Translate

събота, 31 март 2012 г.

Пъдпъдъчите яйца-храна и лекарство


Азиатските народи отдавна използват лечебните свойства на пъдпъдъчите яйца, които освен в древни тибетски рецепти присъстват убедително и в аюрведическата кухня.
В Япония например съществува обичай децата ежедневно да изяждат по 1 пъдпъдъче яйце за подобряване на апетита и цялостното им развитие.
Тези яйца съдържа само 1% въглехидрати, 63% мазнини и 36% белтъчини. Смята се, че за разлика от кокошите яйца те не съдържат лошият холестерол. Пъдпъдъчите яйца са истинска калорийна бомба богата на витамин В12, желязо, фосфор, белтъчини, рибофлавин и селен. Те са богати на минерали и витамините А, В1 и В2. Съотношението между натрий и калий в тях ги прави подходящи за лечение на високо кръвно и анемии. Пъдпъдъчите яйца засилват имунитета и нормализират дейността на стомашно-чревната и сърдечно-съдовата система. Консумацията им се препоръчва още при лабилна нервна система, белодробна туберкулоза, диабет, на гастирт, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Подобряват обмяната на веществата, тонуса, образуването на кръв, а също така допринасят и за изхвърлянето от организма на тежки метали и отрови. Казано накратко пъдпъдъчите яйца имат антибактериално, имуномодулиращо и противооточно действие. Благодарение пък на фосфора, който съдържат пъдпъдъчите яйца, те са известни като добър стимулант на потентността. Според някои учени дори превъзхождат по ефективност виаграта.


Знаете ли, че:

-Пъдпъдъчите яйца трябва да се консумират сурови, защото така се запазват напълно техните хранителни вещества, които могат да бъдат загубени при обработка им, като след тях се пие топла вода;
-Четири броя пъдпъдъчи яйца, по маса отговарят на едно кокоше, съдържат 3 пъти повече витамини А и В2, пет пъти повече витамини от група В, три пъти повече кобалт и мед, четири пъти повече калий, желязо и фосфор, както и необходимата за организма глутаминова киселина;
-В пъдпъдъчите яйца никога няма салмонела, тъй като те имат много силна ципа и малки дихателни отверстия в черупката, което не позволява проникването на вредни бактерии;
-За разлика от кокошите, пъдпъдъчите яйца не причиняват алергии, нито при деца, нито при възрастни. Причината е, че в тях се съдържа протеинът овомукоид, който потиска алергичните реакции. От тези яйца се изготвя и лекарството - овомукоиден екстракт, използвано за лечение на алергии;
-Препоръчва се ограниченото им включванеи при изкуствено хранене на кърмачета. Като за подхранване на слаби деца се дават от 1 до 5 бр. на ден в зависимост от възрастта, а на възрастни - по 3-5 яйца дневно сутрин на празен стомах, в продължение на 3-4 месеца;
-Системната употреба на 4-5 сурови яйца дневно повишава значително половата потентност у мъжете и либидото при жените.

Яйцата предотвратява остеопороза и рахит

Яйцата съдържат витамин D, който е полезен за костите ни. Той е с 64% повече, а холестерола в тях е 13% по-малко. Доказано е, че витамин D подпомага усвояването на калция от организма и предотвратява заболявания като остеопороза и рахит.
Според данните от канадско проучване консумацията на едно-две яйца на закуска, в продължение на две седмици, спомага да намалим килограмите си, тъй като високото съдържание на белтъчини ни носи чувство за ситост за по-дълго време, без да има повишаване в нивата на холестерола в кръвта. Яйцата освен витамини съдържат аминокиселиникато холин и метионин, които са изключително полезни за черния дроб. Яйчният жълтък има уникалното свойство да предизвиква свиване на жлъчния мехур. Това стимулира оттока на жлъчна течност в червата, което пък от своя страна подобрява перисталтиката и способства за усвояване на мазнините. Яйцата съдържат и почти всички минерали и витамини – например от група В и мастноразтворимите витамини К, Д, А и Е. Поради това те са пълноценна и сравнително евтина храна.
Естествено, не трябва да забравяме, че при проблеми с черния дроб яйцата не трябва да пържат или да се смесват с майонеза. Те не са препоръчителни и за тези, които страдат от камъни в жлъчката, тъй като причиняват спазъм на жлъчните пътища и водят до жлъчна криза.
„Едно яйце сутрин е идеалната закуска, която дава на тялото необходимите му полезни вещества за пълноценни действия през деня“, твърди експертът, цитиран от Би Би Си.


Знаете ли, че:
-Яйцето съдържа 13% протеини и само 80 -85 ккалории т. е. то е много хранителен продукт, но от него не се пълнее;
-Яйцата съхранявани в хладилник запазват своята свежест не повече от/до 3 седмици;
-Цветът на жълтъка зависи от фуражните смески с които се хранят кокошките и изобщо не предопределя полезността му. Полезният лецитин в яйчения жълтък е десет %, а холестеролът - само два;
-Суровите яйца се усвояват по-трудно, могат да предизвикат алергия, както и заразяване със салмонела или други чревни инфекции;
-Рохките яйца напълно се преработват след 1-2 часа в стомашно-чревния тракт, а твърдо сварените едва след 3 часа;
-Вареният яйчен белтък се усвоява много по-добре и веднага повишава собствените белтъчини в човешкото тяло. Той влияе и на образуването на антителата;
-В страните, където традиционно се ядат повече яйца като Япония и Франция например, е най-ниско нивото на сърдечносъдовите заболявания;
-Продължително варене е 10 – 12 минути от момента на завиране на водата;
-Американски кардиолози твърдят, че пълното изключване на яйцата от храненето е опасно.

Студено пресованият зехтин-превенция на сърдечни, стомашно-чревни и онко проблеми


Студено пресованият зехтин е с ниска киселинност и не съдържа повече от 1 % киселини (т. е. 1 грам киселини на 100 грама мазнина), което се отбелязва от всеки един производител задължително в етикетите.
Този вид зехтин е източник на витамините A и E, известни като “витамините на вечната младост”. Освен това доставя на организма такива вещества, които се противопоставят на окислителните процеси в него и поддържа клетъчните мембрани в оптимално състояние.
Extra Virgin съдържа ценните мастни киселини – 80 % олеинова и 10 % линолева киселина. Олеиновата киселина пази сърцето и артериите, а така също и червата от колит. Тя профилактира атеросклерозата, намалява риска от ракови заболявания, снижава нивото на “лошия” и успоредно с това повишава нивото на “добрия” холестерин. Недостигът на алфа-линоленова киселина пък нарушава редица биологични процеси в организма. Води до отпадналост, забавя метаболизмът, повишава нива на триглицеридите в кръвта и т. н.. Дефицитът на Омега-3 киселината е обвързан и със значителни промени в поведението и умственото състояние – нарушаване на способността за заучаване, намалена координация и разсеяност.
В суров вид студено пресованият зехтин се усвоява напълно, защото е много близък до липидите в човешкия организъм. Така например слънчогледовото олио се усвоява само до 83 %, а сусамово олио - до 57 %.
Единственият му недостатък е, че не бива да се загрява, тъй като при този процес губи част ценните си от качества. Препоръчително е да го използваме най-вече за салати.
За готвене, печене, марината, пържене,сосове най-подходящ е зехтинът екстра върджин (extra virgin), но с обозначението “100 %” на етикета.
Лайт зехтинът (light olive oil) е по-подходящ за тестени печива. Той е с най-мек вкус и издържа на високи температури.
Рано сутрин на гладно 1 с.л. чист лимонов сок смесена с 3 с. л. зехтин подобрява тонусът, самочувствието и укрепва здравето и човешкия имунитет.
Данните от 4 годишно американско изследване при над 60 хил. жени от 45 до 75 год. възраст показват, че 1 с.л. зехтин ежедневно снижава рискът от рак на гърдата с 45%.

Липсата на месо в диетата увеличава рискът от депресия


Ново изследване, в което участвали над 1000 австралийки, доказва, че при жените, които ограничават значително дори агнешкото и телешкото месо в диетите си, рискът от депресия нараства.
Проф. Фелис Джака от университета Дийкин в щата Виктория, която е ръководител на изследването споделя, че жените, консумиращи по-малко от препоръчителното количество червено месо са изложени на два пъти по-голям риск от депресия или тревожност, отколкото хапващите месо. Според нея има пряка връзката между ниското количество приемано червено месо и умственото здраве.
Няма връзка между други форми на протеин като пилешко, свинско месо, риба или растителни протеини и умственото здраве, твърди тя.

Мъжете предпочитат ястията на мама, баба или леля


Според данните от британско изследване болшинството от младите мъже трудно се решават на стъпката брак. Причината е, че не харесват полуфабрикатната,
приготвена набързо храна от техните любими. Дори и женени те често мърморят, че това не е така вкусно, както го готви най-вече мама, баба или леля.
Проучването направено от телевизия Food Network UK, установило, че една четвърт от мъжете често се измъкват в дома на майките си за вечеря, без съпругата или приятелката им да знае къде ходят. Проучването установило още, че майките винаги готвят топла храна и обикновено това, което е любимо на синовете и изключително рядко сервират готови ястия или приготвени набързо в микровълновата печка.
47% от изследваните 2000 мъже директно изявявали недоволство пред половинките си, че сготвената от тях храна не е вкусна и е различна от тази, която им е приготвяна у дома, а 20% го правели шеговито, за да не наранят чувствата им. 10% от британците пък отказвали ястията, приготвени от съпругата или приятелката им. А 13% откровено ги съветвали да минат курс по готварство при техните майки, в чиито съвети да се вслушват, за да подобрят уменията си. Естествено това била и основната причина връзката при 2/3 от тях да се влоши силно и дори да прекъсне, тъй като жените живеели под непрекъснат стрес и напрежение заради кулинарните умения на свекърва си.
По думите на говорителят на телевизията Ник Торогуд възрастните мъже продължават да търсят комфорта и традицията в готвенето, с което са израснали, поради което се обръщат към майките си, за да им сготвят подходящата за тях храна. Много е мило, че те предпочитат готвенето на майките си, защото много от най-добрите рецепти, които британците имат, са им били предадени именно от тях и деня на майката е идеалното време за хората да приложат тези рецепти и да изненадат майките си с домашно приготвена храна.

Да се спасим от портокаловата кожа


Неправилното хранене, заседнал начин на живот и като цяло обездвижването са причини, които обуславят натрупването на излишните хранителни вещества в масните клетки. При възрастните индивиди, от 20 години нагоре, те не се увеличават, не нарастват, но променят големината т. е. обема си, като натрупват в запас мастни киселини и глицерол под формата на триглицериди. С други думи разстоянието между клетките в подкожната съединителна тъкан се намалява, затруднява се лимфо и кръвотока, което води до нарушения в изхранването на кожата, мускулите, ставите и костите. А фибробластите - основен вид клетки на съединителната тъкан се изместват и разтеглят, при което се деформира релефа на кожата и на лице е целулита - натрупване на токсични вещества в междуклетъчните лимфни съдове. Намалява се също така еластичността и тургура на кожата, а с времето областите с целулит стават болезнени и задържат вода. Така наречения желеподобен целулит е обусловен най-вече в женския организъм и е вид заболяване, тъй като се нарушава нормалната обмяна на веществата. С възрастта това пък води до обездвижване и до т. нар. “тежки крака” с втвърдяване на кожата и болезненост при допир. Метаболизмът на мастната тъкан е променлив според различните области на тялото и според това дали мазнината е подкожна или около вътрешните органи. Тези промени са в зависимост от половите хормони и следователно са различни при мъжете и жените.
 И за да се спасим от целулита или т. нар. портокалова кожа и да възвърнем гладката си кожа, която без притеснения може да показваме през настъпващите летни горещини, е необходимо да изхвърлим именно тези токсини и свободните радикали от тялото си, което в крайна сметка ще доведе до подобряване и на кръвообращението ни. За целта е препоръчително да наблегнем на цитрусовите плодове, особено на червените и оранжевите, а също така естествено и на зеленчуците, тъй като техните антиоксиданти са най-добрата ни защита срещу свободните радикали, които причиняват увреди в кожните клетки и подпомагат образуването на портокаловата кожа. Добре е също така ежедневно да приемаме и по 3 чаши зелен чай, който също е мощен оксидант, доказано ефективен, както за увеличаване на жизнеността и енергията ни, така и за редуциране на теглото ни.
В борбата с целулита подходящи са още мазните риби, но приготвени на пара, лененото масло и ежедневният прием на 2,5-3 л. вода. Изобщо колкото по-отрано се вземат мерки, толкова по-успешна е борбата с целулита.

Суровите плодове и зеленчуци пречистват организма от шлаки и


Почти всички сурови плодове и зеленчуци са богати на глутатион пероксидаза (GPx) - антиоксидантен ензим, който щом достигне клетките на тялото става един от най-мощните прочистващи свободните радикали агенти. Особено авокадото и аспержите, а така също и повечето кръстоцветни зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, къдраво зеле са чудесни източници на GPx. Витамините в плодовите и зеленчуците, както и ценните ензими и ферменти в тях, защитават организмът от болестотворни микроорганизми и подпомагат зарастването на рани. Защото когато често се храним със сурови плодове и зеленчуци, те помагат на организма ни да пречиства шлаките. След което той се справя по-лесно с всяка болест.
Суровите плодове и зеленчуци са полезни освен заради антиоксидантните им свойства, но и заради фибрите в тях, които предпазват от натрупване на токсини в червата и спомагат за изхвърлянето им от тялото. Хранителните влакна, които съдържат суровите плодове и зеленчуци, премахват запека и хемороидите. Авокадото, къпините, артишока, тиквите и сладките картофи са сред най-богатите на фибри плодове и зеленчуци. Ако храната пък не набавя достатъчно фибри добре е да се приема например ленено семе.
Според американския диетолог и биохимик A. Дейвис, човек да бъде здрав, трябва да яде само сурова естествена храна, без термична обработка.
Доказано е, че чрез нейните ензими, витамини и минерални соли се стимулира обмяната на веществата, функцията на вътрешните органи, отстраняват се отпадъчните вещества, увеличава се физическата и умствената работоспособност, усилва се устойчивостта срещу заболяванията.
Препоръчително е обядът и вечерята да започват с голяма зеленчукова салата. Ако този режим на хранене ви стане навик, ще бъдат забравени излишните килограми, тъй като ензимите нормализират обмяната на веществата.
Според друго европейско проучване пък идеалният вариант е да се консумират зеленчуците сварени, на пара, печени или задушени. Защото много често в организма на любителите на суровите плодове и зеленчуци се забелязва излишък на силиций, който е опасен тъй като измества калция и магнезия, а това води до ранна остеопороза. Японски учени пък доказват, че суров лук, зеле, моркови, патладжани и други зеленчуци са „лекарства” против рак, тъй като те съдържат вещества, които потискат развитието му.
Според британски диетолози плодове е най-добре да се консумират сутрин преди закуска, след изпита чаша с хладка вода, която може да е смесена с лимонов сок.
Задължително обаче трябва да има поне минимум 30 мин. между храненето и приема им. Когато плодовете се ядат след хранене те не се разграждат правилно и им се губят полезните вещества.
Тези, които имат храносмилателни проблеми трябва да ядат плодове час преди да се хранят или два часа след това.
Плодовете може да се смесват с кисело мляко, но само ако нямате проблеми с киселините. Също така може да смесвате пресни и сушени плодове, както с кисело мляко така и с овесени ядки и с прясно мляко.
Няколко ябълки, кивита, чай с лимон, ако ги хапваме през няколко часа ще се чувстваме сити и можем да забравим тъпченето с баници и кифли по обяд, което се явява основната храна на много от работещите хора.
------

Знаете ли, че:
-Ако нарязаните и обелени картофи или зелената салата държим във вода около половин час това ще намали значително количеството на нитратите в тях;
-От варените моркови можем да усвоим пет пъти повече каротиноиди, отколкото от суровите. Освен това във варените моркови има три пъти повече антиоксиданти, отколкото в суровите;
-Суровият спанак носи на организма едва 2% каротиноиди, докато свареният дава цели 30% от тези полезни вещества на тялото ви. Вярно е, че някои витамини се губят при топлинна обработка, но тези, които остават се усвояват почти напълно;
Малките деца и възрастните хора не трябва да се хранят само със сурови храни. Смята се, че е полезно 60%от продуктите да се консумират сурови, а ч40%– термично обработени.

Характерът на човека разкрива неговото здраве


Психолозите от Нотингам твърдят, че характера на човека е сбор от работата на гените и въздействието на околната среда и той може да разкрие неговото здраве, съобщи Дейли мейл.
Съгласно съставената от тях база данни била отчетена зависимостта от психотипа на човек и техните възможни недъзи. 
Изводите им са категорични, че повечето оптимисти страдат от наднормено тегло, тъй като по-често си угаждат и не дотам адекватно оценяват сериозността на проблемите си. Те също така са и по-склонни да поемат повече рискове и по този начин са по-застрашени от преждевременна смърт. Психолозите установили, че жизнерадостните деца по-често посягат към алкохола и цигарите в зряла възраст. Чувствителните хора, които изпитват съчувствие и състрадание, имат понижено ниво на стрес и по-рядко биха могли да получат сърдечен пристъп. Те установили още, че враждебно настроените и агресивните жени попадат в рискова група от развитие на рак на гърдата, а мъжете – рак на стомаха. Злобата повишава с 50% риска от сърдечни заболявания, тъй като увеличават остротата и скоростта на реакцията при стрес. По този начин кръвното налягане се повишава рязко и се ускорява сърцебиенето. При срамежливите вероятността от инсулт е 50% по-малко, но имат повишена възприемчивост към вирусните инфекции.
--------

Препоръките, с които човек може да удължи качествено животът си, са събрани от международна група от лекари, психолози и диетолози. И те са:
1. Не на преяждането.
2. Порцията да е съобразена с възрастта.
3. Бъдете обичани, обичайте и редовно правете секс.
4. Винаги имайте собствено мнение и го отстоявайте.
5. Движете се повече и спортувайте.
6. Спете в прохладна стая.
7. Глезете се от време на време и си позволявайте за хапнете нещо, което не е съвсем полезно.
8. Не задържайте в себе си отрицателни мисли и енергия, тъй като това може да доведе до редица заболявания вкл. онкологични.
9. Тренирайте мозъка си, като го карате да не спира да работи.

Стресът води до главоболие


Главоболие може да получим от какво ли не. От тежко физическо натоварване, целодневното стоене пред монитора, гладуване, емоционално и умствено пренатоварване от постоянно безпаричие, домашни и проблеми в работата и т. н..
Главоболието, дължащо се на постоянен или прекомерен стрес, който изисква от нас незабавни реакции и е борба на организма да се приспособи към екстремните условия на живот, може да бъде ежедневно и да продължава дълъг период, в продължение на седмици или месеци. Всъщност се получава един порочен кръг – напрежението поражда стрес, стресът води до главоболие, което е свързано с напрягане на мускулите на главата и в еднаква степен засяга и двата пола. Обикновено се свързва с психично напрежение и депресия и лекарите го определят като тензионно главоболие, най-често срещаното главоболие в света, което с времето става хронично. Т.е. човек става сутрин, горе-долу е добре, но към обед получава тензионно главоболие, което може да е в слепоочията и на моменти да стяга цялата глава, като каска. От тензионно главоболие, около 80% от хората са имали такъв пристъп в една или друга ситуация на напрежение, страдат предимно хора подредени, педантични, с чувство за ред, ясни цели и стремеж към успех.
Стресът също така влияе на нашия организъм и функционално. Той води до увеличаване на количеството на стресовите хормони адреналин и кортизол, повишаване нивото на захарта и холестерола в кръвта, увеличаване нае сърдечния ритъм и кръвното налягане, подтискане на имунната система, стомашно-чревни разстройства, натрупване натоксини като въглероден диоксид и лактаза и емоционални промени, дължащи се на химията на мозъка.
Системният стрес може да предизвика инфаркт, инсулт, гастрит, колит, мигрена, главоболие, напълняване или рязко отслабване, язва, астма, депресия, инфекции на пикочния мехур, неврози и психози. Той значително покачва нивото на холестерола в кръвта и е причина за много бързото и съсирване.
Европейско изследване доказва, че мъже подложени на интензивен стрес, са седем пъти по-податливи на сърдечни заболявания и са 2-3 пъти по-застрашени от инфаркт в сравнение с мъжете, които водят спокоен живот. Дори здрави мъже подложени на перманентен стрес, не могат да изхвърлят от кръвта си мазнините, поети чрез храната, за разлика от по-спокойните мъже. Това ненормално поглъщане на мазнини в кръвта причинява слепване на червените кръвни телца, което е опасен предшественик на инфаркта. Освен това силният стрес може да доведе и до сексуални проблеми и липса на желание за близост и при двата пола, при мъжа може да доведе до импотентност и стерилитет.
Но не трябва да се гледа само негативната страна на стреса, защото той има и положително влияние върху организма, когато е в малки дози. В много напрегнати и непредвидими ситуации благодарение на положителния стрес човек се мобилизира и се справя с трудностите, постига лични, професионални успехи и се издига в кариерата и живота.

----

При стрес е да се избягват определени храни и напитки като кафе, чай, какао, полуфабрикати, яйчни жълтъци, масло, сирене, скариди и месо, масло, кашу, бадеми и други ядки, захар, алкохол.
Чая, кафето и шоколадовите напитки съдържат нервни стимулатори като кофеин и теобромин, които могат да ви освежат, когато сте уморен, но е препоръчително да се избягват, когато сте подложени на стрес, защото те отежняват безпокойството и влошават сънят. Освен това чая и кофеина влошават пептичната язва, която се свързва със стреса.
А за да живеете по-дълго необходимо е не само да се храните разумно и да правите физически упражнения, но и да мислите позитивно, да се радвате на нещата в живота около вас и да се чувствате добре в собствената си кожа т. е. да сте в мир със себе си и света.


Обездвижването състарява и докарва междуребрена невралгия


Обездвижването на опорно-двигателния апарат е болестта, която тихомълком завладява всяко тяло, немарливо към собственото си здраве, и скъсява животът му с поне 10 години, най-вече при нежната половина от човечеството. Липсата на движение и непълноценното, нерационално хранене влияят негативно върху цялостното здравословно състояние на организма и са причини за развитието на много хронични дегеративни заболявания.
Американски учени анализирали в продължение на 13 години данните за здравословното състояние на повече от 123 хиляди души. Резултатите показали, че жените, които прекарвали седейки или лежейки повече от шест часа в денонощието, ги настига преждевременна смърт с 37% по-често, в сравнение с активните им връстници. При мъжете показателят е 18%.За абсолютно ленивите рискът се увеличава значително – до 94% при жените и 48% при мъжете.
Експериментите пък с поставен, за три седмици, неподвижно на легло, млад, здрав мъж доказали, че вследствие на залежаването сърдечно съдовата му система влошила работата си и общите му параметри били вече като на човек с 20 години по-възрастен от него.
Според учените продължителността на живота директно зависи от активността и е на лице правопропорционална връзка между намалената двигателна активност и намаляването на съпротивителните сили на човешкия организъм при стрес, проблеми със съня, с кръвното налягане, с други органи и системи, отслабване на мускулите и намаляването на добрия холестерол в организма.
Освен това обездвижването многократно увеличава риска от остеопороза, особено при жените и може да причини при тях рак на гърдата или на дебелото черво. Заседналото ежедневие води, както до прояви на избухливост, постоянна нервност и напрежение, така и до затлъстяване и наднормено тегло, а оттам попадане в патологичен кръг, защото се появяват болки в ставите, които още повече ограничават движението. От друга страна пък наднорменото тегло е предпоставка артериална хипертония, затруднена работа на сърцето, захарен диабет и атеросклероза и депресия.
Според британски учени при водещите заседнал начин на живот, рискът да изпаднат в депресивни състояния е 2 пъти по-голям в сравнение с тези, които се движат повече. Редица изследвания показват, че физическото натоварване е най-доброто средство за лечение на депресията. Също така физическата активност намалява и с 1/3 риска и от развитието на болестта на Алцхаймер. Учените обясняват този факт с подобряването на функционирането на сърдечно-съдовата система и с промените в химичните процеси, извършващи се в главния мозък.
Според друго британско проучване хората, чиято работа не е динамична и не изисква много физически усилия, са с намалена подвижност и в домашни условия. Този извод е направен на база изследвани 4291 мъже и 1794 жени на възраст между 35 и 55 години.
Резултатите от проучването, публикувано в Occupational and Environmental Medicine, показват, че мъжете, чиято работа в офиса не е свързана с движение, са с 16% по-застрашени от по-заседнал начин на живот и вкъщи.
Учените са категорични, че при заседнал начин на живот жените качват средно 0,55 кг., а мъжете 0,74 кг. годишно.
Те са убедени, че дори умерено физическо натоварване може съществено да снижи риска от преждевременна смърт. Подходящо е бързото ходене пет пъти в седмицата в продължение на един час.

Холестеролът се намира изключително в храните от животински произход


Динамичният съвременен живот, подчинен изключително на стреса и най-вече липсата на време за домашно приготвяне на храна, неизбежно повишават нивото на лошия ни холестерол, защото не може да се изплъзнем от вкусните изкушения, които са навсякъде около нас само на една ръка разстояние.

Повишаване нивото на лошия холестерол води до сериозни здравословни проблеми със сърцето и сърдечно-съдовата система.
Човешкият черен дроб образува около 70-80% от необходимия за организма холестерол. Останалите се набавят чрез продукти от животински произход.
Най-богатите на холестерол храни са: животински вътрешности, яйца, хайвер, гъши черен дроб, месо от гърдите на агне, масло, майонеза, тлъсто месо, млечни продукти, а най-бедните са плодовете, зеленчуците и ниско масленото кисело мляко.
Холестеролът се елиминира (излъчва) от организма чрез жлъчката като холестерол и жлъчни соли. Той е една от главните съставки на жлъчните камъни.
Широко известен е факта, че високото съдържание на холестерол в кръвта причинява отлагания в артериите, което може да доведе до атеросклероза на сърцето, на мозъка или на краката. Лошият холестерол, или LDL, предизвиква стесняване, втвърдяване, запушване на артериите и повишава риска от инфаркт и инсулт.
Не е трудно да „пречистим” пролетно тялото си и да увеличим нивото на добрия (HDL) холестерол. Трябва само да спазваме следните съвети, а именно да ограничим наситените мазнини (червено месо, млечни продукти, готови храни), да увеличим ненаситените мастни киселини (олио, риба, съдържаща омега-3 мастни киселини - скумрия, сьомга, сардина, херинга и риба тон, ядки), да се замести маслото със зехтин, да се консумират повече фибри, пълнозърнести храни и да се заместят млечните пълномаслени с нискомаслени продукти.
В менюто ни обезателно трябва да присъства чесънът, който предпазва кръвоносните съдове от лошия (LDL) холестерол. А така също и спанака, сминдуха (семена), броколите, богати на желязо, магнезий, калций и антиоксиданти, също предпазващи сърцето от холестерола.
Израелски учени от университета на Йерусалим доказаха, че грейпфрутите, особено червените, имат положителен ефект при понижаване нивата на холестерола и липидите.
В тяхното 30 дневно изследване са участвали мъже и жени със сърдечна операция - коронарно шунтиране и с високи нива на холестерол и липиди. Именно поради това организмът им не реагирал адекватно на медикаментите за заздравяване на раните. Пациентите били разделени на три групи. В едната изяждали по един червен грейпфрут на ден, в другата - по един жълт, а третата била лишена от този плод.
Резултатите показали, че консумиралите грейпфрути са с понижени нива на липидите и холестерола като червеният грейпфрут се оказал значително по-ефективен, заради по-голямото количество антиоксиданти, съдържащи се в него.


----
Знаете ли, че:

-Храните богати на разтворими фибри намаляват нивото на холестерола в кръвта. Такива са овесени трици, овесени ядки, фасул, грах, оризови трици, ечемик, цитрусови плодове, ягоди, ябълки.
Резултатите от проучване в Холандия сочат, че фитохимикалите в ябълките понижават риска от висок холестерол до 50%.. 300 мл. ябълков сок или 2 ябълки дневно държи доктора далеч от вас. Фибрите, протеините и останалите химически съединения, които се съдържат в боба и лещата също намаляват холестерола с 30% и подобряват функцията на кръвоносните съдове. А една купичка овесени ядки на ден или пък друго, в което има овес снижава нивото на холестерол в кръвта с 29%;
-Доказано е, че половин глава суров лук на ден повишава добрият холестерол с около 25%;
-Зехтин, рапично олио – намалява риска от висок холестерол с 40%. От всички мазнини за готвене зехтинът съдържа най-много моносатурирани мазнини (77%) и има силни антиоксиданти, които намаляват лошия холестерол, без да засягат добрия;
-Ядките са богати на т.нар. полезни мазнини, на фибри и витамин Е. Ето защо те трябва да са неотменна част от всекидневното ни меню, за да държим холестерола си в здравословните граници. Най-ново британско изследване установи, че при консумиращите средно 67 грама ядки (шам фъстъци и орехи) дневно равнището на лошия холестерол спада със 5- 7%%, а на триглицеридите с 10%. Във фъстъците има много биофлавоноид ресвератрол, който помага за повишаване на притока на кръв в мозъка с 30% и така се намалява рискът от инсулт. Орехите – намаляват риска с 45%. Те съдържат омега 3 мастни киселини, които редуцират холестерола и предпазват от запушване на кръвоносните съдове. Ако редовно хапвате орехи ще намалите лошия холестерол с 16% и ще увеличите общото ниво на холестерола с 12%. Бадемите също помагат за намаляване на нивото на вредния холестерол в организма и снижават риска от сърдечно-съдови заболявания. 28 грама бадеми съдържат антиоксиданти, почти толкова, колкото е количеството им в 300 грама броколи или чаша зелен или черен чай. Шепа ядки (около 23 броя) предоставя на организма полезни мазнини, витамин Е, калий, магнезий и желязо, а съдържа само 160 калории.
-Умерената употреба на алкохол може да увеличи нивото на HDL. Ограничете алкохола до едно питие на ден (50 г), ако сте жена и не повече от две питиета (100 г) на ден за мъжете. Не консумирайте алкохол, ако сте с високи триглицериди;

сряда, 28 март 2012 г.

В топ 10 на на българското издание на сп. „Форбс" Бойко Борисов е най-влиятелният човек в страната и изпреварва дори патриарх Максим

Първите позиции са заети от 14 политици и държавници, 12 личности от бизнеса и четирима от неправителствени организации. Средната възраст на най-влиятелните българи е 49 години.
В топ 10 на най-влиятелните сънародници има само една жена и това е Цветелина Бориславова. 
В разширения списък на българското издание на сп. „Форбс" попада и патриарх Максим. Той обаче не е в първите 30, а между 30-о и 60-о място в класирането.

1. Бойко Борисов

Министър-председател. Роден е на 13 юни 1959 г. До 1990 година работи в структурата на МВР. 1991 година основава фирма ИПОН-1. През 2001 г. е назначен за главен секретар на МВР. С указ от 2004 г. е удостоен със звание генерал-лейтенант. Избран е за кмет на София през 2005 г., а за премиер - на 27 юли 2009 г.

2. Цветан Василев

Банкер. Роден е през 1959 година в Габрово. През 1992 г. основава финансово-брокер-ските компании „Бромак" и „фина С". От 1995 г. до 2000 г. работи в ЦКБ и ТБ „България инвест". От средата на 2000 г. Василев е изпълнителен директор на „Корпоративна търговска банка" АД, а от 2003 г. е неин мажоритарен собственик.

3. Иво Каменов

финансист. Роден през 1969 г. в гр. Кричим. Завършил е Националната спортна академия и право в Югозападния университет в Благоевград. Работил е като специалист по финансови анализи и преструктуриране в Стопанска и Първа частна банка. Председател на надзорния съвет на Централна кооперативна банка и „Химимпорт" АД.

4. Симеон Дянков

Вицепремиер и министър на финансите. Роден е на 13 юли 1970 г. Завършва Ловешката езикова гимназия и след това учи в УНСС. Доктор по международни търговски и финансови отношения от Мичиганския университет. От 1995 г. до 2009 г. работи за Световната банка. Директор на научен център в Харвард.

5. Росен Плевнелиев

Президент на Република България. Роден през 1964 година. Завършва Изчислителна техника в Техническия университет в столицата. От 1990 до 2009 г. управлява няколко от най-големите строителни компании в страната. Основател и управител на „Бизнес парк София" и „Резиденшъл парк София".

6. Огнян Донев

Бизнесмен. Роден е на 22 декември 1957 г. В частния сектор Огнян Донев е от 1990 г. От октомври 2000 г. е изпълнителен директор на „Софарма" АД. Участва в борда на директорите на „Унифарм" АД, „Вестникарска група България" и др. Председател на КРИБ.

7. Валентин Златев

Генерален директор на „Лукойл България". Бизнесменът е роден на 8 декември 1965 г. в Правец. Възпитаник на Първа английска гимназия в София и на Московския държавен институт за международни отношения.

8. Цветан Цветанов

Вицепремиер и министър на вътрешните работи. Роден е на 8 април 1965 г. От 1987 до 2005 г. работи в системата на МВР. През 2005 г. е зам.-кмет по сигурността в Столичната община. През 2009 г. е избран за депутат, а после за министър.

9. Красимир Гергов

Реклама и медии. Роден е на 30 септември 1961 година в София. Завършва Висшия институт за физическо възпитание и спорт. Някои от основните му дейности са партньор в bTV Media Group, президент на рекламна агенция KRES и Българската асоциация на рекламните агенции.

10. Цветелина Бориславова

Банкер. Председател на надзорния съвет на БАКБ. Преди да купи дял в БАКБ, в продължение на 9 години Бориславова е председател на надзорния съвет на „СИБанк" АД, която в момента е собственост на белгийската КВС.


Национална информационна кампания за ставните заболявания инициира Българското дружество по ревматология


Инициативата цели да информира хората за остеоартрозата и рисковете от употребата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС)- най-използваните лекарства при ставни болки, които причиняват язви и перфорации в стомаха. Всеки 1 на 10 души има остеоартроза,като честотата е 2,5 пъти повече от болестите на сърцето и 6 пъти повече от раковите заболявания.
Това, което и уж добре информираните пациенти обикновено не знаят е, че още
на 8-та минута след приема на НСПВС по лигавицата на стомаха вече се
забелязват лезии.70% от имащите ставни болки се самолекуват, доказват представителни проучвания, но не знаят, че при продължителна употреба на болкоуспокоителни и противовъзпалителни медикаменти или при ударни високи дози НСПВС се уврежда
лигавицата на стомаха и се образуват язвички. Ако не се вземат мерки (да се приемат медикаменти, които предпазват стомашната лигавица), може да се стигне до кървене и дори перфорация на язва, което е състояние, застрашаващо живота. 

Само за година с фалшиви болнични листове са били източени близо 4 милиона лева от бюджета на Националния осигурителен институт

При схемите се използват предимно кухи фирми и пациенти фантоми, а самото източване става по две линии - през обезщетенията за болест и за майчинство.
В огромната част от случаите хората, на чието име са болничните, са безработни, наети фиктивно на трудов договор. Някои от тях обаче дори не знаят, че по документи са ходили на лекар и са получили медицинска помощ. Останалите пък се включват в измамата срещу малка част от източената сума.
Най-често схемите се прилагат в София, Пловдив и Ловеч. Те винаги се реализират с участието на лекари. Може да се каже единствено, че например в Coфия по-голямата част от болничните листове са издадени от 4 големи медицински центъра от едни и същи лекари. Дори на част от издадените болнични номерата са последователни.
За да се противодейства на източването на НОИ, Икономическа полиция настоява да се проверява всеки случай, при който фирма подаде в приходната агенция трудов договор без дата на назначение или със задна дата. Идеята е престъплението да се неутрализира още в зародиш. Предстои промяна и в нормативните документи, чрез които да се забрани едно лице да носи на лекар за издаване на болничен документи на друго лице, както и да се въведе изискването медиците да проверяват задължително самоличността на пациента. За прекратяването на схемите Икономическа полиция работи съвместно със Софийската градска прокуратура, Главната инспекция по труда, НОИ, НАП и регионалните здравни инспекции.

Да кажа едно "наздраве"!


Всеки пети българин има нос с мораво-червения цвят на пияниците, както е казал О'Хенри. Това на шега, но дори и да не го издава носът му, той пак се нарежда след тези, които често-често посягат към чашката. И така влиза в графа рискови поведенчески фактори на Националния център по обществено здраве и анализи, откъдето алармират, че всеки пети българин пие редовно, но - забележете, не от добро, а заради стреса и трудния живот. Изследване на СЗО ни нарежда не на водещо място отзад напред, където традиционно вече се мъдрят българите и България в различните класации, но и тук бързо набираме скорост.
Какви са особеностите на българското пиене, което може и да не започне от сутринта, но вечерта е съвсем сигурно. Статистиката обхваща не кибиците от местното кафене или хоремага по селата, а хората, които са в творческите си сили, работят и с изкараните пари гледат деца и болни родители, чиято пенсия е направо никакава. Които често цял ден мръзнат или слънчасват на работното си място, а вечер вече им е дошло до гуша от пътуване в градския транспорт, от капризите на собственика или началника, от скъпотията в магазина, изръсените мъдрости на властници, депутати или държавни чиновници зад някое гише, от банката и от каквото се сетите друго. За да заспи след толкова дразнители, на човек му трябва нещо - транквилант, антидепресант, сънотворно или... едно питие.
Чували сме какви ли не приказки за пиенето - от вицове до истински случаи. Повечето са с чувство за хумор. Чували сме и предупрежданията на лекарите и други специалисти за вредата от пиенето, но много често в безизходицата, безнадеждността и отчаянието на дните ни давим бедност и потъпкана гордост в спирта. Показват го и анкетиите - участниците в тях не са изпаднали клошари или престарели самотници, това са най-често интелигентни хора и от двата пола, песимисти от дългото лутане през годинитие на прехода и от собственото фиаско на мечтите им. Това са нашите деца, които няма какво да научат от хала ни като държава и народ, докарани до просешка тояга, озлобени и намръщени, загубили всякаква вяра в обещания, загърбили бъдещето заради взиране в едното оцеляване днес.
Властта загърбва хората, оправдава провалите си с какво ли не и няма кой да запали червена лампичка в главите на всички, които имат отношение към нашето психично здраве. Те не са само в лекарските кабинети. По-отговорни са  ръководителите на държавата, те държат кормилото, когато корабът засяда и потъва като "Конкордия" с всички ни на борда. Оставени сме да оцеляваме кой както може. Правим го. Докато попаднем в някое изследване и поредната класация за аутсайдери. Апропо - поне да следят за качеството на това, което пием, че от ментета се изтрови маса народ. Изкушавам се да кажа едно "наздраве"...  

Ева Костова
В-к "Дума"

Много са министрите, които са се опитвали да правят някаква реформа, но тя не се усеща от хората






Затова смятам думата реформа да нея използвам в речника си.

Десислава Атанасова, министър на здравеопазването

Революцията „Борисов" в кабинетните промени свърши


Издигането на Добрев и Атанасова - първа стъпка в подготовката за тежка предизборна битка?

Преди да сме забравили последната смяна на двама министри, което неизбежно ще стане, е хубаво да си припомним как се сменяха министри в българските кабинети преди "ерата Бойко Борисов". И дали можем да оценим, че тази ера вече е приключила. 
Преди Борисов кабинетните смени се преживяваха като симптом за криза, като тежка рана върху престижа на кабинета или като необходимо "кръвопускане" в името на нарастващото обществено неодобрение. Много често те биваха предшествани от голям публичен скандал, но още по-често слагаха край на дълга управленска агония в някой министерски ресор. . Разбира се, този драматизъм най-вече се приписваше на факта, че министерските назначения бяха откровено партийни. Нещо повече - министри ставаха ключови за управляващите партии фигури. Дори в кабинета "Костов" Александър Праматарски получи министерски пост именно като лидер на своята партия. Но е твърде вероятно драматизмът на тези промени да се свързва и с другата тяхна особеност - те се правеха залпово, най-малкото по две наведнъж. След печалния пример от радикалната промяна в кабинета Костов. На 21 декември 1999 г. наведнъж бяха сменени 10 министри Симеон Сакскобургтохски беше по-сдържан. Първата му кабинетна промяна включваше две размествания (рокади), 4 замени (освобождаване на министри) и едно ново назначение. Но чувството за необратима загуба на политическо влияние беше дори по-силно, отколкото при кабинета "Костов". Може би точно заради това въпреки сложната коалиция, която оглавяваше, най-голямата промяна, която Сергей Станишев си позволи, бе по повод оставката на Румен Петков и включваше 4 замени и 1 ново назначение. Знаем едно добро изключение при тези министерски промени - Меглена Кунева. Тя се раздели с министерския си пост, защото бе избрана за еврокомисар. И запази политическия си рейтинг до днес. Ерата "Бойко Борисов" направи революция в модела на кабинетни промени, макар първата министерска смяна да беше като тази на неговия патрон Симеон Сакскобургготски (смяната на Йорданка Фандъкова, след като тя бе избрана за кмет на София). "Генералната промяна" на Борисов се оказа, че включва два компонента: поединична  и  постоянна смяна на министри. За всяка една от двете пълни календарни години, които приключиха, в кабинета "Борисов" са извършвани по 4 промени, като през последната те бяха урегулирани и във времево отношение - по една на тримесечие. "На час по лъжичка" – така можеш да понесеш всичко. Уникалното на този модел на министерски смени е, че както анализаторите, така и гражданите загубиха усещането за драматизъм или радикалност на промяната. За две години и половина Борисов подмени повече от половината от членовете на кабинета си, без това да предизвика партийни сътресения или напрежение в парламентарната група. Втората особеност на „революцията Борисов" бе забелязана още при формирането на кабинета -преобладаващата част от министрите бяха експерти, а когато правеше смени, като правило Борисов умело запазваше това съотношение. Затова като че ли партията ГЕРБ не преживяваше тежко дори смяната на министри партийци. Нещо повече, с експертното мнозинство в кабинета може да се обяснява дори фактът, че в парламента към управляващите се присъединиха и независими депутати. Комбинацията от тези две нововъведения при министерските промени даваше възможност на Борисов да заявява и обяснява, че ги прави по своя воля и преценка и в името на по-доброто управление. Начинът, по който бяха извършени последните две министерски промени, ни дава сериозни основания да попитаме приключва ли "ерата Борисов"? Наистина може и да е случайно, че за първи път двама министри едновременно напускат кабинета, но в никакъв случаи не е случайно, че двама експерти са заменени от две силно партизирани фигури, чиято професионална и политическа биография изцяло е обвързана със създаването на партия ГЕРБ и нейното управление. Както повечето анализатори вече отбелязаха, през март 2012 г. „партийците замениха експертите" Но те почти единодушно също така отбелязаха, че тези смени не бяха направени под натиск на обществени протести или медийни атаки. При това според социологическите проучвания от февруари подкрепата за ГЕРБ беше стабилизирана на значима дистанция пред БСП. Не по-малко изненадващо беше заявлението на премиера, че смяната на министър Константинов се е наложила, след като той е останал единствен негов фен. А Трайчо Трайков публично оповести, че въпреки своята готовност да подаде оставката си на Борисов във всеки един момент, в който той му я поиска, тя е била поискана от вицепремиера Цветанов. Защо тези министерски промени са толкова различни? В медиите вече битува обяснението за естествената еволюция - изборите наближават, трябва да бъдат идентифицирани и издигнати новите водачи на партийни листи. А във всяка парламентарна демокрация това са преди всичко министрите. Издигането на Делян Добрев и Десислава Атанасова може лесно да бъде оценено като първа стъпка в подготовката за тежка предизборна битка. Но следващите избори е най-вероятно да бъдат в началото на септември 2013 г. Защо ли пък толкова се бърза с министерски промени, след като и социолозите, и медиите закрепиха рейтинга на ГЕРБ и кабинета? За това има друго обяснение - то не е в изборите, а в променящата се технология на управлението. Безспорно смяната в министерството на здравеопазването бе резултат от остра парламентарна атака. Нещо, което досега не сме наблюдавали през мандата на ГЕРБ. Разбира се, в парламента има както партийци, така и хора, ясно обвързани с влиятелни съсловни интереси. Впоследствие разбрахме, че всичко това е валидно и при оставката на Трайчо Трайков. Нелогично е да се предполага, че до този момент при формирането на кабинета не е имало натиск от партийния актив или лобистките интереси, които са по-добре организирани и от партиите. Но очевидно начинът, по който досега Борисов е търсил и намирал персоналните назначения, е бил с маниера на харизматичен лидер, който доминира в публичното пространство.

Румяна Коларова, политолог
В-к "24 часа"