Translate

вторник, 10 март 2015 г.

За 14 поредна година се провежда „Национални дни на кариерата - Добра Кариера, Добър Живот“



В НДК на 10 и 11 март форумът за студентски стаж и кариера предлага на бъдещите висшисти и младите специалисти възможност да поставят основите на своето кариерно развитие и да се
срещнат с потенциални работодатели. Над 130 български и международни компании ще представят в София и още шест града в страната своите стажантски програми и свободни работни места.
„Форумът е единственото по рода си и мащаба си събитие в страната и е пресечната точка, където бизнесът среща младите хора и им предоставя шанс за развитие и реализация в кариерата“, сподели Светлозар Петров, Управител на JobTiger, на специална предварителна пресконференция. 
По думите му форумът дава възможност младите хора да си сверят часовниците – какво, търсят компаниите, защо се налага владеене на един или повече от един чужди езици и .т. н.
Според него много е важно младите хора да имат мотивация за учене и познание. Форумът е прекрасна възможност студентите да намерят нещо близко в сферата на това, което учат. Освен това този вид комуникация им помага да преодолеят бъдещите си притеснения, когато влязат в офисите на избраните от тях компании, където костюмирани хора им задават въпроси.
Нели Ангелова, Мениджър Корпоративни връзки в Нестле България – компанията генерален спонсор на форума, от самото му начало до днес, сподели за ангажимента на компанията към развитието на младите хора и представи плановете и инициативите на компанията за борба с младежката безработица в страната. Тя подчерта, че възможностите за кариерен старт в компанията са изключително разнообразни и се предлагат стажантски позиции във всички отдели – от производство и администрация до продажби, маркетинг, финанси, технологии, изследване и развитие. АнгеловаВ края на 2013 г. бе обявен и стартът на инициативата на Нестле за младежка заетост в Европа - „Nestle Needs YOUth“ („Нестле се нуждае от младите“), в рамките на която, в България компанията се ангажира да даде възможност на 330 младежи под 30-годишна възраст да започнат постоянна работа или стаж на различни нива и в различни отдели на компанията за периода 2014-2016 г. Само през първата година от инициативата  160 млади хора са се възползвали от тази възможност, а 55% от стажантите ще останат в компанията и през 2015 г. Като продължение на усилията в подкрепа на развитието на младежите, през 2015 г. Нестле България и партньорите ѝ от Джобтайгър стартират съвместното провеждане на отворени часове за CV консултации в рамките на инициативата “Alliance for YOUth” („Алианс за младежта“), които ще се състоят по време на обученията в университетите
Ангелова припомни, че в края на 2013 г. Нестле обяви стартът на инициативата за младежка заетост в Европа - „Nestle Needs YOUth“ („Нестле се нуждае от младите“), в рамките на която, в България компанията се ангажира да даде възможност на 330 младежи под 30-годишна възраст да започнат постоянна работа или стаж на различни нива и в различни отдели на компанията за периода 2014-2016 г.
Само през първата година от инициативата близо 160 млади хора са се възползвали от тази възможност, а 55% от стажантите ще останат в компанията и през 2015 г. Като продължение на усилията в подкрепа на развитието на младежите, през 2015 г. Нестле България и партньорите и от Джобтайгър стартират съвместното провеждане на отворени часове за CV консултации в рамките на инициативата “Alliance for YOUth” („Алианс за младежта“), които ще се състоят по време на обученията в университетите, традиционно организирани като част от „Национални дни на кариерата“.
От JobTiger и Нестле България обявиха, че за „Национални дни на кариерата“ 2015 г. са предвидени няколко нововъведения, на които посетителите на събитието ще могат допълнително да се информират по различни въпроси, свързани с търсенето на работа.
 

Благотворителен диджей маратон в Bedroom Premium Club



С впечатляващо back-to-back парти на 9 март в Bedroom Premium Club бе отбелязан международният ден на диджея. В музикалния формат на сцената на клуба в рамките на една нощ излязоха най-добрите български диджеи от последните години. Партито започна в 22 часа на 9 март и продължи до сутринта на 10 март. Вечерта бе открита от най-младия диджей в гилдията – Bibi от Благоевград. Зад пулта се изявиха общо 30 български артисти, предлагащи един след друг разнообразна музика – смесица от различни стилове и тракове, която самите те продуцират. Сред тях са и някои от резидентите на Bedroom Premium Club – Andrew BG, C-Fusion, Dimo – BG, Gorro. Те ще премерят сили с колегите си Chris BG, David Thanh, Vasco-C, Pavel Petrov, Sash, Milen, 5Prite, Steven и др.
Диджей маратонът няма състезателен характер, а подкрепя благотворителната кауза “Да подпомогнем деца в нужда”.



Конкурсът „Стани изследовател“ приключи


Конкурсът „Стани Изследовател на National Geographic Channel“ приключи. По регламент 30-те човека събрали най-много лайкове ще бъдат поканени на интервю в първата седмица на март месец и от тях 6 ще бъдат избрани за изследователи в новия сезон на Explore Bulgaria. От началото на конкурса, който стартира на 19-ти януари, сайтът на инициативата http://explorebg.natgeotv.com натрупа 771 897 импресии, 154 958 уникални посещения, 72 664 регистрирани потребители и 601 кандидата.

„Теория на глупостта“ се завръща с втори сезон



„Теория на глупостта“ се завърна по National Geographic Channel на 25 февруари от 22:00 часа. В 16 епизода популярният водещ Ричард Хамънд отново разяснява с британски хумор и с помощта на физиката, биологията, психологията и други научни дисциплини, причините за несполуките при аматьорските каскади. Дръзките подвизи на заблудените търсачи на силни усещания са избрани сред най-популярните видео материали, качени в Интернет. С помощта на анимация и каданс Ричард Хамънд разделя фактите от митовете и представя на зрителите популярно и забавно от гравитационната потенциална енергия до оптималната траектория.

NAT GEO FAN вече и на български



Феновете на National Geographic Channel вече могат да научават интересни и забавни факти и да гледат ексклузивно съдържание и на мобилните си устройства. Nat Geo Fan е апликация, насочена към младите хора, с динамичен начин на живот. Тя е достъпна за IOS и Android, като може да се свали безплатно от Google Play и App Store. Забавното и образователно приложение има фото, видео съдържание и любопитна информация за всички актуални предавания на документалния канал. Апликацията е интерактивна и се отличава с висока функционалност, и красив дизайн. Приложението е насочено към всички любители на документално съдържание, като е особено подходящо за зрителите на кабелния канал National Geographic Channel, тъй като предлага комплименти към телевизионното преживяване, като опцията за напомняне кога започва дадено предаване. 

Феновете имат възможност да наваксат изпуснатите епизоди на “Живите мъртви“



с помощта на апликацията FOX Fan. Ако някой нов епизод е изпуснат в понеделник от 23:45 по FOX, той може да бъде гледан на смартфон или таблет  с приложението FOX Fan, което е достъпно чрез Google Play или App Store.

Освен епизодите на „Живите мъртви“, потребителите могат да открият много видео материали и снимки от любими сериали. Приложението също така позволява програмата на FOX да се следи по всяко време.

Най-големият кариерен форум в България - „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” ще се проведе на 10 март в НДК



В официалното откриване ще вземат участие: Светлозар Петров, Управител на ДжобТайгър ООД; Нели Ангелова, Бизнес мениджър Кулинарни продукти и корпоративни връзки в Нестле България; Ивайло Калфин, Министър на труда и социалната политика; Проф. Тодор Танев, Министър на образованието и науката; Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община и Валентина Георгиева - Изпълнителен директор Агенция по заетостта.
Тази година Форумът ще се проведе още и в седем университетски града:

Дата
Локация
10-11 март
София, „Национален дворец на културата”, ет. 5
16 март
Варна, галерия „Графит"
18 март
Велико Търново, Великотърновски университет, V корпус
23 март
Русе, Русенски университет „А. Кънчев”
25 март
Свищов, Стопанска академия „Д. А. Ценов”
30 март
Пловдив, Международен пловдивски панаир, Конгресен център
1 април
Бургас, Бургаски свободен университет

Сдруженията за борба с хепатита „Хепасист“ и „ХепАктив“ организираха информационна инициатива за хепатит С в Народното събрание



Огромна жълта буква С, символизираща борбата с хепатит С, беше поставена в сградата на НС, ден след проведената под патронажа на Комисията по здравеопазването кръгла маса на тема „Хепатитът: тиха епидемия или решим проблем?“, в присъствието на председателя г-жа Цецка Цачева, министри и депутати. Акцията е част от инициативата „Стани Съпричастен“, която стартира през януари 2015 г., и е част от националната информационна кампания „Хепи ли Си?”. Целта на акцията е да се привлече вниманието на
политиците към сериозността на проблема с превенцията на разпространениетона хепатит С, тъй като равнището на изследване на заболяването в България е много ниско. По последни данни едва 10% от хората са се изследвали за хепатит С през изминалата година, а 64% никога не са го правили.
Първи в инициативата се включиха д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисията по здравеопазването, бившият здравен министър Десислава Атанасова и зам.-председателят на Народното събрание г-н Димитър Главчев, които бяха последвани от премиера, г-н Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова и Божидар Лукарски, Цветан Цветанов, лидерът на БСП Михаил Миков и др. депутати.
До 11 март политиците ще имат възможност да се подпишат върху буквата и по този начин да изразят съпричастност към страдащите от хепатит С.



България е единствената европейска държава, в която липсва епидемиологично проучване за разпространението на хепатит



 По инициатива на Комисия по здравеопазването към 43-то Народно събрание, Българската представител на Република Румъния в Европейския парламент (ЕП) и председател на групата „Приятели на черния дроб“в ЕП и г-н Андрей Ковачев –член на ЕП и съпредседател на „Група на евродепутатите, които ще работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествени медицински грижи“. Двамата представиха европейските политики в посока борбата с коварното заболяване и осигуряване на достъп до качествени медицински грижи на европейските граждани. Представители на пациентите, медицинската общност и производителите на лекарства обсъдиха с НЗОК, МЗ и народните представители проекта на Национална програма за превенция, профилактика, скрийнинг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в България. По време на форума беше представен и проектът за Национален регистър на пациентите, лекуващи се от вирусни хепатити в страната, който ще даде възможност за по-добро и навременно проследяване на лечението на пациентите.
асоциация за изучаване на черния дроб и Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист”, се проведе кръгла маса на тема „Хепатитът: скрита епидемия или решим проблем?“– Европейският контекст и значимост на въвеждането на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в България. Събитието премина под патронажа на д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването, а сред специалните гости бяха г-н Кристиан Бушой –
Страната ни е сред първите страни-членки на Евросъюза и първата в Източна Европа, която предприема мерки за въвеждане на национална хепатитна програма.
"Радвам се, че в партньорство със здравния сектор България е на път да одобри Националната програма за борба с вирусните хепатити", заяви евродепутатът д-р Ковачев.
 България е единствената европейска държава, в която липсва епидемиологично проучване за разпространението на хепатит. България има нужда от конкретни епидемиологични данни. В някои затворени групи население в страната ни честотата на хепатит В достига над 50%. Това каза проф.Крум Кацаров, гастроентеролог във ВМА, по време на дискусията.
Хепатитните вируси В и С нелекувани те водят до трайна загуба на работоспособност за пациента и смърт. От 1992 г. всяко новородено в България задължително се ваксинира срещу хепатит В, благодарение на което заболеваемостта непрекъснато намалява, но остава тревожно висока сред пациентите на възраст над 23 години. Хепатит С, за който ваксина няма, е сериозен проблем - лечение съществува, но непосилната му за повечето пациенти цена се превръща в пречка пред достъпа до животоспасяваща терапия. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.
„Надяваме се през тази година да започне лечението на близо 50 българи, болни от хепатит С, с иновативна терапия, която вече е одобрена в Европейския съюз”, каза проф. Людмила Матева, гастроентеролог в столичната болница "Св. Иван Рилски".Тези пациенти спешно се нуждаят от подобно лечение, допълни тя.
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски декларира подкрепата на МЗ за въвеждане на Национална програма за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити.
Участниците в Кръглата маса се обединиха около следното:

-Приемане, въвеждане и изпълнение на проекта за Национална програма за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в България;
-Осигуряване на необходимите средства за изпълнение на заложените по Програмата дейности, както и за осигуряването на съвременни терапии за пациентите, страдащи от вирусни хепатити;
-Създаване на ефективни механизми за мониторинг по изпълнението на целите на Националната програма, от страна на законодателната и изпълнителната власт и пациентските организации;
-Предприемане на допълнителни мерки, които да ограничат разпространението на заболяването в България и последствията от него, като усъвършенстване на Имунизационния календар на Република България; въвеждане на достъпни скринингови изследвания, както за медицинските специалисти, така и за определени рискови групи; разработване на програми за повишаване информираността на населението относно чернодробните заболявания;
-Отчитайки дългосрочните ползи за здравната и социалната система, да се осигури бърз достъп до най-съвременните терапии за лечение на вирусните хепатити, съгласно националната нормативна уредба.

Втора употреба, но какъв шлифер!



След антракта "Протести - оставка Райков - протести - Орешарски - протести - Близнашки" във второ действие Бойко Борисов се завръща отново на сцената като централен герой. Следва постулатът на Станиславски, баща на психологическия театър - "Аз в дадените обстоятелства".
Обстоятелствата са променени (коалиционни), съответно и Аз-ът. Станал е сговорчив, гъвкав, консенсусен... Не се пъчи като някой примадон както в първо действие: "Аз съм отпред, вий отзад, и ха посмей някой да ме затуля!"

Анализаторите го аплодират, даже и критиците му (доколкото ги има, кът са) сред политолозите признават постижението. Съобразно коалиционните обстоятелства, произведени от народния вот, обновеното A3 на премиера проявява политическо здравомислие: За да задържи властта при настъпилата политическа конфигурация, трябва да отстъпва части от нея. Да преотстъпва и личното си медийно амплоа от миналото. В резултат наблюдаваме една увлекателна молиеровска драматургия. Класическият "Тартюф", композиран в обратен ред. Там в първо действие всички обсъждат героя, който отсъства. Във второ действие той се появява и поглъща цялото внимание. А в нашия случай героят обсебва вниманието в първо действие, а във второ - присъства чрез оценките на околните. (Тук аналогиите между двата централни персонажа са неуместни. Ако има припокриване, то е случайно и се вмества в рамките на равноправната принадлежност на френската и българската драматургия към достоянията на общоевропейската култура.)

И още - в случая театралните препратки не са предвзета приумица. Налагат ги анализаторите, които един през друг припознават Борисов като изпълнител на роли.

Не сме голословни. Ето какво казва наскоро Първан Симеонов ("Галъп"): "Тези месеци ние се поувлякохме да говорим как Бойко Борисов е нов в политическия си стил. Да, имаше известно време, в което той изчакваше да говори последен. Вживя се, и то доста успешно, в ролята на диспечер в политическия процес и заигра една роля, която повече приличаше на президентска роля."

Социолозите, като едни практични люде, вече подгряват фурната, в която да опекат следващото поприще на новия Борисов. В това отношение агенция "Алфа рисърч" е особено усърдна. Боряна Димитрова с невиждан размах принажда на Борисов функции, за каквито не е помечтавал и гениалният Шекспир. (Предполага се, че освен драматург и постановчик, той е бил още и актьор в трупата си.) "Сега Бойко Борисов е едновременно арбитър на кастинга за разпределението на ролите в политическия спектакъл, режисьор, заставящ всички актьори да се съобразяват с него, и критик. Ще действа така, докато не реши, или не бъде принуден да влезе отново в главната роля..."

Че главната роля му е в кърпа вързана, две мнения няма. Но нека отдадем дължимото и на останалите изпълнители.

Личната управленска свита на Втория Борисов е допускана прелиберално често до авансцената. Съдбовни преговори се доверяват на дамския й състав - при съставяне на правителството например. Не ще подминем и подборката на личностите, изведени на първи публичен план. Макар и излъчени сред доскорошните приближени, те са с обнадеждаваща френология, смислен говор и култивирано публично поведение. За разлика от някои прекомерно лансирани особи от разните съЦВетия. Изобщо поправителния мандат излъчва повече представителност. Макар че тя е периферна подробност спрямо основния приоритет на премиера - стабилност в държавата. Към накърняването й Борисов е особено ревнив. И тъкмо посегателството към нея го вади от равновесие:

"Винаги съм казвал, че стабилността в тези няколко месеца след няколко служебни правителства е жизненоважна - избухва той в парламента, когато вътрешният министър Вучков го сюрпризира с оставката си в сюблимен момент - визита на шефа на ФБР. - Нито има свещени крави, нито имена, нито личности, които могат да застрашават стабилността на държавата."

Гневът му доставя блажена наслада на опозицията и угощение за медиите с образно простонародната закана: "Ако считат, че могат по-добра стабилност да излъчат в България, ако си мислят, че някой с приказки го държели... от една година, ако са ме държели, щяха да ме съсипят. Държели ме, за шлифера, да речем ..."

И ето как една полезна демисезонна дреха, шлифер, при това втора употреба, тутакси се развява на медийния простор като национален флаг.

А кой да се замисли лесно ли се стиска държавнически жезъл в десницата? Как се справяме с непривичната коалиционна ситуация? Леко ли е да събеседваме, да се увещаваме, да се пазарим, да се залъгваме? Шега ли е да се подпира дуварът на властта? Аха-аха да рухне, докато към него се протягат мършави коалиционни шепи. Дращят, предирят, изнудват...

И после защо социологът Кольо Колев ("Медиана") бил казал: "Премиерът е в ролята на шофьор на джип, който изведнъж се е озовал в кокпита на хеликоптер. Гледа копчетата и не знае кое да пипне и дали да го пипне - че не е ясно какво ще се случи. Затова е заел позата: "Ще ви наблюдавам как ще го вдигнете и ще поема прякото управление, ако не се справяте!"

Понеже в здравеопазването хаосът продължава и напук на дръзкия министър доктор Москов колегите му си ги маризят по махалите, както и преди реформаторското му пришествие. Язък, дето разпеняви ДПС и консолидира избирателите му.

Реформата в съдебната система е все така благопожелание по мнение на омбудсмана, макар крутите мерки срещу съдия Янова и дозираните закани на главния прокурор за повсеместно възмездие... Неизвестни извършители пуцат на поразия, краде се на воля на дребно и едро, а корупцията като свещена квачка мъти в полога си златни яйца.

Сферата на образованието, спаднало под морското равнище, достига дъното на падението чрез изстъпленията на ресорния министър срещу колоси на науката като Кюри и Ломоносов, гарнирани с провидението му за старчески ВУЗ-ове. Културата от своя страна, вторачена във фикс идеята си за местен "Лувър" (след него и потоп) стремително напредва към подстъпите на небитието.

А социалната политика се упражнява на експериментално ниво с хипотетични пенсионни преобразувания.

Ха кажете сега, на такава скапана гемия рулят й как се управлява? И защо изтървал премиерът, че бил неуправляем, та го заразнасяха като оцапан вестник из драки. Не той, рулят му е неуправляем... Само не го жалете! Ще се справи. Социологът Юрий Асланов го предвещава: "Сега се очертава ясен шанс Бойко Борисов да бъде избран

за президент."

Очертава се, да. Напук на разни префърцунени подигравчии, които го наричат "еднокнижецът Винету". А "Винету" той спомена, за да им види сеира. Да не е луд да признае, че е познавач на книжовното дело на Софроний Врачански. Този феноменален народопсихолог е негов пътеводител в балканската политическа джунгла. В своето "Житие и страдания грешнаго Софрония" будителят премъдро заключава: "Понеже то ест вещ природна: учен человек ученнаго люби и прост простаго, и пиян - пияннаго ..." Оттук още първият Борисов е извлякъл словата, изречени от него пред металурзите от ОЦК в Кърджали: "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме."

И се разбраха, и го избраха, и ще го разбират и избират. Самородният метал (матриал) ръжда не хваща.

---

Едно към едно

Калин Терзийски, писател:

Каквото и да кажа за Бойко Борисов, няма да е вярно. Защото истината винаги е много по-обширна и разнообразна и противоречива от тая, която е изказаната с думи. Но остави това! Лошото е, че каквото и да кажа - за тия, които неистово мразят Бойко Борисов, казаното от мен ще е недостатъчно лошо. А за тия, които неистово обичат Бойко Борисов, казаното от мен ще е абсолютно необосновано злобно и критично. А за тия, които са безразлични, казаното от мен ще е глупаво пристрастно. А за тия, които са полудели от политически злоби и страсти - каквото и да кажа, ще звучи безстрастно и безразлично. Изводът е един. Хората си имат Бойко Борисов и подобни на него хора, за да има кого да мразят. Братя и сестри, не гледайте Бойко, погледнете себе си. Бойко е само огледало.

Васил Гарнизов, социален антрополог:

Второто управление на Борисов започна под знака на нова роля: миролюбив, консенсусен, кооперативен, отстъпчив, прибран от синия екран. Това продължи до момента на оставката на вътрешния министър, когато миролюбието отстъпи на твърдата ръка, а компромисът - на неотстъпчивостта. Повече от сто дни твърдата ръка се е крила в мека ръкавица, където предполагам ще се скрие отново до следващата криза. Борисов си е същият, но играе различно - нещо, което не може да се каже за осталите играчи на политическата сцена.

Антоний Гълъбов, политолог:

Новият репертоар на властта се определя все повече от очакванията на публиката. Образът на премиера също. Днес той продължава да бъде традиционен лидер, следващ динамиката на общественото мнение, но и готов да търси по-широка подкрепа за усилията си. Борисов винаги е разчитал на непосредствения език и усета си за публиката. --Визитка

Роден е на 13 юни 1959 г.

Завършва Висшата школа на МВР като инженер по специалността „Противопожарна техника и безопасност".

През 1990 г. основава фирма „ИПОН-1" ООД, която е сред най-големите охранителни фирми в страната. От 2001 г. е главен секретар на МВР.

От 2004 г. е удостоен със званието генерал-лейтенант.

От 2005 г. е кмет на Столична община.

Министър-председател на Репмблика България от 27.07.2009 г. до 21.02.2013 г.

Народен представите от ПП ГЕРБ в 42-рото народно събрание.

Избран за министър-председател на Република България на 7 ноември 2014 г. от 43-тото народно събрание.

От 10 януари 2010 г. до момента е председател на ПП ГЕРБ.

--Колко струват политолозите

• "И ако медиите държат на своя авторитет и чест, аз не мога да им препоръчам, но би било честно, когато каниш Кольо Колев от "Медиана", преди това да кажеш: "Непозналият нито един резултат от последните 5 години ще ви говори как БСП ще стане първа сила". Това е коректното към българския слушател и читател."

• "Кънчо и Андрейчо вчера ми харесаха - след изборите дадоха най-висок резултат на ГЕРБ и най-нисък на БСП! Само в рамките на един ден. Тези, които с червени бузки обясняваха как ГЕРБ си е заминал. Имаше и една "Сова Харис" агенция, но "Медиана" са ми любимите. Но иначе това, което Дончев (Томислав - б.р.) казва - по телевизията говориха, говориха, слушам - за кого говорят, те говорят за нас. Толкова неадекватно!

• "Към политолозите - да си направят партия, да се видят колко струват."

В. „Труд”
 

Бойко Борисов: Кой управлява Борисов ли? Аз съм неуправляем



Винаги пред моите колеги и от ГЕРБ, и от Реформаторския блок, с които сме говорили честно, съм казал, че политиците, премиерът, министрите носят отговорност за службите и за това
какво правят те. Оттук нататък има орган - прокуратура, който разследва, ако има някой да нарушава закона. Затова за мен беше голяма изненада, че точно вчера министър Вучков постъпи по този начин демонстративно даде оставка, която около 5 секунди съм я бавил, докато напиша „Да". Считам, че това е изключително некоректен акт към мен и към правителството във вчерашния ден. И както виждате, в днешния ден в средствата за масова информация нито има акцент какво сме постигнали с директора на ФБР и с президента. Темата беше изместена изцяло от акта на Вучков с цялото ми уважение към него - работил е абсолютно комфортно през тези три месеца. И съм му казал, като ми дадете достатъчно мотиви, аргументи, в сегашното положение на държавата няма свещени крави, нито личности, които могат да застрашават стабилността. Какво значи личността на Вучков или на Писанчев, или на Лазаров? На базата на това да останат на даден пост да се тресе държавата или да се превръща в политическа криза.
Искам да се обърна към нашите партньори в двустранната коалиция с РБ и подкрепящите ни Патриотичен фронт и АБВ. Некоректно към ГЕРБ е това, че вие във важните гласувания не бяхте в залата и създадохте усещането, че ДПС подкрепя ГЕРБ. Аз съм коректен човек, благодарил съм винаги, когато са постъпвали държавно. За мен това е политическа култура, да оцениш, когато някой ти е помогнал в труден момент. Защото уважаеми колеги, ако не беше минал плоският данък, ако беше паднал плоският данък, както Миков беше предложил, ГЕРБ нямаше да остане в правителството, отдавна вие щяхте да сте по родните си домове, нямаше да сте тука. Що за нахалство е да ми го слагате това като брошка, а ДПС да излиза като някакъв задкулисен играч, който ме крепи, държи и с какво ли не може да ме манипулира.
Изведнъж се получава някаква нова маневра, че Борисов пази Писанчев и Лазаров, защото е зависим. Преди една година не само че бях разследван - от фаянса, от плочките ми вкъщи, дърветата ми броиха кое го е садил баща ми, кое - аз, улуците ми разглобиха да видят дали са от месинг и бронз или са лама-' ринени. Ако е имало нещо, въобще нямаше да ми простят - бъдете сигурни. Нямаше, повярвайте ми, такива могъщи служби изобщо да дойдат и да седнат на една маса с мене, камо ли да дават изявления или да ме канят от Берлин до Белия дом. Разбирам тая опорна точка опозицията си има своята игра, играе си я, трябва да спечели повече гласове на изборите. Защо ние си го причиняваме това? Аз знам, че нямам абсолютно никаква зависимост. Единствената ми цел е била тази част от парламента да бъде спокойна, че няма да има пак ченгеджийски номера - „Лияни", „Галерии", „Червеи", „Маймуни" и всичко останало.
Излиза, че г-н Писанчев, за когото директорът на ФБР и английските служби дават отлична оценка, опитвайки се да работя със службите, аз съм зависимият човек в държавата. Въпросът е „Кой управлява държавата? Кой управлява Борисов?". Всеки, който ме познава, знае, че съм неуправляем. Това е истината. Снощи се видях с Радан Кънев и Петър Москов и същото им казах и на тях: „Колеги, аз утре ще дойда в парламента, ще обявя оставките, ще искам оставките на Писанчев и Лазаров, ще им благодаря, че работиха морално и почтено. За да няма никакви съмнения и шанс да се мисли по тая тема." Оттук нататък моля тези, които са се подписали под споразумения, да бъдат в залата, за да не се налага тези колеги да проявяват политическа и държавна отговорност да ни подкрепят, както вчера е станало например - да се броите за един глас. Това е нестабилността на правителството - не Писанчев и Лазаров.


В. „Труд”

понеделник, 9 март 2015 г.

От БЛС искат допълнителен резерв от 50 млн. лв. за болниците с повишена степен на спешност



за преодоляване на бюджетния дефицит при тях. От НЗОК за момента няма потвърдено съгласие. От там съобщават, че евентуално такова може да има едва след като приключи изчисляването на месечните бюджети на всяка болница, което ще позволи определянето на точния размер средства, оставащи заделени. Постигнато е и съгласие, че всяка болница, реализирала по-висока степен на спешност и съответно преразход на месечния бюджет, може да поиска от Надзорния съвет преразглеждане на определения бюджет, като това бъде доказано със съответната спешна дейност.

Депутати от ДПС са подали жалба срещу здравния министър д-р Петър Москов в Комисията за защита от дискриминация



Думите на министъра, че екипи на Спешна помощ няма да се отзовават на повиквания в
ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност, дойде в края на миналата година след зачестилите случаи на нападения на медици в ромски квартали, станаха повод ДПС да поиска оставката му и дори се опита безуспешно да събере подкрепа за вот на недоверие към кабинета „Борисов“.
Един от 7-те жалбоподатели - д-р Тунчер Кърджалиев, зам.-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека в парламента, заяви, че публична личност като министъра няма право на такъв тип изказ, свързан със слово на омразата. Той обясни, че по жалбата вече е образувана преписка.
„Образувани са две преписки по жалби срещу здравния министър д-р Петър Москов, които са в процес на проучване. Едната жалба е на депутати от ДПС, а вносителите на другата пак по същия казус са неправителствени организации”, съобщават от Комисията за защита от дискриминация (КЗД) пред Дарикрадио
В края на февруари прокуратурата отказа да разследва за дискриминация министъра на здравеопазването, защото в неговото изказване „не се установява целенасочено и умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие или омраза”.
Преди години КЗД глоби действащ политик - лидера на ГЕРБ Бойко Борисов бе санкциониран с 2000 лева заради думите му, че "всички в БСП са без морал".

Държава на десни граждани и леви политици



Благосъстоянието е невъзможно в условията на политическо двуличие



От години ни облъчват с две послания -няма пари и има корупция. Навсякъде нямало пари. Криза било. Дълговете осигурявали стабилност. Особено когато са насочени към покриване на стари задължения. Аз пък си мислих, че теглиш кредит срещу бизнес проект, идея за вложение, нужда от инвестиции. Явно нямам „държавническо" мислене. Иначе борбата с корупцията на ниските етажи е безмилостно жестока - особено впечатляващо е съобщението, че 30 висши служители трябвало да влязат в затвора. Остана и това да планираме по бройки в „България 2020".

Защо няма пари в държавата? Защото политиците институционализират кражбата и лъжата и ги превръщат в модел за поведение на масовия избирател. Защото иновациите, умът, почтенността не се стимулират. Напротив - санкционират се. Защото хората не виждат никаква връзка между приходите в бюджета от своите данъци и осигуровки и разходите, които се правят за техния по-добър живот. Гражданите у нас са управлявани чрез страх, скандали, вина и омраза. Вместо хоризонти постоянно им вещаят апо-калипсиси. Хората без хоризонти не работят за бъдещето. Занимават се с оцеляване. И тези, които печелят пари, си имат лични планове, експортират наследството през граница и го удрят от време на време на родолюбив, колкото да успят съвестта си.

На мен ми омръзна никой да не се интересува от хората, които произвеждат и създават, а непрестанно да им се сервират законови заплахи и да им се насажда чувство за вина. Омръзна ми да се покровителстват корупцията, бездарието, арогантността. В края на краищата този, който има ум, сърце и разчита на ръцете си, ще си намери държава. Въпросът е калпавата държава дали ще може да си намери хора.

Повече от един милион и половина български граждани, сред които и аз, си плащаме напълно редовно данъците и осигуровките. Спрях да плащам данъците до края на януари с идването на Симеон Дянков - 5% отстъпка никога не ме е вълнувала. Просто политиката „Дянков" напълно ме демотивира като данъкоплатец и работодател и започнах да плащам всичко, което дължа на държавата, в последния ден на законовия срок. Реших, че няма да давам аванси. И бездруго покрай обществените поръчки постоянно трябва да подпомагаме държавата. Наскоро станах майка и се оказа, че тъй като съм осиновител, мога да ползвам 90% от заплатата си само до навършване на 1 година на детето, т.е. това са 2 месеца в моя случай. Ако едно дете бъде осиновено след навършване на 1 г., майката на практика не може да ползва адекватно майчинство. Тази година стават 20 години, откакто се осигурявам редовно без прекъсване и в единственият период от живота си, в който евентуално бих имала нужда от държавата, ще получа подкрепа, близка до нулата.

Моя приятелка е болна от рак и събираме дарения - тя също като мен си е плащала най-редовно всичко дължимо в НОИ и НАП. Бюджетът за здравеопазване за последните години се увеличи драстично, но даренията не стават излишни. Дори президентът цинично организира Български Коледи за по 1,5 млн. лв., вместо да настоява за политики, с които даренията за лечение да бъдат само инцидентни, а не масова практика.

На фона на постоянното доене на работодатели и съвестни данъкоплатци най-циничното послание на политиците е, че те се грижат за нашите пари. Мерси. Хора, които през живота си не са измислили проект или не са дали хляб на 5 души, няма как да се грижат за парите ми.

Да вземем така наречената пенсионна реформа -какво ми предлагате? Какви са стимулите за коректните работодатели и самоосигуряващи се? Какви са мерките за насърчаване на младите хора, на най-активните, хората от 30 до 50 години, на които се крепи основно бюджетът на държавата? Плашат се гаргите с мантрите за наказателна отговорност за некоректните, а има богоизбрани некоректни, на които се дават отсрочки, покриват се дългове, анулират се актове. Вдигането на пенсионната възраст е необходимо и обяснимо, но защо се прави на час по лъжичка? Кого обслужва то? Със сигурност статуквото, а не бъдещето. Хората от моето поколение ще се пенсионират някъде между 2036 и 2040 година и вероятно трябва още от сега да наблягат на здравословния начин на живот, за да могат да живеят поне 120 години, за да могат да получат поне по-голямата част от вложеното си в държавата чрез пенсията. Ако някой се е загрижил за стабилността на държавата и за бюджета й, трябва да мисли за бъдещето, не за протестите на 25-годишно-то статукво.

Още по-скандални са предлаганите промени в здравното осигуряване Разделянето на здравния пакет на основен, спешен и допълнителен е опит сегашният универсален основен пакет, който покриваше НЗОК , да бъде разбит и по този начин да бъде ограничен достъпът до медицинска помощ. На практика ще плащаме същите пари, а

ще получаваме по-малко помощ, защото новият основен пакет ще съдържа по-малко заболявания, които касата ще покрива. Останалите или ще влизат в допълнителния пакет, или ще се заплаща за тях, или ще ни се налага да си правим здравни застраховки.

Борбата с корупцията, която уж трябва да връща откраднатото от гражданите и която уж трябва да укрепва доверието в смисъла на държавата, е доведена до гротескно състояние. Жертва падат малките рибки, тук-там някоя по-голяма, но само ако е поръчана. Борбата с корупцията не може да се води от хора, които преглъщат на сухо, или от клиенти, които поръчват глави на блюда на службите сервитьори. Такава борба може да се води само от хора, които мразят корупцията. Защото са били нейни жертви. Защото е трябвало да съкращават бизнес и хора заради нея. Защото е трябвало да плащат за чужди сметки вместо за свои иновации.

Гражданите стават все по-десни, защото все повече разчитат на себе си, а политиците стават все по-леви, защото над 80% от народните представители биха били господин и госпожа Никой, ако я няма държавата, която да доят. И мнозинството от негласуващите са именно хората, които разчитат на себе си и виждат държавата като заплаха, а не като смислена форма на общоживеене.

От началото на това правителство няма решен нито един сериозен проблем на хората, не е предложена нито една цялостна и дълбока реформа. Свидетели сме на театрални заплахи за оставки, реформаторски фейсбук статуси, национално безотговорни патриотични игри и демонстрации на АБВ-то в политиката.

С такава политика у нас още дълго няма да има пари. Но пък скоро може да няма и платежоспособни граждани.

Възможно ли е благосъстояние в условията на двуличие? Не. В английския език липсата на двуличие и благосъстояние са две думи синоними. В живота -също.
Благосъстоянието е невъзможно в условията на политическо двуличие


От години ни облъчват с две послания -няма пари и има корупция. Навсякъде нямало пари. Криза било. Дълговете осигурявали стабилност. Особено когато са насочени към покриване на стари задължения. Аз пък си мислих, че теглиш кредит срещу бизнес проект, идея за вложение, нужда от инвестиции. Явно нямам „държавническо" мислене. Иначе борбата с корупцията на ниските етажи е безмилостно жестока - особено впечатляващо е съобщението, че 30 висши служители трябвало да влязат в затвора. Остана и това да планираме по бройки в „България 2020".
Защо няма пари в държавата? Защото политиците институционализират кражбата и лъжата и ги превръщат в модел за поведение на масовия избирател. Защото иновациите, умът, почтенността не се стимулират. Напротив - санкционират се. Защото хората не виждат никаква връзка между приходите в бюджета от своите данъци и осигуровки и разходите, които се правят за техния по-добър живот. Гражданите у нас са управлявани чрез страх, скандали, вина и омраза. Вместо хоризонти постоянно им вещаят апо-калипсиси. Хората без хоризонти не работят за бъдещето. Занимават се с оцеляване. И тези, които печелят пари, си имат лични планове, експортират наследството през граница и го удрят от време на време на родолюбив, колкото да успят съвестта си.
На мен ми омръзна никой да не се интересува от хората, които произвеждат и създават, а непрестанно да им се сервират законови заплахи и да им се насажда чувство за вина. Омръзна ми да се покровителстват корупцията, бездарието, арогантността. В края на краищата този, който има ум, сърце и разчита на ръцете си, ще си намери държава. Въпросът е калпавата държава дали ще може да си намери хора.
Повече от един милион и половина български граждани, сред които и аз, си плащаме напълно редовно данъците и осигуровките. Спрях да плащам данъците до края на януари с идването на Симеон Дянков - 5% отстъпка никога не ме е вълнувала. Просто политиката „Дянков" напълно ме демотивира като данъкоплатец и работодател и започнах да плащам всичко, което дължа на държавата, в последния ден на законовия срок. Реших, че няма да давам аванси. И бездруго покрай обществените поръчки постоянно трябва да подпомагаме държавата. Наскоро станах майка и се оказа, че тъй като съм осиновител, мога да ползвам 90% от заплатата си само до навършване на 1 година на детето, т.е. това са 2 месеца в моя случай. Ако едно дете бъде осиновено след навършване на 1 г., майката на практика не може да ползва адекватно майчинство. Тази година стават 20 години, откакто се осигурявам редовно без прекъсване и в единственият период от живота си, в който евентуално бих имала нужда от държавата, ще получа подкрепа, близка до нулата.
Моя приятелка е болна от рак и събираме дарения - тя също като мен си е плащала най-редовно всичко дължимо в НОИ и НАП. Бюджетът за здравеопазване за последните години се увеличи драстично, но даренията не стават излишни. Дори президентът цинично организира Български Коледи за по 1,5 млн. лв., вместо да настоява за политики, с които даренията за лечение да бъдат само инцидентни, а не масова практика.
На фона на постоянното доене на работодатели и съвестни данъкоплатци най-циничното послание на политиците е, че те се грижат за нашите пари. Мерси. Хора, които през живота си не са измислили проект или не са дали хляб на 5 души, няма как да се грижат за парите ми.
Да вземем така наречената пенсионна реформа -какво ми предлагате? Какви са стимулите за коректните работодатели и самоосигуряващи се? Какви са мерките за насърчаване на младите хора, на най-активните, хората от 30 до 50 години, на които се крепи основно бюджетът на държавата? Плашат се гаргите с мантрите за наказателна отговорност за некоректните, а има богоизбрани некоректни, на които се дават отсрочки, покриват се дългове, анулират се актове. Вдигането на пенсионната възраст е необходимо и обяснимо, но защо се прави на час по лъжичка? Кого обслужва то? Със сигурност статуквото, а не бъдещето. Хората от моето поколение ще се пенсионират някъде между 2036 и 2040 година и вероятно трябва още от сега да наблягат на здравословния начин на живот, за да могат да живеят поне 120 години, за да могат да получат поне по-голямата част от вложеното си в държавата чрез пенсията. Ако някой се е загрижил за стабилността на държавата и за бюджета й, трябва да мисли за бъдещето, не за протестите на 25-годишно-то статукво.
Още по-скандални са предлаганите промени в здравното осигуряване Разделянето на здравния пакет на основен, спешен и допълнителен е опит сегашният универсален основен пакет, който покриваше НЗОК , да бъде разбит и по този начин да бъде ограничен достъпът до медицинска помощ. На практика ще плащаме същите пари, а
ще получаваме по-малко помощ, защото новият основен пакет ще съдържа по-малко заболявания, които касата ще покрива. Останалите или ще влизат в допълнителния пакет, или ще се заплаща за тях, или ще ни се налага да си правим здравни застраховки.
Борбата с корупцията, която уж трябва да връща откраднатото от гражданите и която уж трябва да укрепва доверието в смисъла на държавата, е доведена до гротескно състояние. Жертва падат малките рибки, тук-там някоя по-голяма, но само ако е поръчана. Борбата с корупцията не може да се води от хора, които преглъщат на сухо, или от клиенти, които поръчват глави на блюда на службите сервитьори. Такава борба може да се води само от хора, които мразят корупцията. Защото са били нейни жертви. Защото е трябвало да съкращават бизнес и хора заради нея. Защото е трябвало да плащат за чужди сметки вместо за свои иновации.
Гражданите стават все по-десни, защото все повече разчитат на себе си, а политиците стават все по-леви, защото над 80% от народните представители биха били господин и госпожа Никой, ако я няма държавата, която да доят. И мнозинството от негласуващите са именно хората, които разчитат на себе си и виждат държавата като заплаха, а не като смислена форма на общоживеене.
От началото на това правителство няма решен нито един сериозен проблем на хората, не е предложена нито една цялостна и дълбока реформа. Свидетели сме на театрални заплахи за оставки, реформаторски фейсбук статуси, национално безотговорни патриотични игри и демонстрации на АБВ-то в политиката.
С такава политика у нас още дълго няма да има пари. Но пък скоро може да няма и платежоспособни граждани.
Възможно ли е благосъстояние в условията на двуличие? Не. В английския език липсата на двуличие и благосъстояние са две думи синоними. В живота -също