Translate

събота, 16 декември 2017 г.

МВФ: Здравеопазването е сериозен проблем в България






Като един от проблемните сектори у нас, наред със съдебната система и проблема с липсата на квалифицирана работна ръка, бе посочено здравеопазването от МВФ
То е много по-скъпо, отколкото ефективно, коментира на заключителна за годината пресконференция ръководителят на Мисията на Международния валутен фонд у нас Йорг Декресин, цитиран от БНР.
„Държавните и общински болници, които в момента са в много затруднено положение, трябва да бъдат преструктурирани, за да могат да продължат да работят. Териториалните дисбаланси в достъпа до медицинска помощ и прекомерното разчитане на болничната помощ вместо на доболничната и превенцията също са проблеми, по които трябва да се работи“, коментира още той.

Снимка:DocTiming

ЕО Дент подкрепи Коледния детски турнир по плуване - организиран от “Victoria spa”



Шампионът по плуване Петър Стойчев и Виктория Кесаровска връчиха призовете за най-малките



Дентални клиники ЕО Дент успяха да зарадват над 130 малки плувци и техните родители с подаръци и награди,пишат от ПРофайл.
“Благодарим на Виктория Кесаровска и най-голямата верига на Балканите “Victoria spa”, за предоставената възможност да бъдем част от този прекрасен Коледен турнир по плуване и да зарадваме толкова много деца” споделя д-р Венета Павлова.
На турнирът присъстваха кметът на община „Сердика“ Тодор Кръстев, д-р Валентин Павлов, Петър Стойчев - носител на световната купа по плувен маратон за 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 г. – 11 поредни години.
Грижата за денталното здраве на децата е наш основен приоритет. Няма нищо по-хубаво от щастливата детска усмивка,допълва д-р Валентин Павлов от денталната детска клиника. 

ICAP Bulgaria за поредна година отличи Кока-Кола ХБК България в инициативата TRUE LEADERS 2017



Инициативата се проведе за 5 поредна година, а целта й е да отличи всички компании, лидери в сектора, в който оперират, отговарящи едновременно на няколко измерими и обективни критерии (според официално публикувани данни), без намесата на субективното мнение на жури или на резултати от публично проучване.
Значимата наградата бе връчена на Боян Антов, финансов директор на Кока-Кола ХБК България пред 300 представители на висшия мениджмънт на водещи български и международни компании. На събитието присъстваха още и представители на търговски камари, държавни институции и посолства.
Наградените в инициативата компании бяха отличени по няколко стриктни критерия, сред които:
-да са сред 300-те най – печеливши компании по EBITDA за 2016;
-да са увеличили броя на своя персонал (2016 спрямо 2015);
-да имат висока кредитна оценка (ICAP Credit Score B2 - A1);
-да са лидер в своя сектор.
Водещи на бляскавата церемония бяха Йоанна Николова и Константин Динчев, а наградите бяха връчени от представители на някои от водещи български и международни компании.

Фондация „Нашите недоносени деца“ организира благотворителен Коледен базар „Подари мъничко вълшебство“ за шести път



Базарът ще се проведе на 16-ти декември в МОЛ „Сердика Център“ на ниво -1. По време на него, освен ръчно изработени подаръци, бижута, произведения на изкуството, картички, коледни сладки, тениски и бебешки бодита “Най-големите герои са най-малките”, ще може да бъде закупен и ежегодният благотворителен календар на Фондацията.
Със средствата от базара ще се подпомогне работата на „Нашите недоносени деца“ и Семеен център “Малки чудеса”. Семейният център предоставя комплексна грижа за недоносени деца със затруднения в развитието, обучителни и емоционални проблеми, както и на техните родители, за да преодолеят последствията от преждевременното раждане и травматичните преживявания, свързани с него. В центъра работят специалисти с насоченост ранна диагностика, превенция и ранна интервенция: логопед, ерготерапевт, екип от психолози, музикотерапевт и консултанти по кърмене.
До края на годината предстои коледна акция с подаръци за най-малките бебета, които ще прекарат първата си Коледа в болницата. От Фондацията се надяват тя да донесе надежда и положителна енергия на техните семейства.

Eврейски традиции оживяват пред ученици от Бургас



В дните на един от на-светлите еврейски празници Ханука Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” реализира една от най-новите си инициативи, насочени към младите хора на Бургас. Празникът  на светлината бе чудесен повод за началото на поредица от срещи с бургаски деца, чрез които те да се докоснат до историята, религията и бита на древния еврейския народ. Естествен фон на разказите, поднесени от Алберта Алкалай – председател на Център „Алеф”,  бе бургаската синагога. Под нейния купол, запазил фрагменти от някогашното й изящество и пищност,  над 100 ученици от училищата „Ал. Г. Коджакафалията” и „Св. св. Кирил и Методий” участваха в часовете по съживяване на еврейските традиции.. 
Чрез специално изработен от Център Алеф филм пред учениците оживяха съществени моменти от  духовния и културен живот на народа на Израел. Младите хора се запознаха със Старозаветните времена, средновековната еврейска диаспора и историята на българските евреи през 20 век. Прозвуча и звукът на шофара /ритуалният рог от овен/. Младите хора с вълнение възприеха и разказа за бургаската синагога и какво място е заемала тя в живота на Бургас.  
Изнесеният урок породи огромен интерес сред децата и предизвика множество въпроси, на които Алберта Алкалай отговори изчерпателно. Тя изпълни и един от ритуалите на Ханука – запали свещи в традиционния свещник – ханукия, с което символично разпръсна духовната светлина.
Своеобразните открити уроци на Център „Алеф” с бургаски ученици ще продължат и през следващата година. Те се явяват и подходящ илюстратор на теми, залегнали в учебните програми за 5 и 7 клас.

Програмата Киберскаут е в топ десет на най-добрите европейски проекти в областта на киберсигурността



Обучителната програмата „Киберскаут“ на Теленор и Центъра за безопасен интернет беше сред номинираните за Европейската награда за превенция на престъпността. Програмата зае достойното девето място сред осемнайсетте финалисти в рамките на Конференция на добрите практики в Талин, Естония.
"Киберскаут" предизвика голям интерес сред представители на Европол, национални полицейски служби и образователни организации. Те изявиха желание да научат повече за възможността да инициират подобни програми и в други държави. Секретариатът на Европейската мрежа за превенция на престъпността покани българския Център за безопасен интернет да запознае международни експерти и професионалисти с опита си на 25 януари в Брюксел.
Програмата "Киберскаут" се провежда за трета поредна година и има за цел да повиши информираността на учениците и техните преподаватели относно рисковете в интернет и начините за тяхното преодоляване. Участниците в образователните активности придобиват знания и практически умения за безопасността в онлайн пространството, които в последствие предават на своите връстници. До момента обучените киберскаути са повече от 500 деца, в над 30 населени места в България. В резултат на активностите и публичните изяви на киберскаутите, общият брой деца, които вече знаят как да се предпазват в интернет, са близо 5000.
Успешната инициатива на Теленор и Центъра за безопасен интернет и постигнатите резултати бяха представени и по време на дискусия относно онлайн насилието над деца, организирана на 14 декември от УНИЦЕФ България. „Киберскаут“ получи признание и от Клара Сомарин, специалист „Закрила на детето, експлоатация и насилие“ от централата на УНИЦЕФ, Ню Йорк.
Поводът за събитието беше докладът „Състояние на децата по света през 2017 г.: Децата в дигиталния свят“, който представя първия подробен поглед на УНИЦЕФ за начините, по които дигиталните технологии влияят върху живота на децата.
Като социално отговорна компания, Теленор активно подкрепя и участва в инициативите за осигуряване на безопасен интернет.

ВМА и ЦСКА с обща кауза: „Дари кръв, спаси живот”



Всеки път, когато даряваш кръв, даряваш живот

ВМА и ЦСКА за пореден път доказаха, че са институции, които могат да бъдат пример за останалите, обединявайки се в името на благородната кауза „Дари кръв, спаси живот”.
Представителите на футболния клуб Милко Георгиев – административен директор, Ивайло Иванов – треньор на вратарите, Кирил Динчев – помощник кондиционен треньор и защитникът Александър Дюлгеров участваха в кръводарителска акция в Центъра по транфузионна хематология към ВМА, като целта е с личния си пример да допринесат за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване.
Още лятото си обещахме, че ще превърнем тези акции, тази кауза в традиция, коментира пред медиите Милко Георгиев. Той изрази съжаление, че не са успели да се съберат в пълен състав, но обеща, че при първа възможност това ще се случи.
Първата такава инициатива се проведе на 14 юни, когато ВМА и ЦСКА заедно отбелязаха Световния ден на кръводарителя. И двете страни са категорични обаче, че не е необходимо да има конкретен повод, за да помогнеш в спасяването на човешки животи и обещават акциите да продължат и занапред.
Идеята на всяко даряване е да стигне до колкото се може повече хора, които да се включат и да подкрепят дадена кауза. Затова и ЦСКА, като социален феномен, го прави и се надявам да има повече последователи, изтъкна Милко Георгиев.
Началникът на Центъра по трансфузионна хематология полк. проф. Румен Попов от своя страна им благодари, че за пореден път представители на футболен клуб ЦСКА се отзовават на призива да дойдат и да дарят кръв. По думите му, с този доброволен и безвъзмезден акт теза пореден път ще помогнат на много болни хора.
Пожелавам ви да сте живи и здрави ичестита победа, обърна се той към армейците, които подкрепиха каузата часове след тежкия мач с отбора на Лудогорец, завършил с 
победа на „червените”.
След кръводарителската акция, спортистите участваха и в коледното тържество, отганизирано от ръководството на ВМА за децата на служителите на болницата и децата от смесена диабетна група в детска градина "Бърборино". В тазгодишното раздаване на подаръците на помощ на Дядо Коледа и Снежанка се притекоха и две джуджета с „армейски сърца” – Кирил Динчев и Александър Дюлгеров

Председателят на БЧК връчи златен медал на командващия военноморските сили на България



Акад. Христо Григоров, председател на организацията, връчи на контраадмирал Митко Петев „Медал за заслуги БЧК“ – златен.
„Националният съвет на организацията удостоява командващия военноморските сили на България с това високо отличие за неговата изключителна подкрепа и принос към хуманитарните дейности на Червения кръст“ – каза акад. Христо Григоров. Той изказа дълбока благодарност и признателност и за подкрепата и съпричастността на контраадмирал Митко Петев при организирането и успешното провеждане на Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми – Варна.
„За мен това отличие е изключителна чест, защото няма по-истинско призвание от това да служиш на хората. Приемам медала като признание за хилядите младежи и девойки от Военноморските сили на България, партньори на БЧК. В трудните моменти при възникнали бедствия ние ще продължим да бъдем до Вас, скъпи приятели от Червения кръст“ - каза контраадмирал Митко Петев и връчи на акад. Христо Григоров Паметната монета на ВМС – България.

Над 30 родни звезди се обединяват в каузата „Живот за Иво“



Редица знаменитости даряват свои вещи в благотворителен търг

Броени дни преди Коледа, на 19-ти декември, столичният клуб Gotham ще отвори вратите си за едно много специално събитие, а именно – благотворителния търг „Живот за Иво“, в който ще вземат участие над 30 родни знаменитости с дарения на лични вещи в помощ на 16-годишния Иво Христов. На събитието ще се състои и официалното представяне на книгата „Изпусната любов“, която е най-новото произведение на младия автор, борещ се за живота си срещу тежко неврологично заболяване.
Новата книга на Стоянка Мутафова „Добър вечер, Столетие мое“; автобиографичната книга на Криско; боксовите ръкавици от филма „Нокаут или Всичко, което тя написа“, предоставени от Орлин Павлов и Ники Илиев; кожен колан – силях от създателите на хитовия „Възвишение“; тениската на Дидо от Д2 от „Голямото рок междучасие“; Златната топка за най-добър млад футболист, спечелена от Даниел Златков; любима дреха от личния гардероб на Николета Лозанова и много други вещи ще бъдат дарени за каузата. Ивайло Захариев, Мая Нешкова, Ивелин Попов – Попето, Илиян, Константин, Борис Дали, и много други ще се включат също със свои любими предмети. Събраните средства ще
бъдат преведени по дарителската сметка на Иво и използвани за предстоящото му лечение. Водещи на събитието са Мартин Геновски и Елизабет Методиева - светска журналистка и Miss Top Of The World.
Определяният като българския Стивън Кинг млад писател издава вече пети сборник с разкази, които са отражение на неговия свят, въплъщаващ темите за самотата, злото, насилието, възмездието, съдбовната предопределеност, смъртта. Когато през 2014 г. Иво за първи път е изправен пред животозастрашаващата диагноза „Неврофиброматоза-тип 2“, той има две мечти - да оздравее и един ден да стане известен писател. Три години по-късно тези мечти са на път да станат реалност.
На събитието, чието начало ще бъде поставено точно в 19:00 ч. присъстващите ще имат възможността да се срещнат и запознаят лично с младия автор, да зададат своите въпроси към него и разбира се, да се сдобият със снимка и автограф. Познати български лица от театъра и телевизията ще представят някои от най-завладяващите моменти от новопубликуваните разкази.
Събитието е отворено за всеки желаещ да присъства.

Стартира вторият етап от възраждането на военния санаториум в Поморие



На годишното събрание в МБПЛР „ВИТА“ - клон Поморие (бившият военен санаториум) бе отчетено успешното финализиране на първия етап от възстановяването на лечебното заведение и поставено началото на втората част за възраждане на болницата. На срещата управителят д-р Любомир Крантев направи равносметка на отиващата си 2017 г. и начерта пред своя екип приоритетите за следващите месеци.
„Спечелихме първата битка – да съхраним държавния имот. През 2018 г. трябва да започнем работа с пациенти като лечебно заведение. Вторият приоритет е възстановяването на калолечебната база. Ще поставям високи отговорности и изисквания. Това е исторически процес. Трябва бързо да дадем качествен резултат. Искам да работите много и съвестно. Ако в екипа на „ВИТА“ се окаже, че има мързеливи, некадърни и имитатори, с тях компромиси няма да се правят. Качеството е пътят към успеха! Искам да вложите всичко от себе си, за да успеем!“ - заяви д-р Крантев в препълнената зала на „ВИТА“.
Високата летва, която си постави д-р Крантев и неговият екип, е с „ВИТА“ да се гордеят не само поморийци и Министерството на отбраната, а и всички пациенти, които ползват услугите на лечебното заведение в черноморския град. Успехът и конкуретноспособността ще се гарантират от квалифицирани специалисти, качествен персонал и обслужване, изрядни сгради и помощения, добра инфраструктура, високотехнологична съвременна апаратура.
„За да започнем да работим като болница и да бъдем предпочитано място за лечение, трябва да създадем перфектна болнична среда и европейска визия на комплекса. Искам пълна координация и субординация между отделните звена, поставяне на срокове и изпълнение на поставените задачи в тях.“ - продължи д-р Крантев.
Въпреки че първият етап от възстановяването на „ВИТА“ бе успешен, управителят го окачестви като бавен и мъчителен. В хода на работата са излизали нови проблеми около сградния фонд, с което допълнително се е утежнявал бюджетът. На годишното събрание бе направен разчет на сметките по перата за изпълнение до края на април. Предстои довършване на кухненския блок и, ако всичко със сградния фонд върви по план, през месец май ще се направи официално откриване на лечебното заведение. 
Д-р Крантев и екипът на МБПЛР „ВИТА“ - клон Поморие благодариха на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, на неговия заместник Анатолий Величков, на министерския съвет, на всички военни, военноинвалиди и техните съюзи и на премиера на България Бойко Борисов - за съдействието и гласуваното им доверие, включително за увеличаването на капитала на „ВИТА“ с решение на Министерски съвет.


ВМА изпрати пореден екип в Мали



Четиричленен екип от български военни медици замина за Мали. За 16-ти път от 2013 г. насам наши специалисти участват в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.
Поредният екип е съставен от лекар, две медицински сестри и старши санитарен инструктор, и ще се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако. Продължителността на мисията е 4 месеца, а смяната на екипите става на ротационен принцип.
Работата при екстремални условия е не просто приключение, но и изпитание на личностните качества и професионализма. Там българските военни лекари непрекъснато доказват, че военната медицина е не просто специалност, а отговорна кауза, достъпна само за най-смелите професионалисти, които рискуват живота си за другите, вземат най-бързото и най-животоспасяващото решение в екстремна ситуация.

Късно снощи екипаж на военнотранспортния самолет „Спартан“ от състава на ВВС извърши полет до Франкфурт на Майн с онкоболно дете на борда



16-годишното момче е придружавано от лекар от Центъра за спешна медицинска помощ – София, и майката на детето, което е с диагноза „Остра миелоидна левкимия“, с тежък рецидив на заболяването. За продължаване на лечението в Специализираната детска хематологична клиника в Гисен, Германия е насочено от лекуващия го екип от Клиниката за деца с онкохематологични заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“, София.
Поради спешното състояние на детето, за часове министър-председателят Бойко Борисов и министрите Кирил Ананиев и Красимир Каракачанов създадоха организация за транспортирането му в Германия между държавните институции. В момента детето е в германската детска хематологична клиника под активно лекарско наблюдение и лечение.
За лечението в германското лечебно заведение детето е осигурено финансово от Център „Фонд за лечение на деца“ към Министерството на здравеопазването и от НЗОК.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев: Няма да остане нито един пациент без осигурено лечение



„Днес отново чух обвинения за дискриминация, за нехуманно отношение, неща, с които аз не мога да се съглася. Още веднъж повтарям, че няма да остане нито един пациент, който да има нужда от лечение и то да не му бъде осигурено“, категоричен беше министър Кирил Ананиев по повод повторното гласуване на текстове от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., във връзка с ветото на Президента. Здравният министър отново повтори обещанието си, че ако дадена молекула се предлага в една трета от страните членки на ЕС, т.е. в 9 държави, то България ще бъде десетата, която ще я осигури на своите пациенти.
„От новите, общо 32 молекули има алтернатива за лечението с 27 от тях, която е на високо, съвременно европейско равнище. За останалите ще търсим възможност за осигуряване на средства по различни пътища, включително и по реда на състрадателната употреба, чрез осигуряване на медикаментите от производителите. Нито един гражданин няма да остане без лечение“, коментира министърът на здравеопазването пред журналисти по време на днешната здравна комисия.
Кирил Ананиев обясни, че още от влизането си в здравно министерство той и екипът му работят по новата Национална здравна карта. Министърът вече е изпратил писма до всички институции да номинират членове, които да влязат в комисиите по изготвяне на областните здравни карти. На тези комисии ще бъде възложено в кратки срокове да подготвят предложенията си за Националната здравна карта, тъй като те вече имат началната база – отменената от ВАС карта.
Идеята на Министерството на здравеопазването е до три месеца окончателният вариант на здравната карта да е готов, т.е. преди подписването на Националния рамков договор за 2018 г. и тя да функционира като инструмент за сключването на договори между изпълнителите на медицинска помощ и здравната каса.

През сезон есен/зима 2018 водеща тенденция в грима и козметиката е завръщането към натуралните продукти



Българките все повече предпочитат тези с естествени съставки или рециклируеми опаковки. Затова и магазините на dm са предпочитано място за пазаруване за тях, тъй като там те могат да открият над 440 продукта био и натурална козметика с гарантирано качество.
Наблюдава се и все по-голямото търсене на сертифицирана натурална козметика. Огромен интерес предизвикват анти ейджинг ампулите за лице с годжи бери от собствения бранд alverde, с които кожата става еластична и е много добре хидратирана при това без да има усещане за омазняване.
На добра популярност се радва и натуралното масло за тяло alverde.
Хит в продажбите са и натуралните и етеричните масла. Напоследък най-популярни Маслото от чаено дърво Das Gesunde Plus, което се предлага в разфасовки от 30 мл. и маслото от арган Rivana. Българките търсят и щадящи околната среда продукти и затова все по-популярни стават безфосфатните шампоани.
В сегмента на натуралната козметика най-търсени са продуктите от собствените марки на dm. Това се дължи на отличното съотношение цена-качество. Част от тях са в ниския, но основно са в средния ценови клас, като в същото време качеството им е много високо. То се следи в Германия от независими сертификационни институти, които редовно тестват продуктите ни, които се произвеждат съгласно най-модерните технически стандарти, възможно най-щадящо околната среда и не се тестват върху животни.







dm България предлага огромно разнообразие от парфюми на специални цени като намаленията достигат до 50% до края на годината


Освен парфюми, които всеки може да закупи на половин цена от реалната, веригата помага за избора на подаръци и с огромно разнообразие на над 200 вида подаръчни комплекти за дами и господа, които също са на специални цени. Актуалната Коледна украса през тази година е в стил „хюга“ - скандинавското разбиране за уют и хармония с природата. В този стил са и стъклените топки за елха.
Във връзка с първото издание на Лайфстайл обзора на dm “Тенденции и иновации“, Цонка Иванова -Терзиева, управител на dm България заяви: „Като част от най-голямата верига, специализирана в търговията с дрогерийни стоки в Централна и Източна Европа, ние разполагаме с много данни за това какво се търси и кои ще са водещите тенденции в козметиката, грима и грижата за дома. Нещо повече, dm е иновативна компания и ние създаваме актуалните трендове, които представяме в обзора ни „Тенденции и иновации“. С него искаме да помогнем на всяка жена да бъде неустоима и да е в крак с модата.“

петък, 15 декември 2017 г.

Скулптуриращите гримове ще са хитът на 2018 година



Космически черен поглед с „Extra Black” спирали и микроблейдинг продукти за вежди

Скулптуриращите гримове ще са хитът на 2018 година. Дамите, изкушени от последните тенденции в макиажа ще използват, както холограмни хайлайтъри (завършващ етап при гримирането след нанасянето на основа за грим, пудра и фон дьо тен. и се използват само в зоните, които искаме да подчертаем. Те правят кожата сияйна без да блести, благодарение на свойството да отразяват светлината), така също матов финиш и металически цветове за оформяне на устните. Новото поколение матови червила са с нежна кремообразна структура, обогатени са с подхранващи кожата витамини и са супер дълготрайни. Металически цветове ще е сред водещите при грима за устни. Тези червила вече завладяват модните подиуми. Освен това, в dm България има и огромно разнообразие от нюанси, които са перфектно допълнение към грима на всяка дама.
Други водещи тенденции ще са стремежът към космически черен поглед и все
 по-голямото търсене на натурални продукти. През следващия сезон актуалният макиаж за очи ще е подчинен на тенденцията „космическо черно“, което ще се постига с “Extra Black” спирали за мигли, микроблейдинг продукти за вежди и палитри за сенки за очи в актуални цветове. 
При грима за очи все по-актуални ще са иновативни продукти за вежди на базата на микроблейдинга. На концепцията за космически черен поглед ще бъдат подчинени и актуалните палитри сенки за очи.
Това показват данните от първото издание на Лайфстайл обзора на dm „Тенденции и иновации“ за сезон есен-зима 2018. Тези продукти ще могат да се открият във всички магазини на dm България от началото на следващата година. Най-голямата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас ще предложи на българките холограмни хайлайтъри както от водещи световни марки, така и от най-новата си собствена марка декоративна козметика trend IT UP.




четвъртък, 14 декември 2017 г.

ВМА и ЦСКА отново заедно в подкрепа на безвъзмездното кръводаряване



На 15.12.2017 г. ВМА и ЦСКА отново се обедняват в името на благородната кауза „Дари кръв, спаси живот”.
Представители на футболния клуб ще участват в кръводарителска акция в Центъра по транфузионна хематология към ВМА, а целта е с личния си пример да допринесат за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване.
Първата такава инициатива се проведе на 14 юни, когато ВМА и ЦСКА заедно отбелязаха Световния ден на кръводарителя. И двете страни са категорични обаче, че не е необходимо да има конкретен повод, за да помогнеш в спасяването на човешки животи и обещават акциите да продължат и занапред.
Кръводарителската акция е отворена и в нея могат да се включат всички граждани, които покриват медицинските показатели.

Академик Антон Дончев представи книгата на доц. Венци Росманов - „Вълча песен“



Вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова уважи литературната премиера


Желаещите лично да присъстват на събитието, организирано от домакините - Съюза на българските писатели и издателство „Захарий Стоянов“, импровизирано оформиха втора зала в коридора на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.. Събитието уважи и вицепрезидентът на Република България – Илияна Йотова.
„Вълча песен“ е една от малкото книги в днешната българска литература, която хваща мислещия човек за гърлото, не му позволява да бъде безучастен, с лениво и заспало съзнание и вслушан в лъстивата песен на севременните политически сирени. Книга – изстрел. Книга – удар с чук по камбаната на нашата съвест“, пише Иван Гранитски в предговора на изданието.
Доц. Венци Росманов е първият носител на авторско свидетелство за разработка и внедряване на метод за компютърно моделиране, създаване и приложение на индивидуални протези на тазовите кости при деструктивни процеси в тях. Методът е толкова значим, че поставя началото на отделен дял в реконструктивната хирургия на опорно-двигателния апарат. Член е на екипа, въвел и наложил у нас ултразвуковото изследване на тазобедрените стави на новородени, което се превръща в задължително през последните години. Освен доказан ортопед, той е и началник на Клиниката по ортопедия и травматология към  МБАЛ „Свети Панталеймон-Плевен”.
И докато денем лекува и спасява човешки животи, нощем доц. Росманов подрежда мисли и чувства, облечени в думи, продължавайки да лекува и душите.
„До истините се достига,
когато пари под лъжичката.
Наистина не става мигом
и никога не става с всичките.
Те идват като просветление
във тежка, мрачна късна доба.
Не винаги са ти спасение.
И светлината е прокоба.
Те не за всички са еднакви.
Не могат и да се поръчат.
Внезапно, след години чакане,
те идват, за да те измъчват.“
Първата му книга е публикувана от издателство „Пламък“ още през 1995 г., последвана от стихосбирката „Аз не живея от поезия“, издадена през 2008. Девет години по-късно идва „Вълча песен“, съчетаваща сурови, честни и драматични лирически изповеди с размисъл за ролята на човек, неговата свободна воля и кармичната предопределеност.
Книгата съдържа три раздела, които пленяват читателя, превеждат го на един дъх и го провокират с големия въпрос за ролята на всеки един от нас във вечния кръговрат на живота.


 









Крайчо Крайчев, директор в Мусала Софт с награда в категория „Служител на годината“ на престижните награди Forbes Business Awards 2017




Мусала Софт бе отличена с второ място в категорията „Служител на годината“ на престижната церемония Forbes Business Аwards 2017. Крайчо Крайчев, директор информационни технологии в Мусала Софт заслужи приза заради изключителния си принос към развитието на компанията, както и заради своите забележителни професионални и личностни качества и постижения.
Крайчев е най-дългогодишният служител на Мусала Софт след нейните основатели. През лятото на 2017 г. той отпразнува 16 години като част от екипа. Крайчо е сред служителите, които имат безценен принос за израстването на Мусала Софт, като е допринесъл за развитието на цели нови направления на бизнеса на компанията. 
През годините, Крайчев е ръководил разнообразни екипи по много от мащабните проекти за компанията и е имал определяща роля за успеха им. Той е доказан отличен екипен ръководител както благодарение на опита и високата си професионална квалификация, така и заради специфичния набор от ценни личностни качества и умения – умението за взимане на навременни отговорни решения, приемане на предизвикателства, творчески подход в комбинация с рационална преценка, способността да вдъхновява членовете на екипа да дадат най-доброто от себе си и да търсят най-подходящото решение във всяка ситуация. Той успява да бъде едновременно ментор, пример и да предразполага колегите си към открита приятелска комуникация.
„За нас тази награда е огромна чест и начин, по който да засвидетелстваме благодарност към Крайчо Крайчев и да изразим благодарност за неговата цени неговата лоялност, надеждност и постоянство както към екипите, които е ръководил, така и към ключовите клиенти и техните проекти, за чиято успешна реализация е имал водеща роля. Горди сме, че вече 16 години успяваме заедно“, сподели Станислав Овчаров, оперативен директор в Мусала Софт, който прие наградата.


lidl предлага универсален подарък за празниците



Най-голямото Коледно предизвикателство винаги е било да откриеш верния подарък за любимите си хора. Именно за да улесни своите клиенти, Лидл България им предлага универсален празничен подарък – подаръчен Lidl ваучер, с който могат да закупят всяка стока, която си харесат.
Lidl ваучер може да бъде зареден с желаната сума в размер от 10 лв. до 195 лв. Той може да се използва във всички магазини Lidl в страната за неограничен период от време и брой пазарувания, до изчерпване на заредената сума. Подаръчният Lidl ваучер е чудесна идея за коледен подарък за деца, възрастни родители и на практика за всеки, защото с него може да се закупи всеки артикул в магазинната мрежа на веригата. Потребителите могат да се приготвят за празничната трапеза, като закупят както продукти от празничната селекция Favorina и Deluxe, така и различни български вина. Те могат да зарадват най-малките с бебешки дрешки и играчки или да заложат на богатия избор от качествен текстилен асортимент – от последната бляскава колекция на Хайди Клум до традиционните текстилни предложения на изгодна цена.
От 14 декември, с него клиентите ще могат да се подготвят и за новогодишната нощ. Веригата пуска празнични фойерверки в 47 свои магазина, отговарящи на изискванията за продажба на пиротехника. Клиентите ще могат да закупят всичко необходимо за своето празнично светлинно шоу, с което да посрещнат новата 2018 г. – от цветен бенгалски огън до серия празнични конфети. За максимално лесен избор, потребителите могат да видят на специален екран в магазина и ефекта на продукта, който искат да закупят.

Нов 4D ехограф за фетална морфология получи Отделението по гинекология на УМБАЛ Бургас



Апаратът бе доставен по проект "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи" по програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве", осъществявана с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Проектът се изпълнява от МЗ.
Фетална морфология е много важно изследване, което съпътства в три етапа цялата бременност. То проследява правилната структура и развитие на плода в точно определени гестационни седмици. Изследването е безопасно и дава обстойна представа за състоянието на основните системи и органи на плода. В зависимост от това в коя гестационна седмица е направена феталната морфология, тя дава точна информация за правилното протичане на бременността.
Ехографът - последно поколение Philips вече е инсталиран в Отделението по гинекология. Приемането му бе осъществено от д-р Вергиния Цанова, зам.-директор на РЗИ Бургас, зам.-директорите на УМБАЛ Бургас АД д-р Светлозар Георгиев и д-р Стелиян Славов и екипа на отделението.
"Новата апаратура ще подобри грижата за бременните жени в Бургаска област и ще осигури по-широк достъп до високоспециализирани изследвания, следящи вътреутробното развитие на плода. Разполагаме и с друг ехограф 4D, имаме и колеги, които са преминали обучения за фетална морфология в "Майчин дом", коментира началникът на Отделение по гинекология д-р Радослав Горанов.