Translate

събота, 27 ноември 2010 г.

Бременни искат декларацията за информирано съгласие да не им се "тика" в ръцете преди самото раждане

Бъдещите майки настояват да имат възможност да откажат  някоя/и или всички процедури в документа „Информирано съгласие", чрез който се уведомяват какви процедури ще им бъдат направени по време на раждането.
Сега те са лишени от възможността да отбележат, че не са съгласни с една или повече от изброените медицински интервенции в него. 
Друго тяхно  искане е декларацията да се промени и да им се предоставя не по-късно от началото на седмия месец от бременността, за  да могат  да се запознаят с нея на спокойствие, а не тя да им се "тика" в  ръцете преди самото раждане. Те настояват  болниците да качат този документ в сайтовете си.
Според тях декларацията за информирано съгласие трябва да съдържа, както информация за потенциалните рискове и странични ефекти на предлаганите дейности,  така и  информация за алтернативите на възможните интервенции, включително възможността да не се предприема нищо.
Неправителствените  организации „Родилница" и „Естествено" са инициатори на инициативата, пред АГ болница Майчин дом-София, наречена "Инфогласност – Информирано ли се съгласяваш?", във връзка с Международния ден за премахване на насилието над жените -на 25-ти ноември
Според представителите на сдруженията сега бременните подписвали в състояние, което не им позволява за се запознаят задълбочено с медицинските интервенции, които им се предлагат.
Например при епизиотомия, има вливане на определени вещества, които ускоряват родилния процес. Тези интервенции често се прилагат съвсем рутинно и без да се налагат. Вместо да са от полза самите процедури, едно съвсем нормално протичащо раждане завършва с цезарово сечение, с вакуум екстракция или неща, които не са добри нито за майката, нито за бебето, твърди Милена Николова от сдружение “Естествено”. 
От групата „Родилница” отчитат, че на много места липсва достатъчно разбиране за информираното съгласие като процес на комуникация между лекари и пациенти. 

В момента вариантите на „Информирано съгласие”, предлагани в българските болници, не насърчават медицинския персонал да спазва правата на пациента и раждащата жена в частност, твърдят от двете организации. 
Присъстващите внесоха официално писмо в МЗ и НЗОК с предложения за промяна на практиките по отношение на информираното съгласие на родилките в България и за сформиране на работна група за ревизиране на документа „Информирано съгласие”, с цел постигане на по-добро разбиране за правата и задълженията на лекари и пациенти.



Хората, с трансплантация на органи, тъкани или клетки ще бъдат диспансеризирани


Това предвиждат промени на МЗ в Наредба 39 за профилактичните прегледи, които ще се разглеждат от МС.
Диспансеризацията ще се осъществява в болниците, където е извършена операцията. Ако интервенцията е правена в друга страна, пациентите сами ще посочват къде искат да се лекуват след това у нас. Лечебните заведения от своя страна ще трябва да поддържат регистри с трансплантираните пациенти, които наблюдават. По този начин ще се осъществяват по-качествени грижи за тях.
С промените в наредбата се въвеждат и нови прегледи за децата.  
Във възрастовата група от 2 до 7 години ще минават и през изследване на зрителната острота веднъж на пет години. Също така лекар ще трябва да посещава бебетата в къщи до 24 часа след изписването им, както и между 14-я и 20-я ден след раждането. 
С промените изрично се регламентира и формирането на рискови групи от общопратикуващите лекари за сърдечносъдови, онкологични заболявания, диабет и др.

Нова пациентска организация бе учредена - Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА)

Сдружението е член на Националната пациентска организация (НПО). Сред основните приоритети, на новосформираната пациентска организация, ще бъдат постигането на добра информираност на болните и създаването на условия за пълноценен диалог с институциите с оглед отстояването на техните права, каза Роза Чегайска, председател на АПРА.  
Желанието ни е да защитим правата на пациентите с това тежко, социално значимо заболяване и да обединим усилията срещу болката, с която ежедневно живеем. Аз самата като пациент знам колко е важно човек да бъде информиран както за възможностите за диагностика, така и за съвременното лечение. Надявам се чрез АПРА всеки един пациент с ревматоиден артрит да може да отстоява своите интереси и да влезе в диалог с институциите.Много добри резултати за овладяване на заболяването дават венозните биологични лекарства, като 80-90 % от пациентите, които се лекуват с тях, са в ремисия и се чувстват много добре. За съжаление, след като вече не се реимбурсират от НЗОК пациентите се налага сами да си ги купуват, а те са изключително скъпи , каза още тя.
У нас болните от ревматоиден артрит (РА) са между 50 000 и 60 000, като преобладаващата част от тях са жени, предимно в активна трудоспособна възраст.
Това е автоимунно заболяване, което прогресира с времето и се характеризира с възпаление на ставите. Това възпаление предизвиква изкривяване на ставите, намаляване на тяхната функция, съпроводено от болка, схванатост, подуване и невъзвратимото им разрушаване, водещо до инвалидизиране. Ревматоидният артрит освен това се проявява и със системни симптоми като умора, анемия, остеопороза и може да доведе до състояния, заплашващи живота, като засяга важни органи и системи.
Основните пречки, с които се сблъскват болните с РА при социализацията си, са отхвърлянето от страна на обществото, неразбирането на работодателите, трудно достъпната градска среда за инвалидизираните и трудностите, които срещат при достъпа до специализирана консултация с ревматолог.
В процес на учредяване е обединена пациентска организация на болните с ревматологични заболявания.
................
Допитване проведено от независимата компания „Опиниън Хелт“, он-лайн сред 474 пациенти с РА във Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания и Канада през септември 2008 година показва, че независимо от големия прогрес в лечението на това заболяване, през последното десетилетие, 9 от всеки 10 пациента чувстват, че нямат контрол върху своето бъдеще и потенциала си
44% от участниците са с диагноза РА от 5 или повече години. Всички пациенти  приема т лекарство от техните лекуващи лекари. Обикновените им ежедневни дейности са  силно засегнати, като 48% от тях са със затруднения при ходене и над 40% с нарушения на съня в резултат от заболяването . Над 40% от запитаните са отговорили, че се е наложило да ползват поне 10 дни болнични през последните 3 месеца по повод същото заболяване. Изненадващи резултати от допитването били, че независимо от страшните симптоми на заболяването, само един от трима пациенти са дискутирали с лекуващия ги специалист как могат да постигнат дълготрайна ремисия на болестта (стопиране на ревматоидния артрит, което позволява на пациентите да извършват ежедневните си дейности без постоянна болка и умора). На въпроса за най-важните резултати от лечението им, 85% от пациентите посочват, че искат да имат по-малко болка в ставите и 70% искат от лекарството си да ги кара да се чувстват общо взето „по-добре”.
Повече от половината пациенти освен това искат да видят намаляване на умората и да постигнат дълготрайно облекчаване на симптомите. В допълнение към значителните физически симптоми като болка, схванатост, подуване на ставите и умора, емоционалното измерение на ревматоидния артрит също е било проучено от допитването. Така например 42% от отговорилите се чувстват сами в тази ситуация и над една трета от тях споделят, че семействата им не разбират как болестта засяга живота им. В допълнение 40% от тях чувстват, че РА засяга и интимните им контакти и една трета усещат, че не могат да се грижат само за себе си или за други хора, заради симптомите.

ТРЯБВА ДА СПРЕМ СТРАХА ОТ ПРЕГЛЕД ДНЕС - ЗА ДА СПЕЧЕЛИМ ЖИВОТ УТРЕ ! Кампания за рак на гърдата през ноември с пътуващ ехограф

Деветата поредна кампания за борба с рака на гърдата инициирана от „Сдружение за онкоболни и приятели” под патронажа на кмета на Община Пазарджик Г-н Тодор Попов продължава и през месец ноември под мотото ЗАЕДНО В ИМЕТО НА ЖИВОТА!  
През месец октомври бяха направени общо 456 прегледа от хирург, рентгенолози и гинеколози. Със съдействието на Областния Управител Д-р Дончо Баксанов профилактични прегледи  се провеждат и в общините на Област Пазарджик- в гр. Панагюрище- на 30.11.2010 г. в Обединен детски комплекс от 10:00 до 17:00 часа, в Лесичово - на 02.12.2010 г. в здравната служба от 14:30 до 18:00 ч., във Ветрен- на 03.12.2010 г. от 14:30 до 18:00 ч. в кметството и в Сърница - на 04.12.2010 г. от 10:00 до 17:00 часа в сградата на общината. 
Д-р Благова ще извършва ехографиите, а цената на прегледите остава непроменена- 10,00 лв. Записването на желаещите жени става в кметствата по места. 
Нека припомним, че през месец октомври, когато е световния месец за борба с рака на две жени беше открито новообразувание в гърдата от Д-р Копев и от Д-р Тимева и изпратени за допълнителни изследвания. Една жена е с патологичен резултат от взета цитонамазка при гинекологичен преглед, при която се налага да се проведе лечение. Подвижният ехограф, дарен на Националното ни сдружение на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници от МЗ, има за цел да прави профилактика на жените и в най- малките и отдалечени кътчета на България и той напълно ще изпълни предназначението си в нашата област. Ехографа се съхранява във Варна, а разходите по транспорта му са поети от Община Пазарджик. 
До момента ехографа беше в с. Звъничево, с. Калугерово, с. Мало Конаре, с. Синитево, с. Хаджиево, беше на разположение на работещи жени в цехове, заводи, в Пещера, Велинград, Ракитово, Батак, Брацигово, Белово.

Нови методи на лечение на сърдечно-съдовите заболявания и авангардна терапия за пациенти, страдащи множествена склероза

демонстрира международен екип лекари в рамките на втория Ендоваскуларен симпозиум в МБАЛ „Токуда Болница София. 
Във форума участие взеха водещи специалисти от България и чужбина, които се фокусираха върху проблемите, възможните методи и алтернативи за лечение на заболяванията на аортата и големите й клонове, новите методи за лечение на диабетно стъпало, както и най-авангардните техники за ендоваскуларно лечение на венозна недостатъчност при пациенти с множествена склероза.  
Специални  гости на симпозиума бяха - проф. Йошиаки Йокой от Осака, Япония, проф. Хюго Лондеро от Буенос Айрес, Аржентина, проф. Зоран Милошевич от Любляна, Словения и др.

Ендоваскуларните методи на лечение,чрез миниинвазивните техники,  драстично намаляват травмата от интервенцията и съкращават възстановителният период, след нея.
Те дават шанс и на пациенти със съпътстващи заболявания, които не могат да бъдат оперирани под пълна упойка. 
Ендоваскуларната терапия е приложима , както при заболявания на съдовете на сърцето, които могат да предизвикат инфаркт, при недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка - рисково за инсулт,  така също и при бъбреците – което предизвиква остра бъбречна хипертония и др. 
Според доц.Иво Петров, началник на отделението по Кардиология на МБАЛ „Токуда Болница София” и иницатор на събитието, амбицията на форума е да начертае тенденциите в развитието на този най-съвременен клон на медицината – ендоваскуларният подход при сърдечно-съдовите заболявания – чрез обединяване на усилията на кардиолози, невролози, съдови хирурзи, неврохирурзи и специалисти по образна диагностика
За съжаление у нас се правят 10 пъти по-малко от необходимите периферни ендоваскуларни процедури в сравнение с средното европейско ниво, алармира той.

петък, 26 ноември 2010 г.

Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев отпразнува първият си рожден ден

По случай рожденият си ден, Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев (БСБББ) обяви резултатите от първото проучване проведено от пациенти за болестта на Бехтерев. 

От  проучването проведено в периода  23.11.2009 - 17.11.2010, сред 155 пациента, ясно се  открояват следните изводи:
-Болестта на Бехтерев засяга предимно млади хора – 46-47% от всички анкетирани са на възраст до 35 години като най -често засегнатите области от заболяването и болкита са в гръбнак (86%) , таз ( 70%) и шия (63.6%) ;
-Лечението на пациентите се провежда предимно с болкоуспокояващи медикаменти при 44% от всички анкетирани, което е моментно решаване на проблема, при положение, че това е хронично заболяване и реално означава, че пациентите просто не се лекуват ;
-Наблюдава се централизиране на ревматолозите. 51 % от пациентите взели участие в проучването отговарят, че се лекуват в София, като само 29% от тях живеят в столицата.
-52% от анкетираните са с телк-решения т. е. инвалидизирани, от които близо 55% са със средно, а 40% с висше образование т. е. това са хора в активна възраст.Останалите са без телк-решение от страх да не останат без работа.
По думите на Живко Янков, председател УС на сдружението, сподели, че само за година животът на хората с това заболяване се е променил, защото те са  разбрала, че не са сами. По думите чу обаче няма нито един, който да е получил на време своя протокол за биолгични средства за лечение, които реално спират заболяването.
Според Цвета Апостолова, секретар на сдружението, НЗОК безкрайно бави този процес. Явно пациентите имат своите задължения да плащат здравните си вноски, но касата реално не понася никакво наказание, че протака издаването на протоколите.Много често с тези биологични средства се развиват антитела към съответния медикамент и той не действа. Тя зададе риторичен въпрос кой е виновен за това, че пациента по този начин се уврежда. 
Усложняването на процедури у нас дали не са  с цел спестяване на средства зададе втори риторичен въпрос тя и подчерта, че човек от сдружениетое разказал, колко лесно е протичало  му в Гърция . Там няма комисии, няма здравни каси просто ревматологът назначава лечение, изписва лекарства и те се купуват във всяка аптека. В Гърция биологичните средства са 100% реимбурсирани, докато у нас те са на 75% заплащани от касата. 
Представителите на сдружението представиха и други проблеми като липсата на отговор от страна на НЗОК как трябва да се реши проблемът за  пациенти, при които преминаването от венозно към подкожно поставяне на биологичните средства не се понася добре, за да не се влошават т. е. да не се връща заболяването в активна фаза и защо кинезетерапията се изучава в спортната  академия, а не в медицинските учебни заведения. 
Те споделиха, че рехабилитацията им не се поема от касата, а сами заплащат по 20-30 лв. при всяко посещение, в зависимост къде получават тази така необходима им помощ. 
Проблемите са страшно много, ходенето по мъките е невероятно, а омагьосаният кръг сякаш  няма изход, но ние ще продължаваме да се бори за нашите права и ще сезираме както комисията по дискриминация, така и омбудсманът  за тях.
В края на пресконференцията представиха символът на болните от  Бехтерев-снежният човек, който пътува по света, при болните от това заболяване,  и за първи път е у нас. 
Те споделиха още, че съвсем скоро ще бъде представена новоучредената пациентска организация  на  пациентите с ревматоиден артрит.

------
И на Spiffy (символа на болните от болестта на Бехтерев) му хареса тортата….

За по-висока реимбурсация на лекарствата за децата с увреждания настояват родители

Те настояват още  за улесняване на техния достъп до училищата, и  за изцяло нова здравна и образователна политика в подкрепа на семействата на деца с увреждания в петиция до премиера Бойко Борисов, министрите на труда и социалната политика Тотю Младенов, на образованието младежта и науката Сергей Игнатов и на здравеопазването Стефан Константинов.
Необходимо е спешно да се промени текст от Закона за семейни помощи за деца, за да се възстанови съществуващата преди възможност за получаване със задна дата на месечната добавка за децата с трайни увреждания. Месечната добавка да се получава от датата на инвалидизация, изрично посочена в първия ТЕЛК и да се увеличи  размерът й
настояват от Националния алианс "Усмихни се с мен".

В образователната сфера исканията са за това във всяко училище или детска градина /или в максимална близост/, в които има деца с увреждания, да има терапевтичен и рехабилитационен център, покриващ основните потребности на детето.  От алианса настояват да се отпускат годишни винетки на семействата на деца с увреждания, без да е необходимо превозното средство да е регистрирано на името на детето.

Родителите на децата с увреждания трябва да бъдат подкрепени от държавата, така че вместо да получават социални помощи, те да ходят на работа, заяви  Павлина Радкова, майка на дете с увреждане и член на Националния алианс „Усмихни се с мен".

Според нея трябва  да бъде създаден регистър на децата с увреждания, с цел осигуряване на адекватна грижа за всяко едно; да има експертна лекарска комисия за тях, за да не чакат на опашка с възрастните; да се съкратят сроковете за освидетелстване на заболяването; да се стимулира производството на помощни технически средства у нас, вместо закупуването им от чужбина; да се включват в реимбурсивния списък всички животоспасяващи и скъпи лекарства за децата с увреждания и за да могат те  да ходят на училище като другите деца, във всяко учебно заведение  да има изграден ресурсен център, покриващ основните им потребности .

Родителите на деца с увреждания заявяват, че очакват бърз отговор и съответните действия на правителството за решаването на основните им проблеми, свързани с грижата за децата.

сряда, 24 ноември 2010 г.

Оттук нататък НЗОК се явява принципал на МЗ, според д-р Илко Семерджиев

Водещ: За здравеопазване ще говорим в началото на „12+3”, за отношенията БЛС и НЗОК – една тема, която следим в развитие. Управителят на НЗОК д-р Нели Нешева предложи днес да продължат преговорите по националния рамков договор за 2011. На срещата, която тече и в момента, са поканени всички страни – и БЛС, и БЗС, и МЗ. Ще се стигне ли до подписването на договор – това ще научим малко по-късно в предаването от нашия репортер Андрей Борисов, който следи тази важна среща, продължаваща вече повече от час. Една среща, която обаче идва след едно радикално предложение на БЛС да се закрие здравната каса в България. Да се закрие ли касата или това предложение на БЛС е по-достойно за хумористичната рубрика „Шеговити идеи”? По тази тема ще говорим в следващите минути със създателя на НЗОК д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването. Ще чуем и мнението на проф. Дамян Дамянов, председател на българското хирургично дружество и член на международната асоциация на хирурзите и гастроентеролозите. Добър ден казвам първо на д-р Илко Семерджиев. Здравейте.
Илко Семерджиев: Добър ден.
Водещ: Това предложение на БЛС за закриване на здравната каса как ви прозвуча, д-р Семерджиев? Тъй като вие сте, ако трябва образно да се изразя, бащата на здравната каса.
Илко Семерджиев: Ако трябва да коментираме подобен тип решения, аз бих предпочел да ги сложим в рубриката или „Недоразумение”, или „Неуместна шега”. Напоследък чуваме такива анонси, които говорят за закриване примерно на БАН, сега чухме за НЗОК. Накрая сигурно ще се опитаме да си закрием и държавата. Не стават нещата по този начин. Трябва да се работи, а не да се разрушава. Трябва да се гради, а не да се руши. В крайна сметка обаче нека да кажем и следното: НЗОК е на българските осигурени граждани. Никой не може да разрушава нещо, което е чуждо. БЛС може да влиза в договорни отношения с касата, да получава пари от нея за лечението на осигурените граждани, но не и да предявява претенции към тази структура, създадена със закон, която управлява парите на всеки един български гражданин.
Водещ: Трябва обаче да кажем, че това предложение на БЛС за закриване на здравната каса дойде след като стана ясно, че цените, по които ще се плаща на болниците и на лекарите догодина, ще се определят с постановление на Министерски съвет. Това всъщност не е...
Илко Семерджиев: Аз не виждам какво по-различно е станало от онзи събор на лекарския съюз, когато БЛС приветства министъра на финансите, че той ще им прави цените. Ако си спомняте, тогава те бяха много радостни, че Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерството на финансите ще остойности техните услуги. Аз съм говорел винаги и то над 10 години вече, че цената се предлага от този, който предлага услугата. Не може някой друг да остойности на някого услугата. Това е нонсенс. Нищо не се е променило от една година насам и аз продължавам да твърдя, че толкова глупаво, колкото беше това предложение преди една година, също толкова глупаво е и сега. Цени, определени от Министерски съвет, ни връщат с 20 или 30 години назад. Аз не пожелавам това да се случи на България.
Водещ: Бюджет 2011 предвижда 340 млн. лева да отидат в Министерството на здравеопазването. И днес в един коментар д-р Димитър Петров, който е бивш директор на здравната каса казва – такова чудо няма никъде по света, със здравни вноски да се субсидират бюджетни плащания. Обратното обаче се среща.
Илко Семерджиев: Да, така е. Винаги държавата стои зад гърба на здравноосигурителните системи, защото понякога здравеопазването не се поддава на много точно планиране. Но обратният вариант – здравни каси да стоят зад гърба на държавата е нещо, което ние ще бъдем прецедент в света и наистина, ако това действително се случи и бъде прието в закона за бюджета, това ще означава едно дефинитивно нещо – от тук нататък НЗОК се явява принципал на Министерството на здравеопазването. Ако така, както миналата година и тази година НЗОК не плащаше редовно на болниците или закъсняваше с плащанията им 3-4-5 месеца, а понякога и повече, ако така утре НЗОК бави трансферите и субсидиите към МЗ означава, че ние ще имаме едно дефакто сринато здравеопазване, и то по чисто административни причини, поради взети глупави решения.
Водещ: А защо според вас 2010 г. говорим за закриване на единствената ни здравна каса, а не говорим за разбиване на монопола й?
Илко Семерджиев: Вижте, нека да уточним малко терминологията. Разбиване на монопол е също така нонсенс. НЗОК се нуждае от конкуренция. Тя обаче не може да бъде наречена монополистична дотолкова, доколкото в нея ще се осигуряват всички онези, към които държавата има ангажименти. Когато работодателят или осигурителят е държавата, той разбира се ще внесе своите пари там, където има някакъв тип обществен ресурс и обществено управление и надали в частни структури. Не вярвам холандския модел да се въведе в България, макар че аз съм голям негов привърженик, той доказва своите добри резултати през изминалите 4 години в Холандия. Дори изпревариха Франция, която беше първа в света по здравеопазване. Но да се върнем към темата. В крайна сметка здравното осигуряване действително се нуждае от развитие. Здравното осигуряване се нуждае от вкарване на механизми на конкуренция, така че да се подобри вниманието към ...
Водещ: Да, а защо се бави това нещо, кой се страхува от вкарването на конкуренция в здравноосигурителната ни система? Нали конкуренцията ражда и по-добро качество и всички ние ще бъдем доволни?
Илко Семерджиев: Това е риторичен въпрос.
Водещ: Очевидно някой се страхува и задържа този процес или пък го връща назад.
Илко Семерджиев: Управлението на всяка една държава е отговорно за нейното развитие, включително и секторното й развитие. Първия Закон за здравното осигуряване още 1998 г. постанови, че ще има доброволно здравно осигуряване и тогавашния задължителен здравноосигурителен фонд позволяваше избора на свободните професии към доброволните фондове. 2002 г. това беше отменено като законова възможност и от тогава до сега се върви само назад. Отговорниците за провалите в здравното осигуряване и въобще в здравната система са съответните управляващи след 2002 г. до ден днешен.
Водещ: А можете ли да се ангажирате с прогноза дали ще се стигне според вас до подписването на рамков договор за 2011, като следите как върви диалога между БЛС, НЗОК, МЗ... Какви изводи си правите?
Илко Семерджиев: Като човек, който е бил начело в изпълнителната власт в здравеопазването, аз мога да кажа само едно по този въпрос – в момента наблюдаваме явление, което е в абсолютен разрез със законодателството на страната. Миналата година Закона за здравното осигуряване беше променен и бяха направени 5-годишни националните рамкови договори, беше подписан и НРД 2010. За нов НРД 2011 няма как да стане, защото няма законова основа за това. Тоест в момента се водят някакви разговори, които аз не знам на какво законово основание се водят. Разбирам желанието, разбирам ... нека го кажем даже горещото желание, но когато то не е подкрепено от закона и няма законова основа това да се направи, очевидно е, че резултата ще бъде плачевен.
Водещ: Чухте д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването.
БНР, "12+3"

Не повече от 20% да са директните плащания за здраве, препоръчва СЗО

Около един милиард души по света не могат да си позволят каквито и да било здравни грижи, а плащането за здраве води до обедняването на около 100 млн. души, според нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс. Всички държави, бедни и богати, могат да направят повече, за да осигурят универсално покритие за населението си със здравни грижи, твърди докладът, който е фокусиран върху финансирането на здравните системи по света.
„За мнозина здравните услуги просто не съществуват, други просто не могат да си ги позволят. Да не можеш да си позволиш здравна услуга означава или че си избрал да не се възползваш от нея, или че ползвайки я изпитваш сериозни финансови затруднения”, заяви при оповестяването на доклада Дейвид Евънс от СЗО.
Докладът препоръчва мерки, които държавите могат да предприемат, за да повишат размера на средствата за здравеопазване и да ограничат финансовите бариери за достъп до здравни грижи, както и да направят здравните услуги по-ефективни. От СЗО препоръчват директните плащания да съставляват не повече от 15-20% от общите разходи за здравеопазване в държавата. В момента в 33 държави с ниски и средни доходи този дял е над 50% от разходите. Докладът препоръчва още правителствата да потърсят различни източници на приходи за здравеопазване, като например средства от акциза върху алкохола и цигарите, такси при валутни транзакции или национални „солидарни” такси в дадени сектори. Като пример се посочва Габон, където през 2009 г. са набрани 30 млн. лв. допълнително за здравеопазване след въвеждане на 1,5% данък за компаниите, осъществяващи парични преводи, и 10% такса за мобилните оператори.
Според СЗО, средно между 20 и 40% от разходите за здраве се харчат неефективно, често за скъпи, но ненужни лекарства, неефективно използване на болниците и неефективно използване на времето на квалифицираните професионалисти. Повече от половината лекарства по света се предписват, разпределят или продават неправилно, а половината от всички пациенти не вземат лекарствата си по начина, по който им е предписано. По-добра употреба на медикаментите може да спести на държавите до 5% от разходите им за здравеопазване, се посочва в доклада на СЗО.
zdrave.net

Трябва ДА СПРЕМ СТРАХА от ПРЕГЛЕД ДНЕС, ЗА ДА СПЕЧЕЛИМ ЖИВОТ УТРЕ !

Деветата поредна кампания за борба с рака на гърдата инициирана от „Сдружение за онкоболни и приятели” под патронажа на кмета на Община Пазарджик Г-н Тодор Попов продължава и през месец ноември под мотото ЗАЕДНО В ИМЕТО НА ЖИВОТА! През месец октомври бяха направени общо 456 прегледа от хирург, рентгенолози и гинеколози. Със съдействието на Областния Управител Д-р Дончо Баксанов профилактични прегледи ще се проведат и в общините на Област Пазарджик- в гр. Пещера- на 15.11.2010г. в приземния етаж на Общината, във Велинград- на 17.10.2010г. в Дневен център за възрастни хора с увреждания  от 09:00 до 18:00ч., в Ракитово- на 18.11 и в Батак- на 19.11.2010г. от 09:00 до 17:00 часа в сградата на общините. На 24.10.2010г. от 8:30 до 17:30 ч. в гр. Белово в ДКЦ- 1, ет.2, каб. 7 прегледи ще извършва на ехографа Д-р Благова. Д-р Благова ще преглежда жените и в Пещера на 25,26,29 и 30.10.2010г. от 9:00 до 17:00 ч. Цената на прегледите остава непроменена- 10,00 лв., а записването на желаещите жени става в кметствата по места. Нека припомним, че през месец октомври, когато е световния месец за борба с рака на две жени беше открито новообразувание в гърдата от Д-р Копев и от Д-р Тимева и изпратени за допълнителни изледвания. Една жена е с патологичен резултат от взета цитонамазка при гинекологичен преглед, при която се налага да се проведе лечение. Подвижният ехограф, дарен на Националното ни сдружение на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници от Министерство на Здравеопазването, има за цел да прави профилактика на жените и в най- малките и отдалечени кътчета на България и той напълно ще изпълни предназначението си в нашата област. Ехографа се съхранява във Варна, а разходите по транспорта му са поети от Община Пазарджик. До момента ехографа беше в с. Звъничево, с. Калугерово, с. Мало Конаре, с. Синитево, с. Хаджиево, беше на разположение на работещи жени в цехове. На 24.10.2010г. от 8:30 до 17:30 ч. в гр. Белово в МЦ- 1, ет.2, каб. 7 прегледи ще извърши на ехографа Д-р Благова. Д-р Благова ще преглежда жените и в Пещера на 25,26,29 и 30.10.2010г. от 9:00 до 17:00 ч.

Тема на втория интердисциплинарен семинар – практическа неврология, организиран от клиниката по неврология в МБАЛ „Токуда", са сънните нарушения и епилепсията


По време на форума стана ясно, че една трета от българите имат проблеми със съня, като най-честото нарушение е безсънието - инсомнията.
Страдащите от инсомния се сблъскват с проблеми като трудно заспиване, ранно събуждане, дневна умора. Безсънието предизвиква тревожност, депресия, влошаване на качеството на живот и може да доведе до високо кръвно налягане, риск от диабет, нарушен имунитет, когнитивен дефицит.
Според статистическите данни при пациенти с инсомния се регистрират 50% повече пътни злополуки.
Друго често нарушение на съня е и обструктивната сънна апнея, която засяга 4% от мъжете и 2% от жените в трудоспособна възраст. Характеризира с повтарящи се и продължаващи повече от 10 секунди прекъсвания или намалявания на дихателния поток по време на сън. Половината от пациентите с апнея имат високо кръвно, при тях рискът от исхемичен мозъчен инсулт е с 2-2.5 пъти по-голям. Последствията от заболяването са нарушение на концентрацията и вниманието - голяма опасност от автомобилни инциденти, като е изчислено, че около 20% от всички катастрофи са причинени от заспиване зад волана, а също така и дългосрочни като артериална хипертония, сърдечни заболявания, исхемичен мозъчен инсулт и нарушен глюкозен толеранс.
Около 80 000 българи, от които 30 хил. деца, са с епилепсия у нас, съгласно статистиката от 2005 год., съобщиха на семинара. Данните сочат, че у нас честотата на заболяването е около 10 на 1000 души.
В световен мащаб 5-10 случая на 1000 човека страдат от епилепсия.

Световната здравна организация (СЗО) прие нови мерки срещу пристрастяването към цигарите

На форум в Уругвай представители на 171 държави подписаха рамкова конвенция за контрол над тютюневите изделия, предаде Ройтерс.
Според документа се ограничава влагането на добавки в тютюните, които придават по-приятен аромат и насърчава особено по-младите хора да пушат.
По-строги мерки, като например повишаване на акцизите за тютюна и насърчаването на фермерите да отглеждат алтернативни култури, са отложени за следващия форум през 2012 г, когато трябва да бъдат обсъдени и регулациите за електронните цигари, които доставят никотин без дим, но чиято полза не е научно доказана.
Експертите на СЗО препоръчаха и засилване на образователните кампании против тютюнопушенето.

Глоби от 1500 евро, и отнемане на шофьорската книжка за месец, ще се налагат в Гърция


ако се пуши в лек автомобил в присъствието на дете до 12 години.
Това предвижда промяна, внесена в парламента от здравното министерство.
Според нея нарушителите, хванати да пушат в автомобил от обществения транспорт или в частна лека кола, където пътуват деца, ще бъдат санкционирани, независимо дали са водачи или пътници. Глобата се удвоява на 3000 евро, ако нарушителят е шофьор на държавно превозно средство.
Глобите ще се налагат дори когато родители пушат в колата пред собственото си дете. Изпълнението на новия закон е поверено на полицията.

Дългото говорене no GSM-a може да причини тежки алергии


Освен това, продължителното говорене може да причини мехури по ушите, болки в лакътя или китката, предупреждават американски учени. При производството на съвременните телефони се използват вещества, много от които са силни алергени. Реакциите на по-чувствителните хора се проявява като зачервяване или сърбеж в зоната около бузите и ушите. През последените години алергиите са станали още по-сериозни. Често се срещат мехури, кожни екземи и дори белези.

През 2050 г. българите ще бъдат малцинство в собствената си държава. Това прогнозираха от Центъра за демографска политика


Според проф. Петър Иванов, представител на организацията, българският народ ще се стопява с бързи темпове и след 40 години ще наброява едва 800 000 души.
В същото време малцинствата ще нараснат значително. Ромите ще достигнат до 3.5 млн. души, а представителите на турския етнос – 1.2 млн. души.
Прогнозата за 2100 г. е - 300 000 българи ще съжителстват с 8 млн. роми и 1.5 млн. турци.
В близките десетилетия България ще се удави. Виждам безпомощност на българските политици пред етническия конфликт, който ще бъде атомна бомба за държавата ни, изказа се емоционално преподавателят по политология в УНСС проф. Трендафил Митев.
Намаляването на българите и увеличаването на малцинствата ще доведе до икономическо и политическо отслабване на държавата. Ще се задълбочат проблемите в образователната система и ще отслабне научният и творческият потенциал, подчерта деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет проф. Петър Славейков.
Организацията от научни сътрудници, университетски преподаватели и общественици разработва стратегия, за да се избегне демографската катастрофа. Те поискаха институция, която се грижи за българския народ, защото в момента има защита само на малцинствата. От центъра вече са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, за да го предупредят за проблема.

Ароматизираните детски играчки водят до алергии и ще бъдат забранени


В детските играчки, за деца под 14 год. възраст, влагането на аромати, които могат да причинят алергия, няма да се допуска. Това предвижда нова наредба на правителството, която е пусната за обществено обсъждане. Най-популярните аромати, които попадат в списъка на забранените това са: канела, циклама, метил, етил и бял оман. В детските играчки категорично се забранява влагането на никел, гласи наредбата.
От нея обаче са изключени оборудването за площадки, куклите в народни носии, спортни аксесоари за деца над 20 кг, електронните игри и пъзелите с повече от 500 елемента.
За останалите вещества, които имат канцерогенно действие или увреждат репродуктивната функция на организма, е предвиден гратисен период до 2015 г.
Всички играчки, които се продават в България, трябва да са придружени от подробно упътване на български език и трябва да бъдат одобрени и сертифицирани по БДС и ISO.
На етикета или опаковката пък трябва с думи и пиктограма да е указана възрастта, за която е подходяща играчката. Задължително трябва да са изписани и опасностите, до които води неправилната употреба.

Подправен доклад за пандемията от свински грип се очаква да излезе до края на годината


Съобщи на сайта си д-р Волфганг Водарг, който е бивш председател на здравната подкомисия в Съвета на Европа.
Според него немският експерт Ван Дам ще извади нов доклад, който да подкрепи тезата на СЗО, че мерки и ваксини срещу пандемията все още са необходими.
В началото на годината д-р Водарг заяви, че пандемията от свинския грип и опасността му за населението са скалъпени, за да се стимулират продажбите на фармацевтичните компании. На сайта си той споменава британски доклад, направен вследствие на разследване срещу „фалшивите" твърдения на СЗО, направен от Съвета на Европа. В документа се казва, че СЗО е укрила важни факти в интерес на фармацевтичните компании, като по този начин е уронила реномето си на експерт по глобалното здраве.
Д-р Воданг отбелязва, че организацията е пренебрегнала искането на евродепутатите за по-голяма прозрачност и е задълбала отношенията си с корумпирани съветници, служещи на фармацевтичните компании.
По думите му няма никакво съмнение, че твърденията на експертите на фармацевтичните компании за пандемия, са били чиста научна фантастика.
-Нашата задача е да попитаме правителствата защо мълчат и дават огромни средства за ненужни лекарства, докато СЗО обслужва фармацевтичните компании, казва още д-р Водарг.
Пандемията от свински грип бе обявена през юли м. г., а СЗО обяви нейният край през август т. г.
От свински грип в света починаха 18 450 души, като фармацевтичните компании спечелиха от продажбата на лекарства над 7 млрд. долара. В Европа бяха продадени 130 млн. ваксини, а бяха ваксинирани само 42 млн. души.

Защо с парите за здраве помагаме на министерството


Бюджетът е основен инструмент за провеждане на политика. Формално сумите за здравеопазване са увеличени, но разковничето е в подробностите. Нека да сравним реално цифрите - като изпълнение през 2010 г. здравната каса отчита в болничната помощ 1,909 млрд. лв. В момента бюджетът се актуализира със 130 млн. лв. Към тях трябва да прибавим 100 млн. лв., които ще останат неразплатени през тази година - така се получава, че реално през 2010 г. са изразходвани 2,139 млрд. лв.
Какво разкрива бюджетът за 2011 г.? В приходната част се събират 2,633 млрд. лева.
340 млн. лв. обаче са трансфер към здравното министерство, а 100 млн. лв. са стари задължения от 2010 г. От тях 60 млн. са за болниците - доплащане за юни и юли, а 40 млн. лв. са за лекарства. Като се извадят тези две суми от общата цифра, остават 2,193 млрд. лв. Така се вижда, че реалното увеличение на парите е само с 54 млн. лв., което основно отива за лекарства - 47 милиона.
Има няколко неща в текстовата част на бюджета, които трябва да се изчистят, за да се получи приемлив закон. Вместо 340 млн. лв. да се трансферират към Министерството на здравеопазването, може някои дейности да минат към здравната каса.
Такова чудо като сега няма никъде по света - със здравни вноски да се субсидират бюджетни плащания. Обратното се среща. В много страни се субсидират дефицити на касите.
Трансферът на 340 млн. лв. ще демотивира осигуряващите се. Те се питат защо с техни пари се покриват дейности, които включват и лечение на неосигурени - като спешна помощ, лекарства за онкоболни. Написано е още, че през 2011 г. всички дейности, за които плаща министерството, ще минат към касата. За хемодиализата това може лесно да стане. Не е работа обаче на касата да плаща скъпи лекарства за редки болести.
Финансовият министър Симеон Дянков сега може би не разбира, но ще бъде изправен пред дилема. Здравната вноска няма да може да покрие всички разходи за здраве.
Тогава здравеопазването ще си стои недофинансирано или пък ще трябва да се вдигне здравната вноска. Второто обаче е малко вероятно в навечерието на изборите догодина. Не че вноската у нас е висока - в ЕС между 11 и 15%. За България обаче е проблем да се говори за по-висок процент.
Третият проблем е, че има 260 млн. лв. оперативен резерв. Ако има гаранции, че тези пари ще се разпределят за плащания основно в болничната и доболничната помощ, се получават приемливи цифри, с които могат, макар и минимално, да се вдигнат цените, които не са променяни от години и е натрупана некомпенсирана инфлация от около 27%.
Първичен преглед се плаща на лекарите по 7-8 евро. Законът за бюджета на касата обаче е написан така, че надзорът може да мести каквито си иска средства от едно перо в друго. Може да увеличи трансфера към здравното министерство или да ги хвърли за лекарства, което е най-подозрителната практика. Допреди 2 г. имаше текст, че тези пари могат да се ползват за други здравноосигурителни плащания без лекарствата. Ако това се върне, би могло да се помисли за насочването им към болничната и доболничната помощ и основно към специализираната. Това вече ще е начало на реформата, защото ще намали хоспитализациите Иначе бюджетът си остава бюджет на статуквото.
Самата каса отчита, че 73% от хоспитализациите са на хронично болни с усложнения, защото тези хора нямат достъп до специалисти. Но за да стане това, НЗОК трябва да може да реагира при преразход на лекарства, например да променя степента на реимбурсация. Понякога въвеждането на 10-15% доплащане от пациента намалява безконтролното изписване на скъпи лекарства.
Порочната практика с лимитите в доболничната помощ трябва да се премахне. Това не са регулативни стандарти, а твърди суми, за които касата глобява при надвишаване. Лекарският съюз е дал предложения за други контролни механизми. Сега надзорният съвет може умишлено да даде по-ниски стандарти за направления и така се спестяват 10-20 млн. лв. Това се прави вече няколко години поред. Парите за здравни услуги умишлено не се усвояват. Има фрапиращи факти - през 2009 г. не са усвоени 1 млн. направления. Превърнато в пари това прави 18-20 млн. лв. Тези средства се прехвърлят другаде. За 2010 г. справка още няма. Методиката за регулация трябва да се прави съвместно със социалните партньори - това е единствената гаранция срещу изкривяванията.
Делегираните бюджети трябва да се премахнат. Има други начини за регулация - може да се сложат максимално допустими дейности по обективни критерии - брой легла, среден престой, диагностични процедури.
Инвазивната кардиология има европейски алгоритъм за действие. Една лаборатория например не може да направи повече от 6 процедури за един лекар. Може да се намаляват цените при сериозен преразход, но в болници, където има съмнения, че има надписване.
Сега се връщаме към т.нар. историческо финансиране на болниците с бюджети, за което изобщо не е необходима каса. Това са методики от държавното финансиране. Наблюдават се странни неща - за някои болници увеличението на бюджета е с 300%.
Има сходни лечебни заведения, като за някои бюджетът е 85% от стария, а на други - 115%. Самата методика е порочна и предразполага към това. Затова правителството трябва да намали държавната квота в управлението на НЗОК.
Цените и обемите на клиничните пътеки пък трябва да се върнат в Националния рамков договор. Сега ги разработва група в Министерството на финансите.
Парите за здравеопазване през 2011 г. общо са 3,005 млрд. лв. 2,293 млрд. са в касата и 725 млн. в министерството. Всъщност в МЗ са само 576 млн. лв. Останалите около 150 млн. идват от други министерства за ведомствени болници като ВМА, Транспортна, Правителствена и МВР болница, а също и за общините.

Д-р Димитър Петров, експерт на Българския лекарски съюз и бивш директор на здравната каса

Папа Бенедикт XVI се изказа в подкрепа на използването на презервативи

но само с цел предпазване от болести, предаде Си Ен Ен.
Изказването е взето от книгата Light of the World: The Pope, the Church, and the Signs of the Times, (Светлина на света: Папата, църквата и знаците на времето) написана от немски журналист и цитирано от ватиканския вестник "Осерваторе романо" в аванс.
-Има случаи, в които употребата им може да бъде оправдана. Например, когато проститутка използва презерватив, това вече е морална стъпка и показва отговорност и е първа стъпка към по-нравствено отношение към сексуалността. Но той  подчертава, че кондомите "не са начинът за борба със заразата от СПИН" и осъжда употребата им като банализиране на половите отношения.
Според нюйоркски епископ фактът, че папата изобщо е повдигнал темата, е забележителна стъпка за католическата църква.
Анализатор на Си Ен Ен смята, че изказването не е официалната политика на Ватикана, но все пак показва гъвкавостта в мисленето на Бенедикт XVI за кондомите като начин за предпазване от полови болести.
Журналистът припомня, че и други служители на Ватикана са допускали употребата на презервативи с цел превенция от СПИН, но изказването на папата не променя коренно политиката на църквата по отношение на контрацептивите.
Си Ен Ен припомни, че през 2009 г. по време на африканската си обиколка Бенедикт XVI заяви, че начинът Черния континент да се справи с епидемията от СПИН е използването на кондоми, „в противен случай проблемът ще се задълбочи".
Би Би Си к отбеляза, ч изказването на папата е било приветствано от програмата на ООН за борба със СПИН/ХИВ, както и от католически реформатори.
„Това е стъпка напред, която признава, че употребата на кондоми е правилното действие при предпазване то от СПИН", заяви дирен торът на програмата н ООН. Организация за борбата с ХИВ в Кения същ приветства мнението на Бенедикт XVI.
От католическата група за реформа „Ние сме църквата" заявиха, че папата най-накрая е показал прагматизъм, докато от гей движение във Великобритания признаха изказването на владиката, но поискаха и официален акт.

Ябълката вместо сладкиша за здрави кости


Ако искате да имате здрави кости, дояде ли ви се примерно бисквитка, вземете си ябълка, съветват канадски учени, цитирани от Ройтерс.
Изводът на изследователите от университета "Макгил" в Монреал с ръководител Лайза Морено, се основава върху наблюдението им предимно над възрастни жени и мъже. Те доказват, че консумират редовно плодове и зеленчуци, по-рядко получавали фрактури, което се дължи на калция и витамин D, съдържащи се в растителната храна и явяващи се важна съставка на костното вещество.
Намаленият брой фрактури се дължи и на по-ниската телесна маса на консумиращите плодове и зеленчуци. За да имате здрави кости, съветват учените, е добре редовно да консумирате и риба, боб и зърнени храни.
Изследването обхваща 3539 жени в менопауза и 1649 мъже на възраст над 50 г.

Бургас с първата за града и региона модерна кардио болница

В СБАЛ по кардиология и кардиохирургия Кардио Център „Понтика”, единствена по рода си в Югоизточна България, жителите на града и региона ще могат да разчитат на най-съвременна медицинска помощ.
Инвестицията в строително-ремонтни дейности, медицинска техника и апаратура възлиза над 12 000 000 лв.
Идеята за реализацията на проекта е свързана с желанието на фирмата инвеститор „Мидия груп холдинг” да отговорят на крещящата необходимост в региона да бъде създадена болница специализирана в извършването на най-модерна диагностика и лечение на заболявания в най-важните за страната ни специалности – кардиология, кардиохирургия, съдова диагностика и спешна сърдечна помощ.
За период от 10 години са наети помещенията, под наем, разположени на три етажа в сградата на МБАЛ-Бургас.
Кардио Център „Понтика” има амбицията да работи 24 ч. в денонощието,365 дни в годината за прием на пациенти по НЗОК, платен прием и чрез допълнителни здравноосигурителни фондове и международни здравни застраховки.
Болницата разполага със спешно звено, което ще приема за диагностика и лечение безотказно през цялото денонощие пациенти с всички спешни кардиологични състояния.
По световно утвърдени стандарти тук ще се извършва профилактика на жителите и оценка на сърдечносъдовия риск, диагностика, интервенционално и хирургично лечение на острите и хронични сърдечни заболявания, както и обучение на пациентите и социални програми.
Болницата разполага с 4 амбулаторни кабинета, 33 легла в комфортни стаи, две модерно оборудвани операционни зали, съвременна кардиохирургична реанимация и ултрамодерна апаратура. Ангиографската лаборатория, 64-детекторен скенер са модели 2010 г. Компютърният томограф има и специален съдов софтуер и е приложим за много детайлна морфологична диагностика при всякакви заболявания. Последно поколение са и рентгеновото и ехографското оборудване.
Според д-р Лъчезар Савов, специалист образна диагностика, скенерът е с възможност за диагностика на цяло тяло. Той позволява да се изследват всички сърдечносъдови заболявания - периферните съдове, на главния мозък, на корема и белодробните съдове т. е. дава екзактно изображение на всички малформации. Освен това той има и програма за дензометрия. Апаратът притежава още и устройство определящо индивидуалната доза лъчелечение за всеки пациент, което е изключително ниско. При 12ч. режим на работа поне 20 пациента могат да бъдат реално изследвани с него.
Апаратът за автохемотрансфузия позволява вземане на кръв от пациента, преди хирургичната интервенция, с цел преливане по време на операцията или запазването и в специални хладилни камери за непредвидени състояния. Апаратът за хемодиализа има 7 програми, в зависимост динамиката и състоянията на отделните пациенти.
Реанимационните стаи разполагат с последен модел японски монитори, свързани с компютър майка, даващ възможност жизнените показатели на всеки лежащ пациент да бъдат проследявани във всеки един момент. На тези, които могат сами да се движат специални апаратчета на ръката сигнализират, ако настъпи внезапно усложнение в състоянието им, докато са в санитарното помещение - баня или тоалетна. Така по безжичен начин те непрекъснато се проследяват от главната сестра. Във всяка една стая има перфузори, за дозиране на необходимото количество медикаменти, по една спешна количка, и дефибрилатори. Конферентната връзка ще позволява обмен на медицинска информация в т. ч. изследвания и др., както и осъществяване на консултации в реално време т. е. да се извършва и телемедицина.
Болницата е 4-ри степенно обезопасена, по отношение спиране на тока като включително има и собствен генератор.
Изпълнителен директор на Кардио Център „Понтика” е д-р Марияна Контева, инвазивен кардиолог в МБАЛ „Токуда”.
Консултанти към болницата са доц. Иво Петров, началник клиника „Инвазивна кардиология” в МБАЛ „Токуда”, д-р Димитър Николов, началник отделение „Кардиохирургия” в МБАЛ „Токуда”, д-р Тодор Якимов, началник отделение в Кардиоцентър „Понтика”, кардиохирург в МБАЛ „Токуда”, проф. Лъчезар Гроздински, завеждащ сектор „Ангиология” в МБАЛ „Токуда” и проф. Генчо Начев, директор на УНСБАЛ "Св. Екатерина" – София.
Официални гости, при откриване на болницата, бяха областният управител на Бургаска област Константин Гребенаров, кмета на гр. Бургас Димитър Николов, Димитър Янакиев, изпълнителен директор на „Мидия груп холдинг”, депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев, лекари и други гости.
По думите на д-р Контева, Бургас за съжаление е бяло петно в здравната карта, по отношение на тази сфера от медицинското обслужване. Тя припомни, че в страната 2 млн. са хипертониците, от които 200 хил. са регистрираните в този регион, а ежедневно 200 -250 души получават инфаркт. Над 40 000 българи получават инсулт всяка година, като 2/3 от тях остават инвалиди за цял живот.
- Бургаска област не прави изключение от тази статистика. Инфарктите се подмладяват и не подминават дори и 19 годишните младежи като се забелязва трайна тенденция за подмладяване на всички сърдечно съдови заболявания. Докато в Западна Европа около 98% от пациентите, при които възниква спешни сърдечносъдово състояние, биват овладени в рамките на първия час, то у нас този процент е едва 40%, дори по-малко, каза тя.
Доц. Петров подчерта, че центъра е едно бижу, тъй като инвеститорите сем. Янакиеви са удовлетворявали всяко тяхно желание, колкото и скъпо струващо да е то и то във време на криза, защото като консултанти са държали всичко да бъде на най-високо ниво.
-Спокойно може да кажем, че не пестихме пари, когато проектирахме центъра и сега той е на световно ниво. Идеята е да обучим местни екипи т. е. основната част от персонала да бъде местен. За целта на ротационен принцип лекари-кардиолози, анестезиолози и др., както и медицински сестри от Бургас минават на обучени в МБАЛ „Токуда”. Хубавото е, че това, което се предвижда като стратегия е болницата да бъде достъпна за абсолютно всички хора без изключения, без ограничения, т. е. по възможно най-класическата схема - договор с НЗОК и достъпност до всеки един човек от Бургас и региона. В новата кардиохирургична болница с модерни методи ще бъдат лекувани и заболяванията на големите съдове. У нас над 15 000 души всяка година са показани за ендоваскуларно лечение на съдовете, кръвоснабдяващи мозъка, коремните органи, крайниците, като само 1000 от тях достигат до малкото български центрове, в които се извършва ангиопластика и стентиране на периферни артерии, т.е. ендоваскуларно лечение, подчерта още той.
Кметът на града заяви, че липсата на такава специализирана кардиологична болница бе един от сериозните проблеми на здравеопазването в Бургас и поради това жителите не само на града, а и на областта са използвали услугите на специализираните клиники в Ямбол, Варна, Сливен, София. Той изказа своето задоволство, че жителите на Бургас вече ще имат перфектно, с най-добрата техника, медицинско заведение. С тази крачка бургаското здравеопазване придобива нов смисъл и много по-конкурентен вид, допълни той.
-С този център изпълних едно желание на моята съпруга, целта ни не е печалба, а наистина да направим нещо добро за региона ни. Този център е сбъдната мечтана моето семейство. Цялата работа за осъществяването на този проект е на екипа ни и ние работихме за бъдещето на града ни, заяви Янакиев, управител на „Мидия груп холдинг” .
На 29.11.2010 г. ще мине последната проверка и се очаква тя да заработи, след като получи лиценз от МЗ, от началото на 2011 година.