Translate

сряда, 22 март 2017 г.

Жените определят балансирания горчиво-сладък привкус на пивото като най-решаващ при закупуването на бира



Това показва интердисциплинарно изследване, посветено на бирените предпочитания на дамите от началото на тази година. Проучването с фокус групи сред жени на възраст между 19 и 50 години е публикувано в международното издание на Института за наука и технология на храните на Великобритания. То откроява вкуса като определящ  за потреблението сред още 5 основни фактора: цвят, стил, опаковка, бранд и технология на производство.
Според изследването дамите най-вече харесват светлото пиво, в което слабо горчивият и балансиран вкус се съчетава с фин хмелов аромат. Той се дължи на специални сортове хмел с ниско съдържание на алфа-горчиви киселини. Обичайно светлите лагер бири са със златист цвят, кристална бистрота и балансирана газировка. Те съдържат 92% вода, алкохолното им съдържание е между 4–5% обемни градуса алкохол, 0,3% протеини, 0,2% фибри, 0% мазнини и около 40-43 калории на 100 милилитра.
Въпреки че хмелът е уникалната за пивото съставка, силно охмелените бири с изразени горчиви нотки не са харесвани от нежния пол, независимо от факта, че  горчивите вещества на хмела съдържат редица полезни съставки като феноли, флавоноиди и изофлавоноиди, уточняват авторите на изследването. Извън предпочитанията на жените остават и бирите с плътен вкус, стаут бирите с дълбок, тъмен цвят, вкус на препечен малц и по-високо алкохолно съдържание, тъмните и мътните нефилтрирани бири, които по-скоро представляват интерес за мъжете и за бираджиите, които обичат да експериментират.
Данните от това и редица други проучвания сочат, че обичайно жените консумират два пъти по-рядко пиво отколкото мъжете именно заради по-горчивия вкус на кехлибарената напитка. У нас дамите не правят изключение от тази тенденция. Според данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ) през 2015 г. жените  са консумирали бира 3 пъти месечно, а мъжете – 9 пъти, докато  през 2016 г. българките са пили бира пет пъти месечно, а мъжете – 12 пъти. Най-често пиво са консумирали дамите на възраст между 30-39 години - 8 пъти на месец. През миналата година най-активните любителки на пивото са от Русе, където честотата на консумация на бира от нежния пол е 9 пъти месечно. В същото време всяка пета българка счита, че бирата е подходящото за нея питие, а всяка четвърта – че при умерена консумация пивото е част от здравословния стил на живот. По данни на СПБ у нас консумацията на лагер традиционно заема около 95% от пазара на бира в страната.


Писатели и актьори призоваха за навременно лечение на хората с възпалителни автоимунни заболявания



Гергана Турийска
По данни на СЗО над 275 000 души у нас страдат от възпалителни автоимунни заболявания, като голяма част дори не са диагностицирани и не се лекуват.
На специално събитие актьорите Стефания Колева, Теодора Духовникoва и Ники Станоев представиха разкази на тема „Пробуждане“ по време на специално издание на "Пощенска кутия за приказки“*. Популярният литературен формат, в който всеки месец любители на късия разказ изпращат своите произведения по зададена тема, посвети мартенското си издание на популяризиране на
сайта www.probudise.bg** Онлайн порталът за най-честите автоимунни заболявания, сред които псориазис, ревматоиден артрит, болест на Крон и улцерозен колит, събира полезна информация, подготвена от български лекари и пациенти, за да помогне на болните да се „пробудят“ за пълноценен живот.
Поп певицата Тони представи новата си песен „Пробуждане“ посветена на кампанията. А писателката Гери Турийска, която е създател на „Пощенска кутия за приказки“, прочете поздравителни адреси от д-р Илко Семерджиев, министъра на здравеопазването и от министъра на културата Рашко Младенов.
Инициаторът за създаването на онлайн портала www.probudise.bg Владимир Томов, основател на фондация „В помощ на здравето“ и председател на Алианса на хората с редки заболявания, сподели, че заболяванията, за които дава информация интернет платформата, са изключително тежки, инвалидизиращи и диагностицирането им понякога отнема над 10 години. Той подчерта, че текстовете на сайта са писани от специалисти, както и от самите пациенти, които най-добре знаят какви са основните проблеми, свързани със заболяването им.
Младият гастроентеролог, Д-р Радослав Наков сподели, че мисията на www.probudise.bg е да скъси дистанцията между лекарите и пациенти, което е осъществено благодарение на успешното сътрудничество между лекари, здравни  журналисти и хора с опит в комуникациите.
На нас, лекарите, ни е много лесно да говорим за дадено заболяване помежду си. Но понякога изпитваме трудност да обясним на езика на пациента неговите проблеми. Tук информацията е изпипана от медицинска гледна точка и същевременно е разбираеми за хора без медицинско образование. Абсолютно всеки човек може да разбере какво представляват автоимунните възпалителни заболявания и как се лекуват, защото и термините са обяснени с нормални, разбираеми думи. А това беше и общата ни цел – да сме полезни на максимален брой хора,“ поясни д-р Наков.
В подкрепа на каузата  свои нови парчета и популярни кавъри представиха рокаджиите от Der Hunds.
Част от приходите на специалното издание „Пробуждане“ на „Пощенска кутия за приказки“ ще бъдат дарени за рехабилитация на деца с ревматоиден артрит.
--------
www.probudise.bg ** - Мисията на сайта е хората със заболявания като псориазис, ревматоиден артрит, улцерозен колит и други автоимунни заболявания да могат да намерят проверена и актуална информация на едно място. В онлайн портала всеки може да открие полезни съвети от водещи специалисти, новини, видео материали и лични истории на хора, които са успели да се справят със заболяванията си. 
„Пощенска кутия за приказки“* - Литературният проект стартира през 2010г. Всеки месец любители на късия разказ изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се селектират и прочитат на живо. С текст може да участва всеки, като единственото изискване към авторите е да се вместят в три страници.




Виктор Фачев е новият HR мениджър за две от бизнес направленията на водещата фармацевтичната компания Sanofi за Централна и Югоизточна Европа



Той ще управлява HR политиката на компанията за бизнес направленията „Лекарства без лекарско предписание“ и „Общи лекарства“ в девет държави, в които Sanofi оперира - България, Сърбия, Словения, Хърватска, Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Косово и Албания. Виктор ще отговаря за планиране и набиране на кадри, оценка на трудовото представяне, обучение и задържане на човешкия потенциал, мотивация и развитие на талантите, организационно консултиране, HR политики, развитие на екипи и тренинги, мениджмънт на промяната в двете направления.
Едновременно с това ще отговаря за оперативното управление на човешките ресурси за всички направления на Sanofi в България, Македония и Косово.
Фачев се присъединява към екипа на Sanofi през 2015 година, като до сега заема позицията HR мениджър за България. Преди това има опит в управлението на човешките ресурси на глобални и регионални позиции в България, САЩ и Германия. В продължение на 3 години оглавява различни HR проекти в Hewlett-Packard, включително и за Азиатско-тихоокеанския регион и Япония. Работил е и за EXL Service, както и за HR политиката на козметичната компания Avon за България, Албания и Македония. Завършил е „Международен маркетинг и мениджмънт“ в Lauder Business School - Vienna International College.

Д-р Галин Каменов: Всички огнища на морбили вече са обхванати и където има пропуски се извършват имунизации



От 8000 деца в пловдивския квартал „Столипиново“ необхванатите с ваксина срещу морбили, паротит и рубела са едва 100 и всички те ще бъдат имунизирани в идните дни, стана ясно при посещението в Пловдив на зам. министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов и на и.д. Гл. държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова.
„Овладяването на такива ситуации зависи от бързината, с която се прилага ваксината на неимунизираните. Всички огнища на морбили вече са обхванати и където има пропуски се извършват имунизации“, обяви д-р Каменов и даде добра оценка на организацията по ограничаването на възможността за разпространение на болестта.
„Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина, и тя е включена в имунизационния календар. При тези свободни граници вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път“, обясни д-р Филипова.
Към момента потвърдените от Националната референтна лаборатория случаи на морбили са три и те ще бъдат изпратени в референтна лаборатория в Европа, за да се уточни откъде е пренесено заболяването. За други пет случая тепърва се чака потвърждение.
От МЗ призовават родителите при всяко съмнение за морбили да се обръщат към личния лекар.


МЗ получи 12 милиона лева от ЕС за въвеждане на електронното здравеопазване в България



Вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев положи  подписа си под договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление“.
Проектът на Националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2 е в изпълнение на Националната здравна стратегия 2014-2020 на МЗ и на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България 2014 – 2020 г.
С това на практика ще бъде въведено електронното здравеопазване у нас. Предвидено е разработването и въвеждането на регистри и номенклатури в областта на здравеопазването, развитието и националното внедряване на единен идентификатор, фармако-терапевтична експертна система, изграждане на платформа на НЗИС, въвеждане на електронен здравен запис, електронно направление, електронна рецепта и други. Общата продължителност за изпълнение на дейностите и постигане на очакваните резултати е 22 месеца.
Чрез изграждането на Националната здравна информационна система значително ще бъдат подобрени качеството и ефективността на здравеопазването у нас, като същевременно ще бъде оптимизирана и контролната дейност на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, регионалните здравни инспекции и Изпълнителната агенция „Медицински одит“.

В МЗ започна обсъждането на процедурите за включване на плаковите зъбни протези за възрастни хора към дейностите, заплащани от НЗОК.



Първата среща за изготвянето на проект за анекс към НРД за денталните дейности за 2017 година се проведе по инициатива на вицепремиера и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.
Присъстваха председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Михаил Христов и ръководството на БЗС.
Проектът на МЗ предвижда от тази година част от разходите за поставяне на плакови зъбни протези за възрастни хора да бъдат поети от НЗОК. За целта от резерва на здравната каса трябва да бъдат заделени 20 милиона лева.
Ще бъде съставена работна група от представители на МЗ, НЗОК каса и БЗС. Те трябва да определят след анализ възрастовите групи, с които ще стартира поставянето на плакови протези.

Потвърдени са вече 3 случая на морбили в България



РЗИ-Пловдив информира МЗ за 3 потвърдени случая на морбили. Освен 2-годишното дете от кв. Столипиново, за което съобщихме в петък, с морбили са и две жени от Пловдивска област - на 20г. и на 24 г., живеещи в различни населени места. Диагнозата на тримата е лабораторно потвърдена в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.
За да предпази населението от епидемия от морбили, МЗ изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности. В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване.
Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на ОПЛ и се извършва селективна имунизация. Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции. Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация. Министерството на здравеопазването работи активно за бързото ваксиниране на неимунизираните деца в цялата страна и  призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари.
----------
Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, като вирусът е разпространен по целия свят. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с катарални прояви на горните дихателни пътища, повишена температура и обща интоксикация, кашлица, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, следва туловището и крайниците. Поради изразената интоксикация се засягат и други органи и системи – с наличие на тахикардия, хипотония, енцефалопатия, бронхопневмония.
Източник на зараза е само човекът. Вирусът се съдържа в лигавицата на дихателните пътища и конюнктивалния секрет. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.
Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009 – 2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95 % от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето без данни за проведена имунизация.

„Дни на Отворени врати” за безплатни прегледи по туберкулоза стартират в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в седмицата 20-24 март 2017 г.



„Дни на Отворени врати” за безплатни прегледи по туберкулоза стартират в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в седмицата 20-24 март 2017 г.
Поводът е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата – 24 март 2017 г. Инициативата Дни на Отворени врати” по повод Световния ден за борба с туберкулозата тази година ще се проведат под мотото: „Обединени да спрем туберкулозата”.
СЗО насочи вниманието на правителствата и гражданското общество за обединяване на усилията за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, включително действия за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи.
Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Целите на устойчивото развитие.
Дните на Отворени врати е ежегодна проява, доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги. Данните сочат, че „Дните на Отворени врати” осигуряват добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.
По време на проведените за периода 2009-2016 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 90 117, като 1 002 лица бяха с туберкулоза и насочени за лечение, а 3 461 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.


Списък на болниците по области, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза „Дни на Отворени врати”, 20- 24 март 2017 г.:

За област Благоевград –
„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – БЛАГОЕВГРАД” ЕООД


Гр. Благоевград                                                   ул. „Цанко Церковски” № 4
Диагностично-консултативно отделение


  20-24.03.2017 г.
За област Бургас –
„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – БУРГАС” ЕООД

гр. Бургас
ул. „Ген. Гурко” № 64

   20-24.03.2017 г.
  
За област Варна –
„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – ВАРНА” ЕООД

гр. Варна   
ул. „Мануш войвода” № 11А


   20-24.03.2017 г.
За област Велико Търново –
„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
„Д-Р ТРЕЙМАН” ЕООД
гр. Велико Търново                                             местност „Света гора” - стационар
   20-24.03.2017 г.
За област Видин –
“МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ “СВЕТА ПЕТКА” АД

гр. Видин                                        
ул. „Цар Симеон Велики” № 119
Отделение по Пневмология и Фтизиатрия - ПФО Диспансер


   20-24.03.2017 г.
За област Враца –
“СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – ВРАЦА” ЕООД

гр. Враца   
ул. „Ген. Леонов” № 93
Диагностично-консултативно отделение


   20-24.03.2017 г.
За област Габрово –
„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ – ГАБРОВО” ЕООД

гр. Габрово 
кв. „Дядо Дянко”                                                           ул. „Д-р К. Въгленов” № 1


   20-24.03.2017 г.
За област Добрич –
„МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – ДОБРИЧ” АД

гр. Добрич                                                         ул. "Панайот Хитов" № 24
   20-24.03.2017 г.
За област Кърджали –
„МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ - Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ” АД

гр. Кърджали
бул. „Беломорски” №53
пневмо-фтизиатрично отделение VI-ти етаж


   20-24.03.2017 г.
За област Кюстендил –
„МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ „Д-Р НИКОЛА ВАСИЛИЕВ” АД

гр. Кюстендил          
пл. „17-ти януари” № 1


   20-24.03.2017 г.
За област Ловеч –
„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ - ТРОЯН” ЕООД

гр. Троян обл. Ловеч                                                                             ул. „Васил Левски” № 253
В приемно-консултативния кабинет


   20-24.03.2017 г.
За област Монтана –
“МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ - Д-Р СТАМЕН ИЛИЕВ” АД
гр. Монтана                                                                     ул. „Сирма войвода” № 2
   20-24.03.2017 г.
За област Пазарджик –
„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – ПАЗАРДЖИК” ЕООД


гр. Пазарджик    
ул. „Болнична” № 15 ет. 2


   20-24.03.2017 г.
За област Перник –
„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ – ПЕРНИК” ЕООД


гр. Перник                                                     местност „Голо бърдо”


   20-24.03.2017 г.
За област Плевен –
„УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ” EAД

гр. Плевен                                               
ул. „Кирил и Методий” 20
Отделение за диспансерно наблюдение на болни с пневмофтизиатрични заболявания

   20-24.03.2017 г.
За област Пловдив –
„УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – СВЕТИ ГЕОРГИ” ЕАД


гр. Пловдив
бул. „Пещерско шосе“ № 66

   20-24.03.2017 г.
За област Разград –
„МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ „СВ. ИВАН РИЛСКИ” – РАЗГРАД” АД

гр. Разград                                                              ул. „Коста Петров” № 2


   20-24.03.2017 г.
За област Русе –
„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – Д-Р ДИМИТЪР ГРАМАТИКОВ - РУСЕ” ЕООД


гр. Русе      
ул. „Алея Лилия” № 1


   20-24.03.2017 г.
За област Силистра –
„МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – СИЛИСТРА” АД

гр. Силистра                                         
ул. „Петър Мутафчиев” № 80
Пневмо-фтизиатрично отделение на
МБАЛ-Силистра-АД


   20-24.03.2017 г.
За област Сливен –
„МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ - Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ” АД

гр. Сливен
ул. „Сергей Румянцев” №2
ОПФ-ФС  – приемен кабинет                                   

   20-24.03.2017 г.
За област Смолян –
“МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ - Д-Р БРАТАН ШУКЕРОВ” АД

гр. Смолян
бул.”България” № 2
в пневмо-фтизиатричен кабинет


   20-24.03.2017 г.
За София-град –
СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ
„СВ. СОФИЯ”


Гр. София
бул.”Акад.Ив.Гешов” № 19

   20-24.03.2017 г.
За София-град –
„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – СОФИЯ ГРАД” ЕООД

гр. София, ул. „Св. Св. Кирил и Методий” № 78
   20-24.03.2017 г.
За София-област –
„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – СОФИЯ ОБЛАСТ” ЕООД

гр. София                                                                  бул. „Сливница” № 309
Консултативно диагностичен блок на СБАЛПФЗ - София област


   20-24.03.2017 г.
За област Стара Загора –
„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – СТАРА ЗАГОРА” ЕООД

гр. Стара Загора
 ул. „Армейска” № 11

   20-24.03.2017 г.
За област Търговище –
„МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – ТЪРГОВИЩЕ” АД

гр. Търговище
кв. „Запад”

   20-24.03.2017 г.
За област Хасково –
„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – ХАСКОВО” ЕООД
гр. Хасково
ж.к. „Болярово” №2

   20-24.03.2017 г.
За област Шумен –
„МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – ШУМЕН” АД
гр. Шумен
ул. „Васил Априлов” № 63    
в приемeн кабинет на фтизиатрично отделение на МБАЛ - Шумен


   20-24.03.2017 г.
За област Ямбол –
“МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ „СВЕТИ ПАНТЕЛЕЙМОН – ЯМБОЛ“ АД
гр. Ямбол
ул. „Панайот Хитов” № 30

   20-24.03.2017 г.