Translate

сряда, 24 ноември 2010 г.

Не повече от 20% да са директните плащания за здраве, препоръчва СЗО

Около един милиард души по света не могат да си позволят каквито и да било здравни грижи, а плащането за здраве води до обедняването на около 100 млн. души, според нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс. Всички държави, бедни и богати, могат да направят повече, за да осигурят универсално покритие за населението си със здравни грижи, твърди докладът, който е фокусиран върху финансирането на здравните системи по света.
„За мнозина здравните услуги просто не съществуват, други просто не могат да си ги позволят. Да не можеш да си позволиш здравна услуга означава или че си избрал да не се възползваш от нея, или че ползвайки я изпитваш сериозни финансови затруднения”, заяви при оповестяването на доклада Дейвид Евънс от СЗО.
Докладът препоръчва мерки, които държавите могат да предприемат, за да повишат размера на средствата за здравеопазване и да ограничат финансовите бариери за достъп до здравни грижи, както и да направят здравните услуги по-ефективни. От СЗО препоръчват директните плащания да съставляват не повече от 15-20% от общите разходи за здравеопазване в държавата. В момента в 33 държави с ниски и средни доходи този дял е над 50% от разходите. Докладът препоръчва още правителствата да потърсят различни източници на приходи за здравеопазване, като например средства от акциза върху алкохола и цигарите, такси при валутни транзакции или национални „солидарни” такси в дадени сектори. Като пример се посочва Габон, където през 2009 г. са набрани 30 млн. лв. допълнително за здравеопазване след въвеждане на 1,5% данък за компаниите, осъществяващи парични преводи, и 10% такса за мобилните оператори.
Според СЗО, средно между 20 и 40% от разходите за здраве се харчат неефективно, често за скъпи, но ненужни лекарства, неефективно използване на болниците и неефективно използване на времето на квалифицираните професионалисти. Повече от половината лекарства по света се предписват, разпределят или продават неправилно, а половината от всички пациенти не вземат лекарствата си по начина, по който им е предписано. По-добра употреба на медикаментите може да спести на държавите до 5% от разходите им за здравеопазване, се посочва в доклада на СЗО.
zdrave.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар