Translate

вторник, 13 август 2013 г.

Идеалната лятна любов - според зодията



Ново проучване показва каква е идеалната лятна любов за представителите на различните зодии. Оказва се, че за раците, рибите и лъвовете летните романси изглеждат като по филмите, а за стрелците и близнаците те са по-скоро романтичен сериал.
Овенът чака приключение. Високите температури, леките дрехи и алкохолът насърчават съблазняването (особено на плажа). Не се лъжете, че става въпрос за дълбоки чувства, защото тази зодия си пада по адреналина, но рядко започва сериозна връзка през лятото.
Телецът е прелъстителят на бара. Климатик, коктейл в ръка и свалка с жената на съседната маса е идеалният сценарий за лятна романтика. Следващата стъпка в сближаването е хапването в хубав ресторант, защото телците разчитат на сетивата. Лошото при техните летни афери е, че продължават кратко.
Близнаците обичат безкрайното забавление. Лесно можете да разпознаете хора с тази зодия. Обикновено носят изрязан бански, а ако успеете да задържите вниманието им за няколко минути, значи имате големи шансове.
Ракът превръща аферата в любов. Хората от този зодиакален знак дълго наблюдават своята "цел" преди да решат да припарят до нея. В романтична връзка често влизат, когато имат сериозни намерения. Затова внимавайте да не подведете раците, ако и вие нямате дълбоки чувства.
Лъвът е идеален за лятна компания. Изглеждат страхотно и мъжете често се увличат по външния им вид. Съумяват да покажат романтичната си страна във всички разговори. С тях очаквайте дълги разходки по плажа, вечеря на залез слънце и събуждане с изгрева на плажа.
Девите по-често търсят забавление без задължения. Коктейл в едната ръка, мобилен телефон в другата и изключен мозък – това е описанието на девите по време на почивка. Те предварително дават ясно да се разбере, че ще ограничат любовните си преживявания с вас само до няколко дни.
Везните не различават летните романси от всяка друга връзка. В отношенията си с противоположния пол те винаги търсят романтиката. Рядко сами се приближават до някого, но когато привлекат вниманието им, намират начин "случайно" да се сближат с него. Няколко хубави дни, прекарани с везни, ще ви донесат приятни спомени за цял живот. Но само тези, които са готови да се постараят, печелят.
Скорпионите искат завоевания. Китара, плажна топка, чадър и представителите на тази зодия се отправят към "жертвата". Повечето скорпиони обичат флиртовете и рядко отказват секс - дори ако отсрещният човек е в сериозна връзка или брак. Често се получава да се влюбят в някого, когато най-малко очакват.
Стрелците обичат необичайните места и преживявания. Те уверено привличат вниманието със своето открито поведение. От тях можете да спечелите покана само за някое екстремно преживяване - парапланеризъм, къмпинг или бънджи. Техните целувки са страстни, а най-добри са в забавлението.
Козирогът е прелъстител. За тях лятото е време за съблазняване. Представителите на този знак няма сами да отидат при човека, когото са харесали, а ще намерят начин да го привлекат, така че той да дойде при тях. Сексапилът и свободния характер правят козирога доста привлекателен.
Водолеят иска странности. Чете поезия, свири на китара или ви кани на по чаша вино и философски разговори. Той няма да ви хареса само защото изглеждате добре. За тази зодия е важно половинката им да притежава чар и харизма.
Рибите са чувствени и емоционални. Те са летните любовници, които всеки би пожелал – отрити и романтични. Заедно можете да се гмуркате или просто да се държите за ръка и да гледате звездите.

България е първата страна в Европа, която вече има единна система, обхващаща всички хора с увреждания



съобщи директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски по време на представянето на изградена система за оценка на политиката за работа с хората с увреждания. Системата е част от проект на стойност 2 млн. лева, основната цел на който е да подобри държавната политика за интеграция на тези хора. По проекта вече е създадена единна централизирана база данни за хората с увреждания, изградена е и система за планиране на бюджетните средства, предназначени за тях. По думите му до голяма степен това се дължи и на неправилното представяне на проблемите на хората с увреждания. "Тъй като в крайна сметка според този медицински модел пред вас седи - в мое лице, един човек със 100% нетрудоспособност и аз не би трябвало да мога да правя нищо, освен да седя и да чакам с протегната ръка някой да ми даде някой лев за задоволяване на насъщните ми нужди. Социалният модел, към който много бързо ще ни задвижи тази информационна система, напротив, залага на това какво човек може. А от моя опит като изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания трябва да ви кажа, че човек с увреждания може всичко", допълни Коралски.

Любо Киров-четвъртият съдия в X Factor.



Той е носителят на наградите за Най-добър текст за 2013 г., Най-добър изпълнител на годината (2012), Най-добра песен (2007), четири пъти печели приза за "Най-добра група", има над 150 авторски песни и три пъти заслужено присъствие в световните класации... Това са само част от признанията, които го утвърждават като един от най-успешните музикални изпълнители у нас, доказан текстописец и истински артистС неповторимия си стил и над 10-годишен опит на родната музикална сцена, той сяда на съдийското място в музикално шоу №1 в света.
Представяме ви Любо Киров, съдия в X Factor.

Безсънието води до затлъстяване



Безсънието води до промени в активността на мозъка, които ни карат да ядем повече, а това води до затлъстяване, установи американско проучване, цитирано от агенция Франс прес.
Предишни изследвания бяха констатирали връзката между безсънието и наднорменото тегло на населението в промишлено развитите страни, но учените досега не можеха да обяснят на какво се дължи това явление.
Използвайки магнитно-резонансна техника екипът на Матю Уокърот университета в Калифорния изучил мозъка на 23 души, лишени от сън.
Активността на мозъчната дейност на доброволците била тествана два пъти последователно - след пълноценен сън и при пълно безсъние.

При будувалите били наблюдавани нарушения в областта на мозъчната кора, отговорни за ситостта, а в тези, отговорни за неустоимите желания, се наблюдавала силна стимулация.
Най-калоричните продукти бяха и най-търсените от хората, лишени от сън.
Изследването на екипа обяснява връзката между лишаването от сън, наддаването на килограми и процесите на затлъстяване.
Доброто наспиване дава и по-добри шансове за контролирането на теглото на хората, тъй като мозъчните процеси влизат в по-благоприятен режим при избора на храненето.
Според данни на Световната здравна организация от 2008 г. над една трета от пълнолетното население на света над 20-годишна възраст страда от наднормено тегло, а 11 процента - от затлъстяване. 

1 млрд. лв. ще бъдат отделени за здравеопазване през следващия програмен период 2014-2020 г.



съобщи здравният министър д-р Таня Андреева.
Парите ще отидат по няколко основни направления - Спешна помощ, развитие на човешките ресурси, профилактика, превенция и иновации. Сериозната медицина, свързана със скъпоструваща диагностика и терапия, трябва да се осъществява в големите болници - университетски и областни. Общинските ще останат като базисни - за полагането на първа помощ, грижа за пациентите със заболявания, които не изискват по-висока технологична диагностика и терапия, каза тя. Това е заложено в новата здравна стратегия, която предстои да бъде представена за обществена дискусия. Основен акцент в програмата е майчиното и детско здравеопазването - от профилактиката до терапията. Тя подчерта, че училищното и детско здравеопазване са включени в новата здравна стратегия*. Проблемът с лекарите, които работят в училища и детски градини, е мотивацията да работят там. Идеята е лекари от доболничната помощ да могат да работят в училищата, детските градини и ясли, и в същото време да имат възможност да специализират и да се развиват. Същия проблем имат и ТЕЛК-овете. Високата средна възраст на лекарите там е, защото младите нямат възможност да развиват своята квалификация или да работят в други лечебни заведения.

Сред приоритетите за това правителство е и онкологията. В момента работна група обсъжда как да бъде разделена спешната помощ от неотложната, като това трябва да бъде решено до края на септември, каза още д-р Андреева. По думите й не се предвиждат промени в потребителската такса.
--------


*Стратегията е документ за кандидатстване на България за следващия програмен период за сектор "Здравеопазване".


 

ЕП иска плодовете в газираните напитки да са поне 20%



Европарламентът приканва Еврокомисията да уеднакви и да увеличи до 20% минималния праг за съдържание на плодове в газираните напитки, като се придържа към конкретни и бързи срокове. Това предложение за резолюция на Европарламента относно минималното
съдържание на плодове (20%) в газираните напитки е направено от Алдо Патричело от Групата на Европейската народна партия (християндемократи). Един от мотивите за предложението е, че злоупотребата с газирани и подсладени напитки е вредна за здравето. В същото време от години Европа се приближава до американския модел, т.е. консумират се все по-малко плодове (през последните 10 години продажбата на плодове и зеленчуци е спаднала с 22%) и все повече газирани напитки и нездравословни храни.
Повишаването на допустимата долна граница на съдържание на натурален сок в безалкохолните напитки, които напомнят наименование на плод, би било важен резултат и за потребителите, и за заетите в селското стопанство, аргументира се още ЕП. Увеличаването от 12 на 20% на количеството натурален сок, съдържащ се във всички продавани в Европа безалкохолни напитки, ще окаже положително въздействие както за производителите, така и за потребителите, убедени са евродепутатите. В същото време консумирането на повече плодове означава да се намалят болестите, пряко свързани със затлъстяването, които са причина за 7% от разходите за здравеопазване в ЕС (поради факта, че повишаването на теглото е важен рисков фактор за много заболявания като сърдечно-съдови проблеми, диабет, високо кръвно налягане, инфаркт и някои видове рак).

В."Дума"

Уникална операция на колянна става извършиха ортопедите в болница „Софиямед"



Интервенцията позволява пълно възстановяване след тежки травми и катастрофи

Сложна операция на коляно извършиха ортопедите от Клиниката по артроскопска травматология в болница „Софиямед". Пациентът е 26-годишен мъж с множество оплаквания след претърпяна автомобилна катастрофа и получена тежка травма на колянната става.
„Този вид травми познаваме още като „бордови", тъй като подобна увреда може да се получи единствено при силен, директен удар - най-често при автомобилни катастрофи и по-рядко при практикуването на някои екстремни спортове", споделиха лекарите от клиниката.
Увреждането възпрепятства не само движението, но и опората така, че пострадалият не може дори да застане стабилно на болния си крак.
„Пациентът постъпи със сериозни оплаквания, понеже подобна травма влияе изключително много на качеството на живот и той не може да извършва елементарни действия от ежедневието. Оплакванията се дължат на т. нар. зад-
но-външна нестабилност на коляното, която е резултат от скъсването на задна кръстна връзка и външна странична връзка", поясниха още от лечебното заведение.
Сложността на операцията се определя от многопосочната нестабилност на ставата в този случай. Именно атакуването на такава комбинирана увреда на връзки е най-сложната хирургия на коляното, за която са необходими сериозен опит и подготовка на екипа.
„Дори в нашата клиника не извършваме такива операции често. Докато пластиката на предна кръстна връзка вече е широко навлязла у нас, то пластиката на задна кръстна връзка е изключителна рядкост поради сложността на процедурата. В този случай ние направихме артроскопски асистирана реконструкция едновременно на задна кръстна и странична връзка.
Операцията премина успешно, пациентът се чувства добре, което е и най-важното. Предстои му възстановяване. При добра рехабилитация то обикновено е сто процента в такива случаи и позволява натоварвания, включващи и спорт. Успяваме да помогнем благодарение на дългогодишния ни опит, екипната работа с колегите ми д-р Валери Петров, д-р Павел Краевски и д-р Иван Дойчев и съвременната апаратура, с която разполагаме", сподели доц. д-р Антони Георгиев, завеждащ Клиниката по артроскопска травматология в МБАЛ „Софиямед".
В болницата работи екип от висококвалифицирани специалисти в областта на артроскопията, колянната хирургия (увреди на менискусите, коленните връзки, ставния хрущял и др.) и спортната травматология. Клиниката по артроскопска травматология разполага с последно поколение медицинска апаратура.
Доц. Антони Георгиев пръв въвежда оперативната артроскопия на колянната става в България още през 1987 г. Годишно той и екипът му извършват около 1000 операции при травматични и болестни увреди на колянната,раменната, глезенната и други стави. Негови пациенти са редица елитни спортисти, сред тях олимпийски, световни и европейски шампиони.

В."24 часа"

Режимът за лечение на българи в ЕС се облекчава формално



Правителството се отказа от поправки, които трябваше да намалят чакането с години пред ТЕЛК


Плановото лечение на българите в ЕС за сметка на здравната каса ще си остане невъзможно дори след законодателните промени, които правителството внесе в парламента и ще бъдат гласувани наесен. Те се правят заради евродиректива, която задължава всяка страна да осигури по-добър достъп на гражданите си до трансгранично здравно обслужване. Но в планираните
изменения в Закона за здравното осигуряване има толкова ограничения, че българите трудно ще могат да се възползват от правото си да се лекуват в другите страни от общността.
Според предложените поправки българите ще могат да се лекуват във всяка страна членка, като първо сами платят разходите за лечението си, а после поискат възстановяване на средствата от здравната каса или здравното министерство. НЗОК и министерството ще плащат само за дейности, които покриват и у нас, и в размери, които важат в България.
Запазва се най-голямата пречка - за част от медицинските дейности ще се иска предварително разрешение за отпускане на средства. Кои са те - ще бъде описано в специална наредба. Предлаганите критерии дават големи възможности за субективизъм и за бавене на разрешението. То ще се налага за дейности, които изискват предварително планиране и са много скъпи. Законопроектът предвижда предварително пресяване, което трябва да контролира разходите и да избегне разхищение на финансови, технически и човешки ресурси. Вариантът за отказ ще продължи да има и ако лечението, според преценката на специалисти, може да се извърши у нас.
Касата и министерството ще могат да откажат възстановяване на средства и при вече проведено лечение, което означава, че тези, които заминават на своя глава, ще трябва да носят и риска за това. В момента българите имат право на лечение в страните от ЕС в два случая - по спешност или когато здравното обслужване не може да бъде осигурено у нас, но с предварително разрешение.
Всъщност самата европейска директива допуска въвеждането на ограничения за избора на българите да се лекуват по-свободно навън, тъй като в нея се казва, че транспонирането й в националното законодателство не следва да води до насърчаване на пациентите да търсят лечение извън държава по осигуряване.
Правителството се е отказало от облекчаване на режима за достъп до ТЕЛК. В момента изискването е при очни, белодробни или психиатрични проблеми целият състав да е от специалисти, на които освен това е забранено да работят като лекари. Това доведе до огромен недостиг на такива комисии в цялата страна, тъй като няма желаещи да влизат в тях заради ниското заплащане и забраната да упражняват професията си. Затова в началото на годината пациентски организации обявиха, че има хора, които от 2008 г. чакат да минат през специализиран очен ТЕЛК. Но правителството е отказало да направи облекченията.
  
В."Сега"

Три милиона българи "дим да ги няма" на море



Eдва около 450 000 ще са на квартира или хотел по нашето Черноморие


Това сочат данни на Института за анализи и оценки в туризма.
Две трети от тях обаче, или повече от два милиона души, ще отседнат при близки и приятели, или ще се възползват от т.нар. „втори дом".
На морето най-много българи разполагат с апартаменти за почивка в Слънчев бряг, Свети Влас, Равда, както и Бяла и Златни пясъци на север.

Като цяло,едва около 450 000 българи ще са на квартира или хотел по нашето Черноморие, горе-долу толкова, колкото ще отидат на море и в Гърция.
Повечето от избралите родното море през август се концентрират в курортите на юг от Бургас. 
Лозенец се оформи като по-луксозна дестинация, Синеморец също. Ахтопол, Царево като че ли са малко на по-нормална цена, достъпна за средния турист от България.
Един ден на морето през август, когато по принцип е и най-скъпо, струва средно по 75 лева. Мнението на бранша е, че тази година туристите са повече, но харчат по-малко.
 


 
 


Бургас стана център на конния спорт през август



Най - големият Национален турнир по конен спорт „ Купа Бургас 2013 г.”  се проведе в периода  3 -11 август включително, като в състезанието участие  взеха над 120 елитни обяздени коне със своите жокеи от цялата страна. 
Жителите и гостите на града имаха уникалната възможност да наблюдават  на живо атрактивните нощни паркури / скокове  на препятствия с коне/. Председателят на ККС„Кан Крум – Бургас инж . Георги Базотев обясни, че те са част от най-масовото и единствено като продължителност състезание по конен спорт  в страната. То включва Квалификация и Открит турнир по прескачане на препятствия „Купа – Бургас 2013“. Турнирите ще се проведат през първите два уйкенда на август в Конна база „Парк Езерото“ - Бургас.
Официалното откриване на състезанието бе на 10 август от 19.30 часа в хиподрума. Организатори на събитието са Община Бургас, Българската федерация по конен спорт и Клуб по конен спорт „Кан Крум – Бургас
Прескачането на препятствия включва четири изпитания с нарастваща трудност и с увеличаване на възрастта на състезатели и животни.
Главен съдия на Квалификационния турнир е Димитър Генов, а на Открития „Купа Бургас 2013“ - Крум Рашков.

Кметът на Обзор - художник



На Първия международен пленер по живопис Христо Янев представи своята първа творба

Кметът на Обзор Христо Янев откри в себе си талант на художник. На Първия международен пленер по живопис „Обзор 2013” в продължение на една седмица той рисува своята живописна творба заедно с всички останали участници. Любовта му към художественото
изкуство се е зародила още като ученик, но досега не е участвал в публични изяви, разказва самият Христо Янев. За разлика от ранния си период, когато имал предпочитания към портрета, сега кметът се представи с морски пейзаж, който наред останалите творби присъстваше на финалната изложба в амфитеатъра на Обзор.
В Първият международен пленер по живопис„Обзор 2013”, започнал в морския град на 21 юли, участваха общо 8 творци, между които стенописецът Пейно Пейнов, живописецът Живко Лазаров, докторът по изкуствознание и изобразително изкуство Людмил Веселинов, художничките Ваня Попова и Ясмина Любисавлевич както и фотографката Кристина Любисавлевич.
Единственото условие, което поставиха организаторите от кметство Обзор, беше върху платната да бъдат пресъздадени красотата и чара на морския град. Творбите бяха изложени в амфитеатъра, а след закриването на пленера всеки от художниците дари на кметството по 1 своя картина. Така бе положено началото на една нова колекция, която вече съдържа 7 картини и 4 художествени фотографии. Амбицията на администрацията е да превърне пленера в традиция и в следващите години да обогатява колекцията.

Стартира десетата Национална лятна антиСПИН кампания


Безплатни и анонимни изследвания за ХИВ ще се правят от 1 август до края на септември в 19 области в страната



Националната лятна антиСПИН кампания, организирана от Министерството на здравеопазването за десети пореден път, стартира от Бургас. Мобилните кабинети ще бъдат разположени по черноморските курорти, градските плажове, край басейни, молове, туристически забележителности и заведения на открито.
Статистиката сочи, че над 23 400 души са се възползвали от подобни летни кампании.
Информация за графика на мобилните медицински кабинети в цялата страна има на страницата на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН"- www.aidsprogram.bg.
По данни на здравното министерство в България официално са регистрирани общо 1743 души с ХИВ инфекция, като от началото на годината до 22 юли са открити нови 113 серопозитивни.

 

Мария Илиева- съдия в X Factor


Музикалното шоу №1 в света X Factor има удоволствието да ви представи своя първи съдия-Мария Илиева-жената, чията кариера започна стремглаво с хита „Лунен сън”.
Изпълнителят, който има зад гърба си 12 години успешна музикална кариера.
Звездата, чийто последен сингъл „Играя стилно” за пореден път доказа, че внася единствено красота и стил в родната поп сцена. 
-------


В продължение на 22 години тя стои начело
на една от най-големите и успешни музикални компании у нас – Вирджиния Рекърдс.

Като част от един от най-известните дуети на 90-те - „Авеню”, той допринася изключително много за формирането на поп културата у нас и едновременно с това протяга ръка на поредица обещаващи таланти.
Днес двамата сядат на съдийското място във втория сезон на X Factor, за да открият онези таланти, които притежават потенциала да бъдат звезди.
Представяме ви Станислава Армутлиева – Саня и Велизар Соколов – Заки , съдии в X Factor.
 

Населението в България продължава да намалява-трайно



Това са част от изводите в доклада за изпълнение на демографската стратегия за 2012 година, предаде БНР.
Отрицателният прираст през миналата година е минус 5,5, през 2011 година е минус 5,1, през 2010 година е минус 4,6%. Експертите, подготвили доклада, казват, че намаляването на населението се дължи предимно на негативните тенденции в селата. Там населението намалява с най-високи темпове.
От 1991 година се наблюдава трайна тенденция на увеличаване на извънбрачните раждания. Техният относителен дял непрекъснато расте от 18,5 процента през 1992 година до миналата, когато от всички живородени 57,4 на сто са извънбрачни. В териториален аспект най-висок е относителният дял на извънбрачните раждания в областите Ловеч - 76 процента, Видин - 73 процента и Сливен - 73 процента, а най-нисък в Кърджали - 41,5 на сто, Благоевград - 41 на сто и София - 48 на сто.
Коефициентът на раждаемост в градовете е 9,7, а в селата - 8,8. Броят на жените във фертилна възраст в края на миналата година е бил 1,625 милиона, като спрямо предходната година намалява с близо 26 000. И през 2012 година се задържа високото ниво на обща смъртност.
Броят на починалите през миналата година е над 109 000, а коефициентът на обща смъртност е 15 процента. Спрямо предходната година увеличението е с 0,9 на сто. Общо за 27-те държави - членки на Европейския съюз, коефициентът на смъртност през 2012-а година е бил 9,6.

42% от българите никога не са влизали в интернет



Тези данни, обяви Националния статистически институт (НСИ). Има промяна през последните години, защото през 2006 г. процент е бил 70. Най-изостанали в това отношение са хората в
Северозападния регион - 56%.
Сега вече половината домакинствата в страната имат достъпът до интернет и за последните 8 години те са се увеличили близо пет пъти. Нарастват компютърните умения - от 2006 г. насам двойно се увеличават лицата, които могат да свързват или инсталират други устройства към компютъра (принтери, модеми и т.н.), както и да архивират файлове.
Според НСИ малък брой българи ползват интернет, за да контактуват с институциите- само 26,6%. Но през 2008 г. тези хора са били почти три пъти по-малко. Повечето хора, които сега посещават страници на институциите в интернет, го правят, за да прочетат и набавят информация. Малцина обаче са онези, които теглят
формуляри, бланки, връщат ги по електронен път попълнени и т.н. Малкият дял на тези хора се обяснява със слабото развитие на е-услугите.Съвсем малко са хората, които пазаруват онлайн. Само 9% казват, че през последните 12 месеца са поръчвали стоки или услуги за лични нужди. Най-висок е делът на търговията с дрехи, спортни стоки, поръчки на екскурзии, хотелски резервации и покупки на учебни помагала. Около една трета от предприятията в България ползват електронни фактури.

Карта за безкасово плащане с ПИН код - човешко лице



Финландска компания ще прилага система за безкасово разплащане, която ще е най-бързата в света и която вместо традиционните банкови карти с ПИН код, ще използва човешкото лице като своеобразен ПИН код, съобщи БТА, цитирайки публикция на в. "Кориере дела сера".
Системата е разработена от фирмата Уникул. Вместо терминално устройство, което разчита банковите данни от банковата карта, системата ще бъде съставена от устройства, които ще разпознават лицето на човека, който иска да извърши плащането. Според фирмата трансакциите ще стават много бързо, само за 5 секунди. Механизмът ще попречи и на феномена на клонирането, защото човешкото лице със своята уникалност не се клонира. Към терминалните устройства от системата ще има камера, които ще "разглеждат и идентифицират" самоличността на човека, който иска да извърши плащане по безкасов път.
Според един от създателите на проекта Руслан Пизаренко системата ще работи дори при близнаци и ще ги разпознава. Механизмът, в основата на който ще бъде заложен математически модел, ще бъде в състояние да разпознава и дали човекът, който иска да извърши трансакциията, показва истинското си лице или се е маскирал.

Всеки пети в България – с психични отклонения



Сочат данните от епидемиологично изследване за броя на психично болните. То обаче не включва някои наследствени заболявания, както и шизофренията.Според данните на Националния център по обществено с поведенчески или психичните разстройства са едва 140 000 души.Ако хората с психични отклонения са 140 000 , от тях с разстройства на настроението са около 26 000 българи, а от невротични разстройства, свързани със стрес - близо 15 000, посочва изследването.
Причината за разликата в цифрите се обяснява с факта, че въпросното проучване обхваща само пациентите с психични отклонения, които се водят на отчет т.е. посещават здравни заведения.
В страната реално има много голяма скрита заболеваемост, която изобщо не се и регистрира.
По данни на националната статистика за всички психично болни се грижат около 500 психиатри в 12 центъра за психично здраве. Психиатричните легла у нас са около 4600.
Както повечето хронични заболявания, в жегата се обострят и психичните като шизофренията например. Лятото и жегата провокират обостряне на психиката дори у здрави хора, които никога не са имали психични проблеми.

От 2001 г. няма задължителна диспансеризация, т.е. състоянието на болните не се следи и контролира редовно, освен ако те не пожелаят.Трябва да има регистър на психично болните, в който да се вписват болни с хронични проблеми и такива, които се нуждаят от продължителни грижи. У нас е нужна по-добра грижа за всички пациенти с психиатрични проблеми, които са извън болниците.
Според учените стресът е основна причина за невротични разстройства и при огромен процент от случаите именно той е отключил лудостта.

Общопрактикуващите лекари и психиатрите от доболничната помощ да оказват и първа психологическа помощ на жертвите на различни травми и загуби, за да не развият страхови неврози и депресии. Това препоръчва Световната здравна организация на нашите доктори в последния си доклад в областта на психичното здраве за възрастни и деца.

Предложението е направено след доклад, базиран на проучване в 21 страни. 10 процента от анкетираните са признали, че са станали свидетели на различен вид насилие.
Около 22 на сто пък участвали в междуличностно насилие. Други 18 процента станали очевидци или потърпевши на аварии и инциденти, а 12 на сто са видели или получили различни травми или наранявания. За около 3,6 процента от хората станало ясно, че страдат от различни форми на посттравматично стресово разстройство. Глобалната програма за действие на психичното здраве е разработена през 2008 г. Целта й е да се разшири обхватът на действие на психичните и неврологични разстройства и нарушения. Очаква се програмата да се разшири, като се включват грижи за болните вследствие на посттравматично стресово разстройство, породено от силен стрес или тежки загуби, уточнява докладът на СЗО.

Едва 2% от общите разходи за здравеопазване у нас отиват за лечението на психчноболните.





Високо съдържание на антиоксиданти има в живата бира



Полифенолите в тъмното пиво достигат до 259,9 милиграма на литър

Живата бира е нефилтрирано пиво, което се отличава със сравнително мътен вид и видими утайки мая. Съдържа остатъчни дрожди, които завършват вкуса й и трябва да се консумира до 72 часа от производството й, като се следват специални условия на съхранение и подходяща температура. В повечето случаи живото пиво се намира в наливно състояние в заведенията за хранене.
Резултатите от нови научни проучвания на проф. Валентин Бъчваров, главен научен секретар на Селскостопанска академия, и проф. Габриела Маринова, директор на Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) показат, че живата бира съдържа съществено количество антиоксиданти.
Данните от изследването сочат, че както и при филтрираната бира, тъмното и червеното „живо” пиво имат висока антиоксидантна активност (1681 екв. на vit.C, mmol/l), следва светлото пиво (1099 екв. на vit.C, mmol/l) и най-ниска е при пшеничното пиво (984 екв. на vit.C, mmol/l).


Антиоксидантната способност е в пряка връзка със съдържанието на полифеноли - съществени за живота антиоксиданти, които предпазват клетъчните мембрани и предотвратяват някои ДНК мутации, за които се счита, че причиняват дегенеративни процеси, болести и синдроми като мутагенеза, трансформация на клетките и рак, атеросклероза, мозъчен инсулт, исхемична болест на сърцето, ревматоиден артрит, катаракта, Паркинсон, Алцхаймер и много други.
Най-високо съдържание на полифеноли е установено в пивната мъст на тъмното и червено пиво (265,7-287,8 mg/l), следвани от светлото пиво. В края на технологичния процес полифенолите на тъмната „жива” бира са 259,9 mg/l, а флавоноидите са 48,7 mg/l , докато при светлата те са съответно 159,1 mg/l  и 35,1 mg/l.
Приносът на малца към антиоксидантния капацитет на пивото е оценен от чешки учени на около 95% при тъмните и 86% при светлите отлежали пива. Те се фокусират основно върху взаимовръзката между антиоксидантния капацитет и общото съдържание на полифеноли. Освен полифенолни вещества, ролята на антиоксиданти в пивото играят някои редуцирани протеини. Дрождите също функционират като антиоксиданти по време на ферментацията и отлежаването.

Филтрирана или нефилтрирана бира
Традиционно всички пива са били нефилтрирани до времето, когато е разработена филтрационната технология през 1800 година. Тя е имала за цел да подобри бистротата и бързо се превръща във важен фактор за потребителите след 1825 година. За това допринася и изобретяването на пресата за стъклени чаши в Северна Америка, което позволява на консуматорите да виждат пивото, което пият.
Днес всеки консуматор може да избере между нефилтрирано или филтрирано пиво. Основен аргумент за почитателите на нефилтрираната бира е наситеният й вкус. От друга страна има много причини при модерното пивопроизводство бирата да бъде филтрирана – повишена микробиологична и колоидна чистота, стабилизиращ ефект за вкуса и пяната, получаване на продукт с еднакво качество, удължен срок на трайност. Трябва да се има предвид и фактът, че процесът на филтрация е труден, отнемащ време и е необходимо скъпо оборудване.  
Модерната пивоварна наука се придвижи напред през миналия век и последните 5 години по този въпрос – по-леките пива, тип ейл (creame ales, golden ales) и пилзнер вероятно трябва да се филтрират. Консуматорите на този тип пива желаят те да са брилянтно бистри, да пропускат светлината, да са леки за пиене. Ако не са филтрирани, дрождите ще им прибавят малко грубост. Други пива, горноферментирали, пшенични, тъмни, може да не са филтрирани. Така че, който каквото предпочита – има аргументи и за двете страни!