Translate

понеделник, 7 септември 2015 г.

Обездвижването – европейската „бомба със закъснител!



Убива половин милион европейци и струва над 80 милиарда годишно, сочи ново европейско
проучване, поръчано и публикувано от BG Бъди активен/ISCA и проведено от Eвропейския център за икономика и бизнес изследвания (Centre for Economics and Business Research),
Данните от него показват, че:
-Липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб;
-Един от всеки 4 души в Европа е физически обездвижен, а при младите хора  те са
4 от всеки 5;
-Заседналият начин на живот коства на Европа повече от 80 милиарда евро годишно – с 5 милиарда евро повече, отколкото светът отделя ежегодно за лекарства против рак;
Изследването определя липсата на достатъчна физическа активност като европейската „бомба със закъснител.



Снимка: Kikiriki.Bg
 

Състезанието по крос-кънтри се провежда в Обзор за втора поредна година



Велоклуб "Born2Bike" – Обзор съвместно с Кметство Обзор организира състезание по крос–кънтри.
На 6 септември  велосипедисти от цялата страна, които търсят преживявания, различни от обичайните, ще изминат маршрут с дължина около 45 км и положителна денивелация 920 м. За победителите са подготвени парични и предметни награди.
Състезанието по крос-кънтри се провежда в Обзор за втора поредна година. Тази година то ще е с благотворителна цел в помощ на децата в неравностойно положение от града.



Снимка: Bgnes.Com

България за първи път бе домакин на състезание по маратон за щафети



Надпреварата „София Екиден Маратон” се проведе на 6 септември - в чест на националния
празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане.
Всеки отбор бе съставен от шест души, които изминаха асическата дистанция от 42.195 км. Бегачите бяха разпределени на постове от 5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км =42.195км.
Дисциплината е лицензирана от международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти.
Състезанието се проведе  в четири категории - изцяло мъжка щафета, изцяло женска щафета, смесена щафета (две жени и четири мъже) и корпоративна (2 жени и четири мъже). Всеки участник има номера и щафетна лента с чип, която трябва да предаде в определеното разстояние (20 м преди и след старт/финала).
В надпреварата стартираха най-добрите български бегачи, както и отбори от Гърция, Сърбия, Турция и Македония.
Щафетните маратони са изключително емоционални и са едни от най-популярните надпревари по света. В различни страни тези състезания имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция. Самото състезание ще се проведе под патронажа на японското посолство у нас.
Първото подобно състезание се организира в Япония през 1917 година от в.„Йоимури Шимбун“ – един от най-популярните вестници в Страната на изгряващото слънце. Поводът е годишнина от преместването на столицата от Киото в Токио, а надпреварата се провежда в рамките на три дни на дистанция от 508 километра, колкото е разстоянието между двата града. Самият термин „екиден“ е комбинация от японските думи, означаващи „пункт“ и „предаване“ и е измислен от големия японски поет Токи Земаро, който по това време работи във вестника. Целта е да се предаде щафетната лента между отделните постове.
Повече информация за историята на щафетните маратони, както и най-важните новини от състезанието в София може да намерите на www.sofiaekidenmarathon.com


Снимка 2: Gong.Bg
 


Какво не знае фермерът



От 6 септември, всяка неделя от 16:00 часа

Заглавието е базирано на израза - „Каквото фермерът не познава, не го яде”. А това е типична холандска поговорка, която означава, че „Човек не би ял нещо, което не познава.
Няколко истински фермерски семейства ще са подложени на кулинарно изпитание. Вместо класическото меню от месо и картофи, тези семейства ще приемат различен готвач всяка вечер от седмицата в дома си, който ще им готви необичайни етнически ястия, които никога не са опитвали. Семействата ще опитват разнообразната храна и ще оценяват готвачите и самите ястия. Това е забавно пътешествие с дестинация опознаване на разнообразието на кухнята.

Стари обувки за Театър Азарян



Театър Азарян към НДК участва по оригинален начин в тазгодишното издание на
фестивала “София диша” с тема “Музика и танц”. В края на август на столичната улица “Оборище” желаещите даряваха старите си обувки, които ще бъдат използвани при оформлението на интериора на фоайето към новата театрална зала. Всеки един чифт обувки ще бъде обработен по специален начин и ще бъде превърнат в част от дизайна, с което дарителите на практика стават част от новата театрална сцена на София с нещо лично. В нея ще има и обувки на известни български личности.
„Обувките означават посока, начало. Силно театрално начало за новата ни сцена“, споделиха от екипа на театър Азарян.
Деян Донков, Йосиф Шамли, Красимира Кузманова, Юлиан Вергов, Георги Тенев, Мони Монев, Малин Кръстев, Стефания Колева, Жоро Любенов и други популярни лица също подкрепиха идеята. Самият директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош остави ботушите, с които стана неколкократен републикански и балкански шампион по езда.
Интересната идея е на Никола Тороманов – Фичо, който работи по сценографията и интериора на залата. Обувката не е избрана случайно – големият български режисьор Крикор Азарян e работил първо като обущар и винаги е акцентирал върху тази част от живота си. Инициативата за събиране на обувки продължава и през  месец септември, където всеки желаещ ще може да дари своите стари обувки в стаята на дирекция “Театрално сценични изкуства”, откъм служебен вход А3 в сградата на НДК. Дарявайки обувки, всеки попълва имената си и оставя контакт за обратна връзка, което му дава възможност в бъдеще да получава актуални новини за събитията в театър Азарян.

В края на август с грандиозен концерт в Бургас бе закрито третото издание на ЖИВЕЙ АКТИВНО! за 2015 година



Събитието бе организирано с подкрепата на Община Бургас и беше част от отбелязването на
10-тата годишнина на инициативата на Нестле България за балансирано хранене и активен начин на живот.
На сцената пред Пантеона Лора Караджова, Рафи, Лео, Играта, Skiller, Сантра, Кристина Дончева, Ангел Ковачев, Павел и Венци Венц забавляваха бургазлии и гостите на града с едно неповторимо музикално шоу.
Световният шампион по Beat-Box – Skiller преподаваше уроци на всички желаещи да научат повече за имитацията на звуци.
През целия ден край морето бяха организирани десетки семейни игри, волейбол, футбол, водна топка, Heal Fit Gymnastics, Beat-Box, зумба, готвене, Kangoo Jumps и забавления за домашни любимци. Движение, спорт, състезания, игри за балансирано хранене, готвене, танци, музика и семейни щафети са само част от идеите, към които доброволци от цялата страна могат да се присъединят на сайта www.jiveiaktivno.bg и да станат част от юбилейната програма на събитията в кампанията.

Коалиция «Народен съюз» откри свой офис в Карнобат



В коалицията влизат: ПП БАСТА, създадена от бивши видни членове на ГЕРБ; движение
“Бъдеще и развитие за България” с лидер съпредседателя на парламентарната група и шеф на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев; Земеделски народен съюз на депутата Румен Йончев; “Гергьовден”; партията на Стефан Софиянски - ССД, чийто лидер е Радослав Кацаров, и тази на Евгений Бакърджиев - БДС “Радикали”.
«Обединени сме от идеята, че Карнобат има остра нужда от ново отношение на местната власт към гражданите и към развитието на общината. На местните избори ще се борим основно за повече наши представители  в Общинския съвет. В листата ще заложим на хора, интересуващи се от случващото се в родният им град, които да променят статуквото на управлението. Считаме, че за Карнобат може да се направи много по-добра стратегия и визия за развитие», коментира Вяра Петрова, която ще ръководи предизборния щаб на коалицията.
Офисът на «Народен съюз» се намира в центъра на Карнобат, до входа на
р-т «Елегант». Всеки ден между 9 и 18 часа представители на коалицията ще очакват там гражданите, които имат конкретни предложения за бъдещето на Карнобат, да дадат своите предложения, да споделят проблемите си и да се запознаят с предизборната платформа на новата местна коалиция.

Лимитираната серия на часовника от LG е по-скоро бижу, отколкото носимо устройство


Лимитираната серия на премиум смарт часовника LG Watch Urbane Luxe е разработена в сътрудничество с американската компания за бижута REEDS Jewelers. Това луксозно
носимо устройство е украсено с 23-каратово злато, има разкошна каишка от алигаторска кожа и се предлага в красив калъф, покрит с пиано гланц. LG Watch Urbane Luxe ще се предлага в края на октомври и продажната му цена ще е приблизително 1200 щатски долара. 
LG Watch Urbane Luxe има разгръщаща се закопчалка, която му придава елегантен вид. 
“Не бива да считаме носимите устройства за продължение на смартфона ни, а по-скоро за продължение на нас самите като личности,” каза Крис Ийе, вицепрезидент и оглавяващ маркетинг комуникациите на LG Mobile Communications Company. “Тази смесица от занаятчийско умение и технология е естествена еволюция за смарт часовника, който се превръща повече в лайфстайл аксесоар, отколкото в хардуер. Смятаме, че това е добра посока за развитие на носимите устройства и искаме да окуражим тази трансформация.”
Всеки от 500-те часовника от лимитираната серия ще бъде гравиран със свой собствен сериен номер за по-голяма автентичност. Посетителите на IFA 2015 могат да разгледат това изящно творение на изкуството на щанда на LG в зала 18 на Messe Berlin между 4-ти и 9-ти септември.

LG пуска на пазара най-новия модел TONE ULTRA™

 от изключително успешната си серия Bluetooth слушалки.Като подобрен наследник на

модела TONE ULTRA HBS-800, HBS-810 е специално създаден да осигури подобрено звуково преживяване.Новите TONE ULTRA идват с подобрени характеристики, които преди бяха налични само при слушалките от висок клас и доставят звук с премиум качество.
Технологията Quad-Layer Speaker Technology™ осигурява подобрен бас, средни тонове и подобрява цялостното качество на звука чрез оптимизирано аудио изравняване. Гъвкавите части от силиконов гел на „тапите за уши изпълват ушната кухина и осигуряват максимална звукова изолация и по-чисто свирене на музика с много малко вмешателство от външни звуци.
Иновативната технология на LG за управление на кабелите прави „тапите” за уши изцяло прибиращи се, без да оставя заплетени жици, и помага на слушалките да запазят изискания си вид по всяко време. Двупосочният бутон за спорт прави лесно контролирането на звука, както и съдържанието - с налични опции за бързо превъртане или назад.
Подробности за цена и наличност ще бъдат обявени локално по времето на стъпването на местния пазар. Посетителите на щанда на LG на IFA 2015 (зала 18 на Messe Berlin) ще могат да тестват TONE ULTRA от 4-9 септември.

29 лекари-хомеопати се натръшкаха дрогирани


и се озоваха в болница. Инцидентът станал по време на научен семинар в Хамбург, съобщи в. „Билд". Близо 190 служители на Червения кръст, 70 пожарникари и 15 линейки уучаствали в

мащабната операция по спасяването им, а за бързото им транспортиране е ангажиран и хеликоптер.
Полицията подозира, че те са експериментирали с наркотика "2С-E", наричан още "Aqua Rust", който е забранен в Германия от края на 2014-а.
Мъжете и жените, на възраст между 24 и 56 години, са намерени с остри спазми в градината, пред заседателната зала. Контактът с опиянените бил труден, а те се оплаквали от сърцебиене, задух и внезапна стягаща болка в гърдите.
Специалисти установили, че пострадалите медици са използвали амфетамини. Докато изтрезнеят и си спомнят развоя на събитията, полицията е завела наказателна процедура срещу тях.



Снимка: Burgasnovinite.Bg
 







Орешарски атакува Москов и здравната му „реформа“!



Бившият премиер Пламен Орешарски обяви, че правителството не е осъществило нито една
реформа. Той обяви, че не може да даде никаква оценка на Кабинета Борисов 2, но „стиска палци“ за по-добро. Видимо ядосан Орешарски хвърли камъни в градината на здравния министър Петър Москов , където нищо не се върши, а има належаща необходимост. „Ако съдим по резултатите, резултати все още няма, това правителство дойде с анонсиране за реформи - за сега няма нито една. Здравната до момента се изчерпва с обединяване на болнични звена, а там има крещяща нужда“, каза Орешарски пред Нова ТВ. Това ясно говори, че министрите от РБ, както и заявките за реформи и промяна са били само празни приказки без никакъв резултат. Орешарски не навлезе в дълбока конкретика, но думата „реформа“ спомената на няколко пъти, говори, че „атаките“ към управлението са в посока РБ.

Vsichkinovini.com
Снимка: Сlubz.bg
 

Нелепата здравна реформа



Деница Сачева: За да е най-комплексно и най-ефективно лечението, да обединимвсички болници в една

В психологията деструктивният инат се определя като безсмислено настояване за нещо без
основание. Месеци наред след като бяха предложени и приети от Народното събрание основен и допълнителен здравен пакет, няма човек, който да може да каже какво е това и какво съдържа. Мащабното сливане на болници в центъра на София не доведе до планираните и широко прокламирани ефективност и ефикасност. Мащабната реформа на спешна помощ се оказа просто сливане на Спешна помощ в София-град и София -област, което е силно противоречиво и с неясен краен резултат. Предложението да се въведе акциз за вредни храни, с който да се финансира закупуването на лекарства, беше посрещнато със стена от мълчание - просто то респектира със своето безсмислие. Предложения, родени с мечта за Харвард, но с мисъл от Свищов. Ще започнат сега пак едни спекулации - че, видиш ли, големи били промените, борели статуквото, нарушавали сенчести интереси и прочее, та затова били отхвърлени. Пак ще има инсинуации кой подкрепял, кой не. Нека говорим честно и сериозно. Предлага се НЗОК да сключва договори с болнични обединения за комплексни грижи. Какво ще се разбира под комплексни грижи? Защо болниците трябва да бъдат принуждавани да се обединяват? Колко структури може да има в едно обединение, така че да се осигури най-комплексно лечение за всички видове заболявания? Възможно ли е, за да е най-комплексно и най-ефективно, всички болници да се обединят? Подобни предложения са наистина нелепи. Интеграторите на здравна и медицинска логистика за даден човек са общопрактикуващите лекари. Ако са стимулирани и направлявани добре, те ще изпълняват тези функции, без да се нарушава свободната воля на пациента. Обединението на столичните лечебни заведения завърши с пълно фиаско. Механичното обединение на структури не осигурява всеобхватност и качество само по себе си. Предлага се приватизация. Приватизацията имаше своята роля и смисъл преди 15 години. Тогава беше ясно, че ще има инвеститорски интерес и парите, налети в частни болници, можеха да влязат в държавата, като се приватизират лечебни заведения. Поради популизъм това беше изпусната възможност. Сега частните лечебни заведения са на всеки ъгъл -кабинети, центрове, клиники, болници. Как, от една страна, увеличаваш рестрикциите за частни здравни заведения, а от друга - искаш приватизация? И как хем нямаме лекари, хем имаме много частни болници?Има много други начини да стимулираш частните инициативи в здравеопазването. И това не заплашва държавата, защото НЗОК остава най-големият платец на здравни услуги, стандартите се определят от държавата, контролът е в нейните ръце. Смешно е да се очаква, че ще има бурен приватизационен интерес към лечебни заведения в среда, в която правилата се променят на всеки 6 месеца, моделът на финансиране е непрестанно под дискусия, пазарното мислене е кът, а връзкарството, корупцията и точенето на публичен ресурс са ключови за функционирането.За Бойко Борисов министър като Петър Москов е идеалната порода. Същински Матросов на амбразурата, който го играе и главен психиатър в коалицията. С трикове и циркове обаче се управлява до време. Настъпва часът, в който липсата на смисъл придава невъзможност за нормалното съществуване. Дори и за депутатите на ГЕРБ. Съединението прави силата. Но не и късото.

В."Труд"
Снимка:Whoisinbg.wordpress.com




 

Местна власт е една от големите обществени язви


каза лидерът на ДСБ Радан Кънев, който сравни местните избори в България със
състезание между брокери на гласове, а не като дебат за политики. 
По думите му това една от основните причини за тежкото състояние на общините ни и за много доброто състояние на олигарсите, които се въртят около тях. „Никой в Реформаторския блок не се съмнява, че смисълът да участваме в управлението е да променяме страната в сферите на здравеопазването, антикорупционното законодателство и съдебната власт", каза съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок.  
По думите му предстои разговор на Петър Москов с премиера. 
„Ако искаме просто да управляваме, сме най-стабилната коалиция на света, но целта на Реформаторския блок е да променяме страната и в този смисъл коалицията е много трудна, защото не всички в нея искат такава промяна.В момента сме доста самотни, както виждате, справяме се - бавно, трудно, с отлагане, но ако някой си представя, че ще ни бъде лесно, то той е имал доста грешна представа за българската политика. Съпротивата е много жестока", каза ощ той.


Снимка: Zadkulisite.сom

Притежателите на смарт телевизори LG с webOS 1.0 ще получат безплатна актуализация Value Pack Upgrade



Тя включва 4 от основните функции на най-новата версия на софтуерната платформа webOS    webOS 2.0 - My Channels, Quick Setting, Input Picker и Live Menu, които подобряват 
преживяванията, чрез по-интуитивно визуално оформление, по-удобни бутони за бърз достъп, по-кратко време за зареждане и по-бърза реакция при превключване между приложенията.
Функцията My Channels дава възможност на потребителите да имат по-лесен достъп до любимите си телевизионни канали, като създават връзка с тях през стартовата лента. Quick Settings позволява промяната в настройките на телевизорите с webOS да се случва без прекъсване на излъчването на телевизионната програма. Input Picker незабавно разпознава свързаните към телевизора смарт устройства и така те могат да се използват веднага. След актуализацията се подобрява и потребителският интерфейс на Live менюто, осигурявайки по-лесно и по-интуитивно търсене на съдържание.
 Актуализацията на webOS 1.0 ще бъде възможна от 21-ви септември. Притежателите на webOS 1.0 телевизори, които имат опция за автоматично актуализиране ще го получат автоматично. В случай че автоматичното актуализиране не е възможно, потребителите ще бъдат навигирани стъпка по стъпка през лесния процес на актуализация чрез изскачащи съобщения.

НДК отбелязва 50 години от рождението на Андрей Баташов с филма “Глава в стената”



На 7 септември 2015 г. в ПРЕСКЛУБ – Националния дворец на културата (НДК),
директорът на Мирослав Боршош представи биографичния документален филм за Андрей Баташов “С глава в стената”.
"Радвам се, че филмът за Баташов е сред първите, на които НДК е съпродуцент. С премиерата на лентата на рождения му ден ще си спомним за него и ще му отдадем заслужена почит", каза Боршош.
В пресконференцията взеха участие майката на Андрей Баташов Теодора Стефанова, сценаристът на филма Велислава Дърева, продуцентът на лентата Павел Павлов, приятели и колеги на Андрей Баташов.
Филмът ще бъде показан пред публика за първи път на 10 септември от 19:00 часа в кино “Люмиер”. Билетите са в продажба от утре на касите на Билетен център НДК.

„Алчен за футбол“ - мотивира младите да спортуват


Организация „Алчен за спорт“, която изрисува колоните при НДК с ликовете на Стефка Костадинова и Йордан Йовчев, е готова с нова изненада – този път за любителите на футбола


На 13-ти септември в Студентски град, на игрищата до УНСС, стартира турнирът „Алчен
за Футбол“.  Двубоите ще се развият по стандартната схема за минифутбол с 5 полеви играчи и 1 вратар, а наградният фонд на турнира е 1 000 лв.

Организаторите са подготвили  алтернативни игри за публиката по време на почивките между срещите, както и посещения от известни спортни личности. 

Турнирът „Алчен за Футбол“ е част от глобалната идея на организаторите, целяща да мотивира повече млади хора да спортуват и да живеят здравословно. Регистрацията на отбори вече тече, а крайният срок за записвания е 10-ти септември. Повече информация за самото събитие можете да откриете на страницата на организацията-al4enzasport.com или на телефон 0988 912 955.

FOX - Светкавицата – сезон 1



от 7 септември, от понеделник до петък от 21:00 часа
премиера за България


„Светкавицата“ е скоростна драма за супергерой, която проследява приключенията на най-бързия човек на планетата. 
Сeриалът е създаден от екипа, стоящ зад „Стрелата“, изпълнителните продуценти Грег Берланти и Андрю Крайсбърг и режисьора Дейвид Нътър. 
По сценарий на Берланти, Крайсбърг и главният творчески директор на „Ди Си Ентъртеймънт“, тази екшън драма проследява живота на Бари Алън – учен, работещ за полицията, със сърце на герой и искрено желание да помага на другите. Емоционално застинал след деня, в който майка му е убита (а баща му несправедливо осъден за престъплението), Бари е прибран от разследващия инспектор Уест и  отгледан в дома на полицая, заедно сАйрис, свръх умната му дъщеря, която се оказва и момичето мечта за Бари. Но когато внезапно се случва опустошителен инцидент в сградата на ускорителя за елементарни частици „С.Т.А.Р.“ се оказва, че Бари е придобил способността да се
движи със свръх скорост, без да бъде засечен от човешкото око. Той може да използва и енергия, която му позволява да достига до моменти извън времето – както в миналото, така и в бъдещето.
С прекрасен характер и вечна усмивка Бари Алън, по прякор Светкавицата, най-накрая успява да продължи напред с живота си … много, много бързо!