Translate

четвъртък, 21 ноември 2019 г.

Американската медицинска асоциация призова за незабавна забрана на електронните цигари


и устройства за вейпинг, съобщи Асошиейтед прес.
Американската медицинска асоциация призовава за забрана на продуктите за електронни цигари, които не са лицензирани, но досега одобрени от Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата няма. 
Основният довод на асоциацията е голямото нарастване на броя на пушещите електронни цигари тийнейджъри, които предпочитат устройствата, загряващи разтвор с никотин. Друг проблем са тежките белодробни болести, свързани с тях. Броят им напоследък в САЩ много се увеличи. Д-р Патрис Харис, президент на Американската медицинска асоциация, казва: 
-Факт е има много малко данни за краткосрочните и дългосрочните последици за здравето на електронните цигари и продукти за тях.
В позицията на асоциацията обаче има недостатъци, които може би ще попречат да бъде постигната забраната. А именно, че не се иска забрана на всички тютюневи продукти за пушене, включително и електронните цигари.

сряда, 20 ноември 2019 г.

Отстраниха директорите на трите болници, свързани с починалото дете - временно


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отстрани временно директорите на трите столични болници, замесени в случая с починалото 3-годишно момченце, съобщи БНР. По време на днешното заседание на МС премиерът Бойко Борисов разпореди на Ананиев да отстрани до приключване на проверките ръководителите на Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“, болница „Лозенец“ и „Пирогов“, където родителите на детето са търсили медицинска помощ преди седмица. Премиерът поиска експертизите да се направят във ВМА. Резултатите от проверката, се очаква да бъдат оповестени до края на деня.

ДКЦ „Св. Георги“ в Пловдив се включи и в трета кампания за превенция на онкологични заболявания


Тя е организирана по програма на МЗ.
От днес до 10 декември 2019 г. ще бъдат провеждани безплатни прегледи за рак на млечните жлези, които ще се осъществяват от хирург или АГ специалист. На пациентките ще бъде направена и безплатна мамография.
Всички, които желаят да се консултират, могат да се обадят на тел: 032/330-248 и 0889/810-248 на регистратурата в лечебното заведение или да си запишат час на superdoc.bg.
От лечебното заведение припомниха, че също до 10 декември продължава и кампанията за превенция на рак на дебело и право черво за пациенти над 50 г.

Проф. Красимир Иванов извърши първата хирургическа интервенция с робот Da Vinci във Варна


Медицинският университет и УМБАЛ „Св. Марина“ стартираха Проект за роботизирана хирургия във Варна. Първата робот-асистирана хирургична интервенция в морската столица бе извършена от проф. Красимир Иванов. 
В университетската болница е инсталиран последният модел четвърта генерация робот Da Vinci Xi, който позволява да се извършват всички видове операции в коремната и торакалната хирургия, в урологията и гинекологията съответстващи на най-високите световни стандарти.
Това е най-модерната роботизирана система в България, която позволява да се използват последните генерации хирургичен инструментариум. Той дава възможност за изключително елегантни и щадящи пациента операции, гарантиращи бързо възстановяване с минимална травма и болка, както и следоперативен контрол.
МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ подготвят 4 екипа, които са в състояние да извършват целия спектър хирургични интервенции в областта на коремната хирургия и урологията. Системата е оборудвана с вградени симулатори, чрез които младите хирурзи ще тренират и придобиват необходимите умения.
Екипите, ръководени от ректора на МУ-Варна проф. Иванов, са преминали обучение във водещи европейски клиники и имат амбицията да превърнат структурата в център за подготовка на висококвалифицирани лекари за роботизирана хирургия.
Ръководството на университета и болницата са поставили въпроса за финансиране на роботизираната хирургия пред МЗ и НЗОК. Към момента в България НЗОК заплаща само за робот-асистирани операции в областта на гинекологията.
Закупуването на робот Da Vinci Xi е финансирано по проект  BG05M2OP001-1.002-0010-C03 „Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и  телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия“,  с финансови средства от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейския фонд за регионално развитие.

Chef Андре Токев и Събин Ранков показват вкусовете на язовир Сопот и гостуват на сбора на боба и наденицата в Железница


В неделя от 12:30 часа Chef Андре Токев и Събин Ранковще заведат зрителите на „Ловци на храна” по bTV в Централен Балкан. Те ще посетят язовир Сопот до село Голяма Желязна, където любезният домакин Петър ще им покаже риболовните практики за бяла риба, сом, костур, таранка, платинка, бабушка, бял амур и шаран. Докато журито на MasterChef кара каяк, Събин ще подсигури рибата за приготвянето на апетитна местна рецепта.
Chef Андре Токев ще подчертае, че помашкото населени в района на Троян се гордее с един от най-правилните български говори в страната, присъщото си трудулюбие и любопитни кулинарни традиции. В региона се отглеждат множество зеленчуци, а бързоводните реки изобилстват от различни видове риба. Кулинарите ще опитат пресен пържен шаран и маринован сом по средшиземноморско-сопотски.
Андре ще посети и махала Баба Стана, близо до Троян, за да се запознае с историята на планинското  убежище, където праотците ни са намирали спасение от османците. Параклисът е напълно възстановен от Джон Бризби, чиито предци са живяли на красивото място. Англичанинът е потомък на един от най-богатите българи до Втората световна война, голям местен благодетел, изградил училище и множество къщи в околността. Преселилите се във Великобритания негови наследници, продължават делото му и поддържат махалата жива.
Следваща спирка на „ловците на храна“ ще бъде празникът на наденицата и боба в Житница. В партньорство със село Смилян, местните създават уникална инициатива, която промотира перфектната комбинация на традиционните продукти за региона. Кулинарите ще си купят фасулевица – специфичен сорт, подходящ за салати, а Панчо ще ги нагости с вкусен колбас. Chef Токев ще върне жеста с авторската си интерпретация на класическото ястие, но комбинирано с патладжани и ябълки.
Каква е разликата между каяка и кануто, ще има ли Събин наслука в риболова и как приготвят рибата около река Дунав? Кои подправки се използват най-често при приготвянето на боб и какви са основните характеристики на различните видове наденица, зрителите ще разберат в неделя.