Translate

сряда, 23 януари 2013 г.

Акция за безвъзмездно и доброволно кръводаряване - в Сити Център София



От 25 до 27 януари т. г.от Националния център по трансфузионна хематология ще проведат акция за безвъзмездно и доброволно кръводаряване в столичния мол „Сити Център София“.
На посочените дати от 11 до 16 часа мобилен екип за кръводаряване ще бъде на разположение на посетителите в търговския център.
Инициативата се провежда в рамките на започналата в края на миналата година кампания „БлагоДаря“, когато безвъзмездни и доброволни кръводарители станаха 50 от посетителите на търговския център.
От 22 до 24 февруари от НЦТХ и „Сити Център София“ планират да проведат още една акция по кръводаряване отново в същия мол.
Кампанията „БлагоДаря“ е в духа на тенденцията на съвременните общества - услугите да отиват при гражданите, а основният й акцент е благодарността.
През 2013 г. от НЦТХ са планирани редица дейности за създаване и утвърждаване трайна мотивация на хората за безвъзмездно и доброволно кръводаряване.
Целта е една - осигуряване на достатъчни количества кръв и кръвни съставки от ниско рискови редовни кръводарители.


Пациенти и лекари с отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов



Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), Конфедерация „Защита на здравето”(КЗЗ), Национална пациентска организация (НПО), Федерация „Български пациентски форум”, национални консултанти и експерти в областта на коремната хирургия, ортопедията, кардиологията и други, Дружеството по транплантология  изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, председателя на Надзорния съвет на НЗОК Десислава Димитрова, управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков, в което сигнализират за сериозни проблеми в методиката за договаряне на стойността, до която се заплащат от НЗОК медицинските изделия (МИ) в условията на болничната и извънболничната медицинска помощ и обявената по нея процедура.
”Премахването на възможността за избор на друго медицинско изделие, освен това с най-ниска цена, чрез доплащане от страна на пациента водят до нарушаване на неговите права и достъп до най-подходящото за него лечение.
Изборът на най-евтиния продукт не винаги означава, че е съобразен със специфичните медицински нужди на пациента.
Методиката показва липса на необходимата координация между различните структури на държавната администрация – Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК и липса на съответствие между различните нормативни документи.
Методиката няма да уреди по един справедлив, прозрачен и обоснован начин разпределението на обществения ресурс в НЗОК, без да накърнява интересите на пациентите, лекарите и лечебните заведения.
Методиката и нейното реализиране на практика създават неравнопоставеност на пазара на медицинските изделия, които ще се реимбурсират.”
Подписалите писмото искат решаването на проблемите да бъде, чрез активен диалог между всички заинтересовани страни. В тази връзка те предлагат среща-дискусия на 25.01. 2013 г., на която да се съгласуват ясно обосновани, законосъобразни и прозрачни правила за заплащане на медицинските изделия в защита интересите на здравно осигурените лица.

„Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живота“



От 21-ви до 28-ми януари за шести път у нас отбелязваме европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. През тази година кампанията ще премине под надслов „Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живота“.
С приемането през 2012 г. на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България се присъедини към повече от 40 държави в световен мащаб, които заплащат имунизацията срещу заболяването с публични средства. Това е сериозен успех, особено предвид препоръките на световни и европейски здравни организации за въвеждане на имунизацията срещу рак на маточната шийка в националните календари на страните и за повишаване имунизационния обхват сред целевите групи там, където имунизацията вече е включена.
Целта на Националната програма е намаляване на заболеваемостта от рак на маточната шийка, чрез имунизационна защита на 12-годишните момичета. Специалистите напомнят, че най-ефективен е комбинираният подход от имунизация и редовни профилактични прегледи. В тази област Министерство на здравеопазването поддържа последователна и устойчива политика  за опазване здравето на нацията чрез промоция на здраве и интегрирана профилактика на заболяванията с висока здравна, социална и икономическа цена.
През 2013 г. България за шести пореден път ще участва в отбелязването на Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка. През настоящата година фокусът ще се постави върху повишаване информираността на обществото и по-конкретно – на родителите на 12-годишните момичета, за риска от заболяването и възможностите за първична профилактика, които предоставя Националната програма.
В подкрепа на борбата със заболяването на 6 февруари 2013 г. в Националния дворец на културата, зала 1, ще се проведе концерт „Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живота“. Събитието ще бъде под патронажа на Председателя на 41-то Народно събрание – г-жа Цецка Цачева, с организатори Комисия по здравеопазването, Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Столична община. Партньори на събитието са представители на съсловни и пациентски асоциации, организации от неправителствения и частния сектор и известни български актьори и певци.
В подкрепа на борбата със заболяването на 6 февруари 2013 г. в Националния дворец на културата, зала 1, ще се проведе концерт „Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живота“. Събитието ще бъде под патронажа на Председателя на 41-то Народно събрание – г-жа Цецка Цачева, с организатори Комисия по здравеопазването, Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Столична община. Партньори на събитието са представители на съсловни и пациентски асоциации, организации от неправителствения и частния сектор и известни български актьори и певци.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова се срещна с принцесата на Саксония д-р Теофана фон Саксен



Д-р Теофана фон Саксен връчи голямо дарение от медицинско обзавеждане, медицинско облекло и спално бельо на УМБАЛ „Св. Анна“-София. Дарението включва 33 болнични легла на стойност над 50 000 евро, произведени от една от водещите германски фирми, нови медицински нощни шкафове и друго оборудване, както и превързочни материали, работно облекло, болнично бельо на стойност 10000 евро. Принцеса фон Саксен е патрон на Института за сърцето в Берлин и в това качество получава възможност да осигурява дарения, предоставени от германски болници.
Сегашното дарение не е първото, което принцеса Теофана осигурява за нуждите на български болници. Благодарение на нейната дългогодишната благотворителна дейност лечебни заведения от цяла България получиха дарения, подпомагащи медицинската им практика. МБАЛ в Бургас досега е получил чрез нея 2 тира по 40 тона и 4 камиона с болнично обзавеждане, а МБАЛ- Велико Търново - 5 тира болнично обзавеждане.За МБАЛ-Добрич също е осигуреноболнично обзавеждане, както и за нуждите на МБАЛ-Казанлък, МБАЛ-Видин, МБАЛ-Поморие. Дарения са получавали  и Институт „Пирогов“, Университетска болница „Александровска” и болница „Токуда“.
На срещата министър Десислава Атанасова връчи на д-р Теофана фон Саксен Почетното отличие- Плакет на МЗ като признание за нейната дългогодишна дарителска дейност в полза на българските болници.

Информация за д-р Теофана Принцеса на Саксония :

Родена е в гр. София, от дълги години живее в Германия.Нейният прадядо е офицерът от руската армия Пьотр Мичурин, който е останал в България след Руско-турската война през 1877-1878 г. Заедно с баща си Петър Аладжов, директор на Търговска банка преди 9.09.1944 г., организират в Германия редица дарителски акции в полза на България: Дарение от 50 000 германски марки за изграждане на паметник на Стефан Стамболов в гр. Велико Търново,както и ценна монетна колекция за Археологическия музей в старата ни столица. Благодарение на тяхно дарение в Историческия музей днес може да се видят печатите на Апостола на свободата Васил Левски, а музеи в цялата страна днес съхраняват ценни предмети от нашата история, предоставени от Принцеса Теофана. Правени са дарения и за социални служби и интернат за болни деца, за училища, църкви.

Финансовият министър: Парите на Здравната каса са във фискалния резерв



Парите на НЗОК, които не са изразходвани, са във фискалния резерв на държавата. Това обясни финансовият министър Симеон Дянков по повод питането на лекарите къде са близо 2 млрд. лв. от здравни вноски. Според медиците тези средства са натрупани от 2009 г. досега, но не са изхарчени за здраве, а съдбата им е неясна.
Тези средства са част от фискалния резерв на държавата, с тези средства се оперира според параграф 23, алинея 19 на Закона за бюджета на страната за 2012 г. Този текст пък гласи, че министърът на финансите контролира и се разпорежда със средствата в единната сметка на държавата, става ясно от писмо на Дянков до председателя на БЛС
д-р Цветан Райчинов, който дори заяви, че ще даде на съд финансовия министър заради липсващите пари.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов призова : всички българи да съдят финансовия министър Симеон Дянков



за откраднатите 2 млрд. лева от здравно-осигурителните вноски от 2009 година досега.
Той съобщи в Русе, че също ще заведе дело срещу Дянков, но не в качеството си на председател на съсловната организация или лекар, а като обикновен гражданин. И обясни, че лично се чувствал ощетен, че Дянков е обсебил вноските му.
Освен за парите за здравни осигуровки лекарите се тревожат и от непрекъснатото прехвърляне на дейности от МЗ към НЗОК.
Според д-р Райчинов обявените 15 млн. лв. за ин витро всъщност са взети от осигуровките и обвини държавата, че през 2012 година не е дала нито лев от бюджета за ин витро.
Председателят на БЛС е категорично и срещу това неблагополучията в здравеопазването да се прехвърлят върху лекарите и медицинските служители.
"Няма как да преглътна това, след като средствата са ни ограничени, болниците ни са още на ниво 19 век и ние да искаме от тези хора да правят чудеса. Няма как лекарите да бъдат непрекъснато преследвани, плюти и гонени. Логично е да напуснат тази държава и аз лично ги съветвам да го направят", коментира той и припомни, че Европа в момента има около 300 000 вакантни места за медици, а българските лекари са квалифицирани и отговарят на изискванията и допълни, че във Франция всеки четвърти анестезиолог е българин.

До лятото в София ще заработи център за недоносени бебета



Отделението по неонатология ще е в I АГ „Св. София", съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Преместването му от Първа градска болница в I АГ ще струва 500 000 лв.
В момента специализираните грижи за бебетата, които се нуждаят от специално медицинско наблюдение, се извършват само в I градска болница, където обаче няма акушерство. Идеята е да се оформи един модерен сектор, за да може майките да прекарват повече време с децата си. "
Над 6600 бебета са се родили в трите общински болници в София през 2012 г, а
най-много – 3300 в I АГ „Св. София”. Това е единствената общинска болница, която има отделение за ин витро. През изминалата година в него са извършени 90 процедури, в резултат на което са родени 20 бебета.

Нова апаратура за онкоболни в столичната Университетска болница „Александровска”



Тя е доставена по проект „Център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания", който се реализира със средства от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, съобщи проф. Лъчезар Трайков, директорът на УМБАЛ „Александровска”.
Здравният министър Десислава Атанасова посети болницата, за да провери как работят първите 7 апарата, които са монтирани в Централната лаборатория по клинична патология, Клиниката по обща и чернодробна панкреатична хирургия, както и операционните блокове на Клиниките по урология и по хирургия. Като цяло стойността им възлиза на 580 000 лева.
До средата на февруари ще бъде доставен и нов ангиограф на стойност 1,8 млн. лева. До края на март ще бъдат монтирани и ще влязат в експлоатация първите 14 апарата от всички 28, съобщи още проф. Трайков.
Общата сума на цялата апаратура, която се осигурява по проекта, е близо 10 млн.лв.

148 млн. лева ще усвои МЗ



по оперативна програма "Регионално развитие" до края на годината. Това ще даде възможност за закриване на домовете за медико-социални грижи , като децата бъдат изведени в приемни семейства, реинтегрирани в биологичните си семейства или да бъдат настанени в центрове от семеен тип.
Стойността на цялата програма е 300 млн. лева, а от тях 150 млн. лева ще отидат за общината, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.
"Потръгнаха нещата и по-голяма част от проектите, обществените поръчки, строително-монтажните работи и доставка на апаратура са задвижени”, категорична бе тя.
Специализирано оборудване на стойност над 12,8 милиона лева ще получат 13 лечебни заведения в страната, с над 51% и 100% държавно участие. В проекта ще бъдат включени големите софийски болници, както и лечебни заведения в големите областни градове като Русе, Варна, Велико Търново, Шумен, Пловдив и Смолян. По този начин всички пациенти ще имат достъп до по-качествени, модерни и европейски здравни услуги.
Това е високоспециализирана апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Най-сериозният фокус, към който България е насочила усилията си, е именно превенцията и лечението на тези заболявания, съобщи още Атанасова и допълни, че това е най-добрата възможна инвестиция, тъй като се създават добри условия за труд на медиците.

БЛС съюз ще сезира



Европейския парламент и Европейската комисия за решението на правителството да приеме обемите и цените на медицинската помощ по Закона за здравното осигуряване за 2013 г., съобщи председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. "Това е поредното законово нарушение, защото БЛС и НЗОК се бяхме договорили за определени цени и обеми, а след събора на БЛС от НЗОК внесоха други и ни предложиха да ги подпишем. Поради тази причина делегатите на събора не дадоха мандат за подписване на договора", коментира д-р Райчинов. Той уточни, че договореното увеличение на средствата за общопрактикуващите лекари е минимална част от обемите и цените, които са договаряни с НЗОК, но те няма да влязат в сила поради липса на Национален рамков договор за тази година. По думите му има и промяна в Закона за бюджета, според която половината пари, които болниците получават от наеми, трябва да се предоставят на Министерството на финансите. Райчинов коментира, че това се прави целево и е тотален срив на здравеопазването.

Четвъртият международен медицински конгрес ще се проведе в Словения



В началото на месеца, от 10 до 12 януари, в София се проведе среща на оперативното ръководство на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ) и се подписа споразумение между организацията на лекарите от югоизточна Европа и Словенската медицинска асоциация във връзка с подготовката на Четвъртия международен медицински конгрес който ще се проведе в курорта Порторож, Словения в периода 11 – 15 септември тази година.
На срещата присъстваха д-р Андрей Кехайов, президент на ЮЕМФ, проф. Павел Поредош, президент на Словенската медицинска асоциация и вицепрезидент на ЮЕМФ, доц. Матея Кая Йезовник от Словения, проф. Йован Тофоски, президент на Македонската медицинска асоциация и генерален секретар на ЮЕМФ и проф. Гоце Спасовски, председател на комисията по непрекъснато обучение към европейското дружество по трансплантация на органи. Гостите посетиха някои водещи болници в София. Те разгледаха болнични отделения и проведоха срещи с проф. Генчо Начев и екип от кардиологичната болница „Света Екатерина”, генерал Стоян Тонев и водещи специалисти от ВМА, д-р Явор Дренски и лекари и лектори от болница Токуда.  Срещи се проведоха и с Христо Григоров, председател и доц. Красимир Гигов – генерален секретар на Българския червен кръст, проф. Лъчезар Трайков, директор на Александровска болница, акад. проф. Богдан Петрунов и др. Предстоящият конгрес предизвика навсякъде особен академичен интерес, като беше заявено участие на лекари и на изтъкнати професори, които ще бъдат сред основните лектори на събитието в Порторож, където се очакват над 1500 участници от повече 30 страни от цял свят. Темите на конгреса обхващат основни медицински области, а именно кардиология, онкология, диабет, трансплантации, както и важни за здравните системи и съсловните организации въпроси.

От Международната Таласемична Федерация посетиха България



Официална визита на Международната Таласемична Федерация (Thalassaemia International Federation) у нас се състоя от 21 до 23 януари т. г.



Д-р Майкъл Ангастиниотис, медицински съветник към TIF и експерт към Световната здравна организация, се срещна с пациенти, медицински специалисти и директори на лечебни заведения, в които се лекуват имащите Таласемия Майор в София.



На официалната среща присъстваха още Иван Иванов от сдружение „Организация на Таласемиците в България” Десислава Димитрова, зам. министър на МЗ, проф. Г. Михайлов, национален консултант по клинична хематология и доц. В. Калева от УМБАЛ Св. Марина, Варна.



По време на нея бяха обсъдени проблемите с превенцията на заболяването и необходимоста от създаването и функционирането на мултидисциплинарни центрове, за лечение на пациентите с Таласемия Майор. Последните ще бъде и в основата на бъдеща програма за превенция на заболяването.



МЗ и българските специалисти получиха подкрепа от TIF в работата си за тяхното обособяване. Началото вече бе поставено с подкрепата на МЗ за пилотен проект в УМБАЛ Св. Марина – гр. Варна още през м. г..



На срещата българските специалисти и институции получиха висока оценка за напредъка в лечението на пациентите с Таласемия Майор в България през последните 3 години.



--------------

 Таласемията представлява рядко хематологично наследствено заболяване, дължащо се на намален или липсващ синтез на хемоглобин в организма, което води до тежка анемия. Лечението е доживотно и животоподдържащо. То изисква ежемесечна (на всеки 20-25 дни) хемотрансфузионна терапия - кръвопреливане на еритроцитен концентрат. Необходимо е и ежедневно, животоспасяващо хелатиращо лечение със скъпоструващи лекарства „сираци” за изхвърляне на натрупващото се в организма и увреждащо органите желязо в следствие на множеството кръвопреливания.
В България са регистрирани 255 пациента с тежката форма на таласемия майор, а около 2,5 % от населението (180 000!) са носители на гена на Таласемията. В някои райони процентът достига и до 6%.
 

Прегръдката ни правих по-добри

Учени от Университета във Виена открили, че хормонът окситоцин, който се отделя в кръвта, когато прегръщаме  близките си хора, намалява кръвното налягане, стреса и напрежението и дори може да подобри паметта.
Окситоцин е хормон произвеждан от хипофизната жлеза и е познат с основната си роля – да сближава родители, деца, двойки и приятели.
Хормонът се произвежда в по-големи количества при родилки и кърмачки, за да може да се изгради по-близка връзка между майката и новороденото бебе. Повишено ниво на окситоцин се открива и при влюбени, които имат здрава и пълноценна връзка.
Освен това прегръдката ни прави и по-добри. Изследователите твърдят, че хората, които често са прегръщани от своите половинки, започват да мислят много повече за другите и да съпреживяват техните емоции и чувства.
Според тях обаче, ако хората не се познават добре, ако прегръдката не е желана и от двете страни, то тя няма абсолютно никакви положителни ефекти, а тъкмо обратното.Тя би могло да доведе до чиста форма на стрес, тъй като обикновеното лично пространство, което пазим за себе си и близките си, е било рязко нарушено.

Свинският грип дойде е България



Той вече върлува у нас, потвърди д-р Ангел Кунчев, държавен главен здравен инспектор

Два случая на грип "Калифорния"- свински грип, са установени в Русе, съобщи директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова.
Опасният вирус А H1N1 са пипнали жена на 34 г. и 4-годишно дете.Резултатите им за свински грип са потвърдени от Националната референтна лаборатория в София.Опасната зараза превзе и столицата.
Но според д-р Кунчев е много рано да се каже как ще протече грипната епидемия у нас. Според експерта с двата грипни щама - свинския и "Виктория", хората могат да се заразят паралелно, но може и вирусът А H1N1 да доминира. Особеното на свинския грип е, че засяга младите хора между 20 и 45 години. Лекарите успокояват, че преболедувалите преди две-три години имат изграден имунитет срещу вирусната инфекция. Щамът "Виктория" пък покосява предимно децата, болните с хронични заболявания, както и пенсионерите.

Една въздишка поне, г-н премиер!



Как пък ни веднъж Борисов не изрази съчувствие към страдащите българи


Според проучване, оповестено неотдавна в пресата, унгарците и българите заемат първите две места в Европа в класацията за песимизъм. А датчаните като най-щастливи са класирани на първо място по оптимизъм. Нямам представа от живота в съвременна Унгария и не зная причините за песимизма на унгарците, сред които имам добри приятели. Докато за българина никак не съм изненадан. Независимо от мирогледа и образованието си той ще ви заяви, че е песимист. Дори и преуспелият, на когото дните биха му протичали безметежно (ако това е възможно), няма как да бъде оптимист. Защото нашето общество е болно. Защото в България се ширят порядки, които нараняват психиката на човека. Макар че управляващите под диктовката на премиера Борисов в един хор, редом с верния слугинаж от сеячи на заблуди, всекидневно ни внушават напредък и благополучие. Като най-често обосновават твърденията си с влоговите спестявания в банките, които обаче са притежание предимно на заможните. Така твърди статистиката.  
Реалната картина на истинския живот в България, за голямо съжаление, не вдъхва надежди за оптимизъм. Огромни слоеве от целокупния български народ живеят изключително зле. При замразени доходи и заплати, лоша приватизация, потресаващ демографски срив, растяща безработица, постоянно издевателство над здравеопазването и образованието, няма как българите да се чувстваме другояче, освен ПЕСИМИСТИ. На фона на подобна действителност, като нелепи се възприемат повтаряните от премиера под път и над път оптимистични внушения, съпроводени с хвалби за метрото на София и за любимите му магистрали. Спор няма. Те са необходими. Обаче тези две важни придобивки, със започнато от други строителство много преди той да поеме властта, не носят утеха на хилядите бедстващи българи, прихванати в клещите на хилавия нашенски капитализъм с пороците на мизерията.   Не успя Бойко Борисов да изпълни нито едно от обещанията на своята партия за отстраняване на неблагополучията на кошмарния преход. Много са слабостите и недъзите, които компрометират управлението му, отиващо към пропадане. Наивно допуснахме зле образован човек, разбиращ от пожарно дело, малко от футбол и тенис, да се добере до премиерския пост. Настана време (дали съвсем не закъсняваме) сериозно да се запитаме, след като сме измамени, трябва ли толкова дълго да теглим хомота на злополучния ярем на врата си и да продължаваме да живеем равнодушно, като роби, обречени примирено да понасят пороите от лъжи и демагогия. Буквално всеки ден българският премиер е двойствен, по тартюфски лъжлив и неискрен. 
 Какво се случва днес в отечеството ни България? Кабинет, който безпардонно налага с диктат закони и правилници в интерес на ограничен кръг от партийци и партийни съмишленици. В омърсената ни и развратена държава се вихри повсеместен грабеж. Разюздан печалбарски нагон е просмукал всички етажи на властта. Средства за постигането на тази цел не се подбират. Постове и отговорни служби се заемат от "калинки" и "малинки", от шуреи и шуренайки, от снахи, зетьове и неуморни богати тъщи с най-малко от по пет-шест апартамента. Щом някой застане на пътя им, намира му се "цаката" с най-различни прийоми. Задейства се машинката на отмъщението и нещата се оправят бързо в угода на силния на деня. Да се изброяват примери е безпредметно. Не мога да отмина обаче едно безобразие, достигнало забележителни върхове на корупцията. Става дума за ачик далаверата във фонда за научните изследвания към МОМН. Елитни учени, академици, член-кореспонденти, професори, доценти, аспиранти, възмутени вдън душата си, се дигнаха на масов протест. И още се бунтуват против това невиждано по мащаб финансово разбойничество със цел облагодетелстване на приятелски и роднински кръгове.
Де да беше само едната социална рана, издълбана в снагата на изтерзаното ни общество. България се трогна от протеста на оръжейниците от ВМЗ-Сопот. Цели родове от поколения подготвени специалисти, унизени, но съхранили гордостта си от щастливите години на градежа и съзиданието, се втурнаха на улиците за изработените си пари, потънали незнайно (или знайно) къде. Няколко души припаднаха изтощени от нерви, глад и студ. А в същото време щастливият премиер на България мята тлъсти кълки на тенис корта. Важно е на първо място нему да му е добре. Защо да не се забавлява? Нали е подсигурил народа си да се диви, мае и захласва по циркове с избиране на главен прокурор, конституционен съдия и още много зрелища на фалшиво нагласена демокрация на фона на съобщенията, че в края на 2012 г. 97 хиляди българи са загубили работните си места и са закрити 27 хиляди малки и средни предприятия. 
 Нямам навика да злорадствам. Пиша тези редове от мъка. У нас е претъпкано от непростими правителствени гафове, от престъпления и социално мародерство, което поражда обяснима болка. Изпълняващият длъжността Главен прокурор Бойко Найденов обяви 400 хиляди неразкрити престъпления. Ограбени, а след това пребити граждани. Премръзнала старица посред зима бере душа във фургон. През ден вестниците съобщават за самоубийства. 27-годишен мъж от Добрич, живеещ във Варна, грабва на улицата сандвич от ръцете на 9-годишно момче. Представяте ли си каква степен на глад е доживял този млад човек и най-сетне толкова е причерняло пред очите му, за да прибегне до такава постъпка. Случилото се във Варна явление е по-страшно, отколкото счупването на витрината от Жан-Валжан в известния роман "Клетниците" на Виктор Юго. Неслучайно на друго място в същата книга блестящият защитник на българските жертви в Априлското въстание от 1876 г. пише: "Засипете изкопаната пропаст на глада и вие ще унищожите свърталището на престъпленията". 
 Би ли намерил в себе си господин премиерът на България куража да застане пред екрана на телевизорите и да ни каже колко пропасти на глада е успял да засипе досега? Къде е социалната му политика? Нали е основният стопанин на държавните ресурси. В лудото си надбягване по пътища и пътеки, по площади и кьошета да реже ленти, не сме го чули нито веднъж да отрони поне една думичка на съжаление и съчувствие към страдащите българи. Да забележим от устата му поне една въздишка на състрадание към измъчените му сънародници. Да видим зрително и да усетим тази въздишка на пропуснатата човещина. Простичко нещо е тя. За нея няма да се насилва и нищо няма да му струва. Като сълза на окото, за която се изисква огромно човеколюбиво сърце. Сърце, което не сее омраза и ренегатска мъст.

В."Дума"

 

Под дъното



Най-сетне да наречем нещата с истинските им имена: 80% от българите живеят в лишения, 1/3 - в нищета. Не че не го знаехме и не че казаните на глас числа биха променили нещо в близкото бъдеще.
В това, че издръжката на живот нараства с всеки ден, няма изненада и това не е български патент. Българският патент е, че бедността заедно с безработицата нарастват неудържимо, а държавата не прави нищо, за да спре тази тенденция. Нещо повече - тя стимулира нарастването й. Доходите, които са и източник за "захранване" не само на осигурителната система и на данъчната, но и за ръста на икономиката, са замразени. А предизборното им увеличаване по никакъв начин не може да достигне ръста на цените.
Преди година-две, когато у нас минималната заплата бе 138 евро, в Босна и Херцеговина, които дори не са членове на ЕС, бе 164, а в Перу и Еквадор - 178 и 151 евро. Пак тогава някой бе пресметнал, че българинът плаща за ток, вода и смет 140-150 лв. месечно, за същите количества перуанецът харчи 73 лв.! 
Когато доходите на едно домакинство започнат да намаляват, първо се посяга на стандарта на живот - по-рядко дрехи и обувки, още по-рядко кино и театър, много по-рядко лекар и по-малко лекарства, по-рядко училище за децата. Опасността обаче и за индивида, и за следващите му поколения идва, когато той започне да съкращава разходите си за образование и най-вече за здравни грижи. Защото болният или недоученият човек не може да работи пълноценно, не може да създава достатъчно качествен и добре продаваем продукт, дори създава предпоставки за трудова злополука... Така мултиплицирана и в пространството, и във времето, бедността дава твърде горчиви плодове, даже не днес и утре, а дори и след 5-10 или 20 години.


Аида Ованес
В."Дума"
 

Близо 4 млн. души у нас живеят мизерно

80% от българите живеят в лишения

2260 лева месечно са необходими на 4-членно семейство. Сумата е необходима за да може то да покрива разходите си за жилище, храна, облекло и почивка. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, като се позова на резултати от наблюдението за издръжката на живот на синдиката към края на миналата година.
23% от домакинствата у нас  или 1,5 млн. души живеят с доход на човек от домакинство под 215 лева. 45.5%  или около 2.5 млн. души в България пък живеят с доход до 290 лева средно на човек. Над 3.8 млн. души -36%  преживяват месечно с пари между 290 и 565 лв., но тази категория е намаляла за година с 8.5%.
Само около 1 млн. души т. е.18.5% преживяват с над 565 лв. месечно на човек.
Димитров обясни, че след увеличението на минималната работна заплата на 310 лева, оставащият чист доход е 243 лева, което отново е близо до официалния праг на бедност от 241 лева.
На минимална заплата през м.г. са работили 130 518 души в страната. Въпреки увеличението й от 13.2%, тя остана 3 пъти по-ниска от средната заплата за страната.

Експертите на КНСБ са пресметнали, че цените на храните за последните 4 години се увеличили с 22%. Животът е поскъпнал с над 19%. Нехранителните стоки са поскъпнали със 17% като най-голям скок има при тока, парното, ВиК.
През последната година се увеличават цените на зъболекарските услуги с 8.3%, а на лекарските - с 3.1%. Ограничават се разходите за здраве и образование.
В София издръжката на живот е значително по-голяма, отколкото в по-малките градове. Голямата част от нея - над 48 отива за храна, най-вече за месо и хляб.

Ревността е болест

Италиански учени откриха и са абсолютно категорични, че ревността може да бъде класифицирана като заболяване.
Те намерили областта в човешкия мозък, която може да превърне човек в луд ревнивец.
Според специалистите за подобно състояние е необходимо лечение, предава БГНЕС. Съществуват няколко типа ревност - депресивна, параноична, маниакална или ревност, причиняваща силен страх. Те се дължат на биохимичен дисбаланс на тялото.
В по-екстремна форма ревността може да доведе до опасни последици.
Слабите пристъпи на ревност могат да се "лекуват" у дома, но при тежките случаи се налага медицинско лечение.

понеделник, 21 януари 2013 г.

Борисов счупил всички рекорди по медийна любов през 2012 г.



Социалните мрежи са коректив на официалните новини, но не могат да заместят професионалната журналистика, сочи доклад


 През миналата година премиерът Бойко Борисов е счупил рекорда по успеваемост в медийното отразяване, а изданията се отнасят към него с все по-нарастваща любов с изключение на "Сега". Това става ясно от годишния доклад на фондациите "Медийна демокрация" и "Конрад Аденауер", който изследва отношението на седем национални всекидневника към партии, политически лица и събития. В изследваните над 58 000 публикации най-често споменаваната личност (8031 пъти) е премиерът, наричан от експертите "локомотив на положителното новинарство". Втори в класацията е Цветан Цветанов, който фигурира в 3313 публикации. През м.г. Борисов не само успял да навакса спада от 20% по медийно присъствие за 2011 г., но бележи и най-високия си пик от идването на власт. Вицето Цветанов е бил в информационна симбиоза с премиера, смятат експертите. По-харесван и от премиера пък е президентът Росен Плевнелиев.
Всички вестници имат позитивно отношение към министър-председателя с изключение на "Сега", се посочва в доклада на двете фондации. Най-видима е любовта на "Телеграф" към него, докато "Труд" и "24 часа" са охладили отношението си. "Преса" и "Стандарт" по-скоро гравитират около властта, а "Дневник" запазва неутрален тон.
Според експертите са налице сериозни размествания в по-долните места на тази класация. Така например соцлидерът Сергей Станишев от 6-о място през 2011 г. се е изкачил до почетната 3-та позиция, като е споменат 2566 пъти в наблюдаваните медии. Но честото му споменаване не е с добро. Все още Станишев не е получил изцяло позитивно отношение в никоя от наблюдаваните медии. Най-негативни към председателя на БСП са "Сега" и "Телеграф", докато "Дневник" е смекчил критиките си, отбелязват експертите.
Четвърти по присъствие в седемте вестника е президентът Росен Плевнелиев с 2412 споменавания през 2012 г. Плевнелиев обаче е по-харесван от премиера. И тук като единствено изключение е посочен "Сега", който запазвал неутрален според експертите тон.
Симеон Дянков е петият по видимост политик. Обратно пропорционално на електоралната си значимост, силно медийно присъствие запазва лидерът на ДСБ Иван Костов - споменат в 949 публикации за м.г. Зад него остават Меглена Кунева, Йорданка Фандъкова и Десислава Атанасова, които са със съпоставими резултати.
Експертите са установили интересен обрат в отношението на "24 часа" и "Труд" към Меглена Кунева. От изразено негативно то е станало по-скоро положително неутрално. Останалите вестници запазват критичния си тон. Медийните наблюдатели констатират, че изданията критикуват по-често опозицията, отколкото властта, а това крие риск за демокрацията.
-----
Тенденции
Събитието на 2012 г. е сблъсъкът между старите и новите медии, се казва в годишния доклад на "Медийна демокрация" и "Конрад Аденауер". Социалните мрежи и интернет са подронили съществено доверието в традиционните медии. За задълбочаването на този процес допринася и уеднаквяването в съдържанието, най-вече при всекидневниците. Според експертите плурализмът е застрашен и от трудната икономическа ситуация, в която се намират много медии, и която води до покачваща се концентрация на собствеността.
"България гарантира свобода и плурализъм в печата, но в медийната среда на практика няма оптимални условия за тях. Затова онлайн медиите стават все по-важни", заяви Кристиан Шпар, ръководител на медийната програма Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер".


Галя Горанова
В."Сега"
 



Каквото каже Бойко - все е вярно



Политически записки от седмицата


Бойко Борисов твърди, че никога не е обръщал палачинката. Може, ама тая работа ми прилича на приказката за войника, който никога не отстъпвал. Просто му командвали "кръгом" и пак напред. А и, честно казано, каква е тая палачинка, която от едната страна е готова, а от другата - сурова? По принцип вярвам на премиера, докато под Министерския съвет не се съберат повече от 200 души. А с инструкцията си "не" на референдума Борисов шашна ГЕРБ и особено ония 76 депутати от управляващите, които са регистрирани в ЦИК като "агитатори" в полза на ядрената централа. Освен това не знам сега как ще гласува Цецка Цачева, която публично обяви, че е "за" строителството. Та ако последват заменки на позициите, да не се чудите. Все пак палачинката има две страни.
***
По горния въпрос, ако не вярвате на мен, питайте Кунева. От Движение "България на гражданите" заявиха, че новата позиция на Борисов за референдума не е искрена. "Видели сме многократно как премиерът прави пируети не само по тази тема", твърдят от движението.
Все по темата оттам изразиха съмнения и за позицията на управляващите за 7-и блок на "Козлодуй".
***
Станишев да не остане по-назад, "освидетелства" премиера и нарече поведението му за позицията относно развитието на ядрената енергетика "шизофренно", като включи и цялото правителство. Изобщо за лидера на БСП от която и страна да падне палачинката, все е на зле.
***
Накрая премиерът сложи точка на разпрата от Купър с категоричното: "Референдумът е безсмислен." Постващ под информацията в "Дневник" иронично го закова: "Когато толкова често си променяш мнението, все някога казваш истината." Толкова за обръщането на палачинката.
***
Цветанов нямал притеснения за аферата "Дюнигейт". Той и за апартаментите нямаше притеснения и както се видя, излезе прав човекът. Само дето според Мирослав Найденов скандалът можел да струва на данъкоплатците до 100 милиона лева. Но това пари ли са за ГЕРБ? Като нищо ще ги извадят от държавната субсидия. Вицепремиерът няма и притеснения за кумеца си Тодор Бояджиев, набъркан в скандалната покупка на терена, който според БСП е спечелил поръчки за над 25 милиона лева при управлението на ГЕРБ. А Цветанов гордо успокоява: "Кум съм на много семейства и кръстник на много деца." И ако всички си печелят поръчките...
Сините най-после си намериха достойна кауза.
***
"СДС ще започне да събира подписка за провеждането на национален референдум за тютюнопушенето в страната. Това заяви лидерът на партията Емил Кабаива-нов. Отглас в мрежата: "Да ви имам проблемите, другари." Междувременно този основен приоритет се допълва от задача за обединение на хората с дясно мислене и безусловно участие в 42-рото НС. А vagabond66 коментира информацията така: "В крайна сметка не ни става ясно "тези" за "съюз на демократичните пушачи" ли са, или са за "съюз на демократичните непушачи" !? От парламентарната група на Синята коалиция просто се изсмяха.
***
Дянков, дай пустите бонуси следколедно, както призовава Станишев. От друга страна те автоматично се превръщат в предизборни! Е, да видим какво ще каже опозицията. 


Евгени Петров
В."168 часа"