 


-----
При покупка избирайте кестените по хубавата, лъщяща обвивка, но те трябва да са и подчертано твърдии да нямат разстояние между обвивката и вътрешността (да не се чува шум, когато ги разклащате). Преди да пристъпите към топлинната им обработка задължително трябва да цепнете обвивката им откъм плоската част, за да не се пръснат. Преди да ги опечете, в предварително загрейте фурната на около 180-200 градуса, с помощта на малък нож с остър връх, направете лек разрез в горната част на кестените и ги подредете в тавичка, като отдолу предварително сложете хартия за печене. Оставете кестените за около 20-30 минути във фурната, като от време-навреме ги разбърквайте, за да се изпекат равномерно, докато обвивката им се поразтвори леко. Обелете ги и ги консумирайте, топли, но ако забележите черни петна по тях, не ги яжте, защото това е сигурен белег, че са развалени.
При варене кестените се заливат се с вода малко повече от нивото, до което са и се варят около 30-45 минути. Готови са когато започнат да се нацепват. Обелете ги още горещи. Сварените кестени се ядат като се режат на две.
------
Смята се, че узрелите кестенови плодове имат свойството да пречистват аурата, да успокояват психиката и да отнемат отрицателната енергия.

Позата на спане при мъжа

показва във връзката си той дали търси съпруга или майка-закрилница и предпочита ли да властва в двойката.
Психолозите смятат, че по корем спи чувствителният мъж, които иска да се уедини в свой интимент свят. Ако партньорът ви е от този тип отвреме навреме отпускайте "юздите" и не му налагайте прекомерна обвързаност.
Завитият през глава мъж, обикновено прави това и в реалния живот - "заравя си главата в пясъка", се изключва от реалния живот и се опитва да се пренесе в друг свят. Такъв мъж е изключително раним, но и голям егоист, който в труден за вас момент, може да покаже, че нищо не ги интересува. Ако любимия ви е от този тип трябва да се подхожда с него винаги деликатно, ако това не е по силите ви, то по-добре късайте незабавно.
В ембрионална поза спи чувствителния и податлив на внушения мъж, който има желание някой като майка да се грижи непрекъснато за него.Учените съветват, че към този тип мъже трябва да се ориентират жени, които имат силно развит майчински инстинкт и обичат да се грижат за безпомощни създания, но които са сигурни, че ще могат сами да се оправят в живота. 
Обърнат на една страна спи мъжът, който определено умее да се приспособява лесно към обстоятелствата и да се справя с трудностите. Той обикновено мисли прагматично и взима правилните решения и макар, че често е лишен от въображение и трудно показва и изказва чувствата си, е грижовен към човека до себе си.
Спящият по гръб мъж е уверен в себе си.Умее да планира живота си и трезво различава постижимите от празните мечти. Той винаги си поставя изпълними цели, защото знае какво точно иска да постигне и обикновено го прави. Подобен мъж в секса е може би лишен от много въображение, но пък едва ли ще ви разочарова в леглото.

Според психолозите позата на сън говори какъв е човек

Според британски учени повечето хора спят в една поза и само 5% от тях се въртят и често променят позите си.
Позата „полет”- по корем с ръце на възглавницата е най-рядката, в която спят едва 6, 5 % от хората в света.На пръв поглед те са отворени към нови запознанства, макар че в повечето случаи действат прекалено прибързано, общителни и даже леко нахални , но зад привидното спокойствие и увереност се крият нервни натури, нетърпящи изобщо критика.
Над 40% от населението спи в  позата „плод”-свити на кравайче, на една страна и обгърнали с ръце  възглавницата. Такива хора обикновено са с по-твърд характер т. е.  правят се на железни, но всъщност са чувствителни и дори плахи.
В поза „дръвче” – на една страна, с изпънати надолу ръце, спят твърде отстъпчивите, социални и ведри личности, понякога доста наивни в опита си да се доверите на максимален брой хора, а позата „мечтател” – на една страна, но с вдигнати нагоре ръце, е характерна за циничните и подозрителни хора.
Позата „Морска звезда” - по гръб и разперени настрани ръце е характерна за тези, които с лекота завързват нови познанства, умеят да изслушват, но не обичат да са център на внимание. А „войник”-по гръб с опънати крака и ръце по дължината на тялото, е типична за спокойни и уравновесени хора, по-резервирани в общуването, не обичащи излишните капризи и имащи високи изисквания към себе си. Ако ръцете  са свити от двете страни на възглавницата тези личности са добри слушатели, услужливи и ненатрапчиви. Ако спи по гръб и цялото му тяло е на показ – това говори, че се чувства сигурен.
Ако по време на сън  краката изобщо не се отвиват, това говори, че човека е консервативен и се съпротивлява на промените в живота си, но когато дори единия му крак е отвит и дори виси от ръба на леглото, той определено не приема установените норми.
Кръстосаните  крака  са характерни за слабохарактерните хора. Ако единият крак обаче е над другия и го докосва означава склонност към комфорт и опит да се отговори на изискванията на околните, за да се избягват всячески конфликтите.
При спане, когато ръцете скриват главата означава стресово състояние, мнителност, недоверие към хората, стремеж към постоянство. Ако в ръце се държи нещо напр. възглавница, то човека е зависима натура, несамостоятелна и леко досадна.Стресиран е, но потиска емоциите си. Изпънатите нагоре ръце пък говорят за слабохарактерност и пасивност. Ако обгръща възглавницата значи търси конфорт и увереност, а ако покрива главата си с нея-значи се чувства притиснат и да се нуждае от пространство.
За хората, които използват интелектуалните си способности като основно средство за защита, докато лежат по гръб, е характерно ръцете да са под главата, като тя е между дланите, а лактите са настрани.

Най-подходящите пози за сън


при определени страдания са:
  •  Спането по корем  се препоръчва само на хората, които страдат от дегенеративни болести или от дискова херния в централната част на гръбнака;
  • Ако страдате от разширени вени, препоръчително е да спите по гръб с крака върху възглавница ;
  • При хора с чести коремни болки, позата "ембрион" е най-подходяща;
  • Ако се оплаквате от чести болки в гърба, спете по гръб, и то не върху меки дюшеци, а върху твърда подложка;
  • При сърдечносъдово заболяване, протичащо със задръжка на течност в белия дроб и съответно със задух и кашлица, препоръчително е да се спи на висока възглавница или на две възглавници, така че горната половина на тялото да бъде приповдигната;
  • Ако имате чувството, че храната не е смляна напълно, трябва да се заспива само на дясната страна, понеже единствено в този случай храната с лекота постъпва в дванадесетопръстника. При заспиване на лявата страна пилорният сфинктер на стомаха се намира отгоре и стомахът не може да изтласка храната нагоре, за да я изпрати в дванадесетопръстника;
  • При настинка спете с допълнителна възглавница Колкото по-висока е тя, толкова по-добре ще спите, защото това ще отпуши носа и ще ви помогне да дишате нормално;
  • Когато е топло - трябва да се заспива на дясната страна, в студено време - на лявата, ако не са налице вече отбелязаните противопоказания; 
  • Спането на на лявата страна не е препоръчително при астматици и хора, страдащи от сърдечни проблеми.

В леглото прекарваме 1/3 от живота си

Ето защо то трябва да е  комфортно и удобно. Да не забравяме важността на възглавницата, както и кое е добре и кое не при различните пози на спане?
Мнозина твърдят, че трябва да се спи на твърдо легло с цилиндрична възглавница, което е изключително вреден съвет, защото в тази ситуация гръбначният стълб се прегъва и циркулацията на кръвта в него се нарушава. При цилиндричната възглавница пък страничният наклон на главата води до притискане на гръбначната артерия и може да стане причина за инсулт.
Най-добре е да се спи на полутвърдо легло - твърда дървена повърхност за долната част на тялото и мека, висока около 15 см - за горната част. Добре е да се спи на матрак. На лошия дюшек вашият гръбнак се извива под формата на буквата “С”, абсолютно неестествена за него, поради което мускулите на гърба се свиват и неправилно се разтягат. И това става независимо дали лежите по гръб, настрани или по корем. Правилният дюшек не трябва да бъде нито много корав, нито много мек, той трябва да повтаря контурите на тялото и да осигурява максимална поддръжка на раменете, бедрата и краката.
При спане опитайте се да запазите главата съсредоточени на изток или на север.
Височината на възглавницата не трябва да е нито много ниска, нито много висока, за да не се напрягат мускулите и нервите на врата. Напрежението във врата води до главоболие. А напрежението в шийните прешлени, които се намират в основата на черепа, може да пренесе болката към гърба и темето. Класическата височина на възглавниците се приема да е между 10 см. и 12 см., тъй като прекалено високата възглавница над 17 см.пречи на кръвообращението и води до неестествено прегъване на шийния дял на гръбначния стълб – неговата най-уязвима част. Главата трябва да бъде разположена така, че раменете да лежат на леглото, а възглавницата да заема и запълва мястото между тях и главата. Вратът трябва да е изравнен с останалата част на тялото. И запомнете, че възглавницата не бива да се слага под раменете; недопустимо е главата да виси извън възглавницата; не трябва да се слага ръка под главата, за да се избягнат отоци и влошаване на кръвообращението.
Много хора предпочитат да спят на една страна със свити към гърдите крака т. е. в поза на ембрион/зародиш. Това е и най-естествената поза, много полезна за гърба. По време на сън, когато той не се товари, в дисковете постъпва течност от организма, която помага за възстановяването им. За хора с болки в долната част на гърба е особено важно вратът и гръбнакът да образуват права линия, а ханшът и тазът да не се усукват. За целта е необходима още една възглавница, която да стискаме между краката, за да предотвратим усукването на бедрата и таза.
При спането по гръб температурата на подкоровите мозъчни структури и на цялото тяло се регулира при дишането от самия организъм. Това е най-добрата поза, позволяваща на гръбначния стълб, на шията и на главата, да са в състояние на покой. Тя е изключително полезно за хората, които страдат от артрит, тъй като тежестта се разпределя равномерно, не се натоварва определена част от тялото и ставите си почиват. Същевременно обаче позата на спане влошава хъркането, защото мускулите на лицето и челюстта и езика се отпускат, гърлото се свива, въздухът започва да вибрира и се получава хъркане. Това важи с особено сила за тези с наднормено тегло, защото от тежестта на тлъстините на предната част на шията гърлото се отпуска повече и най-вече при страдащите от сънната апнея, когато пък гърлото се затваря напълно и паузите в дишането са с продължителност от 10 секунди и повече. В този случай е необходима ниска възглавница, която да поддържа естествената извивка на гърба и врата. С този вид възглавница ларинкса остава отворен и хъркането се намалява.
Според специалистите спящите по гръб, по-често имат понижени нива на кислород в кръвта, което е сериозен проблем за имащите сърдечносъдови и белодробни проблеми, тъй като тези хора дишат най-учестено. В тази поза, тъканите на организма им се деокисляват. Ето защо тук възглавницата трябва да бъде средно мека, висока, под плешките, която да пречи да се „проснете по гръб”, когато заспите дълбоко, препоръчват учените.
Спането на една страна понякога намалява киселинния рефлукс, връщането на стомашните киселини към езофагуса /тръбата, по която храната се придвижва от устата към стомаха, и лошото храносмилане. Казано с други думи стомахът си почива най-добре, когато сте обърнат наляво. Американски лекари са открили, че проникналата в езофагуса киселина тогава се оттича по-бавно. Тази поза на спане пази стомаха, но състарява лицето - задълбочава бръчките поради по-голямото притискане върху възглавницата на назолабиалните гънки от основата на носа до ъглите на устата и те стават по-дълбоки от страната, на която се спи. Решението е да повдигнем матрака в горната част, за да поставим главата по-високо от стомаха. Спането на лявата страна не е препоръчително особено при астматици и хора, страдащи от сърдечни проблеми. Освен това дишането с дясната ноздра "прегрява" мозъка и причинява безсъние. Това се обуславя от обстоятелството, че десният бял дроб функционално е свързан с дясната ноздра, а левият - съответно с лявата. При спане на лявата страна левият бял дроб се притиска и не функционира пълноценно, следователно пълноценно функционира само десният бял дроб и свързаната с него дясна ноздра, оттук и претоварването на мозъка. При спане на дясната страна не се оказва натиск върху сърцето, благодарение на което не се затруднява кръвообръщението и сънят, остава здрав и спокоен. Тук, правилният избор на възглавница, е тя да бъде по-висока, по-твърда. Много е важно да не допускате главата ви да виси, което често се получава при спещите в тази поза. В никакъв случай не спете на много висока възглавница, тя води до двойна брадичка, както и с ръце под главата. Главата трябва да лежи на възглавницата така, че брадичката да е повдигната. Освен това и четете в легнало положение също води до двойна брадичка.
Спането по корем значителното натоварва диафрагмата, силно се затруднява дишането, и предотвратява хъркането. Според зъболекарите обаче тази поза е непрепоръчителна, защото долната челюст се изтегля по-напред и ако нощем скърцате със зъби, може да се влоши състоянието ви, тъй като долните зъби се натоварват допълнително и се изтриват значително. Освен това при този начин на спане се получава неспецифично натоварване на врата и се създават условия за притискане на нерви. Инстинктивното въртене през нощта на главата наляво или надясно може да доведе до притискане на едната гръбначна артерия и до претоварване на другата. Притискането на нерви във врата става и от костите на гръбнака. Товаренето на ставите и нервите може пък да доведе до артрит. Рискът нараства, когато с възрастта се появи артрит на прешлените, който причинява стесняване на каналите, по които минават нервите. Сънят по корем може да провокира и изтръпване - най-често в пръстите на ръцете. При тази поза може и да не ползвате възглавница. Но все пак при избора си на възглавница трябва да се спрете на мека, плоска и ниска възглавница, така че гръбнакът ви да е разположен в естествената си позиция и да избягвате излишното натоварване на мускулите.
Според специалистите най-вредната поза е да лежите по корем с обърната настрани глава и с ръка под възглавницата.
Прегръдката по време на сън е най-доброто хапче срещу стрес, но гушкането по цяла нощ мъчи тялото, особено ако имаме проблеми в ставите и мускулите. Спейки прегърнати, шансът да се сдобием с болки в гърба, главата и врата е доста голям.
Ако по време на сън често сменяте позите, то вие се нуждаете от регулируема възглавница, която ще ви позволи да спите добре настрани, по корем и по гръб. Изберете средно мека възглавница със средна височина с пълнеж, който е твърд и регулируем. Естествената форма на гръбначния стълб е като извита S-ка, която трябва да се поддържа от възглавниците по време на сън.

Близо 90% от хората спят в една и съща поза, която оказва изключително голямо влияние върху тяхното здраве


Данните от проучване, направено сред 3600 души, сочат, че 70% от тях спят на една страна, 20% спят по корем и само10% по гръб.
Според специалистите обаче близо 40% от всички сексуални разстройства се дължат на неправилно и неудобно положение на тялото в леглото. Спането по корем и на висока възглавница се посочват като най-вредни за сексуалното здраве. При първия случай пикочният мехур и други вътрешни органи се притискат. В резултат на това се натискат и малките артерии, които доставят кръв до гениталиите т.е. нарушава се кръвообращението в органите на малкия таз, а при втория се влошава кръвоснабдяването на главния мозък, където се изработват половите хормони. Проучването показва още, че мъжете, които обичат да правят секс посред нощ, спят най-често по гръб. А и сексолозите съветват - за да се съхрани потентността да се спи по гръб, тъй като не се притискат кръвоносни съдове, и на ниска възглавница. Те препоръчват също така на представителите на силния пол да спят с вдигната крака, но не повече от 10 градуса, за да стимулират притока на кръв към половите органи.

Иновативен неоперативен метод за лечение на доброкачествени образувания на млечната жлеза навлиза у нас

Той се прилага в рамките на клинично проучване, което ще продължи от 3 до 5 години. Авангардната медицинска апаратура използва високоинтензивна фокусирана ултразвукова технология (HIFU), с която се разрушават клетките на доброкачествения тумор (фиброаденом) на гърдата, без да се налага хирургическа интервенция.
10 българки, подбрани от мултидисциплинарен лекарски екип в зависимост от местоположението, дълбочината и размерите на фиброаденома, ще бъдат лекувани с щадящия метод, който не нарушава целостта на кожата.
За целта се използва компактен уред, който заема не повече от 1 кв. метър и се управлява с помощта на тъч-скрийн. На екран се виждат очертанията на тумора. Лечението се планира точка по точка. Маркират се местата, които ще се обработват. Пациентката лежи странично като и гърдата е фиксирана върху поставка и върху нея се движи тубус с мека повърхност. Когато всичко е уточнено, ултразвукът с конусовидна форма тръгва от голяма площ на повърхността на кожата, за да няма увреждане на прилежащите тъкани и с помощта на водна среда, която се осигурява от гел, преминава безпрепятствено през кожата. Достигайки до фиброаденома ултразвука се фокусира в малка площ и енергията му се превръща в топлина достигаща температура до 90 градуса. Това води до денатуриране на клетъчните белтъци (термоаблация) Точка по точка се обхожда целият тумор и тъканта се трансформира във фиброзна тъкан - неактивна и не нарастваща. След процедурата има леко набъбване на образуванието като неспецифична възпалителна реакция. След 3 до 6 месеца започва намаляването му. Ако се наложи нехирургичната намеса може да се извърши няколкократно, съобщи доц. Русанка Ковачева, от УБ по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”.
Самата процедура се извършва в Университетска болница по ендокринология, базирана в болница “Майчин дом” в София, а разходите се поемат от компанията-производител на апарата TH-One.
Лечението не отнема повече от 30-40 минути като по-голямата част от времето заемат подготовката и точното очертаване границите на тумора. До момента с новия безоперативен метод, при който няма упойка, няма негативни емоции и стрес от операцията, не се налага болнична хоспитализация, няма белези и деформации, страничните ефекти са сведени до известна чувствителност на третирания участък за два-три дни след манипулацията, а вероятността от инфекция е близо до нулата, у нас са лекувани 4 жени. При първите две след 6 месеца туморът се е смалил с 64-65%, което според специалистите, е удовлетворителен резултат.
Иновативното лечение засега се прилага само у нас и във Франция. Там, рамките на 6 месеца, 20 пациентки ще бъдат лекувани с ултразвук в две клиники - в американската болница в Париж и в университетския център в град Лил.
Френската фирма „Тераклион” финансира проучването в България, чиято цел е да натрупа клиничен опит за приложението й при фиброаденома на млечната жлеза, обясни Давид Дел Бурго, директор „Маркетинг и бизнес развитие” на компанията.
В по-далечна перспектива крайната му цел е, след като се добие практика в лечението на доброкачествени тумори, с ултразвук да се лекува и ракът на гърдата, съобщи още доц. Ковачева.
От ноември 2007 г. насам в УБ по ендокринология с тази технология се лекуват доброкачествени възли на щитовидната жлеза. А от ноември 2010 г. и аденоми на паращитовидните жлези, които са сред причинителите на остеопорозата. Това е и причината там да започне и изпитването на метода върху доброкачествени образувания на млечната жлеза.
Текат клинични изпитания за ултразвук, който лекува рак на матка, простата, щитовидна жлеза, бъбрек и черен дроб, но още не може да се каже кога методът ще се прилага рутинно.
Лечението на различни видове тумори с ултразвук се практикува в световен мащаб от над 10 години. Досега този метод е използван успешно при над 100 000 пациенти, но с други локализации на образуванията - на матката, простатата, щитовидна жлеза, бъбрек и черен дроб.
Засега няма информация колко ще струва алтернативното лечение след фазата за изпитване, но според Давид Дел Бурго цената няма да надхвърля половината от стойността на една хирургична операция.
Доброкачествените тумори на гърдата засягат една от всеки десет жени т. е. около 20% от жените у нас, главно на възраст между 20 и 30 години. Наличието на фиброаденом се открива главно с палпация (опипване). Той може да протича безсимптомно и да се открие при мамография или ехографско изследване. За всеки открит възел на гърдата се извършва биопсично изследване – тънкоиглена пункционна биопсия с цитологично изследване или микробиопсия с хистологично изследване. Ако резултатът от биопсията покаже, че се касае за фиброаденом, лекарят и пациентката решават заедно дали да се наблюдава развитието му.
Отстраняването му не се налага, ако не причинява болка и не нараства сериозно. Ако достигне размери над 3 см обаче обикновено се отстранява с хирургична операция, а това деформира гърдата.




От Гражданско сдружение „Алцхаймер България" настояват НЗОК да плаща лекарствата за болните от Алцхаймер


Засегнатите у нас от една или друга форма на деменция, са около 100 000, като половината от тях страдат от Алцхаймер, като 25 хил. души са със средна и тежка форма на болестта. Данните са от последното проучване на Световната здравна организация и бяха представени от Владимир Томов, председател на Националния алианс за редки болести и председател на Конфедерация "Защита на здравето" на пресконференция в столицата.
В момента въпреки многото опити за разговори с представители на НЗОК и МЗ нито един медикамент, необходим за пациенти с подобни заболявания, не се поема от здравната каса дори частично.
Върховният административен съд задължил на 5 декември м. г. МЗ да включи заболяването в наредба 38, по която се реимбурсират медикаментите обясни Ирина Илиева, главен секретар на сдружението и напомни, че през 2010 г. Комисията за защита от дискриминация и ВАС също са се произнесли, че болестта трябва да бъде включена в нормативния акт.
Пациентски организации настояваха 10% от годишния бюджет за лекарства за домашно лечение, чиято стойност частично или напълно се поема от НЗОК, да са за редки болести (за 2012 г. - около 50 млн. лв.), но в касата са предвидени само 39 млн. лв. Разчети на НЗОК сочат, че за деменцията са нужни още 30 млн. лв.
Лечението за такива заболявания възлиза на поне 160 лв. месечно. Това представлява трудност за много семейства, тъй като е 60% от дохода на семейството, показват проучванията на Гражданско сдружение "Алцхаймер"-България. По тази причина голяма част от диагностицираните и не могат да си позволят лечение.
Тези разговори потънаха в забвение, коментира Томов и посочи като една от причините за влошената комуникация с отговорните институции честата смяна на здравните министри у нас през последните години.
От 24 януари м. г. в рамките на страната ни функционират два центъра за работа с възрастни хора, които имат деменция – седмичен в Банкя и дневен в София. В тях се полагат грижи за група от 40 възрастни хора. Всичките са с различна форма на деменция и алцхаймер. Проектът за изграждането им е финансиран със средства от Социалния инвестиционен фонд. Проектът е едногодишен и въпреки успеха му занапред не може да се намери финансиране, поясниха от Българска туристическа компания ООД, осъществили проекта съвместно със сдружение "Алцхаймер". Възможностите за продължаването му са или с делегиран от държавата бюджет, или ползвателите на услугата да си плащат. Но това би струвало 400 лв. месечно на човек, ако центърът е дневен, и 600, ако е седмичен. В тази сума обаче не се включват лекарства, памперси и др.

четвъртък, 12 януари 2012 г.

Потребителите на Facebook Facebook да не кликват върху странни линкове

Компютърен червей е "откраднал" над 45 000 потребителски имена и пароли от от френски и британски Facebook профили, предупреждават компютърни експерти.
Червеят Ramnit е известен още от април 2010 година, като тогава е бил използван за кражба на данни от банки.Червеят инфектира .exe файлове, както и документи на Microsoft Office и HTML файлове.
Според експертите хората, стоящи зад усъвършенствания вариант на червея Ramnit, използват откраднатите пароли, за да влизат в профилите на жертвите си, да изпращат на приятелите им линкове, като по този начин разпространяват вируса все повече и повече. Така червеят инфектира нови и нови профили.Освен това киберпрестъпниците се възползват от това, че някои потребители използват една и съща парола за различни уебуслуги.
 Социалните мрежи най-често стават мишена на киберпретсъпниците, тъй като имат голям брой потребители, а страниците им съдържат голямо количество лична информация, отбелязват експертите. Според тях все повече хакери заменят изпращането на червеи по имейл, като сега атакуват социалните мрежи.
Съветът на специалистите към потребителите на е- използвайте антивирусна програма .
Facebook предупореди потребителите си да не кликват върху странни линкове и да докладват за подозрителна активност в социалната мрежа, също така да станат фенове на Facebook Security Page за повече информация.
Според Seculert около 800 000 компютъра са били инфектирани с Ramnit  в последните два месеца на 2011 г.

Британци "създадоха" компютърно-идеалната жена

Тя е брюнетка с плътни устни, дълга буйна коса и идеално очертани вежди.
Това е резултата от допитване сред читателите на британският сайт FeelUnique.com, с цел  да разбере кои известни дами са подходящи за съвършения образ на перфектната жена.
Според анкетираните идеалната жена  има устните на Анджелина Джоли, очите на Черил Коул, скулите на Кийра Найтли, брадичката на Гуинет Полтроу, веждите на Меган Фокс, носа на Кейт Бекинсейл, гърдите на Кели Брук и косата на Катрин, херцогинята на Кеймбридж.
Компютърното изображение на перфектната жена е направено след допитване до 10 000 клиенти на сайта за онлайн търговия с продукти за разкрасяване feelunique.com, съобщи "Дейли експрес".

сряда, 11 януари 2012 г.

Стегнахме коланът с още една дупка

Допълнително свихаме разходите си

България е на трета позиция в ЕС по спад на продажбите на дребно, сочат данни на Евростат. Преди България в класацията по забавяне на търговията са Португалия със спад от 9,2 на сто и Испания със 7%.
Продажбите на Еврозоната през ноември миналата година са намалели с 0,8 % спрямо октомври и с 2,5 % на годишна база. В Евросъюза продажбите на дребно са спаднали с 0,6% на месечна основа и с 1,3 процента на годишна.
 В търговията на дребно, през м. ноември м. г., продажбите  са паднали с 5,3% спрямо същия месец на предходната година. Това  съобщиха от Националния статистически институт. Спрямо октомври 2011 г. статистиците също отчитат спад от 0,6%. На практика от април м. г. вътрешната търговия в България неизменно върви надолу.
Продажбите на компютърна и комуникационна техника са се свили с 13,4% за година. Спадът в търговията на дребно с дрехи и обувки е с 11,2%, а продажбите с храни, напитки и цигари са намалели с 2,6%. Най-сериозен спад на годишна база е регистриран в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 14,2%. Същевременно обаче продажбите на медикаменти бележи ръст с 8,3%, а в електронната търговия - с 18,5% .

вторник, 10 януари 2012 г.

Работим за хазната до 20 април



Денят, в който тази година българите ще спрат да работят за правителството, е 20 април, съобщиха от Института за пазарна икономика (ИПИ). След тази дата хората ще се трудят вече за себе си. Това е символична дата, която показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано. Денят се нарича още "ден на свобода от правителството" (Tax Freedom Day). В България този ден традиционно е през месец май. По-ранното му настъпване през последните 3 години се дължи до голяма степен на по-ниските приходи след 2008 г. и появата на бюджетен дефицит, посочват от института. 
Миналата година датата на свободата беше 4 май, през 2010-а тя настъпи на 1 юни, а през 2009 г. - на 27 май. Поради факта, че данъчната тежест в България е различна за отделните хора, денят на свободата настъпва по различно време за всеки. Затова от 20 до 25 април данъкоплатците биха работили допълнително, за да покрият недостига в хазната, допълват експертите. Изчисленията показват, че през 2012 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за ден, измерено чрез очаквания БВП. Така през 2012 г. са нужни 111 дни, за да се изработят предвидените 24,8 млрд. лв. приходи в бюджета. Най-много дни ще отделим за приходите от ДДС - 32. За приходите от акцизи ще са ни нужни почти 19 дни. За да си платим осигуровките за цялата година, ще ни трябват 25 дни - 17 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите в хазната от подоходните данъци ще попълним за 10 дни, а тези от корпоративни - за 7 дни. Други 7 дни ще работим, за да си платим таксите. Имуществените данъци ще ни костват 3 дни. Различните хора поемат различна данъчна тежест. За тези, които могат да бъдат определени като "средна класа", денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. За българите, които не работят или просто са заети "на сиво", денят на свобода от правителството идва много по-рано.
80-100 млн. лева е загубата от невнесени данъци годишно. За 2011 г. данъчните са събрали 12,7 млрд. лв., или със 700 млн. лв. повече спрямо 2010 г.
Според директорът на НАП Красимир Стефанов ългария може би е единствената страна в Европа с ръст на постъпленията към фиска. „По-голямата събираемост се дължала на масирани проверки по летните курорти и по големите търговски обекти“, обясни още Стефанов. По думите му за 2012 г. се очаква да бъдат внесени с 480 млн. лв. повече налози до общо 13 млрд. лева. Пред гишетата на данъчните трябва да застанат и победителите в масовите телевизионни игри. 7000 души са спечелили около 10 млн. лв., но никой от тях не е декларирал печалбата, стана ясно от думите му.

Българин 2011: много работа - малко пари, сънува живот в чужбина


Най-голямо е доверието в метеоролозите, 43% - че ще спечелят от тотото. Най-неразбираеми за народа са сметките за ток и говорът на политиците

Нямам , „нищо", „пари" и „рядко" са думите, с които българинът най-често говори за живота си през изминалата година. Разбираме го от отговорите на 360-те въпроса, които са публикувани на 3-а страница във всеки брой на „24 часа" през 2011 г. 
Според статистиката на анкетите са отговаряли средно по 2000 души дневно. Това означава, че за 12-те месеца на 2011 г. на минисоциологическите проучвания читателите са се отзовали 720 000 пъти Внушително число, колкото и да са непредставителни тези  анкети по правилата на статистиката. Мотото на 2011-а според обобщението на анкетите е оцеляването в кризата. Данните от анкетите потвърждават европейските статистики, че най-дълго се трудим от всички в ЕС, но се чувстваме най-бедни. В числа изводът изглежда така: 44 на сто работят между 9 и 12 и над 12 часа дневно, а 24% - по 8 часа, както е по кодекса. За труда си обаче 50% твърдят, че получават до 500 лв. на месец, а 31% едва опират тавана от 1000 лв. Месечни суми над това ниво изглеждат екзотика - с тях могат да се похвалят 16 на сто. 29 % твърдят, че не им изплащат редовно заплатите. „Чувствам се беден!", споделят 54 % в сайта на „24 часа", още 31% казват „Преди не бях, но напоследък съм" срещу миниатюрните 4%, които заявяват: „Много съм богат!" „Всичко поскъпна", категорични са 63%, „Фризерът е празен", казват 62%, „Разчитам на буркани от село", признават 50% „Не  спестявам  пари", споделят 64%, „Не мога да инвестирам в нищо, защото нямам с какво", откровени са 56%. Факт, че и моралът отстъпва пред немотията - 42% твърдят, че ако намерят загубени пари или скъпоценности, не биха ги върнали. Кризата е поразила хладилника на близо 2/3 от народа, останалите 33% не се лишават от нищо. Масово е убеждението, че има спекула с цените на храните -89%. Всеки пети е спрял да купува прясно месо, всеки 4-и - шоколад, плодове и колбаси, всеки 6-и - алкохол. Една пета от собствениците на автомобили са ги спрели от движение, всеки втори пести бензина и използва колата само в краен случай. Почивката извън дома и града е в криза – само около 15%о тази зима ще карат ски, 22% са се отказали. „Каква почивка?!? Мога да сърфирам само в празния хладилник в замръзналата ми кухня", пуска черен хумор читател. Ако нашенецът тегли кредит, то е, за да изплаща жилище (29%), режийните (17%), и други сметки от ежедневието (25%). Значи да свърже двата края. Въпреки нямането обаче мнозинството българи се опитват да бъдат добри граждани - 81% твърдят, че си плащат данъците. И дотук.Попитани какво биха сторили, ако задлъжнеят, 44% ще потърсят допълнителна работа, а 20% биха разсрочили кредита си, 7% ще разчитат на заем от приятели. За двойно повече алтернативата е или бягство в чужбина (15%), или дори самоубийство (13%).
Алтернатива според анкетите е да те изберат за депутат - позиция, която от зората на демокрацията минава за най-доходоносна. С 40% тя оглавява класацията на най-добре платените в представите на хората професии, следвана от юрист, лекар и компютърен специалист. В кризата българинът изглежда незащитен и обладан от всякакви страхове. Но кой държи първенството? За 82% най-големият ужас е да минават покрай стари сгради .Страхът от змии на плажа (62 % ) пък си съперничи с този от зимата. И ако през 2010 г. само 48% не са искали сняг и мраз, сега те са 60% заради сметките за парно. Може да се каже, че топлинните счетоводители даже са отнели първенството на политиците като най-мразени - 93% искат да се отърват от тях. За сметка на това най-много вярваме на метеоролозите (72%) и доста по-слабо в собствения си късмет (43 % со убедени, че могат да спечелят от тотото). И едно любопитно сравнение - хората почти еднакво масово не разбират сметките си за ток (75%) и говора на политиците (90%). В главите им политикът трябва да е подложен на денонощен контрол. Само че днес 27% от анкетираните са сигурни, че ги подслушват и следят, а още 54% живеят с такива подозрения. Покрай защитните стратегии на населението в кризата изскочи друг любопитен факт - българинът се чувства жертва не само на обири (72%) в класическия смисъл на думата, но привижда рафинирана кражба и измама в промоциите - (79%), Това е съществен обрат в сравнение с 2010 г., когато хората виждаха спасение от кризата тъкмо в разпродажбите и промоциите. Иначе 38% твърдят, че са им крали колата, 29 % са били мамени по интернет, 27% - по телефона, а 19% са паднали в жертва на имотната мафия. Плашат обаче темповете, с които се въоръжаваме. Ако миналата година 19% са обявили, че притежават оръжие, днес те вече са 31%, а още 17% възнамеряват да си купят. В областта на пороците има добра новина - една четвърт от пушачите твърдят, че са отказали цигарите. Всеки 2-и българин обаче пуши и пие. Половината бранят кефа си с цигари без бандерол и евтин „твърдак" от търговци, свързани със сивия сектор. Всеки 4-и твърди, че няма канализация там, където живее. Но 70% са в мрежата! Близо 45% са се бръкнали за енергоспестяващи крушки, но 59% се оплакват, че им горят лампите. 58% се къпят веднъж или няколко пъти на ден, което е похвално. Останалите 42% обаче разпределят душовете така: на 28% това им се случва 2-3 пъти седмично, на 14% -доста по-рядко. В „мърлявата" група едни 4% признават, че влизат в баня само по празници, а други 3% - още по-рядко. С миенето на зъбите нещата са малко по-добри - 80% хващат четката 1-2 пъти дневно, само 7% след всяко хранене, 8% понякога пропускат, а 5% признават: „Въобще не ги мия!" Научихме още, че на границата между европейската и балканската цивилизация, участниците в анкетата казват „да" на евтаназията на неизлечимо болни и са доста по-резервирани това да се случи с клинично здрави, но бездомни кучета (38%). Цялата лудница, в която живеем, не ни прави по-уверени в светлото бъдеще като държава на прага на еврозоната. Само 27% искат да сме там, другите -не, защото не сме готови. Ама повечето сънародници сънуват работа и живот в чужбина. Ако през 2010 г. 41 % са се гласили за гурбет, днес тази група набъбва до 57%, макар 3/4 да смятат, че това си е доброволно робство. „Ако някъде българите са роби, то от 67 г. са такива в собствената си държава", пише Vili.

В-к "24 часа"
 


Кой чий е в кабинета


В самия край на годината финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков почувства, че твърде дълго е лишавал от завладяващата си откровеност публиката и без превземки обяви, че не харесва работата на колегата си Мирослав Найденов, признание, което и преди е правил. Земеделският началник реши да бъде миролюбив и се скри зад широкия гръб на началника си Бойко Борисов. Премиерът обаче реагира веднага и гръмовно: „Като какъв министър Дянков дава оценка на министър? Защото ние като партия цяла година се опитваме неговите грешки да покриваме и да поправяме в парламента..." Опитът за дисциплиниране на ритащите се по кокалчетата министри поне на повърхността даде резултат. Премиерът дори демонстрира помиряването на двамата министри, като ги настаняваше на съседни седалки в правителствения автомобил при обиколките из страната. Прехвърчалите искри обаче показаха, че напрежението вътре в кабинета си стои. И периодичните изблици на раздразнение и началнически тон на Дянков или задочните му схватки с Цветанов са само признаци за това напрежение. Само през миналата година двамата вицепремиери на няколко пъти влязоха в директни публични схватки по различни теми. Дянков упорито настояваше, че са нужни съкращения в МВР, както и че бюджетът на силовото ведомство е раздут. „Не Симеон Дянков е човекът, който определя как ще бъде разпределен бюджетът", раздразнено коментира през август вътрешният министър, финансист №1 обаче отбеляза точка в размяната на удари, като извади на светло даренията за МВР и те бяха прекратени. Към края на годината пробва да увеличи пенсионната възраст за работещите в армията и полицията и... успя. През 2009 г. в кабинета на ГЕРБ влязоха хора на двамата вицепремиери (освен кадрите, лично подбрани от Борисов) - на Цветан Цветанов и на Симеон Дянков. След няколкото смени на министри балансът на силите днес се е променил. Вътрешният министър е загубил голяма част от верните си министри. Но за сметка на това държи юздите на парламентарната група, като има осигурени гласовете на поне 80 депутати и така може да бламира амбициозен законопроект на недолюбван министър. При формирането на кабинета едно от протежетата на Цветанов беше здравният министър Божидар Нанев, който обаче скорострелно се раздели с поста си. Избор на МВР шефа беше и правосъдният министър Маргарита Попова. С времето обаче двамата откриха, че противоречията помежду им са твърде много. Най-яркото изражение на напрежението помежду им беше съдбата на закона за конфискацията на Попова, който депутатите на ГЕРБ отхвърлиха още на първо четене. Преди това правосъдната министърка си беше спечелила недо-брожелател в лицето на МВР шефа с принципната си позиция по казуса с назначаването на семейната приятелка на Цветанов Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд. В избора на Попова за вицепрезидент някои даже видяха елегантен начин Цветанов да се отърве от един от критиците си в правителството. Нейната наследничка Диана Ковачева, доскорошен кадър на „Отворено общество", не се причислява засега към никое от лобитата. Смята се по-скоро, че тя е посочена от Брюксел. Бившият транспортен министър Александър Цветков също минаваше за избор на Цветанов. Още от самото начало обаче Дянков не харесал Цветков, защото не владее чужди езици, смятал го и за некомпетентен. Макар и близо две години по-късно финансист №1 успя да се справи с него. Новият транспортен шеф Ивайло Московски беше назначен отначало за заместник на Цветков с благословията пак на Цветанов. Запознати обаче твърдят, че откакто оглави министерството, Московски се е преориентирал към лобито на Дянков. Верен на силовия вицепремиер остава най-одумваният напоследък министър Мирослав Найденов. Той обаче си отглежда троянски кон. Тясно свързан с Дянков е шефът на могъщия фонд „Земеделие" Румен Порожанов. Името му нашумя тези дни, след като бе пребит пред дома си от неизвестни лица. Порожанов пое фонд „Земеделие" през март м. г., а до преди това бе шеф на политическия кабинет на Дянков. В момента той управлява най-голямата евро-програма у нас - за развитие на селските райони с общ бюджет 3,2 млрд. евро. Напоследък се завъртя информацията, че Дянков си е харесал Порожанов за земеделски министър. Найденов си спечели неодобрението и в правителството, и в Изпълнителната комисия на ГЕРБ заради решението си да постави начело на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Пламен Захариев. Той беше принуден сам да напусне поста преди месец. Любопитен детайл е, че Захариев живее на семейни начала с лидер-ката на НДСВ Христина Христова. Поводът за негодуванието на ГЕРБ-ерите бе, че неправителствената организация Национален център за социална рехабилитация, на която Захариев бе шеф до юли м. г., е получавала субсидия от държавния бюджет от 1999 г. насам. Според депутатите от октомври 2009 г. до юни 2011 г. НПО-то дължало близо 400 000 лева за заплати. Найденов обаче напоследък получи одобрението на премиера и изглежда, че Дянков ще трябва да поотложи плановете си за поста му. От неодобрението на финансовия шеф засега се отърва и доскоро критикуваният социален министър Тотю Младенов. Въпреки че като бивш кмет на Враца от ГЕРБ той минава за партийна кандидатура, одобрена от Цветанов, Младенов по-скоро предпочита неутралитет, като непрестанно засвидетелства почитанието си към Борисов с реплика: „Премиерът винаги е прав." Дянков има силно лоби в кабинета Най-силни са позициите на финансовия министър в здравното министерство. Но не в лицето на министър Стефан Константинов, който е избор на премиера, финансовият шеф не крие амбициите си да реформира здравната система по свой тертип и смело кадрува през главата на д-р Константинов. Запознати разказват как Гергана Павлова, ресорната зам. здравна министърка по лекарствената политика, и Десислава Димитрова, заместничката, занимаваща се с европроектите и регионалните здравни структури, по време на заседанията на екипа на здравното министерство неведнъж пращали есемеси на Дянков какво точно гласуват и какво обсъждат. За Димитрова това не звучи странно, защото преди това тя беше в екипа на Дянков. При вицепремиера се беше заела с реалното остойностяване на медицинските услуги и изделия. Самият Дянков пък неведнъж е „припознавал" Гергана Павлова за свой човек в МЗ. Наскоро заяви, че успехите в здравеопазването се дължат на нея. Ден по-късно - на 30 декември, в Министерския съвет Борисов го озапти, като подчерта, че успехите се дължат на д-р Стефан Константинов, не на заместничките му. В лагера на финансовия вицепремиер се брои и министърът на образованието Сергей Игнатов. Той оглави ведомството по предложение на Йорданка Фандъкова, но веднага се преориентира към линията „Дянков". Игнатов изцяло следва политиката на бившия кадър на Световната банка към БАН или висшето образование. Той дори подписа граждански договор с майката на финансист №1. Тя го съветваше за кадровата политика в министерството. Най-безспорен като човек на Дянков на пръв поглед изглежда икономическият министър Трайчо Трайков. Известно е, че той е в правителството благодарение на финансист №1. Покрай скандала между двамата да бъде ли уволнен шефът на НЕК Красимир Първанов заради подписаното от него споразумение за „Белене", Борисов припомни тази връзка: „Аз съм избрал Дянков за вицепремиер, а той ми доведе Трайков за министър на икономиката." Икономическият министър все по-често прави самостоятелни ходове и иска да се еманципира частично от Дянков. А като добър тактик Борисов насърчава тази амбиция. Сред неутралните е шефката на ековедомството Йона Караджова, която е сред експертите в правителството. Тя обаче все по-често подкрепя в решенията на Симеон Дянков. Самият той неколкократно я е давал като положителен пример. Личен избор на Борисов е Лиляна Павлова, която наследи строителното министерство от Росен Плевнелиев. За самостоятелен играч минава и Томислав Дончев. В правителството го доведе Борисов. Дончев все повече се стреми да си извоюва собствено влияние. Управлението на еврофондовете му дава основание да държи известна сметка на всички министри (и най-вече на зам.-министри), които разпределят пари от тях. Предложение на среди, близки до Атлантическия клуб, са военният министър Аню Ангелов, както и дипломат №1 Николай Младенов, които се ползват и с одобрението на САЩ. Ангелов обаче често отнася критики от Дянков, че не полага достатъчно усилия, за да реформира ресора си. Спортният министър Свилен Нейков и културният Вежди Рашидов са избор лично на премиера. Докато първият е изключително умерен в изявите си и редовно е хвален за добра работа, скулпторът Рашидов понякога си пати заради прекалено волнодумство.
Простите сметки показват, че Дянков все повече се домогва до позицията на силния човек в правителството. За Цветанов остава да ръководи по свое желание депутатите и партията. Тактиката на Борисов обаче едва ли ще позволи финансист №1 да развява нарасналото си самочувствие. Премиерът внимателно следва максимата, че няма вечни любимци, а трябва да се поддържа равновесието на силите. Така през 2010 г. рейтингов първенец беше Цветанов, сразен от разкрития за имоти и собствените си гафове. През 2011-а изгря звездата на Дянков, а по собствените определения на премиера 2012-а е запазена за Трайчо Трайков. А Борисов както винаги ще напомня, че министрите не са в правителството, за да се обичат, а да вършат работа. 

В-к "Труд"