Translate

петък, 12 февруари 2016 г.

В Белгия от март 2016 г. ще се продава лекарство, което съдържа активните съставки на канабиса



То ще бъде достъпно само с рецепта и първоначално ще бъде продавано единствено в аптеките към болниците, срещу 600 евро, като все още не е определено каква част от стойността му ще
бъде възстановявана от здравната каса.
Медикаментът е предназначен за облекчаването на болките, от които страдат пациентите с множествена склероза.
Според лекари обаче той трябва да бъде достъпен и за болните от рак. По тяхно мнение следва да може да се използва изобщо за потискане на болката, тъй като въздействието му е безспорно доказано, а и няма друго средство с подобно влияние над организма.
Лекарството - британско производство за първи път е било разрешено във Великобритания през 2010 г., след като е преминало всички възможни проверки и изпитания. След като тази процедура е приключила, в ЕС е станало по-лесно да бъде разрешена употребата му, тъй като повече не се налага изначална проверка на препарата, а се прилага т. нар. "взаимно признаване" на неговите способности. Досега двайсетина държави в ЕС са разрешили използването му.
Белгия е взела решение за прилагането на медикамента през 2012 г., но е била необходима промяна в закона. Тя е гласувана през юни м. г. и това направи възможно употребата на първото в страната лекарство, съдържащо канабис.

Няма коментари:

Публикуване на коментар