Translate

петък, 12 февруари 2016 г.

В ЖИВЕЙ АКТИВНО! до момента да се включили над 215000 души



През 2006 година 2000 столичани са участвали в пешеходните походи и спортните активности на ЖИВЕЙ АКТИВНО!, а през миналата година - 30 000.
Тази година инициативата стартира на 19 юни в София с маршрут НДК - Южен парк.
Спортното събитие ще се проведе във Варна на 10 юли, в Бургас на 28 август и в Пловдив на 18 септември.
Всяка година ЖИВЕЙ АКТИВНО! все повече се разраства и все повече хора участват в кампанията, привлечени от идеята да спортуват, да се движат и да бъдат активни.



В Белгия от март 2016 г. ще се продава лекарство, което съдържа активните съставки на канабиса



То ще бъде достъпно само с рецепта и първоначално ще бъде продавано единствено в аптеките към болниците, срещу 600 евро, като все още не е определено каква част от стойността му ще
бъде възстановявана от здравната каса.
Медикаментът е предназначен за облекчаването на болките, от които страдат пациентите с множествена склероза.
Според лекари обаче той трябва да бъде достъпен и за болните от рак. По тяхно мнение следва да може да се използва изобщо за потискане на болката, тъй като въздействието му е безспорно доказано, а и няма друго средство с подобно влияние над организма.
Лекарството - британско производство за първи път е било разрешено във Великобритания през 2010 г., след като е преминало всички възможни проверки и изпитания. След като тази процедура е приключила, в ЕС е станало по-лесно да бъде разрешена употребата му, тъй като повече не се налага изначална проверка на препарата, а се прилага т. нар. "взаимно признаване" на неговите способности. Досега двайсетина държави в ЕС са разрешили използването му.
Белгия е взела решение за прилагането на медикамента през 2012 г., но е била необходима промяна в закона. Тя е гласувана през юни м. г. и това направи възможно употребата на първото в страната лекарство, съдържащо канабис.

Зов за помощ: Помогнете да подарим здраве на Таня!



Казвам се Стойка и съм майка на Таня Дончева, на 22 години от Стара Загора. Моето съкровище се разболя преди по-малко от година. На 27 февруари 2015 година
разбрахме, че има тумор в мозъка. Това беше най-ужасният ден в живота ми. На 04 март, сутринта, Таня се влоши, получи хидроцефалия и се наложи да й сложат клапа. Две седмици по-късно й беше направена операция в София. Всичко беше наред след операцията, само че за кратко.
На 20 юни състоянието на Таня се влоши и изпадна в кома. На 22 юни беше оперирана в състояние на кома в същата болница в София. Операцията беше успешна и на 23 юни тя излезе от комата. За съжаление, резултатът от хистологичното изследване беше 4 степен мултиформен глиобластом и трябваше да се прави лъчетерапия и химиотерапия. След терапията обаче туморът беше нараснал наново и се наложи трета операция. Тя беше на 17 ноември 2015, отново в същата болница. След операцията обаче имаше поражения. Не можеше да си вдига клепачите (двустранна птоза) и се движеше само с чужда помощ. В момента проължава да е на химиотерапия, но, за съжаление, няма големи подобрения. Последната МРТ показа, че има още от тумора. Предлагат ни лечение в Турция с радиохирургия и казват, че има добри шансове. Затова са ни неободими средства, с които, в следствие на множеството операции, ние вече не разполагаме.
Таня е студентка. Следва в УНСС със специалност Международни отношения. Беше последен семестър, когато се разболя. Мечтата й в момента е да се излекува и да завърши образованието си. Иска след завършването си да работи като медиатор. За Коледа поиска да й подарим здраве. Обещахме й, че ще й го подарим, но нямаме достатъчно средства за лечението. Знам, че има много добри хора, и ще ни помогнат, за което предварително благодаря от сърце. Тя е само на 22 години... Моля ви, помогнете ни да сбъднем мечтите на дъщеря ни.

Дарителска сметка в лева при банка ДСК ЕАД:
Таня Дончева Дончева
IBAN: BG69STSA93000023260127
BIC: STSABGSF
За контакти:
Стойка Дончева
0899365363

ЖИВЕЙ АКТИВНО! разширява инициативата си за активен начин на живот и балансирано хранене през 2016 г.



Мотото на ЖИВЕЙ АКТИВНО! 2016 е „По-добри заедно“

Нели Ангелова, мениджър „Корпоративни връзки“ на Нестле България, зам.-министърът на младежта и спорта Асен Марков, зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов, зам.-кметът
на Община Пловдив Георги Титюков, Йорданка Бенова-Ананиева, зам.-кмет на Община Бургас и Данчо Илиев от Дирекция „Спорт“ към Община Варна обявиха плановете, бюджета си, както и общите планове на инициативата ЖИВЕЙ АКТИВНО! 2016.
Сред официалните гости на събитието бяха Красимир Дунев – президент на Българската федерация по гимнастика, Антон Бонов от Българската федерация по лека атлетика, Росина Атанасова от Българската федерация по художествена гимнастика, проф. Апостол Славчев – зам.-ректор на НСА и Йорданка Благоева от Българския олимпийски комитет, които изразиха своята подкрепа за развитието на каузата за активен начин на живот и балансирано хранене.
Посланици на инициативата са обичаните български спортисти – Евгени Иванов-Пушката, Йордан Йовчев, Тереза Маринова и Тити Папазов. Те представиха програмата на компанията, която и тази година продължава да разширява своя обхват с цели да се предоставят
разнообразни и богати възможности за спорт, движение и балансирано хранене за цялото семейство, като се мотивират все повече хора да открият приятната страна на движението и спорта. Маринова обяви, че ще бъде част от "Живей Активно!" и в четирите града.
За единадесета поредна година под мотото на ЖИВЕЙ АКТИВНО! Нестле България, най-голямата компания за храни и напитки, подкрепя редица спортни проекти в цялата страна. Тази година освен жителите на София, Варна и Бургас в инициативите ще се включват и пловдивчани.
Мотото на ЖИВЕЙ АКТИВНО! 2016 е „По-добри заедно“. На него са посветени и първите активности, организирани от компанията. някои от най-популярните и обичани български спортисти и лица от телевизионния екран ще призоват феновете на инициативата да живеят активно през цялата година и да преоткрият движението като приятно занимание, което могат да споделят със своите близки и любими хора. В продължение на 5 месеца Нестле и Дарик радио ще организират поредица от събития, в които SkilleR, Део, Сантра, Йордан Йовчев, Тереза Маринова, Евгени Иванов-Пушката и Тити Папазов, техните семейства и близки хора ще спортуват и ще се забавляват, заедно с всички активни българи.
С отбелязването на своята 150-годишнина през 2016 Нестле продължава да създава добавена стойност за обществата, в които развива дейността си. . Като един от най-големите стратегически инвеститори в страната от 2006 г. до днес, Нестле България инвестира над 10 милиона лева и планира да продължи да увеличава инвестициите си в различни проекти със същата насоченост и през настоящата година.


Отворено писмо относно критерии за лечение на пациенти с безинтерферонови терапии за хпатит С




 На вниманието на:

Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ
УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

Копие до:
Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА-ПРОДАНОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЗДРАВНА КОМИСИЯ, НАРОДНО СЪБРАНИЕ
БЪЛГАРСКО ДРУЖЕСТВО ПО ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯ

Уважаеми д-р Комитов,
 
Обръщамe се към Вас във връзка с предстоящото приемане на критериите за лечение с новите безинтерферонови терапии за хепатит С, заплащани от НЗОК, които бяха включени в Позитивния лекарствен списък в края на 2015 г. и бе обявено, че ще бъдат налични за пациентите от 1 януари 2016 г.
Тъй като с нас всекидневно се свързват разтревожени за своето бъдеще пациенти, на 13 януари изпратихме до Вас писмо с молба да разясните от кога реално  ще има достъп до безинтерфероновите терапии. Все още нямаме отговор, което е изключително притеснително за нас и стотиците хора, за някои от които, тези медикаменти са последен шанс за живот. Наясно сме, че екип от специалисти в момента обсъжда гореспоменатите критерии, като се надяваме те да бъдат в полза на пациента, а не поредната рестриктивна мярка.
Като пациентско сдружение, бихме искали да напомним, че достъпът до лечение следва да е равен за всички нуждаещи се, без оглед на тяхното чернодробно увреждане. Ако нямаме гарантиран, свободен и равен достъп до новите безинтерферонови терапии, освен че е проява на дискриминация спрямо пациентите с по-леки увреждания, то е предпоставка с течение на времето те да ги развият. Тогава лечението може да се окаже невъзможно или по-продължително и сложно, което ще струва допълнителни средства на Касата.
Бихме искали да обърнем внимание , че своевременното излекуване на хепатит С спестява обществени средства за последващи хоспитализации, обезщетения при временна нетрудоспособност, лечение на усложнения, трансплантации и др. Имайки предвид, че тези терапии са с минимални странични ефекти, съкратен период на лечение и несравнимо по-висок процент успеваемост, то те следва да се прилагат при всички пациенти с хроничен хепатит С. Нека не забравяме обаче, че сред тях има и такива с придружаващи автоимунни заболявания, коинфектирани с ХИВ, лица, преминали множество неуспешни терапии с интерферон, които не могат да чакат повече. Времето на тези хора изтича!
Ето защо бихме желали да получим ясни отговори на следните въпроси:
1. Кога в България ще започне да се осигурява за пациентите заплатено от НЗОК безинтерфероново лечение?
2. Какви ще бъдат критериите за достъп до него?
Ние вярваме, че само в открит диалог с институциите можем да постигнем най-добро решение за пациентите, ето защо очакваме Вашия коментар във възможно най-кратък срок, с оглед важността на проблема.

С уважение: Силвана Лесидренска
Председател Сдружение „ХепАктив”

Диабетът не признава възраст, пол и раса


Той се превръща в пандемия. През м. г. диабетиците в света са 400 милиона души. Прогнозата е след 25 години те да достигнат близо 642 млн. души. Статистиката сочи, че
у нас регистрираните диабетици надвишава 500 хиляди и съществува тенденция на увеличаване на заболелите с 23 хиляди средно годишно, което означава, че на всеки 21 минути имаме по един нов диабетик в страната. Важно е да се атакува заболяването чрез ранно, комплексно, ефективно и ефикасно лечение. От изключително значение е здравните специалисти да следват следните принципи при избор на терапия: да бъде приложено подходящото патогенетично лечение и подборът на медикамента да бъде прецизно направен според индивидуалната цел и очакваната ефективност спрямо гликемията и усложненията на ЗД тип 2.
Empagliflozin е одобрен за употреба в ЕС през м. май 2014 година под търговското наименование JARDIANCE®, а от началото на тази година е наличен в България със 100% реимбурсация от НЗОК при издаден протокол 1Б, удостоверяващ съответствие с определени критерии, в сила от 1  февруари 2016 г.
JARDIANCE® е медикамент от групата на SGLT2-инхибиторите – най-новият Клас антидиабетни средства и оказва директно влияние върху понижението на кръвната захар, като действа на ниво бъбрек. Медикаментът се предлага у нас под формата на таблетки от 10 mg за еднократен дневен прием при пациенти, при които диетата и физическите упражнения не осигуряват необходимия гликемичен контрол. Показан е: за самостоятелна употреба в случаите, когато приложението на metformin е неподходящо, поради непоносимост; за съвместна употреба съвместно с други медикаменти, които понижават нивата на глюкозата, включително инсулин, когато контролът на гликемичния контрол е незадоволителен.
Jardiance® (empagliflozin) не е предназначен за хора с диабет тип 1 или за хора с диабетна кетоацидоза (повишени нива на кетони в кръвта или в урината). Медикаментът не е показан за лечение на наднормено телесно тегло.

Двама от най-добрите бармани в света откриха второто предизвикателство в състезанието Diageo Reserve World Class България 2016



Diageo Reserve World Class - най-голямото и най-авторитетното годишно събитие в
барманската индустрия в света. Тазгодишното му издание е второто за България. Над 60 от най-добрите ни бармани мерят сили в три предизвикателства и вълнуващ национален финал през юни, който ще изстреля българския победител директно към световните висоти на големия международен финал в Маями.

Първото предизвикателство пред българските бармани беше през  декември 2015 г. на тема Микро машини –посветена на микроорганизмите, отговорни за ферментацията. В рамките на това предизвикателство участниците трябваше да създадат оригинален коктейл, използвайки т.нар. микромашини и премиум продуктите на Diageo Reserve.
В края на миналия месец те представиха оригиналните си рецепти на живо пред Тим
Джъдж - един от най-добрите бармани в света, глобален представител на Bulleit и изключителен миксолог  и Витеслав Сирок, финалист в Diageo Reserve World Class за Чехия през 2015 г.
По време на събитието бе поставено началото и на второто предизвикателство в рамките на Diageo Reserve World Class България 2016 г. „Да пием с мисъл“. Тенденцията към осъзнато хранене съвсем логично води със себе си и тенденция към осъзната консумация на напитки – хора внимават с какво се хранят и какво пият. Повишаващото се търсене на напитки, които са по-леки по стил, алкохолно и захарно съдържание, води до интересни експерименти в миксология, с които предстои да се сблъскат и българските участници в Предизвикателство 2. Сред темите, които ще бъдат засегнати в предстоящото предизвикателство са газирането, освежаващи коктейли и брънч напитки, модерни крафт бири, науката на аперитивите и диджестивите и още много други.

 

LG започва разпространение на два модела от своята K серия (K10 и K4) на ключови световни пазари



а именно страните от ОНД и Европа, в това число и България. Втората фаза от разпространението ще започне през идните седмици в Латинска Америка, Близкия Изток и Азия.

Тя е от съществено значение за компанията, тъй като е изключително привлекателна за масовия пазар. Продуктите от K серията са с премиум дизайн и предлагат усъвършенствани функции на камерата без да са на премиум цена.  
Лъскавият корпус на K10 с дизайн в стил „полиран камък“ е подсилен от новоразработеното стъкло 2.5D Arc Glass, което придава още по-елегантен завършек. Сложната шарка на гърба осигурява оптимален захват и не позволява на телефона да се изплъзва от ръката.
Телефонът има 5,3-инчов HD In-cell сензорен екран, камера с премиум функции – задна камера до 13 мегапиксела и рядко срещаните за предна камера 8 мегапискела, а батерията е издръжлива със своите 2 300 милиампер часа (mAh).
K4 е един от най-практичните в класа си базови смартфони, притежаващ 4,5-инчов дисплей, 8 гигабайта памет и възможност за LTE свързване.Моделът предлага вече
познатия уникален потребителски интерфейс на камерата, позволяващ опции като Gesture Shot и Flash for Selfie, наследени от G серията и отличаващи го от конкурентите.
“Достъпните телефони от масовия клас с усъвършенствани функции стават все по-важни,” каза Дуно Чо, президент и изпълнителен директор на LG Electronics Mobile Communications Company. “Моделите от нашата най-нова K серия са проектирани така, че потребителите да могат да се докоснат до философията на LG за премиум дизайн и оптимизирано мобилно преживяване.”

K10 основни характеристики:*
Дисплей: 5,3-инчов HD In-cell Touch
Чипсет:
LTE: 1.2GHz или 1.3GHz четириядрен / 1.14GHz осемядрен
3G: 1.3GHz четириядрен
Камера:
LTE: задна 13MP / предна 8MP или 5MP
3G: задна 8MP / предна 8MP или 5MP
Памет:
RAM: 2GB / 1.5GB / 1GB
ROM: 16GB / 8GB
Батерия: 2 300mAh
Операционна система: Android 5.1 Lollipop
Размер: 146,6 x 74,8 x 8,8mm
Мрежа: LTE / 3G
Цветове: бял / индиго / златен
Други: 2.5D Arc Glass / Gesture Shot / Tap and Shot / Gesture Interval Shot*

K4 основни характерисктики:*
Дисплей: 4,5-инчов FWVGA
Чипсет: 1.0GHz четириядрен
Камера: задна 5MP / предна 2MP
Памет: 1GB RAM / 8GB ROM
Батерия: 1,940mAh
Oперационна система: Android 5.1 Lollipop
Размер: 131.9 x 66.7 x 8.9mm 
Мрежа: LTE
Цветове: бял / индиго
Други: Gesture Shot / Flash for Selfie
------
* Характеристиките/функциите могат да варират в зависимост от пазара.

Марина Кискинова откри Hip Hop Awards 2016


Тя изпя новата си песен „Огледало”, а с рапъра Лексъс представи и дуетното си парче „Какво си мислиш?”. На сцената в танците й партнираха момичетата от VS Dance и момчетата от XNRG със специална хореография, подготвена за събитието.
На сцената се качиха още „Ъпсурт”, 100 Kила, Pavell&Venci Venc, група ЕССС, Атанас Колев, както и новите тракове на F.O и Спенс и Ice Cream, Боби Ваклинов и Хонг Конг.

Coca-Cola обяви новата си глобална маркетинг стратегия - „Един бранд“



За първи път всички продукти от семейството на Coca-Cola са под един бранд и в една обща
глобална кампания под надслов „Taste The Feeling”, която през 2016 г. стартира в световен мащаб. Новият слоган на компанията замества - “Отвори път на щастието“, който е от последните 7 години.
Мащабната комуникационна кампания освен него включва и нова визуална идентичност, над 100 вълнуващи визии от световноизвестните модните фотографи Guy Aroch и Nacho Ricci, 10 клипа, интерактивна дигитална платформа, нова оригинална музика.
„Taste The Feeling“ е името на новия химн на Coca-Cola, специално разработен от музикалните звезди Conrad Sewell и Avicii.
Тази промяна подчертава ангажимента на компанията за предоставяне на избор на потребителите, така че всеки може да предпочете своята Coca-Cola, с или без калории, която най-добре отговаря на неговия вкус, начин на живот и хранене.
„Coca-Cola не е само продукт за специални моменти, а ни помага да направим повече моменти специални. Това е идеята на кампанията - да преоткрием уникалния вкус на Coca-Cola и удоволствието за всички сетива. Връщаме се обратно към корените си“, сподели Камен Алексов, Търговски Директор на Coca-Cola за България и Адриатическия регион.А Светослав Атанасов, Изпълнителен директор на Coca-Cola ХБК България подчерта:
България е много специална страна за Coca-Cola вече 50 години. В компанията са заети 2 000 души, като тя поддържа още 19 200 работни места в българската икономика. Заедно със своите клиенти и техни доставчици е добавила стойност към българската икономика в размер от над 270 милиона евро или 0.6% от БВП на страната.
Премиерата на „Taste The Feeling“ събра най-актуалните български звезди, сред които Никол Станкулова, Орлин Павлов, Рафи, Ангел Ковачев, Михаела Маринова, Калин Вельов и много други гости.

120 деца с увреждания, специални потребности и в норма ще спортуват заедно на първи по рода си интегриран лагер в Атина



Инициативата е резултат от подписаното  споразумение за сътрудничество в областта на
адаптираната активност и изграждането на култура и толерантност от ранна възраст между Федерация Адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област и UNESCO – Гърция в присъствието на зам. министъра на младежта и спорта, представители на външно министерство и Националната спортна академия.
Най-мащабният проект по силата на споразумението е Международния детски лагер Символ на мира – Вие сте част от нас, който цели да интегрира чрез спорт и култура деца с увреждания и със специални потребности. Очаква се да се включат поне 120 деца от България, Гърция, Украйна и Руската федерация от началото на юни.
"Социалният статус ще бъде определящ при изготвянето на групите. Едва ли някога родителите на тези деца ще могат да си позволят такова лято, каквато биха им поднесли от ЮНЕСКО-Гърция и затова ще държим лагерът да бъде безплатен", заяви Слав Петков – президент на Федерация Адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област.
Заедно с инструктори и родители децата ще спортуват, ще играят, ще опознават културното наследство на южната ни съседка. 
Предвиждат се подобни летни лагери да се проведат и в България. За целта от Федерацията ще търсят подкрепа на този етап от благотворители и дарители, а следващата година ще кандидатстват за европейско финансиране, за да се разшири мащаба и броя на децата, които ще летуват безплатно.

.

За първи път у нас успешно беше поставена т.нар. „обърната“раменна протеза




Сложната операция на 70 –годишната жена  бе извършена в Болница „Тракия“ – Стара Загора“. Дясната ръка на възрастната пациентка е била напълно инвалидизирана в
следствие на крайна степен на увреждане на ротаторния маншон, който осигурява стабилност и подвижност на раменната става. Заради дегенеративни хрущялни изменения и увредени меки тъкани около ставата жената е изпитвала и нетърпими болки. В подобна ситуация няма друг полезен ход, освен имплатнирането на този вид протеза, коментира д-р Петьо Братоев, завеждащ ортопедично отделение в болницата, който извърши операцията съвместно със свой хърватски колега – референтен хирург за Източна Европа на производителя на протезата - DePuy Synthes, част от компанията „Джонсън енд Джонсън“.
За разлика от стандартната раменна протеза, при „обърнатата“ изпъкналата страна на повърхността е към лопатката, а хлътнатата част към раменната кост. Тази особеност на импланта дава възможност да се възстанови подвижността и стабилността на ставата, въпреки тежкото увреждане.
В България са правени няколко опита за имплантация на такава протеза, но сега за първи път се постига цялостна реконфигурация на ставата.
След възстановителния период с новата протеза пациентката ще възстанови до 70% от функционалната годност на ръката си.