Translate

събота, 21 май 2011 г.

Капитан Петко войвода посмъртно стана почетен гражданин на Варна

Общинският съвет на Варна удостои Петко Кирков Киряков – Капитан Петко Войвода посмъртно със званието „Почетен гражданин на Варна” за неговите изключителни заслуги в борбите за Освобождението и Обединението на България и за единението на българската нация и по повод 115 -та годишнина от създаването на Тракийско дружество-Варна, положило началото на организираното тракийско движение в България, съобщиха за Информационна агенция „София прес” от Съюза на тракийските дружества. Наградата бе връчена днес от кмета на Варна г-н Кирил Йорданов на председателя на ТД „Капитан Петко Войвода” Румяна Вълчева, член на Управителния съвет на СТДБ.
Званието  “Почетен гражданин на Варна” е най-високото признание на обществеността на Варна за изключителен принос и заслуги за развитието на общината. То се присъжда на български и чуждестранни граждани за героични постъпки в мирно и военно време, за проектиране и строителство на града, неговите райони, паметните  му  сгради, за ръководство и активно участие в изграждането и развитието на Варна, за творческа дейност, внесла голям принос в националната култура и прославила града и страната ни, за спечелени златни олимпийски медали, за ярки постижения в образованието, науката и техниката, получили световно признание, за благотворителна дейност, провеждана в големи мащаби и продължително време.

М3 Communications Group бе отличена за най-добрата в Източна Европа за 2011 година

На бляскава церемония в президентския дворец „Храдчани“ в Прага на 19 .05 .т. г.

М3 Communications Group, Inc. получи от The Holmes Report отличието си за най-добра PR агенция в Източна Европа за 2011 г.Компанията бе номинирана след независимо проучване на авторитетни експерти сред хиляди компании в целия регион.
Наградата бе връчена на Максим Бехар лично от основателя на проучването и легенда в оценките си за PR бизнеса по света Пол Холмс.
Отличието е признание за нас, за българския PR бизнес, за цяла България. Щастлив съм и много съм горд, че запърви пътбългарска компания е отличена от The Holmes Report – една от най-големите и най-влиятелните независими изследователски организации в света“, каза управителят на M3 Communications Group, Inc. Максим Бехар. „Благодаря на екипа и на клиентите на компанията – заслугата за този успех е на всички!“, допълни той.

  M3 Communications Group, Inc. бе една от номинираните за финалите на SABRE Awards 2011 с проектите „За жените в науката” за L'Oreal и „Пресичай на сигурно” за Пощенска банка.
----------

За The Holmes Report:
The Holmes Report е най-авторитетният анализатор и оценител на консултантския пазар в света. Създадена през 2000 година от Пол Холмс, международно признат експерт с над 20-годишен опит в проучване на бизнеса, The Holmes Report е институцията, чиято оценка е най-високото признание, която една компания може да получи в тази област. EMEA SABRE Awards са част от The Holmes Group и са признание за най-добрите PR компании в Централна и Източна Европа.


За M3 Communications Group, Inc.:
M3 Communications Group, Inc., основана през 1994 г., e водеща компания за пълно комуникационно обслужване.

За последните 16 години M3 Communications Group, Inc. е реализирала повече от 2500 проекта за приблизително 185 клиента в различни бизнес сфери.
Сред ключовите клиенти са: CEZ Bulgaria, Danone, Lockheed Martin, L’Oreal, TNT, Borika-Bankservice, Astra Zeneca, Alpha Bank, Michelin, Intracom, IBM, Tishman, Cleves, NERA Networks, Adecco и много други.
От август 2000 г. M3 Communications Group, Inc. е част от най-голямата в света PR верига Hill & Knowlton Inc., която съществува от 1927 г. и има 74 офиса в 42 страни.

Най-добрите летища за пазаруване

Без значение дали си убивате времето, или просто взимате сувенири за приятели и близки в последния момент – на летището винаги се пазарува. Затова и повечето аеропортове имат поне набор от стандартни магазини – за сувенири, за напитки, за шоколад. Но на някои летища си е истински шопинг рай – не е нужно даже да излизате от тях. Представяме ви 10-те най-добри.

Амстердам

Пътниците никога не скучаят там. На летището има библиотека, казино, галерия и разнообразие от магазини, някои дори преди скенерите. Там ще намерите и шопинг центрове на H&M, Mexx, Nike, Crocs и други брандове. Естествено, в града на лалетата няма как и летището да не е обсипано с цветя – от магазините можете да се сдобиете с уникални букети за подарък.

Дубай

Безмитната зона на летището в Дубай функционира от 1983 г. и е най-голямата в света. Работи 24 часа в денонощието. Състои се от 30 мегамагазина, дом за най-големите марки в света - Giorgio Armani, Calvin Klein, Hugo Boss, Ralph Lauren, Hermès, Cartier и други. Ще се влюбите в парфюмерийните магазини, които предлагат безброй омайни аромати от Средния Изток, в бижутерийните магазини. А ако имате повече пари за харчене, можете даже да си тръгнете със спортна кола за 2 милиона долара.

Франкфурт

Това е най-голямото летище на континентална Европа, с над 250 различни бизнеса в него и повече от 60 големи магазина. Там можете да намерите и луксозни брандове, и по-достъпни марки, както и различни стоки – автомобили, часовници, чанти, куфарчета, дрехи, бижута, мобилни телефони. Препоръчваме ви, ако имате път през летището, да посетите магазините на Burberry, Ferragamo и Swarovski.

Хонг Конг

Повече от 50 милиона пасажери преминават през това летище за година. Така че те трябва да бъдат впечатлени, а времето им на терминалите – запълнено. Така статистиката и натовареността на аеропорта го превърнаха буквално в търговски център. Само на Терминал 1 има над 160 магазина и 40 ресторанта. Освен дизайнерските бутици, ще намерите доста привлекателни магазини за електроника и техника. Не ги пропускайте!

Йоханесбург

Много редовни посетители на ЮАР с изненада установяват колко бързо се променя летището в столицата на страната и как се е развила търговията там. Цените са изключително привлекателни, а от някой от магазините за сувенири можете да се сдобиете буквално с някое ръчно произведение на африканското изкуство за дома ви. Интересни са магазините за бижута, козметика, тютюн – все нетрадиционни, типично по африкански.

Лондон Хийтроу

Годишно оттам минават 67 милиона души, които са привлечени като от магнит в десетките магазини на световни марки - Gucci, Escada, Dior, Cartier, Harrods, Dixons Travel и други. Някои от брандовете са открили двойно по-големи магазини на летището, отколкото са търговските им площи в самата британска столица. Препоръчваме ви магазините на Kurt Geiger, L.K. Bennet, Mulberry.

Портланд

На летището се конкурират местните марки и търговци и световните. Някои от по-малките магазинчета са истински съкровищници,така че не ги подминавайте с досада. Цените не са по-високи от тези в самия град, даже са леко надолу. Да не говорим, че ще си спестите от данъци. Ако пък не ви се пазарува, можете да изпиете едно кафе в някое от уютните кафенета или да се отпуснете в спа центъра Dragontree Day Spa.

Сан Франциско

Там можете да намерите уникални стоки на местни и регионални брандове, но най-вече – вина от долината Напа. Магазините на летището могат да изкушат всеки вкус. Там ще намерите търговски площи на Gucci, Burberry, MANGO, магазини за изкуство и много други.

Сингапур

Летището в Сингапур има над 230 магазина – истински рай за страдащите от шопинг мания. В списъка на брандовете влизат луксозните Bvlgari, Prada, Gucci, Armani, а сред най-новите попълнения са Miu Miu, Chloé, Charles & Keith. По-достъпни цени предлагат Nike, The Body Shop, Sunglass Hut и други.

Токио

Само от летището можете да си тръгнете с поне още един куфар, пълен с кашмирени пуловери, материали за оригами, копринени изделия и други традиционни японски сувенири. На Терминал 1 има цял музей на оригами, където са изложени 400 традиционни творения. Има и още един музей, но той представя по-модерно и не толкова традиционно японско изкуство.

 b2bnews.bg

четвъртък, 19 май 2011 г.

Стартира кампанията "Зелено сърце"

Във връзка със Световния ден на хипертонията - 17 май, информационният сайт www.zdravenchas.org, съвместно със специалисти кардиолози и общопрактикуващи лекари в България стартираха кампанията "Зелено сърце".
Инициативата е провокирана и се реализира в резултат на тревожните тенденции за заболеваемостта от сърдечносъдови заболявания в страната. Целта е да се повиши информираността на хората за тях съобщи проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония.
На 15,17,18 и 19 май в София, Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Хасково ще се разкрият пунктове за безплатно измерване на кръвното налягане
България заема едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания - близо две трети от българите умират от инфаркт и инсулт. Рекордната цифра от 2 млн. души ще достигнат хипертониците в България само до няколко години заради нездравословния начин на живот, предупреждават експерти от Световната здравна организация (СЗО). Към момента те са 1.8 милиона, като от тях 7% са деца. Независимо от стряскащата цифра българите не живеят здравословно, пушат, хранят се нездравословно, пият и нехаят за профилактичните прегледи, показват изводите на СЗО.
Страната ни, освен по инфаркти, се нарежда на едно от челните места в Европа по мозъчен инсулт при мъжете, както и по тютюнопушене сред момчета до 15-годишна възраст.
Оказва се, че всеки втори след 50-годишна възраст е с високо кръвно и е заплашен от мозъчен удар. 30 % от тях обаче дори не подозират за заболяването.
Страните, които се сблъскват с подобни проблеми, най-често са онези, които имат нисък стандарт на живот. Освен българите с лоши показатели по отношение на високото кръвно налягане, мозъчните инсулти и кардиологичните проблеми са и гражданите на Литва, Латвия, Русия и Румъния. Това е комплексен проблем не само на лекарите, а на цялата система, на цялото общество, обясни проф. Торбова.
У нас само около 20-25 % от болните се лекуват по съвременните стандарти и затова сме на едно от първите места в Европа по смъртност от сърдечносъдови заболявания. Все още в България не се ползвали достатъчно статините - група медикаменти, които могат да се дават и за превенция на инсулти и инфаркти. Мъжете не искали да ги пият, защото смятали, че водят до импотентност. По-скоро е обратното. Статините подобряват кръвоснабдяването, което е от основно значение в половия живот каза проф. Торбова. 
Според нея дори връзката високо кръвно налягане, нелекуването му и мозъчен инсулт е много по-силна, отколкото на хипертонията с инфаркта. По тази причина в последните години кардиолозите работят много тясно с невролозите.
Общоприетата граница за повишено артериално налягане е над 140 на 90 mm/HG, a желателното е под 120 на 80 mm/HG.
7.6 милиона са преждевременните смъртни случаи вследствие на хипертония по света. 54% са засегнатите от инсулт пациенти, а почти половината от хората по света прекарват исхемични сърдечносъдови заболявания. Това пък сочат данните на Международното дружество по хипертония.
Много са факторите, които увеличават риска от развитие на ССЗ, но сред най-рисковите се посочват артериалната хипертония и високият холестерол. Нелекувани, двете заболявания могат да доведат до летален изход за пациента.
 

------
Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва от 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония. Целта е, както да се повиши информираността на обществото относно заболяването, така и да се подобри превенцията му.
Хипертонията засяга близо 1 млрд. души в световен мащаб т. е. 1 на 4-ма възрастни и е причина за смъртта на над 7 млн. души годишно.
------

От 17 май до края на юни, в 22 града в страната, сред които София, Перник, Ямбол, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Бургас, Добрич и Димитровград, кардиолози и общопрактикуващи лекари ще преглеждат високорискови пациенти със сърдечносъдови заболявания, в рамките на кампанията.
Желаещите да се включат в 6-месечната програмаЗелено сърце” е необходимо да посетят своя общопрактикуващ лекар, който след оценка на сърдечносъдовия им риск ще ги насочи към нея. Прегледите са част от програма за проследяване на здравословното състояние на болни от сърдечносъдови заболявания и ще се реализират на 3 етапа:
·                    етап 1 – май-юни 2011 г.;
·                    етап 2 – септември 2011 г.
·                    етап 3 - ноември 2011 г.

Кампанията "Зелено сърце" ще продължи шест месеца, от май до ноември, по време на която ще бъде изнесена информация за същността на сърдечносъдовите заболявания, рисковите фактори, рисковите групи, начините за профилактика и лечение. Тя включва виртуално училище за пациентиЗелено сърце”, в информационния портал www.zdravenchas.org, посветено на темата за сърдечносъдовите заболявания и по-специално на високия холестерол и артериалната хипертония (високо кръвно налягане), като едни от основните рискови фактори за поява на редица заболявания като сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, бъбречносъдови заболявания и др.
Програмата на училището за пациенти „Зелено сърце” съдържа 6 различни интерактивни лекционни модула, които третират ежедневни проблеми на хората с висок сърдечносъдов риск и адаптирането им към нормалния ритъм на живот.
Основната негова цел е да предостави на пациентите, страдащи или предразположени към сърдечносъдовите заболявания, както и на техните близки, пълноценно обучение по въпросите на заболяванията, което да подобри качеството им на живот, именно чрез изключване или минимизиране на сърдечносъдовия риск.
Друга също важна цел, която училището за пациенти „Зелено сърце” си поставя е да стимулира хората да участват активно в поддържането на здравословното си състояние, посредством предоставянето, както на информационна, така и на медицинска помощ (консултации и прегледи от специалисти) по въпросите, свързани със сърдечносъдовите заболявания.
Регистриралите се за училището потребители ще бъдат информирани чрез имейл за започването на новите лекционни курсове в рамките на програмата. Всеки месец виртуален лектор ще преподава нови лекции по проблемите на хипертониците.
Обучението ще завърши с тест за проверка на наученото.


---------
Евтини електронни апарати менте, за измерване на артериалното кръвно налягане на китката, масово заливат пазара ни. Те освен, че отчитат погрешни стойности, дават големи отклонения, но с подвеждащите резултати могат да доведат до влошават здравословното състояние и дори до пълна инвалидност от мозъчен удар, до инсулт, тъй като хората взимат хапчета вместо за повишаване, за понижаване на кръвното и обратно, твърдят специалистите.
Те препоръчват електронни апарати за измерване на кръвно да се купуват само от аптеките, санитарните дрогерии и фирмените магазини за електронна техника.
За вкъщи според тях са подходящи апаратите с "ръкав" и помпа.
Не ми е известно някой да замерва точността на въпросните апарати, каза проф. Торбова и обясни, че легално внасяните у нас се пускат на пазара едва след като получат удостоверение за стандартизация от Националния институт по метрология.
Колкото по-евтин е един такъв артикул, толкова повече не бива да му се хваща вяра.
У нас могат да се купят сравнително точни апарати на поносими цени, най-евтините от тях са 45-50 лева, а най-скъпите електронни за масова употреба са по 130 лева. Продават се и такива със специален софтуер, който се свързва с компютъра. Освен точността негово предимство е и възможността да съхранява продължително време данните от стойностите на кръвното на цялото семейство и така да се следят тенденциите за развитие на фамилна хипертония и при децата.

Умен хладилник


От LG възлагат големи надежди на своето ново творение - Smart Refrigerator. Уредът не само успешно изпълнява основната си функция - охлаждане и запазване на продуктите, но и предлага рецепти в зависимост от съдържащото се в него.
Новият Smart хладилник позволява на потребителите да получават инвентарни актуализации от приложението Smart Manager през смартфон или таблет, докато са на пазар навън. Освен това уредът има уникална функционалност, благодарение на която върху сензорния дисплей на вратата ще се изписват готварски рецепти с наличните продукти. В допълнение потребителите ще могат да управляват консумацията на енергия дистанционно чрез трите режима на работа - нощен, потребителски и Smart Grid. Приложението Smart Diagnosis пък ще дава информация, ако хладилникът се развали.
От LG все още не казват нищо за цената обаче, а това може да се окаже сериозна пречка пред потребителите.

След броени в България ще бъде представено уникално хапчето, което намалява глада и помага в борбата със затлъстяването съобщи изобретателят му проф. Мартин Минчев

Научното име на изобретението контролен стомашен псевдобезоар. Безоар е термин, означаващ чуждо тяло в стомаха. След поглъщане то се раздува в стомаха до достигане на обем от около 20-25 мл, с което не може да напусне организма по естествен път. След няколко дни престой в стомаха обаче този голям нехранителен „залък" се саморазпада на съставните си фибри и едва тогава напуска стомаха. Постоянното присъствие на няколко такива нехранителни „залъка" довеждат до лесно засищане при хранене и съответно до поемане на по-малко количество храна, защото общият обем на стомаха е намален по неинвазивен начин.
---
Мартин Минчев е български инженер и експериментален хирург, понастоящем редовен хабилитиран професор по електроника в университета на Калгари, Канада, и външен професор по експериментална хирургия в университета на Алберта, Едмънтън, Канада, директор на лаборатория по нискочестотни инструменти към университета на Калгари. Завършва електронна техника в Техническия университет, София, през 1987 година със специализация "Медицинска и ядрена електроника".
През 2007 г. е избран за Fellow of the American Institute for Medical and Biological Engineering със седалище във Вашингтон, ДС, САЩ. Той е и старши член на IEEE, член е на Американската гастроентерологична асоциация. Бил е член на комисиите по оценка на научни грантове на Националната фондация за наука (САЩ) и на Научния съвет по естествени науки и инженерство (Канада). Носител е на най-високите награди за преподаване и научна дейност на университета на Калгари, Алберта, Канада. Почетен професор на Международната медицинска асоциация (България).

Премиерът Бойко Борисов заяви на форум за иновационния потенциал на българската икономика, че за 20 години в България са се обучавали в пъти повече чуждестранни студенти по медицина


"Четем в пресата, че нашите лекари се търсят. И тук е мястото на министър Игнатов да прецени и да предложи дали когато държавата години наред дотира един студент, след това той трябва да стане и да си замине, без да има никакъв ангажимент към тази държава. Тогава защо ние дотираме? Ние на практика вадим от парите на данъкоплатците, за да подготвяме специалист за друга държава?", коментира той и направи връзка със спорта.
"Вземете футбола – там така ли е? Не. Има трансфер - за клуба, за тези, които са го готвили футболиста. Интересът на хората е такъв - да намират възможно най-доброто място за капитали. От тук нататък обаче ангажиментът на държавата е да преценява кое, кога и как да бъде дотирано", каза Борисов.
„Изоставаме в темпа на движение, което световният пазар има. Тук е мястото и държавата да преценява да се увели броят на чуждестранните студенти, за да може след това да ги продаваме, връщайки се обратно", коментира още той.
Според Борисов трябва да се обвърже обучението на студентите държавна поръчка с реализацията им в България т. е.държавата трябва да издържа само студенти, които ще имат ангажимент към нея, а няма да си търсят работа в чужбина.
"Премиерът е абсолютно прав да негодува, че с пари на българските данъкоплатци захранваме чужди икономики. Ако се абстрахираме от евродирективите, това не се харесва на никого. И нашият съвет на настоятелите наскоро се зачуди дали да отпусне стипендия на докторант без каквато и да е гаранция, че той ще донесе обратно придобития опит", коментира председателят на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов и ректор на УНСС. Той обаче заяви, че задържането на кадри не може да става със забрани, а само чрез създаване на условия за реализация в България.