Translate

петък, 12 февруари 2016 г.

Отворено писмо относно критерии за лечение на пациенти с безинтерферонови терапии за хпатит С




 На вниманието на:

Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ
УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

Копие до:
Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА-ПРОДАНОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЗДРАВНА КОМИСИЯ, НАРОДНО СЪБРАНИЕ
БЪЛГАРСКО ДРУЖЕСТВО ПО ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯ

Уважаеми д-р Комитов,
 
Обръщамe се към Вас във връзка с предстоящото приемане на критериите за лечение с новите безинтерферонови терапии за хепатит С, заплащани от НЗОК, които бяха включени в Позитивния лекарствен списък в края на 2015 г. и бе обявено, че ще бъдат налични за пациентите от 1 януари 2016 г.
Тъй като с нас всекидневно се свързват разтревожени за своето бъдеще пациенти, на 13 януари изпратихме до Вас писмо с молба да разясните от кога реално  ще има достъп до безинтерфероновите терапии. Все още нямаме отговор, което е изключително притеснително за нас и стотиците хора, за някои от които, тези медикаменти са последен шанс за живот. Наясно сме, че екип от специалисти в момента обсъжда гореспоменатите критерии, като се надяваме те да бъдат в полза на пациента, а не поредната рестриктивна мярка.
Като пациентско сдружение, бихме искали да напомним, че достъпът до лечение следва да е равен за всички нуждаещи се, без оглед на тяхното чернодробно увреждане. Ако нямаме гарантиран, свободен и равен достъп до новите безинтерферонови терапии, освен че е проява на дискриминация спрямо пациентите с по-леки увреждания, то е предпоставка с течение на времето те да ги развият. Тогава лечението може да се окаже невъзможно или по-продължително и сложно, което ще струва допълнителни средства на Касата.
Бихме искали да обърнем внимание , че своевременното излекуване на хепатит С спестява обществени средства за последващи хоспитализации, обезщетения при временна нетрудоспособност, лечение на усложнения, трансплантации и др. Имайки предвид, че тези терапии са с минимални странични ефекти, съкратен период на лечение и несравнимо по-висок процент успеваемост, то те следва да се прилагат при всички пациенти с хроничен хепатит С. Нека не забравяме обаче, че сред тях има и такива с придружаващи автоимунни заболявания, коинфектирани с ХИВ, лица, преминали множество неуспешни терапии с интерферон, които не могат да чакат повече. Времето на тези хора изтича!
Ето защо бихме желали да получим ясни отговори на следните въпроси:
1. Кога в България ще започне да се осигурява за пациентите заплатено от НЗОК безинтерфероново лечение?
2. Какви ще бъдат критериите за достъп до него?
Ние вярваме, че само в открит диалог с институциите можем да постигнем най-добро решение за пациентите, ето защо очакваме Вашия коментар във възможно най-кратък срок, с оглед важността на проблема.

С уважение: Силвана Лесидренска
Председател Сдружение „ХепАктив”

Няма коментари:

Публикуване на коментар