Translate

сряда, 28 март 2012 г.

Тигровият комар - разнася 22 вида непознати у нас зарази


До миналата есен страната ни се смяташе за "остров", свободен от този вид опасност, при положение че се срещаше в повечето държави около България. В Гърция, Румъния и Сърбия периодично има огнища на болни от западнонилски енцефалит и други екзотични трески с кръвоизливи, които се разнасят от новите комари.
Напастта вече е и у нас. Референтната лаборатория в Института по паразитология в Цюрих официално е потвърдила заключението на колегите им в Националния център по заразни и паразитни болести в София: екземплярите с характерни ивици, хванати в Созопол през есента,са от вида Aedes albopictus. Това означава, че може да ги има на много места в страната, те се придвижват дори с вятъра и за часове се оказват на 80-100 км от първоначалното си положение, обясниха биолози.
Учените отдавна предупреждават, че със затоплянето на климата у нас ще нахлуят нови зарази.
Предстои и изготвяне на препоръки към населението да не допуска задържането на вода в съдове, саксии, стари автомобилни гуми и т.н., за да не се създават условия за размножаване на комари. Ограничаването на популациите е най-ефективният начин да се контролира рискът от заразяването на хора с непознатите досега у нас болести като треските денга и чикунгуня, опасни енцефалити и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар